Najprostije objasnjenje (ne mora da znaci da je i tacno) ovog fenomena bilo bi: "Nema se para, haj' da prodajemo havu i maglu pa da napravimo sebi jos malo."
I vidis,... sve se moze kad se braca sloze: Digne se malo prasine, bocne se malo u nacionalne stranke i izazove pokoji "extrem" da lane neku preko mjere.... Jednom rjecju, zakuha se.
E sad ti eto Amerikanaca, EU-e, svog demokratskog svijeta (ne mora biti bash-bash demokratski, ako daje pare), da natrpa u dzepove (da ne kazem tacno gdje) onima koji se bore protiv nacionalista, ekstremista, koji su PRAVE demokrate i koji su za multi-... (vitaminske sokove).
Sta se drugo radi u RS-u zadnjih 10 god. osim ovog presipanja iz supljeg u prazno? Sve jedni gori od drugih - i svi ko od iste majke i istog oca.
Daj pare ovim demokratama da pobjede nacionaliste (sve politicari na godinu-dvije koji odjednom nestanu - dodju manje-vise gologuzi a odu s dobrom kucom, skupim autima, "debelim" deviznim knjizicama,...).
A SDS opet profitira "braneci vitalne nacionalne interese". I uzme pola para od ovih demokrata (dobijenih od "demokratskog zapada") koje su izmislili bi imali protiv koga da se bore. Drugu polovinu namaknu od nacionalista koji dodaju da bi se odbranili od unitarista i inih "srpskih vjekovnih neprijatelja".
Vitalni srpski interesi, kolijevke, vekovna ognjista itd ?!? Citaj: Cuvanje i ocuvanje kriminalaca, ratnih profitera i ratnih zlocinaca na slobodi. Jer dok je nabrojanih,bice i para bez rada i truda. Kad njih ne bude - masina za pravljenje para ce zaribati.
Sve ovo nekako i skontam razumijem kako je i zasto je tako. Ko jos sjece granu na kojoj sjedi ?!?
U Federaciji vjerovatno ima slicnih slucajeva, samo nisu tako uspjesni. Makar do sad bili. Ovdje se u istim strankama rotiraju kadrovi sa pozicije na poziciju. Sve dok mogu. Kad ne mogu vise oni - dodju onda oni koji dalje mogu. Rodjaci, prijatelji, zasluzni,... itd. itd.
Nejse,... vezano za samu temu:
Matematika je matematika i nije metafizika. Popis stanovnistva ima negdje u arhivama. Moze se napraviti jos jedan (jos jedna ideja, nismo se odavno popisivali - eto love za popisivace, komisje, nadzornike itd.).
I kad se prebroje oni koji su se izjasnili kao BOSNJACI - kod 95% se moze ustanoviti pod VJERSKA PRIPADNOST: ISLAM.
Ako nije islam, onda je ateista. Tj. nevjernik, ne vjeruje u Boga.
Tako nekako zamisljam ove statisticke podatke. Ko ima podatke, molio bih ga da napise koju o tome. Brojeve i cifre, da ne nagadjam "odoka".
Sad se odjednom pojavise i bosnjaci - katolici i bosnjaci - pravoslavci.
Ja bih se do juce zakleo da kad bih nekom pravoslavcu ili katoliku iz BiH (Srbinu ili Hrvatu) rekao, ili ga ne d'o mi Bog, ubjedjivao da je Bosnjak - il' bih ga zestoko uvrijedio jer bi mislio da ga provociram, il' bi se posvadili na mrtvo ime,... moze bit ako bih bio bash uporan da bi bilo i marisane na kraju ?!? Tko sta zna - krhko je znanje. Vidis da bih se ogrijeshio, a da i ne znam

Radovan i Josip me razuvjerise. Dobri Bosnjani
Da je osnovano udruzenje Bosnjaka-ateista ili Bosnjaka-nevjernika to bih shvatio.
Znaci da neko kaze: "Bosnjak jesam, ali pijem, psujem, ne klanjam, ne postim,... i sta ima da se pretvaram da sam nekakav vjernik kad nisam. "
I ako sam takav tj. nisam vjernik-mumin-musliman ne mislim da sam manje vrijedan Bosnjak i da manje volim svoju zemlju. Za koju sam, moze bit' i krv proljevao."
Bosnjake koje sam upoznao do sada mogli su se svrstati u jednu od ove dvije kategorije: "Bosnjaci-vjernici-muslimani", "Bosnjaci-nevjernici-po rodjenju muslimani".
Sad moram dodati i J&R&1200x20€ ostalih
Da me pogresno ne razumiju, da se izjasnim: "Bujrum, sto se mene tice mozete se zvati i Super-Bosnjaci i Ultra-Bosnjaci i Bosnjaci-extra-klase.
Slobodno mozete da volite BiH 100 puta vishe od mene i od svih Bosnjaka-vjernika na celu sa reisom Cericem i kompletnim rukovodstvom IZ-e. Da Bog da vas jos milion puta vise takvih bilo. I da je gradite i cuvate i pomazete.... i kartu cjelovite, lijepe i sarene BiH u novcaniku da nosite i svugdje njome da se ponosite. I da se udruzujete i organizujete".
Samo vas jedno molim, nemojte mi prodavat' m*** za bubrege.