da li rock and roll izumire?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

DaysleepeR

#76 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

dale cooper wrote:Šta će mi bolji primjer od najboljeg benda svih vremena. :D

Osim toga ovo nije natjecanje u pišanju da treba neko više da dobaci ili prestane pišati. :D

Samo pokušavam objasniti svoje stajalište, i međusobnu isprepletanost ova dva stila kroz istoriju.
najbojli bend svih vremena je Led Zeppelin, oprostićeš ;)
dale cooper

#77 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

Neću se složiti, ali ću reći da su Led Zeppelin prokleto sjajan bend.
2407

#78 Re: da li rock and roll izumire?

Post by 2407 »

DaysleepeR wrote:opet pop nije ni do koljena rokenrolu

eto ako ti i popustim za Beatles-e što neću naravno, drugi primjer ni nemaš
Neku noc slusam Alice Coopera i on govori da su Beatles-i pop band :mrgreen: Nije nista govorio u negativnom kontesku nego je neko pravio usporedbu izmedju Beatlesa i Rolling Stonesa pa je on rekao da to nije u redu porediti jer se radi o jednom pop i jednom blues-rock bandu.
DaysleepeR

#79 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

2407 wrote:
DaysleepeR wrote:opet pop nije ni do koljena rokenrolu

eto ako ti i popustim za Beatles-e što neću naravno, drugi primjer ni nemaš
Neku noc slusam Alice Coopera i on govori da su Beatles-i pop band :mrgreen: Nije nista govorio u negativnom kontesku nego je neko pravio usporedbu izmedju Beatlesa i Rolling Stonesa pa je on rekao da to nije u redu porediti jer se radi o jednom pop i jednom blues-rock bandu.
jel na Planet Rock? :) nije ni Alice-u mane, Poison je čisti pop. kao i albumi nakon toga. Sa zadnjim je pokušao da se vrati u neke stare tokove, ali meni to ninašta ne liči
breuer

#80 Re: da li rock and roll izumire?

Post by breuer »

ma .ebo sve...nešto se sjetim Rare Earth-a, baš završio Rundek...kad mi se pojavi ogavnica Nikki neka Minaj pored Simple MInds-ovog predivnog Belfaškog djeteta...

...ebo te više svijet :-?
DaysleepeR

#81 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

pop muzika je čudo, niko se više ni ne sjeća Amy Winehouse. ko da je nije ni bilo.

više se ljudi danas sjećaju Janis Joplin nego Amy Winehouse. to je razlika između pop i rock muzike.
dale cooper

#82 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

Jebote ovdje sve sami nostalgičari koji kao da nisu čuli dobre muzike poslije 80-tih. :D
DaysleepeR

#83 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

dale cooper wrote:Jebote ovdje sve sami nostalgičari koji kao da nisu čuli dobre muzike poslije 80-tih. :D
itekako da smo čuli evo jedan svjež bend

dale cooper

#84 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

Mislio sam na neki bend koji ne zvuči kao da je pobjegao iz 80-tih. :D
DaysleepeR

#85 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

standard kvaliteta je već postavljen i traje, nasilu se ne može izmisliti
kojeime

#86 Re: da li rock and roll izumire?

Post by kojeime »

dale cooper wrote:Jebote ovdje sve sami nostalgičari koji kao da nisu čuli dobre muzike poslije 80-tih. :D
Pa i nema dobre muzike poslije 80-ih. Cast izuzecima.
kojeime

#87 Re: da li rock and roll izumire?

Post by kojeime »

DaysleepeR wrote:

Osim toga ovo nije natjecanje u pišanju da treba neko više da dobaci ili prestane pišati. :D

Samo pokušavam objasniti svoje stajalište, i međusobnu isprepletanost ova dva stila kroz istoriju.
Poslije Pink Floyda.
breuer

#88 Re: da li rock and roll izumire?

