Zenidba amidzica stricevica tecica i slicno
- alphonse kauders
E, ja nikako da skontam kako se računaju ta koljena, jer meni kako objasne ispade da ja nikog živog od 4.koljena pa nadalje ne poznajem:))
Je li ti prvo koljeno sestra/brat? ili ti je prvo koljeno mater/otac? kako to ide, tj. kako se dalje račva? Zna li iko fino objasniti?:)
Je li ti prvo koljeno sestra/brat? ili ti je prvo koljeno mater/otac? kako to ide, tj. kako se dalje račva? Zna li iko fino objasniti?:)
- lady midnight
ma i ja ti rijetko poznajem bilo shta dalje od drugogalphonse kauders wrote:E, ja nikako da skontam kako se računaju ta koljena, jer meni kako objasne ispade da ja nikog živog od 4.koljena pa nadalje ne poznajem:))
al ide ovako nekako:
otac/majka/brat/sestra nisu "koljena" - s njima valjda nisi povezan preko zglobova, nego organski
prema tome: prvo koljeno je tebi sve shto je proizishlo iz sjemena/utrobe majchinih/ochevih brace i sestara: dakle, sin/kcerka od tvog strica (amidzhe), ujaka (daidzhe). tetke (po krvi)...
e sad, tvoja djeca i djeca tvog prvog koljena su medjusobno u drugom koljenu...
njihova djeca opet u trecem...
a kod "nas"
nego ko ce to rachunati
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
#78 Re: Zenidba amidzica stricevica tecica i slicno
sta se bojis ogrijesiti, ako nesto ne valja, onda ne valja, da ne znam gdje pise da valja_stoKA_ wrote:bas gledam topic na krajini i kontam kako mi svoje tetisne sticevice amidzice zovemo malte ne bracom "nerodjenom" a ja sam u turskoj vidio i cuo iks slucajeva dje se oni medjusobom zene. iako svaki put energicno i s gadjenjem, nek mi Bog oprosti, odbrusim na tu temu i kazem kako su bolesni, u par navrata mi ljudi donesu konkretne dokaze s vjerske strane kako je to sve "legalno"volio bih znati sta misli moj cijenjeni forum o tome, ja fakat ne znam sta da kazem na to, bojim se ogrijesiti.
- mema mo
ja sam brate protiv takvih brakova, zato sto se djeca ne radjaju kako treba iz te veze. mogu oni cuvati svoja bogatstva i na drugi nacin, ali eto naopak svijet. zato ih i ima svakakvih. mene su roditelji vazda pitali ko ti je momak ciji je, pa mi je cak mama jednom rekla sine to ti je rod od nenine rodice praunuk
pa sam ga se ja okanila na vrijeme iako nidje veze sa rodbinom 
-
harka
#80 Re: Zenidba amidzica stricevica tecica i slicno
Meni to nije normalno i nebi trebalo da moze zbog toga sto se iz takvih odnosa radjaju hendikepirana djeca.U komsiliku imam familiju iz Avganistana i njihova kcerka se udala za tetkinog sina(od majcine sestre),ja sam se zaprepastila kad sam to cula.Doduse i holandjani e velikom broju slucajeva to isto cine i obrazlozenje je da pare ili nepokretna imovina(imetak) ostane u familiji,ali zato svaka druga kuca ima barem jednog invalida_stoKA_ wrote:bas gledam topic na krajini i kontam kako mi svoje tetisne sticevice amidzice zovemo malte ne bracom "nerodjenom" a ja sam u turskoj vidio i cuo iks slucajeva dje se oni medjusobom zene. iako svaki put energicno i s gadjenjem, nek mi Bog oprosti, odbrusim na tu temu i kazem kako su bolesni, u par navrata mi ljudi donesu konkretne dokaze s vjerske strane kako je to sve "legalno"volio bih znati sta misli moj cijenjeni forum o tome, ja fakat ne znam sta da kazem na to, bojim se ogrijesiti.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
posto ti nikog nisi citirao, pretpostavljam da si se mogao obratiti lady, amazonki ili meni, pa evo da za svaki slucaj odgovorim sa svoje strane (a slobodno pretpostavljam da se ahmmedu ili pittu koji su isto postali prije ovog posta ne bi obratio sa "seceru"_stoKA_ wrote:ma shvatam ja koncept al nikako da "shvatam" tebejel mi to zelis nesto reci seceru
dakle, primjecujem nacin na koji pokusavas rijesiti diskusiju sa zenskim nickovima, tepanjem i "nabacivanjem", vidim i sa lady si pokusao
pretpostavljam da si ovaj post napisao u odgovoru na Ahmmedovu tvrdnju o Bogu i humoru, i na moju opasku o tome.
