Renault put u smrt!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

tataratira

Post by tataratira »

budi fin :D

naravno da je najahao ali šteta je minimalna u odnosu na onaj zgužvani Renault kojem sistem čuva aribegove iako je totalna šteta na autu

onaj sav zgužvan nije se aktivirao, a ovaj skočio na trotoar i sve radi
yebo airbegove, zakazala je vazdušna zavjesa..kontaš?
terapija

Post by terapija »

tataratira wrote:budi fin :D

naravno da je najahao ali šteta je minimalna u odnosu na onaj zgužvani Renault kojem sistem čuva aribegove iako je totalna šteta na autu
A eto bicu fin :P

odoh s teme svakako, ne isplati se pametovati previse, ionako nemamo pojma o konkretnoj nesreci a na svakom koraku experti sa svojim "novim" autima :)
tataratira

Post by tataratira »

dobro, ovaj najahao i otvorili se a onom totalna šteta na autu i nisu se otvorili !?

ja da ima Renault stavio bi šlauf na volan :D za svaki slučaj
terapija

Post by terapija »

tataratira wrote:dobro, ovaj najahao i otvorili se a onom totalna šteta na autu i nisu se otvorili !?

ja da ima Renault stavio bi šlauf na volan :D za svaki slučaj
:D :D :D

izgleda da je Renault u stanju napraviti pametniji i napredniji sistem zastite od mercedesa :P
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Moje licno misljenje je da ima prostora da tuzi Reno jer je to apsolutna greska u projektovanju ako se mora zakljucavat pojasom da bi sistem radio - dakle ponovo je do Renoa...

Ako ima para za parnicenje grdne pare moze dici za ovo jer je auto totalno havarisan a aktivacije jastuka nije bilo!

Ne vidim zasto covjeka pojedinci zakucase za drvo, umjesto da mu se pomogne nekim suvislim savjetom doticni ga razapinju na krst...Na kraju krajeva sigurnost je masno platio! Je l Reno marka ili nije nek potvrdjuje sud a na njega svakako pravo ima pa uspio ili ne uspio!

Moje licno misljenje je da je strasna greska nastupila u slucaju zatajenja aktiviranja jastuka...

DA JE KOJIM SLUCAJEM se otvorio sav komplet jastuka u autu prilikom prevrtanja, a vozac bio polomljen iako nevezan, odgovornost proizvodjaca se samo u tom slucaju moze odbaciti bez ikakvog razmisljanja!
Sva palamudarija oko "je l se otvara dvostepeno il trostepeno" "jel bio vezan" "vaki jastuci naki jastuci" je bezlicna jer ono sto se plati treba i da radi!

Moje licno misljenje je da je nevezivanje u autu prilicno slab argument renoa (a i pojedinaca na forumu),ako sam dobro razumio, kojim se zeli obeshrabriti klijent da stvar rijesi na sudu gdje bi ako ima pravde kako treba mogao dobiti dobru odstetu! Jastuci MORAJU da rade BAS KAO U SLUCAJU OVOG MERCEDESA na slici! A je li generacija jastuka takva i takva to klijenta ne interesuje sa stanovista ostecene osobe!
ONO STO NE RADI KAKO TREBA je zapravo nesto sto NE VALJA zapravo NESTO STO NE VRIJEDI!

Ostecenoj osobi svakako preporucujem da i dalje ganja to pa dokle god!
Last edited by Citizen-X on 24/08/2007 17:39, edited 1 time in total.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Jedino sto je nepoznanica ove sve trakavice je vrijeme "napuhanosti" zracnih jastuka jer koliko ja znam efektivno su "puni" na vrlo kratko vrijeme!
Krhljo

Post by Krhljo »

Evo kolega sa PG-a veli da i mi stavimo komentar koji ovdje pa cu krenuti polako.

Nije dzaba Jeremy Clarkson rekao da francuska auta prave nadrkani alzirci i onda i ne mozemo od njih ocekivati nesto posebno. Dalje AIRBAG-ovi su se trebali otovoriti i to sto se oni otvaraju brzo i sto samo momentalno prave neku deformacionu zonu za tijelo je sasvim dovoljan vremenski period jer tu su i najgore ozljede kod saobracajke koja traje takodje veoma kratko.

