sveto trojstvo- sta je to???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
privat

Post by privat »

black wrote:
privat wrote: Samo je jedan Duh Sveti.
Ako su Sin i Duh Sveti jednaki zašto je samo huljenje protiv Duha neoprostiva? (Lu 12;10) Da li se na Sina može oprostivo huliti? Samo Otac zna neke stvari. (Mk 13;32). Zašto Duh Sveti ne zna?

Možda peglam, ali samo sam radoznao..:)
Duh Sveti i Isus Krist imaju istu vrijednost, kad bi se dalo vagati ali su to dvije razlicitosti,ako si pazljivo citao ono sto sam pisao o Duhu Svetom ,trbalo bi ti onda biti jasno.Svaki krscanin je krsten Duhom Svetim.Ivan Krstitelj je krstio vodom dok se nije pojavio Isus .U Marku 1:8rijeci Ivana Krstitelja ,citiram"Ja sam vas krstio vodom,a on ce vas krstiti Duhom Svetim.U Djelima1:5 kratko prije svoga uznesenja u nebo ,Isus kaze svojim ucenicima Ivan je krstio vodom ,a vi cete domalo biti krsteni Duhom Svetim.Obadvije cinjenice ,Isus i Duh Sveti dosle su od Boga zato Isus staje u zastitu Duha Svetoga jer dolazi izravno od Oca koji je njemu podario svu vlast.On sam ce na posljetku da cisti korov od dobrog uroda.
Otac zna neke stvari(Mk.13:32)Zasto sveti Duh ne zna?
Ustvari ,radi se o dolasku Sina Covjecijeg u zadnje dane,i stoji da vrijeme njegovoga dolaska neizvjesno,Isus govori o blizini toga trenutka i tvrdi da ni On sam nezna taj trenutak ,ni andjeli na nebu i nitko ziv osim do samoga Boga.I ne ne razumijem sta tu ima nejasno kad ti se sve samo kaze.
black

Post by black »

Zašto Pavao nikada ne šalje pozdrave od Duha već samo od Isusa i Boga?
Zašto Duh Sveti nije zvan titulama koje pripadaju Bogu?
Zašto Duh nikada nije zvan Bogom?
Bog Sin se zove Isus, koje je ime Boga Duha Svetoga?
I još jedno zasad, hajde mi pokaži eksplicitno gdje je Isus tvrdio da je Bog?
privat

Post by privat »

black wrote:Zašto Pavao nikada ne šalje pozdrave od Duha već samo od Isusa i Boga?
Ovo sto si ti napisao ja mislim da ni ti sam ne znas sto si pisao.jel cevape s rostilja mehko pecene ili piletinu res kuvanu ili mozda teletinu res zivu pa kome se svidi ,hajde osmisli prvo sto zelis reci pa se javi,ali prije procitaj sve sto je prije napisano ,da ne bih grjesio zbog tebe jos i vise?
district-beg

Post by district-beg »

privat wrote:
black wrote:Zašto Pavao nikada ne šalje pozdrave od Duha već samo od Isusa i Boga?
Ovo sto si ti napisao ja mislim da ni ti sam ne znas sto si pisao.jel cevape s rostilja mehko pecene ili piletinu res kuvanu ili mozda teletinu res zivu pa kome se svidi ,hajde osmisli prvo sto zelis reci pa se javi,ali prije procitaj sve sto je prije napisano ,da ne bih grjesio zbog tebe jos i vise?
pa fino te co'jek pita, kakvi cevapi, kakvi bakraci :?
privat

Post by privat »

moje_brcko wrote:
privat wrote:
Pa ne moze se uciti djete u vrticu, temama ili ucenju ,koje uci njegov mali kolega u osmom razredu, osnovne skole?Jer njegova pitanja bas djeluju tako.
district-beg

