Bojkot na Srbijanske proizvode

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
LAIBACH KUNST

Post by LAIBACH KUNST »

MUNAFIK wrote:Hajmo napraviti neku listu srpskih proizvoda koje mozemo kupiti u BiH jer raja je zaista ne informisana...
A šta mislite da počnemo sa tom listom na ovaj način:Ana Nikolić,Dara Bubamara,Ceca,Keba,Seka Aleksić,Pink TV,DM SAT,La Vita,Euroblok,Soko Štark,Nektar sok (baš k"o da piješ zapršku),Sok NEXT,Noblice,Munchmallow (mislim da se tako nekako piše),Yugo,Lav pivo,Đogani,Indira (znam da je "pevaljka",ali nikako prezime da joj upamtim),Časopis SVET,Časopis KUHINJICA,Deterdžent DUEL... Eh,sad kad samo pomislim da kupujući (ili još gore-slušajući) to smeće,zapravo finansirate državu u kojoj najveću pojedinačnu političku podršku ima Srpska Radikalna Stranka čiji je šef u zatvoru zbog propagiranja mržnje prema mom narodu,ŽIVOT MI SE ZGADI.A vi i dalje slušajte Bubamare,Cece,Seke... Dabogda vam to glave došlo (odnosi se samo na one koji su srećom manjina na ovom forumu).
Maraschino

Post by Maraschino »

Ja kada idem u kupovinu, ja vec od kuce pocinjem sve i svasta bojkotovati :D
Kada kupujem , uvijek prednost dajem lokalnom (opstinskom) proizvodu, zatim kantonalnom pa federalnom pa BH proizvodu. Ako nema takvog domaceg proizvoda , sasvim mi je svejedno kome ja ostavljam pare.

Dakle, bojkotujem maximalno sve uvozne proizvode bili oni iz Srbije, Hrvatske, Slovenije ili neke trece zemlje.

Zasto ne valja tuzlanski jogurt a dobar dukatov iz Zagreba, zasto ne valja Preminger a dobro Lasko pivo. Pa Slovenac posalje sleper Laskog a mi njemu cca 100 000 km, on ulaze u prosirenje proizvodnje i zaposljava svoju radnu snagu a MI odemo do WC-a i sve ti ispisamo.Posle nam Slovenac kriv kako oni napreduju a mi ne kako oni lako uvale svoj proizvod glupom Bosancu.

Hajmo obratno koliko se mlijeka, piva, cigareta ,krompira ... izveze u ove nabrojane zemlje . Skoro nista jer niti daju (zastite svoj proizvod) niti zele ,vole domace.

Domace je domace, najbolje pa kakvo god bilo.
in33sa

Post by in33sa »

Ma da, drzava nam propada zbog Slovenaca, Srbijanaca, Hrvata.

Svi su krivi, a mi jadni, zrtve.

Kme
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

LAIBACH KUNST wrote:
MUNAFIK wrote:Hajmo napraviti neku listu srpskih proizvoda koje mozemo kupiti u BiH jer raja je zaista ne informisana...
A šta mislite da počnemo sa tom listom na ovaj način:Ana Nikolić,Dara Bubamara,Ceca,Keba,Seka Aleksić,Pink TV,DM SAT,La Vita,Euroblok,Soko Štark,Nektar sok (baš k"o da piješ zapršku),Sok NEXT,Noblice,Munchmallow (mislim da se tako nekako piše),Yugo,Lav pivo,Đogani,Indira (znam da je "pevaljka",ali nikako prezime da joj upamtim),Časopis SVET,Časopis KUHINJICA,Deterdžent DUEL... Eh,sad kad samo pomislim da kupujući (ili još gore-slušajući) to smeće,zapravo finansirate državu u kojoj najveću pojedinačnu političku podršku ima Srpska Radikalna Stranka čiji je šef u zatvoru zbog propagiranja mržnje prema mom narodu,ŽIVOT MI SE ZGADI.A vi i dalje slušajte Bubamare,Cece,Seke... Dabogda vam to glave došlo (odnosi se samo na one koji su srećom manjina na ovom forumu).
Sta fali Van Gogh-u ba? :)
LAIBACH KUNST