KAda mi dodju ovi iz Amerike pametovati za taj pojas ko fol a da se je ovo kod njih desilo oni bi tuzili i Renault i Francusku i francuze i sve ostale jer oni to mogu i to kod njih zakon dozvoljava. Mislim oko tih tuzbi je najgori apsurd kada su porodice ljudi koji su umrli od raka pluca tj. pusaca tuzile kompanije koje se bave proizvodnjom cigareta i mores bilivit ili ne dobile parnicu, to je ono van pameti jer svako zna koliko su cigare stetne za zdravlje i ti sami pusaci su znali ali kada su umrli nisu mogli to reci a to su njihove familije objerucki prihvatile. Tako da je ovo slucaj u USA covjek ne da bi dobio dovoljno nego bi morao i drzati seminare sirom glupe USA o svojim strahovima koje je prezivio i kako je on u tome nasao boga i kako ako te on sada dirne rukom kamen iz bubrega ce ti otici u PM. Eto ameri please SFU :D. JA bi stvarno volio da ovaj covjek nesto dobije ali tesko da ce ista od toga biti, jedino da ima nekoga zestokog kolegu advokata i da nadje neki slican slucaj pa da traze onda vjestaka koji bi sve te njihove tvrdnje potvrdio i onda bi mogli da krenu put sudnice i ka nekom putu ka pobjedi.
nineac

Post by nineac »

Krhljo wrote:Evo kolega sa PG-a veli da i mi stavimo komentar koji ovdje pa cu krenuti polako.

Nije dzaba Jeremy Clarkson rekao da francuska auta prave nadrkani alzirci i onda i ne mozemo od njih ocekivati nesto posebno. Dalje AIRBAG-ovi su se trebali otovoriti i to sto se oni otvaraju brzo i sto samo momentalno prave neku deformacionu zonu za tijelo je sasvim dovoljan vremenski period jer tu su i najgore ozljede kod saobracajke koja traje takodje veoma kratko.

KAda mi dodju ovi iz Amerike pametovati za taj pojas ko fol a da se je ovo kod njih desilo oni bi tuzili i Renault i Francusku i francuze i sve ostale jer oni to mogu i to kod njih zakon dozvoljava. Mislim oko tih tuzbi je najgori apsurd kada su porodice ljudi koji su umrli od raka pluca tj. pusaca tuzile kompanije koje se bave proizvodnjom cigareta i mores bilivit ili ne dobile parnicu, to je ono van pameti jer svako zna koliko su cigare stetne za zdravlje i ti sami pusaci su znali ali kada su umrli nisu mogli to reci a to su njihove familije objerucki prihvatile. Tako da je ovo slucaj u USA covjek ne da bi dobio dovoljno nego bi morao i drzati seminare sirom glupe USA o svojim strahovima koje je prezivio i kako je on u tome nasao boga i kako ako te on sada dirne rukom kamen iz bubrega ce ti otici u PM. Eto ameri please SFU :D. JA bi stvarno volio da ovaj covjek nesto dobije ali tesko da ce ista od toga biti, jedino da ima nekoga zestokog kolegu advokata i da nadje neki slican slucaj pa da traze onda vjestaka koji bi sve te njihove tvrdnje potvrdio i onda bi mogli da krenu put sudnice i ka nekom putu ka pobjedi.
Problem i jest sto tamo nigdje nepise da je gospodin tuzio Renault. Covjek moze tuziti renault, a nas sud moze dosuditi naknadu koju renault MORA isplatiti ako se utvrdi da je doslo do kvara na automobilu!
On je isao direktno renaultu na nagodbu, sad neka ide na sud, pa ako ima pravne drzave kao sto ima u americi, sud ce dosuditi obestecenje ako se utvrdi renaultova krivica.
Da sam ja na renaultovom mjestu nebi ni ja nista dao dok se neizvrsi vjestacenje automobila u ustanovi koja je akreditovana za takve stvari, a takve ustanove i uz najbolje namere nema u BiH, jer je nasim politicarima glupost pare trositi na opremanje i usavrsavanje univerziteta koji bi se trebali time baviti.
Ovo je problem koji se netice samo Renaulta ili tog gosopodina, nego drzave kao cjeline. Ovo pokazuje da mi nemamo ustvari drzavu, jer ako je doslo do kvara na tom automobilu, onda bi sama drzava trebala pokrenuti zakonske mjere protiv Renaulta da bi ih natjerala da povoku i o svom trosku poprave sva auta iz te serije. Zato nas stranci drugacije gledaju, i uvijek ce gledati sve dok se mi postavljamo tako. Ako ima imalo sumnje u kvar na autu to je tuzioc trebao uvesti u zapisnik i povesti istragu sto se desilo tako kako se desilo.
Kada nase pravosudje bude tako radilo, onda ce i druge zemlje gledati ozbiljnije na nas, jer ako postoji problem u toj seriji, to bi se odrazilo u svim drzavama gdje se ta serija prodavala, medjutim stanje je kakvo jeste, i ja shvatam gnjev tog covjeka, ali bez sudske odluke i dokaza da nesto nije uredu sa autom, taj covjek nece nikada dobiti nista od Renaulta, niti postoji razlog da sad neko nekupuje automobile te firme samo zato sto se to desilo njemu.
Prvak po problemima sa zracnim jastucima i uopce sistemima sigurnosti je Mercedes, pa nevidje da se ljudi nesto satrase pljujuci po njemu.
amrica