Post by breuer »

možda će zvučati bezze, al ja ipak mislim da su Stones-i najjači ikad...tu sinergiju pravaca, ludosti i uopće energije...

i tako dugo o.O zamisli, izadju naki...i početak gimme sheltera...pa ne popij, pa ne razbij ba :O

prije je bila bolja zika, sad su smajliji jbg :D
dale cooper

#89 Re: da li rock and roll izumire?

Post by dale cooper »

Nema dobre muzike poslije 80-tih? :lol:
Šta je sa Radiohead, Nirvana, Pavement, My Bloody Valentine, Flaming Lips, Wilco, White Stripes?

Evo i jedan ovogodišnji primjer kako se može uvažavati i biti pod utjecajem prošlosti, a opet zvučati
moderno i sa nogama čvrsto u sadašnjosti:

kojeime

#90 Re: da li rock and roll izumire?

Post by kojeime »

Better Man wrote:
So What! wrote:Pa evo ako ćemo realno, bilo je mnoštvo rock grupa koje jesu svirali neki rock, ali su pos svemu bili pop. Danas najbolji primjeri za to su Maroon 5, Coldplay, a opasno im se pridružio i bend kojeg sma nekad volio, bend Linkin Park koji je sa ovim novim albumom (ovaj nakon A Thousand Suns) napokon prebjegao u totalni pop, a mi fanovi to možemo sa strane posmatrati.

Uglavnom bendovi poput Maroon 5 i Coldplaya moraju raditi muziku kakvu im naloži njihova izdavačka kuća. Pa npr. izdaju pjesme sa reperima, pogotovo sa onim paščetom Pitbullom i ostalim. Nažalost mnogi misle da su oni rock i to je današnja boljka. Mnogi misle da su pravi rockeri ako slušaju takve bendove. Nekad su takava status imali Bon Jovi, Motley Crue i ostali glameri, ali eto ispade da je to mila majka na šta danas odoše pojedinio bendovi.

Isto me boli kada odem na YouTube i vidim da naprimjer neko remek djelo od Toola, Metallica, Dream Theatera, Anthraxa, Megadetha ima tako malo pregleda u odnosu na neku pjesmu nekog kvazi repera u duetu sa nekom pop pjevačicom kao itd.

Npr. da je YouTube postojao osamdesetih i devedesetih vidjeli bi ko ustavri ima najviše pregleda ili šta se najviše sluša, ali eto došlo je neko bolesno vrijeme. Ipak mnogo rockeri i ne koriste YouTube nego slušaju muziku i dalje sa računara ili CD-ova pa možda zbog toga.
J...s bend kojem diskografska kuca diktira kakve ce pjesme snimati i i skim ce praviti duete!
Svakom bendu diskografska kuca diktira. Onog trenutka kada potpises ugovor sa diskografskom kucom, oni postavljaju pravila. Neki bendovi su i proizvod diskografskih kuca, to jeste nije se sastalo troje ili cetvoro ljudi pa napravili bend i potpisali ugovor sa diskografskom kucom, vec diskografska kuca ili producent dali oglas za posao i zaposlili troje, cetvoro ljudi koji rade kao muzicari. Na primjer Monkies, Milli Vanilli, Europe i da ne nabrajam dalje. S tim sto je u slucaju Monkies i Milli Vanilli situacija bila da su oni otvarali usta, a studijski muzicari, koji rade od 9 do 5, svirali. Nesto kao ghost writer, neko koga je zaposlio izdavac napise knjigu, a izdavac stavi tvoje ime kao da si je ti napisao. To je poznata praksa.

