Jehovini svjedoci

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fia

Post by fia »

Bosanac sa dna kace wrote:Evo ja imam jedno konkretno pitanje u vezi Jehovinih s.

kako izgleda njihov pogreb, tj sahrana? :roll:
kakvo je groblje?

Kao prvo moraš shvatiti da osim jedine prilike /i to kad se prisječaju prilikom tzv.„spomena svečenosti“ zadnjih trenutka Isusova života ovdje na zemi Mat. 26 pogl./ nema kod JS nikakve „rituale“.
Znači pogreb je potpuno „civilan“, može biti kratko predavanje, koje ima neki iz „braće“, gdje se često spominja nada na uskrsnuće tog čovjeka, biblijski razlog zašto postoji smrt, biblijska nada u budučnost, molitva, pjesma i to je sve.
Naravno je to uvijek tužan dogadjaj, ali sve je mirno, prisječa se tog čovjeka, neki naravno plače, ali nema onog „javnog plača“, zbog toga da suvjernici vjeruju da se taj čovjek ponovo će probuditi u novom sistemu koji je Bog obečao, i kao da je samo odlazio na neko vrijeme.
Često se dešava, kad su prisutni "ateisti" ili drugi, svidja im se da niko " ne drapa živce".

Groblje izgleda normalno, samo nema religijske simbole
valajbeg

Post by valajbeg »

sirotanovic wrote:
valajbeg wrote:preporucujem uz knjizicu da pregledas nekoliko dialoga Deedata na youtube
cisto zato da vidis "metod" kako treba komunicirati
i da cujes jos neke stvari koje nemozes cisto vidjeti u knjizici

p.s. ima cak vido na youtube gdje deedat upravo taj combat kit koristi i objasnjava nekim imamima u africi kako to da koriste
Cini mi se da pocinjes stvarati kult licnosti - Ahmed Deedat

hmm
ne ne, samo je tema takva a Deedat je sto se ove oblasti tice dostigao vrhunac... tako da je naj jednostavnije njega spominjati
univerzalac

Post by univerzalac »

Da ga Allah s.w.t nagradi za njegov trud!!! Amin

Allahu Ekber!!!
kaubojstina

Post by kaubojstina »

fia wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Evo ja imam jedno konkretno pitanje u vezi Jehovinih s.

kako izgleda njihov pogreb, tj sahrana? :roll:
kakvo je groblje?

Kao prvo moraš shvatiti da osim jedine prilike /i to kad se prisječaju prilikom tzv.„spomena svečenosti“ zadnjih trenutka Isusova života ovdje na zemi Mat. 26 pogl./ nema kod JS nikakve „rituale“.
Znači pogreb je potpuno „civilan“, može biti kratko predavanje, koje ima neki iz „braće“, gdje se često spominja nada na uskrsnuće tog čovjeka, biblijski razlog zašto postoji smrt, biblijska nada u budučnost, molitva, pjesma i to je sve.
Naravno je to uvijek tužan dogadjaj, ali sve je mirno, prisječa se tog čovjeka, neki naravno plače, ali nema onog „javnog plača“, zbog toga da suvjernici vjeruju da se taj čovjek ponovo će probuditi u novom sistemu koji je Bog obečao, i kao da je samo odlazio na neko vrijeme.
Često se dešava, kad su prisutni "ateisti" ili drugi, svidja im se da niko " ne drapa živce".

Groblje izgleda normalno, samo nema religijske simbole
:o Ha?

Nakon ovog' teksta moj bankovni racun je iscrpljen jer sam mor'o uzeti paletu zileta da isjecem slovo "č" iz zjenice, retine, roznjace, slijepe mrlje i na koncu saame ocne duplje!!! Otvaranje lobanje ce biti neophodno takodjer (gdje ce se vecina zileta i upotrijebiti), jer zelim istrugati hipokampus samo da mi dan prodje u miru i bez sjecanja na sadrzaj ovog' posta!!!

Priznam...nisam is'o ni u srednju skolu, a ni na faklutlet...i opet mogu vidjeti razliku izmedju ć ič! Da!! Zelim da kazem da nisi pohadjala osnovnu!