Post by amrica »

na http://www.vecernji.hr ima spisak auta koji su povuceni sa trzista ove godine zbog raznih problema
Citizen-X

Post by Citizen-X »

nineac wrote:
Krhljo wrote:Evo kolega sa PG-a veli da i mi stavimo komentar koji ovdje pa cu krenuti polako.

Problem i jest sto tamo nigdje nepise da je gospodin tuzio Renault. Covjek moze tuziti renault, a nas sud moze dosuditi naknadu koju renault MORA isplatiti ako se utvrdi da je doslo do kvara na automobilu!
On je isao direktno renaultu na nagodbu, sad neka ide na sud, pa ako ima pravne drzave kao sto ima u americi, sud ce dosuditi obestecenje ako se utvrdi renaultova krivica.
Da sam ja na renaultovom mjestu nebi ni ja nista dao dok se neizvrsi vjestacenje automobila u ustanovi koja je akreditovana za takve stvari, a takve ustanove i uz najbolje namere nema u BiH, jer je nasim politicarima glupost pare trositi na opremanje i usavrsavanje univerziteta koji bi se trebali time baviti.
Ovo je problem koji se netice samo Renaulta ili tog gosopodina, nego drzave kao cjeline. Ovo pokazuje da mi nemamo ustvari drzavu, jer ako je doslo do kvara na tom automobilu, onda bi sama drzava trebala pokrenuti zakonske mjere protiv Renaulta da bi ih natjerala da povoku i o svom trosku poprave sva auta iz te serije. Zato nas stranci drugacije gledaju, i uvijek ce gledati sve dok se mi postavljamo tako. Ako ima imalo sumnje u kvar na autu to je tuzioc trebao uvesti u zapisnik i povesti istragu sto se desilo tako kako se desilo.
Kada nase pravosudje bude tako radilo, onda ce i druge zemlje gledati ozbiljnije na nas, jer ako postoji problem u toj seriji, to bi se odrazilo u svim drzavama gdje se ta serija prodavala, medjutim stanje je kakvo jeste, i ja shvatam gnjev tog covjeka, ali bez sudske odluke i dokaza da nesto nije uredu sa autom, taj covjek nece nikada dobiti nista od Renaulta, niti postoji razlog da sad neko nekupuje automobile te firme samo zato sto se to desilo njemu.
Prvak po problemima sa zracnim jastucima i uopce sistemima sigurnosti je Mercedes, pa nevidje da se ljudi nesto satrase pljujuci po njemu.
I konacno rjesenje je?
68847

Post by 68847 »