Post by LAIBACH KUNST »

chuchumbamayumbe wrote:
LAIBACH KUNST wrote:
Sta fali Van Gogh-u ba? :)
Ne fali ništa VAN GOGH-u,Negativu,Disciplini Kičme,Hladnom Pivu,Arsenu Dediću... Ali,htio neko to priznati ili ne,ipak u našoj zemlji kultni status imaju "pevaljke".Ja govorim o tome da mi se život zgadi kad vidim naše ljude da plaćaju "zaglupljivačima" da ih zaglupljuju.Muzika je,naravno,umjetnost i ona ne smije poznavati granice.Ali MUZIKA,a ne Ceca,Dara Bubamara,Seka,Keba,Đogani... Na kraju krajeva,ljudi iz VAN GOGH-a,Negativa,Hladnog Piva... nikad nisu propustili priliku da kritikuju Slobu,Tuđmana i njihove trabantiće.Ali ipak Ceca ima dvoje djece sa frajerom koji je ubijao moj narod i nije mi jasno kako neko može to da sluša (o kvalitetu tekstova i muzičkog izražaja uopšte da i ne govorim).REZIME:UMJETNOST SVAKE VRSTE JE DOBRO DOŠLA U BIH,ALI CECA,DARA,SEKA,LA VITA,EUROBLOK,PINK,ĐOGANI,DM SAT,LAV PIVO,YUGO,SOK NEXT,NOBLICE,ČASOPIS SVET,ČASOPIS KUHINJICA,DETERĐENT DUEL... NEMAJU NIKAKVE VEZE SA UMJETNOŠĆU A DOLAZE IZ ZEMLJE KOJA JE PREMA MOJOJ ZEMLJI PREKRŠILA ŽENEVSKU KONVENCIJU.DAKLE BOJKOT,I TO ŽESTOK BOJKOT!!! :x :x :x :x :x
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Budale bojkotuju, ja razmišljam novčanikom... :-)
libertyBiH

Post by libertyBiH »

Bojkot nego kako. :bih:
Arogantni

Post by Arogantni »

Ja kad god sam u SA, a to je samo kad je ljeto, uvjek gledam da ne kupujem srpsko i hrvatsko smece od prozvoda. Uvjek kupujem domace. Kad neko skim idem u kupovinu slucajno stavi neki "pogresan proizvod" ja mu ga izvadim iz korpice/kolica i kazem da to smece, ne kupujemo mi. U merkator nikad ne idem jer su mi slovenci jako odvratan narod. Sa slovenackim carinicima se uvjek svadjam i kazem im da su najveci seljaci u EU. Pa oni nama maznuli ustedjevinu a ja da njima ostavljam lovu he...Mamu im j.....

Zivjela jedna i jedina (Svedska) ;-)
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Ja lično kupujem ono što sam oduvijek kupovala ili ono što je najjeftinije. Nikad ne gledam čiji je proizvod. Tako recimo kupujem "Plazmu" keks jer sam to jela kao mala, a takodjer kupujem i "Čokolino" i "Medolino" koje i dan danas jedem za doručak. Šta ću kad volim.

Što se tiče svega ostalog, gledam da prođem jeftinije, pa mi je internet-konekcija preko Republike Srpske (zivim u Federaciji,Bosnjakinja sam) a to sam izabrala jer sam nasem PTT nadavala se love imajuci dial-up konekciju :sad:

Tkodjer razmisljam da ukinem GMSBiH-a i predjem na MOBIS ili ERONET zbog toga sto je isplatnije.

Da li sam ja sad idiot sto mi nije vazno "cije je" vec sto mi je islatnije? Zivimo u zemlji gdje se prezivljava i ne mogu dozvolit jos da zbog principa gladujem...
Pooll

Post by Pooll »

Image

Ovodobih na mail... :roll: :roll: :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ako nisi primjetio - imas prijatelje ;)
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

LAIBACH KUNST
"A šta mislite da počnemo sa tom listom na ovaj način:Ana Nikolić,Dara Bubamara,Ceca,Keba,Seka Aleksić,Pink TV,DM SAT,La Vita,Euroblok,Soko Štark,Nektar sok (baš k"o da piješ zapršku),Sok NEXT,Noblice,Munchmallow (mislim da se tako nekako piše),Yugo,Lav pivo,Đogani,Indira (znam da je "pevaljka",ali nikako prezime da joj upamtim),Časopis SVET,Časopis KUHINJICA,Deterdžent DUEL... Eh,sad kad samo pomislim da kupujući (ili još gore-slušajući) to smeće,zapravo finansirate državu u kojoj najveću pojedinačnu političku podršku ima Srpska Radikalna Stranka čiji je šef u zatvoru zbog propagiranja mržnje prema mom narodu,ŽIVOT MI SE ZGADI.A vi i dalje slušajte Bubamare,Cece,Seke... Dabogda vam to glave došlo (odnosi se samo na one koji su srećom manjina na ovom forumu)."
Podpisujem.

