Umro Safet Isović

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

bengin

Post by bengin »

cikavelja wrote:Ispratise ga i na FTV sa legendarnim koncertom u Zetri, isplakah se k'o djete, dugo Bosanka nece roditi ovakvu velicinu i insana.
Neka ti je rahmet dusi dobri nas Safete.

El-Fatiha
Pretrgli se. Mislim da su jedva pustili i pola sata. Ako nije kod njih zaslužio da njegove pjesme emitiraju čitav dan onda nije nigdje.
btw, i ja sam zajedno sa svim mojim ukućanima plak'o. Čast i Himzi, Zaimu, Mehi.... al Sajo je bio "Tito sevdaha".
Piranesi

Post by Piranesi »

Gospodine Safete Isovicu, neka Ti je vjecni rahmet! Hvala Ti za Nizamski Rastanak..Hvala Ti za sve sto si ucinio za nasu Bosnu I Hercegovinu.. :( Legende ne umiru!!
Hakala

Post by Hakala »

otisao je najveci

rahmet mi dusi

PS.svaki bosanac i hercegovac bi trebao imati makar nesto od Sajinog opusa u kuci
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Kao sto je rekao na svom legendarnom koncertu u Zetri 2003 "iako je vrijeme
delozacija, jos me nisu delozirali iz vasih domova" u tim kucama ce vjecno
svirati njegova predivna pjesma.
Danas neznam ni kako prodje dan otkako sam cuo vijest o smrti. Koga god
pogledam u porodici, svak nekako u momentu postane zamisljen i samo vidis
kako se suza potkrade :( Odrastao sam uz sevdalinku i Saju, tako i moji
ukucani, njegovim odlaskom i kuca nesto izgubi.
Neka mu je vjecni rahmet i lahka zemlja bosanska.
Dzemidzic

Post by Dzemidzic »

Covjek koji je volio Bosnu i njenu najljepsu pjesmu Sevdalinku svim svojim bicem.
Hvala ti Safete Isovicu..molim dragog Boga da te pocasti i na vjecnom svijetu.
El-Fatiha.
amalka

Post by amalka »

Sta reci? Svi dobri ljudi odlaze.... :( Steta je, velika :( Neka mu Allah podari lijepi dzennet i vjecni rahmet :(
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Šta god da napišem, malo je. Trebalo bi ispisati stotine stranica, i opet bi bilo malo.
HVALA MU ZA SVE ŠTO JE UČINIO.
Neka mu Allah podari vječni Džennet.
Amin!
mucho

Post by mucho »

Molim Allah Dž. Š. da mu podari vječni mir i džennet na drugom svijetu..

Teško je opisati kako se osjećamo nakon ovog nenadoknadivopg gubitka..

Poslije ovoga..pomalo se bojim za opstanak naše izvorne i tradicionalne pjesmu
kujundzija

#84 Umro Safet Isovic

Post by kujundzija »

Otisao je Kralj otisao je velikan Sevdaha otisao je s njim jedan dio Bosne jedan dio nas,al nije otislo sjecanje na naseg Velikana Saju,nisu otisle pjesme s kojima je punio duse i srca nas sviju koji smo voljeli sevdalinke.Dok god ima nas bit ce i naseg Saje rahmetli jer ovakvi ljudi kao sto je nas Sajo nemogu da odu da se tek tako zaborave,jer sa svoim pjesmama on ce i dalje da zivi u nama u nasim srcima.Dragi moj Sajo zadnji put kad smo bili zajedno nisam mogao povjerovati da se vise necemo vidjeti i zauvijek cu se sjecati tvoih poslednji rijeci kad smo pricali.Moj Sajo nek ti je vijecni rahmet i da ti dragi Allah Dzellesannuhu podari lijep Dzenet,jer si to zasluzio.
jaba
Location: grad izmedju dvije rijeke na ravnici u zemlji oblika srca

Post by jaba »

never no wrote:Sajo ostaje u nasim srcima za nasih zivota,rahmet mu veliki.