Procitah dosta toga. Aj' se sad sjeti ko je sta napisao.
Aj' ovako:
- zapisnik, med. dokumentacija, invalidnost... a nalazi vjestaka nekakve, tehnicke, saobracajne, kakve li, struke?
Zasto ih nema?
Da li postoje?
Vjerovatno.
Ne raspolazemo kompletnom slikom.
Sta znam?
Znam da je slomljeno 7 rebara lijevo i 2 desno (mislim da je neko napisao 17).
Znam da se vozilo "koturalo" osamdesetak metara.
(Iskreno, kad sam to procitao, pomislih - pljeskavica od auta. Iznenadih se kad sam vidio slike. Dobro izgleda za toliko tumbanje.)
E sad - airbag-ovi.
Vidim samo dvije mogucnosti: il' je Renault zbilja ukakio stvar, il' je neki od "majstora" u nasem, cesto primjenjivanom stilu, nesto istekao (ako je to moguce) s objasnjenjem: "Sta ce ti to".
trinaesti

Post by trinaesti »

za sve one koji kake o tome kako je renault smece.

evo friskih slika od prija dva tri dana.

moj jaran vracao se kuci s dostave, i na njegovu traku uleti mercedes e klase (okonja). a on u renaultu kangoo. direktan sudar na otvorenoj cesti.

i samo slomio ruku. a pogledajte kako je strahovit sudari bio.

bio je vezan, imao je oba airbaga koji su odradili svoje.

a kabina kao sto vidite ostala cijela. renault kangoo izdrzao udar mercedesa e klase.

evo slika...

Image
Image
Image
Image
Image
Image
nineac

Post by nineac »

Citizen-X wrote:
nineac wrote:

I konacno rjesenje je?
Rjesenje nije ni u Renaultu niti u tom covjeku. I stvarno da je sve zakazalo na tom autu, nem pravne drzave koja ce tog covjeka kao gradjanina BiH zasititi. Stoga, rjesenje postoji, ali tada skrecemo sa ove teme ali i automobila generalno.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

nineac wrote:
Citizen-X wrote:
nineac wrote: Problem i jest sto tamo nigdje nepise da je gospodin tuzio Renault. Covjek moze tuziti renault, a nas sud moze dosuditi naknadu koju renault MORA isplatiti ako se utvrdi da je doslo do kvara na automobilu!
I konacno rjesenje je?
Rjesenje nije ni u Renaultu niti u tom covjeku. I stvarno da je sve zakazalo na tom autu, nem pravne drzave koja ce tog covjeka kao gradjanina BiH zasititi. Stoga, rjesenje postoji, ali tada skrecemo sa ove teme ali i automobila generalno.
Eto ti gore slike pa ti ja ne trebam vise komentarisat!
Na kraju krajeva ne mora tuzit Reno u BIH moze parnicu potegnut na francuskom sudu ili na bilo kojem drugom i cao djaci!
Citizen-X

Post by Citizen-X »

trinaesti wrote:za sve one koji kake o tome kako je renault smece.

evo friskih slika od prija dva tri dana.

moj jaran vracao se kuci s dostave, i na njegovu traku uleti mercedes e klase (okonja). a on u renaultu kangoo. direktan sudar na otvorenoj cesti.

i samo slomio ruku. a pogledajte kako je strahovit sudari bio.

bio je vezan, imao je oba airbaga koji su odradili svoje.

a kabina kao sto vidite ostala cijela. renault kangoo izdrzao udar mercedesa e klase.

evo slika...
Odmah da ti kazem da to nema nikakve veze:
Reno Modus ima 5 zvjezdica za sigurnost isto kao i Volvo S80
Vidi ovo npr:

http://msnbcmedia4.msn.com/j/msnbc/Comp ... vsmall.jpg

Me's'cini da je izgleda merdjo dobro pros'o mog'o ga je ZIK :D

Salu na stranu, medjutim kako neko vec gore rece, ako nista kavez ga je spasio, dakle daleko od toga da je smece - radi se o tome da je zatajio NJEGOV sistem AIRBAG-a a kako vidis na tim slikama jedan kangoo koji ima mnogo nizu cijenu na trzistu fercera sa sigurnosne tacke gledista i aktivno (sistem zracnih jastuka i zatezaca pojaseva) i pasivno (konstrukcija kaveza)!

