Deep Purple live Sarajevo 3.11.2007

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

LSD

Post by LSD »

Daj ba amozonko nemoj me prozivati javno...sta ti je jesi normalna...tebi ako je gledanje matorih prdonja dogadjaj zivota-meni nije...slijedeci put ako dodji daj im i 100 km sto se mene tice...ja nisam tebe pominjao vec DP.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Homer_Simpson wrote:I ako cemo o standardu,kako to da se sabere oko 70.000 beogradjana i ljudi iz cjele Srbije za oko 80 ! KM gledaju Rolling Stonese (koji su definicija kradje na osnovu imena) , a Sarajlije dizu problem ako se sabere 10.000 ljudi za 30 KM ? Pa ako je iko ista ili visa fukara na svijetu od Bosne i Sarajeva,to je Beograd i Srbija...
Tačno tako! Beograd i Srbija je već bijeda od nas i Stonesi uzmu 80 KM samo na račun imena, slažem se. A vi ste za 30 KM vidjeli dvojicu virtuoza (Paice, Morse), da ostale ne spominjem, koji su odsvirali pošten koncert i što je najvažnije nisu samo odsvirali pjesme nego ih je većina bila "extended" (sva četiri instrumentalista su imali svoje solo izvedbe), što se od koncerta ovakvog tipa uvijek i očekivalo.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

LSD wrote:Daj ba amozonko nemoj me prozivati javno...sta ti je jesi normalna...tebi ako je gledanje matorih prdonja dogadjaj zivota-meni nije...slijedeci put ako dodji daj im i 100 km sto se mene tice...ja nisam tebe pominjao vec DP.
Bolje od tih "matorih prdonja" više nikad nećeš vidjeti, nažalost. Uz malu ogradu, pošto ne znam ko je sad basista The Who, bubnjar im je sin Ringa Starra i dobar je pravo. Vidio sam njihov nastup na Live 8, Daltreyev glas je skoro kao i u 70-im.
groar

Post by groar »

Al je to u sustini zalosno jer kad nemozemo da docekamo band kao sto je Deep Purple i koji svira za 30km kako ocekujemo da nam dodje linkin park il sta ja znam vec ko
haha vidi ovog svetogrdja...sta covjek poredi...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

groar wrote:
Al je to u sustini zalosno jer kad nemozemo da docekamo band kao sto je Deep Purple i koji svira za 30km kako ocekujemo da nam dodje linkin park il sta ja znam vec ko
haha vidi ovog svetogrdja...sta covjek poredi...
A kamoli Green Day :D :D :D
symbolstar

Post by symbolstar »

@Ado-sampion.
Steve Morse je puno, puno brzi gitarista od Blackmorea, tehnicki puno potkovaniji. No to nema nikakve veze, nego sam samo htio da ti skrenem paznju na to. Ako mi ne vjerujes pronadji clipove na Youtube, npr. Tumeni Notes ili bilo sta od Dixie Dreggs. Ovo ce ti potvrditi bilo ko ko svira taj instrument.
That said, Ritchie Blackmore je za mene jedan od najvecih ikad, zbog melodije, inovacije, songwritinga, zvuka i lirike u soliranju. Ali nisam mogao da ne stanem na Morseovu stranu, bar kad su brzina i tehnika u pitanju.
Ja sam na neki nacin odrastao na Deep Purpleu, ali sam poprilicno ravnodusan prema svemu sto su snimili u ovoj zadnjoj postavi. To nije to, vec odavno. A pravili su oni kojekakve gluposti nakon Ritchijevog definitivnog odlaska, poput one turneje kad su zvali Satrianija...E to je bila nevidjena blamaza. Opet, Satriani je vrhunski gitarista, ali sto ne ide ne ide...
Lijep pozdrav svima!
LSD

Post by LSD »

