Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vojvodina Madari imaju para i utjecaja gubite sjever V Kanjizu, Suboticu...itd
Hrvati drze Americku ekonomiju, gubite zap Srijem
Bosnjaci su vas rasturili prosli put, to cete proci kao u Hrvatskoj..znaci Ameri vam nisu nakloni, pogotovo ako Kerry dode koji ce postaviti Holbrooke RIcharda, covjeka koji je rekao da svi imaju pravo na nezavisnost osim Srbije
I Albanci nisu ni Slaveni..znaci odbij pricice za laHku noc da ces vidjeti nesto kao nezavisnu Sumsku
Hocemo li se kladiti da ce Vojvodina otici prije
Kao i Sandzak.. to je skoro rijeseno
Srbija ce se podjeliti.. pa Hrvati prave nuklearku kod Iloka.. ima da vam zagade cijelu Srbiju
Jebi ga sad opet seres i pricas gluposti.Nije to bas tako kao sto kazes.Vidi se da si neupucen i da kako sam kazes ne pratis situaciju.Ima i Srba i Hrvata i bice ih jos i vise.Bitno je da hoce da igraju.Medjutim,momce opterecen si previse politikom.Sjeti se transparenta noz,zica,Srebrenica na utakmici izmedju Borca i Zeljeznicara u Banjaluci.Kome to treba.Normalno je da poslije toga cujes Srbe na vrbe.Pazi dobro,poslije toga, ne prije toga. Teski su ti stavovi. Slazem se za Tihica,ali bih dodao i Paravca i Covica i ostale mamlaze.
Politiku treba iskljuciti barem iz sporta.Mislim da ti to jos nisi uradio.[/quote]
Nismo ipak cuvali ovce zajedno da mi se obracas tako...Ne pricam gluposti nego ono u sta vjerujem, a to sto ti to smatras glupostima, to znaci da nisi spreman zivjeti sa neistomisljenicima. Isto kao i u komunizmu : "ako ne mislis kao ja, zlocinac si i kriminalac"... ...
Nisam ja "momak", vjerovatno sam stariji od tebe i taj jeftin pokusaj intimidacije ti ne moze uspijeti, jer mene mogu samo da obore dokazi i kontra-argumenti, koje ti ovdje nisi ponudio...Znaci, to "momce" takodje eliminisi, jer kao sto rekoh, nismo cuvali ovce zajedno....Nisam optereecn politikom ali imam svoje stavove koje dijelim sa svima oko mene, i cekam da vidim hoce li mene neko demantovati i na koji nacin...Ako se vec prica o nekim starima koje su se desile, i ako vidis da ti sagovornik zna puno toga, to ne znaci da je "opterecen"...
"Bitno je da igraju"...? Ne !
Srbi ne moraju da igraju, pogotovo ne u jednoj vjestackoj tvorevini koju je smislio Zapad...Mi imamo jednu bolesnu drzavu, koju niko osim vas ne zeli...valjda ti je to jasno...???
Postavi sebi pitanje : kako to da od tri konstitutivna naroda iz BiH, ima dva koji ne zele da zive u BiH ??
Sto se tice "Noz, Zica, Srebrenica", taj transparent se pojavio poslije svih vasih provokacija tipa "Jasenovac" i tako dalje...
Nemojmo da mlatimo praznu slamu oko gluposti, jer za ovo vrlo dobro znas a ako nekim slucajem nisi znao, dragi mi je da mogu da te necemu naucim....
Politika je politika a sport je sport, slazem se....Ali zbog te politike, Zvezdi je bilo zabranjeno bilo da igra svoje utakmice Lige Sampiona u Beogradu i igrala ih je u Temisvaru i Budimpesti...od toga dana, defintivno je sport postao politika, a politika jer postala sport...
Pamet se u glavu, kunta kinte...
Kada mislis da mozes nekoga prejebati, pojavi se neki nenadjebivi...i gori od tebe...Ne kazem da je ovom prilikom taj slucaj, ali pokusaj malo vise cijeniti i postovati tvoje sagovornike. [/quote]
Sinoc sam otisao pa ti nisam stigao odgovoriti,Grbavica. U pravu si, nismo cuvali ovce zajedno.Ne bismo ih ni mogli cuvati zajedno, jer bi tebi bio problem kad bi ovan iz mog stada (stado koje je sastavljeno iz bosnjackih,pravoslavnih,katolickih,jevrejskih,romskih i ostalih ovaca) zabio ovci iz tvog (srpskog) stada. Tad bi se ti opet osjetio ugrozen i nastavio bi mlatiti vec poznatu pricu. Non stop trazis neke kontra argumente. Najveci problem tebe i tvojih istomisljenika je u tome sto niste spremni ili necete da prihvatite pravo,fakticko,odnosno,cinjenicno stanje.Ne razumijem zasto.Vrlo cesto mi padne na pamet da to nije zbog toga sto su ljudi skontali da su se zajebali pa im je sad tesko to priznati.Ako je o tome rijec,vrlo ce se lako rijesiti situacija.Svako grijesi.Medjutim,cini mi se da kod tebe i kod slicnih tebi nije takva situacija.Vi imate puno tezi problem.Uzasno ste paranoicni i napuseni raznih prica kako se cijeli svijet ujedinio protiv Srba.Morate biti veoma jaki da tu ortodoksnu glupost savladate i prije svega se suocite sami sa sobom.
Ne mislim da sam uvijek u pravu,niti drugima pokusavam nametnuti svoje misljenje kao sto ti kazes,ali mislim da sam sigurno blizi istini nego ti. Jel ti mislis da je meni drago kad udjem u opstinu N.Grad pa od 150 ljudi koji rade tamo (drzavnih sluzbenika) ''samo'' njih 144 ne govori mojim jezikom (ijekavicom)? (u opstini Ilidza,usput,nema niti jedan zaposlen sluzbenik koji je rodjen u Sa) Jel ti mislis da su djeca ovoga grada (i na kraju ove drzave) sretna i zadovoljna sto tesko mogu isplivati u moru takvih i slicnih situacija? Nismo sretni, dragi moj Grbavica,nismo. A ti se zapitaj zasto je to tako.
Dosadilo mi je vise pricati i pisati o ovome. Dobro procitaj 2 posljednja posta od JBT-a. Ali ne povrsno,zamolio bih te da ih procitas onako kako bi citao nesto sto te dobro zanima. U potpunosti se slazem sa njim,jer bih ti i ja to isto napisao.
Jos nesto,ja tebe ni u jednom trenutku nisam smatrao balavcem,niti sam te vrijedjao,niti sam te htio ''prejebati''.Mislim da si odrastao covjek i sa odraslim covjekom mogu pricati otvoreno.Ako te bas interesuje,meni su 32,a tebi su godine starosti vjerovatno povezane sa tvojim nickom.U tom smislu mogu pricati sta hocu jer smo dva covjeka koja su vjerovatno voljela i vole veoma slicne stvari.
Ni ovo ne mogu presutiti.Ako je ova drzava vec toliko bolesna, kako ti i tvoji tvrdite, sramota je da nemate ni zrno humanosti da tom bolesniku barem (ako nista drugo) pokusate pomoci.
''Predstavljas se kao covjek sa stilom, a kad bi se pogledao sa distance vidio bi nesto drugo. Vidio bi covjeka koji trci za ruljom. Covjeka koji mozda i ima potencijal ali je nesiguran da bilo sta sam odluci ili uradi. Neka ti je bog ili sta vec u pomoci.''
Jebi ga JBT,morao sam.