Sada bi jedino ostecenik u ovom slucaju vozac Scenica trebao da uzme ove slike i turi ih sucu pod nos i kaze mu:

Je l moguce da njemu HM-HA ispadne a meni HM-HA ne ispadne :D

Prema tome svaka prica je izlisna i diskusija. Covjek je ostecena strana a proizvodjac mora da isplati korisnika i da se sankcionise zbog proizvoda koji nije funkcionisao adekvatno onome sto je sadrzavao!
68847

Post by 68847 »

Ne bih se slozio da je izlisna prica i diskusija.
Rekao sam da nemamo sve podatke.
Znam za silu (primarno vrhunskih vozila) kojima je sila toga iskljuceno (cvikanjem zica i sl.) da ne svijetle tamo neke lampice.
Nije nam poznato da li je sve bilo ispravno prije udesa?
Ako jeste - jedna prica, ako nije - druga.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

68847 wrote:Ne bih se slozio da je izlisna prica i diskusija.
Rekao sam da nemamo sve podatke.
Znam za silu (primarno vrhunskih vozila) kojima je sila toga iskljuceno (cvikanjem zica i sl.) da ne svijetle tamo neke lampice.
Nije nam poznato da li je sve bilo ispravno prije udesa?
Ako jeste - jedna prica, ako nije - druga.
Podrazumijeva se - ali sad bas tesko da je neko na novom autu cvik'o zice! Cisto sumnjam da je kupac bio toliki idiot da to uradi... A ako jest precvikano - opet je odgovornost na proizvodjacu "in flagranti"!
k0laps

Post by k0laps »

ins wrote:
Romeo 80 wrote:Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
Potpuno netacno, Air bag se ne otvara kada osoba nije vezana.

Zasto? Jer tada ubija tu osobu!
Eh pa ovdje se ne bi slozila sa tobom... Neki dan je jedan moj prijatelj imao udes, jastuci se otvorili a nije bio svezan...
I nije tacno da ubija tu osobu jer ga je upravo airbag i spasio, da ga nije bilo danas sigurno ne bi bio medju zivim...
68847

Post by 68847 »

1. Poslije svega kazem: hm, hm i jos jedno hm?
Zasto su predoceni samo oni dokumenti koji ocigledno idu autoru u korist a nedostaju oni koji... sta?
Ne idu u korist?
Nisam sklon donosenju zakljucaka dok nemam svu dokumentaciju.
A cim je nemam pocinjem biti sumnjicav.
Zasto nije predocena?
Ima nesto sto bas i nije potaman?

2. Kupac - idiot?
Ko je kupac tj. vlasnik?
Vakufska banka.
Vlasnik ili leasing?
Pri je bih rekao vlasnik jer na: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?me ... ijest=6636 pise: "...dionica Vakufske banke, a zamjenik direktora Edis Kusturica tvrdi..." a i u rjesenju o invalidnosti pise: "povreda na poslu"
Pitam jer se sluzbena vozila handre do PM. Poznata stvar.

3. Izvjesna "provaljivanja" i pretjerivanja: "serijski lomovi 17 rebara (covjek ima ukupno 22 rebra)". Pise u nalazu: sedam desno i dva lijevo i, uzgred, covjek ima 24 rebra. "izvuceno iz trbusne duplje oko 3 l krvi" - ne kazem, da nije al' gdje to pise u prilozenoj medicinskoj dokumentaciji? Suspektna je bila ruptura slezene. Nije potvrdjena. Pisalo bi. Otrgnut omentum maius. Bila bi uradjena resekcija. Ne pise da jeste. "hemopneumotoraks pluca ili probijena plucna maramica na nekoliko mjesta" - a cega drugog nego pluca tj. grudnog kosa? Samo ime kaze. Na nekoliko mjesta? Uzgred, to se moze potvrditi samo torakotomijom ili torakoskopijom a to nije radjeno. Radjena je torakalna drenaza. Jos jedno uzgred - hematopneumotoraks jeste opasno stanje a njemu se ovdje ne pridaje dovoljna vaznost. "pluca funkcionisu sa oko 30% kapaciteta" - mozda i jeste al' u predocenoj dokumentaciji toga postotka nema.

