Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
-
sofist
prijeratnih sarajlija u Sarajevu ima otprilike onoliko koliko ima sarajlija na ovom forumu. izmedju 20 i 30%. i to je sve vise starija populacija, od 50 do 80. to je kap vode u moru.
problem je sto Sarajevo nije imalo snage, kapaciteta da te ljude apsorbuje na nacin da se oni prilagode gradu vec su oni grad prilagodili sebi. provozas se tramvajem, trolejbusom, komercijalom, odes u bilo koju javnu ustanovu pogledas face i sve ti je jasno.
problem je sto Sarajevo nije imalo snage, kapaciteta da te ljude apsorbuje na nacin da se oni prilagode gradu vec su oni grad prilagodili sebi. provozas se tramvajem, trolejbusom, komercijalom, odes u bilo koju javnu ustanovu pogledas face i sve ti je jasno.
-
barby02
sofist wrote:prijeratnih sarajlija u Sarajevu ima otprilike onoliko koliko ima sarajlija na ovom forumu. izmedju 20 i 30%. i to je sve vise starija populacija, od 50 do 80. to je kap vode u moru.
-
sofist
maksuz selam za barby02.barby02 wrote:sofist wrote:prijeratnih sarajlija u Sarajevu ima otprilike onoliko koliko ima sarajlija na ovom forumu. izmedju 20 i 30%. i to je sve vise starija populacija, od 50 do 80. to je kap vode u moru.
predratnih sarajlija ima da svi mogu stati u jedan Konzum.
-
barby02
U tom slucaju-via Amerika !
-
sofist
prvom prilkom!barby02 wrote:jel ovo znaci, da cemo do Konzuma?
Sto se tice onih koji su dosli a definitivno su MORALI, jer nisu ni mogli ni imali sta i gdje kod svoje kuce , i ja sam ZA. Ma neka su covjece, ali sam protiv onog koji se skoluje, doskoluje i OSTANE. Neka ide u svoju sredinu i pomogne. Ljudi pa cijeloj BiH treba pomoc-ne samo Sarajevu. I naravno, problem je sto se ti ljudi dizu i namecu arsine u svemu, sudeci po parametrima koje poznaju samo iz svoje sredine. E tu sam protiv. A logika im je- navikao ovdje vec 4 godine. . . (a Ublizu svojih) .
U tom slucaju-via Amerika !
tacno tako, nametnuli su svoju logiku, nacin ponasanja, standarde... mada ima i izuzetaka, kod mene u ulazu dosao covjek iz Zvornika na ranu da ga privijes, ne bih ga mijenjao ni za jednog prijeratnog sarajliju.
-
barby02
Dogovoreno, pa cemo zajednosofist wrote:
prvom prilkom!![]()
tacno tako, nametnuli su svoju logiku, nacin ponasanja, standarde... mada ima i izuzetaka, kod mene u ulazu dosao covjek iz Zvornika na ranu da ga privijes, ne bih ga mijenjao ni za jednog prijeratnog sarajliju.
A uvijek ima izuzetaka, selam za komsiju iz Zvornika.
- chuchumbamayumbe
Rodjen u SA i svi sa oceve strane unazad jedno 200 godina, minuimum!
A mati nije odavlen, iz Bihaca je?
Je li se "pikam" ko Sarajlija?
- uvjek dobar gost
u Londonu 60% populacije su naturalizirani Englezi mahom iz Indije, Pakistana, afganistana, istočna Europa.... itd... ali da ih vidiš kako svi čekaju u redu, ponašaju se u skladu sa pravilima koja su davno postavljena.... bio i ja u februaru sjebao se kao foka.....al... wrote:Ma tih nekih rodjenih (znaci opstina Centar na LK kao mjesto rodjenja) ostalo je jako malo, mislim do 20%, ne vise. No sjecam se da je prije rata imati tu "referencu" bilo nedovoljno, odnosno za "pravog" su se uzimali samo oni, cije su se familije u slengu nazivale "koljenovici", odnosno, oni koji su imali 3-4 generacije rodjene u Sarajevu. Eh sada, tih mozes mozda pobrojati na prste jedne ruke.