:( :( :( :(
samvan

Post by samvan »

Oj Safete, Sajo, Sarajlijo
sto si bolan NA AHIRET preselio
Oj Safete, Sajo, Sarajlijo
sto si bolan NA AHIRET preselio
Safete, legendo
zao mi je zbog tebe
Safete, legendo
zao mi je zbog tebe
.
.
.
.

neka ti je lahka zemlja,legendo!
bignermo

Post by bignermo »

Tužna srca primih vijest :(
Neka mu je rahmet duši.
amrino

Post by amrino »

"Ako se majko ne vratim
nemoj me zalud cekati
Pusti jednu susu tihu i prouci mi Fatihu
nek me ona isprati..."

El Fatiha :(
diler666

Post by diler666 »

Rahmet mu dusi.
Better Man

Post by Better Man »

bengin wrote:
cikavelja wrote:Ispratise ga i na FTV sa legendarnim koncertom u Zetri, isplakah se k'o djete, dugo Bosanka nece roditi ovakvu velicinu i insana.
Neka ti je rahmet dusi dobri nas Safete.

El-Fatiha
Pretrgli se. Mislim da su jedva pustili i pola sata. Ako nije kod njih zaslužio da njegove pjesme emitiraju čitav dan onda nije nigdje.
btw, i ja sam zajedno sa svim mojim ukućanima plak'o. Čast i Himzi, Zaimu, Mehi.... al Sajo je bio "Tito sevdaha".
Da, ali je prije toga bio kompletan intervju dat za FTV uoči tog koncerta!
RIZVA

Post by RIZVA »

:( :( :( volio sam njegove pjesme i volicu i dalje
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Niko ne spomenu da je naš dragi Sajo bio ranjen tokom rata(1992.). Vidio sam ga na Ortopediji jer je ležao u sobi do sobe moje majke.

:(
Rahmet mu duši.
Pustinjski pjesnik i mrav

Post by Pustinjski pjesnik i mrav »

Ostade nam tuga, ali tu je pjesma da nas razveseli.
Samo kad cujem pjesmu Braca Morici, sav se najezim.
Safete, neka ti dragi Allah dz.s. podari prelijepi Dzenet!
A nama koji ostajemo na ovom svijetu, vise pameti i znanja.
velaxsa

Post by velaxsa »

:( Da li je neko od forumasa bio na dzenazi ili mozda postoje neke slike sa iste? Koliko je bilo raje i sl. Zalosno da u medijima nema skoro nikakvih informacija o ovom tuznom dogadjaju.

P.S.Izgubili smo velikog covjeka, velikog borca za Bosnu i najvecu legendu sevdaha. Neka mu dragi Allah dz.s. podari lijepi Dzennet. :(
joki
Location: esterajh (http://de.youtube.com/watch?v=pRzG--NFjPw)

Post by joki »

čovjek koji je,uz neizbježno genetsko nasljeđe,sukrivac za moju ljubav prema sevdalinci...
nek' mu je vječni rahat...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ovaj tekst je postavljen na forumu B 92...

VREME, br. 870

In memoriam – Safet Isović (1936–2007):

Jablani se povijaju...

Uza sve što krasi vrsnog bosanskog pevača, Safet je pevao prirodnim, snažnim tenorom iz punih pluća, kao da je solista u horu Crvene armije. Kao da mu je ispred svake pesme bilo napisano "fresco"

piše: Ljubomir Živkov

Bdimo da ga pratimo i da ga čuvamo u njegovoj prvoj noći smrti

H. L. B.

Safetov sam glas i pevanje izdvojio u neizrecivo nedeljno prepodne šezdeset i ne znam koje godine, ali ubrzo pošto je moj otac iz Beograda vozom doneo radio marke "Tesla" (koji ispravan i sada stoji u našoj kući iz koje su svi otišli).

