10 srpskih mitova

Radoje B.

Post by Radoje B. »

Ma ja bolan, mani se mitova. Turci dosli na kahvu, a ovi ih srbi i hrvati docekase kopljima ccc
zgembica23

Post by zgembica23 »

Tariq_rambo wrote:
zgembica23 wrote:
Tariq_rambo wrote:
Evo ovako redom. I ja sam tebe pitao da mi navedes primjer crkve koja je pretvorena u dzamiju na prostorima BiH pa eto i sire,pa mi nisi odgovorio. pa da te pitam kad smo vec kod te arhitekture koliko je bilo dzamija u Beogradu u vrijeme osmanlija koliko ih ima danas. Ako ne znas recu ti da je danas samo jedna a bilo ih je preko 100. toliko o tome ko rusi crkve i pretvara ih u dzamije.Opet cekam da mi navedes primjer crkve pretvorene u dzamiju na ovim prostorima.
Dalje carigradska patrijarsija kao najstarija nikad nije dotaknuta i slobodno je mogla djelovati u Istanbulu i sire. Opet ti navodim toleranciju koju su tad zastupali osmanske vlasti. da je dan naon osvajanje bosne urucena ahdnama franjevcima da slobodno mogu proklamirat svoju vjeru. Znas li da je uprava u BiH bolje bila organizovana u doba Turske nego sad. Sto se janicara tice, pa toliki drzavni aparat morao se je vojnom silom braniti i sta ti je tu cudno, bilo je slucajeva i nasilinih vodjenja a i dobrovoljaca. Sad da ja tebe pitam koliko je ljudi pokupljeno iz Srbije i Crne gore, pa na pocetku i iz Bosne da idu ratovat u Hrvatsku, kasnije u BiH. Nisu ljudi dobrovoljno isli. ?

I opet cu se vratiti na Aja SOfiju, a aludirajuci na onu pricu o pretvaranju crkava u dzamije. Zna se da je danas to muzej, a cekam da mi odgovoris sta je sa manastirima na kosovu, sta je sa manastirom Milesevom,peckom patrijarsijom, i ostalim crkvama starijim od Osmanskog osvajanja, a onda mi na konto toga odgovori gdje su nestale dzamije iz Beograda. Ne bi dalje isao dovoljan je samo beograd.
Prije par godina zakuhalo se na kosovu pa su albanci (sto nikad ne mogu opravdat) palili manastire na kosovu i unistili nesto sto je ne procjenljivo za historiju i kulturu svih naroda ovdje. Pa sta se desava u Beogradu, pali se dzamija koja nema veze s albancima,De mi malo taj fenomen objasni?
Prvo, broj srusenih dzamija u i oko Beograda je vjerovatno velik kao sto si i naveo i za to ne moze i ne smije biti opravdanja i ja to osudjujem isto kao sto osudjujem i napade na manastire koje si naveo.
Sto se tice Aja Sofije, pa zar ona nije dovoljna kao svijetski najpoznatija crkva pretvorena u dzamiju (a sada mauzolej) ili mozda treba to uraditi jos sto i vise puta da bi bili "kvit" sa srpskim rusenjem dzamija u Beogradu i sire? I onda od mene trazis da ti navedem tacan broj srusenih dzamija i crkava, trazis da idem u detalje a oni ne predstavljaju bit, izgubio si osnovni smisao a to je nasilnistvo i zlocin.Ne mozes reci oni su srusili 100 dzamija ili oni su ubili 100 ljudi pa i mi imamo pravo da ubijemo njihovih 100, nema tu bonusa koji treba ispuniti, zlocin je zlocin. Po toj logici ne treba zatvoriti onu osobu koja je ubila "samo" jednog covjeka nego treba sacekati da napravi to isto jos 100 puta da bi ga zatvorili i da bi tek onda to tretirali kao zlocin, pa zar ne postoji izreka: ko ubije jednog covjeka kao da je ubio citavo covjecanstvo.
Po toj logici "jedan ko nijedan", nije bio dovoljan jedan teroristicki napad na svijetski trovacki centar da bi ga tretirali kao zlocin nego je trebalo cekati da se isto ponovi jos 100 puta, da bi ljude koji su ga planirali tretirali kao zlocince. Zanimljiv logicki princip, nema sta.