Sta sad? :-? Na koji nacin da zapocnem dan...
univerzalac

Post by univerzalac »

Što se ove teme tiče ja bih je zaključao...jer se poprilično mnogo toga reklo o ovoj kršćanskoj javnoj sekti!!!

PS. Znam da medju njima ima dosta iskrenih i naivnih ljudi...koji se zloupotrebljavaju od strane vodja ispiranja mozgova!!! :roll:
valajbeg

Post by valajbeg »

i ja mislim da bi ova tema trebala u zaborav :D
fia

Post by fia »

kaubojstina wrote:
:o Ha?

Nakon ovog' teksta moj bankovni racun je iscrpljen jer sam mor'o uzeti paletu zileta da isjecem slovo "č" iz zjenice, retine, roznjace, slijepe mrlje i na koncu saame ocne duplje!!! Otvaranje lobanje ce biti neophodno takodjer (gdje ce se vecina zileta i upotrijebiti), jer zelim istrugati hipokampus samo da mi dan prodje u miru i bez sjecanja na sadrzaj ovog' posta!!!

Priznam...nisam is'o ni u srednju skolu, a ni na faklutlet...i opet mogu vidjeti razliku izmedju ć ič! Da!! Zelim da kazem da nisi pohadjala osnovnu!

Sta sad? :-? Na koji nacin da zapocnem dan...

Neznam šta ti sad, ali ja postajem malo ponosna... :D :D

:D :D ako ti smeta samo moje ć i č, onda sam još dobro prošla,
priznajem nisam pohadjala vašu ni osnovnu...ako tebi iz mog posta nije JASNO KAO DAN :D :D :D da sam stranac, to mi je stvarno pohvala.... :D :D :D
valajbeg

Post by valajbeg »

fia ba

samo ti
s c z dz i dj kucaj..
ko ih sisa
Jara

Post by Jara »

univerzalac wrote:Što se ove teme tiče ja bih je zaključao...jer se poprilično mnogo toga reklo o ovoj kršćanskoj javnoj sekti!!!
Šta je to" javna sekta"? Šta je kriterij za određivanje da li je neka religija sekta ili ne? :-?
univerzalac wrote:PS. Znam da medju njima ima dosta iskrenih i naivnih ljudi...koji se zloupotrebljavaju od strane vodja ispiranja mozgova!!! :roll:
Dobar opis vođa nekih političkih stranaka... :D
univerzalac

Post by univerzalac »

JAVNA SEKTA = I PTICE NA GRANI ZNAJU DA SU LJUDI SKRENULI SA PRAVOG PUTA!!!

Sekta = Odstupanje od vjerskih načela...ubacivanje ili oduzimanje od vjere!!!

Što se Islama tiče...na žalost i u ovoj čistoj vjeri postoje sekte...i teško takvim ljudima!!!

ISLAM = KURAN I VJERODOSTOJNI HADISI
Jara

Post by Jara »

univerzalac wrote:JAVNA SEKTA = I PTICE NA GRANI ZNAJU DA SU LJUDI SKRENULI SA PRAVOG PUTA!!!

Što se Islama tiče...na žalost i u ovoj čistoj vjeri postoje sekte...i teško takvim ljudima!!!

Hvala sto si odgovorio, ali iz boldirane tvrdnje slijedi:
- da je kršćanstvo sekta jer je odstupilo od vjerskih nacela judaizma i drugih tada postojećih religija
- da je islam sekta jer je odstupio od vjerskih nacela krscanstva
- da je protestantizam ( katolički, pravoslavni, islamski) sekta jer odstupa od načela "čiste" vjere

Konkretno, iz boldiranog slijedi da je u BiH islam sekta jer je odstupio od načela bogumilstva...a bogumilstvo jer je odstupilo od načela kršćanstva...a kršćanstvo jer je odstupilo od načela staroslavenske vjere...itd.... lančano...
E sad, da li se sekta prestaje zvati sektom kad njen broj sljedbenika pređe određeni prag? Ko određuje "kritičnu masu"? :-?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

E moj @univerzalac, ko bi rekao da ponavljas neke Karadziceve rijeci...
danas

Post by danas »

Jara wrote:
univerzalac wrote:JAVNA SEKTA = I PTICE NA GRANI ZNAJU DA SU LJUDI SKRENULI SA PRAVOG PUTA!!!