Bojkotirati, nekupovati legalno ili ilegalno uvezene proizvode, ili je mozda bolje reci: " KUPUJMO DOMACE".
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zrikavac48 wrote:LAIBACH KUNST
"A šta mislite da počnemo sa tom listom na ovaj način:Ana Nikolić,Dara Bubamara,Ceca,Keba,Seka Aleksić,Pink TV,DM SAT,La Vita,Euroblok,Soko Štark,Nektar sok (baš k"o da piješ zapršku),Sok NEXT,Noblice,Munchmallow (mislim da se tako nekako piše),Yugo,Lav pivo,Đogani,Indira (znam da je "pevaljka",ali nikako prezime da joj upamtim),Časopis SVET,Časopis KUHINJICA,Deterdžent DUEL... Eh,sad kad samo pomislim da kupujući (ili još gore-slušajući) to smeće,zapravo finansirate državu u kojoj najveću pojedinačnu političku podršku ima Srpska Radikalna Stranka čiji je šef u zatvoru zbog propagiranja mržnje prema mom narodu,ŽIVOT MI SE ZGADI.A vi i dalje slušajte Bubamare,Cece,Seke... Dabogda vam to glave došlo (odnosi se samo na one koji su srećom manjina na ovom forumu)."
Podpisujem.

Bojkotirati, nekupovati legalno ili ilegalno uvezene proizvode, ili je mozda bolje reci: " KUPUJMO DOMACE".
Da Bog da ti pameti dosao.
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote:
Podpisujem.

jel' tvojoj pameti?
et, voljela bih da mi se objasni zasto je problematicno ne kupovati proizvode iz srbije? zasto je problematicno ne kupovati u merkatoru? zasto?
de, nek mi neko objasni pa da i ja pameti dodjem :)
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

danas wrote:
_BosanaC wrote:
Podpisujem.

jel' tvojoj pameti?
et, voljela bih da mi se objasni zasto je problematicno ne kupovati proizvode iz srbije? zasto je problematicno ne kupovati u merkatoru? zasto?
je li to danas postala patriota
odmah da se razumijemo, ja sam patriota, ali i ti postala...vauuuuuuuu

zar je ova tema još aktivna
prošlo je doba zatvorenih privreda

kupujmo/koristimo domaće :bih:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

danas wrote:
_BosanaC wrote:
Podpisujem.

jel' tvojoj pameti?
Ja davno rekoh sta sam imao na ovu temu, a moj komentar se odnosio iskljucivo na ono boldirano. A ako bekan malo razmisli sta je napisao shvatice da stvari nisu toliko crne i bijele. Ja jos uvjek mogu sebi priustiti da biram sta cu kupovati i to je iskljucivo domace, ali vecina je onih koji to nisu u mogucnosti i koji ce kupiti nekakav sok od dvije litre za marku koji je uvezen ko zna odakle samo zato da bi im dijete popilo sok ili pojelo cokoladu.

Nego... Kupujes li ti domace? :-)
TheWatcher

Post by TheWatcher »

uvjek dobar gost wrote:Ja sam u ličnom bojkotu već skoro godinu dana... nema takova, gornjeg Milanovca i sličnih sranja... nema ni Aleksandrije, Vitaminke ... ma ničega...

P.s

Skoro baš bih iza neprijateljskih linija... samo Argeta a da znaju da se pravi kod nas ne bi ni nje bilo......

PP.SS

Bojkotujem i proizvode iz Hrvatske !!!
jel mozda treba da pijem sarajevski jogurt i da jedem nasu pavlaku koji su kriticni pored dukata iz croatia :-) :-) :-) jednom kupio megle pavlaku i nikada vise :x :x :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

TheWatcher wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ja sam u ličnom bojkotu već skoro godinu dana... nema takova, gornjeg Milanovca i sličnih sranja... nema ni Aleksandrije, Vitaminke ... ma ničega...

P.s

Skoro baš bih iza neprijateljskih linija... samo Argeta a da znaju da se pravi kod nas ne bi ni nje bilo......