4. sve u svemu nisam pretjerano zadovoljan mirisom teksta na netu.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

68847 wrote:1. Poslije svega kazem: hm, hm i jos jedno hm?
Zasto su predoceni samo oni dokumenti koji ocigledno idu autoru u korist a nedostaju oni koji... sta?
Ne idu u korist?
Nisam sklon donosenju zakljucaka dok nemam svu dokumentaciju.
A cim je nemam pocinjem biti sumnjicav.
Zasto nije predocena?
Ima nesto sto bas i nije potaman?

2. Kupac - idiot?
Ko je kupac tj. vlasnik?
Vakufska banka.
Vlasnik ili leasing?
Pri je bih rekao vlasnik jer na: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?me ... ijest=6636 pise: "...dionica Vakufske banke, a zamjenik direktora Edis Kusturica tvrdi..." a i u rjesenju o invalidnosti pise: "povreda na poslu"
Pitam jer se sluzbena vozila handre do PM. Poznata stvar.

3. Izvjesna "provaljivanja" i pretjerivanja: "serijski lomovi 17 rebara (covjek ima ukupno 22 rebra)". Pise u nalazu: sedam desno i dva lijevo i, uzgred, covjek ima 24 rebra. "izvuceno iz trbusne duplje oko 3 l krvi" - ne kazem, da nije al' gdje to pise u prilozenoj medicinskoj dokumentaciji? Suspektna je bila ruptura slezene. Nije potvrdjena. Pisalo bi. Otrgnut omentum maius. Bila bi uradjena resekcija. Ne pise da jeste. "hemopneumotoraks pluca ili probijena plucna maramica na nekoliko mjesta" - a cega drugog nego pluca tj. grudnog kosa? Samo ime kaze. Na nekoliko mjesta? Uzgred, to se moze potvrditi samo torakotomijom ili torakoskopijom a to nije radjeno. Radjena je torakalna drenaza. Jos jedno uzgred - hematopneumotoraks jeste opasno stanje a njemu se ovdje ne pridaje dovoljna vaznost. "pluca funkcionisu sa oko 30% kapaciteta" - mozda i jeste al' u predocenoj dokumentaciji toga postotka nema.

4. sve u svemu nisam pretjerano zadovoljan mirisom teksta na netu.
Rek'o bih da si promasio malo temu al u svakom slucaju dobar komentar!

Stvar nije o ozljedama, vec diskutujemo o disfunkciji sistema zracnih jastuka! Da je i mrtav ne daj boze, nije tema povreda nego zakazivanje sistema zracnih jastuka! E sad sto je frajer dis u to necu da ulazim! Kao i to da je vozio brzo! Nek je vozio i 200km/h to se ne tice nikog jer SRS mora da radi neovisno je l lik prezivio, povrijedjen ili poginuo, je l pogrijesio u saobracaju, je l vozio koliko i kako!

Ponovo kazem: dobar komentar - ali nema veze sa temom!

Reklo bi se prvo isprobaj kad kupis :D
68847

Post by 68847 »

Mozda ne udaram direktno nego sa strane al' ne promasujem ja tek tako.

Predocio sam netacnosti u predocenom i rekao da nam nije dato na uvid strucno misljenje (misljenje vjestaka) o tome: Zasto se airbag-ovi nisu aktivirali?

Znas npr: Pao avio - poginuo pilot.
Tragedija al'... sto nije iskocio?
Neispravan poklopac kabine - nije mogao otvoriti.
Aha!
Tako znaci.
A jes' al' i da je iskocio nije imao padobran.
Nije htio da ga nosi.
(Primjer iz kategorije krajnosti gdje je rezultat - podjeljena odgovornost)

Opet kazem: dokumentacija o tehnickoj ispravnosti (neispravnosti?) vozila.
Toga nema.
Da ste na sudu i zastupate, u ovom slucaju "Renault", trazili bi podatke o udesima u kojima je navedeno vozilo mozda ucestvovalo. Ako ih je bilo, trazilio bi dokaz da je sve dovedeno u red. (treba li da objasnjavam zbog cega ovo govorim?) E tek kad se to iskljuci rekli bi: "Do mene". Inace - jok.

