HSP predlaže: Od 4 županije napraviti dvije

Post Reply
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

Pogledaj ekonosmke regije koje su najisplativije za cijelu BiH pa ces vidjeti u cemu je problem...
osa

Post by osa »

Bihac_4_ever wrote:Osa pogledaj tacno...,da li su Srbi recimo u banjalucoj regiji vecina kojoj bi se pripojila Bihacka krajina...,mislim da jesu u cemu je problem=??
problem bi ispao odmah pri formiranju vlasti na razini te regije kad bi srbi poštujući demokratske standarde vladavine većine izglasali vlast u kojoj bi bili dominantni i provodili politiku koja odgovara njima, otprilike kao u današnjoj rs, i sada postoje potpredsjednici iz redova hrvata i bošnjaka zar misliš da oni o nečemu odlučuju.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

osa wrote:
Bihac_4_ever wrote:Osa pogledaj tacno...,da li su Srbi recimo u banjalucoj regiji vecina kojoj bi se pripojila Bihacka krajina...,mislim da jesu u cemu je problem=??
problem bi ispao odmah pri formiranju vlasti na razini te regije kad bi srbi poštujući demokratske standarde vladavine većine izglasali vlast u kojoj bi bili dominantni i provodili politiku koja odgovara njima, otprilike kao u današnjoj rs, i sada postoje potpredsjednici iz redova hrvata i bošnjaka zar misliš da oni o nečemu odlučuju.
Točno, na vlasti bi bili Srbin, Hrvat i Bošnjak, svi članovi SNSD i SDS. :roll:
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

Strucnjaci su napravili ovu kartu...,ne ja ili Bosnjaci...,kad pogledas malo kartu vidjeces da ima smisla jer suu ovako svi centri povezani...,Bosnjaci broje 50% ukupnog stanovnistva BiH tu se ne moze nista sto Hrvata ima oko 13% stanovnistva.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Bihac_4_ever wrote:Strucnjaci su napravili ovu kartu...,ne ja ili Bosnjaci...,kad pogledas malo kartu vidjeces da ima smisla jer suu ovako svi centri povezani...,Bosnjaci broje 50% ukupnog stanovnistva BiH tu se ne moze nista sto Hrvata ima oko 13% stanovnistva.
Ne može ništa? Može puno toga, ako se hoće naravno. :roll:

Ne budi mi lijeno, evo mog prijedloga 5 ekonomskih regija:

Image
osa

Post by osa »

Bihac_4_ever wrote:Strucnjaci su napravili ovu kartu...,ne ja ili Bosnjaci...,kad pogledas malo kartu vidjeces da ima smisla jer suu ovako svi centri povezani...,Bosnjaci broje 50% ukupnog stanovnistva BiH tu se ne moze nista sto Hrvata ima oko 13% stanovnistva.
zato hrvati vjerovatno i predlažu regiju u kojo bi bile hercegovačko-neretvanska, zapadno hercegovačka, livanjska i možda bosansko-posavska žušanija tu bi oni bili većina i ne bi se tu moglo ništa što tu nema previše bošnjaka i srba.
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

Tomislav MO wrote:
osa wrote:
ja bi glasao za SNSD ukoliko mi se svidja njihov program...sto da ne ,vjerujem da ce biti dosta Bosnjaka i Hrvata u toj stranci...u buducnosti.
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

si vidio naslov teme ona govori o tome da hrvati predlazu da udje i Sarajevski kanton te Gorazdanski...ukupno oko 450.000 Bosnjaka misli da nije to ono sto si mislio reci.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Bihac_4_ever wrote:
Tomislav MO wrote:
osa wrote: problem bi ispao odmah pri formiranju vlasti na razini te regije kad bi srbi poštujući demokratske standarde vladavine većine izglasali vlast u kojoj bi bili dominantni i provodili politiku koja odgovara njima, otprilike kao u današnjoj rs, i sada postoje potpredsjednici iz redova hrvata i bošnjaka zar misliš da oni o nečemu odlučuju.
ja bi glasao za SNSD ukoliko mi se svidja njihov program...sto da ne ,vjerujem da ce biti dosta Bosnjaka i Hrvata u toj stranci...u buducnosti.
Lako ćemo mi ako ti se bude sviđao njihov program. A što ako ti se ne bude sviđao? Ako si ne bude sviđao, recimo da bude izrazito nacionalistički i šovinistički, ti naravno nećeš glasovati za njih, ali Srbi možda hoće, ne bi im bilo prvi put, i onda se izabere vlada koja predstavlja tu regiju, sasvim legalno. To je ok?
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