Hvala sto si odgovorio, ali iz boldirane tvrdnje slijedi:
- da je kršćanstvo sekta jer je odstupilo od vjerskih nacela judaizma i drugih tada postojećih religija
- da je islam sekta jer je odstupio od vjerskih nacela krscanstva
- da je protestantizam ( katolički, pravoslavni, islamski) sekta jer odstupa od načela "čiste" vjere

Konkretno, iz boldiranog slijedi da je u BiH islam sekta jer je odstupio od načela bogumilstva...a bogumilstvo jer je odstupilo od načela kršćanstva...a kršćanstvo jer je odstupilo od načela staroslavenske vjere...itd.... lančano...
E sad, da li se sekta prestaje zvati sektom kad njen broj sljedbenika pređe određeni prag? Ko određuje "kritičnu masu"? :-?
ne samo da slijedi nego je tako -- pa svaka religija u osnovi pocne kao 'sekta'... onda zadobije malo vise sljedbenika, prosiri se... i pocne druge nazivati sektama... :-)
Jara

Post by Jara »

danas wrote:ne samo da slijedi nego je tako -- pa svaka religija u osnovi pocne kao 'sekta'... onda zadobije malo vise sljedbenika, prosiri se... i pocne druge nazivati sektama... :-)
Ma ja...
"Svaka religija tvrdi da je ona prava, a da su sve ostale lažne."
Iliti sekte... :D
danas

Post by danas »

Jara wrote:
danas wrote:ne samo da slijedi nego je tako -- pa svaka religija u osnovi pocne kao 'sekta'... onda zadobije malo vise sljedbenika, prosiri se... i pocne druge nazivati sektama... :-)
Ma ja...
"Svaka religija tvrdi da je ona prava, a da su sve ostale lažne."
Iliti sekte... :D
u prevodu -- vjerska tolerancija u praksi :-) :roll:
univerzalac

Post by univerzalac »

Poznate su tri svjetske monoteističke religije...ko god ubacuje nešto svoje ili izbacuje...predstavlja sektu!!! :-)
danas

Post by danas »

univerzalac wrote:Poznate su tri svjetske monoteističke religije...ko god ubacuje nešto svoje ili izbacuje...predstavlja sektu!!! :-)
aha, znaci jedine religije koje se pikaju su monoteisticke :D

ok, onda su i hriscanstvo i islam obicne sekte judeizma... :wink:
valajbeg

Post by valajbeg »

Ilam je monoteisticka religija

i judaizam i krscanstvo ustvari su samo prethodile islamu

svi poslanici Boziji su ustvari bili za neku grupu a Muhamed s.a.v.s. je poslednji i on je za cijeli svije!!!
univerzalac

Post by univerzalac »

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

1. Reci: "O vi nevjernici,

2. ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,

3. a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam;

4. ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali,

5. a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam,

6. A vama – vaša vjera, a meni – moja!

(Al-Kafirun - Nevjernici, 109 sura)

Uvijek je bilo i biće ljudi koji će na svakom polju svog djelovanja nastojati dokazivati ostalima da je dan noć, a da je noć dan...ISLAM JE JASAN KAO DAN!!! 8-)

PS. Teško onom ko širi negativnu energiju i sve ono vezano za nju...sektaši su sektaši...ima ih u svim religijama, i tu nema šta da se priča...ali eto dobro je da se narod upozna sa tim điljkošima koji ko fol bježe od šejtana a trče mu u zagrljaj!!! :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nek' si ti Jehovine svjedoke upravo djilkosima nazvao :-) A da ko nazove muslimane djilkosima to bi bila uvreda za cijeli svijet :-) Aferim toleranciji ti u tebe :oops:
valajbeg

Post by valajbeg »

ma polako :D

-----------------

3.45. A kada meleki rekose: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Rijec: ime ce mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, bice vidjen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih

3.46. on ce govoriti ljudima jos u kolijevci, a i kao odrastao, i bice cestit",-

3.47. ona rece: "Gospodaru moj, kako cu imati dijete kada me nijedan muskarac nije dodirnuo?" - "Eto tako", - rece -, "Allah stvara sto On hoce. Kada nesto odluci, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude."