Jedini nacin da ti diskografska kuca ne postavlja pravila je da sam izdajes svoju muziku. Znaci tvoj bend napravi pjesme, pa platis studio i ljude koji snime pjesme (producent, inzinjer zvuka - tonac, itd), ili sam napravis studio pa sam snimas, pa odneses taj materijal u firmu koja "reze" CD-ove ili ploce i platis rezanje nekoliko stotina ili hiljada ili desetina hiljada ili stotina hiljada nosaca zvuka, pa trazis prodavnice koje bi prodavale vasu muziku, pa ako pronadjes te prodavnice isporucis (sam ili platis firmu) te nosace zvuke u prodavnice (sto je lako lokalno, ali hadje izvezi u druge zemlje), pa sam napravis ili platis reklamnu agenciju za promociju, pa sam organizujes ili platis firmu koja ce ti organizovati koncerte, turneje. Pa pravni poslovi, pa porezi, racunovodstvo. I tako dalje.

Posto ne vjerujem da neki bend ima novca, vremena i znanja za sve ove stvari, 99,99% bendova, solista, dueta... potpise ugovor sa diskografskom kucom i tada preda toj kuci kontrolu. Ostali pokusavaju prodavati poluamaterski snimljene CD-ove na pijacama, festivalima, ponekoj lokalnoj prodavnici muzike i slicno.

Da ne govorim da kada sve to i uspijes uraditi sam, treba ti se muzika pustati na radiju, TV-u ili netu. Pa odneses svoj CD na radio, TV ili net, a tamo ti kazu da imaju ugovore sa tim i tim diskografkim kucama i da su im ugovori takvi da nema pustanja muzike koja nije iz tih kuca, inace kuce zabrane pustanje muzike koja je pod njihovom kontrolom. I na kraju ako mislis trzisno uspjeti, moras potpisati sa kucom i predati joj kontrolu. Ili biti umjetnik koji sve kontrolise za kojeg je cuo grad u kojem zivi ili malo sire.

Zao mi je, sve je pod kontrolom. Nema sanse uspjeti kao nezavisan. Mozes ili se prodati i zaradjivati ili zadrzati integritet i biti gladan ili raditi ko zna kakve poslove da bi za vikend ostvarivao san da si muzicar.
kojeime

#91 Re: da li rock and roll izumire?

Post by kojeime »

dale cooper wrote:Nema dobre muzike poslije 80-tih? :lol:
Šta je sa Radiohead, Nirvana, Pavement, My Bloody Valentine, Flaming Lips, Wilco, White Stripes?

Evo i jedan ovogodišnji primjer kako se može uvažavati i biti pod utjecajem prošlosti, a opet zvučati
moderno i sa nogama čvrsto u sadašnjosti:

Najgora stvar se desila u produkciji. Odsjecaju se peakovi, glasnoca se dize maksimalno, tako da je kvalitet zvuka na nosacima negdje od pocetka 90-ih do danas drasticno pao u odnosu na ranije. Deutsche Gramofon jos radi kako treba, i jos poneki, u klasicnoj muzici ili dzezu uglavnom, ali u pop/rok muzici otislo je dovraga.

A o kvalitetu sviranja i tekstovima, svako ima pravo na svoje misljenje. Meni se rijetko sta nastalo poslije 80-ih svidja. A i to sto mi se svidja podsjeca na ove ranije. Pa kada je vec tako, onda cu slusati radije originale :) Uostalom, 60-te i 80-te i jesu najznacajniji periodi u pop/rok muzici. Ostalo je samo popunilo prostor :)
DaysleepeR

#92 Re: da li rock and roll izumire?

Post by DaysleepeR »

drago mi je da su se i drugi uključili u ovu nadasve osvježavajuću i civiliziranu diskusiju o tako lijepoj temi.

ja ću malo da posmatram, pa se javim opet :thumbup:
Obskurni

#93 Re: da li rock and roll izumire?

Post by Obskurni »

Uh uh, koliko je dobre muzike nakon devedesetih nastalo i nastaje. Koliko se novih žanrova istražilo i šta je sve nastalo pa to je smiješno. To samo može neko neinformisan reci i neko ko ne ide dalje od sebe :D
Dale :thumbup:
I ne bih se baš slozio da je provjerena formula za rock još uvijek dobra. Dosta je isprana i tako reci dosadna za slušanje, barem meni. Više bih volio da se muzicari baziraju na neke svoje zamisli nego da recikliraju muziku koja se i sama znala reciklirati.
So What!

