Vjersko vjencanje
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Naravno da bi se Serijatski vjencao, i planiram akobogda to i da ucinim. Smatram da je to lijep obicaj i da ga vjernici trebaju praktikovati. Iako po islamu serijatsko vjencanje nije moranje i svaki brak uz svjedoke je validan.
-
4bosnia
zena:
"O Boze...
Vidi, sto se tiče bračnog prava, koje su fakihi razvili, na Izvorima (Kur'an i hadis), postoji nekoliko šuruta koji bi trebali biti ispunjeni da bi se brak smatrao valjanim. Brak, islamskih pravnika sto se tiče, je ugovor i kao takav se tretira. Sklapanje braka (akdu-n-nikah) pretpostavlja da ovaj ugovor sklapaju mukelef osobe, ali postoje i izuzeci, gdje se ovaj ugovor kao i svaki drugi, moze sklopiti putem pravnih zastupnika, ili u nekim slucajevima i staratelja.
No, ako se izuzmu pravila koja vrijede za sve pravne poslove, jedini valjan surut jeste objava vjencanja, prema hadisu iz razloga koji je @danas navela. Kur'an veli "...udavajte neudate i zenite neozenjene...." i nista vise... Iz ajeta o razvrgavanju ovog ugovora, vide se i obaveze koje su trebale prethoditi, pitanje mehra dakako, međutim i to je ostavljeno da se rijesi individualno.
Islamsko bracno pravo je kompleksna materija, a u osnovi, vrlo jednostavna. Brak je ugovor, i sve obaveze, prava i duznosti proistekle iz ovog ugovora individualno su i svaki ovakav ugovor zaseban je slucaj.
Selam pa merhaba "
Da nije koristeno nekolikmo stranih rijeci, ovo sto je zena gore srocila bi moglo biti temelj ovoj temi, jer je pravo fino receno. Hvala joj
Valja dodati da "serijatski" ne znaci otici kod hodze i obaviti vjencanje u dzamiji, naprotiv- serijatsko vjencanje ima cetiri komponente, kada se postignu, bez obzira gdje, obavi se vjencanje: samostalni pristanak mladenaca na brak, svjedoci (bar dva), saglasnost staratelja nevjeste i utvrdivanje vjencanog dara nevjesti. Ako se ovo cetvero ispuni, osoba koja poznaje osnovne propise islamskoga braka brak proglasi usopostavljenim, i to je to.
Ovo se proslavi pozivom na zajednicki rucak, koliko moze vise dusa to bolje, i imamo islamski brak, ako Bog da, mubareci.
Uglavnom, ko hoce, ako vjeruje u Boga, neka to uradi u ime Njega, pa... hairli i mubareci mu bilo...
"O Boze...
Vidi, sto se tiče bračnog prava, koje su fakihi razvili, na Izvorima (Kur'an i hadis), postoji nekoliko šuruta koji bi trebali biti ispunjeni da bi se brak smatrao valjanim. Brak, islamskih pravnika sto se tiče, je ugovor i kao takav se tretira. Sklapanje braka (akdu-n-nikah) pretpostavlja da ovaj ugovor sklapaju mukelef osobe, ali postoje i izuzeci, gdje se ovaj ugovor kao i svaki drugi, moze sklopiti putem pravnih zastupnika, ili u nekim slucajevima i staratelja.
No, ako se izuzmu pravila koja vrijede za sve pravne poslove, jedini valjan surut jeste objava vjencanja, prema hadisu iz razloga koji je @danas navela. Kur'an veli "...udavajte neudate i zenite neozenjene...." i nista vise... Iz ajeta o razvrgavanju ovog ugovora, vide se i obaveze koje su trebale prethoditi, pitanje mehra dakako, međutim i to je ostavljeno da se rijesi individualno.
Islamsko bracno pravo je kompleksna materija, a u osnovi, vrlo jednostavna. Brak je ugovor, i sve obaveze, prava i duznosti proistekle iz ovog ugovora individualno su i svaki ovakav ugovor zaseban je slucaj.