Drugo, reci da su djeca u Bosni (naglasak na ovo djeca) dobrovoljno odlazila u janjicare, da nisu bila bukvalno otimana u suzama i vristeci iz svojih kuca i iz ruku svojih najmilijih, je notorna laz i svako onaj koji kaze da to nije laz, nema bas puno pojma o tome i pokusava izokrenuti istorijske cinjenice (jer je i to isto zlocin i treba ga osuditi kao sto sam vec osudio navedene, a ne traziti opravdanje za njega kao sto to cini Tariq_rambo).

Trece, kada si vec spomenuo manastire, vjerovatno znas da su upravo oni pravo mjesto, ako si iz bilo kog dijela Srbije naravno, da provjeris svoje porijeklo i porijeklo svoga prezimena (ako je promijenjeno ili ako nije svejedno) gdje se tacno moze doci do porodice od koje vodis porijeklo, sve crno na bijelo (sto neko napisa: who is your daddy?). :)

Cetvrto, o turskoj toleranciji ne bi trosio rijeci, dovoljno je reci da danas u 21. vijeku ako zelis postati drzavljanin Turske moras promjeniti svoje ime i prezime dakle odreci se svoga porijekla (Mirsad Turcan ex. Jahovic, Asim Pars, Turkoglu itd.) dok ti isti Turci i ostali kao drzavljani Austrije, Njemacke i drugih evropskih zemalja ne moraju mijenjati svoja imena (dokaz: 11 miliona Turaka sa turskim imenima i prezimenima u Njemackoj). Mozes misliti kad su danas u 21. vijeku tako "tolerantni" prema drugima, mozes misliti kako su onda bili "tolerantniji" prije 500 godina, sta ih pokvari da mi je znati, matere ti?!

