Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo sutra

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

MC_82 wrote:
DaysleepeR wrote:
MC_82 wrote:vidim da diskusija ode u pogrešnom pravcu, i vjerovatno je postavljena jer nekom smeta izgradnja vjerskog objekta. pretpostavka je da će tu biti džamija!
samo bih vas upitao, vas protivnike izgradnje džamije, znate li koliko je džamija porušeno tokom proteklog rata, i koliko je njih porušeno za vrijeme komunističke vladavine!?!?! svi koji se protive izgradnji džamije/a nisu ništa bolji od onih dušmana koji su te džamije rušili i oni samo nastavljaju ono što su oni započeli. osim toga džamije i dr. vjerski objekti se ne grade iz budžeta već donacijama vjernika i parama IZ. pretpostavljam da ako je u planu predviđena gradnja bilo kojeg v. objekta, vjerska zajednica čiji će se objekat tu graditi ima pravo na to zemljište, jer vjerske zajednice uglavnom grade na svojoj zemlji. ne bi me čudilo da IZ ili neka druga vjerska zajednica ima parcelu na tom području, obzirom na količinu imovine koja im je oduzeta za vrijeme 50 godina komunizma. u svakom slučaju opravdavam izgradnju vjerskog objekta, bez obzira koje konfesije, veliki broj ljudi će se kretati tim područjem. svi pomenuti vjerski objekti u blizini su ograničenog kapaciteta i uvijek puni.
što se tiče naziva marin ili marijin dvor, koliko je meni poznato cijeli kvart je nazvan po dvoru koji je austrijanac izgradio i nazvao po svojoj supruzi MARIJI, a ne MARI. dakle pravilno bi "marijin dvor", mada se u izgovoru gube -ij, pa zvuči marin dvor. a ovo što piše da voznom planu gras-a, pa to je vjerovatno neki nepismenjak pisao kakvih ima na svakom koraku!
pozz!
Iz tvog posta zaključujem samo jedno - smrt komunistima - živjele balije, ustaše i četnici.

Garant tebi tako mladom punom patriotskog i nacionalističkog naboja beskrajno smeta kad nam Dodik šukne da je Sarajevo Teheran, da su nam džamije na svakom koraku, pa su nam tad puna usta toga što imamo komšiju Tomu i Radu i što imamo to nešta crkvica po gradu...

E pa trebamo se zapitati postajemo li stvarno Teheran?

Mi smo u Evropi, naša tradicija je evropska i nemožemo imati grad kao da je prenesen iz Arabije. Jednostavno je to nakaradno.
naravno smrt komunizmu, i ustaško-četničkom fašizmu. "balije" kako ti kažeš su dosta svoje krvi prolile, zbog pomenute "gospode"!
meni jednostavno smetaju ljudi koji gaze svoje kako bi se dodvorili onima koji su nas klali u nekoliko navrata, pa sve dok budu postojali takvi, muslimani neće imati mira.
zaista ne znam zašto je problem izgradnja vjerskog objekta u centru sarajeva kad takvi objekti postoje i u drugim gradovima, metropolama, da ne nabrajam sad! kao što sam ranije rekao, ne mseta mi izgradnj nikakvog vjerskog objekta, i naravno da sam za multietničko sarajevo i multietničku bih, kakva je uvijek bila. uvijek je priča da se te pare mogu uložiti u korisnije svrhe, slažem se. ali interes IZ i drugih vjerskih zajednica je izgradnja vjerskih objekata, drugi par cipela je to što političari dodjeljuju pare vjerskim zajednicama a ne nekim kulturnim i dr. institucijama i organizacijama.
Zbog ovakvih kao sto si ti zaista mi postaje jasno zasto se i Allahu stomak okrece kada je ovo podneblje u pitanju :-) :-) :-) Zivo me interesuje dobijel se bar burek gratis ako se prouci sta za njega? :-?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

MC_82 wrote:
DaysleepeR wrote:
MC_82 wrote:vidim da diskusija ode u pogrešnom pravcu, i vjerovatno je postavljena jer nekom smeta izgradnja vjerskog objekta. pretpostavka je da će tu biti džamija!
samo bih vas upitao, vas protivnike izgradnje džamije, znate li koliko je džamija porušeno tokom proteklog rata, i koliko je njih porušeno za vrijeme komunističke vladavine!?!?! svi koji se protive izgradnji džamije/a nisu ništa bolji od onih dušmana koji su te džamije rušili i oni samo nastavljaju ono što su oni započeli. osim toga džamije i dr. vjerski objekti se ne grade iz budžeta već donacijama vjernika i parama IZ. pretpostavljam da ako je u planu predviđena gradnja bilo kojeg v. objekta, vjerska zajednica čiji će se objekat tu graditi ima pravo na to zemljište, jer vjerske zajednice uglavnom grade na svojoj zemlji. ne bi me čudilo da IZ ili neka druga vjerska zajednica ima parcelu na tom području, obzirom na količinu imovine koja im je oduzeta za vrijeme 50 godina komunizma. u svakom slučaju opravdavam izgradnju vjerskog objekta, bez obzira koje konfesije, veliki broj ljudi će se kretati tim područjem. svi pomenuti vjerski objekti u blizini su ograničenog kapaciteta i uvijek puni.
što se tiče naziva marin ili marijin dvor, koliko je meni poznato cijeli kvart je nazvan po dvoru koji je austrijanac izgradio i nazvao po svojoj supruzi MARIJI, a ne MARI. dakle pravilno bi "marijin dvor", mada se u izgovoru gube -ij, pa zvuči marin dvor. a ovo što piše da voznom planu gras-a, pa to je vjerovatno neki nepismenjak pisao kakvih ima na svakom koraku!
pozz!
Iz tvog posta zaključujem samo jedno - smrt komunistima - živjele balije, ustaše i četnici.

Garant tebi tako mladom punom patriotskog i nacionalističkog naboja beskrajno smeta kad nam Dodik šukne da je Sarajevo Teheran, da su nam džamije na svakom koraku, pa su nam tad puna usta toga što imamo komšiju Tomu i Radu i što imamo to nešta crkvica po gradu...