-Koja su ti prava u Sarajevu bila uskracena? Koja su prava bila uskracena Gojku Bericu, Marku Vesovicu, Bogicu Bogicevicu..... ?
Jarane, tebe je neko opasno nalagao i zadojio. Eto, po tebi ispada da su Bosnjaci krivi za rat, da su kaznu zasluzili, da su kaznu zasluzili i oni koji nisu Bosnjaci ali su ostali u Sarajevu. Da su kaznu zasluzili svi koji su stali u odbranu svoje drzave. Jarane, ti si petokolonas ali zbog zadojenosti nisi toga svjestan.
Bila su mi uskracena 1)prava na rad, 2)pravo na slobodno izrazavanje, 3)pravo da odlucim gdje cu da zivim, 4) pravo na posteno i neutralno informisanje itd, itd...
1. otpusten sam sa posla jer se kolegama nije svidjelo sto sam reagovao kada je jedan kolega iskljucio prenos sahrane posmrtnih ostataka pobacanih Srba u jamu Prebilovci i prebacio na drugi program radija gdje je bio govor Franje Tudjmana...Dan kasnije, rekli su mi da vise ne moram dolaziti na posao...i da se "vratim" u Srbiju i da za mene uskoro nece biti nigdje posla, samo da prodju izbori...
2. prilikom odlaska na sastanke SDS, uvijek je u blizini bila grupa Muslimana, mojih drugova, koji su zapisivali ko sve dolazi i koga su vidjeli...Mislim, zaista nisam mogao da vjerujem da se neko i tim moze baviti...Njih je ipak neko poslao a taj "neko", je dobro znao zasto treba da zna ko od srpske omladine odlazi na sastanke SDS-a...To mislim, ni komunisti nisu radili...E onda, prijeratna nezakonita hapsenja, prisluskivanja, nacionalni sastavi policije - sve vise i vise Muslimanski po kadru i po clanstvu SDA, otpustanje Srba sa poslova, prebijanje poslanika SDS-a ispred njihovih kuca..itd, itd,... Setkanje po centru grada uniformisanih bradatih likova iz "zelenih beretki", vezivanje zastava u cvor, samo su jos cinila da se nijedan Srbin ne osjeca bezbjedno...
3. Svi su gradu odjednom imali nesto protiv Srba...gdje god da covjek izadje i sta god da radi, uvijek isto : prica iza ledja i lijepljenje etiketa "cetnik" i "nacionalista"...Ko je navijao za Zvezdu, bio je nacionalista u startu a zasto je to tako, treba pitati one koji su sirili takve price...Ovo nije nikava paranoja, nego istina...a mnogi Srbi ce vam reci isto ako ih pitate i ako su iskreni...I svi su "tjerali" Srbe da se "vrate" u Srbiju ( kao da mi Srbi iz Bosne imamo nesto sa Srbijom ) ako se nisu unaprijed deklarisali za nezavisnu BiH...protiv koje sam, naravno, bio i ja...Nije mi padalo na pamet da glasam za islamizaciju sopstvene drzave i grada, sto bi se sigurno desilo ( vidimo danas da smo bil iu pravu) da smo odlucili da ostanemo u istoj drzavi...Ako ste vi odlucili da ne budete u Jugoslaviji, onda i mi imamo pravo da odlucimo zelimo ili ne ostati u jednoj takvoj drzavi, u kojoj nemamo sva potreba gradjanska, nacionalna i vjerska prava...Kazete" bio je referendum i preko 60% naroda se izjasnilo za nezavisnot" a ja vas pitam : jeli normalno ignorisati glasove 34% Srba ?? Znaci, vas boli uvo sto mi necemo u nezavisnot a mi trebamo da se brinemo sto vas 60% zeli nezavisnost ? Ili, ona cuvena prijeratna Alijina: "zrtvovao bih mir za nezavisnot ali neci nezavisnot radi mira"...Sto znaci, da je covjek bio spreman i oruzanim putem da dodje do nezavosnosti, sto su Srbi vrlo dobro shvatili...
4. izvjestavanje TVSA sa hrvatskih ratista je bilo zalosno i dupelizacki a pogotovo onaj Yutel...Cinilo se da svi uslovi bili ispunjeni da se zapocne sa medijskom satanizacijom Srba...Televizija Beograd je bila jos gora i nije se znalo ko viose sere i ko vise laze, i umjesto da TVSA bude tampon izmedju Zagreba i Beograda, ona se totalno priklonila Zagrebu, kao po receptu iz Skupstine : SDA i HDA protiv SDS...Puno se toga u Sarajevu jos moglo istrpjeti, ali kada ti sopstvena televizija u lice kaze da je JNA tudja armija a ne nasa, e onda vidis da ce svasta da bude u Bosni...kao krajnji rezultat te anti-srpske televizijske histerije, imamo i nevidjeni zlocin nad golobradim mladicima JNA u dobrovaljckoj ulici, koja je po planu koji je garanatovao u UNPROFOR, trebala da napusti kasarnu i preko Grbavice, privremeno smjesti u Lukavicu...Napadnuta je kukavick i podlo, i to od strane naruzanih kriminalaca...Vojnici JNA nisu dali nijedna povod da se na njih otvori vatra a vase lazi, da je jedna tenk krenuo prema Predsjednistvu, ostavite za sebe, kada su u Hagu Ejub Ganici bude branio zasto je naredio taj napad...Zar je i poslije toga, neki Srbin trebao da ostane da zivi sa vama ??
-Znaci, u Sarajevu nije bilo petokolonasa, planski do zuba naoruzanih. Trebao si, jarane, ostati malo duze u Rajvosa pa da vidis sta se sve izvlacilo iz napustenih stanova. Ne protjeranih ukucana, nego onih koji su sve svoje pokupili pa zbrisali medju one sto su tri i po godine zandarali granatama po Sarajevu. Vjerovatno da bi ga zauzeli, etnicki ocistili, pa da dadnu ista prava svima onima koji su ostali. A ostao ne bi niko. Primjer poznat sa okupiranog teritorija BiH, koja se sad zove RS.
A jeli ? A ko je to ostao u Federaciji od Srba ? U mnogim gradovima po Muslimanskom vlascu nema ni 2% Srba koliko ih je bilo prije, sto je sasvim normalno je bio rat...Samim tim, i Muslimani iz RS-a su bjezali gdje su stigli i kako su stigli...Politiku "etnickog ciscenja" su provodili svi redom, ukljucuci i vas...Ne znam sta ste pronalazil i da li ste uopste ista pronasli po stanovima Srba koji su napustili stanove u Sarajevu, ali ti mogu licno povrditi da smo mi isto tako po naopustenim muslimanskim stanovima, pronalazili oruzja i municije...Medjutim, to su male kolicine koje su smijesne, u odnosu sta je vec sve postojalo po dobro skrivenim logama..Ovom prilikom bij te podsjetio da su naorzanju prvi poceli da dovlace Sefer Halilovic ( procitati knjigu "Lukava Strategija" od sitog autora) sa potrebe paravojnih formacija "zelene beretke" i "patriotska lga ", osnovane u maju i junu 1991-e...SDS je dobro znao da se SDA masovno naruzava svoje clanstvo i samim tim je odlucio da i oni naruzaju pripadnike SDS-a...Svejedno je ko je poceo prvi, zaista...ali su oruzje svi dovlacili kako su znali i umijeli...Seljaci su prodavali kravu i kupovali kalasnjikove " da se nadju ako ustreba"....Prema tome, kolicina pronadjenog oruzja u Sarajevu, pod uslovom da je uopste istina to sto ti navodis, nema nikakvog znacaja, jer je oruzja vec bilo ihaha, i nikad nije prestajalo ni da dolazi u sarajevo, cak ni pod, kako je vi zovete, "blokadom"...