Steve Morse je puno, puno brzi gitarista od Blackmorea, tehnicki puno potkovaniji.
:lol: :lol: ma bravo majstore :lol: ...sad uzmi utoku pa se sam rani u nogu,zbog ove izjave :lol: :lol: ...ne mogu da vjerujem sta ljudi pisu.
furija Strašna

Post by furija Strašna »

@Homer_Simpson
Svaka čast na zadnjem postu!!
fadill

Post by fadill »

V E C E R A S

Poslije odlicnog nastupa pred Deep Purple-om u Zetri 03.11.2007. grupa No Rules ce odrzati koncert i promociju cd-a “Probaj me” u Sarajevu

20.11.2007. Utorak Sloga
ULAZ SLOBODAN

Image
symbolstar

Post by symbolstar »

LSD wrote:
Steve Morse je puno, puno brzi gitarista od Blackmorea, tehnicki puno potkovaniji.
:lol: :lol: ma bravo majstore :lol: ...sad uzmi utoku pa se sam rani u nogu,zbog ove izjave :lol: :lol: ...ne mogu da vjerujem sta ljudi pisu.
:)
Jedino sto je ovdje smijesno je tvoje nepoznavanje gitare kao instrumenta i Morseovog opusa, sto samo po sebi nije uopste strasno kad se ti ne bi trudio da komentarises stvari o kojima ocito znas jako malo.
Ja sam naglasio da je za mene Ritchie kralj, ali da je tehnicki inferiorniji u odnosu na Morsea, i to ce ti svako ko svira taj instrument reci
LSD

Post by LSD »

Jedino sto je ovdje smijesno je tvoje nepoznavanje gitare kao instrumenta i Morseovog opusa, sto samo po sebi nije uopste strasno kad se ti ne bi trudio da komentarises stvari o kojima ocito znas jako malo.
Ja sam naglasio da je za mene Ritchie kralj, ali da je tehnicki inferiorniji u odnosu na Morsea, i to ce ti svako ko svira taj instrument reci
:lol: :lol: dobar je memo...e hajd mi sad reci na osnovu cega ti zakljucujes da je blackmore "tehnicki inferiorniji" u odnosu na takvog gitarskog velikana kao sto je morse :lol: :lol: ...znas li ti kakve gluposti pricas covjece...jesi li svjestan uopste :? ...hajd objasni svima nama ovdje koji citamo kako je to morse bolji gitarista od blackmore-a...pa ko je jebeni morse,covjece dragi...nevjerovatno....tebi da je blackmore kralj nebi ga poredio sa ovim nizerazrednim sviracem koji ne zna osvirati ni SMOKE ON THE WATER kako treba (u to sam se uvjerio licno na koncertu u Zetri)...ma daj ,nemam ja zivaca za ova sranja :(
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Morse je odličan gitarista, nikako nižerazredni. Jedan od rijetkih virtuoza gitare koji su još aktivni u rock muzici. Morse nije u rangu najboljih (Hendrix, Blackmore, Clapton...) ali za gitariste tipa (izvikanog) Slasha, Hammetta i sličnih još je veliki korak ispred.
Ali da je tehnički potkovaniji od Ritchieja nije, a brži još manje. Samo usporedi Ritchiejev Highway Star iz bilo kojeg perioda i Morseov Highway Star. Otkad je došao Morse ima problema sa brzinom solaže na toj pjesmi pa mu Lord/Airey dupliraju solo da bi se činio brži. Isto tako, jedan od razloga što više ne sviraju Child In Time je Morseova nesposobnost da odsvira solo na toj pjesmi, ni originalni a kamoli alternativni. Kad sam pustio klip Highway Star sa Live In Australia '99., da mu pokažem kakav je Morse, prvo što je rekao kad je čuo solažu je "Ovaj je dosta sporiji od Ritchieja". Blackmore je životinja što se tiče kombinacije tehnika/brzina.
symbolstar

Post by symbolstar »

LSD wrote:

