Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post Reply
black

Post by black »

pape wrote:
Bosanac_21 wrote: Zar da nakon agresije i odbrane Bosne i Hercegovine, da dodje do nestanka
ove zemlje bjegom onih koji je vise nece da brane?
Nece BiH nestati. Opet ce je braniti neko. Vratit ces se i ti iz Amerike, ... jel` da?
I nece ti biti mucno cucati smrznut u rovu, hladnoca u kostima, ni kriska suhe panje za obrok. Najteze ce ti biti otici necijoj majci i reci da ga vise nema.
hoce..vratice se oni svi..ali u qrtzu..ja umjesto puske bi mogao samo kaput preko ramena i naguliti odavde..
mostarac

#77 Re: Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post by mostarac »

Cryptoman wrote:Kada ovako nesto izjavi Zdravko Grebo (veceras u Hadzifejzovicevom Dnevniku), onda je to... najblaze receno... zabrinjavajuce...
zdravko grebo je jedan od rijetko vidjenih kretena koji su se pojavili na bh intelektualnom nebu. To je jedna pizda koja je uvijek lajala iz prikrajka, i to obicno nebuloze, a nikad nije imala muda da uzme odgovornost na svoja pleca, jer zaboga uvijek je lakse kritikovati druge, nego sam podlijegati kritici. Isto tako zdravko grebo je covjek koji nepotrebno podize strasti i prica nekakve nebuloze i covjek cije misljenje se svodi na to da kritikuje druge, a da nije spreman ni u jednom jedinom trenutku iznese svoj prijedlog za koji bi preuzeo odgovornost.Takav tip ljigavih ljudi mi je najmrzi. On je ko fol pametan i sad ce on ko fol da sere, a da za to naravno ne snosi nikakvu odgovornost.
jebi se zdravko za vecerasnje gostovanje u centralnom dnevniku u kojem si pricao sranja kako bi sebi podigao posrnuli intelektualni rejting covjeka koji nikad nista nije napravio osim sto je zivio od toga sto sere i glumi intelektualca.
Jebo ti intelektualca od kojeg drustvo nikad nije vidilo koristi.
Jesam bio vulgaran ali me je kreten veceras maksimalno ispizdio.
kicky

Post by kicky »

Imam osjećaj da smo mi (bosanci i hercegovci - bez nacionalne iznimke) mazohistični. Ove priče o ratu mi izgledaju ono ko ''nije nam bilo dosta''. Ko da nam je ovih 12 godina bilo strašno dosadno, pa eto poželili se malo rata, pa hajmo da se koljemo. Glupost!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

sofist wrote:pitanje je kako ce reagovati tzv. zapad. silajdzic je veceras djelovao pokislo kad je rekao da su mu na dva mjesta u americi rekli nesto u stilu "a sto se vi ne bi mirno razdvojili". ako dozvole da se rs otcijepi onda ce isto traziti i zapadni hercegovci. ostaje sarajevo i nekoliko gradova sa bosnjackom vecinom u koje zapad mora sljuljati ogromne kolicine novca da bi sprijecio eventualnu radikalizaciju i palestinu u trbuhu evrope.

ne znam.... :roll: :?
Nisam mogao odoljeti...

- "Vazan je narod, a ne drzava" (I.A., Mart 1993; izjava pred
Parlamentom, kada je opravdavao potpisivanje osnovnih nacela nove tri
drzave prema V/O planu); U ovoj je izjavi Izetbegovic promovirao neistinu
da su drzava I narod kontradiktorni, a "humanizmom" i "brigom" za narod
prikrio namjeru ukidanja drzavnosti RBiH na nacin napustanja njenog
ustavnog i teritorijalnog kontinuiteta.

- "BiH ce se jednog dana ujediniti kao sto se ujedinila Njemacka" (I.A.
Nov. 1993. povijest BiH poredi sa povijescu agresorske Njemacke, koja
nikad nije prihvatila podjelu, pa se zbog toga jednoga dana mogla legalno i
bez veceg otpora ujediniti. Apsurdno, A.I. podjelu RBiH, koja je zrtva
agresije, tri puta prihvata - kroz Lisabonsku i dvije Zenevske konferencije);
U ovoj izjavi A.Izetbegovic bosanskom narodu nudi prevaru na infantilnom
nivou koji je potpuno nevidljiv postenim ljudima, a posebno visokim
intelektualcima.

- "Niko ne moze zatvarati oci pred cinjenicom da je etnicka podjela vec
izvrsena"
(I.A. izjava u septembru 1993. suprotna "Platformi
Predsjednistva" /poziv gradjanima na odbranu cjelovite BiH/ s pocetka
1992.i Ustavu RBiH, donesenim rezolucijama UN-a koje definiraju situaciju u
RBiH kao agresiju, te suprotno vazecim medunarodnim konvencijama o
neprihvatanju promjena granice silom). Ovim se A. Izetbegovic prikljucuje
osnovnoj strategiji neprijatelja Bosne - pretvaranju svake nove dostignute
pozicije agresora u osnovicu buducih pregovora o Bosni.