-Gore je bilo u aprilu 1992.
Mozda za tebe, ali ne i za vojno rukovodstvo SDA. Sve je ispalo tacno kako su bili ispalnirali, osim jednog : da ce Srbi tako zestoko da se pobune.
-Jos jedan primjer komplexa vise vrijednosti. "Srbija nije niti ce kada izgubiti bilo kakvu bitku. Pa kad bi nas sa zemljom poravnali, mi ne mozemo izgubiti...."
Jarane, nista vi u ovim ratovima niste dobili. od zacrtane Velike Srbije, ostali ste samo na, za Kosovo umanjenoj, Srbiji. A i to se ljulja. Crna Gora se odavno sprema a ni Vojvodina nije bas najmirnija. U principu me boli cjuna za drzavama istocno od Drine, ali eto.... Da se spomene.
Inace, tacno je da je zlocina bilo sa svih strana, ali zlocini koji nisu pocinjeni od cetnicke ruke su promilno mali i isprovocirani su. To ih ne opravdava i trebaju biti kaznjeni, ali jarane, to ne umanjuje tezinu zlocina koji je nanijela cetnicka ruka i koji je najveci zlocin u Europi a mozda i jedan od najvise rangiranih zlocina u svijetu, nakon drugog svjetskog rata.
Niste dobili ni vi...najveci ste gubitnici u ovom ratu. Mi makar imamo RS-u a vi drzavu dijelite sa Hrvatima...Ne vjerujem da se ista, sto se desilo u Bosni, ukljujuci i Srebrenicu, moze okarakterisati kao "najveci zlocin u Evropi". Samim tim, sto je Srebrenica kompleksan dogadjaj od kojeg je najvise korisiti imao ABiH vrh a najmanje mi. Sto se mene tice, to je bila namjestaljka. Prije svih tig dogadjaja, Naser Oric je izlazio iz iste te "zasticene i demilitarizovane" Srebrenice, i popalio preko 200 sela, ubijvsi preko 1 700 Srba, od kojih su mnogi umrli strasnom smrcu, poslije vise sati mucenja i klanja...Poslije toga, uslijedila je odmazda...Ne pravdam, naravno, VRS za pocinjeno ali sam zelio hronoloski da obajsnim sta se tamo desilo...Uostalom, osim prazne retorike, za sada jos nema cvrstih i materijalnih dokaza da je tamo ubijeno vise 2 500, koliko je do sada, po mojim informacijama, pronadjeno leseva...Od toga broja, treba izuzeti vojnike ABiH koji su silom pokusali proboj i izginuli ispred bunkera, jer oni ne mogu nikako ulaziti u tu crnu statistiku "pobijenih" ljudi...Za mene je zlocin samo ako je ubijen civil ili vojnik koji se predao ali covjek sa oruzjem,u uniformi ili ne, pa makar imao i petnaest godina, ostaje vojnik...Zbog toga treba malo sacekati da upotrebljavati rijeci tipa " najveci zlocin u Evropi" i tako to, jer nijedan nece moci nikada ni da se uporedi sa zlocinima, na ovim prostorima, prema Srbima iz II Sv. rata...
meni nije jasno da jos uvijek ima ljudi koji pokusavaju rezonovati i ulaze u diskusiju sa ovakvim idiotima, koji kontaju da je risto djogo trebao dobiti pulitzera a da je radovan samo jedan "rasejani pesnik"...
ja cu ovom BIVSEM stanovniku grbavice samo reci dva detalja, koja znam iz prve ruke:
1- nikolu gardovica nije ubio ramiz celo
2- nikola gardovic nije bio svat, jer u svatovima mlada predstavlja neizostavan element. a mlade nije bilo. pitaj uostalom milana pejica iz tadasnje SJB centar, on ti je negdje na palama. on je pisao izvjestaj. a mlade nema nigdje medju svjedocima. garant je nevidljiva, sta li?
i jebo vas vise srpski svat, ispade da je cijeli rat vodjen zbog jednog pijanog srpskog nacionaliste (citaj: cetnika). valjda se tako svaki krivac hvata za neku glupost, ne bi li ispao neduzan...
nego, patrioto srpski, pretpostavljam da ti je ovo "70" godiste. gdje si ti bio kad su vodjeni ratovi za "sveti srpski zivotni prostor i nacionalnu celinu"?
a za sve ostale: drugovi i drugarice, nema smisla raspravljati. nas omiljeni cupko radovan se pobrinuo da prevazidjemo taj vid komunikacije. otada koristimo mnogo siri dijapazon kalibara...
Najzanimljivije mi je citati komentare primitivnih cetnika, kao sto je na primjer ovaj "grbavicaIQ".
Kaze MI smo u ratu najvise izgubili, jer oni imaju takozvanu rs a mi moramo Federaciju dijeliti sa Hrvatima! Ovo je tipican primjer prebacivanja sopstvenog poraza u imaginarnu pobjedu. Nesto slicno kao sindrom bitke na Kosovu. Vi Srbi imate trenutno 49% teritorije Bosne i Hercegovine a plan je bio zauzimanje svih 100% teritorije, i to u periodu od 4 sedmice. Nakon naseg nevjerovatnog otpora, kojima se veliki svjetski ratni strucnjaci i danas dive, i koji niste sigurno ocekivali, planovi su vam poceli padati u vodu. Odjednom se zaboravilo na te cetiri sedmice i pokusavalo se ugrabiti koliko je god moguce teritorije. Sto se rat vise nastavljao, sve ste vise i vise teritorije gubili, a pri samom kraju se i Banja Luka malo bila uznervozila i uspanicila. Znaci, VI ste izgubili jer VI niste ostvarili ono sto ste zamislili. A onako usput, ja Dayton smatram samo poluvremenom...jos cemo se mi igrati, samo polako.
Druga stvar, koja mi ide na zivce, kao nekome ko je cijeli svoj zivot proveo na Grbavici, je to kada grbavicaIQ sere o nekoj prijeratnoj ugrozenosti Srba. Prije rata ni jedan Srbin nije bio ni na kakav nacin ugrozen. Od mojih, recimo 10 najboljih prijatelja, 6 su bili Srbi a da sam ja to shvatio tek 1996-e godine. Imali su najbolje stanove, roditelji su im bili ili vojna lica, ili politicari, rijetko koji je radio u pekari. To sto su ljudi na pocetku rata Srbe "od jednom" poceli mrziti je stvarno "veliko" cudo.
"Kazete" bio je referendum i preko 60% naroda se izjasnilo za nezavisnot" a ja vas pitam : jeli normalno ignorisati glasove 34% Srba ?? Znaci, vas boli uvo sto mi necemo u nezavisnot a mi trebamo da se brinemo sto vas 60% zeli nezavisnost ?"
Jeste, potpuno je normalno...to se zove demokratija!
Zasto Srbi nisu izasli na referendum o odvajanju BiH iz bivse Jugoslavije? Samo da podsjetim, referendum je bio organizovan na najvisem nivou uz nadgledanje inostranih posmatraca i bio je namijenjen SVIM gradjanima BiH. Srbi su ga bojkotovali JER SU ZNALI DA IH NECE BITI DOVOLJNO da promijene odluku vecine. Demokratija funkcionise upravo tako, prvo se glasa pa se uradi onako kako vecina odluci. Na rezultate izbora je sav normalan svijet reagovao na jedini normalan nacin, a to je zakljucak DA GRADJANI BIH ZELE DA SE BIH ODVOJI OD JUGOSLAVIJE. Dlaka vam ni jedna ne bi ni sada falila sa glave da ste tada izasli na izbore i glasali i mnogo se sranja moglo izbjeci.
