Otidji ginekologu,bolje sprijeciti,nego lijeciti
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
- Dioda
#76 Re: Ginekologija i vagine....
Desilo mi se da osam mjeseci nisam dobila menstruaciju.Bilo mi je devetnaest godina.Pa kad sam otisla ginekologu,ispostavilo se da sam imala tovar cisti oko jajnika,i problem sa hormonima.A sve se da rijesiti,pa tako i to
-
miara
#77 Re: Ginekologija i vagine....
neprilagodjena wrote:e posto neznam da li ima ovakva tema a zao mi je otvaratija cu ovdje da reagujem.
Evo vec neko vrjeme nisam dobila menstruaciju a nisam trudna![]()
bila sam kod doktorice ona nezna sta je,kaze da je do stresa a ja joj nevjerujem.
imam prijateljicu evo vec 3 mjeseca nije dobila menstruaciju i nije trudna,rekli su joj
ako u uskoro
nedobije da ima sanse da je u meno pauzi![]()
![]()
tako da me uhvatila briga o ovome![]()
![]()
ima li neko ovdje da ima slicno iskustvo??
jesi li radila nalaz hormona???????? ako nisi onda bi trebala, jer iz svog licnog iskustva (amenoreja) znam da moze biti u pitanju SPCO (sindrom policisticnih ovarija) pa zato treba uraditi hormone (mada ce te svakako na kraju nakljukati tabletama, meni to rade godinama
- neprilagodjena
#78 Re: Ginekologija i vagine....
nisam radila nikakvu istragu jos:roll:
ova moja doktorica se pravi kao da nije nista
-
Centurion
#79 Re: Ginekologija i vagine....
Moze li iko skinut knjigu "Ko prvi djevojci, sam u nju upada". Ko skine castim ga..
Last edited by Centurion on 16/01/2009 13:52, edited 1 time in total.
- Dioda
#80 Re: Ginekologija i vagine....
Ukoliko imas policisticne jajnike,to se moze vidjeti na ultrazvuku (sama sam imala taj problem).Naravno uz to ide problem sa viskom ili nekim manjkom hormona.Kod policisticnih jajnika jedan od simptoma je pojava veceg boja akni po licu i povecana dlakavost.I ono sto je lose u svemu tome,jeste da izazivaju neplodnost ukoliko se na vrijeme ne otkrije.neprilagodjena wrote:nisam radila nikakvu istragu jos:roll:
To kod tebe naravno ne mora biti to,ali ja ti preporucujem da odes kod nekog ginekologa,jer se nije s tim zezat
- ljubav_aha
#81 Re: Ginekologija i vagine....
Dioda,koja vrsta terapije je predlozena nakon sto su dijagnzirali policisticne jajnike,unapred hvala 
- Dioda
#82 Re: Ginekologija i vagine....
Ginekolog mi je rekao da pocnem uzimati Diane-35 (koje su i kontracepcija),pored toga koriste se i za sprjecavanje nastajanja akni i dlakavosti.ljubav_aha wrote:Dioda,koja vrsta terapije je predlozena nakon sto su dijagnzirali policisticne jajnike,unapred hvala
Te kontracepcijske pilule mi je propisao iako tada nisam bila seksualno aktivna.Nakon jedno pola godine (ili malo vise,slagat cu
Nisam upoznata sa tim kako drugi eliminisu ovaj problem,ali meni su Diane bas pomogle.
Dosta sam i citala o policisticnim jajnicima,i bila sam sokirana time da to izaziva neplodnost.Meni to i nije bas sala
- ljubav_aha
#83 Re: Ginekologija i vagine....
Dioda,hvala 
- Dioda
#84 Re: Ginekologija i vagine....
No frksljubav_aha wrote:Dioda,hvala
- neprilagodjena
#85 Re: Ginekologija i vagine....
