MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

Post by arman1 »

paldumđija wrote: Evo konačno jedan razuman komentar bez klasičnog dječijeg odnosa "Arman 1 -Drvosjeća odnekle" u smislu napucavanja čija je igračka bolja. Uputno je da su vam stavovi budu ovako modelirani Do tada možete se obratiti bivšem pozivnom znaku za Sarajevo da vam besplatno održi još koju prigodnu besjedu.
Nek održi tebi. Kad poželim da pročitam dobar vic odem na http://www.vicevi.net/index.php
Mislilac

Post by Mislilac »

SA 071 wrote: Pa ako sumnjas da su ti testovi "relativni" (citaj namjesteni) zbog straha evropskih proizvodjaca od "rastuce kineske autoindustrije" onda brate kupi jednog jeftinog, a kvalitetnog kineza.

Kineska autoindustrija se smatra rastucom zbog otvaranja tvornica velikih koncerna kao sto su VW, Audi, GM, itd. u zemlji koja cini najbrze rastuce trziste za sve vrste roba i usluga, a ne zbog otvaranja nekakvih kineskih fabrika tipa SMA, Jelly, Briliance i sl. Mozda neke od njih i uspiju za koju deceniju, ali sada je ipak smijesno pricati o nekakvim kineskim cudima tehnike. Da je tako lako kopirati tehnologiju, dosad bi Bugari, Rumuni, Srbi bili najrazvijenije nacije. Ovako su ostali na farmerkama i cd-ovima.

Stvarno koje auto vozis?
Čim stanem na noge, kupujem KVALITETAN automobil (odnos cijena-kvalitet-vrijednost; za neupućene: vrijednost=korist/cijenu). Pa čak i ako kineski automobil odgovori mojim zahtjevima.

Druga konstatacija o kojoj pričaš - prva evropski koncern koji je doša u kinu je VW, i za tvoju informaciju to je bilo 1985. godine. :-) Dakle 1985 tvornica otvorena. Rastuća...

Ovim trećim boldiranim dijelom tvog komentara dokazuješ da si do sada kupovao kinesku robu samo u kineskim prodavnicama. Vrlo relativno... Znaš li gdje se šta proizvodi u svijetu?

Vozim toliko kuđenu Škodu. Čeh..
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

jučer nazvah žuti taxi kad po mene dođe žuti maple hehehe
haj sjedem ja od dobrinje do stupa.
pa nije loše nekako mi je bolji od logana i dacie :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

StupskaBitanga wrote:jučer nazvah žuti taxi kad po mene dođe žuti maple hehehe
Hehehe, nisko spadoše ti naši taksisti...
A nekada se doba auta vozala...
arman1

Post by arman1 »

chuchumbamayumbe wrote:
StupskaBitanga wrote:jučer nazvah žuti taxi kad po mene dođe žuti maple hehehe
Hehehe, nisko spadoše ti naši taksisti...
A nekada se doba auta vozala...
Ovi iz žutog ih i sad voze.
SA 071

Post by SA 071 »

Mislilac wrote:
SA 071 wrote: Pa ako sumnjas da su ti testovi "relativni" (citaj namjesteni) zbog straha evropskih proizvodjaca od "rastuce kineske autoindustrije" onda brate kupi jednog jeftinog, a kvalitetnog kineza.

Kineska autoindustrija se smatra rastucom zbog otvaranja tvornica velikih koncerna kao sto su VW, Audi, GM, itd. u zemlji koja cini najbrze rastuce trziste za sve vrste roba i usluga, a ne zbog otvaranja nekakvih kineskih fabrika tipa SMA, Jelly, Briliance i sl. Mozda neke od njih i uspiju za koju deceniju, ali sada je ipak smijesno pricati o nekakvim kineskim cudima tehnike. Da je tako lako kopirati tehnologiju, dosad bi Bugari, Rumuni, Srbi bili najrazvijenije nacije. Ovako su ostali na farmerkama i cd-ovima.