dakle, ja nemam problema sa konceptom humora (vjerujem da si na to mislio) kod Stvoritelja, jer sam u vrlo ranoj fazi svoga obrazovanja saznala i shvatila da je od najranijih ljudskih duhovnih i umjetnickih koncepata komedija sa odredjenom vrstom humora skupa sa tragedijom bila sastavni dio ljudskoga poimanja svijeta. tada i nije imala toliko za svoju svrhu ismijavanje, koliko nadopunjavanje, odnosno oslikavanje druge, neizbijezne strane svake pojave, pa tako i bozanstva. nista polovicno nije apsolutno i savrseno, tako ni bilo koji koncept bez svoje uporedne, komicke varijante koja je materijalna, prizemna, zivotna, i na taj nacin u stanju da priblizi bozansko nasem svakodnevnom zivotu i omoguci nam bliskost i razumijevanje. dakle, kao sto rekoh, za usvajanje ovog koncepta potrebno je malo vise promisljanja, vremena i iskustva, kao i odbacivanje predrasuda o humoru - koji itekako ima svoju spoznajnu funkciju, dokazale su brojne komedije kroz vijekove, a sve kroz humor
cheers
Last edited by Bea_Trix on 27/09/2007 16:23, edited 1 time in total.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
kad bi to jos skratila u pola i prevela na nas, dje bi ti bio kraj
-
_stoKA_
dawn vidi se ko se osjetio prozvanim da odgovara tako da ta eliminacija ne pije vode
pricas meni o humoru a postas na humor.
smatras ga uvredom, pa pretpostavimo da jest, nista manjom od one koju sam ja osjetio u

vise cega, koga? djevojko djess ti menndawn_upon_dawn wrote: ja bih davno, davno odustala od... pa od svega da nije humora... dakle, ima veliku mocali treba malo vise da se to shvati
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
ne stoka, to nije bio humor (pogotovo ne izvrsni_stoKA_ wrote:dawn vidi se ko se osjetio prozvanim da odgovara tako da ta eliminacija ne pije vodepricas meni o humoru a postas na humor.
smatras ga uvredom, pa pretpostavimo da jest, nista manjom od one koju sam ja osjetio u
vise cega, koga? djevojko djess ti menndawn_upon_dawn wrote: ja bih davno, davno odustala od... pa od svega da nije humora... dakle, ima veliku mocali treba malo vise da se to shvati
plus, nisi ni shvatio da je i moj post pomalo humoran, ali ocito imamo razlicit smisao za humor
Last edited by Bea_Trix on 27/09/2007 17:01, edited 2 times in total.
-
encian
hehe
ma dobro su mi rekli. evo i ostatak. nije zgoreg procitati.
DRUGI DIO: II. BRAK; 1. Pojam braka
Član 6.
Brak je zakonom uređena zajednica života žene i muškarca.
2. Uvjeti za postojanje braka
Član 7.
(1) Brak sklapaju saglasnom izjavom žena i muškarac pred matičarom.
(2) Matičar je državni službenik.
(3) Bračni partneri mogu nakon sklopljenog braka pred matičarom sklopiti brak i pred vjerskim službenikom.
Član 8.
(1) Za postojanje braka potrebno je:
a) da su budući bračni partneri različitog spola,
b) da su budući bračni partneri izjavili pristanak za sklapanje braka,
c) da je pristanak izjavljen pred matičarom.
(2) Ako pri sklapanju braka nije bio ispunjen neki od uvjeta iz stava 1. ovog člana, ne nastaju pravni učinci braka.
3. Uvjeti za punovažnost braka
Član 10.
Brak ne može sklopiti osoba koja je već u braku.
Član 11.
(1) Brak ne može sklopiti osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost ili koja je nesposobna za rasuđivanje.
(2) Izuzetno, sud može u vanparničnom postupku dozvoliti sklapanje braka osobi koja je nesposobna za rasuđivanje ako utvrdi da je ona sposobna shvatiti značenje braka i obaveza koje iz njega proizlaze, te da je brak očito u njenom interesu.
Član 12.
(1) Brak se ne može sklopiti između krvnih srodnika u ravnoj i pobočnoj liniji do četvrtog stepena uključivo.
(2) Odredba iz stava 1. ovog člana primjenjuje se i na odnos nastao potpunim usvojenjem.
Član 15.
(1) Brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila 18 godina života.
