Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Amazonka27 wrote:merkur je fakat skup...i nervira me sto ne prodaju proizvode od coca-cole i sarajevskog kiseljaka a prodaju donat mg i jamnicu....toliko o favoriziranju domacih proizvoda...meni je bitno da ja ustedim gdje god mogu ustediti. Meni je konzum pred vratima i navikla sam se na te cijene...i kad odem kod staraca, gdje im je merkur pred vratima....uvjek dodjem kuci sa upitnikom iznad glave...i pregledavam racun...jer potrosim vise nego inace...
Amazonka27 wrote:merkur je fakat skup...i nervira me sto ne prodaju proizvode od coca-cole i sarajevskog kiseljaka a prodaju donat mg i jamnicu....toliko o favoriziranju domacih proizvoda...meni je bitno da ja ustedim gdje god mogu ustediti. Meni je konzum pred vratima i navikla sam se na te cijene...i kad odem kod staraca, gdje im je merkur pred vratima....uvjek dodjem kuci sa upitnikom iznad glave...i pregledavam racun...jer potrosim vise nego inace...
StupskaBitanga wrote:i još nešto
taj prostor gdje je konzum na baščaršiji je bio devastiran
sada je tu zaposleno 10-ak ljudi
ZAPOSLENO
eto
šta ćete prigovarati kada dođe Billa kaufland ippercoop lidl i ostali
Proci ce godine, prije nego ti lanci udju, AKO IKAD udju.
Razlog, za njihov ulazak potrebno je apsolutno uredjeno zakonodavstvo, a Bosna ima sve samo to ne.
A kakvi su to lanci?
Otprilike se svodi na to, da po istoj cijeni ili za oko 2-3% skuplje, kupujes daleko kvalitetnije proizvode iz EU, nego domace proizvode. U isto vrijeme raditi za te lance je ubistvo, pod pretpostavkom da nisi prodavac/prodavacica.
BTW, Konzum na Baščaršijji za sada tanko radi, ne volU Hin ljudovi
ja koliko vidjeh - krcato.. dok se malo ne izgustira...
p.s Konzum zna cesto staviti akcijske cijene (bio je slucaj i u vf-u)... medjutim, ''cesto'' zaborave te cijene u racunaLO ubaciti.. pa ti 0,75 postane 1,40 a 2,90 4,10 KM... na carsiji vec 2 puta ljudi vracaju proizvode zbog ovoga...
p.p.s Odkad sam cuo mr. THOPSONA u vf-u-konzumu ne kupujem vise...
StupskaBitanga wrote:[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]
StupskaBitanga wrote:
daduli_sa wrote:Zivio Merkur
merkur je katastrofa skup
Nemogu a da ne primjetim da redovno sve osobe koje ne šire nacionalizam redovno nazivaš nacionalnim izdajnicima a ovdje propagiraš da je TODORIĆEV KONZUM O.K,a MIMS-ov MERKUR skup.Ne kontam zašto više voliš hrvatsku firmu od bosanske i zašto sa toliko ushićenja reklamiraš istu.Možda je to neki novi način zaštite vitalnih nacionalnih interesa.By the way MERKUR je uistinu 20% jeftiniji od KONZUM-a.
ako ćemo otvoreno ok
1. boli mene neka stvar odkle je TC nek je iz Malezije Bangladeša ........ 2. Žiim na Stupu i kupujem u Konzumu jučer odem kod rodbine na Otoku i kupim Swity sok od Mimsa koji je u Merkuru 2.45 a u konzumu isti 2.05
imam dokazzato jednom sam kupio faširano meso u merkuru i katastrofa je
3. Rodica mi je radila kod Selimovića u Mimsu za 600KM prešla na isto mjesto u konzumu za 750KM i manje radi i niti jednom joj nije zakasnila plata
zato
ja idem gdje je jeftinije
možda je interex jeftiniji ali ja nemam auta i daleko mi je vući kese iz interexa kada mi je konzum blizu
prestanite me napadati jer UVIJEK kupujem 100% made in BiH ali NEĆU da me MOJ mims pljačka
eto[/quote]
Taj od 2,45 je juice a od 2,05 je nektar, pakovanja su identicna, jedva se primjeti ispod naziva da pise juice ili nektar, ali razlika u okusu nije mala i oba su u konzumu skuplja nego u Merkuru. ti ili nisi primjetio razliku ili namjerno neces
Prema podacima GfK grupe - Centra za istraživanje tržišta u Sarajevu, prema koncentraciji trgovačkih lanaca i ovladavanju tržištem maloprodaje Interex je još bez premca prvi u BiH s 5,8 posto udjela.Taj francuski lanac ima u našoj zemlji 21 prodajni objekt u 19 gradova.Odmah iza njega, s 3,7 posto udjela nalazi se VF komerc. Međutim, kako se podaci odnose na kraj prošle i početak ove godine, prije integracije ovog lanca s lancem zagrebačkog Konzuma u BiH, kad se promatraju zajedno, VF je pod imenom Konzum opasno zaprijetio Interexu na prvom mjestu.Treći po snazi je Tropic centar iz Banje Luke s 2,6 posto tržišnog udjela, a četvrti Bingo iz Tuzle s 2,4 postotka. Tek na petom mjestu je slovenski lanac Mercator s 1,8 posto udjela, potom Omega iz Živinica s 1,7, i sarajevsko-mostarski Merkur s jednim postotkom.Konkurencijsko vijeće BiH, koje se pozvalo na ove podatke, dajući pozitivnu odluku za koncentraciju bh. trgovačke kompanije Velpro i Džananović u sastav zagrebačkog Konzuma, odnosno Agrokora, s pravom zaključuje da je bh. maloprodaja još slabo koncentrirana, što nedvojbeno potvrđuju dani postotciKonzum je najavio ulazak i u FIS iz Viteza. Posebno za kontroliranje malih dućana u centralnim dijelovima naselja, koji čine četiri petine bh. trgovačke mreže.Vlasnici Interexa, kako je kazao Žil le Peletje (Gilles Le Pelletier), zamjenik direktora, idu u fazu rekonstrukcije radi poboljšanja ponude prema krajnjem potrošaču.Najavio je agresivnije otvaranje novih objekata, s fokusom na manje prostore locirane u centru gradova.
