Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#76 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by bijela »

arte.fakt wrote: dali imaju na jednom mjestu sve njegove fetve i gdje se mogu procitati !?
El-Kalem je 2006. izdao "Husein Đozo - Izabrana djela"
tomovi 4. i 5. su njegove fetve
arte.fakt

#77 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by arte.fakt »

bijela wrote:
arte.fakt wrote: dali imaju na jednom mjestu sve njegove fetve i gdje se mogu procitati !?
hvala bacam se u potragu ;)
esoes

#78 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by esoes »

arte.fakt wrote:
bijela wrote:
hvala bacam se u potragu ;)
ja imam "Fetve u vremenu 1965-1977"
izdanje Ilmija, Srebrenik, 1996.g.
Pouzdano znam da kopija, kvalitetno uradjena ima u kopirnici pod Bistrikom, lik je uredno kopirane i ukoricene nastavio da prodaje i znam da ih ima.

Knjiga je prilicno kvalitetna, i dio koji me "navukao" na citanje je u predgovoru i odgovoru na prvo pitanje u knjizi: "...Ne moze se nikome nametnuti tudje misljenje..."

da ne prepisujem sada ostatak.

Mozda se nakanim i da je obradim za online citanje.
hermafrodit

#79 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by hermafrodit »

back in black wrote:s obzirom da musliman vjeruje kako će svi koji umru kao nemuslimani na budućem svijetu - ahiretu ispaštati u džehenemskoj vatri?
nesto gluplje u zivotu nisam cuo! ne mogu vjerovati da su ostale religije pogresne i eto vise od pola svijeta je u zabludi i zavrsice u dzehenemu. iskreno, ne zanimaju me ostale religije osim islama, ali govoriti da je svi trebaju biti muslimani i kako je islam najispravnija religija je glupoo i zalosno
Nele9

#80 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Nele9 »

hermafrodit wrote:
back in black wrote:s obzirom da musliman vjeruje kako će svi koji umru kao nemuslimani na budućem svijetu - ahiretu ispaštati u džehenemskoj vatri?
nesto gluplje u zivotu nisam cuo! ne mogu vjerovati da su ostale religije pogresne i eto vise od pola svijeta je u zabludi i zavrsice u dzehenemu. iskreno, ne zanimaju me ostale religije osim islama, ali govoriti da je svi trebaju biti muslimani i kako je islam najispravnija religija je glupoo i zalosno
Objavljeno je u Kur´anu da je Allah upotpunio vjeru islam i da je zadovoljan da nam islam bude vjera. Kur´an takodje govori kako će i pojedini kršćani, Židovi, i Sabijci u Džennet. Većina uleme medjutim danas misli kako se ne radi o kršćanima i Židovima iz ovog vremena, jer su unijeli idolatriju u svoje običaje.
Abdulvahid

#81 Re:

Post by Abdulvahid »

_BosanaC wrote: 'Strucnjake' na stranu, ima li u Kur'anu dio gdje se govori o tome ili opet 'strucnjaci' tumace kako je njima ceif?

Mozda isto interesantno pitanje - sta je sa doniranjem organa poslje smrti? I takodje sta je s primanjem doniranih organa?
Wooooooooooooooooooooow koji si ti lik ba, cuj strucnjake na stranu izvini, pa sto onda postavljas pitanja obicnim ljudima ako ni sturcnjacima ne vjerujes. Mogu li ja tebe nesto pitat: Kada te zub zaboli jeli ti ides stomatologu ili proktologu!? Strucnjak.