Dioda wrote:Ginekolog mi je rekao da pocnem uzimati Diane-35 (koje su i kontracepcija),pored toga koriste se i za sprjecavanje nastajanja akni i dlakavosti.ljubav_aha wrote:Dioda,koja vrsta terapije je predlozena nakon sto su dijagnzirali policisticne jajnike,unapred hvala
Te kontracepcijske pilule mi je propisao iako tada nisam bila seksualno aktivna.Nakon jedno pola godine (ili malo vise,slagat cu)sam isla opet na ultrazvuk,i nisam imala nista na jajnicima,potpuno se povuklo.I naravno regulisao mi se i ciklus,ona "strava" sa lica mi se povukla,a sto se tice dlakavosti,vise nisam ko orangutan
![]()
Nisam upoznata sa tim kako drugi eliminisu ovaj problem,ali meni su Diane bas pomogle.
Dosta sam i citala o policisticnim jajnicima,i bila sam sokirana time da to izaziva neplodnost.Meni to i nije bas sala
Bas ti fala za ovo sto si napisala.
Meni ova doktorica kaze da je stres od posla,uskoro se selim i epilepsija mi se povecala,ona kaze da je do toga.
Ja joj nevjerujem i sutra ako bog da imam termin kod nje i trazicu da me posalje ginekologu.
Sto se diane35 tice cula sam za nju ali ja koristim drugu pil jer mi je dovoljno jaka zbog epilepsije.
-
cookiecookiecookie
#86 Re: Ginekologija i vagine....
neprilagodjena wrote:Dioda wrote:Ginekolog mi je rekao da pocnem uzimati Diane-35 (koje su i kontracepcija),pored toga koriste se i za sprjecavanje nastajanja akni i dlakavosti.ljubav_aha wrote:Dioda,koja vrsta terapije je predlozena nakon sto su dijagnzirali policisticne jajnike,unapred hvala
Te kontracepcijske pilule mi je propisao iako tada nisam bila seksualno aktivna.Nakon jedno pola godine (ili malo vise,slagat cu)sam isla opet na ultrazvuk,i nisam imala nista na jajnicima,potpuno se povuklo.I naravno regulisao mi se i ciklus,ona "strava" sa lica mi se povukla,a sto se tice dlakavosti,vise nisam ko orangutan
![]()
Bas ti fala za ovo sto si napisala.
Meni ova doktorica kaze da je stres od posla,uskoro se selim i epilepsija mi se povecala,ona kaze da je do toga.
Ja joj nevjerujem i sutra ako bog da imam termin kod nje i trazicu da me posalje ginekologu.
Sto se diane35 tice cula sam za nju ali ja koristim drugu pil jer mi je dovoljno jaka zbog epilepsije.
Što se tiče policističnih jajnika, moja prijateljica kojoj je sad cca 40 godina izliječila policistične jajnike čajem koji joj je pripremio dr Rade Marušić iz Mostara.
Što se tiće Diane 35, moja druga prijateljica iz Zagreba pije nekakve pilule Jasmine, koje su navodno najblaže koje imaju na tržištu.
- ljubav_aha
#87 Re: Ginekologija i vagine....
sindrom policisticnih jajnika/koji se pojavio kod mog desnog jajnika prosle godine/ je hormonalni poremecaj,i svjesna sam da su redovni pregledi nepohodni,ni nije mi predlozena terapija ,osim tableta koje ragulisu inzulin,ali nisu uopce neophodne,jer se koriste kao sredstvo opreznosti,na pregled idem u junu,nadam se da ce sve biti ok,jer terapija ne mora biti iskljucivo anti-bebi tabletama,ili tabletma za regulaciju i kontrolu nivoa inzulina,ili opcenito jednostavan dijeta,i postoji razni simptomi i svako reagije druagicje na isti problem
na ovom linku http://www.medicina.hr/clanci/policisti ... ajnika.htm
sam nasla vrlo interesantan detalj:
"Jajnici nalik na policistične
Posebnu pozornost zaslužuju žene kod kojih je na ultrazvuku nađen znak policističnih jajnika, ali one nemaju drugih simptoma ove bolesti. Za njih (20-25% zdravih žena) se rabi naziv - jajnici nalik na policistične, odnosno polyscystic appearing ovaries (PAO). Trećina žena s takvim nalazom ima barem jedan muški spolni hormon povišen. Iako zdrave, ove žene češće imaju neuredna krvarenja iz maternice i smanjenu plodnost.