:lol: :lol: dobar je memo...e hajd mi sad reci na osnovu cega ti zakljucujes da je blackmore "tehnicki inferiorniji" u odnosu na takvog gitarskog velikana kao sto je morse :lol: :lol: ...znas li ti kakve gluposti pricas covjece...jesi li svjestan uopste :? ...hajd objasni svima nama ovdje koji citamo kako je to morse bolji gitarista od blackmore-a...pa ko je jebeni morse,covjece dragi...nevjerovatno....tebi da je blackmore kralj nebi ga poredio sa ovim nizerazrednim sviracem koji ne zna osvirati ni SMOKE ON THE WATER kako treba (u to sam se uvjerio licno na koncertu u Zetri)...ma daj ,nemam ja zivaca za ova sranja :(
Dobro, ne moras odgovarati ako nemas vremena, ali evo ti pa malo vidi ko je taj covjek i s kim je sve svirao
Pogledaj diskografiju na dnu stranice
http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_morse
Kao sto vidis, daleko od nizerazrednog gitariste. Spreman sam ti poslati CD sa njegovim Instructional video s kraja osamdesetih pa da vidis sta taj covjek moze. I na kraju krajeva, Deep Purple ne bi nikad uzeo nizerazrednog gitaristu.

Gitaru sviram od 14. godine i odrastao sam na Blackmoreu i znam da su njegove brze solo dionice sloppy (sto naravno nema veze jer to daje draz njegovom sviranju), ali to nije ispravna tehnika.
Godinama sam pretplacen na Guitar World i Guitar Player magazine, Steve Morse je redovno spominjan od strane njegovih mladjih kolega kao veliki uzor (John Petrucci iz Dream Theatera npr.).

A ako trazis da dokazem kako je to Blackmore inferiorniji gitarista, uzmi bilo koji Rainbow ili Purple live album i obrati paznju na brze dionice pa ces cuti da ne mozes razaznati sta svira, dok se kod Morsea cuje svaki jebeni ton. Blackmore je bio kralj 70-tih godina jer boljih nije bilo. U medjuvremenu je elektricna gitara dobila nove heroje koji ce Blackmorea oduvati. Ponavljam, u tehnickom smislu.
LSD

Post by LSD »

Znam ja dobro ko je morse i gdje je svirao prije...nisam ja od juce...ali porediti njega sa velikanom kao sto je blackmore je zaista sramno...kazes tehnicki superiorniji morse,pa kako to covjece?...kako samo smjelo a i subjektivno misljenje :? ...nikad,doslovno nikad morse nece biti priznat kao sto je to bio blackmore,niti je kad bio bolji tehnicar i inovator od blackmore-a (doduse mozda DANAS JESTE,posto je danas blackmore covjek od preko 60 godina)...porediti blackmore-a sa morse-om je blasfemija cista....to bi bilo isto ko kad bi ja sad rekao JA SAM BOLJI IGRAC OD RONALDINHA,ALI TI SI LAIK ZA TE STVARI PA MI SE NEDA SAD OBJASNJAVATI....pa covjece blackmore je bio uzor takvim virtuozima kao sto su malmsteen,vai,zakk wylde,friedman....
symbolstar

Post by symbolstar »

Ado, nemoj se ljutiti, ali to da Steve Morse ne moze odsvirati Child in Time, pa to je smijesno. Znate li vi ljudi da Morse svira kompozicije koje su puno kompleksnije od toga?
Evo ovako, moj je problem mozda sto sviram tu gitaru i sto cu ja odsvirati Highway Star i Child in Time bez ikakvog problema, a to sam spreman i dokazati ako treba i postaviti na youtube...a kamoli jedan Steve Morse..
Ja sam spreman i za opkladu ako ste vi :)
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Poslušao sam SVE oficijene live albume Purple-a (uključujući i studijske ukupno 35 njihovih albuma) i fakat ne znam o čemu pričaš.

http://www.youtube.com/watch?v=vXWTRuhFK1U

Evo jedan primjer. Ovo je možda najgori Ritchiejev nastup sa DP. Obratite pažnju od 3:50 pa dalje. J..i mi mater ako kontam šta frajer svira! WTF?! Frajer kao da mu je p...in dim, tako lako izgleda kad on to radi.