Post by district-beg »

privat wrote:
moje_brcko wrote:
privat wrote: Ovo sto si ti napisao ja mislim da ni ti sam ne znas sto si pisao.jel cevape s rostilja mehko pecene ili piletinu res kuvanu ili mozda teletinu res zivu pa kome se svidi ,hajde osmisli prvo sto zelis reci pa se javi,ali prije procitaj sve sto je prije napisano ,da ne bih grjesio zbog tebe jos i vise?
Pa ne moze se uciti djete u vrticu, temama ili ucenju ,koje uci njegov mali kolega u osmom razredu, osnovne skole?Jer njegova pitanja bas djeluju tako.
ja sam zakljucio stvarno nakon ovih rasprava- da je najbolje da se svi drze samo onih tema koje se ticu njegove religije, ideologije, vjeroispovijesti...i nikako ulaziti u rasprave o drugim, samo se covjek izgrijesi, svadja, nista vise
a svi mi imamo jos mnogo toga nauciti svome
district-beg

Post by district-beg »

privat wrote:
moje_brcko wrote:
privat wrote: Ovo sto si ti napisao ja mislim da ni ti sam ne znas sto si pisao.jel cevape s rostilja mehko pecene ili piletinu res kuvanu ili mozda teletinu res zivu pa kome se svidi ,hajde osmisli prvo sto zelis reci pa se javi,ali prije procitaj sve sto je prije napisano ,da ne bih grjesio zbog tebe jos i vise?
ja sam zakljucio stvarno nakon ovih rasprava- da je najbolje da se svi drze samo onih tema koje se ticu njegove religije, ideologije, vjeroispovijesti...i nikako ulaziti u rasprave o drugim, samo se covjek izgrijesi, svadja, nista vise
a svi mi imamo jos mnogo toga nauciti o svome
privat

Post by privat »

moje_brcko wrote:
privat wrote:
moje_brcko wrote: pa fino te co'jek pita, kakvi cevapi, kakvi bakraci :?
a svi mi imamo jos mnogo toga nauciti o svome
Ma nije to tako strasno ko sto ti velis,uciti i nauciti o bilo cemu danas vrijedi puno,ali povjerovati u nesto a ne biti svjedok ,povjerovati u nesto bez nekih dokaza,vjerovati,ljubiti bliznjega svoga e to je vec visa matematika,zao mi je sto ova diskusija zavrsava na ovaj remisticki nacin,bitna je tolerancija koju smo imali u jednoj zavidnoj mjeri ,jel tako?
black

Post by black »

@privat
Ako su pitanja za malu djecu, kako ti kažeš, zašto onda ne odgovoriš? Ili je pokrivanje neznanja, ta priča o "maloj djeci" i toleranciji? Ja poštujem svaku vjeru i svakog čovjeka i ako nešto ne znam ne stidim se priznati i pitati..no da neduljim, eto odgovori mi samo na zadnje pitanje gore.

pozz
fia

Post by fia »

black wrote:Sama riječ ili izraz ne postoji u Bibliji
Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga
Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku
Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja
Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu
Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu
Isus je izabrani Sluga Jahvin koji je po njegovoj volji i na kojeg je Jahve stavio svoj duh Mt 12;18
Izrazi Otac i Sin podrazumijevaju nekakav odnos tko je stariji i tko je izvor kome

Itd...

wow... :)
fia

Post by fia »

black wrote:Dobro hajde de...evo ti malo pitanja..
1..[b]Koliko Duhova ima[/b]? Bog Otac je Duh (Iv 4;24), Gospodin Isus je Duh (2.Kor 3;17), Duh Sveti je Duh po definiciji. Ali, samo je jedan Duh (1.Kor 1;13)
1. hebrejska riječ rúach i grčka riječ pneuma koje se često prevode kao "duh" ima više značenja - uvijek nešto nevidljivo,
- snaga koja se nalazi u pokretu - vjetar,
- djelujuča životna snaga zemaljskih stvorenja,
- potičuča sila koja izlazi iz simboličnog srca čovjeka,
- izjava koje potječu iz nevidljivog izvora,
- duhovnih osoba i
- Božje djelujuče sile