Jos nesto za "zaboravne" Sarajlije...

- "Rjesenje za Sarajevo mora se hitno naci"; (I.A. u Novembru 1993.
uvodi podjelu Sarajeva u dnevni red konf. o BiH na iznenadjenje cijelog
svijeta, osim Karadzica. Golgotu Sarajeva Izetbegovic cementira tvrdnjom
da se "nikada necemo povuci sa onih dijelova grada KOJE DRZIMO" i, opet
racunajuci na djetinjastost slusalaca, ustrajava u objasnjavanju da to nije
podjela grada nego da se radi o dva paralelna grada a da se "njemu taj
Karadzicev prijedlog u osnovi svidja". Ta bi granica "dva paralelna grada"
otprilike isla dolinom Miljacke, upravo linijom zbog koje su cetnici do sada
ispalili milion i po granata na Sarajevo, bez obzira na vjeru i naciju Sarajlija,
i ubili, poklali i silovali desetine tisuca njegovih zitelja. S druge strane,
Izetbegoviceva "mirovna diplomacija" sa Karadzicevim trupama oko
Sarajeva svodila se na brojne naredbe o povlacenju, a najmanje dva puta
sa Vraca do same Miljacke, i to na samom pocetku agresije, kao i na
zaustavljanje deblokade Sarajeva na pravcu Ilidze u ljeto 1992. Tada su
cetnici vec bili savladani i pruzali otpor jos samo iz jedne zgrade -- ali, stize
naredjenje o obustavljanju akcije. O ovome slucaju postoje brojni svjedoci
medju borcima i komandantima te akcije, kao i filmski materijal o
uspjesnom toku ove operacije do onog momenta kada stize naredba o
povlacenju. Svoju namjeru da jos onda podijeli grad plasirao je, kao
miroljubivost prema cetnicima izjavama tipa: "Evo, mi cemo se prvi povuci".
Rezultat je bezbroj zaustavljenih djevojackih i djecackih snova sa Grbavice i
Vraca koji su prosli cetnicke bordele i stratista. Sarajevo Izetbegovic i
njegovi idolopoklonici desetljecima dozivljavaju kao "leglo" vlastitih
ideoloskih neprijatelja -- koje treba i ideoloski, a ocigledno i fizicki (!),
unistiti

Ako je bosnjacki narod mogao progutati sve ove Alijine gluposti i jos uvijek
u njemu prepoznavati spasitelje drzave i 'naroda'...

Od "njegovih" dana do danasnjih dana bosnjacki mozak se polako preparira
i sad... bez ikakvih problema ce prihvatiti podjelu BiH ili bilo sta drugo da
ne bi u pitanje doveo ispravnost Alijinih politickih postupaka.

Jebaji ga
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Ja bih ponajprije ove Grebine recenice shvatio kao jedan pokusaj da se ljudi probude iz svoje letargicnosti prema cjelokupnoj situaciji u BiH. Ima u Grebinim rijecima vise nego puno istine. BiH nije bila nikada blize cijepanju a narod to nije nikada kao sada to ovako bezbojno posmatrao. Ja zaista mislim da do rata ne moze doci bez obzira sto je ovdje neko spomenuo da je ovdje samo 2500 stranih vojnika. Taj broj se moze udeseterostruciti dok se kaze keks. Druga stvar koja meni kaze je izjava samoga Dodika da RS nema nikakvih sansi u nekom ratu. Srbija je od sile postala nula sto sve samo po sebi govori da rat tu ne bi apsolutno nista rijesio a samoj Srbiji bi vjerovatno odnio jos koju teritoriju. RS se ne moze odnijeti iz BiH i sve ostaje u nekom zacaranom krugu.
Nekako mi ponajvise smetaju pojedini ratni poklici ljudi hiljadama kilometara daleko od BiH i vracanje u memoriju one stare ratne pjesme " Odoh majko Bosnu brani(ti)".
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

halo ba ljudi spavajte NEMA RATA NITI ĆE GA BITI
europa nikada ne bi dozvolila eskalaciju
ovo oni nas z***vaju da bi mogli krasti i šopati. pa u RS je stanje haotično na ekonomskom polju milorad je sve pare od M.Tela stavio sebi na račun i sada da se skoli te teme priča o nekakvom referendumu kojeg nema ni na mapi. A na BN i RTRS se uveliko pjevaju pjesme Sveta zemljo Srbijo to su brate srbijanci i est.
ljudi što se glupai brinite o svom životu ovo je sve vještački kao grudi svih turbofolk pjevačica :D
homobalkanikus

Post by homobalkanikus »

StupskaBitanga wrote:halo ba ljudi spavajte NEMA RATA NITI ĆE GA BITI
europa nikada ne bi dozvolila eskalaciju

ovo oni nas z***vaju da bi mogli krasti i šopati. pa u RS je stanje haotično na ekonomskom polju milorad je sve pare od M.Tela stavio sebi na račun i sada da se skoli te teme priča o nekakvom referendumu kojeg nema ni na mapi. A na BN i RTRS se uveliko pjevaju pjesme Sveta zemljo Srbijo to su brate srbijanci i est.
ljudi što se glupai brinite o svom životu ovo je sve vještački kao grudi svih turbofolk pjevačica :D

hmmm...poznato mi je ovo, kao da se ovo prije govorilo..pa da, naravno 92' !!!!!! jeste primitivni.....
AbU_JamaL_MovE