Bolesti koje oponašaju sindrom policističnih jajnika
Svakako treba misliti i na druge bolesti koje mogu oponašati ovo stanje, a to su:
- hipertekoza
- kasni početak kongenitalne adrenalne hiperplazije
- Cushingov sindrom
- akromegalija
- hiperprolaktinemija
- anorexia nervosa
- ijatrogeni uzroci - nastali liječenjem
- hormonski aktivni tumori
iako sve ove bolesti mogu imati sličan nalaz na ultrazvuku, dijagnostička obrada koja uključi hormonske pretrage, dijagnostička testiranja i informacije o simptomima relativno će lako dovesti do prave dijagnoze.
Liječenje
Pristupi liječenju su različiti jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih žena. Velikoj većini žena je potreban stalni liječnički nadzor jer bolest policističnih jajnika narušava zdravlje i izgled žene. Liječenje ovisi o simptomima, nalazima i želji bolesnice za djecom.
Glavne mjere liječenja su:
- smanjenje tjelesne težine
- povećanje fizičke aktivnosti
- prestanak pušenja
- prestanak uzimanja alkohola
- uzimanje lijekova
- kirurški zahvat
Smanjenje tjelesne težine je iznimno važno jer je dokazano kako smanjenje mase od 5% može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa, ponovne uspostave ovulacije, povećanja plodnosti i normalizacije poremećenih nalaza hormonalnih testova. "
otvorite stranicu vrlo je detaljno i razumljivo opisan komepletan slucaj policisticinh jajnika
na ovom linku http://www.medicina.hr/clanci/policisti ... ajnika.htm
sam nasla vrlo interesantan detalj:
"Jajnici nalik na policistične
Posebnu pozornost zaslužuju žene kod kojih je na ultrazvuku nađen znak policističnih jajnika, ali one nemaju drugih simptoma ove bolesti. Za njih (20-25% zdravih žena) se rabi naziv - jajnici nalik na policistične, odnosno polyscystic appearing ovaries (PAO). Trećina žena s takvim nalazom ima barem jedan muški spolni hormon povišen. Iako zdrave, ove žene češće imaju neuredna krvarenja iz maternice i smanjenu plodnost.
Bolesti koje oponašaju sindrom policističnih jajnika
Svakako treba misliti i na druge bolesti koje mogu oponašati ovo stanje, a to su:
- hipertekoza
- kasni početak kongenitalne adrenalne hiperplazije
- Cushingov sindrom
- akromegalija
- hiperprolaktinemija
- anorexia nervosa
- ijatrogeni uzroci - nastali liječenjem
- hormonski aktivni tumori
iako sve ove bolesti mogu imati sličan nalaz na ultrazvuku, dijagnostička obrada koja uključi hormonske pretrage, dijagnostička testiranja i informacije o simptomima relativno će lako dovesti do prave dijagnoze.
Liječenje
Pristupi liječenju su različiti jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih žena. Velikoj većini žena je potreban stalni liječnički nadzor jer bolest policističnih jajnika narušava zdravlje i izgled žene. Liječenje ovisi o simptomima, nalazima i želji bolesnice za djecom.
Glavne mjere liječenja su:
- smanjenje tjelesne težine
- povećanje fizičke aktivnosti
- prestanak pušenja
- prestanak uzimanja alkohola
- uzimanje lijekova
- kirurški zahvat
Smanjenje tjelesne težine je iznimno važno jer je dokazano kako smanjenje mase od 5% može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa, ponovne uspostave ovulacije, povećanja plodnosti i normalizacije poremećenih nalaza hormonalnih testova. "
otvorite stranicu vrlo je detaljno i razumljivo opisan komepletan slucaj policisticinh jajnika
- ljubav_aha
#88 Re: Ginekologija i vagine....
ultrazvuk i endokrinosloski pregled su nepohodnineprilagodjena wrote:nisam radila nikakvu istragu jos:roll:
moze biti od stresa,moaj kolegica,kao izbjegilica tokom rata,doslovno nije imala 6 mijeseci,i cak joj obim stomaka bio povecan,ne sjecam se kako se povratio redovni ciklus,ali pretpostvljam,d aje moguce dobiti inekicu koja forisira dobijenaje menstrualnog ciklusa,ali ziasta nisam dovljno ifnorimasana u kojim slucajevima sa upravo radi takav medicniski potez
- Dioda
#89 Re: Ginekologija i vagine....