Niko od njih ne tumaci kako je njima cejf nego iz znanja koji su cjeli svoj zivot sticali i nemas pravo da tako govoris o ucenjacima ovog Ummeta da ih potvaras na taj perfidan nacin. A ako vec hoces odgovor iz Kur'ana, bujrum brate abdest i uzmes onu lijepo umotanu knjigu sto stoji gore na vrhu regala i malo procitas sta pametno;) i napomena nemoj citat sa preovodm jer i to je preveo jedan od onih "strucnjaka" nego onaj samo sa arapskim i naci ces odgovor na nekoliko mjesta gdje se govori o ukopu mrtvih u zemlju. A ako neznas arapski opet problem, kako citati knjigu na jeziku kojeg ne razumijes... hmmmm.... opet ti je potreban jedan od strucnjaka da te nauci "kako je njemu cejf" da bi znao.... tezak je tvoj zivot brate sve bi sam al nikako bez strucnjaka da maknes.... lamse
theTruePath

#82 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by theTruePath »

ali sam vidio mezarja sa slikom, sa zaltnim slovima, sa natpisima i popisom komplet familija koje su podigle mezare..
Pa ima toga puno,najgori su u tome u Sandzaku i Krajini,,,primjer o cemu govorim:

Image

u Cazinu je IZ nedavno uvela zakon kako nisam smije izgledati,izmedju ostalog pise da ce slike u mezarlucima biti zabranjene,dakle sad vise nema gradnje gromoznih "turban nisana",plocica i sl.Ne znam dal to pravilo postoji u Sarajevu jer kako vidim nemaju uopste tih problema,svi su nisani uglavnom propisni,,ako izuzmemo par s slikama,ili su sarajlije "islamskiji" od ostalih hehe
cikafe

#83 Re:

Post by cikafe »

venera888 wrote:zapravo,uopste nas ne zanimaju crnogorci i sandze.najvjerovatnije je da i jesu bili prije pravoslavci,i neka su...al ne mjesaj to sa bosancima
ah, volim jutarnji miris rasizma... :lol:
Nele9

#84 Re: Re:

Post by Nele9 »

cikafe wrote:
venera888 wrote:zapravo,uopste nas ne zanimaju crnogorci i sandze.najvjerovatnije je da i jesu bili prije pravoslavci,i neka su...al ne mjesaj to sa bosancima
ah, volim jutarnji miris rasizma... :lol:
Multi-kulti sarajevski ti je to.
I onda još jedna sila arogancije pa kaže ˝nas ne zanimaju...˝ Ko smo to mi?
Liora

#85 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Liora »

Jevrejska sahrana je dosta slična muslimanskoj po običajima. Umrli se umota u bijelo, laneno platno, okrene se stopalima prema vratima , položen je na zemlju i pored glave mu se stavi svijeća. Tada se vrši tahara i prilikom ukopa se bacaju tri lopate zemlje na umrlog, tj. na njegov kovčeg.
Zanimljiva stvar je i ta da se Petoknjižje - Tora, pokopava u zemlju kada se ošteti.

A što se tiče bijelog platna, mislim da je to da se kaže da smo pred Bogom svi jednaki,što zapravo, po meni i jeste bit.
van Basten

#86 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by van Basten »

ja ne nađoh pogodnije teme da priupitam, a ne vidjeh isto tako ni da se igdje o tome pričalo zadnjih dana, pa evo ovdje stavljam svoje pitanje: od kada se samoubicama klanja dženaza i dozvoljava ukop unutar granica mezarja?
Motokultivator

#87 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Motokultivator »

van Basten wrote:ja ne nađoh pogodnije teme da priupitam, a ne vidjeh isto tako ni da se igdje o tome pričalo zadnjih dana, pa evo ovdje stavljam svoje pitanje: od kada se samoubicama klanja dženaza i dozvoljava ukop unutar granica mezarja?
Oduvijek :)
To sto je on pocinio samoubistvo odgovarace pred svojim Gospodarom. Ljudi ne mogu sudit o tome :wink:
karanana

#88 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by karanana »

van Basten wrote:ja ne nađoh pogodnije teme da priupitam, a ne vidjeh isto tako ni da se igdje o tome pričalo zadnjih dana, pa evo ovdje stavljam svoje pitanje: od kada se samoubicama klanja dženaza i dozvoljava ukop unutar granica mezarja?
kontrapitanje:
kada se to samoubicama nije klanjala dzenaza?
van Basten