Selam pa merhaba "
Da nije koristeno nekolikmo stranih rijeci, ovo sto je zena gore srocila bi moglo biti temelj ovoj temi, jer je pravo fino receno. Hvala joj
Valja dodati da "serijatski" ne znaci otici kod hodze i obaviti vjencanje u dzamiji, naprotiv- serijatsko vjencanje ima cetiri komponente, kada se postignu, bez obzira gdje, obavi se vjencanje: samostalni pristanak mladenaca na brak, svjedoci (bar dva), saglasnost staratelja nevjeste i utvrdivanje vjencanog dara nevjesti. Ako se ovo cetvero ispuni, osoba koja poznaje osnovne propise islamskoga braka brak proglasi usopostavljenim, i to je to.
Ovo se proslavi pozivom na zajednicki rucak, koliko moze vise dusa to bolje, i imamo islamski brak, ako Bog da, mubareci.
Uglavnom, ko hoce, ako vjeruje u Boga, neka to uradi u ime Njega, pa... hairli i mubareci mu bilo...
-
barby02
aaaaaaaaaa jel to niko ne zna ili sam na ignorebarby02 wrote:Da li se moze obaviti vjersko vjencanje i koje, kod para razlicite vjere? To me bas zanimaon musliman-ona katolkinja
on pravoslavac-ona muslimanka
on katolik-ona pravoslavna
sve opcije moguce da ne nabrajam. . . . . . .
-
break
mislim da neko ipak mora precdi na neciju vjeru da bi se to obavilo. barem sto se dzamije tice.barby02 wrote:aaaaaaaaaa jel to niko ne zna ili sam na ignorebarby02 wrote:Da li se moze obaviti vjersko vjencanje i koje, kod para razlicite vjere? To me bas zanimaon musliman-ona katolkinja
-
4bosnia
barby02 (citat):
Da li se moze obaviti vjersko vjencanje i koje, kod para razlicite vjere? To me bas zanima on musliman-ona katolkinja
Moguce je i treba obaviti serijatsko vjencanje izmedu muslimana i katolkinje, ili pravoslavke, ili jevrejke.
Dok suprotna situacija, nemusliman sa muslimankom, islamski nije prihvatljiva.
Da li se moze obaviti vjersko vjencanje i koje, kod para razlicite vjere? To me bas zanima on musliman-ona katolkinja
Moguce je i treba obaviti serijatsko vjencanje izmedu muslimana i katolkinje, ili pravoslavke, ili jevrejke.
Dok suprotna situacija, nemusliman sa muslimankom, islamski nije prihvatljiva.
-
x202
#88 Re: Vjersko vjencanje
Da preformulisem:x202 wrote:Ako ima neko da zeli odgovoriti na ovu temu:
Da li biste se vjerski vjencali?
A ako ste se vec vjencali tako, kako izgleda takvo vjencanje, i da li bi drugima preporucili?
Zanima me koliko su ljudi uopste svjesni znacenja i simbolike vjerskog vjencanja ma koje vjere da su
I ako ste se tako vjencali, recite nama koji se jos nismo tako vjencali, a mozda zelimo, pa da znamo kako to izgleda
Ako ne zelite da se vjencate tako, zasto ne zelite_ koji su razlozi
Hvala svima
-
x202
#89 VJERSKO VJENCANJE
Zanima me koliko su ljudi uopste svjesni znacenja i simbolike vjerskog vjencanja ma koje vjere da su
I ako ste se tako vjencali, recite nama koji se jos nismo tako vjencali, a mozda zelimo, pa da znamo kako to izgleda
-
luciferino
Prilično sam sigurna da jedna od strana u takvom slučaju mora popustiti. Oboje ne može. Morate shvatiti da brak u svakoj konfesiji predstavlja nešto izuzetno važno (ženidba tako spada među 7 svetih sakramenata), a jedan od mnogobrojnih razloga za to, i po meni najvažniji, su djeca koja moraju biti odgojena u duhu vjere roditelja. Konkretno, za vjenčanje u katoličkoj crkvi oba partnera moraju biti kršteni kršćani, mada ne moraju biti katolici. To znači da bi se musliman (bilo koji čovjek opšte) u svakom slučaju morao pokrstiti (a po nekima ispada i da ne morabarby02 wrote:Da li se moze obaviti vjersko vjencanje i koje, kod para razlicite vjere? To me bas zanimaon musliman-ona katolkinja
Da ne pilam dalje, u svakoj religiji se njeguje princip udaje i ženidbe između "istih".