Na skali koja je u mraku svetlela (kao i magično oko) bila je silesija stanica, gradova za koje nisam znao gde su, kao Beromunster, međutim je moje detinjstvo i parče mladosti proteklo u medijskom trouglu Temišvar – Novi Sad – Beograd. Te stanice najbolje su se čule i spikeri su govorili srpski; politički korektni Temišvar je zapravo imao nekoliko emisija za srpsku manjinu, a ja sam to kao pripadnik većinskog naroda kolateralno slušao, sećam se spikerke, glasom i konsonantima neobično nalik na tada nezamislivu i nepredviđenu Miru Marković, od te trudbenice radija svakodnevno smo saznavali koliko rumunski radnik može da kupi luka za toliko i toliko leja...

Zavoleo sam rumunsku muziku, kao god i mađarsku, slušao sam tamburaše i tada vodeće radio-pevače, ali jedno od prvih pet ili šest imena koja sam upamtio bilo je ime Safeta Isovića: proći će više od decenije pre nego što ću sa Jusufom otići u Bijeljinu, terra incognita, u kojoj dvije su se vode zavadile, uveliko me je omađijavala nečim što niko drugi nije imao, a to je sevdah, čudo kojem ne odoleva ni takav tutumrak kakav je naš vladar...

Pevači sevdalinki bili su svi dobri, ali je u njihovim glasovima i u njihovom maniru bilo nešto prigušeno, pesma kao da je dopirala iz polutame, iz udaljenog đulistana, ili kroz visoke demire kule ("Aj kulu gradim, a kamena nemam..."). I onda sam čuo glas drukčiji od drugih: vladao je svim melizmima koje Bosna zahteva, ali je iz pesme u pesmu donosio i svoje vlastite. Tehničara dobrih bilo je i pre i posle njega – ono što je Safeta zauvek izdvojilo jeste glas, njegova snaga, njegova radost i njegova suverenost. Da. I njegovi akcenti. Bezuprechnaia dikcija i retorička nazovimo je odgovornost: pet decenija usredotočen je na priču, pa tek onda na svoj glas iako je potonji dušu dao za narcisoidnost.

Moja tetka Novka imala je gramofon, pa sam kod nje u Beogradu (Loznička 6) slušao Zaima Imamovića ("Zašto ti je lice blijedo/Ismihano, dušo moja..."), voleo sam njegovu pevačku gospoštinu, njegovu begovsku odmerenost, dunkl boju njegovog glasa, Zaim, Zaim, ponavljao sam kao da čitam o Sinbadu moreplovcu koji pristaje u Basru, a onda se pojavio Safet, kao neko ko poštuje daidžu Zaima, ali ko je pun snage, radosti i neverovatnog samopouzdanja.

Uza sve što krasi vrsnog bosanskog pevača, Safet je pevao prirodnim, snažnim tenorom iz punih pluća, kao da je solista u horu Crvene armije. Kao da mu je ispred svake pesme bilo napisano "fresco"! Pevao je bez prenemaganja i bez rezerve, kako vesele pesme tako i one poravne: Od svega me sačuvala majka, molska je pesma koja počinje najvišim tonom, onim koji i pravi septakord, Safet bi to otpevao bez respekta i bez napora, od Safeta sam prvi put čuo "Niz polje idu, babo, sejmeni/Sejmenske pjesme, babo, pjevaju/Sejmenske pjesme, babo, pjevaju/ i tvoga sina Marka tjeraju", ali sam čuo i "Uzeh đugum i maštrafu, pođoh na vodu", i pesmu Pokraj Save badem drvo raste, gde će se zlatna ljuljaška neslavno otkinuti: "Pade dragi u zelenu travu, a fesić mu, slatka nano, u duboku Savu."

Kad mislim o njemu, kao što sam mislio cele noći, neke se pesme same izdvajaju, čujem ga kako peva "Koliko je Prijedor polje dugo, široko" i "Sinoć dođe mlado momče iz tuđe zemlje, a jutros već konja sedla, hoće da ide", više drame ima u jednoj strofi, nego na čitavim paradama koje danas svakodnevno trpimo na televiziji. Pa onda: "Čudila se aman ja/Čudila se zeman ja/Čudila se u hasbašči trava", o Zilhanumi koja, verovali ili ne, "ne šće bega, aman ja/ne šće bega, zeman ja/ ne šće bega/ne begeniše ga!"