Peto, u tvojoj recenici: "Sto se janicara tice, pa toliki drzavni aparat morao se je vojnom silom braniti i sta ti je tu cudno, bilo je slucajeva i nasilinih vodjenja a i dobrovoljaca." naglasak je na ono "morao se je" sto upucuje na to da osim sto ti znanje istorije nije jaca strana (ustanovili i drugi ljudi na ovom forumu osim mene) tako ni poznavanje pravopisa i gramatike naseg jezika bas ne ide od ruke, to dovoljno govori o tome sa kakvom neznalicom ovdje imamo posla. Hvala na strpljenju! :-) :D
zgembica hvala sto si me prosvijetlio od danas cu poceti uciti historiju ili istoriju ai pravopis posto sam ocito nepismen, To obicno ljudi na ovom forumu se kace na taj fol nepismen si kad ne znaju sta ce argumentovano odgovorit. Ti izgleda il si glup il se pravis glup, a povodom one cuvene aja sofije, pa eto turci pogrijesili sto je osunetise, pa sta sad srbi trebaju rusiti sve sto nije srpsko. Kazes nemoj ici u detalje TI SI NAVEO PRIMJER JEDNE CRKVE a ja ti dao primjer preko stotinu dzamija i ti mi kazes nemoj ici u detalje.
Da OSMANLIJE nisu bile tolerantne koliko jesu danas bi u BEogradu se culo preko 100 ezana pa ti pricaj sta hoces. 500 godina je dovoljno da ti krv i svo podrijetlo promjene da su hjteli.
Sto se tice mog poznavanja historije i kako su drugi utvrdili da je ne poznajem (ocito mislis na kosvsku bitku, DUsan i Lazar) napraqvio sam lapsus i ispravio sam se. Al to uopste nije bilo bitno za tu pricu, Poenta je bila da je srpski car dan nakon Bitke na Kosovu dao svoju kcerku sultanu kao poklon (sto ja tumacim kao ulizavanje a to ti opsiuje velicinu srpske imperije u to doba)
Dalje, velicanje te bitke i pravljenje mitova od nje bilo bi mi jasno ali samo u slucaju da je ta bitka nesto posebno priznata i cijenjena kod Turaka. Bitku na Kosovu nit su slavili nit im je bila sta znacajna cak sta vise neces puno spomena o njoj naci ni u historiji Turske. Zasto? Zato jer nije vrijedna spomena, pregazili su srbe i sve one koji su im se nasli na putu jer su bili nadmocniji i superiorniji. Sad kad tako pricas o tim vremenima i vidim koliko poznajes historiju, jes da ste ko grtadjani drugog reda imali vece harace, i namete, al 500 godina covjece, halo , Pa vas su albanci iskorjenili za manje od 100godina s Kosova, o tome ti pricam.
Kazes vas su iskorijenili, prekrsti ti mene da sam Srbin na pravdi boga, ja nisam Srbin pametnjakovicu, ali to ne znaci da ne znam sta se tada desavalo. I to sto nisam Srbin znaci da odmah moram izvrtati istorijske cinjenice onako kako meni odgovara bez obzira sto nije bilo tako, znaci ne mozes biti objektivan, valjda nisi pravi musliman ako ne prikazes Srbe kao najgori narod na svijetu, a Turke kao fini, veseli i nenametljivi narod jeste da su iste stvari radili, sa tom razlikom sto su Srbi znali ko je okupator i sto su se borili protiv njega (zamisli bezobrazluka) a za vas su ocigledno bili oslobodioci oni koji Bosansku drzavu srusise. Sto se tice bitke na Kosovu, Srbi su tu otisli previse u svom patriotizmu govoreci o nekoj moralnoj pobjedi sto je glupost naravno, dok je Turcima vjerovatno bila samo jedna u nizu u pohodu na ove prostore, ali je ljudima sa ovih prostora bila veoma bitna zato sto je upravo ta bitka odlucivala o daljoj sudbini ne samo Srbije, nego i Bosne i drugih blizih drzava. U toj bitci nisi dakle ucestvovali samo srpski velikani, nego i bosanski i hrvatski velikani (toliko o tome da Bosanci nisu bili krscani) kao kasnije i citava Evropa koji su se borili za to da Turci dalje ne prodru u istu.
Ali kada se prica o Turskoj onda se koristi izraz "turska vladavina", a kada se prica o Austo-Ugarskoj e onda je to "okupacija" i time se aludira na to da se krscanstvo sirilo silom (sto je tacno), a da se islam nije sirio sabljom i macem, vec valjda kitama cvijeca (sto naravno nije tacno). I kada pricate o srednjovjekovnoj Bosni i hiljadugodisnjoj bosanskoj drzavnosti i o bosanskim kraljevima i kraljicama onda govorite u superlativu i to je ok, ali ko onda dodje i unisti tu drzavu i ko pobi te bosanske kraljeve i kraljice i velikane, odgovor: Turci, o kojima na isti nacin pricate u superlativu kao i o navedenoj Bosni koju su sravnili sa zemljom. E tu meni nesto ne stima, kako mozes drzati stranu onome koje je okupiran, a istovremeno biti i na strani okupatora kada su jedni drugima bili smrtni neprijatelji. Znaci kada vam odgovara onda Turke dizete do neba i sa ponosom tvrdite da vucete tursko porijeklo a ne slavensko, a kada vas Srbi nazovi Turcima (kako god da su Srbi naopak narod, vi ste jos naopakiji zato sto im dajete povoda da vas tako zovu) onda vam to ne odgovara, ili jeste ili niste turskog porijekla, ili navijate za Bosnu ili za Tursku, ali za oboje ne mozete navijati, isto kao sto u utakmici izmedju jedne i druge ekipe ne mozes navijati i za jedne i za druge, e malo ti meni objasni takvu vrstu patriotizma matere ti! :? :-) 8)
zgembica23

Post by zgembica23 »

I objasni mi zasto je na Kosevu za vrijeme utakmice izmedju BiH i Turske (na kojoj sam bio i navijao za BiH naravno) bilo vise turskih nego bosanskih zastava, kada svi dobro znamo da je broj navijaca iz Turske bio zanemarivo mali u odnosu na broj navijaca iz BiH, valjda se tako bodri BiH, ja stvarno ne znam, mozda ti znas? :D
zgembica23

Post by zgembica23 »

A kada nam to objasnis, onda fino Abu Hamzu pod rucicu pa trke po vizicu :lol: :lol: :lol:
proljetni kauboj

Post by proljetni kauboj »

Eh, evo ga danas tekst u "Nezavisnim"
Fra Matija Divkovic, rodjen 1610. zaredio se za svecenika u Crkvi u blizini Olova, bio u Italiji na skolovanju i kada se vratio napisao knjigu "Krscanstvo za naroda slovenskijeh".

