Naravno da nisam,.... imam pametnija posla...LudoALudjiJA wrote:ako si to sve procitala, onda je kao da si bulaznila za sve nasBabsy wrote:Mene samo zanima kako vam se da ovoliko bulazniti....
BAYER
Dokazi, jedan po jedan...
-
:)
black, hvala na divnom tekstu. zanima me autor.black wrote:Hvala Bogu! Od biti znanja o Njemu udaljeni su opisi svi, buduci da velicina Njegova sputava umove, te zato ne nalaze put da bi se priblizili krajnostima zbilje Njegove. On je Allah, Istina Jasna, istinitiji i jasniji nego što oci mogu vidjeti. Umovi Ga ne mogu shvatiti ustvrdujuci granice za Nj, jer bi Mu u slucaju tome pripisali oblik. Zamišljanje Ga ne moze doseci ustvrdujuci kolicine za Nj, jer bi Mu u slucaju tome pripi-salo tjelesnost. On je stvorio stvorove bez uzora ikakva i bez savjeta savjetnika i bez pomoci pomagaca. Stvaranje se Njegovo upotpunilo odredbom Njegovom i pokorilo se u poslušnosti Njemu. Odazvalo se i nije se opiralo. Potcinilo se i nije se odupiralo.
Primjer tanahna tvorenja Njegova i stvaranja zacudna jeste ono što nam je pokazao od tajni mudrosti u ovim sljepimišima koje svjetlo danje skuplja, dok sve drugo rasprostire. A rasprostire ih tama koja sve drugo skuplja. I kako oci njihove zaslijepe i ne mogu koristiti svjetlo suncevo kao uputu u kretanju svome i doprijeti do znanih mjesta svojih pravcem što ga Sunce priskrbljuje?! On ih je onemogucio u kretanju na blještavosti Sunca i vezao ih za mjesta skrivanja njihova, umjesto da izlaze u vrijeme sijanja njegova. Zato oni po danu drze spuštene ocne kapke svoje, a noc drze za svjetiljku i uz pomoc njezinu idu u potragu za opskrbom svojom. Mrklina noci ne prijeci gledanje njihovo, niti ih tmina noci odvraca od kretanja. Cim Sunce zbaci veo svoj i svjetlost jutra se ukaze i zrake svjetlosti nj egove prodru do guštera u pukotinama nj ihovim, slj epimiši spuste kapke na oci svoje i zive od onog što su skupili u tmini nocnoj.
Uzvišen je Onaj Koji je ucinio njima noc danom i vremenom stjecanja za zivot, a dan smirajem i odmorom. On im je dao krila od tijela njihova kojima se, kada potreba iziskuje, dizu uvis i lete. Ona su poput lukova školjke uha, bez perja ili kostiju. Svakako, ti vidiš zilice sasvim razgovijetno. Imaju dva krila, koja nisu ni previše tanka da se izvrnu pri letu, niti previše debela da se pokazu teška. Kada lete, mladi njihovi priljubljeni su uz njih i traze utocište pri njima, spuštajuci se kada se oni spuštaju i dizuci se kada se oni dizu. Ne napuštaju ih sve dok udovi njihovi ne postanu jaki i krila ih njihova mognu podrzati da se uzdignu, te ne upoznaju pravce zivota svoga i koristi svoje.
Uzvišen je Onaj Koji stvara sve bez primjera ikakva koji bi neko dao prije Njega.
- black
On je dao stvorove cudesne, zive i nezive, nepokretne i pokretne. On je postavio tako dokaze jasne za tankocutnu stvaralacku moc Njegovu i snagu silnu da se umovi klanjaju pred Njim, priznajuci Ga i potpuno Mu se predajuci. Dokazi jednoce Njegove udaraju o uši naše. On je stvorio ptice oblika raznih, koje zive u rupama zemlje, u pukotinama tjesnaca visokih i na vrhovima planina. One imaju krila razlicita i odlike razne. Vodi ih uzda Vlasti. Mašu krilima svojim u prostranstvu neba širokog i ozracja otvorenog. On ih izvodi, nakon što ih nije bilo, u cudnovate oblike vidljive, te ih sastavlja vezovima i kostima pokrivenim mesom. Nekim od njih On ne dopušta da slobodno lete nebom jer tijela su im teška, te im omogucuje da se koriste krilima svojim samo blisko uz zemlju. On ih je uredio u bojama raznim tankocutnom snagom Svojom i stvaralackom moci izuzetnom. Medu njima ima onih koje su obojene u jednom preljevu i nemaju preljev drugi osim toga jednog kojim su obojene. Postoje druge koje su obojene jednom bojom i imaju ogrlicu od boje drukcije od one kojom su obojene.