Safet je pesmu Kad ja pođoh na Bembašu snimio i kao dursku, u prilično živom tempu, hepienda za glavnog junaka nema, ali nema u pesmi ničeg plačevnog, rečeno je kako stvari stoje i vsjo! Jedno su se vreme čule primedbe da "Safet viče", ne znam jesu li bile doprle do njega, ali je Bembašu (molsku, koju svi znaju, a koja je izgleda arapska) otpevao tiho, meditativno, na novi način a opet nadmoćno – da opasku o vikanju nisam više nikad čuo.

Kao član ansambla "Lole" bio sam na kojekakvim turnejama, koncertima, snimanjima i upoznao mnoge tadašnje jugoslovenske pevače, ali nikad Safeta, nikad Zaima i nikad Zehru. Nisam ih nikad ni video uživo, za mene su, kao i kad sam bio dete, dolazili sve troje iz Hiljadu i jedne noći (neko mi je jednom rekao da Zehra radi u banci, to mora da je neka druga Zehra, pomislio sam). A noćas, dok sam se sećao Safetovih pesama, odlučio sam da ne preslušam nijedan disk i da ne potražim nijedan podatak o njemu. Nisu li nas učitelji sve kinjili – ovo moraš da znaš u podne u ponoć – e, ja u podne u ponoć znam o Safetu ono što je važno. Ne znam je li rođen u Sarajevu, za mene je iz Sarajeva jer je odonud Radio Sarajevo. Deset ili petnaest godina u Srbiji čovek nije mogao čuti kako jablani se povijaju, Safet je bio deo grada koji smo opsedali i njegov glas bio je zabranjen iako je Radio Beograd imao stotine njegovih snimaka: možda će neka studija pokazati da smo se samokažnjavali zbog onoga što je u naše ime i našim oružjem Sarajevu činjeno – nismo bili dostojni Safetove pesme...

Žitelji Republike Srpske i sad muku muče sa pesmama koje je snimio Safet, bio je ljubimac sva tri konstitutivna naroda, prelepu pesmu Bosno, zemljo moja mila, tebe volim kao majka sina više niko ne traži, ko bi je sad i zapevao! U njoj se, doduše, pominje Banjaluka, ali se još kako veliča Sarajevo, a pravilno je Srpsko Sarajevo...

Ljubitelji sevdaha iz RS nisu načisto ni šta bi sa pesmom Put putuje Latif-aga, jer je glavni junak Musliman (Bošnjak), jaran mu je Sulejman! Istinabog, Latif Sulju pita je li mu žao Banjaluke, što pesmi danas daje novo značenje, moglo bi da zazvuči i kao srpski trijumfalizam, ama pravi i zbrku: nacionalisti bi da se iskusuraju i u muzici, a posao ispada gori od Sizifovog...

Forsiraju Banjaluko, i ta tvoja sela, ali osećaju, duboko ispod belih košulja obučenih za svadbu, da je pesma Put putuje Latif-aga, jača, dublja... Što je najtugaljivije, prepoznaju je kao svoju, a dužni su da je zaduše i zaborave...