Mi smo u Evropi, naša tradicija je evropska i nemožemo imati grad kao da je prenesen iz Arabije. Jednostavno je to nakaradno.
naravno smrt komunizmu, i ustaško-četničkom fašizmu. "balije" kako ti kažeš su dosta svoje krvi prolile, zbog pomenute "gospode"!
meni jednostavno smetaju ljudi koji gaze svoje kako bi se dodvorili onima koji su nas klali u nekoliko navrata, pa sve dok budu postojali takvi, muslimani neće imati mira.
zaista ne znam zašto je problem izgradnja vjerskog objekta u centru sarajeva kad takvi objekti postoje i u drugim gradovima, metropolama, da ne nabrajam sad! kao što sam ranije rekao, ne mseta mi izgradnj nikakvog vjerskog objekta, i naravno da sam za multietničko sarajevo i multietničku bih, kakva je uvijek bila. uvijek je priča da se te pare mogu uložiti u korisnije svrhe, slažem se. ali interes IZ i drugih vjerskih zajednica je izgradnja vjerskih objekata, drugi par cipela je to što političari dodjeljuju pare vjerskim zajednicama a ne nekim kulturnim i dr. institucijama i organizacijama.
Tvoj post sam za sebe govori al moram samo nešto.

Možda ti u svom neznanju ili distorziranom pogledu na život imaš ubjeđenje da su se balije borile za ovu državu ovakvu kakva je danas.

Ja pak smatram da su se balije za ovu drzavu borile po njemackoj, austriji, svedsko, "logistickim centrima armije bih" u zagrebu, becu, istambulu i sl. i onda kad je zadnji metak bio ispucan vratili se ovdje i sad tebi kroje tvoju sliku svijeta na koju tako rado kao kakva ovca pristajes.
Takvi su danas listom po IZ, po strankama za BiH, SDAOVIMA i inim "patriotskim" snagama a obicni, posteni ljudi koji su se borili za normalnu drzavu nepodjeljenu, gradjansku, onakvu kakvu je znaju iz djetinjstva danas nemaju snage da se bore sa balijama koji su bosnu iz njemacke branili.

Takvi koji misle da svaka mahala treba da ima dzemat, iako je u islamu trud iznimno vrijedan pa cak i tih pisljivih 300 metara hoda do obliznje dzamije a ne iz kuce pa u dzamiju jer to nije islam, to nije zrtva, to je svodjenje dzamije na nivo granapa, samo da se covjek ne umara, da ne hoda, pa nakitimo grad sa sto vise i vise, "da oni anamo vide ko smo i i sta smo a jes im vala hare reko....", a jebo to sto nemamo sta jest i sto nam je prosjecna plata 250 EUR...

nemogu vise nemam snage, ko konta skontace, ko ne konta, ima ona da je nekom lakse metar u guzicu neko cenat u glavu...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

DaysleepeR wrote:
pozz!

Taman sam mislio da kažem da ne treba pretjerivati ni u čemu....Pa, ni u gradnji džamija....

Ali, u kakvoj suprotnosti bi trebale biti džamije i evropska tradicija? Jesu li to Vratnik, Bistrik, Baščaršija....preneseni iz Arabije? I treba li im, sukladno potrebi očuvanja evropske tradicije, mijenjati izgled? Zar jedna Ferhadija džamija u Sarajevu, narušava sklad austrougarske arhitekture u njezinom okružju?

P.S. Za ljubitelje i "ljubitelje" gradnje džamija :D :

Uskoro, još jedna džamija u samom centru grada, preko puta Narodnog pozorišta,u Prešernovom parku....Obnova porušene hadži-Alijine džamije...
Tesssa

Post by Tesssa »

DaysleepeR wrote:
MC_82 wrote:
DaysleepeR wrote: Iz tvog posta zaključujem samo jedno - smrt komunistima - živjele balije, ustaše i četnici.

Tvoj post sam za sebe govori al moram samo nešto.

Možda ti u svom neznanju ili distorziranom pogledu na život imaš ubjeđenje da su se balije borile za ovu državu ovakvu kakva je danas.

Ja pak smatram da su se balije za ovu drzavu borile po njemackoj, austriji, svedsko, "logistickim centrima armije bih" u zagrebu, becu, istambulu i sl. i onda kad je zadnji metak bio ispucan vratili se ovdje i sad tebi kroje tvoju sliku svijeta na koju tako rado kao kakva ovca pristajes.
Takvi su danas listom po IZ, po strankama za BiH, SDAOVIMA i inim "patriotskim" snagama a obicni, posteni ljudi koji su se borili za normalnu drzavu nepodjeljenu, gradjansku, onakvu kakvu je znaju iz djetinjstva danas nemaju snage da se bore sa balijama koji su bosnu iz njemacke branili.

Takvi koji misle da svaka mahala treba da ima dzemat, iako je u islamu trud iznimno vrijedan pa cak i tih pisljivih 300 metara hoda do obliznje dzamije a ne iz kuce pa u dzamiju jer to nije islam, to nije zrtva, to je svodjenje dzamije na nivo granapa, samo da se covjek ne umara, da ne hoda, pa nakitimo grad sa sto vise i vise, "da oni anamo vide ko smo i i sta smo a jes im vala hare reko....", a jebo to sto nemamo sta jest i sto nam je prosjecna plata 250 EUR...

nemogu vise nemam snage, ko konta skontace, ko ne konta, ima ona da je nekom lakse metar u guzicu neko cenat u glavu...
DaysleepeR svaka cast! :thumbup:
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ahmmed wrote:
DaysleepeR wrote:
pozz!

Taman sam mislio da kažem da ne treba pretjerivati ni u čemu....Pa, ni u gradnji džamija....

Ali, u kakvoj suprotnosti bi trebale biti džamije i evropska tradicija? Jesu li to Vratnik, Bistrik, Baščaršija....preneseni iz Arabije? I treba li im, sukladno potrebi očuvanja evropske tradicije, mijenjati izgled? Zar jedna Ferhadija džamija u Sarajevu, narušava sklad austrougarske arhitekture u njezinom okružju?