Stvarno koje auto vozis?
Čim stanem na noge, kupujem KVALITETAN automobil (odnos cijena-kvalitet-vrijednost; za neupućene: vrijednost=korist/cijenu). Pa čak i ako kineski automobil odgovori mojim zahtjevima.

Druga konstatacija o kojoj pričaš - prva evropski koncern koji je doša u kinu je VW, i za tvoju informaciju to je bilo 1985. godine. :-) Dakle 1985 tvornica otvorena. Rastuća...

Ovim trećim boldiranim dijelom tvog komentara dokazuješ da si do sada kupovao kinesku robu samo u kineskim prodavnicama. Vrlo relativno... Znaš li gdje se šta proizvodi u svijetu?

Vozim toliko kuđenu Škodu. Čeh..
Ti ocito imas cudnu logiku i nacin razmisljanja. Ili nisi skontao moj komentar. Idem od zadnjeg komentara.

To sto se u Kini proizvode proizvodi americkih i evropskih kompanija, ne znaci da su ti proizvodi kineski. Samo su fizicki tamo proizvedeni. Sve ostalo-osmisljavanje, projektovanje, dizajniranje itd. -a sto je od presudnog znacaja je izvrseno u USA ili Evropi. Dakle, VW je VW bez obzira gdje ga napravili. On gdje god da je napravljen mora zadovoljiti minimum njihovih visokih kriterija. Kineska auta i drugi proizvodi koji su osmisljeni, dizajnirani, projektovani, pa na kraju i proizvedeni u Kini su smece.

VW mozda jeste tamo prisutan 20-tak godina, ali zamah kompletna kineska industrija dobija zadnjih nesto manje od 10 godina, od kada se Kina otvorila prema svjetskom trzistu. Otada su tamo osim VW dosli i gotovo svi ostali.

Ovo o odnosima cijena, kvalitet, vrijednost. Najbolja ti je ona njemacka-nisam bogat da kupujem jeftine stvari. Ili ona nasa-sirotinja uvijek skuplje placa. Ti kupis nesto jeftino, pa ti se ono pokvari pa moras ponovo kupovati istu stvar. Na kraju skuplje prodjes nego da si odmah kupio "skup" uredjaj. Kod kineza ono sto dobijes za male pare, mozes naci i u evropi, ali puno kvalitetnije.

By the way, Skoda je jedan od boljih izbora za best by kupovinu, najvise kvaliteta za odredjenu svotu novca.
arman1

Post by arman1 »

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari je Engleska poslovica.
Što se tiće VW, Renault i sličnih izvikanih marki, neka hvala. Kome se za ime i plasičnu pločicu(takođe napravljenu u kini) plača za i do 45% viša cijena bujrum.
U zadnje vrijeme ionako je bilo i previše povlačenja "poznatih" zbog kvarova koji se neće desiti ni kinezu od 2.500USD, a da ne govorimo kojem kvalitetnijem.
Sjetimo se samo da je oko 10 Audi-a R8 u zadnjih par mjeseci izgorilo na cesti usljed greške na elektronici Ili da je desetak ljudi poginulo u M5 zbog greške na upravljaču.
chuchumbamayumbe

Jebote život, pa kinezi i u izradi dječjih igračaka koriste opasne materije (olovne boje), nedavno na milione igračaka povučeno, a mogu misliti šta rade sa ostalim stvarima. Tudim se da što manje kupujem od njih.

btw. nedavno je bila oproštajna večera američkog ambasadora, prolaze muzičari kroz detektor radioaktivnosti i upali se detektor!
Trka, frka, belaj, skontaju da je to kod jedne žene iz orkestra (ja mislim da je svirala violinu), žena izbezumljena, ovo-ono...
Pretrkeljaše je, tamo-vamo, i na kraju otkriju da je kopča na njenom pojasu (kaišu) bila radioaktivna! Naravno, pogađate, made in China!
arman1

Post by arman1 »

chuchumbamayumbe wrote:Jebote život, pa kinezi i u izradi dječjih igračaka koriste opasne materije (olovne boje), nedavno na milione igračaka povučeno, a mogu misliti šta rade sa ostalim stvarima. Tudim se da što manje kupujem od njih.