Evo jos i da ja dodam rizike koji su prisutni kod cura sa policisticnim jajnicima:
(sad ste i meni svezale suhvu,moram otici kod ginekologa na kontrolu
)
Rizici
Žene s policističnim jajnicima trebaju se pratiti, istraživati i liječiti cijeli život jer je oba bolest povezana s nizom rizika:
- kasnija menopauza
- različita krvarenja iz maternice
- spontani pobačaji su dva do tri puta češći
- anemija
- pretilost
- poremećaj razine masnoća u krvi
- bolesti srca i krvnih žila su 7 puta češće
- rizik od obolijevanja od šećerne bolesti je 16% veći
- povišeni krvni tlak se javlja kod 40% pacijentica
- 2-3 puta je veći rizik za obolijevanje od raka endometrija i jajnika
- češće je potrebno odstranjenje maternice (histerektomija)
Simptomi
Sindrom policističnih jajnika osim promjenama na jajniku očituje se poremećajima menstrualnog ciklusa i povišenom razinom muških spolnih hormona - androgena. Žene su pogođene neredovitim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom, javlja se neplodnost, pretilost u 50-70% bolesnica, nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji (muški tip debljine), pojačana dlakavost, akne, otpadanje kose, masna koža, povišen libido, povećanje klitorisa. Klinička slika može biti raznolika.
Sindrom je usko povezan s neosjetljivošću na inzulin, hormon gušterače, zbog čega je učestalije obolijevanje od šećerne bolesti. Pretilost udružena s ovim sindromom uvećava rizik od obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti, povišenog tlaka, raka endometrija (unutarnjeg sloja maternice) i dojki
Ja sam imala visak muskih hormona (vjerovatno imam i sad),tako da bih i ja mogla malo trknuti do doktora,cisto da vidim kakvo je stanje.
Jos procitah da postoji mogucnost da i poslije prekidanja uzimanja kontracepcijskih tableta (u mom slucaju Diane35),postoji opet mogucnost neredovne menstruacije,izostanka ovulacije i samim tim problemi kod "pravljenja" bebe
E bas se obradovah 
(sad ste i meni svezale suhvu,moram otici kod ginekologa na kontrolu
Rizici
Žene s policističnim jajnicima trebaju se pratiti, istraživati i liječiti cijeli život jer je oba bolest povezana s nizom rizika:
- kasnija menopauza
- različita krvarenja iz maternice
- spontani pobačaji su dva do tri puta češći
- anemija
- pretilost
- poremećaj razine masnoća u krvi
- bolesti srca i krvnih žila su 7 puta češće
- rizik od obolijevanja od šećerne bolesti je 16% veći
- povišeni krvni tlak se javlja kod 40% pacijentica
- 2-3 puta je veći rizik za obolijevanje od raka endometrija i jajnika
- češće je potrebno odstranjenje maternice (histerektomija)
Simptomi
Sindrom policističnih jajnika osim promjenama na jajniku očituje se poremećajima menstrualnog ciklusa i povišenom razinom muških spolnih hormona - androgena. Žene su pogođene neredovitim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom, javlja se neplodnost, pretilost u 50-70% bolesnica, nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji (muški tip debljine), pojačana dlakavost, akne, otpadanje kose, masna koža, povišen libido, povećanje klitorisa. Klinička slika može biti raznolika.
Sindrom je usko povezan s neosjetljivošću na inzulin, hormon gušterače, zbog čega je učestalije obolijevanje od šećerne bolesti. Pretilost udružena s ovim sindromom uvećava rizik od obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti, povišenog tlaka, raka endometrija (unutarnjeg sloja maternice) i dojki
Ja sam imala visak muskih hormona (vjerovatno imam i sad),tako da bih i ja mogla malo trknuti do doktora,cisto da vidim kakvo je stanje.
Jos procitah da postoji mogucnost da i poslije prekidanja uzimanja kontracepcijskih tableta (u mom slucaju Diane35),postoji opet mogucnost neredovne menstruacije,izostanka ovulacije i samim tim problemi kod "pravljenja" bebe
- ljubav_aha
#90 Re: Ginekologija i vagine....