No sve ovo je apsolutno nema nikakve veze sa frustracijom stanovnika ovog grada koji se ocitava ne samo na ovoj temi nego i diljem slicnih tema na forumu. Naime, sve one negativnosti koje gledamo svaki dan u gradu nemaju nikakve veze sa demografijom, nego iskljucivo sa nedostatkom i najosnovnijih administrativnih mehanizama za regulisanje zivota u gradu. Recimo, nedavno ugrabim ludu srecu i dobijem seminar u Londonu, a tamo... rodjenih "londonaca" u smislu u kome mi ovdje trazimo rodjene "sarajlije" sigurno jos manje nego nas (treba ti geigerov brojac da iskopas nekoga rodjenog na potezu izmedju Victoria stanice i Waterlooa). Svih boja, nacija, jezika, ALI za razliku od nas - sve funkcionise. Zasto, pa jednostavno, ljudima je neko lijepo obijasnio koja su pravila zivota u gradu i sta ce ih snaci ne budu li postovali ta ista pravila. Rezultat: svi su "korisni clanovi drustva", sve funkcionise i i niko nikom ne smeta. E to je ta razlika izmedju civilizacije i divljine, koja smo postali od kada smo postali "demokratsko drustvo". Valjda nam jos niko nije stigao objasniti da demokratija ne znaci da bas mozes raditi sve sta ti padne na pamet i ne postovati nista, ali to nema apsolutno nikakve veze s tim ko je odakle, nego gdje smo kao bh. drustvo mi na civilizacijskoj ljestvici razvoja, a odgovor je: veoma, veoma nisko...
-
basta sljezove boje
a gdje se u Sarajevu jos moglo radjati osim u opcini Centar? Od sredine 1930-ih godina se zene poradjaju u bolnici, a jedino porodiliste je u opcini Centaral... wrote:Ma tih nekih rodjenih (znaci opstina Centar na LK kao mjesto rodjenja) ostalo je jako malo, mislim do 20%, ne vise. No sjecam se da je prije rata imati tu "referencu" bilo nedovoljno, odnosno za "pravog" su se uzimali samo oni, cije su se familije u slengu nazivale "koljenovici", odnosno, oni koji su imali 3-4 generacije rodjene u Sarajevu. Eh sada, tih mozes mozda pobrojati na prste jedne ruke.
sto se tice "koljenovica", ima ih. Sarajevo je oduvijek bio grad dodjosa. O aristokraciji da ne pricamo, prije 2. svjetskog rata samo 2 begovske familije - Hrasnice i Butmiri, a u Travniku ne znas ima li iko da nije
-
mamica papucarka
kod mene su se vazda zenili sa strane.
nema oklen nas nema

-
radeljas
iz moje zgrade su otisli:
1. portir, inace iz sela u okolini pala, koji je zivio sa zenom i dva problematicna sina u prizemlju. otisli na pocetku rata. nisu se vracali. stariji sin na listi ratnih zlochinaca.
2. komsija koji je vodio kucni savjet, inace iz srbije, govorio uvijek ekavski, a dugo zivio u sarajevu. isao na gazimestan da podrzi milosevica. sin mu otisao u australiju. komsija umro u srbiji. sin dosao da vrati stan. vratio. prod'o i vratio se u australiju.
3. komsija iz okoline foce. radio kao taksista. na prvim barikadama obukao srpsku uniformu srpske autonomne oblasti, uzeo jna oruzje i srpsku charapu na glavu. pucao na nas vjerovatno. roditelji se vratili odmah poslije rata. i sad zive u zgradi. neko kaze da i zeljko dodje, ali ga nisam nikad vidio.
eto to je dio predratnih "sarajlija" koji se nisu vratili. nije mi zao, jer su se vratili, uglavnom, tamo odakle su "shljegli". a znam da su i mnogi drugi inace iz okoline kalinovika, foche, sokoca, pa i iz srbije otisli.
1. portir, inace iz sela u okolini pala, koji je zivio sa zenom i dva problematicna sina u prizemlju. otisli na pocetku rata. nisu se vracali. stariji sin na listi ratnih zlochinaca.