Napominjem 1610. rodjen. (mora da je Kelt ili sto vec!).
gaius

Post by gaius »

Tariq_rambo wrote:Kaubooje jos povodom ovog Mese Selimovica, pa i Cola je svoje najvece hitove otpjevao na ijekavici i dan danas na marakani pjeva na ijekavici pa cega bez obzira na to uvijek smatrati srpskim pjevacem... tako da ti to nije mjerilo. bez obzira sto je mesa pisao ekavicom to ga ne svrstava u red srpskih pisaca. Ekavica je bila validan govor, priznat i ne vidim razlog sto bi ga krstio kao srbina ako je covjek pisao ekavicom.
ima jedna zanimljivost.. očito se sa ovim tezama o pisanju ekavicom hoće reći da je meša zarpravo srbin.. i ktomu još jedan od najvećih.. pa ispade da jedan od najvećih srpskih romana počinje - Bismilom?? ko je ovdje lud?
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

zgembica23 wrote:
Tariq_rambo wrote:
zgembica23 wrote: Prvo, broj srusenih dzamija u i oko Beograda je vjerovatno velik kao sto si i naveo i za to ne moze i ne smije biti opravdanja i ja to osudjujem isto kao sto osudjujem i napade na manastire koje si naveo.
Sto se tice Aja Sofije, pa zar ona nije dovoljna kao svijetski najpoznatija crkva pretvorena u dzamiju (a sada mauzolej) ili mozda treba to uraditi jos sto i vise puta da bi bili "kvit" sa srpskim rusenjem dzamija u Beogradu i sire? I onda od mene trazis da ti navedem tacan broj srusenih dzamija i crkava, trazis da idem u detalje a oni ne predstavljaju bit, izgubio si osnovni smisao a to je nasilnistvo i zlocin.Ne mozes reci oni su srusili 100 dzamija ili oni su ubili 100 ljudi pa i mi imamo pravo da ubijemo njihovih 100, nema tu bonusa koji treba ispuniti, zlocin je zlocin. Po toj logici ne treba zatvoriti onu osobu koja je ubila "samo" jednog covjeka nego treba sacekati da napravi to isto jos 100 puta da bi ga zatvorili i da bi tek onda to tretirali kao zlocin, pa zar ne postoji izreka: ko ubije jednog covjeka kao da je ubio citavo covjecanstvo.
Po toj logici "jedan ko nijedan", nije bio dovoljan jedan teroristicki napad na svijetski trovacki centar da bi ga tretirali kao zlocin nego je trebalo cekati da se isto ponovi jos 100 puta, da bi ljude koji su ga planirali tretirali kao zlocince. Zanimljiv logicki princip, nema sta.

Drugo, reci da su djeca u Bosni (naglasak na ovo djeca) dobrovoljno odlazila u janjicare, da nisu bila bukvalno otimana u suzama i vristeci iz svojih kuca i iz ruku svojih najmilijih, je notorna laz i svako onaj koji kaze da to nije laz, nema bas puno pojma o tome i pokusava izokrenuti istorijske cinjenice (jer je i to isto zlocin i treba ga osuditi kao sto sam vec osudio navedene, a ne traziti opravdanje za njega kao sto to cini Tariq_rambo).