Safet je propevao uz dve harmonike, Jovičinu i Šerbinu, pevao je narodne pesme, kasnije su za njega komponovane pesme, neke izvrsne, druge tek solidne, ali je Sajo svakoj udario istu pozlatu i svakoj dao garanciju koja evo nadilazi njegov život, nek ti je rahmet, Safete.
mucho

Post by mucho »

Nemogu da vjerujem da još niko nije reagovao na ovaj tekst. mislim da je tekst skroz OK, i zaista je Safet bio jedinstven i neponovoljiv. Nebih da se ponavlja, al je neko ovih dana rekao da Bosanska majka više neće roditi takvog sina. Mislim da je to ispravna konstatacija.
A za ovo, kako se Safetove pjesme i tekstovi se tumače kroz vrijeme - to je za naše podneblje normalno

Nek ti je vječni Rahmet

Bosno moja.....
Motokultivator

Post by Motokultivator »

mucho wrote:Nemogu da vjerujem da još niko nije reagovao na ovaj tekst. mislim da je tekst skroz OK, i zaista je Safet bio jedinstven i neponovoljiv. Nebih da se ponavlja, al je neko ovih dana rekao da Bosanska majka više neće roditi takvog sina. Mislim da je to ispravna konstatacija.
A za ovo, kako se Safetove pjesme i tekstovi se tumače kroz vrijeme - to je za naše podneblje normalno

Nek ti je vječni Rahmet

Bosno moja.....
Mah jarane, kako reagovat. Svaka mu je namjestu. :thumbup:
diler666

Post by diler666 »

neznajuci gdje bi ovo napisao/kopirao odlucio sam se ovde :
Sjećaš li se bosanskog Pavarottija?

Neke stvari jednostavno promaknu, kao što je meni, a čini se i ostalim Lupežima, promaknuo prošlotjedni “Globus“. A šteta je, jer u tom je tjedniku još jednom, po tko zna koji puta do sada, briljirao Boris Dežulović u svojoj kolumni “Ugovor s đavlom“. Našu neopreznost i veliku nepravdu ispravit ćemo istog momenta, fenomenalnim tekstom koji se iz nekrologa pretvorio u iznimno oštru kritiku današnjeg nam društva

Da se glazbeno školovao, mogao bi biti naš Pavarotti, napisao je jedan kritičar, ali što bismo mi s Pavarottijem?

Tim riječima od Safeta Isovića, posljednjeg velikana sevdaha, oprostio se pjesnik Mile Stojić. Njegovo slovo u sarajevskim Danima objavljeno je u četvrtak – rano ujutro tog dana, dok su mahmurni raznosači dijelili svežnjeve novina pospanim trafikanticama, u svom domu u Modeni umro je Luciano Pavarotti.

Moćna je pjesnikova riječ – rekao sam Mili koji dan kasnije, ispijajući jutarnju kavu u Tuzli – urekao si čovjeka. Pa ipak, ne umire se od pjesme. Naprotiv, da pjesma ima takvu moć, živjeli bi Luciano Pavarotti i Safet Isović još poneku stotinu godina.

Jedan za drugim umrli su prošlog tjedna Safet i Luciano. Jedan zvijezda svijeta našeg, malog i sve manjeg, drugi zvijezda velikog svijeta, ali jednako sve manjeg. Od Luciana se dostojno oprostila i Hrvatska, velikim novinskim nekrolozima, uz „O sole mio“ na kraju televizijskog dnevnika. Da je pak umro Safet Isović, saznali smo mobitelom, čitajući SMS-poruke iz Bosne.

Nekad nedavno, međutim, bio je Safet Isović velika zvijezda u Hrvatskoj. Čovjek koji je pjevao radošću i snagom talijanskih tenora, i čiji je sevdah pulsirao allegro i fortissimo, punio je hrvatske dvorane i pjevao na zagrebačkoj Šalati pred deset tisuća ljudi, ali danas se toga više nitko ne sjeća. Nije ni čudo. Što bi se zemlja, koja i svoju historiju i derbije Hajduka i Dinama računa od 1990., sjećala jednog prethistorijskog pjevača narodne muzike?

Nama je Safet Isović nestao mnogo prije nego što je umro, istih onih dana kad nam je nestala i Bosna. Danas, ta je zemlja nama nešto poput Tunguzije, zemlja iz uzrečice – mračna, ali živopisna vukojebina, pa onako kako ne znamo da i Tunguzija zaista postoji, u srcu majke Rusije, domalo ćemo se iznenađivati kad cestom nalutamo na tablu s natpisom „Bosna i Hercegovina“.