Medju njima u stvaranju Njegovu najzacudniji je paun, kojeg je On stvorio u srazmjerama najskladnijim, rasporedio boje njegove u rasporedu najboljem, s krilima ciji su krajevi medjusobno povezani u cjelinu i ciji je rep dug. Kada krene prema zenki svojoj, raširi sklopljeni rep svoj i okrene ga tako da pruzi sjenku nad glavom njegovom kao da je jedro ladje što ga mornar zateze. Uznosi se bojama svojim i šepuri pokretima svojim. Pari se poput pijetlova. Skace radi oplodnje zarom krjepkih muzjaka pomamnih u vrijeme borbe.
Sve ovo ti govorim na osnovi promatranja, za razliku od onoga koji pripovijeda na osnovi uporišta slaba, kao stoje, na primjer, vjerovanje ljudi nekih da on oplodjuje zenku suzom koja istece iz oka njegova, te kada se zaustavi na rubovima kapaka ocnih, zenka je proguta i tako leze jaja, a ne oplodjenjem muzjackim, što je drukcije od toga pomocu suze potekle. Cak ako i tako kazu, to nije cudnije od medjusobnog hranjenja gavranova. Mogao bi zamisliti perje njegovo poput pruca izradjenog od srebrenih i sjajnih kruznica pera suncolikih, koja se uzdizu poput zlata cista i komada smaragda zelenog. Ako ih usporediš s bilo cim što raste iz zemlje, rekao bi da je to kita cvijeca skupljanog tokom proljeca svakog. Usporediš li ih s tkaninama, ona bi bila poput odjece oslikane ili ushicujuceg sukna šarenog iz Jemena. Ako ih usporediš s nakitom, ona bi bila poput dragulja boja razlicitih, srebrom okovanih.
On hoda s uznositošcu i ohološcu; izbacuje rastvoreni rep svoj i krila i grohotom se smije, ushicujuci se ljepotom odjece svoje i preljevima ogrlice svoje od dragulja. Ali kada spusti pogled na noge svoje, bolno krikne glasom koji se teško moze razlikovati od zova njegova u pomoc; tako potvrdjuje jad svoj zbiljski, jer su mu noge tanke poput nogu hindu-perzi-janskih rasplodnki pijetlova krizanaca. Na kraju koljenice njegove bodlja je tanka, a na mjestu krijeste njegove cuba je od zelena perja išarana. Vrat mu zapocinje oblicjem pehara koji doseze sve do trbuha, Boja mu je slicna boji tvari jemenske za bojenje kose ili tkanini svilenoj slavljenoj po ogledalu sjajnom, koje izgleda prekrito velom crnim, ali pricinja se daje, uslijed sjaja izuzetnog i svjetlucanja jakog, bujna zelena boja pomiješana s njim. Uzduz otvora ušiju njegovih postoji linija sjajne blistave boje tratincice, poput tankog vrška pera; ta bjelina šija na podlozi crnoj. Teško da postoji preljev i jedan iz kojega nije uzeto malo, te nadalje pospješeno pravilnim glacanjem, usjajivanjem, svilenkastim sjajasanjem i svjetlucanjem. Zato je on poput cvijeca raspršena koje nije dospjelo uslijed kiša proljeca ili sunca ljeta.
Gubi takodjer pera svoja i presvlaci odjecu svoju. Sva otpadnu i ponovno izrastu. Otpadnu s batrljica pernih, slicno otpadanju lišca s grancica, i onda se ponovno zapocinju sastavljati i rastu sve dok se ne povrate u stanje koje je postojalo prije otpadanja njihova. Boje nove se ne razlikuju od ranijih, niti se boja i jedna javlja na drugom nekom do na mjestu svome. Ako pazljivo promatraš jednu od dlacica na batrljici pernoj, cinit ce ti se boje ruze crvene, potom smaragdnozelena a ponekad zlatnozuta.