-----------------------

evo.. neka se i ovo zna da je iz Kur'ana :D
univerzalac

Post by univerzalac »

_BosanaC wrote:Nek' si ti Jehovine svjedoke upravo djilkosima nazvao :-) A da ko nazove muslimane djilkosima to bi bila uvreda za cijeli svijet :-) Aferim toleranciji ti u tebe :oops:
Među tim ljudima ima dobrih...ali onih koji nemaju znanja i koji su dosta naivni!!! Pa šta ću ja kad jesu u globalu rečeno, isto kao što su Srbi u globalu veliki nacionalisti...itd...to svaki normaln čovjek zna...takva je trenutna situacija!!! SVAKI NORMALAN ČOJEK ZNA ŠTA JE CRNO, A ŠTA BIJELO!!!

PS. Molim Allaha s.w.t da nas sve Uputi na pravi put!!! Amin
danas

Post by danas »

kome tesko i zasto? moze li ijedna diskusija bez prijetlnje dzehenemom? i bez uvreda za one koji ne misle kao ti... hajde sto mene ateistu vrijedjas kad stignes, nego i svoju bracu u vjeri djilkosima zoves... bravo :lol:

elem -- ja ti samo ukazujem na nelogicnost tvoga razmisljanja -- po tebi je sektas (da citiram) svako "ko god ubacuje nešto svoje ili izbacuje"... prateci ovu logiku jesano slijedi da su i islam i hriscanstvo nista drugo negoli judeisticke sekte, jer su obje ove religije nove interpretacije vec poznate religije, ciji su poslanici dodavali i izbacivali, te time mijenjali vec poznata ucenja... cak je i bog -- isti... bas kao i kod jehova, vehabija, i sta ja znam... hriscanstvo nije ni bilo nista drugo nego judeisticka sekta -- jer isus je bio jevrejin i ne znam da je ikad rekao da donosi ili stvara 'novu' religiju... muhamed je za sebe tvrdio da je poslanik tog istog boga -- nista drugacije nego joseph smith za mormone ili uostalom bilo koji lokalni preacher sa raskrsnice... a kad taj lokalni dobije milione sljedbenika, e onda nece on biti sektas, nego 'legitimni' vjernik u tvojim ocima :lol:
valajbeg

Post by valajbeg »

danas, slazem se za tu "prijenju"

treba ljudima prvo sve objasnit (ioako ljudi ne zele da slusaju)
a ne odma prijetnje neke..
Sarayman

Post by Sarayman »

danas wrote:kome tesko i zasto? moze li ijedna diskusija bez prijetlnje dzehenemom? i bez uvreda za one koji ne misle kao ti... hajde sto mene ateistu vrijedjas kad stignes, nego i svoju bracu u vjeri djilkosima zoves... bravo :lol:

elem -- ja ti samo ukazujem na nelogicnost tvoga razmisljanja -- po tebi je sektas (da citiram) svako "ko god ubacuje nešto svoje ili izbacuje"... prateci ovu logiku jesano slijedi da su i islam i hriscanstvo nista drugo negoli judeisticke sekte, jer su obje ove religije nove interpretacije vec poznate religije, ciji su poslanici dodavali i izbacivali, te time mijenjali vec poznata ucenja... cak je i bog -- isti... bas kao i kod jehova, vehabija, i sta ja znam... hriscanstvo nije ni bilo nista drugo nego judeisticka sekta -- jer isus je bio jevrejin i ne znam da je ikad rekao da donosi ili stvara 'novu' religiju... muhamed je za sebe tvrdio da je poslanik tog istog boga -- nista drugacije nego joseph smith za mormone ili uostalom bilo koji lokalni preacher sa raskrsnice... a kad taj lokalni dobije milione sljedbenika, e onda nece on biti sektas, nego 'legitimni' vjernik u tvojim ocima :lol:
I ne samo to, vec i ukakise temu sa propagiranjem (usudicu se reci) svoje vjere, sto vec nimalo nema veze sa postavljenim pitanjima iz uvodnog posta.
Post Reply