#94 Re: da li rock and roll izumire?

Post by So What! »

kojeime wrote:
Pa i nema dobre muzike poslije 80-ih. Cast izuzecima.
To je glupost. Prije svega zbog rata ovdje, mi smo poprilično bili zakinuti za muziku devedesetih, a postoji tema za muziku iz tog perioda. Ima tu masa dobre muzike, pa ako idemo za fanove metala Metallicin The Black Album, Megadethov Symphony of Destruction, Slayerov Season in the Abyss, pa za ljubitelje rocka Blood Sugar Sex Magik od Peppersa, Angel Dust od Faith no More, Nevermind od Nirvane, The Fat of the Land od Prodigya, Divison Bell posljednji album Pink Floyda objavljen 1994. itd...

A osim toga u protekloj deceniji bilo je fenomenalnih albuma, a sada treba da prođe malo vremena da im dodijele neki kultni status. Mada ozbiljno koketira sa popom, Santanin Supernatural je jedan od najupeačatljivih albuma s početka decenije. Slipknotov, mada ga mnogi mrzili ovdje, prvi istoimeni album je izazvao veliki interes za moderniji metal kod američke javnosti, a i danas dan je aktuelan. I to ne samo sa stanovišta rockera i metalaca nego općenito veliki interes je vladao za njima.

Onda imamo tu već kultni Lateralus od Toola iz 2001. godine, zatim Californication od RHCP isto postaje poprilično nezaboravan album jer i dans se sluša. Eto ostali nek nastavesa nabrajanjem bitnih albuma iz protekle decenije. Meni lično su fenomenalni prvi i treći album benda Bullet for My Valentine.
2407

#95 Re: da li rock and roll izumire?

Post by 2407 »

DaysleepeR wrote:
jel na Planet Rock? :) nije ni Alice-u mane, Poison je čisti pop. kao i albumi nakon toga. Sa zadnjim je pokušao da se vrati u neke stare tokove, ali meni to ninašta ne liči
Aha na Planet Rocku :-D Meni se Alice nikada nije nesto svidjao, nikada nisam pusio te horor stvari generalno mada ima pjesama koje su extra, ali mi se pravo svidja show koji vodi, lik em je lud i blentav :lol: em je ziva enciklopedija rock muzike.
Kuvet

#96 Re: da li rock and roll izumire?

Post by Kuvet »

DaysleepeR wrote:

Samo cu reci jedno ime, QUEEN! Ono sto su oni radili u doba 70tih, 80tih , pa i 90tih ne moze niko prevazici u rok muzici...Spojiti operu i rock, nevjerovatno...Mislim da je to najbolji rock bend ikad...
samina_swe

#97 Re: da li rock and roll izumire?

Post by samina_swe »

rockn roll slusaju samo "alternativci" na zapadu
Obskurni

#98 Re: da li rock and roll izumire?

Post by Obskurni »

Kuvet wrote:
DaysleepeR wrote:

Samo cu reci jedno ime, QUEEN! Ono sto su oni radili u doba 70tih, 80tih , pa i 90tih ne moze niko prevazici u rok muzici...Spojiti operu i rock, nevjerovatno...Mislim da je to najbolji rock bend ikad...
:shock: :-) , pa gdje ste padobranci :D
2407

#99 Re: da li rock and roll izumire?

Post by 2407 »

To ko je najbolji bend ostavite za druge teme, jer tu je samo i iskljucivo presudan subjektivan stav.
agnostic_front

#100 Re: da li rock and roll izumire?

Post by agnostic_front »

Ma bitno je da smo se slozili da rokenrol ne umire, a koji je bend najbolji mozemo u nedogled :D
Post Reply