Kazes "ja sam Srbin iz Bosne, nemam ja sa Srbijom nista, niti je ona moja matica". Koliko sam ja shvatio navijas za zvezdu, fudbalski tim iz jedne strane zemlje, sa kojom ti nemas nista. To, samo od sebe, nije cudno. I ja navijam za Bayern ali prvenstveno za tim iz svoje domovine, F.K. Sarajevo. Za koga ti navijas od bosanskih timova? Ides li na utakmice istog? Znas li nabrojati par igraca?
Kad bi BiH i Srbija igrali sutra fudbala, kosarke ili se natjecali na bilo koji nacin, za koga bi ti navijao?
Druga stvar, koja mi ide na zivce, kao nekome ko je cijeli svoj zivot proveo na Grbavici, je to kada grbavicaIQ sere o nekoj prijeratnoj ugrozenosti Srba. Prije rata ni jedan Srbin nije bio ni na kakav nacin ugrozen. Od mojih, recimo 10 najboljih prijatelja, 6 su bili Srbi a da sam ja to shvatio tek 1996-e godine. Imali su najbolje stanove, roditelji su im bili ili vojna lica, ili politicari, rijetko koji je radio u pekari. To sto su ljudi na pocetku rata Srbe "od jednom" poceli mrziti je stvarno "veliko" cudo.
E sto mozes imati cudna i naivna razmisljanja, Hored Zla, pa to je cudo jedno...Zar i poslije onoliko opsirnog topica ti imas jos volje da me ubjedjujes da srbi nisu bili ugrozeni u sarajevu i u bosni? Pa ja sam ti napisao samo djelic ono sto se desavalo a mogao bih knjigu-dvije da sastavim sta se sve radilo daleko od ociju javnosti...Samo cu ti navesti neke, jos ovaj put : 1. otpustanje sa posla srba, u prvom redu policajaca, na cija mjesta dolazi nepismeni kadar bez zavrsenog kursa a koji su clanovi SDA, 2. nezakonito hapsenje i privodjenje iste te policije gradjan srba, 3. nezakonito prisluskivanje istih, 4. nezakonito naoruzavanje (patriotska liga i zelene beretke), 5. zlocinacko ubijanje vojnika JNA u sarajevu i tuzli, 6.pucanje na Nikolu gardovica, 7. ubistvo Predraga Mocevica Tarze na Grbavici (zaklan), 8. ilegalno i protivustavno prisustvo vojnika iz Hrvatske na tlu BiH(postoje dokazi) 9. ubijanje srpskih civila u bosanskom brodu od strane kombinovanih hrvatsko-muslimanskih paravojnih formacija (postoje dokazi), itd, itd,
Ako ti zaista mislis da poslije ovakvih informacija ijedan srbin moze da osjeca spokojno, onda si ti lud covjek...To sto si imao guzinjine sinove za drugove je tvoj problem, kojima nije falilo nista, ali ja znam gomilu drugih koji su se uhvatili puta pod noge iz straha da im neko ne pobije u stanu, sto se i desavalo za vrijeme rata...Toliko o tome.
Jeste, potpuno je normalno...to se zove demokratija!
Kakva bolan, demokratija ? Sta miznamo o tome, poslije komunisticke diktature ? Demokratija je ono sto nam se dopada a ono sto ne, to je fasizam ?
Zasto Srbi nisu izasli na referendum o odvajanju BiH iz bivse Jugoslavije? Samo da podsjetim, referendum je bio organizovan na najvisem nivou uz nadgledanje inostranih posmatraca i bio je namijenjen SVIM gradjanima BiH. Srbi su ga bojkotovali JER SU ZNALI DA IH NECE BITI DOVOLJNO da promijene odluku vecine. Demokratija funkcionise upravo tako, prvo se glasa pa se uradi onako kako vecina odluci. Na rezultate izbora je sav normalan svijet reagovao na jedini normalan nacin, a to je zakljucak DA GRADJANI BIH ZELE DA SE BIH ODVOJI OD JUGOSLAVIJE. Dlaka vam ni jedna ne bi ni sada falila sa glave da ste tada izasli na izbore i glasali i mnogo se sranja moglo izbjeci.
Naravno da smo bojkotovali. Nismo zeljeli da bosna izadje iz okvira jugoslavije, to je bar jasno. A to sto nam ne bi ni dlaka sa glave falila, reci to onim hiljadama i hiljadama pobijenih civila u oba entiteta.
Kazes "ja sam Srbin iz Bosne, nemam ja sa Srbijom nista, niti je ona moja matica". Koliko sam ja shvatio navijas za zvezdu, fudbalski tim iz jedne strane zemlje, sa kojom ti nemas nista. To, samo od sebe, nije cudno. I ja navijam za Bayern ali prvenstveno za tim iz svoje domovine, F.K. Sarajevo. Za koga ti navijas od bosanskih timova? Ides li na utakmice istog? Znas li nabrojati par igraca?
Kad bi BiH i Srbija igrali sutra fudbala, kosarke ili se natjecali na bilo koji nacin, za koga bi ti navijao?
Svasta...e sto mozes i ti postaviti pitanje...Ti navijas za bajern zbog salihamidzica inace te boli uvo za taj klub, dok sam ja prvo rekao "Zvezda", pa tek onda tata i mama...U tome je razlika...Sto se tice Zvezde, to je jedna institucija a ne klub, koja premasuje regionalizaciju i nacionalnu kvalifikaciju, posto fan klubova ima u svim drzava bivse Yu, ukjljucujuci i nekoliko Evropskih...Ko voli Zvezdu, ne moze imati "alternativni" klub ni pod razno...Recimo da govorivim Lacio zbog Mihajlovica, Inter zbog Stankovica, itd, itd...Bosnaski timovi me ne zanimaju, izuzev Slavije...A mnogo ce vode trebati da jos protekne Miljackom pa da ja na navijam za reprezentaciju BiH u bilo kojem sportu...Tako nesto je sasvim nemoguce da se desi...Ti sâm zakljuci zasto je to tako i zasto svi podrzavaju svoje nacionalne reprezentacije..U ovom slucaju, moja reprezentacija nije Srbijanska nego srpska, alo shvatas koja je razlika izmedju ta dva pojma...Otuda i moje rijeci da "mi Srbi sa Srbijom nemamo nista", ali bih dodao i jos nesto: "osim rodbinskih i drugih veza"...Kako god da okrenes, trenutno mi je Beograd mnogo blizi od Sarajeva, u koji dolazim non stop, kada mi se god ukaze prilika...[/quote]
U vezi Grbavice: Ja na drugu ruku znam brdo srpske raje sa Grbavice, koja je presla na drugu stranu rijeke i borila se u armiji BiH. Ne bih da nabrajam sad prezimena ali mogao bih jedno 20 srpskih porodica nabrojati bez ikakvih problema. Njima nije falila nikad dlaka sa glave izuzev onih koji su dali svoj zivot za odbranu svoje zemlje. Dragan Vikic, Tifa, Jovan Divjak i ostali manje poznati, normalni Srbi nisu zaklani, a sto se Tarze tice, njega je i prije rata htjelo ubiti puno ljudi radi raznoraznih talova i uvala, tako da me ne cudi njegova smrt uopste. A trenutno na Grbavici zive opet cak i oni Srbi, koji su za vrijeme rata po Grbavici napravili velika nedjela, kao na primjer Nada Markus iz Lenjinove 14 (Grbavicka), koja je isla od vrata do vrata i pokazivala cetnicima gdje stanuju nesrbi. Pricao sam ja sa rajom (Mepac, Neven, Timur, Dado) i znam tacno ko je sta radio na Grbavici, od barikada i obijanja trafika pa na dalje.