btw. nedavno je bila oproštajna večera američkog ambasadora, prolaze muzičari kroz detektor radioaktivnosti i upali se detektor!
Trka, frka, belaj, skontaju da je to kod jedne žene iz orkestra (ja mislim da je svirala violinu), žena izbezumljena, ovo-ono...
Pretrkeljaše je, tamo-vamo, i na kraju otkriju da je kopča na njenom pojasu (kaišu) bila radioaktivna! Naravno, pogađate, made in China!
Kolumbo. Otkud ti ta priča sa oproštajne večere. Znam ih nekoliko koji su bili tamo i ???
Ma bjaaaaaažiiiiiiiiiiiiiii
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

arman1 wrote:Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari je Engleska poslovica.
Što se tiće VW, Renault i sličnih izvikanih marki, neka hvala. Kome se za ime i plasičnu pločicu(takođe napravljenu u kini) plača za i do 45% viša cijena bujrum.
U zadnje vrijeme ionako je bilo i previše povlačenja "poznatih" zbog kvarova koji se neće desiti ni kinezu od 2.500USD, a da ne govorimo kojem kvalitetnijem.
Sjetimo se samo da je oko 10 Audi-a R8 u zadnjih par mjeseci izgorilo na cesti usljed greške na elektronici Ili da je desetak ljudi poginulo u M5 zbog greške na upravljaču.
Ti jednostavno poredis neuporedivo i to je osnovni problem ove i slicnih diskusija.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Bože dragi, pa ovdje ljudi počeli igračke sa automobilima da porede!? :-) Kao prvo, već kad se spominju nekakve igračke, to nije bila greška kineskih radnika već do samog Matela (proizvođača igračaka) čiji su glasnogovornici to javno i priznali! S druge strane, jasno mi je da kineski proizvođači automobila nemaju dobar imidž kod nas ali to je tako sa svima u početku, zar ne!? Kineska automobilska industrija je velika prijetnja evropskoj i toga su svi svjesni! Kina ima i resurse i ljudstvo i sposobnost da zagorča život evropskim proizvođačima auta, treba ima samo dati malo vremena.
Već sada neki njihovi modeli mogu da se porede sa jeftinijim zapadnjacima i samo je pitanje vremena kad će krenuti ozbiljnije u osvajanje tržišta. Svi oni silni crash testovi kineskih automobila imaju za cilj samo jedno: otežavanje prodaje kineskih proizvoda kroz oblikovanje svijesti potencijalnih kupaca da oni ne valjaju! Istovremeno, oni kineski modeli koji zadovoljavaju standarde sigurnosti poput GWM Hovera Euro NCAP ne testira! Što li, pitam se!? :roll: Za nekih desetak godina sasvim će normalna pojava biti i kineska auta na cesti i što se prije naviknete na to biće vam bolje. Predrasude treba odbaciti, jer realnost je nešto sasvim drugo.
Btw., kako su ono japanci i korejci počeli i kako su svojevremeno dočekani u Evropi?
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

Romeo 80 wrote: Btw., kako su ono japanci i korejci počeli i kako su svojevremeno dočekani u Evropi?
poceli su spijuniranjem i kradjom njemacke tehnologije
Citizen-X

Post by Citizen-X »

karabaja-x wrote:
Romeo 80 wrote: Btw., kako su ono japanci i korejci počeli i kako su svojevremeno dočekani u Evropi?
Pravili su Japanci i prije njemacke tehnologije dobra auta i prije 1945-e.
Ne zezaj.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

Citizen-X wrote:
karabaja-x wrote:
Pravili su Japanci i prije njemacke tehnologije dobra auta i prije 1945-e.
Ne zezaj.
CEGA BA :lol:
Ali_G

Post by Ali_G »