Moze li ikada oštrina razuma opisati stvora takvog, ili sposobnost mišljenja, ili kazivanje opisivatelja uspjeti to izreci!? Cak i najmanji dijelovi njegovi cine se nemogucim za dosezanje u zamišljanju ili iskazivanju u opisivanju. Neka je uzvišen Onaj Koji je ucinio nemocnim razume da opišu stvora tog kojeg je On jasno stavio pred oci i kojeg one vide ogranicenog, oblikovanog, uredjenog i obojenog. On je takodjer ucinio jezike nemocnim da ukratko opišu svojstva njegova i da naširoko iznesu hvalu njegovu.
Uzvišen je Onaj Koji je dodijelio noge mravima i mušicama sicušnim, a takodjer i onima iznad njih, zmijama i slonovima. On je obavezao Sebe da se ni jedno oblicje u koje On udahnjuje dušu nece pomaci a da smrt nece biti obecano mjesto njegovo i propadanje konacni svršetak njegov.
drago mi je da ti se svidja , autor je Imam Ali Ibn Ebu Talib
Medju njima u stvaranju Njegovu najzacudniji je paun, kojeg je On stvorio u srazmjerama najskladnijim, rasporedio boje njegove u rasporedu najboljem, s krilima ciji su krajevi medjusobno povezani u cjelinu i ciji je rep dug. Kada krene prema zenki svojoj, raširi sklopljeni rep svoj i okrene ga tako da pruzi sjenku nad glavom njegovom kao da je jedro ladje što ga mornar zateze. Uznosi se bojama svojim i šepuri pokretima svojim. Pari se poput pijetlova. Skace radi oplodnje zarom krjepkih muzjaka pomamnih u vrijeme borbe.
Sve ovo ti govorim na osnovi promatranja, za razliku od onoga koji pripovijeda na osnovi uporišta slaba, kao stoje, na primjer, vjerovanje ljudi nekih da on oplodjuje zenku suzom koja istece iz oka njegova, te kada se zaustavi na rubovima kapaka ocnih, zenka je proguta i tako leze jaja, a ne oplodjenjem muzjackim, što je drukcije od toga pomocu suze potekle. Cak ako i tako kazu, to nije cudnije od medjusobnog hranjenja gavranova. Mogao bi zamisliti perje njegovo poput pruca izradjenog od srebrenih i sjajnih kruznica pera suncolikih, koja se uzdizu poput zlata cista i komada smaragda zelenog. Ako ih usporediš s bilo cim što raste iz zemlje, rekao bi da je to kita cvijeca skupljanog tokom proljeca svakog. Usporediš li ih s tkaninama, ona bi bila poput odjece oslikane ili ushicujuceg sukna šarenog iz Jemena. Ako ih usporediš s nakitom, ona bi bila poput dragulja boja razlicitih, srebrom okovanih.
On hoda s uznositošcu i ohološcu; izbacuje rastvoreni rep svoj i krila i grohotom se smije, ushicujuci se ljepotom odjece svoje i preljevima ogrlice svoje od dragulja. Ali kada spusti pogled na noge svoje, bolno krikne glasom koji se teško moze razlikovati od zova njegova u pomoc; tako potvrdjuje jad svoj zbiljski, jer su mu noge tanke poput nogu hindu-perzi-janskih rasplodnki pijetlova krizanaca. Na kraju koljenice njegove bodlja je tanka, a na mjestu krijeste njegove cuba je od zelena perja išarana. Vrat mu zapocinje oblicjem pehara koji doseze sve do trbuha, Boja mu je slicna boji tvari jemenske za bojenje kose ili tkanini svilenoj slavljenoj po ogledalu sjajnom, koje izgleda prekrito velom crnim, ali pricinja se daje, uslijed sjaja izuzetnog i svjetlucanja jakog, bujna zelena boja pomiješana s njim. Uzduz otvora ušiju njegovih postoji linija sjajne blistave boje tratincice, poput tankog vrška pera; ta bjelina šija na podlozi crnoj. Teško da postoji preljev i jedan iz kojega nije uzeto malo, te nadalje pospješeno pravilnim glacanjem, usjajivanjem, svilenkastim sjajasanjem i svjetlucanjem. Zato je on poput cvijeca raspršena koje nije dospjelo uslijed kiša proljeca ili sunca ljeta.