U vezi fudbala: Zar postoji srpska reprezentacija, tj. reprezentacija takozvane rs? Ako postoji, takmici li se ta nepriznata reprezentacija igdje? U reprezentaciji BiH ne igraju Srbi?
I za kraj: Vidim da si na sve odgovorio osim na prvi dio moje poruke koji se tice vase "pobjede" jer imate sad 49% teritorije. Interesuje me ovo posebno pa ako mozes daj mi svoje cijenjeno misljenje.
"Kakva bolan, demokratija ? Sta miznamo o tome, poslije komunisticke diktature ? Demokratija je ono sto nam se dopada a ono sto ne, to je fasizam ?"
Sta je ono slovo D u sds, hdz ili sda? I u pravu si, sta VI znate sta je demokratija.
P.S. Na Grbavici se nikad nije govorilo "uvo".
Last edited by FCS-HZ on 24/08/2004 14:54, edited 1 time in total.
Pa ovo je nevjerovatno. Da upoznam nacin "razmisljanja" jednog vanzemaljca. Ovom grbavici70 se izgleda osladilo na forumu. Jarane ne zelim te uvrijediti ali moram konstatovati da si gubitnik. Neko ko sa ovakvim sranjem iz nekog paralelnog univerzuma (s obrnutim predznakom) "argumentira" je za mene jeftina fukara. Jebi ga jarane, al´stvarno si umno slab. Nafilovali su te tvoji propagandisti, nema sta.
Ti gledas al´neces da vidis.
grbavica70 wrote: 2. prilikom odlaska na sastanke SDS, uvijek je u blizini bila grupa Muslimana, mojih drugova, koji su zapisivali ko sve dolazi i koga su vidjeli...
grbavica, ista zastava, drevni znalce, je preuzeta sa BBC-ijeve stranice. Pa do kada ces se drzati tog stava "ja protiv svih" i prezentovati nam "objektivne" cinjenice? I nije tacno da su Jugu drugi rasparchali, rasparachali su je takvi kao ti sa svojim ultranacionalistichkom retorikom "bozije" pravde. Svoju ogorcenost ne mozes reflektovati prosipajuci suplju. To si mozes zapakovati u kofer i krenuti u pravcu uze Srbije gdje ce se tvojih 80 mil. Srba morati tjesniti.
... Dragan Vikic, Tifa, Jovan Divjak i ostali manje poznati, normalni Srbi nisu zaklani.../.... Pricao sam ja sa rajom (Mepac, Neven, Timur, Dado) i znam tacno ko je sta radio na Grbavici, od barikada i obijanja trafika pa na dalje.
Dragan Vikic je vatahr koliko ja znam, Tifa je iz mjesanog braka i po nacionalsnosti uvijek bio Sarajlija a Divjka je lopov i kriminalac, bez obzira sto je Srbin...Uostalom, jedini je od gomile onih oficircina koji je "odlucio"da ostane protiv Srba, a to je zato jer je krao i preprodavao oruzje, pa nije mogao da se vrati jer ga je cekala robija...Normalni Srbi nisu zaklani ? Znaci, Tarzo bio nenormalan, isto kao i pop Trifko Pandurevic koji je pronadjen ubijen na Jevrejskom groblju ? Nenormani su Srbi bili sve one zrtve, Juke, Cele, Cace i ostalih ? Stavi prst na celo, Hordas, i razmisli malo koliko je Srba pobijeno u gluvo doba noci i koji su odvedeni u "nepoznatom pravcu" ?? Ako ne znas sada, saznaces jednog dana. Ta cetvorica sto ih nabroja su ti bas pravi primjer da ti objasne sta se radilo po Grbavici...Jedino mi je nesto ta mepac poznat po nadimku a ove ostale nemam pojma ko su...
U vezi fudbala: Zar postoji srpska reprezentacija, tj. reprezentacija takozvane rs? Ako postoji, takmici li se ta nepriznata reprezentacija igdje? U reprezentaciji BiH ne igraju Srbi?
U nekim sportovim, RS nastupa odvojeno i kao reprezentacija ali je to nebitno. U skijaskoj reprezentaciji Srbije ucestvuju skijasi sa Pala, na primjer...U sadasnjoj reprezentaciji BiH nema nijednog Srbina iz RS, ti tamo "vasi" Srbi, tipa Barbarez, ja ih ne racunam...Uostalom, Srbi i ne trebaju da igraju za vasu reprezentaciju, bas je dobro ovako...Vjestacka i na silu uspostavljena drzava i ne treba da ima zajednicku reprezentaciju ni u cemu. Dokle god S. Tihic ide u Cikago ili Madrid po svoje misljenje i dokle god SDA poslanici tuzakaju poslanike SDS "negdje po Evropi"i iza ledja, dok na silu , mimo zakona i protivustavno smijenjuju 59 poslanika SDS i na kraju, dokle god smo kolonija Evrope, i ne treba da nastupamo ni u celu zajedno niti da imamo zajednicke institucije...Kada SDA bude odlucila da nase probleme rijesava izmedju nas i u nasoj kuci a ne da kukumavci po svijetu, onda mozda mozemo nesto zajedno napraviti...Za nas je sada Beograd mnogo blizi nego Sarajevo, a Bosnu ne gledam ni na koji drugi nacin, nego kroz Republiku Srpsku...
I za kraj: Vidim da si na sve odgovorio osim na prvi dio moje poruke koji se tice vase "pobjede" jer imate sad 49% teritorije. Interesuje me ovo posebno pa ako mozes daj mi svoje cijenjeno misljenje.
Nisam nikad napisao da smo mi "pobjedili"...Nego, da smo najmanji gubitnici od sve tri zaracene strane. Najvise su, naravno profitirali hrvati jer ih je stitio vatikan, ali vi ste najebali uprkos svim silnim parama iz saudijske arabije kojim se placala "istina" u svijetu, a koje smo mogli da vidimo na CNN, BBC, itd, itd, Bosna je kantonizirana, bas kako smo mi Srbi i trazili prije rata, pa nam SDA nije dozvolila a eto sad, deset godina kasnije, sve kantoni i nacionalne televizije...Opet kazem, da budem jasan, svi smo izgubili mnogo ovim bespotrebnim ratom ali da je bil vise mudrosti u glavama vjerski zatucanih ljudi, danas ne bi pricali o ovome, nego onekim drugima stvarima...
Sta je ono slovo D u sds, hdz ili sda? I u pravu si, sta VI znate sta je demokratija
Niko od nas ne zna sta je demokratija...mi smo jedno divlje balkansko pleme koje je decenijama naucilo na stab i batinu, i to nam se vratilo...Jer, da je SDA znala sta je to demokratija i da se ne smije krsiti ustav BiH koji je predvidjao da se dva konstitutivna naroda ne mogu dogovrati na stetu treceg, onda ne bi doslo do referenduma za izdvajanje BiH iz Jugoslavije pored 34% njenig gradjana koji su se izjasnili protiv. Ovo je ti tipican primjer da MI svi ne znam sta je to demokratija, jer da znamo, ne bi ni doslo do rata...