Iz ovog navedenog možeš sam sebi odgovorit - koliko ima duhova ako je svaki andjeo duhovna osoba? Je li Bog tjelesna ili duhovna osoba? Isus u duhovnom obliku je isto duh jel' ...
Što se tiče svetog duha - ako bi bio osoba, kako objasniti Luku 1:41, Mat 3:11,Dj.ap. 10:38...ispravna identifikacija svetog duha mora biti u skladu sa svim dijelovima Pisma, koji se odnose na taj duh.
Psalm 104:30, 2Petr.1:21, Dj.ap. 4:31...
Nema jedinog mjesta, gdje se kaže da je sveti duh osoba, ali istina je da ima puno textova, gdje se koristi personifikacija, ili ima textova gdje se kaže da duh govori, ali iz drugih redaka vidimo da se to zbivalo preko andjela ili ljudi - Dj.ap.4:24,25, 28:25...

p.s. ima i "duha ovoga svijeta" ;-)
fia

Post by fia »

1.....
2. Ako su Otac i Sin jednake osobe, zašto se Isus molio Ocu? (Mt 11;25) Ako je Isus Bog, da li se Bog može moliti Bogu? I da to ima smisla i da bude biblijski? Čak ako je i bio Bog u ljudskom tijelu ne treba zaboraviti da je Isus istovremeno i Bog i čovjek (Bogočovjek) koji posjeduje božanske moći jer je to uvjet da bude Bog. Da li Bog može biti u ijednom trenutku nesvemoćan?
Ako je Sin vječan i nepromjenjiv, kako njegova vladavina može imati kraja? (1.Kor 15;24)
Kad u drugom postu označavaš Isusa kao slugu jedinog istinitog Boga, i to je biblijsko Mat. 12:18…nemogu biti Otac i Sin jednake osobe..

2. Da li je Isus Bog? - u nekom smislu da - sigurno je „božanske prirode“,
šta znači izraz „bog“? - u hebrejskom jeziku ima predodžbu snage, veličanstva, dostojanstva, uzvišenosti .
Ima naravno bogova koji su lažni, neki od njih su sami sebe učinili bogovima, druge su oni koji im služe učinili predmetom obožavanja. Filiplj. 3:19 kaže da za neke je čak i "trbuh bogom".
Biblija razlikuje izmedju bogovima i jedinim Bogom Stvoriteljom svemira.
1.Korinčanima 8:5,6 „ Naime , iako ima onih koji se naziva bogovima, bilo na nebu, bilo na zemlji, jer ima mnogo „bogova“ i mnogo „gospodina“, za nas postoji jedan Bog Otac, koji je sve stvorio i za kojega mi živimo i jedan Gospodin Isus Krist, po kojemu je sve stvoreno i po kojemu mi živimo“

Kad govori o Isusu kao o „Močnom Bogu“ ne govori o njemu kao o Svemogučem, kao što se govori o Jehovi, ni on nikad nije tražio taj položaj, nije rekao „mene“ obožavajte, nego „Jehovu svog Boga moraš obožavati i samo njemu…Luka 4:8,
Kad se kaže „da se u ime Isusovo pokloni svako koljeno“ citat nastavi „ na slavu Boga, Oca“ Filipljanima 2:3-11.

O sotoni isto Biblija govori kao o bogu, čak i ljudima Bog kaže - „bogovi ste“
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:
1.....
2. Ako su Otac i Sin jednake osobe, zašto se Isus molio Ocu? (Mt 11;25) Ako je Isus Bog, da li se Bog može moliti Bogu? I da to ima smisla i da bude biblijski? Čak ako je i bio Bog u ljudskom tijelu ne treba zaboraviti da je Isus istovremeno i Bog i čovjek (Bogočovjek) koji posjeduje božanske moći jer je to uvjet da bude Bog. Da li Bog može biti u ijednom trenutku nesvemoćan?
Ako je Sin vječan i nepromjenjiv, kako njegova vladavina može imati kraja? (1.Kor 15;24)
Kad u drugom postu označavaš Isusa kao slugu jedinog istinitog Boga, i to je biblijsko Mat. 12:18…nemogu biti Otac i Sin jednake osobe..