Post by AbU_JamaL_MovE »

*** SPAM *** - U američkom Kongresu je jučer održana rasprava pod nazivom: "Bosna i Hercegovina, još uvijek neriješena pitanja u post-konfliktnoj obnovi i pomirenju". Raspravu je organizovala Helsinška Komisija, na čelu sa kongresmenom Alcee Hastingsom, predsjedavajućim Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, odnosno američke Helsinške komisije, i kopredsjedavajućim, senatorom Benjaminom Cardinom.

Na saslušanju, na kome je bio prisutan i kongresmen Chris Smith, su govorili Raffi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko, ambasador Douglas Davidson, šef misije OSCE-a u BiH, Adam Boys, šef međuanrodne komisije za nestale osobe, i Diane Orentlicher, profesorica prava na univerzitetu American.

Saslušanje se fokusiralo na još uvijek neriješena pitanja nakon sukoba u BiH, među njima privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine, povratak raseljenih osoba i izbjeglica, identifikacija nestalih, kao i na trenutno stanje u zemlji.

Zamjenik visokog predstavnika, Raffi Gregorian, je na samom početku saslušanja rekao da ono dolazi u kritičnom trenutku u istoriji post-dejtonske BiH, i da bi njen opstanak mogao biti određen u narednih nekoliko mjeseci, ili čak nekoliko narednih sedmica. On je istakao da se čini da je BiH sada dalje od EU nego je ikada bila, navodeći da najuticajniji političari, Dodik i Silajdžić, više vole izolaciju BiH nego udovoljavanje uslovima Unije za integraciju. To je tragično, kaže Gregorijan, jer više od 70% populacije u BiH želi pridruženje EU.

On dodaje da ni BiH ni vlasti RS ne pokazuju bilo kakvu inicijativu po pitanju ratnih zločina, iako stvarni problem leži u Srbiji gdje se nalazi većina, ako ne svi odbjegli optuženici za ratne zločine koji su nadohvat ruke srbijanskim vlastima. Gospodin Gregorijan za "Glas Amerike" komentariše parafisanje sporazuma izmedju Srbije i EU, dok se jedan od najtraženijih optuženika, Ratko Mladić, još uvijek nalazi na slobodi.

Saradnja sa haškim tribunalom je i dalje uslov da sporazum o pridruživanju bude odobren i potpisan sa EU, i svih 27 članica to mora odobriti. Stoga je parafisanje samo korak ka tome, a Mladić je ključan za utvrđivanje saradnje sa Hagom. Vjeruje se da je on u Srbiji, a ta je zemlja od strane Međunarodnog suda pravde proglašena krivom za narušavanje Ženevske konvencije za nehapšenje Mladića.

"Srbija je prva zemlja proglašena krivom za narušavanje ženevske konvencije i nadam se da će ih to primorati na pravovremenu punu saradnju s Hagom", kaže gospodin Gregorian. Upitali smo ga da li je parafisanje sporazuma možda pokušaj od strane EU da udovolji Srbiji prije konačne odluke o Kosovu?

"U samoj Srbiji postoji sukob između demokratskih i nacionalističkih struja oko budućnosti zemlje i smatram da je EU poduzela takav korak ove sedmica u tom kontekstu", kaže gospodin Gregorian i dodaje:

"Pretjerana akcija političara u RS na mjere koje je visoki predstavnik objavio 19 oktobra su samo dio uvoda u dramu koja će se desiti izmedju 21 novembra i perioda nakon izvještaja kosovske trojke UN-u 10 decembra. Srbijanski premijer Koštunica je rekao da mjere visokog predstavnika ugrožavaju Srbe u BiH, otvoreno vezujući ideju odvajanja RS-a sa nezavisnošću Kosova. Takva retorika je eksplozivna, kada znamo da su se Milošević i njegovi ljudi koristili takvim riječima da opravdaju ono što je on radio u samoodbranu Srba. Sada se govori kako su prilike iste kao 1991-1992, te kako postoje izvještaji da vlada RS-a već sprema listiće za referendum o nezavisnosti", kaže Raffi Gregorian.