P.S. Na Grbavici se nikad nije govorilo "uvo".
Zavisi od obrazovanja, mjesta zivljenja i druzine oko tebe..."uvo" je srpski a "uho" je hrvatski, kao i "kuhar" umjesto "kuvar"...I jedno i drugo je pravilno i gramaticki ispravno, samo jedno je srpski a drugo hrvatski. kao srbin necu valjda govoriti hrvatski ?
Koliko se sjecam, u Sarajevu se nikada nije govorilo "crveni kriz" a sada bi neki Musliman prije sebi iscupao jezik nego sto bi rekao "crveni krst"...[/quote]
"grbavice70" zašto mene ignoriraš?
O pa ja sam Margareta !
Nije valjda da ti i to sad smeta ?
Celu novu temu i + ceo post posvetila sam samo za tebe, ati mi tako uzvračaš.
Tužna sam zbog tvoga ignorantnoga stava, nisi feeer.
"1. otpusten sam sa posla jer se kolegama nije svidjelo sto sam reagovao kada je jedan kolega iskljucio prenos sahrane posmrtnih ostataka pobacanih Srba u jamu Prebilovci i prebacio na drugi program radija gdje je bio govor Franje Tudjmana...Dan kasnije, rekli su mi da vise ne moram dolaziti na posao...i da se "vratim" u Srbiju i da za mene uskoro nece biti nigdje posla, samo da prodju izbori... "
-ovo ne bi ni Tito skont`o. Morao bi pojasniti malo ko, gdje, kako, kada.....
"2. prilikom odlaska na sastanke SDS, uvijek je u blizini bila grupa Muslimana, mojih drugova, koji su zapisivali ko sve dolazi i koga su vidjeli...Mislim, zaista nisam mogao da vjerujem da se neko i tim moze baviti...Njih je ipak neko poslao a taj "neko", je dobro znao zasto treba da zna ko od srpske omladine odlazi na sastanke SDS-a...To mislim, ni komunisti nisu radili...E onda, prijeratna nezakonita hapsenja, prisluskivanja, nacionalni sastavi policije - sve vise i vise Muslimanski po kadru i po clanstvu SDA, otpustanje Srba sa poslova, prebijanje poslanika SDS-a ispred njihovih kuca..itd, itd,... Setkanje po centru grada uniformisanih bradatih likova iz "zelenih beretki", vezivanje zastava u cvor, samo su jos cinila da se nijedan Srbin ne osjeca bezbjedno..."
-Jarane, da se mene pitalo, a ne samo mene nego sve vlade normalnih drzava ovoga svijeta, stranka ili partija koja otvoreno prijeti da ce BiH naroda nestati a i same BiH i da ce je poravnati sa zemljom, ne bi "spijunirala" omladina sa olovkama u rukama nego bi na takve sastanke specijalne snage za borbu protiv terorizma upadale i sve covjeka po covjeka pretresala od dana kada se rodio pa do tog momenta.
Drugo, velika vecina srpskih cuvara reda i mira tj. policajaca je zbrisalo na okolna brda i prikljucilo se paravojnim snagama koje su rusile BiH i Sarajevo. Redovi su se morali popunjavati na bilo koji nacin. Inace, prije rata struktura policije nije bas odgovarala procentualnom stanju zastupljenosti naroda u Sarajevu. Mozda je trebalo ostaviti prazna mjesta? Da lakse udjete u grad. Trece, kad je razbijen neko ko je stao u odbranu svoga grada, bilo na koji nacin? premlacivani su i Bosnjaci koji nisu htjeli pomoci odbrani grada.
Nisam pristalica nekih plemenskih rituala kao sto su vezivanje zastava, ali nisi vidio s kim se SDS povezao i sa kakvim je zastavama SDS vezao svoje. Ona gusarska sa lobanjom je bio neizbjezan fragment u pokazivanju "srpskog jedinstva".
"3. Svi su gradu odjednom imali nesto protiv Srba...gdje god da covjek izadje i sta god da radi, uvijek isto : prica iza ledja i lijepljenje etiketa "cetnik" i "nacionalista"...Ko je navijao za Zvezdu, bio je nacionalista u startu a zasto je to tako, treba pitati one koji su sirili takve price...Ovo nije nikava paranoja, nego istina...a mnogi Srbi ce vam reci isto ako ih pitate i ako su iskreni...I svi su "tjerali" Srbe da se "vrate" u Srbiju ( kao da mi Srbi iz Bosne imamo nesto sa Srbijom ) ako se nisu unaprijed deklarisali za nezavisnu BiH...protiv koje sam, naravno, bio i ja...Nije mi padalo na pamet da glasam za islamizaciju sopstvene drzave i grada, sto bi se sigurno desilo ( vidimo danas da smo bil iu pravu) da smo odlucili da ostanemo u istoj drzavi...Ako ste vi odlucili da ne budete u Jugoslaviji, onda i mi imamo pravo da odlucimo zelimo ili ne ostati u jednoj takvoj drzavi, u kojoj nemamo sva potreba gradjanska, nacionalna i vjerska prava...Kazete" bio je referendum i preko 60% naroda se izjasnilo za nezavisnot" a ja vas pitam : jeli normalno ignorisati glasove 34% Srba ?? Znaci, vas boli uvo sto mi necemo u nezavisnot a mi trebamo da se brinemo sto vas 60% zeli nezavisnost ? Ili, ona cuvena prijeratna Alijina: "zrtvovao bih mir za nezavisnot ali neci nezavisnot radi mira"...Sto znaci, da je covjek bio spreman i oruzanim putem da dodje do nezavosnosti, sto su Srbi vrlo dobro shvatili... "
-Jarane, ti si sam sebi priljepio etiketu cetnika. Kazes da si se tukao sa navijacima Zvezde (pitam se zasto si bas navijao za Zvezdu, kojoj je vodja navijaca u to vrijeme bio Z. R. Arkan a ne recimo za Dinamo, Olimpiju, a da ne spomonjem Zelju ili Sarajevo, ako vec o fudbalskim pobudama pricamo) ne protiv Torcide, ne protiv navijaca, nego protiv "ustasa". Zasto bi oni bili "ustase" a ti ne cetnik? Pa nisu bili naoruzani, nisu imali maljeve, kame..... Normalno je onda da ce raja koja je to gledala procitati sta ti na ledjima pise. Koliko se sjecam, tad su navijaci Zelje i sarajeva navijali : "..... neka cuje Srbija i cijela Hrvatska da je nasa Bosna zajednica bratska....".
Kazes da ti nije padalo na pamet da glasas za islamizaciju BiH. Jarane, BiH nikad ne moze biti islamska drzava ne zbog Srba i Hrvata nego zbog Bosnjaka koji to niti su kad zeljeli niti ce kad zeljeti. Milosevic i tudjman su se uporno trudili da prikazu svijetu kako oni stoje na braniku Europe od islamske i fundamentalisticke poshasti, pokusavajuci na taj nacin "uraditi posao" bez mjesanja zapadnog svijeta, tj. unistiti BiH i njene gradjane. na vasu zalost, to niko nije kupio nego, cak sta vise, izvrseni su vojni udari na agresorske snage.
Jos nisi shvatio da je po ustavu SFRJ svaka republika imala pravo na odcepljenje i samostalnost. BiH je na to imala pravo. RS nije imala niti cega kad imati.