PP.SS

Bojkotujem i proizvode iz Hrvatske !!!
jel mozda treba da pijem sarajevski jogurt i da jedem nasu pavlaku koji su kriticni pored dukata iz croatia :-) :-) :-) jednom kupio megle pavlaku i nikada vise :x :x :x
Kriticni? :?
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote:
naravno :)
i sto je jos vaznije -- ne kupujem nista iz srbije :) ne kupujem nista iz izraela ili kine ili grcke; ne kupujem u merkatoru; ne uzimam produkte testirane na zivotinjama; ako postoji izbor kupujem proizvode koji koriste reciklirani materijal; ne kupujem blood diamonds ni kafu sa robovlasnickih plantaza ni tene koje su napravila djeca od 7 godina u aziji ni majice napravljane u maquiladora fabrikama... moj izbor -- a eto, moja je pamet tako mahnita da su joj pored pfeniga vazne i neke druge stvari...

istovremeno, ne dozivam nikoga da dodje mojoj pameti niti je uzimam kao mjerodavnu ikome osim sebi samoj -- za razliku od dezurnih nam revolucionara i bogomdanih nam pravednika od cijeg moralisanja izgibosmo na svakoj jebenoj temi...

toliko... :)

PS @umjetnik a:
posto si ocito klon, mozda se sjecas da su moji stavovi glede ovih stvari uvijek bili konstantni :)
Last edited by danas on 18/11/2007 16:11, edited 1 time in total.
Panasonic

Post by Panasonic »

Evo i mene nisam se odavno javljao.

Dakle, rijec bojkot treba zamijeniti rijecima kupujmo domace! To je to u neku ruku, a kad kazemo bojkot to je kao da bojkotujemo nekoga a to ne zelimo lol :-)

A kupujmo domace mozemo zamijeniti rijecima Supstitucija (zamjena) uvoza.

Dakle mi kad nesto bojkotujemo mi zapravo supstituiramo uvoz, sto je u svakom slucaju pohvalno i pozitivno. Zato kupujmo i dalje domace proizvode da bi novac medju nama cirkulirao, a ne odlazio u fasisticku Srbiju.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

danas wrote:
_BosanaC wrote:
naravno :)
i sto je jos vaznije -- ne kupujem nista iz srbije :) ne kupujem nista iz izraela ili kine ili grcke; ne kupujem u merkatoru; ne uzimam produkte testirane na zivotinjama; ako postoji izbor kupujem proizvode koji koriste reciklirani materijal; ne kupujem blood diamonds ni kafu sa robovlasnickih plantaza ni tene koje su napravila djeca od 7 godina u aziji ni majice napravljane u maquiladora fabrikama... moj izbor -- a eto, moja je pamet tako mahnita da su joj pored pfeniga vazne i neke druge stvari...

istovremeno, ne dozivam nikoga da dodje mojoj pameti niti je uzimam kao mjerodavnu ikome osim sebi samoj -- za razliku od dezurnih nam revolucionara i bogomdanih nam pravednika od cijeg moralisanja izgibosmo na svakoj jebenoj temi...

toliko... :)

PS @umjetnik a:
posto si ocito klon, mozda se sjecas da su moji stavovi glede ovih stvari uvijek bili konstantni :)
Nije mi fakat cilj vagati niciji patriotizam, kada mi je to cilj jasno stavim do znanja.

Ovdje je najveci problem to sto je uvozni proizvog u par feninga sa proizvodom proizvedenim u BiH. Ja (licno) jaja kupujem od prijatelja koji ima mini farmu kokosaka, i ta jaja (okusom) se ne mogu uporediti ni s jednim drugim jajetom kupljenim po trznim centrima. Kajmak kupljen kod zene iz Zenice ne moze se uporediti ni s jednom pavlakom s polica. Jogurt Milkos ili Zim... Itd itd...

Interesantno je, recimo, da kada je najzahuktalija bila kampanja oko bojkota Slovenackih proizvoda i konkretno Merkatora, otisao sam maksuz u Merkator da vidim pije li to vode... Ljudi su gurali po dvoja kolica, iskljucivo uvoznih proizvoda, pocevsi od voca i povrca pa do mlijecnih i mesnih preradjevina. A guzva nevidjena - ljudi se doslovno otimaju.

A vezano za moj prethodni post - proizvodi iz Srbije su cesto (najcesce) jeftiniji od proizvoda iz BiH. Cesto sjedim kod ljudi koji mi bas iznose te nakve dvolitrase od marku, cokolade koje se ukusom zaista ne mogu mjeriti sa nasim... Itd itd... I svi pricaju kako BI kupovali domace ali da je skupo i da se moraju uklopiti u svoja mjesecna primanja... A to su ljudi koji sa 500KM plate hrane porodicu.
kupusar167

Post by kupusar167 »

Svaka cast na slikama "Mr. Pool".
Ali nasim ljudima nek´je turbo-folka i marka u dzepu a sve ostalo je svejedno.
Ne mogu samo da skontam zasto je bilo koji slovenacki ili srbijanski proizvod bolji od neko bosanskog.
Kad god idemo u kupovini kupujemo iskljucivo domace.Zelim da pomenem da kvalitativno vidjeno ima u BiH odlicnih proizvoda :