Petnaestak godina kasnije Bosna je u Hrvatskoj mitska zemlja iz vica, sva od predrasuda i općih mjesta, domovina priprostih i glupih, Muje i Hase, afektirane konobarice iz retardirane serije Nad lipom 45 i portira Šemse iz Naše male klinike. U takvom jednom kalupu, salivenom da nama prepametnima lakše objasni tu kompliciranu zemlju u kojoj se misli na tri jezika, a pjeva na jednom, završio je pred kraj života i Safet Isović – kao ime i prezime odnekud poznato, a zgodno da svojom neobičnom zvučnošću posluži kao sinonim za tunguzijsku pošast što truje naš kulturni prostor, sav prekriven lakiranim parketom po kojemu naše školovane mitteleuropske noge lako lebde u ritmu bečkog valcera i mirno stoje kad se ispraćaju veliki operni tenori, a lupaju petama i kažu „evo, sve za hrvatsku kulturu“ čim čuju narodnu muziku u kojoj nema tamburica ili bendža.

„Turbofolk. Domaća cosa nostra. Prstenje, zlato, mercedesi. Pičke, plesaljke, cajke pevaljke, ćelavi ormari, balkanz gengstaz. Zagreb, Split, Split, Zagreb. Ludnica. Paša, od sumraka do zore, i tako dalje. Svetlana, Slađana, Zvezdana, Ćera, Mufaša, Severina, Alka, Jelena Karleuša, DJ Krmak, - ej, - iđi Miđi, Safet Isović, Kurac Palac, Ceca Veličković, Super Silva, high society kako za koga, lowlife kako za koga, kič, tigrovi u kavezima, alkohol, glupost, primitivizam, pomanjakanje kriterija i mjerila vrijednosti...“

Tako je u pravednom gnjevu pisao i DOP magazin, urbane hrvatske internet novine, moderne, mlade i zgađene turbofolkom, svim tim điđi-miđijama, safetim isovićima i kurcima palcima što su nas preplavili poput tsunamija sa istoka. Nadmeno i nadmoćno, s visina na kojima se čuju samo visoki C Donizzetije arije „Ah, mes amis!“ i potmule frekvencije klupskih basova, s istih onih orkanskih visova s kojih je na portalu index.hr , jednom od ukupno par medija što su u Hrvatskoj uopće javili vijest da je „preminuo Safet Isović, koji se smatra jednim od najboljih izvođača sevdalinki“, u čitateljskom komentaru posprdno dodano: „A u Zimbabveu je preminuo Wuga Buga koji se smatra jednim od najboljih izvođača plemenske glazbe svih vremena. Cijela Hrvatska je zasigurno uzdrmana.“

Otužne su i bijedne te plitke visine s kojih se o „gluposti, primitivizmu, pomanjkanu kriterija i mjerila vrijednosti“ docira trpajući u istu rečenicu Jelenu Karleušu i Safeta Isovića. Tko je glup, tko primitivan, tko je pogubio sve kriterije i mjerila vrijednosti? Ta takozvana i samoproglašena urbana kultura, čijoj su pomodarskoj zapadnosti svi zvukovi s istoka isti, svi smrde na „prstenje, zlato, mercedes, pičke i plesaljke“, ne shvaća ni to da je njen urbani hip-hop po njenim „kriterijima i mjerilu vrijednosti“ upravo klasični trubofolk – točnije, urbofolk.