Uskoro, još jedna džamija u samom centru grada, preko puta Narodnog pozorišta,u Prešernovom parku....Obnova porušene hadži-Alijine džamije...
Nipošto.
U mom komšiluku imaju dvije prelijepe stare džamije sa drvenom munarom.
Pravi džemati, na namazu se svi poznaju, baš onako u skladu sa tradicijom.

Današnje nove džamije nemaju ništa iz naše tradicije.
Ogromne su, nakićene, preskupe - zar je to islamski, zar je to u našoj tradiciji?

Arabija je u kontekstu broja džamija po gradu totalno narušavajući dugogodišnju funkciju određenih prostora (parkovi, parkinzi, centri kullture, centri za mlade, itd.) i toga da nama nisu potrebne velike i grandiozne džamije jer se kod nas ne radi nedjeljom a ne petkom, da kad je džuma ne zaključavaju se svi poslovi, itd.

Vi koji ste poznati na ovom forumu kao vjernici nemojte sebi dozvoljavati da upadate u predrasude, pogotovo Munafik i ti, prvo ramazan je, drugo nije islamski, trece samo gubite debatu.

Neka vam je jasno, ne razgovarate sa kjafirom.
Sama ljepota islama je sloboda misljenja i govora, i mogucnost debate.
Zasto su na kraju krajeva nastali toliki meshebi?
MuaDib

Post by MuaDib »

Regulacioni plan Marindvor Sarajevo je u svojoj suštini vrlo dobar. Samo brate nije mjesto vjerskom objektu, odnosno džamiji tu. Kakva je svrha džamije, koja će se nalaziti pored poslovnih prostora, u kojima će biti smještena predstavništva lihvarskih banaka, butika, kozmetičkih salona itd. Današnje ruglo na potezu Skupština - Skenderija je gradu na sramotu. Nama treba Koncertna dvorana, ako se želimo obraćunati sa pseudokulturom turbofolka, folk parada i sličnih muzičkih pravaca.

Ali slažem se da Sarajevo svakim danom sve tone i tone i da se širi ruglo od objakta. Na potezu RTV - Nedžarići na Alipašinom polju, zelena površina je postalo gradilište na podzemnim gražama, ruglo na Otoci, Poljine su na rubu trajne degradacije, Ilidža je prvak u bespravnoj gradnji, ruglo sa nadograđivanjem spratova, novi šuplji prodajni centri Robot npr., džamije ko nuklerane elektrane ili astronomski centri, crkve ko koknzerve i NLO, haos na Skenderiji, sve to pokazuje da kvazielita, seljački melos, loši arhitekti, prljav novac, nepotizam, nasposobnost, daju koktel koji degradira Sarajevo. Kažem nedo Bog malo jačeg zemljotresa sve bi otišlo u helać. Nedavno sam gledao emisiju na TVSA, gdje kažu ukoliko bi d došlo do zemljotresa od 6-7 stepeni rihtarove skale, koji bi trajao duže od 25 sek. pokrenuo klizište od Kozije ćuprije do Jevrejskog groblja, te bi vjerovatno sve završilo u Miljacki. Pa samo nek se gradi, sve će se vratiti ko bumerang.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

DaysleepeR wrote:
Ahmmed wrote:
DaysleepeR wrote: Iz tvog posta zaključujem samo jedno - smrt komunistima - živjele balije, ustaše i četnici.

Nipošto.

Ogromne su, nakićene, preskupe - zar je to islamski, zar je to u našoj tradiciji?

Arabija je u kontekstu broja džamija po gradu totalno narušavajući dugogodišnju funkciju određenih prostora (parkovi, parkinzi, centri kullture, centri za mlade, itd.) i toga da nama nisu potrebne velike i grandiozne džamije jer se kod nas ne radi nedjeljom a ne petkom, da kad je džuma ne zaključavaju se svi poslovi, itd.

Vi koji ste poznati na ovom forumu kao vjernici nemojte sebi dozvoljavati da upadate u predrasude, pogotovo Munafik i ti, prvo ramazan je, drugo nije islamski, trece samo gubite debatu.

Najprije, i ne pokušavam upadati u predrasude....Imao sam ih, mnogo....Vremenom se oslobađao predrasuda, dijelom, nadam se većim, uspio u tome.....

Treće,debatu( ako se ovo može nazvati debatom) ne pokušavam ni dobiti ni izgubiti....

Drugo, ne znam šta je neislamski u mom odgovoru i pitanju tebi?....

Prvo, znam da je Ramazan.....

Dalje,ne mislim da svojim neslaganjem s dijelovima tvog pisanja,izlazim iz islamskih okvira diskusije i razgovora......

Opet ponavljam, jesam za mjeru....jesam za očuvanje tradicije,( a kad su džamije u pitanju, ona je kod nas predominantno osmanska, čak i kada su u pitanju male mahalske džamije,s krovom na "četiri vode" i drvenim munarama).....

Glede Arabije i tvog konteksta broja džamija....Opet ću reći da ih se u starim dijelovima grada, može naći na svakom koraku....

Također, volio bih, zaista, da znam zbog čega bi jedna džamija na Ali- pašinom Polju ( bez ikakve rasprave o tome ko ju je gradio i ko u nju, većinom, dolazi) i dvije džamije na Dobrinji, bile problem?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ahmmed wrote:
DaysleepeR wrote:
Ahmmed wrote: Taman sam mislio da kažem da ne treba pretjerivati ni u čemu....Pa, ni u gradnji džamija....

Nipošto.

Najprije, i ne pokušavam upadati u predrasude....Imao sam ih, mnogo....Vremenom se oslobađao predrasuda, dijelom, nadam se većim, uspio u tome.....

Treće,debatu( ako se ovo može nazvati debatom) ne pokušavam ni dobiti ni izgubiti....

Dalje,ne mislim da svojim neslaganjem s dijelovima tvog pisanja,izlazim iz islamskih okvira diskusije i razgovora......