Trece, kada si vec spomenuo manastire, vjerovatno znas da su upravo oni pravo mjesto, ako si iz bilo kog dijela Srbije naravno, da provjeris svoje porijeklo i porijeklo svoga prezimena (ako je promijenjeno ili ako nije svejedno) gdje se tacno moze doci do porodice od koje vodis porijeklo, sve crno na bijelo (sto neko napisa: who is your daddy?). :)

Cetvrto, o turskoj toleranciji ne bi trosio rijeci, dovoljno je reci da danas u 21. vijeku ako zelis postati drzavljanin Turske moras promjeniti svoje ime i prezime dakle odreci se svoga porijekla (Mirsad Turcan ex. Jahovic, Asim Pars, Turkoglu itd.) dok ti isti Turci i ostali kao drzavljani Austrije, Njemacke i drugih evropskih zemalja ne moraju mijenjati svoja imena (dokaz: 11 miliona Turaka sa turskim imenima i prezimenima u Njemackoj). Mozes misliti kad su danas u 21. vijeku tako "tolerantni" prema drugima, mozes misliti kako su onda bili "tolerantniji" prije 500 godina, sta ih pokvari da mi je znati, matere ti?!

Peto, u tvojoj recenici: "Sto se janicara tice, pa toliki drzavni aparat morao se je vojnom silom braniti i sta ti je tu cudno, bilo je slucajeva i nasilinih vodjenja a i dobrovoljaca." naglasak je na ono "morao se je" sto upucuje na to da osim sto ti znanje istorije nije jaca strana (ustanovili i drugi ljudi na ovom forumu osim mene) tako ni poznavanje pravopisa i gramatike naseg jezika bas ne ide od ruke, to dovoljno govori o tome sa kakvom neznalicom ovdje imamo posla. Hvala na strpljenju! :-) :D
zgembica hvala sto si me prosvijetlio od danas cu poceti uciti historiju ili istoriju ai pravopis posto sam ocito nepismen, To obicno ljudi na ovom forumu se kace na taj fol nepismen si kad ne znaju sta ce argumentovano odgovorit. Ti izgleda il si glup il se pravis glup, a povodom one cuvene aja sofije, pa eto turci pogrijesili sto je osunetise, pa sta sad srbi trebaju rusiti sve sto nije srpsko. Kazes nemoj ici u detalje TI SI NAVEO PRIMJER JEDNE CRKVE a ja ti dao primjer preko stotinu dzamija i ti mi kazes nemoj ici u detalje.
Da OSMANLIJE nisu bile tolerantne koliko jesu danas bi u BEogradu se culo preko 100 ezana pa ti pricaj sta hoces. 500 godina je dovoljno da ti krv i svo podrijetlo promjene da su hjteli.
Sto se tice mog poznavanja historije i kako su drugi utvrdili da je ne poznajem (ocito mislis na kosvsku bitku, DUsan i Lazar) napraqvio sam lapsus i ispravio sam se. Al to uopste nije bilo bitno za tu pricu, Poenta je bila da je srpski car dan nakon Bitke na Kosovu dao svoju kcerku sultanu kao poklon (sto ja tumacim kao ulizavanje a to ti opsiuje velicinu srpske imperije u to doba)
Dalje, velicanje te bitke i pravljenje mitova od nje bilo bi mi jasno ali samo u slucaju da je ta bitka nesto posebno priznata i cijenjena kod Turaka. Bitku na Kosovu nit su slavili nit im je bila sta znacajna cak sta vise neces puno spomena o njoj naci ni u historiji Turske. Zasto? Zato jer nije vrijedna spomena, pregazili su srbe i sve one koji su im se nasli na putu jer su bili nadmocniji i superiorniji. Sad kad tako pricas o tim vremenima i vidim koliko poznajes historiju, jes da ste ko grtadjani drugog reda imali vece harace, i namete, al 500 godina covjece, halo , Pa vas su albanci iskorjenili za manje od 100godina s Kosova, o tome ti pricam.