Međutim ovi podaci trenutno nisu takvi na terenu jer udruživanjem VF malušića i džananovića i otvaranjem novih objekata Konzum je postao lider u BiH. Veliki skok trenutno je ostvario i Merkur d.d koji je otvorio prodavnice u USK i Jelahu i trenutačno ima 2,5 udjela u BiH. Veliki skok ima i Tuš koji trenutno ima 4 trgovačka centra a do kraja 2008god ima će ih ukupno 8
Omega i Mercator su se udružili u septembru i trenutno imaju 3,5 udjela u BiH a također ovaj postotak je i veći jer je Mercator preuzeo i Eurobest
Treba izdvojiti u DP Sarajevo koji je otvorio shopove u Visokom, Zenici Kaknju i Fojnici
Agrokor ulazi u tursko tržište
Ako Agrokor uspije preuzeti tursku trgovačku kompaniji Migros Turk, za koju je dao neobvezujuću ponudu početkom studenoga i ušao u drugi krug, bit će to treća država u kojoj koncern ima poziciju lidera ...
... u trgovini.
Osim u Hrvatskoj gdje Konzum drži oko 30 posto trgovine, dominantan udjel ima i u BiH gdje je ovogodišnjom kupnjom VF Komerca postao također lider, uzevši prvo mjesto Interexu, dok u Srbiji u idućih nekoliko godina namjerava dosegnuti 20 posto tržišnog udjela, ali bez ambicije da uzme lidersku poziciju Delti, kako je nedavno izjavila potpredsjednica koncerna Ljerka Puljić, piše Jutarnji list.
Danas u Agrokoru nije bilo moguće dobiti više informacija o mogućoj novoj akviziciji, kao ni o financijskoj konstrukciji za nju.
Zemlje poput Bugarske, Turske, Albanije i Rusije bile su najavljene kao “mete” budućeg balkanskog trgovačkog lanca koji su trebali formirati Konzum i srbijanska Delta, a privremeno odgađanje spajanja usmjerilo je obje kompanije na vlastito širenje.
Samostalno širenje u regiji moglo bi se sagledati i kao nova strategija Todorića i Miškovića da prije spajanja Delte i Konzuma osvoje svaki samostalno što veći dio balkanskog tržišta.
Miškovićeva Delta ove je godine krenula u regiju kupnjom najvećeg trgovačkog lanca u Republici Srpskoj, banjolučkog Tropica, te drugog po veličini trgovačkog lanca u Bugarskoj, Pikadilija, a najavljeno je i moguće širenje u Albaniju. Prilikom objave o početku procesa spajanja prošle godine najavljeno je da se kompanije neće preklapati i jedna drugoj biti konkurencija.
Agrokor danas posluje u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Mađarskoj, a ulazak na tursko tržište bio bi najveći iskorak i pozicioniranje u regiji. Već danas Agrokor u Srbiji ima “mali” Agrokor, jer osim trgovine drži lidersku poziciju sa sladoledom, a sve bolju poziciji uzima i Dijamant.
Od core businessa još mu jedino nedostaju vode, a ovih će dana otvoriti još dva hipermarekta Idea u Leskovcu i Subotici. Agrokorov biznis sa sladoledom i vodama već se pozicionirao i u Mađarskoj, a slično je i u BiH. Prema najavama, koncern će ove godine ostvariti prihod od tri milijarde eura.
KONZUM OTVARA U KISELJAKU PRVU MAXI PRODAVNICU Prva Maxi Konzum prodavaonica biće otvorena sutra u Kiseljaku. Prodavnicu će otvoriti Mladen Mišurić-Ravnjak, načelnik Općine Kiseljak i Ismir Brkić, direktor Konzuma BiH, saopćeno je iz ove kompanije. Novootvorena Maxi Konzum prodavaonica u Kiseljaku prvi je Konzumov maloprodajni objekt velikog formata koji je otvoren u ovoj općini. Objekat objedinjuje sve najmodernije maloprodajne standarde sa navikama i potrebama bh. potrošača.
Direktor Konzum BiH će ovom prilikom uručiti donaciju Marici Pušić, predstavnici Centra za socijalni rad Kiseljak.
Kako je najavljeno, svečanost otvaranja zakazana je za 10.00 sati.
I meni je zakon!
Steta sto je malo vise ne reklamiraju, ulazu u marketing..
ali voda kao voda je odlicna
2004 Award Winners
Carbonated Bottled Water
Gold: Borsec, Harghita County, Romania (487 points) Silver: Kiseljak Princess, Bosnia (479 points)
Bronze: StoneClear Springs, Vanleer, TN (476 points)