šta znači izraz „bog“? - u hebrejskom jeziku ima predodžbu snage, veličanstva, dostojanstva, uzvišenosti .
Ima naravno bogova koji su lažni, neki od njih su sami sebe učinili bogovima, druge su oni koji im služe učinili predmetom obožavanja. Filiplj. 3:19 kaže da za neke je čak i "trbuh bogom".
Biblija razlikuje izmedju bogovima (THIS ONE):shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock: i jedinim Bogom Stvoriteljom svemira.
1.Korinčanima 8:5,6 „ Naime , iako ima onih koji se naziva bogovima, bilo na nebu, bilo na zemlji, jer ima mnogo „bogova“ i mnogo „gospodina“, za nas postoji jedan Bog Otac, koji je sve stvorio i za kojega mi živimo i jedan Gospodin Isus Krist, po kojemu je sve stvoreno i po kojemu mi živimo“

Kad govori o Isusu kao o „Močnom Bogu“ ne govori o njemu kao o Svemogučem, kao što se govori o Jehovi, ni on nikad nije tražio taj položaj, nije rekao „mene“ obožavajte, nego „Jehovu svog Boga moraš obožavati i samo njemu…Luka 4:8,
Kad se kaže „da se u ime Isusovo pokloni svako koljeno“ citat nastavi „ na slavu Boga, Oca“ Filipljanima 2:3-11.

Pa stani sad malo...
Biblija je monoteisticko stivo ili ti hoces da kazes nesto drugo?
:oops:

Edit:
Jedno pitanjce...
Pise li u Bibliji da Isus prasta grijehe? Ili to pak cini njegov "babo"?
Odnosno, hoce li Isus,Duh ili Otac zajednicki (da prostite ovo me podsjeti na nasu drzavu i vrh iste) odlucivati ko ide u raj a ko u pakao?
Ili ce to ciniti samo jedan od njih?
I ako ce ciniti to samo jedan od njih, da li ce mu Isus polagati racune?
Da li uopste Isus po vama polaze racune za svoja djela?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

u bibliji pise svasta

ali najgore je kad se uhvatite jedne rečenice izvađene iz konteksta

:roll:
fia

Post by fia »

chinese_water wrote:
fia wrote:
1.....

Biblija razlikuje izmedju bogovima (THIS ONE):shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock: i jedinim Bogom Stvoriteljom svemira.

Pa stani sad malo...
a da ju otvoriš i pročitaš ti sam, ne samo to što neko piše... zašto misliš da se trudim dati uvijek cijelu citaciju teksta kad nešto pišem...pogledaj to crveno gore to je citat iz Biblije.... :-D
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:
chinese_water wrote:
fia wrote: Kad u drugom postu označavaš Isusa kao slugu jedinog istinitog Boga, i to je biblijsko Mat. 12:18…nemogu biti Otac i Sin jednake osobe..

Pa stani sad malo...
a da ju otvoriš i pročitaš ti sam, ne samo to što neko piše... zašto misliš da se trudim dati uvijek cijelu citaciju teksta kad nešto pišem...pogledaj to crveno gore to je citat iz Biblije.... :-D
Ma dobro, nisam jos toliko ofalio sa mozgom da nisam u stanju razluciti sta je citat iz biblije a sta nije...
samo nekako mi nejasno kako Biblija moze da razlikuje izmedu Boga i bogova...ako je jedan Bog... nema Biblija tu sta da razlikuje?
A ako nije samo jedan Bog, onda to vise prestaje da bude monoteizam?
fia