Kazes vas su iskorijenili, prekrsti ti mene da sam Srbin na pravdi boga, ja nisam Srbin pametnjakovicu, ali to ne znaci da ne znam sta se tada desavalo. I to sto nisam Srbin znaci da odmah moram izvrtati istorijske cinjenice onako kako meni odgovara bez obzira sto nije bilo tako, znaci ne mozes biti objektivan, valjda nisi pravi musliman ako ne prikazes Srbe kao najgori narod na svijetu, a Turke kao fini, veseli i nenametljivi narod jeste da su iste stvari radili, sa tom razlikom sto su Srbi znali ko je okupator i sto su se borili protiv njega (zamisli bezobrazluka) a za vas su ocigledno bili oslobodioci oni koji Bosansku drzavu srusise. Sto se tice bitke na Kosovu, Srbi su tu otisli previse u svom patriotizmu govoreci o nekoj moralnoj pobjedi sto je glupost naravno, dok je Turcima vjerovatno bila samo jedna u nizu u pohodu na ove prostore, ali je ljudima sa ovih prostora bila veoma bitna zato sto je upravo ta bitka odlucivala o daljoj sudbini ne samo Srbije, nego i Bosne i drugih blizih drzava. U toj bitci nisi dakle ucestvovali samo srpski velikani, nego i bosanski i hrvatski velikani (toliko o tome da Bosanci nisu bili krscani) kao kasnije i citava Evropa koji su se borili za to da Turci dalje ne prodru u istu.
Ali kada se prica o Turskoj onda se koristi izraz "turska vladavina", a kada se prica o Austo-Ugarskoj e onda je to "okupacija" i time se aludira na to da se krscanstvo sirilo silom (sto je tacno), a da se islam nije sirio sabljom i macem, vec valjda kitama cvijeca (sto naravno nije tacno). I kada pricate o srednjovjekovnoj Bosni i hiljadugodisnjoj bosanskoj drzavnosti i o bosanskim kraljevima i kraljicama onda govorite u superlativu i to je ok, ali ko onda dodje i unisti tu drzavu i ko pobi te bosanske kraljeve i kraljice i velikane, odgovor: Turci, o kojima na isti nacin pricate u superlativu kao i o navedenoj Bosni koju su sravnili sa zemljom. E tu meni nesto ne stima, kako mozes drzati stranu onome koje je okupiran, a istovremeno biti i na strani okupatora kada su jedni drugima bili smrtni neprijatelji. Znaci kada vam odgovara onda Turke dizete do neba i sa ponosom tvrdite da vucete tursko porijeklo a ne slavensko, a kada vas Srbi nazovi Turcima (kako god da su Srbi naopak narod, vi ste jos naopakiji zato sto im dajete povoda da vas tako zovu) onda vam to ne odgovara, ili jeste ili niste turskog porijekla, ili navijate za Bosnu ili za Tursku, ali za oboje ne mozete navijati, isto kao sto u utakmici izmedju jedne i druge ekipe ne mozes navijati i za jedne i za druge, e malo ti meni objasni takvu vrstu patriotizma matere ti! :? :-) 8)
Ti fakat nisi dobar. Ja sam bar na 20 mjesta na ovom forumu pisao da smo mi isti narod, istim jezikom govorimo, iste predke imamo, sve u svemu isti narod samo nas razlikuje to sto se drugacije molimo Bogu. I poenta cijele moje price je da Srbi mrze Turke koji su ponavljam po 100put 500 godina ovdje bili a oni su ostali i dalje Srbi, nisu iskorjenjeni sto je fascinantno. I problem je ocito sto ti ne razumijes sto nas ocdje smatraju turcima i tako nas pogrdno nazivaju a vise oni imaju veze s trurskom nego mi.Bar su se Turci u Srbiji vise zadrzali ako nista. Pa vise od pola beogradske arhitekture je Turska gradjevina. kalamegdan, terazije, ada ciganlija, sve su to turska mjesta. I na kraju da zavrsim ovu pricu,sve je ok sto ti kazes da su oni zauzeli ova podrucja, ali nije tacno da su bili onakvi kakvim ih ti predstavljas,,jer da je to tako danas bi se isto molili bogu., za 500 godina bi se zaboravilo da su nasilno pomuslimanili te prve generacije. A uostalom sta koga briga kako se neko moli Bogu,sad da mene neko naziva turcinom jer imam muslimansko ime.
Turska zastava na utakmici ne samo protiv turske nego i drugih drzava jeste samo reperkusija na one parole pokizavane na drugim tribinama,u susjednim drzavama, tipa noz zica srebrenica, itd. mada se ne moze poredit s tim al eto ima neku funkciju da provocira sve one koji smatraju da smo mi turci. Valjda ti nije mjerilo za tvoju pricu sta se desava na utakmicama, jer opet ti ponavljam noz zica ..., banjaluka SRBIJA, sokolac srbija, itd... ratko junacino, raso ... To onda uporedi sa turskom zastavom pa se priupitaj jesi li zdrav.
Neko gore fino napisa, da su Bogdo nas Srbi okupirali 1992 ko njih Turci.
proljetni kauboj