Gubi takodjer pera svoja i presvlaci odjecu svoju. Sva otpadnu i ponovno izrastu. Otpadnu s batrljica pernih, slicno otpadanju lišca s grancica, i onda se ponovno zapocinju sastavljati i rastu sve dok se ne povrate u stanje koje je postojalo prije otpadanja njihova. Boje nove se ne razlikuju od ranijih, niti se boja i jedna javlja na drugom nekom do na mjestu svome. Ako pazljivo promatraš jednu od dlacica na batrljici pernoj, cinit ce ti se boje ruze crvene, potom smaragdnozelena a ponekad zlatnozuta.
Moze li ikada oštrina razuma opisati stvora takvog, ili sposobnost mišljenja, ili kazivanje opisivatelja uspjeti to izreci!? Cak i najmanji dijelovi njegovi cine se nemogucim za dosezanje u zamišljanju ili iskazivanju u opisivanju. Neka je uzvišen Onaj Koji je ucinio nemocnim razume da opišu stvora tog kojeg je On jasno stavio pred oci i kojeg one vide ogranicenog, oblikovanog, uredjenog i obojenog. On je takodjer ucinio jezike nemocnim da ukratko opišu svojstva njegova i da naširoko iznesu hvalu njegovu.
Uzvišen je Onaj Koji je dodijelio noge mravima i mušicama sicušnim, a takodjer i onima iznad njih, zmijama i slonovima. On je obavezao Sebe da se ni jedno oblicje u koje On udahnjuje dušu nece pomaci a da smrt nece biti obecano mjesto njegovo i propadanje konacni svršetak njegov.
-
tifa, mislim da je vrijeme da u svoje logicke metode ukljucis i ajnstajnovu dobro poznatu formulu E=mc2 (c na kvadrat).
evo na razlog:
ja tvrdim da sunca nema. svjetlost putuje od sunca do zemlje oko 8 minuta.
dakle ako je sunce eksplodiralo SADA, mi cemo to shvatiti tek nakon osam minuta. s druge strane ti tvrdis da sunce postoji. ko je od nas u pravu???
dakle bitno je bitno je ono sto se kaze: "iz kojeg ugla gledamo na stvari".
Ali jedino BOG SVE VIDI.
ukratko sve je relativno - osim Boga. Bog je apsolutna istina. Bog obuhvata sve svojim znanjem.
zato tifa:
SURA 112
El-Ihlas - Iskrenost
Mekka - 4 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Reci: "On je Allah - Jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"
evo na razlog:
ja tvrdim da sunca nema. svjetlost putuje od sunca do zemlje oko 8 minuta.
dakle ako je sunce eksplodiralo SADA, mi cemo to shvatiti tek nakon osam minuta. s druge strane ti tvrdis da sunce postoji. ko je od nas u pravu???
dakle bitno je bitno je ono sto se kaze: "iz kojeg ugla gledamo na stvari".
Ali jedino BOG SVE VIDI.
ukratko sve je relativno - osim Boga. Bog je apsolutna istina. Bog obuhvata sve svojim znanjem.
zato tifa:
SURA 112
El-Ihlas - Iskrenost
Mekka - 4 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Reci: "On je Allah - Jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"
-
black, kako se zove knjiga iz koje si citirao ove tekstove?
tifa, moram priznati da si nas majstorsi zaje.o , navuko si nas da citamo ove tvoje tekstove i na kraju nista....
posljedice za mene su strasne. mislim da mi se dioptrija povecala.
nit si šta dokazo, nit si me šta naučio. Možda jedino da se klonim dopunjavanja kojekakvih baljezgarija, jer teško da vode ičemu...
samo jedno pitanje: jesi li ikada pročitao Kur'an pod pretpostavkom da je Božija objava ?