Ženidba između katolika i pripadnika ostalih vjera
Za dopuštenost mješovite ženidbe (između katolika i krštena nekatolika), traži se dopuštenje crkvenih vlasti. U slučaju različitosti vjere (između katolika i nekrštene osobe), za valjanost ženidbe traži se izričit oprost od zapreke. Bitno je da supružnici ne isključuju prihvaćanje bitne svrhe i svojstava ženidbe te da katolička strana potvrdi drugom supružniku, da će sačuvati vjeru te providjeti krštenje i katolički odgoj djece.
-
encian
hm, u tradiciji ugovor obicno sklapa osoba koja je musliman i zato ne vazi "gore" brak koji je sklopio i ovjerio neko druge vjere (npr. maticar budista). u nedostatku muslimana da sklopi ugovor pa i obicaja da se tako ugovor sklapa, valjda je dovoljno svijetu obznaniti da su dvoje vjencani i na tome se stvar zavrsava. kako god da okrenes, ne vidim kako IZBiH i placanje ulaze u jednacinu.
sto se tice licemjerstva, svako bi se mogao nazvati licemjerom zato sto ulazi u brak vjerskim vjencanjem. krenuvsi od mene jer ja prva ne obavljam dosta toga sto bih trebala i obavljam dosta toga sto ne bih trebala
. ali barem mi se kasnije nece prisivati grijesi za bracne duznosti
. dobro je rambo rekao ....
nego nesto kontam, i svjetovnom svadbom, i onom koju je sklopio maticar animalista, svi uvjeti braka su ispunjeni. buduci da je tako, valjda bi i on trebao biti valjan
ko malo vise zna, voljela bih da mi kaze, a ja cu se raspitati 
sto se tice licemjerstva, svako bi se mogao nazvati licemjerom zato sto ulazi u brak vjerskim vjencanjem. krenuvsi od mene jer ja prva ne obavljam dosta toga sto bih trebala i obavljam dosta toga sto ne bih trebala
nego nesto kontam, i svjetovnom svadbom, i onom koju je sklopio maticar animalista, svi uvjeti braka su ispunjeni. buduci da je tako, valjda bi i on trebao biti valjan
-
4bosnia
Brak ispred maticara u svjetovnoj drzavi nije po islamu validan iz dva razloga; prvo i glavno, jer nije zasnovan na principu priznavanja toga cina kao vjerskoga cina, dakle u ime Allaha dz.s. ucinjenog. Drugi je razlog taj sto maticar ne trazi da se ispune potrebni uvjeti za valjanost braka (vjencani dar, saglasnost staratelja nevjeste, ako ih ima).encian wrote: nego nesto kontam, i svjetovnom svadbom, i onom koju je sklopio maticar animalista, svi uvjeti braka su ispunjeni. buduci da je tako, valjda bi i on trebao biti valjanko malo vise zna, voljela bih da mi kaze, a ja cu se raspitati
Ali, ako bi maticar vodio racuna da brak bude sklopljen sa potrebnim uvjetima koje islam trazi, te svatima rekao da mu je namjera taj cin obaviti u ime Allaha dz.s., takav bi brak bio i islamski brak
U nekim svjetovnim drzavama (poput Malezije, Jordana..) porodicno je pravo zasnovano na sheri'atu te je brak ispred maticara ujedno i vjerski te je kao takav validan.
-
bosanka s mjeseca
#93 Re: Vjersko vjencanje
Da li mi moze reci neko od forumasa koji je vec prosao kroz to - gdje u Sa obaviti serijatsko vjencanje, je li to moguce uraditi u svakoj dzamiji u gradu, jesu li potrebne neke ranije najave ili zakazivanje termina, mozes li se serijatsko vjencanje obaviti svaki dan u sedmici i da li se ono placa? Ako da, kome i koliko? Hvala!!!
-
rmesa
#94 Re: Vjersko vjencanje
Vjersko vjencanje je ono koje je priznato i validno kod Allaha dz.s. a ON je preci nego opstinari.
Nije nista komplikovano bitno je da mladenci izjave svoj pristanak pred svjedocima (suhudima),velijama (starateljima),i onom koji ih vjencaje u ime Allaha dz.s. a nakon toga se odredi mehr i prouci dova i zamoli Allah dz.s. za blagostanje u tom braku.Imali ovdje sta lose ili nesto sto treba izbjegavati???????