Niko nije rekao da kineski auti za nekih 10-ak 15 godina nece biti tehnicki napredniji i sigurniji, al ovo sto danas nude je kriticno. Ti si brate kupio tog kineza i nek je sa srecom, al pricati suplju da je to auto bolje i pouzdanije od nekog provjerenog polovnog auta je u najmanju ruku smijesno.
ne znam samo sta je vrijedno tih nekih 15-ak hiljada na tom autu? Stari tojotin motor? Ti varovi i losa limarija? Nekvalitetna unutrasnjost na nivou evropskih auta prije 10god? Kriminalan crash test? Ma dajj
chuchumbamayumbe

arman1 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Jebote život, pa kinezi i u izradi dječjih igračaka koriste opasne materije (olovne boje), nedavno na milione igračaka povučeno, a mogu misliti šta rade sa ostalim stvarima. Tudim se da što manje kupujem od njih.

Kolumbo. Otkud ti ta priča sa oproštajne večere. Znam ih nekoliko koji su bili tamo i ???
I???
Pa pitaj ih šta je bilo?
Ja djetetu od garderobe i igračaka ne kupujem ništa made in china, ili domaće ili srb/hr ili turska (toga puno ima), ali nista od kine, upravo zbog kineza.
chuchumbamayumbe

Romeo 80 wrote:Bože dragi, pa ovdje ljudi počeli igračke sa automobilima da porede!? :-) Kao prvo, već kad se spominju nekakve igračke, to nije bila greška kineskih radnika već do samog Matela (proizvođača igračaka) čiji su glasnogovornici to javno i priznali! S druge strane, jasno mi je da kineski proizvođači automobila nemaju dobar imidž kod nas ali to je tako sa svima u početku, zar ne!? Kineska automobilska industrija je velika prijetnja evropskoj i toga su svi svjesni! Kina ima i resurse i ljudstvo i sposobnost da zagorča život evropskim proizvođačima auta, treba ima samo dati malo vremena.
Već sada neki njihovi modeli mogu da se porede sa jeftinijim zapadnjacima i samo je pitanje vremena kad će krenuti ozbiljnije u osvajanje tržišta. Svi oni silni crash testovi kineskih automobila imaju za cilj samo jedno: otežavanje prodaje kineskih proizvoda kroz oblikovanje svijesti potencijalnih kupaca da oni ne valjaju! Istovremeno, oni kineski modeli koji zadovoljavaju standarde sigurnosti poput GWM Hovera Euro NCAP ne testira! Što li, pitam se!? :roll: Za nekih desetak godina sasvim će normalna pojava biti i kineska auta na cesti i što se prije naviknete na to biće vam bolje. Predrasude treba odbaciti, jer realnost je nešto sasvim drugo.
Btw., kako su ono japanci i korejci počeli i kako su svojevremeno dočekani u Evropi?
Nešto baš i nisam siguran da nije do kineza...koliko ja znam, jedan direktor fabrike se i ubio zbog propusta, zbog koristenja nedozvoljenih boja i sl. Problem Mattela je bio u magnetima, koji su sitni i koji su mogli biti opasni, i to je to. Za sve ove "recall-e" su krivi iskljucivo kinezi i upotreba nedozvoljenih boja. Volio bih da vidim gdje je to Mattel naglasio da je isključivo njihova greška.
I na kraju krajeva, i sami smo svjedoci kakva nam sve roba dolazi iz Kine (govorim isključivo o jeftinoj robi). Kinezi prave i procesore, šalju ljude u svemir, rade čuda, ali ja ovdje govorim o jeftinoj kineskoj robi, koja uključuje i ove jeftine automobile.
Mislilac

Post by Mislilac »

SA 071 wrote: Ti ocito imas cudnu logiku i nacin razmisljanja. Ili nisi skontao moj komentar. Idem od zadnjeg komentara.

To sto se u Kini proizvode proizvodi americkih i evropskih kompanija, ne znaci da su ti proizvodi kineski. Samo su fizicki tamo proizvedeni. Sve ostalo-osmisljavanje, projektovanje, dizajniranje itd. -a sto je od presudnog znacaja je izvrseno u USA ili Evropi. Dakle, VW je VW bez obzira gdje ga napravili. On gdje god da je napravljen mora zadovoljiti minimum njihovih visokih kriterija. Kineska auta i drugi proizvodi koji su osmisljeni, dizajnirani, projektovani, pa na kraju i proizvedeni u Kini su smece.
Odgovorim ti samo na ovaj dio, ostalo je već odgovoreno i rečeno, pa sad ako smo u sukobima mišljenja, nisam za debate... Barem ne na ovaj način.