"Prije svega, smatram da su reakcije na mjere visokog predstavnika potpuno pretjerane - one nemaju veze sa Republikom Srpskom, i usmjerene su samo na procese donošenja odluka na državnom nivou. Kao što je Visoki predstavnik rekao, to je uslov za predstavnike da dođu i donesu odluku. Izlaženje u hodnik tokom sjednica Vijeća ministara, ne samo od strane Srba, već i Bošnjaka i Hrvata, nije način da se stvari odrade, time se samo odgađa donošenje odluka. Ako želite glasati protiv nečega, onda se trebate pojaviti i tako učiniti, i objasniti ljudima zašto ste glasali protiv - tako funkcioniše demokratija. Gospodina Špirića poznajem već duže vrijeme, ako on smatra da je neophodno da podnese ostavku, onda neka bude tako, on ima pravo da to uradi, iako ne smatram da je to najodgovornija stvar koju treba uraditi. Jedna stvar zbog koje sam zabrinut je predstojeće glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a koje se mora desiti prije 21 novembra o produžavanju mandata EUFOR-a. Također smo zabrinuti da bi moglo doći do nekog efekta nakon očekivanog izvještaja kosovske trojke UN-u 10 decembra. Predstoji nam dosta neizvjestan period i na ovom sam saslušanju želio objasniti na koji bi se način stvari mogle odigrati narednih sedmica ili mjeseci. Obje američke stranke, kao i predstavnici senata i zastupničkog doma, su izrazili kontinuirano interesovanje za BiH, i osiguravanje da se ta zemlja kreće ka euro-atlantskim integracijama, i zadovljan sam da sam to čuo direktno od Kongresa", kaže gospodin Gregorian, i dodaje da stanje u BiH međutim nije onakvo kakvo bi trebalo biti:Imate koalicionu vladu koja ne funkcioniše kao koalicija.

"Imaju radni plan, ali nisu postigli ni čak mali procenat od onoga što su obećavali - ustavne reforme, reforma policije, itd. Što se tiče trenutne političke krize, lideri RS-a, koji su pretjerano reagovali na odluku visokog predstavnika, sada stvaraju nešto što smatram vještačkom krizom. I moramo se upitati zašto to oni rade. Da su doista željeli odlazak OHR-a i EUFOR-a, onda bi se suglasili o reformi policije, parafisali bi i potpisali sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i mi bi otišli. Ali to su kontinuirani problemi već godinu i po dana - američka vlada i OHR stalno ukazuju na poteškoće osobito između Dodika i Silajdžića da postignu dogovor o reformi policije. Deklaracija nedavno donešena u Mostaru je ohrabrujući, ali veoma mali korak - sada su potrebni konkretni koraci ka ispunjavanju uslova EU", kaže za "Glas Amerike" Raffi Gregorian.

Profesorica Diane Orentlicher je na saslušanju istakla važnost pravde i privođenja odgovornih pravdi, ali i posebno naglasila neuspjeh da se uhapse Karadžić i Mladić. Iako su dosadašnja postignuća tribunala važna, ona se suočavaju sa jednim monumentalnim propustom: hapšenjem spomenute dvojice. Parafisanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jako je važno da EU i dalje zahtijeva od Srbije da osigura Mladićev transfer u Hag prije konačnog potpisivanja sporazuma.

"Također, ako dobijemo obavještajne podatke da je Karadžić u Srbiji, i njegova predaja se mora osigurati. Sjedinjene Države moraju uraditi svoj dio kako bi osigurale da se sramotna zaštita Mladića i Karadžića konačno privede kraju", kaže Diane Orentlicher.

Šef misije OSCE-a Douglas Davidson je rekao da se BiH još uvijek ne može opisati kao uspješna demokratija, i da nije u potpunosti ispunila tri uslova potrebna za razvoj demokratije. On kaže da u BiH još uvijek ne postoji građansko društvo, te da još uvijek postoji osjećaj bespomoćnosti, apatije i neuključenosti građana.

Da li je vrijeme za brigu??
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Ma dajte ba. Evo, hoce li se iko kladiti da za cetiri godine od danas ce se iste price pricati, a nece se nista pomaci ni u pozitivnom ni u negativnom pravcu, kao sto nije ni od rata do danas...
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

AbU_JamaL_MovE wrote: Profesorica Diane Orentlicher je na saslušanju istakla važnost pravde i privođenja odgovornih pravdi, ali i posebno naglasila neuspjeh da se uhapse Karadžić i Mladić. Iako su dosadašnja postignuća tribunala važna, ona se suočavaju sa jednim monumentalnim propustom: hapšenjem spomenute dvojice. Parafisanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jako je važno da EU i dalje zahtijeva od Srbije da osigura Mladićev transfer u Hag prije konačnog potpisivanja sporazuma.

"Također, ako dobijemo obavještajne podatke da je Karadžić u Srbiji, i njegova predaja se mora osigurati. Sjedinjene Države moraju uraditi svoj dio kako bi osigurale da se sramotna zaštita Mladića i Karadžića konačno privede kraju", kaže Diane Orentlicher.
Btw, ova mi je profesorica :)
olja

Post by olja »

ma grebo u CD-u bio pijan k'o zemlja, a i kad je trijezan, lupeta bez sjevera i smijera.

nego, ako je bas zagustilo, hajde da svi damo neke pare, angazujemo vikica i divjaka, pa da napravimo taj plan odbrane grada/drzave. i dijaspora se moze ukljuciti. da ovoga puta budemo spremni. ovo ozbiljno mislim, nemoj da kukamo, hajde da se spremimo ako je vec 5 do 12...
AbU_JamaL_MovE

Post by AbU_JamaL_MovE »

olja wrote:ma grebo u CD-u bio pijan k'o zemlja, a i kad je trijezan, lupeta bez sjevera i smijera.

nego, ako je bas zagustilo, hajde da svi damo neke pare, angazujemo vikica i divjaka, pa da napravimo taj plan odbrane grada/drzave. i dijaspora se moze ukljuciti. da ovoga puta budemo spremni. ovo ozbiljno mislim, nemoj da kukamo, hajde da se spremimo ako je vec 5 do 12...