Ne placa se vjencanje nikome vec su ljudi naucili djeliti koverte a kasnije pricati kako je morao platiti efendiju da ga vjenca.
Pretezno svi dogovore u isti dan da obave i seriatsko i opstinsko vjencanje jer zivimo u takvoj zemlji da se mora obaviti obadva vjencanja.
U svim dzamijama su dobronamjerni i gostoprimljivi da vjencaju mladence,pretezno svi odu u svoju mahalsku dzamiju ili zovnu efendiju kuci da vjenca mladence.
Naravno da se nebi trebalo izostaviti vjersko vjencanje ni u kojem slucaju.
Nije nista komplikovano bitno je da mladenci izjave svoj pristanak pred svjedocima (suhudima),velijama (starateljima),i onom koji ih vjencaje u ime Allaha dz.s. a nakon toga se odredi mehr i prouci dova i zamoli Allah dz.s. za blagostanje u tom braku.Imali ovdje sta lose ili nesto sto treba izbjegavati???????
Ne placa se vjencanje nikome vec su ljudi naucili djeliti koverte a kasnije pricati kako je morao platiti efendiju da ga vjenca.
Pretezno svi dogovore u isti dan da obave i seriatsko i opstinsko vjencanje jer zivimo u takvoj zemlji da se mora obaviti obadva vjencanja.
U svim dzamijama su dobronamjerni i gostoprimljivi da vjencaju mladence,pretezno svi odu u svoju mahalsku dzamiju ili zovnu efendiju kuci da vjenca mladence.
Naravno da se nebi trebalo izostaviti vjersko vjencanje ni u kojem slucaju.
-
emra_a
#95 Re: Vjersko vjencanje
kod nas je uvijek bio obicaj da se prvo uzme serijatski pa onda opstinski,ali sad imami nece da vjecanju ako nisi opstinski
-
rmesa
#96 Re: Vjersko vjencanje
Nazalost ovo nije seriatska zemlja i u kojoj se postuju seriatski zakoni ili kazne za one koji ucine blud ,prevare zenu ,nanesu joj stetu.....
I iz ovih razloga traze da se prvo vjencanje obavi u opstini jer je mnogo vjernica prevareno od 96 godine ,od strane muskaraca -lazova.Vjenca je samo seriatski, zivi par godina sa njom i nestane ,nanoseci joj stetu a ona nemoze da dodze do svojih prava bez opstinskog vjencanog lista jer ovaj sud ne priznaje samo seriatski vjencani list.
I zbog zastite zena imami traze da se ucini opstinsko vjencanje.
I iz ovih razloga traze da se prvo vjencanje obavi u opstini jer je mnogo vjernica prevareno od 96 godine ,od strane muskaraca -lazova.Vjenca je samo seriatski, zivi par godina sa njom i nestane ,nanoseci joj stetu a ona nemoze da dodze do svojih prava bez opstinskog vjencanog lista jer ovaj sud ne priznaje samo seriatski vjencani list.
I zbog zastite zena imami traze da se ucini opstinsko vjencanje.
- beautyfool
#97 Re: Vjersko vjencanje
Imas gore na bascarsiji office gdje prijavljujes vjersko vjencanje jer ipak efendija mora biti obavjesten da ti hoces da se vjencas.Popunis formular i predas ga.Vjencati se mozes svaki dan, s tim da radnim danima vjencanja su u onoj maloj dzamiji kod inat kuce a subotom cini mi se u indonezanskoj dzamiji na otoci.Eh sad sto se tice to da se vjencas u nekoj drugoj dzamiji to vjerovatno moze ali i to se moras s njima dogovoriti da bi oni to mogli organizovati.Placanje je simbolicno cini mi se placa se samo ta administracija, placa se na licu mjesta kad predas prijavu.bosanka s mjeseca wrote:Da li mi moze reci neko od forumasa koji je vec prosao kroz to - gdje u Sa obaviti serijatsko vjencanje, je li to moguce uraditi u svakoj dzamiji u gradu, jesu li potrebne neke ranije najave ili zakazivanje termina, mozes li se serijatsko vjencanje obaviti svaki dan u sedmici i da li se ono placa? Ako da, kome i koliko? Hvala!!!
Sretno !
-
bosanka s mjeseca
#98 Re: Vjersko vjencanje
Hvala na odgovorima:)