(tj. da je Kur'an sušta istina)?
( evo je! podjimo od u logici toliko omiljene "pretpostavke")
Ako nisi, pokusaj, mozda ti bude interesantno... i korisno
mir svima, napustam ovaj podforum, naime strašno je štetan za moje psihofizicko zdravlje....
tifa, moram priznati da si nas majstorsi zaje.o , navuko si nas da citamo ove tvoje tekstove i na kraju nista....
posljedice za mene su strasne. mislim da mi se dioptrija povecala.
nit si šta dokazo, nit si me šta naučio. Možda jedino da se klonim dopunjavanja kojekakvih baljezgarija, jer teško da vode ičemu...
samo jedno pitanje: jesi li ikada pročitao Kur'an pod pretpostavkom da je Božija objava ?
(tj. da je Kur'an sušta istina)?
( evo je! podjimo od u logici toliko omiljene "pretpostavke")
Ako nisi, pokusaj, mozda ti bude interesantno... i korisno
mir svima, napustam ovaj podforum, naime strašno je štetan za moje psihofizicko zdravlje....
-
RoadRunner
Tifa nije rekao nista novo, nista o cemu svaki vjernik prije njega nije razmisljao.komi wrote:ne ne ne ne i neKores wrote:E ovaj Tifin primjer nam je definitivno potvrdio da nema Boga
![]()
![]()
tifin primjer je potvrdio da ti vaši 100%-tni dokazi zapravo nisu dokazi već rekla- kazala i sve se vrti u krug
umjesto da se proučava "istina" vi je proglašavate dogmom
Ocigledno je takodjer, da Tifa nema ni jedan dokaz za ono sto tvrdi.
Cijela koncepcija mu se zasniva na pretpostavkama.
Zasto onda ismijavati ljude koji vjeruju u Boga?
Da li Tifa nudi bilo kakav dokaz, ili samo dogmu? Treba mu se vjerovati, a za uzvrat ne nudi nikakav dokaz.
Malo cu da oponasam Tifu, pa da kopiram nesto sto je vec napisano na jednoj drugoj temi
Tifa: Da li ti vjerujes u postojanje Boga?
Teista: Da, vjerujem
Tifa: Ali Bog ne postoji, zasto onda da i dalje vjerujes u njega?
Teista: Kako znas da ne postoji?
Tifa: Pa ne znam, ali ja mislim da ne postoji
Teista: Imas li neki argument kojim bi mi potvrdio da Bog ne postoji?
Tifa: Nemam
Teista: Aha
Zbog ovoga otprilike, Tifa misli da je pametniji od onih koji vjeruju u Boga
P.S. Vecina pitanja koja ovdje postavlja Tifa su iz knjige koju je vec ranije spomenula "Zena", a koja se zove "Razgovor sa prijateljem ateistom". Knjiga se moze kupiti u knjizari "Svjetlost" u Titovoj, i kosta svega 4 KM, a napisao ju je teista-musliman.
-
RoadRunner
Ko o cemu, nego k***a o postenju, i vojnik o skracenjuTIFA29 wrote:Radne obaveze su kod mene opet pocele. Od sada sam rjedje online, ali redovno. Zanimljivo je citati pristalice Teorije o Stvoritelju i njihove dokaze.
Last edited by RoadRunner on 24/08/2004 11:06, edited 1 time in total.
-
LudoALudjiJA
ja sam narednik u rezervi, mene i moje unapredjenje si izostavioRoadRunner wrote:Ko o cemu, nego k***a o postenju, i vojnik o skracenjuTIFA29 wrote:Radne obaveze su kod mene opet pocele. Od sada sam rjedje online, ali redovno. Zanimljivo je citati pristalice Teorije o Stvoritelju i njihove dokaze.![]()
-
RoadRunner
Tebe sam demobilisao, da bi se bavio nekim drugim poslom.LudoALudjiJA wrote: ja sam narednik u rezervi, mene i moje unapredjenje si izostavio

-
Kwaheri
Preporucujem:RoadRunner wrote:
"Razgovor sa prijateljem ateistom". Knjiga se moze kupiti u knjizari "Svjetlost" u Titovoj, i kosta svega 4 KM, a napisao ju je teista-musliman.