Dobra ideja ... :D
visocicaguy

Post by visocicaguy »

fakat
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

koliko ja sve ovo kontam srbija uspjeva stvoriti nestabilnost i nemir u bosni :dance: slaba je srbija za jos jednog rata :kravata:
Cryptoman

Post by Cryptoman »

olja wrote:ma grebo u CD-u bio pijan k'o zemlja, a i kad je trijezan, lupeta bez sjevera i smijera.

Svak' po marku-dvije nek uleti... 5 stoja ce bit' sasvim dovoljno... :D

Nego, ovaj clanak sto ga navede "AbU_JamaL_MovE" je dosta zanimljiv.

U sustini nisam katastroficar, nisam pesimist, ne mislim da bi se moglo zaratiti tek tako, ali u svemu ipak nesto smrdi. Medjunarodna zajednica po obicaju izgubljena u vremenu i prostoru. Bitne problem naprosto ne znaju rijesiti do kraja.

A jedna od najglupljih vadiona im je da mi nesto "sami trebamo rijesiti". Pa ako dosad nisu skontali da ovdje nista bitno ne znamo "sami rijesiti", kad ce onda skontati???

I ako tako rezonuju, pa na kojoj strategiji uopste pocivaju njihovi planovi za djelovanja u kriznim situacijama??? Uopste nisam siguran da tako nesto i postoji.

To je ono sto zabrinjava. Oni su ipak nekakva garancija mira ovdje...
olja

Post by olja »

nemojte samo prozivati medjunarodnu zajednicu kao 'garanta' mira i stabilnosti... oni pojma nemaju sta bi sa sobom, a ne sa nama. otkako su ovdje, niti jednu jedinu stvar nisu uradili kako treba.

nego, hajde da mi ne sjedimo skrstenih ruku, makar ovo bila i nerealna i konstruisana kriza. da se vidi da imamo jos vitalnosti i snage za odbranu bosne. dosta je ovog defetizma, ja ne mogu vise.
Cryptoman

Post by Cryptoman »

Haj' ti polako... sticemo te... :D
Cryptoman

Post by Cryptoman »

Ovo zvuci zanimljivo:
------------------------

Rasplet krize u BiH: Radikalni potezi međunarodne zajednice i Miroslava Lajčaka od 1. decembra

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak neće ni za milimetar odstupiti od odluka koje je donio i on će 1. decembra potpisati naredbu o izmjenama Zakona o Vijeću ministara i izmjenama Poslovnika o radu Parlamenta BiH, saznaje "San" iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici.

Sva nastojanja Milorada Dodika i njegovog SNSD-a da Lajčak promijeni dijelove svoje odluke, ostat će bezuspješna.
Izvori "Sana" kažu da će ovaj mjesec proteći u opipavanju pulsa svih strana i stranaka u BiH, a rasplet teške političke krize počet će upravo 1. decembra.

Nepodnošljiva situacija

Naime, sve analize koje se rade u određenim krugovima međunarodne zajednice pokazuju da ne treba očekivati da će zadnji ovogodišnji mjesec proći u znaku stabilizacije prilika i smirivanju, pa će visoki predstavnik u januaru ponovo potegnuti svoje bonske ovlasti i nametnuti nove zakone i donijeti odluku o smjenjivanju nekih lidera političkih stranaka i određenog broja visokopozicioniranih članova pojedinih političkih partija.

Inače, Lajčak već dva dana u Briselu sa zvaničnicima Evropske unije finišira detalje scenarija, a zatim će otputovati u Washington gdje će također sa američkim zvaničnicima obaviti konsultacije i dogovore.

Bh. politički lideri na vlasti znaju šta se sprema u radionici SAD-a i Evropske unije, pa na neki način povlače ručnu kočnicu pokušavajući da dobiju na vremenu. Pri tome ne nude nikakva rješenja tako da ostaje "status quo" koji oni inače priželjkuju dok im ne istekne mandat 2010. godine.

U međunarodnoj zajednici su užasnuti upravo time i pogotovo činjenicom da su političari gotovo pomireni sa sadašnjom nepodnošljivom situacijom. Izvori "Sana" kažu da im apsolutno nije jasno zbog čega je Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH i član Predsjedništva BiH otputovao u SAD i to u ovakvoj kriznoj situaciji u kojoj se BiH nalazi, jer su očekivali da Predsjedništvo u punom sastavu neprestano zasjeda. Pravdanja u stilu da je posjeta ranije zakazana, jednostavno ne prihvataju, a pogotovo njegove signale koji su im stigli da se telefonom mogu obaviti konsultacije i rješavati problemi!