A evo i primjer Morseove virtuoznosti:

http://www.youtube.com/watch?v=6MSyFA84u48

Dobrim poznavaocima rock muzike ne bi trebao biti problem prepoznati većinu rifova koje svira, ako treba mogu ja napisati. Enjoy.
symbolstar

Post by symbolstar »

Pa i BB King je uzor mnogima, pa mu je tehnika najslabija karika...Pa i Albert Lee je uzor Gary Mooreu i ovaj mu se klanja kad sviraju zajedno (Montreaux 1991) pa mu ne moze papuca okrenuti kad je tehnika u pitanu
Mislio sam da sve vrijeme pricamo o tehnici. Morse je tehnicki bolji, ali se ni meni ne svidja njegov izbor nota i tu je daleko, daleko iza Blackmorea..pricao sam o tehnici, njih dvojica imaju dosta drugaciji pristup sviranju gitare.
Al fakat hajd nemoj da tupimo vise o ovome, evo ti 2 moja clipa tek toliko da se zna da nisi raspravljao s nekim ko nema pojma o sviranju i lupeta napamet :)
lijep pozdrav!

http://www.youtube.com/watch?v=jTOf5oGZvQs

http://www.youtube.com/watch?v=qrsX3rPldps
symbolstar

Post by symbolstar »

Kazes da sam laik za fudbal, a?
A otkud znas? :)
symbolstar

Post by symbolstar »

Ado, ovo gore je sa Come Hell or High Water turneje? JBG ja to nikad nisam mogao slusat jer je Gillan jako lose pjevao, imam taj DVD
To me sprjecava u gledanju tog DVD-a :)
Na kraju krajeva , Blackmore je pizdio iz istih razloga...:)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Bezveze rasprava pravo.

Ja sam odrastao u Blackmorea, on je jedan od razloga sto sviram gitaru evo vec 16 godina.
Covjek je pionir kad je rock gitara u pitanju i bio je uzor svim virtuozima.

Morse je vitruoz i malo manje "timski" igrac. Po meni je iznenadjenje da je ovako dugo ostao kao clan jednog benda.

Njih dvojicu je bespredmetno porediti, kao sto rece symbolstar totalno drugi pristup gitari.

Kod Blackmorea je to snaga on gitaru ne mazi, dok Morse to radi puno suptilnije.

Moje je misljenje slijedece:

Respect Blackmore-u do neba ali ce prosjecan gitarista puno lakse skinuti i odsvirati Blackmoreove solaze od Morseovih.

A meni je licno Ritchie bolji jer kako rece Gillan jednom Ritchie je "riff king"

Za referencu koliko je Morse ustvari zmaj od gitariste poslusati "Somethimes I Feel Like Screaming" od Purplea, i ko skine i odsvira tu gitaru i taj solo je gitarista i po.

Za referencu da i ja znam o cemu pricam, evo video mene kako sviram solo od Highway Star

http://youtube.com/watch?v=LEJ6rbWYsIQ

Pozdrav braci po instrumentu
Better Man

Post by Better Man »

Blackmore ili Morse pitanje je sad? Odgovor je vrlo jednostavan: Jimmy Page on je doktor za obojicu i nisu mu ni do koljena.
Better Man

Post by Better Man »

............
Last edited by Better Man on 21/11/2007 19:46, edited 1 time in total.
Better Man

Post by Better Man »

...........
Last edited by Better Man on 21/11/2007 19:47, edited 1 time in total.
Better Man

Post by Better Man »

..........
Last edited by Better Man on 21/11/2007 19:50, edited 1 time in total.
Better Man

Post by Better Man »

..........
Last edited by Better Man on 21/11/2007 19:52, edited 1 time in total.
Post Reply