- Vispakova "zlatna dzezva", supe (juhe), cajevi, zacini (sve jeftinije i bolje od uvoznog smeca)
- Klas (keksovi, hljebovi, brasno...)
- tuzlansko pivo, tuzlanska so (dokazano zdravija od morske)
- Vega-Fruit (sokovi, marmelade,dzemovi)
- sarajevsko pivo, Switi - sokovi
- cigare FDS ( 8, Aura, sarajevska Drina)
- proizvodi "Janjarke" iz Janje (zacini)
- naravno Tesanjski Dijamant !
- Ovako i MIS kao i Brajlovic
- domace suho meso i sudzuka
- proizvodi Vitaminke(BL) i Save (BN)
- za lijanovice ( ne znam jer nisam dosad probao)
Jel´ovo dovoljno za pocetak ???
Ovo nije nacionalizam, u Francuskoj ili Svicarskoj je tesko naci uvozne proizvode jer ih narod ne zeli.
Kupovinom domaceg se podstice sopstvena proizvodnja, sopstvni brutto-prihod, PDV itd.
Ali ludi Bosnaci radije vole Radensku ili Jamnicu koji se ne mogu mjeriti sa tesanjskim Dijamantom.
Ili bolje je radioaktivno slovenacko mlijeko nego li domace bosansko.
Nadjite u Slo ili Cro bosanske cigare ili makar neki sok.
Sigurno necete jer imate ogromne akcize tako da cijenom nemate neku sansu.Oni stite svoju domacu proizvodnju a nama prodaju mnoge proizvode jeftinije negu u sopstvenoj drzavi.
Poslije loseg iskustva na slovenackoj granici nicim isprovociranim sa nase strane zakleo sam se nista ne zelim slovenacko !!!!!
To je moj licni stav !!!!
Domace, DOMACE i SAMO DOMACE !!!!
Mr. Pool jos jednom fala na odlicnoj uporedbi !!!

M´Tel imate jarane koji ce Vam doc´glave !!!!!

Pozz...
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote:
Nije mi fakat cilj vagati niciji patriotizam, kada mi je to cilj jasno stavim do znanja.

A vezano za moj prethodni post - proizvodi iz Srbije su cesto (najcesce) jeftiniji od proizvoda iz BiH. Cesto sjedim kod ljudi koji mi bas iznose te nakve dvolitrase od marku, cokolade koje se ukusom zaista ne mogu mjeriti sa nasim... Itd itd... I svi pricaju kako BI kupovali domace ali da je skupo i da se moraju uklopiti u svoja mjesecna primanja... A to su ljudi koji sa 500KM plate hrane porodicu.
nije ni meni cilj vagati iciji patriotizam, niti me za istim zaboli... ja samo mogu reci da je sve sto sam vidjela iz srbije -- najobicnije smece... od guma za autobile, pa do sokova... i da ja imam svoje principe kojima se vodim pri kupovini, i da bih se istima vodila cak i da je srbijanski proizvod kvalitetan -- radije bih kupila njemacki onda... to je sve... onaj koji kupuje u merkatoru ima svoje razloge, kao i onaj koji kupuje sbrijanski sok od marke - njihovi razlozi, njihov problem... koji nemaju nista sa mnom...

PS for the record, meni nema nista sporno u 'bojkotu' -- sasvim legitiman izraz ekonomske i politicke volje... nekad mi cak i nije toliko vazno da uzmem 'domace' koliko mi je vazno da ne uzmem srbijansko. i gotovo.
bosan

Post by bosan »

Drzim ruke podalje od njihovih proizvoda . Cijene me ne interesuju.Ne zelim financirati kupovinu novih tenkova . Ja ne mogu zaboraviti sta su nam uradili. Kad se oni promijene tad cu i ja. Do tad kad pruzim ruku da uzmem njihov proizvod sjetit cu se nekih meni dragih ljudi koji nisu zivi bas zbog njih.
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

ma treba shvatiti da ne moramo mrziti komsije da bi kupovali domace proizvode, to rade u svim normalnim zemljama, iz cisto ekonomskog razloga sto ti pare ostaju u drzavi, bolje dati najvecem domacem saneru i lopovu nego strancu iz cistog razloga sto ce se on siriti i dalje u bih (nova radna mjesta i sl) i trositi te svoje pare u bih.
problem je sto mi nazalost nemamo veliku lepezu proizvodnje, pa su tako i osvjesceni potrosaci primorani kupovati strane proizvode jer domaci ekvivalent u nekim slucajevima jednostavno ne postoji.
Post Reply