Tosmilave zato sve postoje mehanizmi,vitalnog nacionalnog interesa...odnosno Vlada te regije mora uspostaviti program raspodjele na pocetku,odnosno odmah poslije konstituisanja vlade,ako se to prekrsi dolazi do ne povjerenja valdi..i to je to novi izbori...
photo

Post by photo »

mIRCerka wrote:
Bihac_4_ever wrote:Nebi bilo lose konstruisite sami najbolji sistem (spajanje kantona)
ukinuti sve kantone, napraviti jednu administraciju na nivou Federacije i mirna Bosna.
ovo je dobar prijedlog. slazem se.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Bihac_4_ever wrote:Tosmilave zato sve postoje mehanizmi,vitalnog nacionalnog interesa...odnosno Vlada te regije mora uspostaviti program raspodjele na pocetku,odnosno odmah poslije konstituisanja vlade,ako se to prekrsi dolazi do ne povjerenja valdi..i to je to novi izbori...
Ok, i recimo da pobijedi SNSD sa nekim šovinističkim programom, i onda Bošnjaci potegnu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i sruše vladu, onda slijede novi izbori i pobijedi SNSD, onda Bošnjaci potegnu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i sruše vladu, onda slijede novi izbori i pobijedi SNSD, onda Bošnjaci potegnu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i sruše vladu, onda slijede novi izbori i pobijedi SNSD, onda Bošnjaci potegnu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i sruše vladu, onda slijede novi izbori i pobijedi SNSD, onda Bošnjaci potegnu zaštitu vitalnog ....

Tako nekako? Zbilja ne zvuči učinkovito. :roll:
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

Vlada se nece sastojati samo od SNSD-a to ce recimo biti jasno...,banjalucka regija recimo ima oko 700.000 stanovnika USK ima 300.000,zna se da vladu nece samo ciniti SNSD niti ce svaki gradjanin glasati za nju...,postoje tu mnogi mehanizmi koje politicari bolje poznaju od nas zasigurno tako da tvoja teza propada u vodu .
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Bihac_4_ever wrote:...postoje tu mnogi mehanizmi koje politicari bolje poznaju od nas zasigurno tako da tvoja teza propada u vodu .
E ovo ja zovem argumentom. 8)
osa

Post by osa »

nikad ovakve stvari u bih nisu funkcionirale niti će funkcionirati, bih je bila mirna i prosperitetna (koliko toliko) samo ako je postojao nekakav oblik visokog predstavnika.ili turci, ili austro-ugarska,karađorđević, tito. a onda dođe demokracija i odjednom vjekovni susjedi okrenuše oružje jedni na druge i poče kurvin pir.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

osa wrote:nikad ovakve stvari u bih nisu funkcionirale niti će funkcionirati, bih je bila mirna i prosperitetna (koliko toliko) samo ako je postojao nekakav oblik visokog predstavnika.ili turci, ili austro-ugarska,karađorđević, tito. a onda dođe demokracija i odjednom vjekovni susjedi okrenuše oružje jedni na druge i poče kurvin pir.
Točno, ali ne bih ja nas smatrao ni boljim ni lošijim od ostalih.

Postoje uspješne višenacionalne države, i to nije ništa neobično, postoji Kanada, V. Britanija, Španjolska, Belgija, Švicarska... primjera je sasvim dovoljno, i nigdje ne ratuju međusobno, dapače rade, razvijaju se i spadaju ekonomski u sam vrh.
jefferson

Post by jefferson »

osa wrote:nikad ovakve stvari u bih nisu funkcionirale niti će funkcionirati, bih je bila mirna i prosperitetna (koliko toliko) samo ako je postojao nekakav oblik visokog predstavnika.ili turci, ili austro-ugarska,karađorđević, tito. a onda dođe demokracija i odjednom vjekovni susjedi okrenuše oružje jedni na druge i poče kurvin pir.
Pa sve dok ima takvih kao ti tako ce nam biti!
Umjesto da se kantoni ukinu a ojaca lokalna vlast vi i dalje priate o nekim regijama.
jel tebi palo na pamet da predstavnike Hrvatskog naroda boli ona stvar za tobom sve dok je fotelja u pitanju? Isto kao i "predstavnike" srpskog ili bosnjackog naroda!
sjebase se oni stiteci tvoje naionalne interese a nikad bogatiji nisu bili.
Pa Covic se prije rata cirilicom potpisivao nebil s eulizao nekom u Komunistickoj partiji da dodje na poziciju!
osa