Opet ponavljam, jesam za mjeru....jesam za očuvanje tradicije,( a kad su džamije u pitanju, ona je kod nas predominantno osmanska, čak i kada su u pitanju male mahalske džamije,s krovom na "četiri vode" i drvenim munarama).....

Glede Arabije i tvog konteksta broja džamija....Opet ću reći da ih se u starim dijelovima grada, može naći na svakom koraku....

Također, volio bih, zaista, da znam zbog čega bi jedna džamija na Ali- pašinom Polju ( bez ikakve rasprave o tome ko ju je gradio i ko u nju, većinom, dolazi) i dvije džamije na Dobrinji, bile problem?
Moram sve citirati žao mi je.

Prvo si mi natuknuo nešto što ja nisam rekao, nego si to ti natuknuo da su džamije u neskladu sa evropskom tradicijom.
Ja to nigdje nisam rekao.
Zar lažno svjedočenje nije grijeh u islamu?

Drugo hoćeš da budeš duhovit pa u odgovoru meni stavljaš epitet ljuubitelj pod navodnike imputirajući meni da ja kao nisam ljubitelj džamija automatski pod predrasudom da sam ja nekakv kjafir.
Zar to nije predrasuda?

Treće opet nisi iskren, naravno da nisu problem dvije džamije na Dobrinji i jedna na Alipašinom, ali odakle potreba za onolikom džamijom na Otoci, pa na Č.Vili, pa usred dječijeg igrališta na Breci sa zidovima par metara od balkona, pa u budućnosti usred grada popularna "Prešernova džamija" kako je zvaše onomad džematlije kad se džuma klanjala u parku netom nakon otkrivanja temelja.
Zar misliš stvarno da ima potrebe za džamijom u tom parku kad je 30 metara dalje Čobanija, 100 metara dalje Alipašina, nekoliko stotina metara dalje Careva i Begova džamija?
Šta je to nego kapric, obijest, a je li to islamski?

Je li tvoje ignorisanje pretjerivanja u islamu takođe islamski.
Da li misliš da je broj džamija pokazatelj snage vjere ili ne?

Evo i tebe da pitam, misliš li da je džamiji mjesto u business centru pored banke koja posluje sa kamatom ili preko puta kafane gdje se toči alkohol?

Hajmo prestat sa šupljom ili me se manite.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Moram i ja da promuhabetim koju. Ne mora da znači da će graditi džamiju. Može se pod pojmom verski objekat podrazumevati i manji kompleks, na primer abdesthana, manja prostorija za molitvu i biblioteka.
Svaki mol ima veliku posetu, pa investitor odlučuje šta mu je u interesu.
Na primer, u mnogim molovima se nalaze komleksi bioskopa sa po 20 i više sala. Mol i jeste zamišljen da pruži kompletnu uslugu, od butika, supermarketa, pa do internet kafea, biblioteka, a zašto da ne i manjeg verskog objekta.
Svrha je zadržati kupca što duže unutar mola.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

enes-s wrote:Moram i ja da promuhabetim koju. Ne mora da znači da će graditi džamiju. Može se pod pojmom verski objekat podrazumevati i manji kompleks, na primer abdesthana, manja prostorija za molitvu i biblioteka.
Svaki mol ima veliku posetu, pa investitor odlučuje šta mu je u interesu.
Na primer, u mnogim molovima se nalaze komleksi bioskopa sa po 20 i više sala. Mol i jeste zamišljen da pruži kompletnu uslugu, od butika, supermarketa, pa do internet kafea, biblioteka, a zašto da ne i manjeg verskog objekta.
Svrha je zadržati kupca što duže unutar mola.
Poštujući svačije mišljenj ja ipak mislim da će onog dana kada mesdžid osvane u molu sa ciljem zadržavanja kupca u istom nastuputi Sudnji Dan.

Iskreno.
ahmed&nedzad

#86 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by ahmed&nedzad »

DaysleepeR wrote:
MUNAFIK wrote:
jel to opet dzamija problem, sta ti to bode oci ako ce jedna od prostorija kompleksa biti vjerska? i kako si skontao da ce to biti dzamija?

A recimo i da jeste dzamija sta to ima veze, sam rece da su pune uz ramazan, pa dodaj tome i dva bajrama i dzumu svakog petka u godini i eto dovoljno razloga (za tebe posto si sam spomenuo kako su prazne) da se prave dzamije jer u nevedenim danima i prilikama u svakoj je guzva...
Al glupo je to sve, da ne treba dzamija ne bi se ni pravile, a njih jos treba, evo prvo u mom naselju, meni prva dzamija je 3 km od mene, a u Islamu se jako veliko znacenje stavlja na zajednicu i dzemat pa... da nepisem vise...

i sto se tice ovog kompleksa vjerovatno ce veliki broj zaposlenih biti muslimani, i radi cega im ne omoguciti da sa lahkocom izvrse svoje vjerske obaveze???
dosadne su ove price o dzamijama...
Munafike,

nije džamija problem, problem je turboislamski mentalitet i turboislam koji vlada.

E pa kod mene u naselju ima nekoliko džamija koje nisu pune ni za Ramazan jer raja posjećuju ove "trendi" džamije estagvirullah.

Još gore jer se najavljuje izgradnja džamije na platou Skenderije, pa sad ova, a eto jedne na Grbavici gdje je nekad bio dom Bosko Buha.

Edit:i Magribija

To je 4 džamije u 300 metara. I to je turboislam, estagvirullah.