Iznenađenost i ogorčenje

Ogorčeni su i nastojanjima Milorada Dodika da nadmudrivanjima, ucjenama i prepucavanjima zadrži uzavrelu situaciju i obori Lajčaka na koljena. Zbog toga nikakvo popuštanje visokog predstavnika ni po koju cijenu ne dolazi u obzir jer je jasno da ono bi bilo shvaćeno kao velika i definitivna Dodikova pobjeda koga niko više ne bi mogao zauzdati.

Kako "San" saznaje, njemu je iz krugova međunarodne zajednice već poručeno da postoji rezervna varijanta u slučaju da njegov SNSD povuče svoje predstavnike iz Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

U međunarodnoj zajednici, kako se saznaje, također su šokirani i time što Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, bez obzira što je u tehničkom mandatu, i Parlament BiH uopšte ne stavljaju na dnevni red izvještaj Evropske komisije niti se bave rješavanjem krize nudeći rješenja. I to uzimaju kao dokaz da visoki predstavnik mora hitno povući radikalne poteze u cilju spašavanja države.

Mandat Nikoli Špiriću ili vanredni izbori

Prema analizama međunarodne zajednice, realno je očekivati da Predsjedništvo BiH ne usvoji ostavku Nikole Špirića na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara. Naime, ukoliko bi ostavka bila usvojena, palo bi kompletno Vijeće ministara. Predsjedništvo bi moralo predložiti novog mandatara i procjenjuje se da bi tek tada došlo do stranačkih sukoba u Parlamentu i da bilo nemoguće osigurati većinu bez obzira ko bi bio mandatar. U tom slučaju, morali bi se održati vanredni izbori što bi BiH samo oduzelo vrijeme i još je više udaljilo od EU.

Mostarska deklaracija

Lideri šest vladajućih stranaka potpisali su 28. oktobra u Mostaru Deklaraciju o preuzimanju obaveza za sprovođenje reforme policije. Od tada je prošlo 11 dana, a još se ne zna kada će se oni ponovo okupiti iako su se potpisima obavezali da će "bez odlaganja pristupiti punoj impelemntaciji načela i principa iz Deklaracije". Haris Silajdžić je Deklaraciju ocijenio kao novu stranicu u historiji BiH. Inače, smatra se da su on i Dodik stajali iza svega i da je Dragan Čović samo formalno bio domaćin sastanka. Silajdžić bi trebao biti domaćin narednog sastanka šestorice lidera u Sarajevu.

Kako trenutno stvari stoje, ispada da je taj dokument samo jedan u nizu koje su lideri stranaka potpisali i koji je ostao mrtvo slovo na papiru., piše "San".

(24sata.info)
Maraschino

Post by Maraschino »

U nedostatku nekog vlastitog identiteta, ljudi danima prikupljaju "prljav" ves o A.I. da bih ga ocrnili. Taj isti gospodin je godinama mrtav a o mrtvim ljudima mozemo pricati fine stvari ili precutati lose. Ja pokusavam da shvatim te ljude koliko energije i vremena potrose skupljajuci neke isjecke, izvlaceci iz konteksta neke dijelove govora i.t.d. Ja stvarno ne mogu da shvatim te ljude , ako ima neki psiholog da mi ovaj fenome objasni.

Drugo, ovdje postoje osobe kojima je H.Silajdzic kriv i ako krave daju malo mlijeka. Stvarno , sto je previse,previse je. Hebe mi se za H.Silajdzicem,najvise bi volio da se nikada nije politikom ni bavio (cast ministar vanjskih poslova). Te osobe koje kritikuju Harisa za sve i svasta nikako da shvate da mi u BiH ustvari i nemamo nekog politicara koji bi mogao ovu hebenu zemlju izvuci iz krize. Cast pojedincima ( Zeljko Komsic) koji bi nesto i mogli ali su manjina, a da ja dam glas Zlatku Lagumdziji radi Komsica , ni u ludilu.
lija86

Post by lija86 »

Toliko sam razočarana svim dešavanjima u našoj zemlji da jednostavno više nemam snage gledati dnevnike i političke emisije jer uvijek poslije toga mi dođe muka u želucu, pretrpila sam rat, svi moji su bili ovdje u ratu, botili se, branili ovu državu, ako ponovo bude rata ili nekih nemira nemam namjeru ostati ovdje, ako dođe da se opet budemo morali puškama boriti za ovu zemlju prvi autobus je naš, jer ovdje je borba uzaludna, Bosna je prokleta a mi Bošnjaci uvijek trpimo i uvijek nama po glavi, neka se političari bore, kolju, neka šuruju, trguju, široko im bilo, muka mi je od svega.
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

lija86 wrote:Toliko sam razočarana svim dešavanjima u našoj zemlji da jednostavno više nemam snage gledati dnevnike i političke emisije jer uvijek poslije toga mi dođe muka u želucu, pretrpila sam rat, svi moji su bili ovdje u ratu, botili se, branili ovu državu, ako ponovo bude rata ili nekih nemira nemam namjeru ostati ovdje, ako dođe da se opet budemo morali puškama boriti za ovu zemlju prvi autobus je naš, jer ovdje je borba uzaludna, Bosna je prokleta a mi Bošnjaci uvijek trpimo i uvijek nama po glavi, neka se političari bore, kolju, neka šuruju, trguju, široko im bilo, muka mi je od svega.
:kravata:
Brisbane