Dioda,jesi li procitala ove simptome : POVECAN libido
i povecan klitoris
ovo nisam znala 
- Dioda
#91 Re: Ginekologija i vagine....
Nisam procitalaljubav_aha wrote:Dioda,jesi li procitala ove simptome : POVECAN libidoi povecan klitoris
ovo nisam znala
Povecan libido
- lejlasa
#92 Re: Ginekologija i vagine....
Zove se Pepe le tvor...
nevezano za temu (na koju bih i ja imala ponesto napisati
)
-
miara
#93 Re: Ginekologija i vagine....
zanima me je li iko od vas ko je imao policisticne jajnike isao kod endokrinologa i sta su vam rekli? mene je pravo strah hocu li moci imati djecu
ja imam taj problem vec 7 godina i nista se ne desava, nikakava promjena nabolje. skoro sam radila ultrazvuk i nije pokazao policisticne jer pijem diane, ali zato cim prestanem piti-opet isto. zanima me kakva su vasa iskustva
- Dioda
#94 Re: Ginekologija i vagine....
E jest,taj jelejlasa wrote:Zove se Pepe le tvor...nevezano za temu (na koju bih i ja imala ponesto napisati
)
Ja nisam isla,i bas toga me strah,da,kad prestanem,ono se opet vratimiara wrote:zanima me je li iko od vas ko je imao policisticne jajnike isao kod endokrinologa i sta su vam rekli? mene je pravo strah hocu li moci imati djecuja imam taj problem vec 7 godina i nista se ne desava, nikakava promjena nabolje. skoro sam radila ultrazvuk i nije pokazao policisticne jer pijem diane, ali zato cim prestanem piti-opet isto. zanima me kakva su vasa iskustva
-
miara
#95 Re: Ginekologija i vagine....
nemoj da te bude strah, jer mislim da ti je bolje da znas. uostalom meni je dr. rekla da ce se uvijek vracati tako da sam se pomirila s tim-skoro. ne zna covjek sta bi-ili se kljukat tabletama ili pustiti da jajnici zahrdjaju
meni je moja stara doktorica rekla da jajnici brzo atrofiraju ako se ne uzima nista od lijekova . onda opet kontam kako su deverale zene prije s tim a ipak uspjele roditi hrpu djece
koji vise belaj nece na zensko 
- ljubav_aha
#97 Re: Ginekologija i vagine....
lejlasa,slobodno napisi,svaka podjela informacija je uvijek dobro doslalejlasa wrote:Zove se Pepe le tvor...nevezano za temu (na koju bih i ja imala ponesto napisati
)
- ljubav_aha
#98 Re: Ginekologija i vagine....
u pravu si,treba ici redovno na preglede,veci je strah ako se ne provjeri vlastitio zdrastveno stanjemiara wrote:nemoj da te bude strah, jer mislim da ti je bolje da znas. uostalom meni je dr. rekla da ce se uvijek vracati tako da sam se pomirila s tim-skoro. ne zna covjek sta bi-ili se kljukat tabletama ili pustiti da jajnici zahrdjajumeni je moja stara doktorica rekla da jajnici brzo atrofiraju ako se ne uzima nista od lijekova . onda opet kontam kako su deverale zene prije s tim a ipak uspjele roditi hrpu djece
koji vise belaj nece na zensko
- ljubav_aha
#99 Re: Ginekologija i vagine....
Dioda wrote:Nisam procitalaljubav_aha wrote:Dioda,jesi li procitala ove simptome : POVECAN libidoi povecan klitoris
ovo nisam znala
![]()
![]()
Evo me suze oblise
![]()
Povecan libidoMoram da vidim izgledam li ko onaj tvor iz crtanog,koji proganja onu macku.Joj zaboravila sam kako se zove,cini mi se da je francuz
imamo odlicne posljedice poremecaja
ne znam sto bih rekla,ovaj sindorm je tako kontroverzan,inace hormoni su kljucni faktor u kompletnom procesu rada naseg organizma
- River_isle
#100 Re: Ginekologija i vagine....
cime?Centurion wrote:Moze li iko skinut knjigu "Yeast infection no more". Ko skine castim ga..