Ne bih rekao da je to baš sve tako, ali never mind, da ne odemo sada skroz off topic.valterbranisarajevo wrote:Od onoga što je postojalo u vrijeme osnivanja opće ili ti vojne bolnice ostalo je samo - parkiralište..Sve ostalo je napravljeno u "Titovo" vrijeme i još uvijek služi svojoj svrsi - liječenju ljudi.Dvanaest godina poslije završetka rata sadašnja vlast nije sagradila ni jednu novu sobu u toj bolnici. Jedini projekat - renoviranje velike zgrade je od prve do zadnje pare finansirala grčka vlada. Da njih nije bilo zgrada bi vjerovatno izgledala isto kao u ratu - izbušena kao švicarski sir.Klodovik wrote:I u Titovo doba si morao davati novac za knjige i učila.TheGodfather001 wrote: Besplatno je,tako oni kazu,iako danas moras da das 100KM za redovno pohadjanje fakulteta plus knjige,onda u osnovnim i srednjim skolama isto tako moras da das novac za knjige i ucila koja kostaju isto oko 150-200KM, a onome ko nema novaca to znaci isto kao neke basnoslovne cifre bogatijem stalezu.
Da, i da se nadovezem, koliko se ja sjecam sve bolnice u FBiH su izgradjene u Titovo doba, danas su one samo malo obnovljene radi vracanja u funkciju nakon rata, mada je vecina ostala u istom stanju.
Nekoliko rečenica sa web stranica KCUS-a, UKC Tuzla i Opće bolnice Sarajevo:
Sadašnje mjesto većine objekata Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu utemeljeno je 1894 godine u dijelu grada koji se zove Koševo. Ova godina, kada je osnovana tadašnja Zemaljska bolnica uzima se kao datum osnivanja Kliničkog Centra.
Tokom 2004. godine JZU UKC Tuzla je obilježio 130 godina organizovane bolničke zaštite.
Opća bolnica Sarajevo je osnovana 1866.
Jedino što je sadašnja vlast uspjela je to da se sada u općoj bolnici - specijalistički pregled čeka 2-3 mjeseca- a operacija, ko zna koliko..
10 najvećih ubica 20.stoljeća
-
Klodovik
-
mostarac
iz istog razloga sto danas taj isti narod Harisu Silajdzicu pokloni 350.000 glasova - politicki (i na svaki drugi nacin) nepismene ovce.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Meni nije jasno nikako kad je ogromnoj vecini naroda bilo dobro, zasto su onda ogromnom veciom glasali za nacionalisticke stranke na prvim visestranackim izborima. Obicno kad ti je dobro htio bi da ti tako ostane do kraja.
-
Smartex
Komunizam je nesto najgore sto se moglo desiti narodima ex-Jugoslavije, Titio po meni radio je poput neozbiljnog domacina, koji ode u selo zaduzi dosta papra pa onda porodica uziva u izobilju...ali dokle? Sve dotle dok nedodje vijeme vracanja dugova, a onda se desi sto se desilo i nama. Druga stvar da je komunizam dobar onda bi on polako preovladao u citavom svijetu ali ko sto vidimo nije to slucaj cak nasuprot. Prematome KOMUNIZAM NIKAD VISE!!!
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Pa narod je mogao birati izmedju Tihica i Silajdzica na posljednjim i pretposljednjim izborima. Jednom pobijedio Tiha drugi put Hare. To sto nema bolji izbor nije kriv narod. Po tebi je narod izgleda glup. To sto Lagumdzija nema petlje da izadje na izbore druga je stvar.mostarac wrote:iz istog razloga sto danas taj isti narod Harisu Silajdzicu pokloni 350.000 glasova - politicki (i na svaki drugi nacin) nepismene ovce.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Meni nije jasno nikako kad je ogromnoj vecini naroda bilo dobro, zasto su onda ogromnom veciom glasali za nacionalisticke stranke na prvim visestranackim izborima. Obicno kad ti je dobro htio bi da ti tako ostane do kraja.
- chuchumbamayumbe
Pametni su glasali za Komšića, kako god okreneš...Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa narod je mogao birati izmedju Tihica i Silajdzica na posljednjim i pretposljednjim izborima. Jednom pobijedio Tiha drugi put Hare. To sto nema bolji izbor nije kriv narod. Po tebi je narod izgleda glup. To sto Lagumdzija nema petlje da izadje na izbore druga je stvar.mostarac wrote:iz istog razloga sto danas taj isti narod Harisu Silajdzicu pokloni 350.000 glasova - politicki (i na svaki drugi nacin) nepismene ovce.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Meni nije jasno nikako kad je ogromnoj vecini naroda bilo dobro, zasto su onda ogromnom veciom glasali za nacionalisticke stranke na prvim visestranackim izborima. Obicno kad ti je dobro htio bi da ti tako ostane do kraja.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Pa sad koliko su pametni to je upitno. Komsic prati Hareta u stopu. Sta Hare uradi to uradi i Komsic. Nisam vidio da mu se Zeljko usprotivio u bilo cemu. Jedino sto je Komsic uradio sam to je da je posjetio Titov grob.chuchumbamayumbe wrote:Pametni su glasali za Komšića, kako god okreneš...Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa narod je mogao birati izmedju Tihica i Silajdzica na posljednjim i pretposljednjim izborima. Jednom pobijedio Tiha drugi put Hare. To sto nema bolji izbor nije kriv narod. Po tebi je narod izgleda glup. To sto Lagumdzija nema petlje da izadje na izbore druga je stvar.mostarac wrote: iz istog razloga sto danas taj isti narod Harisu Silajdzicu pokloni 350.000 glasova - politicki (i na svaki drugi nacin) nepismene ovce.