Post by osa »

jefferson wrote:
Umjesto da se kantoni ukinu a ojaca lokalna vlast vi i dalje priate o nekim regijama.
jel tebi palo na pamet da predstavnike Hrvatskog naroda boli ona stvar za tobom sve dok je fotelja u pitanju? Isto kao i "predstavnike" srpskog ili bosnjackog naroda!
Pa Covic se prije rata cirilicom potpisivao nebil s eulizao nekom u Komunistickoj partiji da dodje na poziciju!
teorijski si u pravu ali praktično mislim da sam ja, a meni osobno ne treba niko da mi štiti nacionalne interese ja to radim sam, ali samo za sebe a ostali nek se pobrinu sami za sebe isto je i s ekonomijom.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jefferson wrote: Pa sve dok ima takvih kao ti tako ce nam biti!
Zamjenjuješ teze, gledaj ovo Čović se potpisivao ćirilicom zato jer je vidio da na taj način može biti vlast. Znači, slažemo se Čović samo hoće biti vlast. Prepoznao je da partija od njega traži da priča o bratstvu i jedinstvu i tako se ponašao. Znači to je od njega tražila partija, on je samo izvršavao, uspješno.

Danas Čović priča o nacionalnim pitanjima jer je prepoznao što hrvatski narod želi, a pošto više nema partije, jedino na vlast može doći izborima, on mora pričati ono što od njega traži hrvatski narod, inače neće biti vlast, već na idućim izborima bi bio debela oporba. Što će reći, nije ti problem Čović, njegova retorika je samo posljedica, a uzrok je želja naroda da tako govori.
Last edited by Tomislav MO on 16/10/2007 14:44, edited 1 time in total.
jefferson

Post by jefferson »

osa wrote:
jefferson wrote:
teorijski si u pravu ali praktično mislim da sam ja, a meni osobno ne treba niko da mi štiti nacionalne interese ja to radim sam, ali samo za sebe a ostali nek se pobrinu sami za sebe isto je i s ekonomijom.
De mi reci sto prakticno nije moguce da se ojaca lokalna vlast a ingerecije obrazovanja itd prebace na federalnu vladu i ukinu kantoni i sva ona silna administracija?
pa koliko para bi se ustedilo svako prkno u hercegovini bi moglo imati dijalizu, MRI, CT, skolske autobuse itd.
Ali ne, bolje Bosnjacki i hrvatski "nacionalni interes" stitii u obliku gradjenja vila i trosenja budzetskih sredstava na reprezentacije. jebote pa u FBiH je dosad bilo 2000 ministara od kraja rata, a vecina nije zasluzila mjesnu zajednicu vodit.
De mi samo reci sto je to teorijski moguce a prakticno nije?
bosank_a

Post by bosank_a »

Pa dok je takvih sto se brinu samo o procentualnoj vecini u kantonima, a kantoni ovakvi kakvi su sada jesu nefunkcionalni necemo nigdje stici.

Nekima se neda ovakva situacija gledati narednih 100 godina.

Svi su nesto za cjelovitu multi kulturnu itd. a na sve nacine pokusavaju odrzati ovo jadno stanje.

Uostalom Brcko je distrikt za sebe,a i u Bihacu zive bogovski i sta se onda mjesaju u zivote onih koji pokusavaju nesto u svojim kantonima promjeniti da im bude bolje.

Ko sto rece jedan iz sarajevskog kantona njemu je dobro,gorazdanski dio nezeli da mu se pripoji sarajevskom kantonu,a kako ovi u gotrazdu zivotare sta se to njega tice.
jefferson

Post by jefferson »

Tomislav MO wrote:
Zamjenjuješ teze, gledaj ovo Čović se potpisivao ćirilicom zato jer je vidio da na taj način može biti vlast. Znači, slažemo se Čović samo hoće biti vlast. Prepoznao je da partija od njega traži da priča o bratstvu i jedinstvu i tako se ponašao. Znači to je od njega tražila partija, on je samo izvršavao, uspješno.