U čiji GDP ulazi proizvodnja? Kineski.
Čiji je proizvod? Kineski.
Da li se marka automobila zove isto? Ne zove. Ima kineski naziv. Za kinesko tržište. Kineski proizvod.

Stoga zaključak - kineski proizvod, po licenci, know-how-u i tehnologiji koja je TAMO (nema je više u Evropi i Americi).

Ostali KINESKI proizvođači (KINESKI) proizvode automobile uzimajući (ili neki će to prevesti - kradući) ideje od tih komšijskih proizvođača, pakujući ih u drugu kutiju, te lijepeći svoju markicu.

Već je jedan forumaš rekao da većinu proizvoda koje kupuješ u Evropi, proizvode azijski proizvođači, a ti kupuješ "evropski" proizvod sa već poznatom ti markicom i etiketom.

I ti bude neko sa uskim pogledom na svijet i zbivanja u njemu.

Završavam s ovom temom.

:-)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

chuchumbamayumbe wrote:
arman1 wrote:

I???
Pa pitaj ih šta je bilo?
Ja djetetu od garderobe i igračaka ne kupujem ništa made in china, ili domaće ili srb/hr ili turska (toga puno ima), ali nista od kine, upravo zbog kineza.
Onda slobodno baci u smeće svoj mobitel, TV, ma praktički svu bijelu tehniku koju imaš u kući jer ako okreneš njihovu poleđinu zateći ćete natpis "Made In China"! :)
chuchumbamayumbe

Romeo 80 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
arman1 wrote: Kolumbo. Otkud ti ta priča sa oproštajne večere. Znam ih nekoliko koji su bili tamo i ???
I???
Pa pitaj ih šta je bilo?
Onda slobodno baci u smeće svoj mobitel, TV, ma praktički svu bijelu tehniku koju imaš u kući jer ako okreneš njihovu poleđinu zateći ćete natpis "Made In China"! :)
Ja sam rekao dječju odjeću...
karabaja-x

Post by karabaja-x »

ma pusti to jarane, nemres ti s imitatorima na kraj izac
testdriver

Post by testdriver »

evo samo ovako da se nadovežem...upravo oko te tehnologije itd, dakle ovako, u kini također ima jedan zakon, a to su također zaštita prava na dizajn itd itd, npr kineski proizvođači koji rade kopije vozila (ali doslovno) imaju zabranu izvoza vozila,u kini je kompanija shanghuan tu u jednoj velikoj prednosti, imaju sve, očeš hyundai santa fe, očeš kiu soretno, očeš chevroelt colorado...ti auti su doslovno identični,dok je model koji nalikuje na x5 uredno uvezen u europu,i još k tome tipski homologiran

također teško je u kini muljati s time kad se otkupi licenca za motor, zato jer postoji jedan rigozoran zakon, a to je, svi auti proizvedeni u kini moraju udovaljavati normi o potrošnji goriva, dakle ako auto po ece emjernici previše troši nema šanse da se proizvede, ili ono za šta kineze ocjene da je previše, npr porsche cayenne koji je zabranjen u nekoj divljoj turbo verziji sa 512 ks

isto i za maple jedna sitnica, ovaj motor koji se ugrađuje, do nedavno i ja sam mislio da je sličan toyoti, čak sam uspoređivao toyotu corrolu s modelom gelly (vlasnik maplea) koji ima taj motor...ali vidio sam neke sitnice drukčije, i onda neki dan sasvim slučajno šetam po auto sajmu i vidim suzuki-a, swift i baleno(produljena verzija), 1.3 motori, pogledam bliže i oznake motora, kad ono sve isto ko u gellyu, snaga, okretni moment, sve sve, vratim se kuči, izimam slike o opet uspoređujem, ovaj motor se poklapa 99% s tim suzukievim motorom, a poznajem hrpu kolega mlađih naravno koji dalje jurcaju s tim swiftovima koji imaju i po 300.000 - 400.000 hiljada kilometara, negdje sa čitao za jednog lika iz zagreba koji ima 1.300.000 hiljada km s tim motorom, dakle po meni je ipak to nekako najvažniji dio auta, a i onim potencijalnim kupcima koji ga kupuju, vjerujem da im je najvažnije jedno..da se auto ne kvari
SA 071