A tebi selam, i sjeti se da je imati mjeru ono što krasi svakog pravog muslimana.
Ovo što se radi po gradu je pretjerivanje, a i tu riječ asociraj sa sunnetom Poslanika.
Šta je slijedeće nakon što se utvrdi 'dozvoljeni broj džamija' na određenom području?! Broj muslimana koji smije živjeti na određenom području?! Kako bi taj 'problem' rješavao?! Zabraniti potomstvo ili šta?! :roll:
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Da se još malo dopunim. Molovi i jesu zamišljeni da vikendom cela porodica ode i provede ceo dan u njemu. Druga je stvar što mi na takav život nismo navikli. Zato u njemu imate sve živo, kompletnu uslugu, od 50 vrsta restorana ( na primer jedan sprat je rezervisan za sve žive fast fudove i restorane, od Meka do libanskih restorana ). Čak postoje parkići i igrališta za decu. Svrha je pružiti kompletnu uslugu tako da kupac ne napušta mol.
DaysleepeR

#88 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by DaysleepeR »

ahmed&nedzad wrote:
DaysleepeR wrote:
MUNAFIK wrote:
jel to opet dzamija problem, sta ti to bode oci ako ce jedna od prostorija kompleksa biti vjerska? i kako si skontao da ce to biti dzamija?

A recimo i da jeste dzamija sta to ima veze, sam rece da su pune uz ramazan, pa dodaj tome i dva bajrama i dzumu svakog petka u godini i eto dovoljno razloga (za tebe posto si sam spomenuo kako su prazne) da se prave dzamije jer u nevedenim danima i prilikama u svakoj je guzva...
Al glupo je to sve, da ne treba dzamija ne bi se ni pravile, a njih jos treba, evo prvo u mom naselju, meni prva dzamija je 3 km od mene, a u Islamu se jako veliko znacenje stavlja na zajednicu i dzemat pa... da nepisem vise...

i sto se tice ovog kompleksa vjerovatno ce veliki broj zaposlenih biti muslimani, i radi cega im ne omoguciti da sa lahkocom izvrse svoje vjerske obaveze???
dosadne su ove price o dzamijama...
Munafike,

nije džamija problem, problem je turboislamski mentalitet i turboislam koji vlada.

E pa kod mene u naselju ima nekoliko džamija koje nisu pune ni za Ramazan jer raja posjećuju ove "trendi" džamije estagvirullah.

Još gore jer se najavljuje izgradnja džamije na platou Skenderije, pa sad ova, a eto jedne na Grbavici gdje je nekad bio dom Bosko Buha.

A tebi selam, i sjeti se da je imati mjeru ono što krasi svakog pravog muslimana.
Ovo što se radi po gradu je pretjerivanje, a i tu riječ asociraj sa sunnetom Poslanika.
Šta je slijedeće nakon što se utvrdi 'dozvoljeni broj džamija' na određenom području?! Broj muslimana koji smije živjeti na određenom području?! Kako bi taj 'problem' rješavao?! Zabraniti potomstvo ili šta?! :roll:
Hajd molim te koristi navodnike za citate a ne za laži.
Ja to nigdje nisam rekao, ja govorim o mjeri, umjerenosti, ukusu, sve i jedan je islamski a ne kjafirski uzus.
ahmed&nedzad

#89 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by ahmed&nedzad »

DaysleepeR wrote:
ahmed&nedzad wrote:
DaysleepeR wrote: Munafike,

Ja to nigdje nisam rekao, ja govorim o mjeri, umjerenosti, ukusu, sve i jedan je islamski a ne kjafirski uzus.
Baš bi me zanimalo koja je to 'mjera'? Ako je naprimjer broj stanovnika, onda samo na Alipašinom treba još jedno 2-3 džamije tipa 'Kralj Fahd'.
Ili je i to 'turbo islam'? :roll:
DaysleepeR

#90 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by DaysleepeR »

ahmed&nedzad wrote:
DaysleepeR wrote:
ahmed&nedzad wrote: Šta je slijedeće nakon što se utvrdi 'dozvoljeni broj džamija' na određenom području?! Broj muslimana koji smije živjeti na određenom području?! Kako bi taj 'problem' rješavao?! Zabraniti potomstvo ili šta?! :roll:
Baš bi me zanimalo koja je to 'mjera'? Ako je naprimjer broj stanovnika, onda samo na Alipašinom treba još jedno 2-3 džamije tipa 'Kralj Fahd'.
Ili je i to 'turbo islam'? :roll:
Sad ću biti malo grublji.

Momak, imati mjeru nije imati mjernu jedinicu, nego imati mjere, biti umjeren, ne pretjerivati ni u cemu.

U islamu se sa vaznoscu umjerenosti ide do toga da je propisano da se za abdest koristi sto manja kolicina vode, da odjeca bude skromna, da se ne bude ovisan o dunjaluku ni na koji nacin.
Dzamija nema ulogu koju ima crkva. Za dzemat je dovoljno krov nad glavom i 4 zida, grijanje i to je to. Sve ostalo je pretjerivanje.

Imati ummet kojem je mrsko voziti se dvije stanice tramvajem ili busom na namaz je porazno.
Znaci da nista neznamo o vremenu Poslanika i koje su muke oni imali kako bi obavljali namaz.

Molim te procitaj nesto prije nego sto mi se obratis.
Nemoj se provaljivat i postavljati glupa pitanja jer obicno na glupo pitanje mozes dobiti samo glup odgovor i moja je dobra volja sto uopste ovo pisem.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

DaysleepeR wrote:
Ahmmed wrote:
DaysleepeR wrote: Nipošto.

Moram sve citirati žao mi je.

Prvo si mi natuknuo nešto što ja nisam rekao, nego si to ti natuknuo da su džamije u neskladu sa evropskom tradicijom.
Ja to nigdje nisam rekao.
Zar lažno svjedočenje nije grijeh u islamu?

Drugo hoćeš da budeš duhovit pa u odgovoru meni stavljaš epitet ljuubitelj pod navodnike imputirajući meni da ja kao nisam ljubitelj džamija automatski pod predrasudom da sam ja nekakv kjafir.
Zar to nije predrasuda?

Treće opet nisi iskren, naravno da nisu problem dvije džamije na Dobrinji i jedna na Alipašinom, ali odakle potreba za onolikom džamijom na Otoci, pa na Č.Vili, pa usred dječijeg igrališta na Breci sa zidovima par metara od balkona, pa u budućnosti usred grada popularna "Prešernova džamija" kako je zvaše onomad džematlije kad se džuma klanjala u parku netom nakon otkrivanja temelja.
Zar misliš stvarno da ima potrebe za džamijom u tom parku kad je 30 metara dalje Čobanija, 100 metara dalje Alipašina, nekoliko stotina metara dalje Careva i Begova džamija?
Šta je to nego kapric, obijest, a je li to islamski?