Danas Čović priča o nacionalnim pitanjima jer je prepoznao što hrvatski narod želi, a pošto više nema partije, jedino na vlast može doći izborima, on mora pričati ono što od njega traži hrvatski narod, inače neće biti vlast, već na idućim izborima bi bio debela oporba. Što će reći, nije ti problem Čović, njegova retorika je samo posljedica, a uzrok je želja naroda da tako govori.
:lol: :lol: :lol: :lol: Blago tebi jaro moj.
A i ono bogatsvo te silne opljackane pare je isto prepoznao da narod zeli?
E nek ti je kako ti je. Nema dok ovaj narod nepocne lisce jest nema nsita od njega.
I Jelavic se osta boriti za hrvatske interese :lol:
osa

Post by osa »

jefferson wrote:
osa wrote:
De mi reci sto prakticno nije moguce da se ojaca lokalna vlast a ingerecije obrazovanja itd prebace na federalnu vladu i ukinu kantoni i sva ona silna administracija?
pa koliko para bi se ustedilo svako prkno u hercegovini bi moglo imati dijalizu, MRI, CT, skolske autobuse itd.
Ali ne, bolje Bosnjacki i hrvatski "nacionalni interes" stitii u obliku gradjenja vila i trosenja budzetskih sredstava na reprezentacije. jebote pa u FBiH je dosad bilo 2000 ministara od kraja rata, a vecina nije zasluzila mjesnu zajednicu vodit.
teorijski je moguće sve a praktično moguće vidimo na terenu, praksa je trenutno stanje, a to što ti pričaš što ne bi moglo ovo ili ono, to je teorija i tvoje želje, a izgleda da su one trenutno neprovedive. nekako mi se čini da ste ti i takvi forumaši kao ti svim srcem za multietičnost ali ako je ikako moguće da su u toj multietičnosti bošnjaci ipak nekakva većina, svi slažu nekakve kantone, federacije, regije ali ako itko pokuša složiti nešto s hrvatskom većinom taj je odmah nacionalist i ustaša.
jefferson

Post by jefferson »

osa wrote:
jefferson wrote:
osa wrote: teorijski si u pravu ali praktično mislim da sam ja, a meni osobno ne treba niko da mi štiti nacionalne interese ja to radim sam, ali samo za sebe a ostali nek se pobrinu sami za sebe isto je i s ekonomijom.
teorijski je moguće sve a praktično moguće vidimo na terenu, praksa je trenutno stanje, a to što ti pričaš što ne bi moglo ovo ili ono, to je teorija i tvoje želje, a izgleda da su one trenutno neprovedive. nekako mi se čini da ste ti i takvi forumaši kao ti svim srcem za multietičnost ali ako je ikako moguće da su u toj multietičnosti bošnjaci ipak nekakva većina, svi slažu nekakve kantone, federacije, regije ali ako itko pokuša složiti nešto s hrvatskom većinom taj je odmah nacionalist i ustaša.
Jesil ti jaro zavrsio osnovnu skolu pa neznas kolimo je 2+2?
Ako ojacas lokalnu vlast, jel to znaci da ce vecina u toj opcini biti na vlasti?
Stoga u cemu je problem? Ako imas opcine sa hrvatskim vecinskim stanovnistvom onda ce tu biti hrvati vecina, i obrnuto!
neznam fakat sta je problem u ovome?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jefferson wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: Blago tebi jaro moj.
A i ono bogatsvo te silne opljackane pare je isto prepoznao da narod zeli?
E nek ti je kako ti je. Nema dok ovaj narod nepocne lisce jest nema nsita od njega.
I Jelavic se osta boriti za hrvatske interese :lol:
Ne jedem lišće, zapravo mi svake godin primanja rastu, jako sam zadovoljan :thumbup:

Što se mene tiče, Čović neka nastavi pričati to što priča, ja ga podržavam. :thumbup:

Ako tko jede lišće, možda da razmisli o prestanku politike hegemonije nad hrvatskim narodom, i početku ustroja BiH kao moderne višenacionalne države, po uzoru na ostale uspješne primjere iz svijeta. A i ne mora, što se mene tiče, neka ostane ovako, ne valja biti gramziv, pa ne može ti sve u životu biti kako hoćeš. :D
Post Reply