"U sta vjeruje tko ne vjeruje" Umberto Eco i Carlo Maria Martini, Zagreb, 2001. - ne znam gdje se moze kupiti kod nas...
-
LudoALudjiJA
RoadRunner wrote:Tebe sam demobilisao, da bi se bavio nekim drugim poslom.LudoALudjiJA wrote: ja sam narednik u rezervi, mene i moje unapredjenje si izostavio
vojnik ostaje vojnik, pitaj Ramba ako ne vjerujes...
-
RoadRunner
Ti kao osoba koja je preporucila knjigu, i Eco kao autor, vec u startu obecavaju dobru i zanimljivu knjigu.zena wrote:Preporucujem:RoadRunner wrote:
"Razgovor sa prijateljem ateistom". Knjiga se moze kupiti u knjizari "Svjetlost" u Titovoj, i kosta svega 4 KM, a napisao ju je teista-musliman.
"U sta vjeruje tko ne vjeruje" Umberto Eco i Carlo Maria Martini, Zagreb, 2001. - ne znam gdje se moze kupiti kod nas...
Ako saznam gdje se moze kupiti i po kojoj cijeni, objavit cu to ovdje.
-
RoadRunner
Onda samo avijacija dolazi u obzirLudoALudjiJA wrote: vojnik ostaje vojnik, pitaj Ramba ako ne vjerujes...mada sam cuo da su ga Rusi raskomadali: kazu da je sad Rambo u nekoliko dijelova

-
Kwaheri
Nemoj da te zavara (posebno sto ja preporucujem knjigu)... Knjiga je, ako bih je klasificirala, iz podrucja etike. Koncipirana je kao rasprava izmedu deklariranog ateiste, italijanskog semiologa, književnog teoretičara i romanopisca U.Eca i kardinala C. M. Martinija....a u knjigu je uvrsteno i nekoliko tekstova drugih autora. Zanimljiva rasprava, a mene se posebno dojmila visoka kultura dijaloga...RoadRunner wrote:Ti kao osoba koja je preporucila knjigu, i Eco kao autor, vec u startu obecavaju dobru i zanimljivu knjigu.zena wrote:Preporucujem:RoadRunner wrote:
Ako saznam gdje se moze kupiti i po kojoj cijeni, objavit cu to ovdje.
-
havetinja
hajd, uzdravlje ti meni iTIFA29 wrote:Sta je vrlo moguce? DaDa ti neko (u ovom slucaju vrli havetinja) nudi jedan ovakav , vrlo moguc, pogled na stvari. Ti jednostavno ili isparis, ili vjestinom vrhunskih krivinasa manevrises malo lijevo malo desno....samo, probajte zamijeniti rijec ljubav sa vjerom (ili cak, bogom) u ovom objasnjenju...
ilisvakako, moze se zivjeti i bez nje (ljubavi) ...ili ,cak, ne vjerujuci u njeno postojanje. no, takve osobe obicno smatramo siromasne duhom i ...nesretne, jer nisu u stanju udaljiti se od ocitog, nemaju maste ili su jednostavno..duhovno (emocionalno) zaostali.se moze poistovjetiti, pa cak i sloziti se time? Ne. Ne slazem se, niti to mozemo poistovjetiti.svakako, moze se zivjeti i bez nje (vjere) ...ili ,cak, ne vjerujuci u njeno postojanje. no, takve osobe obicno smatramo siromasne duhom i ...nesretne, jer nisu u stanju udaljiti se od ocitog, nemaju maste ili su jednostavno..duhovno (emocionalno) zaostali.