Je li tvoje ignorisanje pretjerivanja u islamu takođe islamski.
Da li misliš da je broj džamija pokazatelj snage vjere ili ne?

Evo i tebe da pitam, misliš li da je džamiji mjesto u business centru pored banke koja posluje sa kamatom ili preko puta kafane gdje se toči alkohol?

Hajmo prestat sa šupljom ili me se manite.

Evo, da prestanemo sa šupljom:

Po tvojoj logici o alkoholu i bankama, danas u Sarajevu, malo je kojoj džamiji mjesto gdje jeste...Kako zbog alkohola, u silnim prodavnicama oko džamija, tako i zbog banaka....Jer u slučaju banaka, problem je i Ferhadija, Ali-pašina džamija, većina džamija na Baščaršiji.....I da, nisam najsretniji zbog odluke da se još jedna džamija gradi u takvom okruženju....

Tvoj argument za "teheranizaciju" Sarajeva, nije bio do kraja pojašnjen-....Tek si naknadno ustvrdio da misliš isključivo na broj džamija. Pa sam ja opet naveo stari dio grada i veliki broj džamija u njemu. Onda si se ti pozvao na izgled novih džamija....Tu se možemo složiti, iako nisam protiv drugačijeg pristupa u gradnji džamija, od onog koji baštinimo od Osmanlija.....

Također, nije u suprotnosti sa islamskim konceptom, graditi džamiju za jednu mahalu ili dvije ili pet džamija, za veće naselje....

Ja bih bio veoma sretan, kad bi se novac , koji j epredviđen za gradnju tog vjerskog objekta(ako je džamija u planu), usmjerio na izgradnju džamije u Podžeplju....Prije nekoliko godina, povratnici u taj kraj, govoreći o svojim potrebama, između ostalog, naveli su i džamiju.....Danas, sami je obnavljaju, odvajajući od "usta".....

Već dva puta potenciraš kufr i ćafire.....Nisam prava osoba za tu vrstu diskusije.....Nikada sebi ne bih dozvolio da bilo koga proglašavam ćafirom....Meni je dosta moga hala....

Ako sam te bilo čime u mom pisanju uvrijedio, oprosti.
MC_82

Post by MC_82 »

eto neko od ovih koji se protive gradnji vjerskih objekata reče nešto o toleranciji! :shock:
ma ova rasprava jednostavno nema smisla, vidim da su mnogi ovdje isfrustrirani, razumijem ih donekle. ništa pametno se neće izvući iz ove diskusije.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Generalno, kad je broj džamija u pitanju:

Vrlo subjektivno, moguće neutemeljeno i u neskladu s prioritetima, ali veoma volim džamije. I uvijek mi bude drago, kad se džamija izgradi. Iako, često, imam primjedbe na gabarite i stil :)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ahmmed wrote: Evo, da prestanemo sa šupljom:

Po tvojoj logici o alkoholu i bankama, danas u Sarajevu, malo je kojoj džamiji mjesto gdje jeste...Kako zbog alkohola, u silnim prodavnicama oko džamija, tako i zbog banaka....Jer u slučaju banaka, problem je i Ferhadija, Ali-pašina džamija, većina džamija na Baščaršiji.....I da, nisam najsretniji zbog odluke da se još jedna džamija gradi u takvom okruženju....

Tvoj argument za "teheranizaciju" Sarajeva, nije bio do kraja pojašnjen-....Tek si naknadno ustvrdio da misliš isključivo na broj džamija. Pa sam ja opet naveo stari dio grada i veliki broj džamija u njemu. Onda si se ti pozvao na izgled novih džamija....Tu se možemo složiti, iako nisam protiv drugačijeg pristupa u gradnji džamija, od onog koji baštinimo od Osmanlija.....

Također, nije u suprotnosti sa islamskim konceptom, graditi džamiju za jednu mahalu ili dvije ili pet džamija, za veće naselje....

Ja bih bio veoma sretan, kad bi se novac , koji j epredviđen za gradnju tog vjerskog objekta(ako je džamija u planu), usmjerio na izgradnju džamije u Podžeplju....Prije nekoliko godina, povratnici u taj kraj, govoreći o svojim potrebama, između ostalog, naveli su i džamiju.....Danas, sami je obnavljaju, odvajajući od "usta".....

Već dva puta potenciraš kufr i ćafire.....Nisam prava osoba za tu vrstu diskusije.....Nikada sebi ne bih dozvolio da bilo koga proglašavam ćafirom....Meni je dosta moga hala....

Pozicija sadašnjih džamija u odnosu na banke, kafane i sl. je drugačija.
Tu su kafane nastale nakon džamija i to je krivica vlasti.
Kad već imamo priliku da planiramo, planiramo u startu pogrešno zar ne?

A ja sam namjerno sačekao da ti ponovo pomeneš stari dio grada da ti kažem slijedeće.
Stari grad je stari grad, dakle tradicionalni način gradnje a ne savremeni zar ne?

Naravno da nije u suprotnosti, ali zar nije obaveza vjernika da ide u džamiju sve dok mu je ona dovoljno blizu da može stići na namaze obavezne za klanjati u džamiji a da ne zapostavi posao i ostale obaveze?
Zar nije trud i žrtva takve vrste dodatna nagrada u islamu a ljenost, konformizam, luksuz i ovisnost o dunjaluku zabranjena?

S obzirom na sve navedeno, zašto nove džamije uopšte?
Imamo islamski centar za odvikavanje od droge, zar nije potreban jedan veći za odvikavanje od alkohola? Zar nije alkohol rašireniji kao ovisnost kod nas od droge?
Zašto ne rehabilitacijski centar za RVI kao poklon IZ svojim vjernicima?
Zašto ne veliko naselje za djecu bez roditelja?
Zašto ne stipendiranje najboljih učenika a koje će nominovati svaki džemat?
itd. itd.