(2) Izuzetno, sud može u vanparničnom postupku dozvoliti sklapanje braka osobi koja je navršila 16 godina života ako utvrdi da postoje opravdani razlozi da je ta osoba tjelesno i duševno sposobna za vršenje prava i dužnosti koje proizlaze iz braka i da je brak u njenom interesu.
Član 16.
(1) Brak nije valjan ako je na njegovo sklapanje bračni partner pristao u strahu izazvanom ozbiljnom prijetnjom ili u zabludi o osobnosti drugog bračnog partnera ili o njegovoj bitnoj osobini.
(2) Zabluda o osobnosti bračnog partnera postoji kad je bračni partner mislio da sklapa brak sa jednom osobom, a sklopio ga je sa drugom osobom.
(3) Zabluda o bitnoj osobini bračnog partnera postoji kad se radi o osobini, odnosno okolnosti koja bi drugog bračnog partnera odvratila od sklapanja braka da je za nju znao, a naročito u slučaju krajnje opasne ili teške bolesti, trajne i neizlječive spolne nemoći, trudnoće žene sa drugim muškarcem i ranije osude zbog krivičnog djela učinjenog protiv dostojanstva osobe i morala.
4. Postupak sklapanja braka
Član 17.
(1) Osobe koje namjeravaju sklopiti brak osobno podnose prijavu matičaru u općini u kojoj žele sklopiti brak.
(2) Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se izvodi iz matične knjige rođenih, a kada je to potrebno i druge isprave.
Član 23.
Brak sklapaju bračni partneri u prisustvu matičara i dva svjedoka.
ma dobro su mi rekli. evo i ostatak. nije zgoreg procitati.
DRUGI DIO: II. BRAK; 1. Pojam braka
Član 6.
Brak je zakonom uređena zajednica života žene i muškarca.
2. Uvjeti za postojanje braka
Član 7.
(1) Brak sklapaju saglasnom izjavom žena i muškarac pred matičarom.
(2) Matičar je državni službenik.
(3) Bračni partneri mogu nakon sklopljenog braka pred matičarom sklopiti brak i pred vjerskim službenikom.
Član 8.
(1) Za postojanje braka potrebno je:
a) da su budući bračni partneri različitog spola,
b) da su budući bračni partneri izjavili pristanak za sklapanje braka,
c) da je pristanak izjavljen pred matičarom.
(2) Ako pri sklapanju braka nije bio ispunjen neki od uvjeta iz stava 1. ovog člana, ne nastaju pravni učinci braka.
3. Uvjeti za punovažnost braka
Član 10.
Brak ne može sklopiti osoba koja je već u braku.
Član 11.
(1) Brak ne može sklopiti osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost ili koja je nesposobna za rasuđivanje.
(2) Izuzetno, sud može u vanparničnom postupku dozvoliti sklapanje braka osobi koja je nesposobna za rasuđivanje ako utvrdi da je ona sposobna shvatiti značenje braka i obaveza koje iz njega proizlaze, te da je brak očito u njenom interesu.
Član 12.
(1) Brak se ne može sklopiti između krvnih srodnika u ravnoj i pobočnoj liniji do četvrtog stepena uključivo.
(2) Odredba iz stava 1. ovog člana primjenjuje se i na odnos nastao potpunim usvojenjem.
Član 15.
(1) Brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila 18 godina života.
(2) Izuzetno, sud može u vanparničnom postupku dozvoliti sklapanje braka osobi koja je navršila 16 godina života ako utvrdi da postoje opravdani razlozi da je ta osoba tjelesno i duševno sposobna za vršenje prava i dužnosti koje proizlaze iz braka i da je brak u njenom interesu.
Član 16.
(1) Brak nije valjan ako je na njegovo sklapanje bračni partner pristao u strahu izazvanom ozbiljnom prijetnjom ili u zabludi o osobnosti drugog bračnog partnera ili o njegovoj bitnoj osobini.
(2) Zabluda o osobnosti bračnog partnera postoji kad je bračni partner mislio da sklapa brak sa jednom osobom, a sklopio ga je sa drugom osobom.
(3) Zabluda o bitnoj osobini bračnog partnera postoji kad se radi o osobini, odnosno okolnosti koja bi drugog bračnog partnera odvratila od sklapanja braka da je za nju znao, a naročito u slučaju krajnje opasne ili teške bolesti, trajne i neizlječive spolne nemoći, trudnoće žene sa drugim muškarcem i ranije osude zbog krivičnog djela učinjenog protiv dostojanstva osobe i morala.
4. Postupak sklapanja braka
Član 17.