naravno da se ne slazes. no, nije bas mudro da diskutujes o emocijama koje su ti potpuno strane. zaljubljen covjek slozit ce se sa prvim, vjernik sa drugim, cinik i antiteista lagano ce oboriti oboje. to je samo primjer ispraznosti rezonovanja o ljudskoj intimi kao sto su ljubav ili vjera
Uslovljavas, da onoj sto vjeruje u ljubav, mora da vjeruje i u Boga. Ja vjerujem u ljubav- Zamisli, dovoljno sam patetican da vjerujem i u vjecnu (za svojeg zivota) ljubav, no ja ne moram da vjerujem i u Boga. Ili moram?ljubav, taj uzviseni ideal, sve se cesce eksploatise, u komercijalne pa cak i ideoloske svrhe. 'ima je'..u jeftinim ljubavnim romanima, u srceparajucim melodramama, u ispraznoj politickoj retorici. i opet, pored svih tih pokusaja banalizacije...ona se obozava i njeguje, upraznjava, svaki dan , u zivotima mnogih.
da li su takvi ljudi zbog toga manje gnostici? da li su nedovoljno analiticni, neadekvatno obrazovani, zaostali za modernim socijalnim trendovima? da li im treba svaki dan nanovo objasnjavati kako su njihova osjecanja iracionalna i kako se mogu relativno lako dovesti u sumnju, koristeci jednostavnu kombinaciju neokomunisticke retorike i zapadnoga pragmaticnog materijalizma?
komentar nema veze sa napisanim. procitaj ponovo ono sto pise!!logika...logika? tvoje osporavanje postojanja vjere, bez problema se moze primijeniti i na ljubav. poenta je da te vjerovanje u nesto sto je vanmaterijalno ne mora ciniti glupljim i zaostalijim, vec emocionalno bogatijim i zrelijim. drago mi je da to implicitno priznajesDa. Upravo tako. Pozivam se na kosmopolitizam, sirinu duha, ljudska prava, no... iskljuciv jesam kada mi se tvrdi da se posjeduje apsolutna istina, kao i da je to sto se istom predstavlja, jedino moguce i ispravno. Zatim, iskljuciv sam kada mi se prijeti (bilo na ovom ili onom svijetu) upravo zbog pozivanja na kosmoplitizam, sirinu duha i ljudskim pravima. Kod prijetnji, toga nema (kosmoplitizam, sirina duha i ljudska prava) . I jos nesto: Nisam pao,... iz kucnog odgoja. To ostavljam vecinom drugima kao mogucnost.u takvim raspravama moze se istaci elokvencija, analiticnost ili (cesto pogresna) predstava o kvaliteti vlastitog obrazovanja. neki ce, usput govoreci o kosmopolitizmu, sirini duha, ljudskim pravima a protiv svake iskljucivosti, u ovakvoj razmjeni misljenja definitivno pasti i na najelementarnijem ispitu, onom iz kucnog odgoja
gore navedeni pojmovi, vrlo su rastegljivi. no, znak intelektualne zrelosti (za mene) je kada osoba moze razaznati granice vlastitog rasudjivanja, a ono sto ostaje iza njih, ostavlja senzibilitetu. jos i vise je rastegljiv pojam kucnog odgoja...samo, kao i masu drugih stvari, to ne vrijedi objasnjavati.
ne povlacite me vise ovuda..
-
Stari
havetinja:
Izvinjavam se havetinjo sto sam se pozvao na tvoj citat i time prouzrokovao ...ovo ...sto si, eto, imao priliku i sam procitati. Vjeruj mi zamisao je bila sasvim drugacijeg i karaktera i forme ...no ispalo je -kako je ispalo....i zbog toga se izvinjavam ....pokusacu ubuduce malo pripaziti s' kim se upustam u duele ...jer ovaj me mladunac naprosto zgazio...tezinom svojih argumenata.
Jos jednom izvini i molim te ..ne zamjeri
hajd, uzdravlje ti meni i
ne povlacite me vise ovuda..![]()
....nisam reumaticar-blata mi ne treba
Izvinjavam se havetinjo sto sam se pozvao na tvoj citat i time prouzrokovao ...ovo ...sto si, eto, imao priliku i sam procitati. Vjeruj mi zamisao je bila sasvim drugacijeg i karaktera i forme ...no ispalo je -kako je ispalo....i zbog toga se izvinjavam ....pokusacu ubuduce malo pripaziti s' kim se upustam u duele ...jer ovaj me mladunac naprosto zgazio...tezinom svojih argumenata.
Jos jednom izvini i molim te ..ne zamjeri