Sto se tice referenduma, kojeg ti nazivas preglasavanjem a u demokratskom svijetu se to zove demokratsko izjasnjavanje gradjana jedne drzave, pokusavac sve Srbe strpati u jedno stado. A Puno je Srba koji ne bi u stado u kojem si ti i R. Karadzic. Ulaze li u to stado i Gojko Beric, Marko Vesovic, Bogic Bogicevic i hiljade drugih Srba u Sarajevu i ostatku BiH. A ima ih i po svijetu, rasutih zajedno sa komsijama Bosnjacima i Hrvatima. Kad oduzmes njih nece to vise biti 34%. Dalje, puno je Srba htjelo izaci na referendum, ali nije smjelo. Kad su se pojavili oni posteri sa pozivom za gradjane na referendum o suverenoj BiH, nakon par dana su se na cijeloj povrsini danasnje RS, a i sire, pojavili letci pored postera na kojima je izmedju ostalog pisalo: "Srbin koji izadje na referendum bit ce izdajica srpskog roda i stici ce ga knezeva kletva (odsjecanje glave, o.a.). Alijina volja srpska nevolja."
Vecina Srba prije rata nije zeljela ratovati i to vecinom obrazovani i familijarni ljudi. Srpski nacionalisti, zeljni promjena zbog slabe karijere u normalnmim uslovima, se dobro organizovala uz vodstvo SDS-a. Bilo ih je najvise 30% ali su grupno nastupali dok su oni koji nisu htjeli ratovati bili okrenuti sami sebi i svojoj familiji. Nacionalisti su isli od vrata do vrata i nudili oruzje uz prijetnju da ako ne uzmu oruzje, da su onda protiv srpske stvari i da bi mogli biti proglaseni izdajnicima pa onda pobijeni i oni i njihove familije. za primjer. Vrtlog rata je neminovno, kasnije, promjenio sve te odnose.
Jarane, onih tvojih 34% je u stvari 15% od ukupnog stanovnistva BiH. Pricamo li jos uvijek o preglasavanju?
I jos da kazem da je po meni Alija trebao biti vjerski sluzbenik a ne politicar. Sjecam se izjave: "Narode BiH, rata nece biti, za rat su potrebne dvije strane....." Na celu je trebao biti neko iz stare socijalisticke garde. Neko ko bi bio malo ostriji i prepredeniji, poput Tudjmana i Milosevica. A i suprotna strana bi imala manje argumenata da nahuska neobrazovanu sirotinju u rat.
"4. izvjestavanje TVSA sa hrvatskih ratista je bilo zalosno i dupelizacki a pogotovo onaj Yutel...Cinilo se da svi uslovi bili ispunjeni da se zapocne sa medijskom satanizacijom Srba...Televizija Beograd je bila jos gora i nije se znalo ko viose sere i ko vise laze, i umjesto da TVSA bude tampon izmedju Zagreba i Beograda, ona se totalno priklonila Zagrebu, kao po receptu iz Skupstine : SDA i HDA protiv SDS...Puno se toga u Sarajevu jos moglo istrpjeti, ali kada ti sopstvena televizija u lice kaze da je JNA tudja armija a ne nasa, e onda vidis da ce svasta da bude u Bosni...kao krajnji rezultat te anti-srpske televizijske histerije, imamo i nevidjeni zlocin nad golobradim mladicima JNA u dobrovaljckoj ulici, koja je po planu koji je garanatovao u UNPROFOR, trebala da napusti kasarnu i preko Grbavice, privremeno smjesti u Lukavicu...Napadnuta je kukavick i podlo, i to od strane naruzanih kriminalaca...Vojnici JNA nisu dali nijedna povod da se na njih otvori vatra a vase lazi, da je jedna tenk krenuo prema Predsjednistvu, ostavite za sebe, kada su u Hagu Ejub Ganici bude branio zasto je naredio taj napad...Zar je i poslije toga, neki Srbin trebao da ostane da zivi sa vama ?? "
-"JNA" je pocetkom rata u Hrvatskoj zauzela sve repetitore u BiH i umjesto drugog programa je krenulo emitovanje iz Beograda, Novog Sada, Nisha..... Krenula je propaganda kojoj bi i Hitler pozavidjeo. Ljudima su servirane vijesti od kojih se dizala kosa na glavi. O borbi "JNA" protiv ustaskih hordi, o masakrima nad civilnim srpskim stanovnistvom ( prikazivana su sela sa mrtvim "Srbima" po ulicama, a prijatelj mi je rekao da je to selo iz kojeg njegova familija potice i da je bilo potpuno naseljeno Hrvatima sto se poslije pokazalo tacnim).
Mnogi ljudi su zbog te televizije usli u dobrovoljacke odrede i otisli u Hrvatsku na "obuku" da bi poslije pravili najvece zlocine u BiH.
Jarane, ako "JNA" drzi Sarajevo u obrucu i bombarduje ga iz svih raspolozivih sredstava, ako su pripadnici te "JNA" samo pripadnici jednoga naroda, kako onda da ne bude strana vojska?
Spominjes poginule golobrade mladice u dobrovoljackoj. Ti golobradi vojnici su bili pripadnici vojkse koja je unistavala grad i drzavu. Zasto se nisu predali? Zasto, na kraju krajeva, nisu povuceni iz grada prije nego su cetnici poceli tuci grad? Kazes da su Bosnjaci bili do zuba naoruzani i organizovani. Zasto nigdje nikad nije propustena kolona tih naoruzanih Bosnjaka iz RS-e? Buncas.
Ali, ako je to zlocin sto se dogodilo. Onda, kao sto ti kazes, neka Ejubu sudi Haag. Slazem se da je Haag mjerodavan. Kakvu bilo presudu da donese, bit ce postovana. Budi u to siguran.
"A jeli ? A ko je to ostao u Federaciji od Srba ? U mnogim gradovima po Muslimanskom vlascu nema ni 2% Srba koliko ih je bilo prije, sto je sasvim normalno je bio rat...Samim tim, i Muslimani iz RS-a su bjezali gdje su stigli i kako su stigli...Politiku "etnickog ciscenja" su provodili svi redom, ukljucuci i vas...Ne znam sta ste pronalazil i da li ste uopste ista pronasli po stanovima Srba koji su napustili stanove u Sarajevu, ali ti mogu licno povrditi da smo mi isto tako po naopustenim muslimanskim stanovima, pronalazili oruzja i municije...Medjutim, to su male kolicine koje su smijesne, u odnosu sta je vec sve postojalo po dobro skrivenim logama..Ovom prilikom bij te podsjetio da su naorzanju prvi poceli da dovlace Sefer Halilovic ( procitati knjigu "Lukava Strategija" od sitog autora) sa potrebe paravojnih formacija "zelene beretke" i "patriotska lga ", osnovane u maju i junu 1991-e...SDS je dobro znao da se SDA masovno naruzava svoje clanstvo i samim tim je odlucio da i oni naruzaju pripadnike SDS-a...Svejedno je ko je poceo prvi, zaista...ali su oruzje svi dovlacili kako su znali i umijeli...Seljaci su prodavali kravu i kupovali kalasnjikove " da se nadju ako ustreba"....Prema tome, kolicina pronadjenog oruzja u Sarajevu, pod uslovom da je uopste istina to sto ti navodis, nema nikakvog znacaja, jer je oruzja vec bilo ihaha, i nikad nije prestajalo ni da dolazi u sarajevo, cak ni pod, kako je vi zovete, "blokadom"... "
- Malo se bolje informisi koliko je Srba u Sarajevu i Federaciji. Malo Se raspitaj o B. Petrovcu, B. Grahovu, Drvaru. Uzmi malo Sarajevsku stampu pa procitaj ko su novinari, pa ko su urednici, pa koliko ima takvih na TV-u od tonaca do urednika, pa ko su predsjednici opstina (i to sa nesrpskom vecinom), pa ko su ljekari, inzenjeri, sportisti, glumci...... Kad skupis malo informacija onda cemo razgovarati o ovome.