Post by Brisbane »

dugacki wrote:Sjecate li se price sa Kiprom? Turski dio htio da se ujedini..Grcki dio nije htio ni da cuje.Evropa nije podrzala ujedinjenje iz jednog razloga-nece turski dio u Evropu.Sa Kosovom je ista price, lafo Evropa za nezavisnost Kosova a u stvari je za Srbiju kao dio EU bez Kosova.Kosovu nema mjesta u Evropi.Zasto EU hoce Srbe u Evropu? Zato sto su ludi za Srbima? Ma jok bolan....hoce da sprijece da Srbija padne pod nekakvu Rusku isturenu teritoriju. A sta sa Bosnom? Bosanski Srbi i Hrvati ce preko svojih ''matica'' i njihovih pasosa moci u Evropu, a Bosnjaci
sjedi gdje si.Zaklljucak: EU nece clanice u kojima je dobar dio stanovnista muslimani. Jedino sto bi Bosnu moglo spasiti jeste da se Srbi vise povezu sa Rusima cime bi Ameri automatski stali na stranu Bosne i na Drini postavili novi Berlinski zid.
AMIn. To je tacno tako. KO drugacije misli stvarno je notorna budala.
denzell

Post by denzell »

Ma Grebo je potpuno u pravu. Samo sta je narodu lakse reci i prihvatitit gluposti da je on pijanac, nego da ce uskoro u sarajevu biti granicni prijelaz sa srbijom.
pinky071

Post by pinky071 »

AbU_JamaL_MovE wrote:*** SPAM *** - U američkom Kongresu je jučer održana rasprava pod nazivom: "Bosna i Hercegovina, još uvijek neriješena pitanja u post-konfliktnoj obnovi i pomirenju". Raspravu je organizovala Helsinška Komisija, na čelu sa kongresmenom Alcee Hastingsom, predsjedavajućim Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, odnosno američke Helsinške komisije, i kopredsjedavajućim, senatorom Benjaminom Cardinom.

Na saslušanju, na kome je bio prisutan i kongresmen Chris Smith, su govorili Raffi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko, ambasador Douglas Davidson, šef misije OSCE-a u BiH, Adam Boys, šef međuanrodne komisije za nestale osobe, i Diane Orentlicher, profesorica prava na univerzitetu American.

Saslušanje se fokusiralo na još uvijek neriješena pitanja nakon sukoba u BiH, među njima privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine, povratak raseljenih osoba i izbjeglica, identifikacija nestalih, kao i na trenutno stanje u zemlji.

Zamjenik visokog predstavnika, Raffi Gregorian, je na samom početku saslušanja rekao da ono dolazi u kritičnom trenutku u istoriji post-dejtonske BiH, i da bi njen opstanak mogao biti određen u narednih nekoliko mjeseci, ili čak nekoliko narednih sedmica. On je istakao da se čini da je BiH sada dalje od EU nego je ikada bila, navodeći da najuticajniji političari, Dodik i Silajdžić, više vole izolaciju BiH nego udovoljavanje uslovima Unije za integraciju. To je tragično, kaže Gregorijan, jer više od 70% populacije u BiH želi pridruženje EU.

On dodaje da ni BiH ni vlasti RS ne pokazuju bilo kakvu inicijativu po pitanju ratnih zločina, iako stvarni problem leži u Srbiji gdje se nalazi većina, ako ne svi odbjegli optuženici za ratne zločine koji su nadohvat ruke srbijanskim vlastima. Gospodin Gregorijan za "Glas Amerike" komentariše parafisanje sporazuma izmedju Srbije i EU, dok se jedan od najtraženijih optuženika, Ratko Mladić, još uvijek nalazi na slobodi.

Saradnja sa haškim tribunalom je i dalje uslov da sporazum o pridruživanju bude odobren i potpisan sa EU, i svih 27 članica to mora odobriti. Stoga je parafisanje samo korak ka tome, a Mladić je ključan za utvrđivanje saradnje sa Hagom. Vjeruje se da je on u Srbiji, a ta je zemlja od strane Međunarodnog suda pravde proglašena krivom za narušavanje Ženevske konvencije za nehapšenje Mladića.

"Srbija je prva zemlja proglašena krivom za narušavanje ženevske konvencije i nadam se da će ih to primorati na pravovremenu punu saradnju s Hagom", kaže gospodin Gregorian. Upitali smo ga da li je parafisanje sporazuma možda pokušaj od strane EU da udovolji Srbiji prije konačne odluke o Kosovu?