- chuchumbamayumbe
OK, onda za Hareta ili za Tihog, nema druge, jel tako? Komšić je haman isti ko i oni, a plus nije "naš"!Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa sad koliko su pametni to je upitno. Komsic prati Hareta u stopu. Sta Hare uradi to uradi i Komsic. Nisam vidio da mu se Zeljko usprotivio u bilo cemu. Jedino sto je Komsic uradio sam to je da je posjetio Titov grob.chuchumbamayumbe wrote:Pametni su glasali za Komšića, kako god okreneš...Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Pa narod je mogao birati izmedju Tihica i Silajdzica na posljednjim i pretposljednjim izborima. Jednom pobijedio Tiha drugi put Hare. To sto nema bolji izbor nije kriv narod. Po tebi je narod izgleda glup. To sto Lagumdzija nema petlje da izadje na izbore druga je stvar.
Kako to ranije nisam shvatio!!!
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Pa eto reci, daj neki argument gdje se to Komsic suprostavio Silajdzicu?? Nisi nista naveo. I drugo poenta mog posta je da se Lagumdzija davno trebao kandidovati na izborima al ne smije. Boji se poraza, i boji se da da ostavku, ako izgubi.chuchumbamayumbe wrote:OK, onda za Hareta ili za Tihog, nema druge, jel tako? Komšić je haman isti ko i oni, a plus nije "naš"!Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa sad koliko su pametni to je upitno. Komsic prati Hareta u stopu. Sta Hare uradi to uradi i Komsic. Nisam vidio da mu se Zeljko usprotivio u bilo cemu. Jedino sto je Komsic uradio sam to je da je posjetio Titov grob.chuchumbamayumbe wrote: Pametni su glasali za Komšića, kako god okreneš...
![]()
- fantom slobode
SPC(tu nije pratio Silajdzica, nije otisao u UN da prica sto Silajdzic zeli, a garantujem i da zadnja smjena diplomata sigurno nije po volji Silajdzicu.Komsic radi dobar posao, a nadam se da ce biti jos bolji.Zelim da bude na celu SDP-a na slijedecim izborima.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pa eto reci, daj neki argument gdje se to Komsic suprostavio Silajdzicu?? Nisi nista naveo. I drugo poenta mog posta je da se Lagumdzija davno trebao kandidovati na izborima al ne smije. Boji se poraza, i boji se da da ostavku, ako izgubi.chuchumbamayumbe wrote:OK, onda za Hareta ili za Tihog, nema druge, jel tako? Komšić je haman isti ko i oni, a plus nije "naš"!Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Pa sad koliko su pametni to je upitno. Komsic prati Hareta u stopu. Sta Hare uradi to uradi i Komsic. Nisam vidio da mu se Zeljko usprotivio u bilo cemu. Jedino sto je Komsic uradio sam to je da je posjetio Titov grob.
![]()
- osa
istina al su došli, onj prvi je osigurao 45 godina mira (kakvim sredstvima, o tom potom), s obzirom da ovaj drugi neće imati prilike koristiti brozove metode,a bez njih bih teško može biti normalna država, bojim se da ovaj drugi neće imati uspjeha kao tito.Vodenjak wrote:Da...osa wrote:prvo tito izvadi bih iz govana a sada će to uraditi komšić ili će bar pokušati. na kraju hrvati uvijek najviše naprave za bih.
Samo, Broz je dosao poslije Pavelica a Komsic poslije Tudjmana...![]()
- Vodenjak
Treba nas sve u suru pa ces vidjeti!osa wrote:istina al su došli, onj prvi je osigurao 45 godina mira (kakvim sredstvima, o tom potom), s obzirom da ovaj drugi neće imati prilike koristiti brozove metode,a bez njih bih teško može biti normalna država, bojim se da ovaj drugi neće imati uspjeha kao tito.Vodenjak wrote:Da...osa wrote:prvo tito izvadi bih iz govana a sada će to uraditi komšić ili će bar pokušati. na kraju hrvati uvijek najviše naprave za bih.
Samo, Broz je dosao poslije Pavelica a Komsic poslije Tudjmana...![]()
Ali nema ko, jegi ba...