Spominjes etnicko ciscenje. E, moj ti. Bosnjaci nisu bjezali iz okupiranih dijelova. Oni su ili ubijeni, ili deportovani u logore i tamo muceni ili su deportovani masovno u autobusima ili stocnim vagonima. Prije toga su se morali odreci (pismeno) imovine koju ostavljaju RS-oj. Iz kuca su morali izaci u roku par minuta tako da ne da nisu mogli tovariti traktore stvarima, nego su nerijetko bosi istrcavali. Dimenzije takvog etnickog ciscenja su nezapamcene od drugog svjetskog rata. E, sad ti meni reci kako su to Srbi etnicki ocisceni.
U pravu si kada kazes da su Bosnjaci bili naoruzani do zuba. To su posvjedocili ljekari, profesori, inzenjeri iz redova Bosnjackog naroda na lokalnim vec tada srpskim radio stanicama. Pricali su i da su imali srbosjeke. Svaki Bosnjak tri-cetiri. I da su planirali sunetiti Srbe. Ne jednom, vec par puta po osobi. Pa da su planirali graditi tvrdjave od srpskih lobanja. svasta su priznali na tim radijima.
E, moj ti.
Inace, Sarajevo je velikim dijelom odbranjeno oruzjem koje je pronadjeno u stanovima koje su napustili ljudi koji su otisli na drugu stranu. U to ime se zahvaljujem.
"Mozda za tebe, ali ne i za vojno rukovodstvo SDA. Sve je ispalo tacno kako su bili ispalnirali, osim jednog : da ce Srbi tako zestoko da se pobune."
-E, da je bilo srece pa da su oni nesto isplanirali i sproveli. drugacija bi prica sada bila. Mozda bi vec bili u EU. Kao Slovenci.
Jarane, Sarajevo je odbranio "Valter". Onaj Valter kojeg svaki Sarajlija, koji je branio i proveo rat u sarajevu, nosi u sebi. Bilo koje da je nacije.
"Niste dobili ni vi...najveci ste gubitnici u ovom ratu. Mi makar imamo RS-u a vi drzavu dijelite sa Hrvatima...Ne vjerujem da se ista, sto se desilo u Bosni, ukljujuci i Srebrenicu, moze okarakterisati kao "najveci zlocin u Evropi". Samim tim, sto je Srebrenica kompleksan dogadjaj od kojeg je najvise korisiti imao ABiH vrh a najmanje mi. Sto se mene tice, to je bila namjestaljka. Prije svih tig dogadjaja, Naser Oric je izlazio iz iste te "zasticene i demilitarizovane" Srebrenice, i popalio preko 200 sela, ubijvsi preko 1 700 Srba, od kojih su mnogi umrli strasnom smrcu, poslije vise sati mucenja i klanja...Poslije toga, uslijedila je odmazda...Ne pravdam, naravno, VRS za pocinjeno ali sam zelio hronoloski da obajsnim sta se tamo desilo...Uostalom, osim prazne retorike, za sada jos nema cvrstih i materijalnih dokaza da je tamo ubijeno vise 2 500, koliko je do sada, po mojim informacijama, pronadjeno leseva...Od toga broja, treba izuzeti vojnike ABiH koji su silom pokusali proboj i izginuli ispred bunkera, jer oni ne mogu nikako ulaziti u tu crnu statistiku "pobijenih" ljudi...Za mene je zlocin samo ako je ubijen civil ili vojnik koji se predao ali covjek sa oruzjem,u uniformi ili ne, pa makar imao i petnaest godina, ostaje vojnik...Zbog toga treba malo sacekati da upotrebljavati rijeci tipa " najveci zlocin u Evropi" i tako to, jer nijedan nece moci nikada ni da se uporedi sa zlocinima, na ovim prostorima, prema Srbima iz II Sv. rata... "
-Srebrenica. Samo je jedna istina. Sam si rekao da je Haski tribunal mjerodava. prema Haskom tribunalu stvari ovako stoje:
U Srebrenici je izvrsen genocid na Bosnjackim stanovnistvom od strane srpskih snaga. Ubijeno je izmedju 8000-10000 ljudi, civila i zarobljenika. Zlocin se klasificira kao najveci u Europi poslije drugog svjetskog rata. Donesena je i prva presuda za genocid.
Prije par sedmica je i komisija RS-e izjavila da je u srebrenici pocinjen ratni zlocin i genocid od strane srpskih snaga i da je ubijeno oko 8000 civila i zarobljenika.
Naravno ovo nisu izjavili sami od sebe, nego su bili malo pogurani da istraze slucaj kako treba.
N. Oric je u Haag-u. sacekat ce mo da Haag (mjerodavni) donese presudu i cinjenicno stanje. Kakav vec da je rezultat, bit ce prihvacen kao takav. Jel ` to posteno?
Jarane, BiH je pobijedila jer je opstala. Tako i Bosanci i Hercegovci. Drzava je sacuvana u svojim granicama na kojima se vijori BiH zastava. Ima svoje pasose, tablice, parlament, vojsku, policiju, reprezentacije.... a svakim danom dobije jos po nesto. BiH je trebala biti podijeljena od strane dva susjeda. Nije podijeljena. Niti ce biti. Jer svakim danom u svakom pogledu sve vise napreduje.
BiH je drzava koja zeli da ocuva ono sto je upravo bivsu Jugu karakterisalo. Multikultura i suzivot. Jarane, nisu Jugu razvalili niti Slovenci, niti Hrvati niti Bosnjaci. Jugu je razvalio Milosevic uz pomoc klike oko njega i podrsku Srbije. BiH ne moze biti niti Bosnjacka niti, niti Srpska, niti Hrvatska. BiH je drzava tri jednakopravna naroda, a cilj nam je da budemo gradjanska drzava gdje ce svaki gradjanin biti ravnopravam bilo kome drugome na bilo kojem osnovu.
-Nikad nisam glasao za neku nacionalnu partiju niti imam namjeru.
Po tvojoj prici (mada mislim da nije bas to razlog tvom nacinu reagovanja) ti si na nacionalizam reagovao nacionalizmom.
Jarane, nije neprijatelj nacionalizmu nacionalizam druge farbe. Neprijatelj nacionalizmu je nenacionalizam.
-Nikad nisam glasao za neku nacionalnu partiju niti imam namjeru.
Po tvojoj prici (mada mislim da nije bas to razlog tvom nacinu reagovanja) ti si na nacionalizam reagovao nacionalizmom.
Jarane, nije neprijatelj nacionalizmu nacionalizam druge farbe. Neprijatelj nacionalizmu je nenacionalizam.
Otkad je i po čemu to SDA nacionalistička od svoga osnivanja do danas??
Sem što je trn u oku onima koji su BIH zamislili kao poljanu za svoje nacional-fašističke ciljeve i teritorijalnu ekspanziju, te one koji bi opet na tlu gdje su Bošnjaci večina gradili neku novu Jugoslaviju.
Prve zovemo četnicima i ustašama a druge neokomunjarama.
Očito planovi i jednih i drugih mogu ostati samo slovo na papiru ili internetu