Kako će onda znati prepoznati razliku između Jelene Karleuše i Safeta Isovića? Razliku taman toliku da u nju stane cijela ta pokondirena pseudokultura kojoj kritičarski gurui i producentski trendseteri još nisu dojavili da je sevdah svjetska glazbena baština, onako kako su joj dojavili za kubansku salsu, portugalski fado ili ciganske trubače, i kako će se u sezoni 2007/2008 nositi mongolski ili estonski folklor. Nije Safet Isović, eto, doživio da ga ta kultura pripusti na splitski Rivu kao Cesariju Evoru, ili u dvoranu Lisinski kao Esmu Redžepovu, da ga pripusti tamo gdje je jednom već bio, u vrijem kad se još nismo sramili što volimo kako Safet pjeva „Akšam mrače, moj po bogu brate“, kad to nije bila i naša muzika samo zato što je Jozo Penava Hrvat, i kad nikome nije bilo neobično da Hrvat pjeva „Bosno moja poharana“.

Kako se to dogodilo da zemlja s kojom imamo hiljadu kilometara zajedničke granice, koja nam je iz svake točke u državi dvije-tri litre benzina daleko, tako nestane iz naših života? Kako se dogodilo da nam se Bosna, dovoljno blizu da požar za pet minuta dođe do Dubrovnika, tako zagubila da brzini zvuka ni petnaest godina nije dosta da nam ponovo donese Safetov glas? Da zemlja hiljadu kilometara bliska nastane hiljadu kilometara daleka?
Na toj hiljadukilometarskoj granici, u gradu Brodu, Slavonskom jao Bosanskom, prije pedeste i pet godina zajedno su u gimnaziju „Zlatko Šnajder“ išli Safet Isović i Zdravko Tomac. Razlika među njima fino ocrtava naš današnji odnos: u svom velikom intervjuu, jednom od posljednjih što ih je dao novinama, Safet Isović se sjetio Tomca, i ostalih školskih drugova, i razrednice Olge Miletić. Naš se Zdravko Tomac, s druge strane Save, ne sjeća ni što je jučer govorio.

Što se nas tiče, mi smo se, eto sjetili velikog Luciana Pavarottija. Sjetili smo se svih onih opernih premijera subotom na koje smo išli s poduzećem, i sindikalnih izleta na bečki Opernball ili u milansku Scalu, kada bi se portir Mile podnapio biranih berbi Garda classico groppella, i zajedno sa šeficom računovodstva pjevao duet Rigoletta i Gilde iz drugog čina. Jer mi, naravno, nikada nismo slušali Safetov turbofolk, mi smo odrastali uz debele guvernante i kao djeca se na bakinu klaviru igrali klasičarskih sinkopa, svađajući se tko će biti Mozart, a tko Salieri.

Vadimo tako ovih dana iz kolekcije diskova jednu od bezbroj prigodnih Pavarottijevih greatest hits i do besvijesti slušamo „O sole mio“, jednako napolitansku kao što je „Sunce zađe, a Mjesec izađe“ tešanjska, i zajedno s rahmetli Lucianom suznih očiju pjevamo „Nessun dorma, tu pure, o Principessa...“, iako nikad u životu nismo, niti ćemo ikada za života znati iz koje je opere ta arija, a kamoli je cijelu čuti. Kao što nismo čuli velikog Pavarottija kako usred bosanskog klanja pjeva potresnu „Miss Sarajevo“, i kao što ne znamo da u njegovoj kući u Mostaru, u Muzičkom centru Luciano Pavarotti, danas taj grozni „turbofolk“ snimaju najveći majstori sevdaha, sve Safetova djeca, a Lucianova kumčad.

Zato se Bosna od Pavarottija oprostila onako kako se oprašta od dragog prijatelja i susjeda – velikom osmrtnicom na pola stranice Oslobođenja. Zato se Hrvatska od velikog Safeta oprostila onako kako se oprašta od rođaka kojeg se cijela obitelj stidi, starog čudaka koji je do smrti pjevao iste one čudne pjesme koje smo voljeli dok nismo postali veliki, ozbiljni i mrki, i dok nismo počeli skrivati stare fotografije s izleta na vrelo Bosne.

Jer da se Luciano rodio u Bileći umjesto u Modeni, mogao je biti naš Safet Isović. Ali, šta bismo mi sa Safetom?
http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=4830
incognito071

Post by incognito071 »

jedan je Sajo!

El Fatiha
Post Reply