Toliko toga islam nudi kao ispoljavanje vjere i Pravog Puta na ovom svijetu.

Ja sam stvarno zabrinut jer idemo u pogrešnom pravcu.
Shvatite ljudi da je mnogo ljudi koji danas sjede na vlasti koji bi bili najgori komunisti samo da je takav sistem na vlasti.
Mentalitet je isti samo su sistemi drugačiji.
Takvi ljudi neznaju ništa o vjeri, oni samo rade ono što misle da treba i pretjeruju, strašno pretjeruju...

Ako sam i ja bio grub i ako sam rekao nešto ružno halali.
Mislim da treba muslimani da pričaju o ovakvim stvarima.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

MC_82 wrote:eto neko od ovih koji se protive gradnji vjerskih objekata reče nešto o toleranciji! :shock:
ma ova rasprava jednostavno nema smisla, vidim da su mnogi ovdje isfrustrirani, razumijem ih donekle. ništa pametno se neće izvući iz ove diskusije.
Ako misliš na mene ja se ne protivim.

Sarajevo ima toliko džamija da svakom muslimanu u Sarajevu za otići na namaz pješke treba maksimalno 10 minuta od kuće do najbliže džamije.

Mislim da za nove džamije danas u Sarajevu nema potrebe, te IZ može učiniti nešto drugo vezano za vjeru i pomoć vjernicima od same džamije.

Nemoj mi stavljati riječi u usta niti insinuirati namjere.
barby02

Post by barby02 »

Primjetih da niko nije spomenuo zgradu Halidov dvor! To je zgrada preko puta Marijinog dvora,koji ce se uvijek nazivati, Marindvor. Fino na zgradi pise HALIDOV DVOR. Koliko znam ,takmicili su se,ciji ce dvor biti ljepsi i veci. . i eto,pobjedi Marija :-)
Ako je sada (jer se svakako mjenjaju nazivi) nekom odjednom ljepsi Halidov dvor, eto sanse . . . Meni su oba lijepa. . dvor ko dvor :-)
radijator

#97 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by radijator »

DaysleepeR wrote:
Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj sredinom septembra usvojene su izmjene i dopune Regulacionog plana Gradskog centra Marindvor koji, između ostalog, podrazumijeva izgradnju koncertne dvorane i nebodera sa 22 sprata. O budućem izgledu ovog dijela grada za Sarajevo-x.com govori Nedreta Komarica, pomoćnica gradonačelnice Sarajeva za urbano planiranje.

"Regulacioni plan Gradskog centra Marindvor obuhvata područje ograničeno lokalitetom planiranim za izgradnju američke ambasade i Historijskim muzejom na zapadu, ulicom Vilsonovo šetalište na jugu, ulicom Kranjčevićeva na sjeveru i ulicom Hamze Hume na istoku. Kroz centralni dio prolaze primarne gradske saobraćajnice i dijele ga na četiri kvadranta, a centralni dio čine četiri otvorena prostora povezana podzemnom pješačkom komunikacijom kao žiža okupljanja i sjecište širih i užih gradskih tokova“, objasnila je Komarica za naš portal.

uvećajPlanirana je i izgradnja tri zgrade koje će imati povezano prizemlje i tri vertikale sa po sedam spratova. Ovaj dio naselja, nazvan kvadrant A, prostire se između ulica Kranjčevićeve i Zmaja od Bosne, a s druge strane od Mašinske škole do crkve na Marindvoru. Drugo naselje, obilježeno kao kvadrant B, nalazi se između Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić i Skenderije te korita Miljacke i kod crkve na Marindvoru.

"Najveće intervencije su planirane na lokalitetu kvadranta kroz koji centralno prolazi ulica Kotromanića. Fizička struktura novoplaniranih objekata svojom tipologijom i proporcijom prati okolnu blokovsku strukturu područja Marindvora. Na ovom prostoru su planirani atraktivni poslovni objekti, manjim dijelom stambeno-poslovni objekti, koncertna dvorana i vjerski objekt“, naglasila je Komarica

U kvadrantu C u okviru kojeg su locirani postojeći objekti državnih institucija, Zemaljski muzej, objekti obrazovanja i stambeno poslovni objekti iz austro-ugarskog perioda planirano je uređenje Trga ispred zajedničkih institucija i u pojasu između Zemaljskog muzeja i Vilsonovog šetališta i formiranje naučno-istraživačkog vrta najviše kategorije. Prostorna organizacija je definisana ortogonalnom saobraćajnom mrežom bez mogućnosti kolskog pristupa na ulicu Vilsonovo šetalište.

"Rješenjem saobraćaja u mirovanju u podzemnim etažama u okviru novoplaniranih građevinskih parcela, uređenjem zelenih površina, izgradnjom trgova sa urbanim mobilijarom, prostor Marindvora treba da zaokruži sliku savremenog grada“, kazala je Komarica.

Naselje kvadrant D zauzima prostor od crkve na Marindvoru do tramvajske okretaljke na Skenderiji. U njemu se nalazi stara Hastahana umjesto koje će biti izgrađen muzej Grada.

(Sarajevo-x.com)
http://www.sarajevo-x.com/clanak/071003026
Kao prvo ja znam da Sarajevo ima dio grada koji se zove Marijindvor, za Marindvor nikad čuo nisam.
Posebno što takav lapsus pravi službenik iz gradske uprave.

Dalje što mi bode oči, pa zar svaki poslovno stambeni kompleks mora imat džamiju?

Mislim dokle više?