Post by fia »

chinese_water wrote:
fia wrote:
chinese_water wrote:
Pa stani sad malo...
Ma dobro, nisam jos toliko ofalio sa mozgom da nisam u stanju razluciti sta je citat iz biblije a sta nije...
samo nekako mi nejasno kako Biblija moze da razlikuje izmedu Boga i bogova...ako je jedan Bog... nema Biblija tu sta da razlikuje?
molim te pročitaj još jedan put taj moj post, malo sad miješaš "benatke" i "karbenatke"... Biblija ističe monoteizam,zato kaže da je samo jedan BOG Stvoritelj.... ali kaže da če ljudi sebi napraviti bogove iz svega i svačega, i taj izraz "bog" znači "močan" i u tom smislu je moguče tim izrazom označiti i napr. ljude
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:
chinese_water wrote:
fia wrote: a da ju otvoriš i pročitaš ti sam, ne samo to što neko piše... zašto misliš da se trudim dati uvijek cijelu citaciju teksta kad nešto pišem...pogledaj to crveno gore to je citat iz Biblije.... :-D
molim te pročitaj još jedan put taj moj post, malo sad miješaš "benatke" i "karbenatke"... Biblija ističe monoteizam,zato kaže da je samo jedan BOG Stvoritelj.... ali kaže da če ljudi sebi napraviti bogove iz svega i svačega, i taj izraz "bog" znači "močan" i u tom smislu je moguče tim izrazom označiti i napr. ljude
Pa je li Isus Bog? Ili su 'pak bas ti ljudi koji se spominju u Bibliji to napravili od njega?
fia

Post by fia »

tačno... :D
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:tačno... :D
Sta je tacno?
Isus je Bog
ili
covjek je napravio Boga od Isusa?
fia

Post by fia »

chinese_water wrote:
Sta je tacno?
Isus je Bog
ili

auuuu :D .... čovjek je napravio Boga od Isusa, sam Isus nije nikad tražio taj položaj, uvijek je kazao da pravi Bog je i njegovim Bogom...
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:
chinese_water wrote:
Sta je tacno?
Isus je Bog
ili

auuuu :D .... čovjek je napravio Boga od Isusa, sam Isus nije nikad tražio taj položaj, uvijek je kazao da pravi Bog je i njegovim Bogom...
Dobro, sad... da je trazio taj polozaj, ono dobio bi ga jel da?
hehehe

Nego... ne kontam... zasto se ljudi cesto mole Isusu?
Fakticki se mole Isusovim ikonama ...
fia

Post by fia »

chinese_water wrote:
fia wrote:
chinese_water wrote: Sta je tacno?
Isus je Bog
ili

hehehe

pa... je pitaj, ne mene... :D ... ako mene pitaš, ja ću odgovorit, da zato, da ne znaju šta je u Bibliji, ili je njima bitnija neka tradicija crkve i ono što svi rade oko njega nego "Božja riječ"...
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:
chinese_water wrote:
fia wrote:
hehehe

pa... je pitaj, ne mene... :D ... ako mene pitaš, ja ću odgovorit, da zato, da ne znaju šta je u Bibliji, ili je njima bitnija neka tradicija crkve i ono što svi rade oko njega nego "Božja riječ"...
:)
Eh, haj sad na onu temu gdje si napisala da je Kur'an imao 4-5 verzija :D:D:D
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

kad smo več kod tih Isusovih ikona tu su još mnogobrojne ikone-kipovi raznih svetaca kojima se mole a to me više zbunjava od onoga trojstva.
koliko ja znam da i u Bibliji piše da se ne mole kipovima ljudi, životinja...
neznam meni to izgleda (kad se neko moli svetome ovim il onim) kao kad znaš nekog izbacivača u nekoj diskoteci pa ideš njemu da te pusti unutra a gazdu se ne pita.
Post Reply