2. komsija koji je vodio kucni savjet, inace iz srbije, govorio uvijek ekavski, a dugo zivio u sarajevu. isao na gazimestan da podrzi milosevica. sin mu otisao u australiju. komsija umro u srbiji. sin dosao da vrati stan. vratio. prod'o i vratio se u australiju.
3. komsija iz okoline foce. radio kao taksista. na prvim barikadama obukao srpsku uniformu srpske autonomne oblasti, uzeo jna oruzje i srpsku charapu na glavu. pucao na nas vjerovatno. roditelji se vratili odmah poslije rata. i sad zive u zgradi. neko kaze da i zeljko dodje, ali ga nisam nikad vidio.
eto to je dio predratnih "sarajlija" koji se nisu vratili. nije mi zao, jer su se vratili, uglavnom, tamo odakle su "shljegli". a znam da su i mnogi drugi inace iz okoline kalinovika, foche, sokoca, pa i iz srbije otisli.
Last edited by radeljas on 26/10/2007 14:47, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
Ne znam sta je to toliko smijesno, ali zaista?al... wrote:Znam dvojicu delegata koji su imali "Novo Sarajevo" na licnim kartama kao mjesto rodjenja - majke se porodile kod kucebasta sljezove boje wrote:a gdje se u Sarajevu jos moglo radjati osim u opcini Centar? Od sredine 1930-ih godina se zene poradjaju u bolnici, a jedino porodiliste je u opcini Centaral... wrote:Ma tih nekih rodjenih (znaci opstina Centar na LK kao mjesto rodjenja) ostalo je jako malo, mislim do 20%, ne vise. No sjecam se da je prije rata imati tu "referencu" bilo nedovoljno, odnosno za "pravog" su se uzimali samo oni, cije su se familije u slengu nazivale "koljenovici", odnosno, oni koji su imali 3-4 generacije rodjene u Sarajevu. Eh sada, tih mozes mozda pobrojati na prste jedne ruke.
sto se tice "koljenovica", ima ih. Sarajevo je oduvijek bio grad dodjosa. O aristokraciji da ne pricamo, prije 2. svjetskog rata samo 2 begovske familije - Hrasnice i Butmiri, a u Travniku ne znas ima li iko da nije. Da umres od smijeha na kraju 20 vijeka...
Jesi li cuo za porode kod kuce? Jesi li cuo za porodilje koje zele da se porode kod kuce? Jesi li razmisaljo zasto su se porodile bas u toj opstini? Mozda nisu mogle stici do bolnice?
Na kraju 20.-tog vijeka. a tako razmisljati?
Mislim...
-
basta sljezove boje
nije ti sarajevsko polje Sarajevochuchumbamayumbe wrote:Rodjen u SA i svi sa oceve strane unazad jedno 200 godina, minuimum!
-
callmethebreeeze
al... wrote:Ma tih nekih rodjenih (znaci opstina Centar na LK kao mjesto rodjenja) ostalo je jako malo, mislim do 20%, ne vise. No sjecam se da je prije rata imati tu "referencu" bilo nedovoljno, odnosno za "pravog" su se uzimali samo oni, cije su se familije u slengu nazivale "koljenovici", odnosno, oni koji su imali 3-4 generacije rodjene u Sarajevu. Eh sada, tih mozes mozda pobrojati na prste jedne ruke.
No sve ovo je apsolutno nema nikakve veze sa frustracijom stanovnika ovog grada koji se ocitava ne samo na ovoj temi nego i diljem slicnih tema na forumu. Naime, sve one negativnosti koje gledamo svaki dan u gradu nemaju nikakve veze sa demografijom, nego iskljucivo sa nedostatkom i najosnovnijih administrativnih mehanizama za regulisanje zivota u gradu. Recimo, nedavno ugrabim ludu srecu i dobijem seminar u Londonu, a tamo... rodjenih "londonaca" u smislu u kome mi ovdje trazimo rodjene "sarajlije" sigurno jos manje nego nas (treba ti geigerov brojac da iskopas nekoga rodjenog na potezu izmedju Victoria stanice i Waterlooa). Svih boja, nacija, jezika, ALI za razliku od nas - sve funkcionise. Zasto, pa jednostavno, ljudima je neko lijepo obijasnio koja su pravila zivota u gradu i sta ce ih snaci ne budu li postovali ta ista pravila. Rezultat: svi su "korisni clanovi drustva", sve funkcionise i i niko nikom ne smeta. E to je ta razlika izmedju civilizacije i divljine, koja smo postali od kada smo postali "demokratsko drustvo". Valjda nam jos niko nije stigao objasniti da demokratija ne znaci da bas mozes raditi sve sta ti padne na pamet i ne postovati nista, ali to nema apsolutno nikakve veze s tim ko je odakle, nego gdje smo kao bh. drustvo mi na civilizacijskoj ljestvici razvoja, a odgovor je: veoma, veoma nisko...