(1) Osobe koje namjeravaju sklopiti brak osobno podnose prijavu matičaru u općini u kojoj žele sklopiti brak.
(2) Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se izvodi iz matične knjige rođenih, a kada je to potrebno i druge isprave.
Član 23.
Brak sklapaju bračni partneri u prisustvu matičara i dva svjedoka.
-
BELLUNO
Bas danas sam pricao sa jednom arapkinjom o ovoj temi i ona ne moze da vjeruje da muslimani iz BiH ne praktikuju taj obicaj.Ona kaze da je samo zabranjeno normalno brat sestra i od amidja djeca a za sve ostalo se moze udati ili ozeniti.I ona jos kaze da je sve rijedje u Turskoj ili u nekim arapskim drzavama koji zive u gradu da praktikuju taj obicaj udavanja za rodbinu.Samo jos po selima,se praktikuje taj obicaj. Sto sam cuo od nekog covjeka koji kaze da u mahalama u BiH tesko ti komsinicu ozeniti smatras je rodbinom a ne pravu rodicu.
- spreca
Ako to rade turci ili arapi neznaci da je to ispravno i da to treba da radimo mi ili neko drugi.Ja koliko znam to nije grijeh samo pod uslovom da ne postoji druga mogucnost braka osim medju rodjacima.
Amazonka je uglavnom u pravu sa svojim postovima ili se vecina ovoj temi odnosi neozbiljno.
Amazonka je uglavnom u pravu sa svojim postovima ili se vecina ovoj temi odnosi neozbiljno.
- spreca
BELLUNO wrote:Bas danas sam pricao sa jednom arapkinjom o ovoj temi i ona ne moze da vjeruje da muslimani iz BiH ne praktikuju taj obicaj.Ona kaze da je samo zabranjeno normalno brat sestra i od amidja djeca a za sve ostalo se moze udati ili ozeniti.I ona jos kaze da je sve rijedje u Turskoj ili u nekim arapskim drzavama koji zive u gradu da praktikuju taj obicaj udavanja za rodbinu.Samo jos po selima,se praktikuje taj obicaj. Sto sam cuo od nekog covjeka koji kaze da u mahalama u BiH tesko ti komsinicu ozeniti smatras je rodbinom a ne pravu rodicu.
Neznam zasto se pozivamo na neke obicaje ili pravila koje koriste arapi ili drugi,pa valjda nije grijeh imati nesto svoje na sta bi se ugledali i sami arapi a mozda ineki drugi.Ako arapi skacu sa desetg sprata jesmol Braco spremni i mi na to
-
Kwaheri
Citajuci pisanja nakon posta @LadyM, imam dojam da neki nisu procitali njen tekst, ili da ga nisu razumjeli..
Tema ide u nekoliko pravaca (pitanje vjerskih i obicajnih normi) i mozda je to razlog zasto neki ne razumiju zasto je nekim narodima (ne samo onima koji pripadaju muslimanskom kulturološkom korpusu) koncept zenidbe blizih rođaka prihvatljiv.
Kada je u pitanju islam, kur'anski tekst je postavio granicu (ajet je vec navođen) preko koje se ne bi trebalo prijeci. Tekst iz Tradicije koju navode islamski pravnici kaze da je sam Poslanik islama, Muhammed s.a.v.s, preporucio da se "...ide sto dalje" (rijec je o koljenima i rodbinskim vezama). Dakle, obzirom na kur'anski tekst nije incest da se ozene tetici, ma koliko nama, muslimanima, s ovih podrucja takav brak izgledao incestuozno, obzirom na to koliko mi drzimo do roda, familije, bliskosti... Ali, taj kulturoloski fenomen je prihvatljiv nama, no Svedima i Arapima nije.
Druge religije imaju neka druga ili drugacija pravila, ali razumjeh da postavljaca teme zanima ovaj fenomen obzirom na muslimane...
Imam potrebu razjasniti josh jednu stvar, serijatsko pravo je vrlo fleksibilno u domenu kada obicajno pravo određene etnicke grupacije ne prelazi granice koje je kur'anski tekst postavio... Inkorporiranje 'urfa i obicajnog prava u serijat je bilo vrlo cesta, prihvatljiva i zahvalna pojava jer se time davala sloboda razlicitim etnickim grupama da prihvatanjem islama ne gube svoj kulturoloski identitet, barem ne u domenu onoga sto je najteze promijeniti - obicaj. Lady M je vec naglasila, da se obicaji nekih drugih naroda nisu imali na sta nakalemiti u ovim podrucjima, jer nije bilo protivno serijatu da mi zadrzimo svoj obicaj da ne stupamo u brakove s ljudima koji su nam rod "u devetom koljenu." Helem, nemamo potrebu da se ugledamo ni u cije obicaje, jer su nama nasi dovoljno dobri i u skladu s vjerom koju smo odabrali.