Da sam ja pravio tu stranicu pokazao bih vam i misljenja, procjene i ocjene strucnih osoba koje bi pokazale da je vozilo bilo redovno kontrolisano, tehnicki ispravno, da su svi sistemi ispravno funkcionisali... svi ali ti - ne i da je kriv: taj i taj.
Ovako - ide se na emocije citalaca a "ciste, razumne tehnike" nigdje.

Eto o cemu se radi.

Pitanje - sta?, daje osnov za pricu.
Ovdje postoji odgovor na: sta? al' nema odgovora na - zasto?
gumifufna

Post by gumifufna »

Da i ja kazem koju na ovu temu,valjda nece biti kritika zbog pravopisa :D
Nisam nigdje vidio da negdje pise koje je auto godiste.Vidio sam u dosta postova da je prepirka oko zracnih jastuka kad se otvaraju.I svi ste u pravu ima koji se otvaraju samo ako se pojas svezan a ima ikoji su aktivni stalno bez obzira da li se vezan ili ne. Evo jedan primjer mercedesa gdje vozac svezan i samo se njegov zracni jastuk otvorio
http://www.youtube.com/watch?v=8JAYPVDmxZI
Neznam da li je ovo auto bilo redovno na servisu,ako je bilo prvo bi trebalo na stranici biti da je auto redovno servisirano i da ima pecat u servisnoj knjizi koji nije stariji od jedne godine jer se auto svake godine mora servisirati.A ako auto nije bilo na servisu dvije tri godine od tuzbe nema nista.
Ovo govorim jer radim u Njemackoj u jednom servisu i znam kako je moj sef tezak ako ga zamolim da mom nekom jaranu samo udari pecat u servisnu knjigu da bi ga bolje prodao.Zato svako auto ima servisnu knjigu gdje se potvrdjuje da je bio u servisu i ako dodje do nesrece prvo se trazi servis koji je auto servisirao.Ovdje se servisi najvise toga boje da ga neko tuzi da mu auto nije bilo ispravno a bio je na servisu.
Mozda malo skrecem sa teme,ali malo da vas upoznam kako se radi u servisima na zapadu bas zbog ovakvih situacija.Ako nesto otkrijem na autu da nije u redu a musterija hoce da vozi auto mora se potpisati da je auto preuzeo neispravno.Gumu ako skinem i prgledam kocnice i ponovo je stavim moram zategnuti sa moment kljucem i zalijepiti na volan da mora ponovo taj tocak dotegnuti nakon 50 km predjenih.Stalno nam dolaze ljudi u servis da pregledaju ispravnost dizalica i alata.Sve se provjeraje od alata za pumpanje guma,alat za provjeru kocionog ulja.za provjeru antifriza.moment ljuc sve mora biti ispravno.Ja za jedan godisnji servis auta na kojem samo zamjenim ulje i filter ostavim sat i pol do dva sata ,jer se tu podrazumjeva i pregled citavog auta od dizne za pranje sofer sajbe do motora i citave elektronike na autu.
Eto ima misljenja i ljudi koji su pravnici ai nas laika i nije bas to sve lako ja nastrado haj da tuzim fabriku, mora se sve imati na umu.Koliko god ti imao razloga za tuzbu i oni imaju jos vise da se odbrane.Zato netreba srljati jer ako ode na sud bez odgovarajucih argumenata mogao bi popusit jos gore da i njima plati za onu stranicu sto je napravio.
68847

Post by 68847 »

:-D

Nesto kao da slicno govorimo.

Vozilo je, cini mi se da tako pise u zapisniku, 2001.; udes je 2003.
68847

Post by 68847 »

A da...
Nisam pravnik (ako si na mene mislio) samo se "u svasta petljam".
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Romeo 80 wrote:Zračni jastuci se otvaraju i kad pojasevi nisu vezani! To su dva potpuno odvojena sistema. Zašto se ne bi otvarali? Po nekim studijama efikasnost zračnih jastuka drastično opada u slučajevima nevezanja pojaseva na nekih 18-ak %, ali i to je bolje nego ništa. U Americi ne postoji zakonska obaveza vezanja pojaseva, pa im se zračni jastuci otvaraju bez problema!
jes'l ti ikad bio u americi??
Post Reply