tacno tako. nije dzaba izmisljen termin jugo-svabe. mi balkanci, ili ogromna vecina nas, funkcionisemo onako kako nam okolina dozvoli. ako je ok bacati smece sa 17. sprata mi to radimo, ako je red da se smece sortira i iznosi van kuce, onda i to radimo. pitanje je samo hocemo li se popeti bas stepenicu vise na toj ljestvici razvoja.
-
tumtum
O Bože, koliko gluposti i predrasuda, a pitanje tako jednostavno, namjera dobra (kada nam ''experti'' ne rade posao, Zavod za statistiku šuti, drržava dupljak...) a mi, uglavnom, svjesni realnosti . Zar je tako teško reći svoju procjenu !? Pa otvorila sam vrata za priču i poratnim sarajlijama, ne želeći nikoga da uvrijedim. Čemu prebrojavanje na rodjene sarajlije i one koji to nisu, kada je pitanje glasilo: ''Koliko predratnih sarajlija živi u Sarajevu?'' Dakle, mislila sam i na one koji su imali odredjeni životni staž i istinski usvojene gradske i ovdašnje navike i, naravno, prijavu adrese duže od studentskog staža? Čemu begovi!? Kakav je to, i gdje još, parametar?! Ne govorili upravo i ''begovanje'' ( po ko zna koji put) o zatucanosti i uskogrudosti nekih ljudi u sredini koja se diči otvorenošću ?! Čitam maloprije ''A u Travniku...!'' Uredu, ti si iz Travnika, vama je to nešto, ovdje ne. Ovdje su se normalni ljudi oduvijek okupljali oko zajedničkih interesa, sklonosti ka istoj muzici, filmu, stavu...
-
pinkzelena
tumtum wrote: Čemu begovi!? Kakav je to, i gdje još, parametar?! Ne govorili upravo i ''begovanje'' ( po ko zna koji put) o zatucanosti i uskogrudosti nekih ljudi u sredini koja se diči otvorenošću ?! Čitam maloprije ''A u Travniku...!'' Uredu, ti si iz Travnika, vama je to nešto, ovdje ne. Ovdje su se normalni ljudi oduvijek okupljali oko zajedničkih interesa, sklonosti ka istoj muzici, filmu, stavu...
-
tumtum
Namjera nije bila da se prebrojavamo, već da pokušamo dati odgovor na krajnje ozbiljno društveno (naučno) pitanje koje nam neće dati ovdašnji kvazi stručnjaci. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi kojima je ovo pitanje nepotrebno i glupo ( mora da imaju svoje razloge ), jer ako je i približno istina da nas je 17% predratnih, onda je Sarajevo fenomen ! Kakav ? E, to je već neka druga priča o kojoj sad ne bih, jer ko zna kuda bi nas pojedini od vas odveli... Dakle, govorimo o procijenama, a moja je, nakon prvobitnog šoka čuvši za 17%, bila da nas je više! Nakon razgovora sa kolegama sa posla ( još pesimističniji), da nas je nešto manje, a nakon opservacija pojedinih na forumu, da nas je i manje od tog postotka!
-
DonDavudes
nema ni onih "pravih" sarajlija sto cim se zapuca odose da brane minhen, sijetl, melburnKralj Tvrtko XXVIII wrote:Bitno je da u Sarajevu nema onih koji su 92 pobjegli na brda pa odozgo udarali po svom gradu.
ps. mislim, ja sam ovdje rodjen, odrastao i mislim jos dugo zivjeti (da ne bude da je odbrambeni mehanizam)