- Vodenjak
U tom je govoru naveo primjer kako jedna visenacionalna drzava moze prosperitetno da zivi!walkabout wrote:Clinton je u jednom od svojih govora (cini mi se negdje u Canadi) rekao da demokratija treba da dolazi odozdo, od naroda a ne odozgo, navodeci primjer Tita i Jugoslavije.
Niko od ovih koji se danas bacaju kamenicama po Brozu nije dosao ni blizu bilo kakvog rjesenja kako obezbijediti zajednicki zivot vise naroda u jednoj drzavi!
Prosipaju shuplju puneci istom prazne glave koje, razumljivo, ostaju i dalje shuplje!
- Vodenjak
U tom je govoru naveo primjer kako jedna visenacionalna drzava moze prosperitetno da zivi!walkabout wrote:Clinton je u jednom od svojih govora (cini mi se negdje u Canadi) rekao da demokratija treba da dolazi odozdo, od naroda a ne odozgo, navodeci primjer Tita i Jugoslavije.
Niko od ovih koji se danas bacaju kamenicama po Brozu nije dosao ni blizu bilo kakvog rjesenja kako obezbijediti zajednicki zivot vise naroda u jednoj drzavi!
Prosipaju shuplju puneci istom prazne glave koje, razumljivo, ostaju i dalje shuplje!
- osa
znaju oni rješenje za zajednički život u višenacionalnoj državi, pogotovo titin recept. pobiti sve one koji se protive, zatvoriti im žene i djecu, i kad se situacija smiri pomalo popuštati, dati ljudima određena prava ali svako malo neku ekipu osuditi na duge zatvorske kazne, bez obzira na dokaze, tek toliko da se zna tko je gazda.Vodenjak wrote:U tom je govoru naveo primjer kako jedna visenacionalna drzava moze prosperitetno da zivi!walkabout wrote:Clinton je u jednom od svojih govora (cini mi se negdje u Canadi) rekao da demokratija treba da dolazi odozdo, od naroda a ne odozgo, navodeci primjer Tita i Jugoslavije.
- Vodenjak
E onda sam ja stvarno zivio na Marsu misleci da sam u crvenoj Jugopslaviji kad to sve nisam tako vidio...osa wrote:znaju oni rješenje za zajednički život u višenacionalnoj državi, pogotovo titin recept. pobiti sve one koji se protive, zatvoriti im žene i djecu, i kad se situacija smiri pomalo popuštati, dati ljudima određena prava ali svako malo neku ekipu osuditi na duge zatvorske kazne, bez obzira na dokaze, tek toliko da se zna tko je gazda.Vodenjak wrote:U tom je govoru naveo primjer kako jedna visenacionalna drzava moze prosperitetno da zivi!walkabout wrote:Clinton je u jednom od svojih govora (cini mi se negdje u Canadi) rekao da demokratija treba da dolazi odozdo, od naroda a ne odozgo, navodeci primjer Tita i Jugoslavije.
Mozda mi se od crvene planete samo cinilo da je Juga?
- osa
nisam ni ja vidio rođen sam 1968, ali čitao sam i čitam povijest iz različitih izvora, a i danas sam gledao emisiju2 nedeljom u 2 "na htv, gdje je gost bio ivo banac jedan bar za mene izuzetan znanstvenik i povjesničar koji tom problemu prilazi bez emocija, koji je dao jedan dosta realan prikaz broza ali i povijesnog konteksta u kojem je djelovao i koji nije baš 100 % pozitivan u brozovu korist.Vodenjak wrote:E onda sam ja stvarno zivio na Marsu misleci da sam u crvenoj Jugopslaviji kad to sve nisam tako vidio...osa wrote:znaju oni rješenje za zajednički život u višenacionalnoj državi, pogotovo titin recept. pobiti sve one koji se protive, zatvoriti im žene i djecu, i kad se situacija smiri pomalo popuštati, dati ljudima određena prava ali svako malo neku ekipu osuditi na duge zatvorske kazne, bez obzira na dokaze, tek toliko da se zna tko je gazda.Vodenjak wrote: U tom je govoru naveo primjer kako jedna visenacionalna drzava moze prosperitetno da zivi!
Mozda mi se od crvene planete samo cinilo da je Juga?![]()
-
walkabout
Clinton je imao prilike da "radi" sa jugoslovenskim narodima - mozda zbog toga njegovo postovanje prema Titu.
A o Titi i njegovim metodama - politika sipke i sargarepe. Imao je podebelu sipku, mahao je podosta njome pa bi zakaci i neduzne sto je sigurno.
Sad da li je pobio 1 milion ili manje, ja ne znam, sigurno da cifra nije mala.
A o Titi i njegovim metodama - politika sipke i sargarepe. Imao je podebelu sipku, mahao je podosta njome pa bi zakaci i neduzne sto je sigurno.
Sad da li je pobio 1 milion ili manje, ja ne znam, sigurno da cifra nije mala.