"U samoj Srbiji postoji sukob između demokratskih i nacionalističkih struja oko budućnosti zemlje i smatram da je EU poduzela takav korak ove sedmica u tom kontekstu", kaže gospodin Gregorian i dodaje:

"Pretjerana akcija političara u RS na mjere koje je visoki predstavnik objavio 19 oktobra su samo dio uvoda u dramu koja će se desiti izmedju 21 novembra i perioda nakon izvještaja kosovske trojke UN-u 10 decembra. Srbijanski premijer Koštunica je rekao da mjere visokog predstavnika ugrožavaju Srbe u BiH, otvoreno vezujući ideju odvajanja RS-a sa nezavisnošću Kosova. Takva retorika je eksplozivna, kada znamo da su se Milošević i njegovi ljudi koristili takvim riječima da opravdaju ono što je on radio u samoodbranu Srba. Sada se govori kako su prilike iste kao 1991-1992, te kako postoje izvještaji da vlada RS-a već sprema listiće za referendum o nezavisnosti", kaže Raffi Gregorian.

"Prije svega, smatram da su reakcije na mjere visokog predstavnika potpuno pretjerane - one nemaju veze sa Republikom Srpskom, i usmjerene su samo na procese donošenja odluka na državnom nivou. Kao što je Visoki predstavnik rekao, to je uslov za predstavnike da dođu i donesu odluku. Izlaženje u hodnik tokom sjednica Vijeća ministara, ne samo od strane Srba, već i Bošnjaka i Hrvata, nije način da se stvari odrade, time se samo odgađa donošenje odluka. Ako želite glasati protiv nečega, onda se trebate pojaviti i tako učiniti, i objasniti ljudima zašto ste glasali protiv - tako funkcioniše demokratija. Gospodina Špirića poznajem već duže vrijeme, ako on smatra da je neophodno da podnese ostavku, onda neka bude tako, on ima pravo da to uradi, iako ne smatram da je to najodgovornija stvar koju treba uraditi. Jedna stvar zbog koje sam zabrinut je predstojeće glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a koje se mora desiti prije 21 novembra o produžavanju mandata EUFOR-a. Također smo zabrinuti da bi moglo doći do nekog efekta nakon očekivanog izvještaja kosovske trojke UN-u 10 decembra. Predstoji nam dosta neizvjestan period i na ovom sam saslušanju želio objasniti na koji bi se način stvari mogle odigrati narednih sedmica ili mjeseci. Obje američke stranke, kao i predstavnici senata i zastupničkog doma, su izrazili kontinuirano interesovanje za BiH, i osiguravanje da se ta zemlja kreće ka euro-atlantskim integracijama, i zadovljan sam da sam to čuo direktno od Kongresa", kaže gospodin Gregorian, i dodaje da stanje u BiH međutim nije onakvo kakvo bi trebalo biti:Imate koalicionu vladu koja ne funkcioniše kao koalicija.

"Imaju radni plan, ali nisu postigli ni čak mali procenat od onoga što su obećavali - ustavne reforme, reforma policije, itd. Što se tiče trenutne političke krize, lideri RS-a, koji su pretjerano reagovali na odluku visokog predstavnika, sada stvaraju nešto što smatram vještačkom krizom. I moramo se upitati zašto to oni rade. Da su doista željeli odlazak OHR-a i EUFOR-a, onda bi se suglasili o reformi policije, parafisali bi i potpisali sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i mi bi otišli. Ali to su kontinuirani problemi već godinu i po dana - američka vlada i OHR stalno ukazuju na poteškoće osobito između Dodika i Silajdžića da postignu dogovor o reformi policije. Deklaracija nedavno donešena u Mostaru je ohrabrujući, ali veoma mali korak - sada su potrebni konkretni koraci ka ispunjavanju uslova EU", kaže za "Glas Amerike" Raffi Gregorian.

Profesorica Diane Orentlicher je na saslušanju istakla važnost pravde i privođenja odgovornih pravdi, ali i posebno naglasila neuspjeh da se uhapse Karadžić i Mladić. Iako su dosadašnja postignuća tribunala važna, ona se suočavaju sa jednim monumentalnim propustom: hapšenjem spomenute dvojice. Parafisanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jako je važno da EU i dalje zahtijeva od Srbije da osigura Mladićev transfer u Hag prije konačnog potpisivanja sporazuma.

Šef misije OSCE-a Douglas Davidson je rekao da se BiH još uvijek ne može opisati kao uspješna demokratija, i da nije u potpunosti ispunila tri uslova potrebna za razvoj demokratije. On kaže da u BiH još uvijek ne postoji građansko društvo, te da još uvijek postoji osjećaj bespomoćnosti, apatije i neuključenosti građana.

Da li je vrijeme za brigu??
Moje misljenje je da citajuci ove komentare, velicina gradjana je ostala na 92 godini ..Bosna i Rat se uporedjivaju iako je to bilo prije dvanaest godina...ja nemislim da se treba zaboraviti sta se desilo ali mi moramo poceti imati mentalitet za buducnost a ne uporedjivati se sa nekad onim godinama....Zasto nebi poceli govoriti za pet dest godina ce se ovo i ovo desiti....greetings :D
Felicita

Post by Felicita »

Fakat sam se zabrinula gledajuci centralni...i kad Hadzifejzovic Grebi rece "Boricemo se" ono na kraju, nakon njegovog "Brine me ovo, brine me ono" PUH :sad: :?
Post Reply