Post by SA 071 »

Mislilac wrote:
SA 071 wrote: Ti ocito imas cudnu logiku i nacin razmisljanja. Ili nisi skontao moj komentar. Idem od zadnjeg komentara.

Odgovorim ti samo na ovaj dio, ostalo je već odgovoreno i rečeno, pa sad ako smo u sukobima mišljenja, nisam za debate... Barem ne na ovaj način.

U čiji GDP ulazi proizvodnja? Kineski.
Čiji je proizvod? Kineski.
Da li se marka automobila zove isto? Ne zove. Ima kineski naziv. Za kinesko tržište. Kineski proizvod.

Stoga zaključak - kineski proizvod, po licenci, know-how-u i tehnologiji koja je TAMO (nema je više u Evropi i Americi).

Ostali KINESKI proizvođači (KINESKI) proizvode automobile uzimajući (ili neki će to prevesti - kradući) ideje od tih komšijskih proizvođača, pakujući ih u drugu kutiju, te lijepeći svoju markicu.

Već je jedan forumaš rekao da većinu proizvoda koje kupuješ u Evropi, proizvode azijski proizvođači, a ti kupuješ "evropski" proizvod sa već poznatom ti markicom i etiketom.

I ti bude neko sa uskim pogledom na svijet i zbivanja u njemu.

Završavam s ovom temom.

:-)
Nemoj mi pricati o ekonomskim parametrima (GDP) tretmana robe proizvedene u Kini. Naravno da je kineska jer je fizicki tamo napravljena. Ako pricamo o GNP, onda ona ne ulazi u kineski GNP ako je proizvedena u fabrici koja je u vlasnistvu recimo bjemackog VW, a locirana u Kini.
Kada udjes u Hilton, on je Hilton svugdje u svijetu - americki lanac hotela. I u Kini, ako ga ima, on je na najvisem nivou uradjen i uredjen. Ali neki kineski shngai hotel se sigurno ne moze s njim porediti, a oba su u Kini.

Dakle, ovdje je rijec o kineskim autima koja su smislili i napravili Kinezi, a ne o autima koja su napravili Kinezi koji rade u americkim i evropskim fabrikama u Kini. Ti kad imas kucu u Spaniji to je tvoja, a ne spanska kuca.

Sjedio sam u Maple-u i to je katastrofa. Od plastike, pa i svega ostalog. I motor je upitan, jer nije isto kada Toyotin motor napravi Toyotina fabrika i kad taj isti motor napravi fabrika nekog kineskog proizvodjaca. Primjer motora u "Stojadinu"-svojevremno su ugradjivali fiatov motor, pa kasnije presli na "fiatov" motor koji su oni u zastavi pravili... Razlika drasticna...

Nema potrebe za daljom debatom. Sam si rekao da vozis Skodu. Da vjerujes u to sto pricas vozio bi najskupljeg Maple-a koji bi te jeftinije dosao nego ta Skoda koju vozis. Ocito da ni sam ne vjerujes u to sto pricas, vec imas neki drugi interes u svemu...
Mislilac

Post by Mislilac »

Jeste li ikada čuli za selektivno čitanje komentara? :D

Odgovor: šta čuo, radio... :-)
arman1

Post by arman1 »

Mislilac wrote:Jeste li ikada čuli za selektivno čitanje komentara? :D

Odgovor: šta čuo, radio... :-)
Ma pusti ga. Nije on ni siguran u šta je sjeo. Vjerovatno je sjeo u Daciu pa pobrkao lončiće.
Post Reply