Hvala na paznji.
Tema ide u nekoliko pravaca (pitanje vjerskih i obicajnih normi) i mozda je to razlog zasto neki ne razumiju zasto je nekim narodima (ne samo onima koji pripadaju muslimanskom kulturološkom korpusu) koncept zenidbe blizih rođaka prihvatljiv.
Kada je u pitanju islam, kur'anski tekst je postavio granicu (ajet je vec navođen) preko koje se ne bi trebalo prijeci. Tekst iz Tradicije koju navode islamski pravnici kaze da je sam Poslanik islama, Muhammed s.a.v.s, preporucio da se "...ide sto dalje" (rijec je o koljenima i rodbinskim vezama). Dakle, obzirom na kur'anski tekst nije incest da se ozene tetici, ma koliko nama, muslimanima, s ovih podrucja takav brak izgledao incestuozno, obzirom na to koliko mi drzimo do roda, familije, bliskosti... Ali, taj kulturoloski fenomen je prihvatljiv nama, no Svedima i Arapima nije.
Druge religije imaju neka druga ili drugacija pravila, ali razumjeh da postavljaca teme zanima ovaj fenomen obzirom na muslimane...
Imam potrebu razjasniti josh jednu stvar, serijatsko pravo je vrlo fleksibilno u domenu kada obicajno pravo određene etnicke grupacije ne prelazi granice koje je kur'anski tekst postavio... Inkorporiranje 'urfa i obicajnog prava u serijat je bilo vrlo cesta, prihvatljiva i zahvalna pojava jer se time davala sloboda razlicitim etnickim grupama da prihvatanjem islama ne gube svoj kulturoloski identitet, barem ne u domenu onoga sto je najteze promijeniti - obicaj. Lady M je vec naglasila, da se obicaji nekih drugih naroda nisu imali na sta nakalemiti u ovim podrucjima, jer nije bilo protivno serijatu da mi zadrzimo svoj obicaj da ne stupamo u brakove s ljudima koji su nam rod "u devetom koljenu." Helem, nemamo potrebu da se ugledamo ni u cije obicaje, jer su nama nasi dovoljno dobri i u skladu s vjerom koju smo odabrali.
Hvala na paznji.
-
_stoKA_
ne ne, hvala tebi! vidis (kaze nasrudin hodza) i ti imas pravo...zena wrote:Citajuci pisanja nakon posta @LadyM, imam dojam da neki nisu procitali njen tekst, ili da ga nisu razumjeli..
Hvala na paznji.
- Ahmmed
zena wrote:Citajuci pisanja nakon posta @LadyM, imam dojam da neki nisu procitali njen tekst, ili da ga nisu razumjeli..
Hvala na paznji.
- Bea_Trix
evo se prikljuciVamAhmmed wrote:zena wrote:Citajuci pisanja nakon posta @LadyM, imam dojam da neki nisu procitali njen tekst, ili da ga nisu razumjeli..
Hvala na paznji.
- Bea_Trix
od kojeg meni zeludac malo skaceAhmmed wrote:Alejkumusselam, merhaba i dobro ti jutro, ovo vjetrovito, sarajevskozena wrote:nego...vidim "klan" je budan![]()
![]()
pa po selamu merhaba i dobro jutro
- lady midnight
zheno,zena wrote:Citajuci pisanja nakon posta @LadyM, imam dojam da neki nisu procitali njen tekst, ili da ga nisu razumjeli..
Kada je u pitanju islam, kur'anski tekst je postavio granicu (ajet je vec navođen) preko koje se ne bi trebalo prijeci. Tekst iz Tradicije koju navode cahst:) islamski pravnici kaze da je sam Poslanik islama, Muhammed s.a.v.s, kad se u narednim postovima preporucio da se "...ide sto dalje" (rijec je o koljenima i rodbinskim vezama). Dakle, obzirom na kur'anski tekst nije incest da se ozene tetici, ma koliko nama, muslimanima, s ovih podrucja takav brak izgledao incestuozno, obzirom na to koliko mi drzimo do roda, familije, bliskosti... Ali, taj kulturoloski fenomen je prihvatljiv nama, no Svedima i Arapima nije.
Hvala na paznji.
svaka chast
i hvala ti shto si na ovako lijep nachin vratila diskusiju na temu