Ima džamija i više nego treba, uglavnom su prazne sem uz Ramazan.
prvo, nigdje se ne spominje džamija.

možda si trebao otvorit novu temu pa pitat "treba li gradit džamije" ili "je li pametnije gradit džamije ili obdaništa". ovako je diskusija otišla u skroz pogrešnom smijeru, pa umjesto da se svi radujemo što ćemo uskoro dobit jedan moderan centar grada, mi ovdje rasplamsavamo vjerske tenzije, i to u mjesecu Ramazanu. haram je to

drugo, trebao bi jednom pogledati kako džume izgledaju u džamijama, naročito onim u centru grada, pa onda ne bi izvalio takvu glupost kako su nam džamije nepotrebne. Bože sačuvaj. šta to fali džamijama u biznis centrima? wall street ima crkvu trinity pa se niko ne buni. takvi objekti su naročito nama muslimanima potrebni, baš u centrima, jer mnogi vjernici rado izlete na pauzama s poslova da obave vjerske dužnosti, klanjaju podne, petkom džumu.

a možda hoćeš da kažeš da džamije treba držati što dalje od centra, ipak tu dolaze turisti i ne treba takvu sliku da šaljemo u svijet. neka nama crkve na marindvoru.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ahmmed wrote:Generalno, kad je broj džamija u pitanju:

Vrlo subjektivno, moguće neutemeljeno i u neskladu s prioritetima, ali veoma volim džamije. I uvijek mi bude drago, kad se džamija izgradi. Iako, često, imam primjedbe na gabarite i stil :)
E pa ne sumnjam, ali ova tema nije subjektivne prirode.
Ja lično nemam ništa protiv džamija, pa musliman sam.

Ja postavljam pitanje da li nam OBJEKTIVNO treba džamija usred business zone i da li nam trebaju nove džamije u Sarajevu.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

DaysleepeR wrote:
Ahmmed wrote: Evo, da prestanemo sa šupljom:

Pozicija sadašnjih džamija u odnosu na banke, kafane i sl. je drugačija.
Tu su kafane nastale nakon džamija i to je krivica vlasti.
Kad već imamo priliku da planiramo, planiramo u startu pogrešno zar ne?

A ja sam namjerno sačekao da ti ponovo pomeneš stari dio grada da ti kažem slijedeće.
Stari grad je stari grad, dakle tradicionalni način gradnje a ne savremeni zar ne?

Naravno da nije u suprotnosti, ali zar nije obaveza vjernika da ide u džamiju sve dok mu je ona dovoljno blizu da može stići na namaze obavezne za klanjati u džamiji a da ne zapostavi posao i ostale obaveze?
Zar nije trud i žrtva takve vrste dodatna nagrada u islamu a ljenost, konformizam, luksuz i ovisnost o dunjaluku zabranjena?

S obzirom na sve navedeno, zašto nove džamije uopšte?
Imamo islamski centar za odvikavanje od droge, zar nije potreban jedan veći za odvikavanje od alkohola? Zar nije alkohol rašireniji kao ovisnost kod nas od droge?
Zašto ne rehabilitacijski centar za RVI kao poklon IZ svojim vjernicima?
Zašto ne veliko naselje za djecu bez roditelja?
Zašto ne stipendiranje najboljih učenika a koje će nominovati svaki džemat?
itd. itd.

Toliko toga islam nudi kao ispoljavanje vjere i Pravog Puta na ovom svijetu.

Ja sam stvarno zabrinut jer idemo u pogrešnom pravcu.
Shvatite ljudi da je mnogo ljudi koji danas sjede na vlasti koji bi bili najgori komunisti samo da je takav sistem na vlasti.
Mentalitet je isti samo su sistemi drugačiji.
Takvi ljudi neznaju ništa o vjeri, oni samo rade ono što misle da treba i pretjeruju, strašno pretjeruju...

Ako sam i ja bio grub i ako sam rekao nešto ružno halali.
Mislim da treba muslimani da pričaju o ovakvim stvarima.
Upravo tako! Sve ovo boldirano,jeste pravi način manifestiranja islama.

Za obavljanje namaza, također si u pravu, pod uvjetima koje si naveo.

Ja ne mislim da muslimani trebaju da pričaju o ovakvim stvarima....Muslimani MORAJU pričati o ovakvim stvarima.
DaysleepeR

#100 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by DaysleepeR »

radijator wrote: prvo, nigdje se ne spominje džamija.

možda si trebao otvorit novu temu pa pitat "treba li gradit džamije" ili "je li pametnije gradit džamije ili obdaništa". ovako je diskusija otišla u skroz pogrešnom smijeru, pa umjesto da se svi radujemo što ćemo uskoro dobit jedan moderan centar grada, mi ovdje rasplamsavamo vjerske tenzije, i to u mjesecu Ramazanu. haram je to

drugo, trebao bi jednom pogledati kako džume izgledaju u džamijama, naročito onim u centru grada, pa onda ne bi izvalio takvu glupost kako su nam džamije nepotrebne. Bože sačuvaj. šta to fali džamijama u biznis centrima? wall street ima crkvu trinity pa se niko ne buni. takvi objekti su naročito nama muslimanima potrebni, baš u centrima, jer mnogi vjernici rado izlete na pauzama s poslova da obave vjerske dužnosti, klanjaju podne, petkom džumu.

a možda hoćeš da kažeš da džamije treba držati što dalje od centra, ipak tu dolaze turisti i ne treba takvu sliku da šaljemo u svijet. neka nama crkve na marindvoru.
Dobro, ako se izgradi neka druga bogomolja, onda sam ja donji svakako. :D

A jesi li ti kad vidio kako izgleda džuma u džamijama na rubnim dijelovima grada?

Koje je godište izgradnje Trinity crkve a koje je godište uspostavljanje Wall Street-a kao centra businessa?
Misliš da je građeno u isto vrijeme?
Dalje misliš da je isto crkva i džamija kad je u pitanju kamata i ostali haram modernog businessa?

Na kraju krajeva kakav ti je to uopšte agrument?

Ovo zadnje imputiranje neću da komentarišem uopšte.

Ja uopšte nemam iluzija da se tu išta može promijeniti, biće sagrađena i gotovo.
Samo se ja sjećam sličnih pretjerivanja u vrijeme komunizma i užas je što se identične stvari rade samo su sistemi na vlasti drugačiji.
Nikad vadione za nas.
Post Reply