#89 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by van Basten »

karanana wrote:
kontrapitanje:
kada se to samoubicama nije klanjala dzenaza? odnosno kada mislis da su se pocele klanjati?
ja ih znam par koji su sahranjeni pored mezarja u neoznačenom grobu i nije im se klanjala dženaza. Doduše, to je bilo u prošlom sistemu, možda se to dolaskom demokratije kod nas promijenilo. Pitam jer me to fakat interesuje, kakvi su inače običaji u islamu kada je u pitanju ispračaj samoubica, obzirom da je samoubistvo itekako velik grijeh, neoprostiv čak
karanana

#90 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by karanana »

neke slucajeve koje ja znam, znam da im je dzenaza klanjana pa zato pitam otkad su se to dzenaze za samoubistva prestale klanjati jer nisam znao da nisu klanjane.
jeli se negdje u kuranu ili negdje drugo kaze da se ne klanjaju dzenaze samoubicama?
Bosanac sa dna kace

#91 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Bosanac sa dna kace »

karanana wrote:neke slucajeve koje ja znam, znam da im je dzenaza klanjana pa zato pitam otkad su se to dzenaze za samoubistva prestale klanjati jer nisam znao da nisu klanjane.
jeli se negdje u kuranu ili negdje drugo kaze da se ne klanjaju dzenaze samoubicama?
ucili nas na vjeronauci,
ema_

#92 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by ema_ »

http://minber .ba/fetve/index.php?option=com_content&task=view&id=630&Itemid=35

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139

:thumbup:
van Basten

#93 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by van Basten »

e hvala na pojašnjenju... zaista sam mislio da je stav islama prema samoubicama strožiji.
ema_

#94 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by ema_ »

I ja sam mislila, ali kad čak i Stalna komisija za fetve kaže da je ovako, strožije nema :D
karanana

#95 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by karanana »

meni je logicno. nema se nekome sta suditi na ovom svijetu. kao sto je gore i pisalo, osoba je po opredjeljenju musliman i klanja mu se dzenaza, a to sta je uradilo/la, sudit cemu se na drugom mjestu.

sta je sa osobama kojima iz drugih razloga nije klanjana dzenaza? recimo umru/poginu negdje gdje nema uslova da se obavi vjerska sahrana. mislim da je to sve isto, ne sude ti hodze nego neko uzviseniji.
ema_

#96 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by ema_ »

karanana wrote: ne sude ti hodze nego neko uzviseniji.

:thumbup: Hvala Allahu na apsolutnoj pravdi što nas čeka.
arzuhal

#97 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by arzuhal »

ema_ wrote:
karanana wrote: ne sude ti hodze nego neko uzviseniji.

:thumbup: Hvala Allahu na apsolutnoj pravdi što nas čeka.
A ja se uzdam u Njega da će mi suditi po Svojoj bezgraničnoj i ničim uvjetovanoj milosti, a ne po Svojoj pravdi. Jer ako bude sudio po pravdi, onda me nigdje nema :(
ema_

#98 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by ema_ »

Pravda iznad ovih insanskih ;-) , zato spomenuh nju kao uzvišenu.

A ovaj dio što ti navede, gdje bismo mi bili na oba svijeta da nije te Milosti. :|
theTruePath

#99 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by theTruePath »

Ja koliko znam zavisi zasto je osoba pocinila saoubistvo,,mozda nije bila pri zdravoj pameti..psihicki bolesnik i tako to
Hadzi Lojo

#100 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Hadzi Lojo »

Da lo je Dzozo zabranio i paljenje svijeca za 27 noc Ramazana. Ja se sjecam onih bijelih sarenih svjecica sto su djeca prodavala po Carsiji i mahalama. Taj obicaj je bio sve do pocetka 70-ih i naglo nestao.
Post Reply