Post by proljetni kauboj »

[quote="gaius"][quote="Tariq_rambo"]Kaubooje jos povodom ovog Mese Selimovica, pa i Cola je svoje najvece hitove otpjevao na ijekavici i dan danas na marakani pjeva na ijekavici pa cega bez obzira na to uvijek smatrati srpskim pjevacem... tako da ti to nije mjerilo. bez obzira sto je mesa pisao ekavicom to ga ne svrstava u red srpskih pisaca. Ekavica je bila validan govor, priznat i ne vidim razlog sto bi ga krstio kao srbina ako je covjek pisao ekavicom.[/quote]

ima jedna zanimljivost.. očito se sa ovim tezama o pisanju ekavicom hoće reći da je meša zarpravo srbin.. i ktomu još jedan od najvećih.. pa ispade da jedan od najvećih srpskih romana počinje - Bismilom?? ko je ovdje lud?[/quote]

Mesa nije Srbin, on je zapravo transcedentalan i vrijedan u svakome svijetu i vremenu, i upravo ekavica simbolizira njegov kosmopolitizam.

Malo me nerivra u sustini, sto su upravo Bosnjaci najglasniji i puna su im usta multikulture, Bosne , suzivota, a od moje 4 djevojke (zivim u SA) sa roditeljima od njih 3 imam problema jer ne daju da im "scer hoda sa Hrvatom".

E to je problem centralizma, trazis od nekog da zivi sa tobom, da voli istu zemlju a ne smatras ga svojim.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

proljetni kauboj wrote:Eh, evo ga danas tekst u "Nezavisnim"
Fra Matija Divkovic, rodjen 1610. zaredio se za svecenika u Crkvi u blizini Olova, bio u Italiji na skolovanju i kada se vratio napisao knjigu "Krscanstvo za naroda slovenskijeh".

Napominjem 1610. rodjen. (mora da je Kelt ili sto vec!).

I šta je poenta ovoga? :-) Ja samo da dam doprinos pominjanju fra matije Divkovića koji je jezik kojim se govorilo u Bosni nazivao:

“” pravi istiniti jezik bosanski”, izvor je http://www.--- NO LINKS --- :D

p.s. fra Divković nije rođen 1610, već malkice ranije ,1563 :)
ekolog

Post by ekolog »

foo-doo wrote:u odnosu ovo drugo razlike su: ne kolje cijela sela i puca u leđa djeci, ne slavi bitke koje su izgubili, ne ruši tuđe, ne gradi na tuđem, itd.
Stoji sve to sto kazes ali odgovor nije onaj koji je deponovan za nagradu.
zgembica23

Post by zgembica23 »

ekolog wrote:Uz dopustenje administratora i nasih dama, imam jedno pitanje: kakva je razlike izmedju srbije i p...e ?, (one zenske stvari). Za tacan odgovor zajamcena nagrada od mene.
Srbiju sto vise jebes ona je sve uza, da nije mozda to? :D 8)
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

Ahmmed wrote: I ¹ta je poenta ovoga? :-) Ja samo da dam doprinos pominjanju fra matije Divkoviæa koji je jezik kojim se govorilo u Bosni nazivao:

“” pravi istiniti jezik bosanski”, izvor je http://www.--- NO LINKS --- :D

p.s. fra Divkoviæ nije roðen 1610, veæ malkice ranije ,1563 :)
I mislis li ti da je taj jezik imao ista s onim sto se danas zove "bosanskim"? Besmislica. Btw, kad smo vec kod tog perioda istorije, dosta se stvari izokrece na svim stranama bas vezano za period otomanske okupacije. Pozdravi! :)
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

osa wrote:Zanimljiva teza koju nikako ne mogu a èesto je nalazim na forumima naime: vrlo èesto se prvenstveno kod bo¹njaka mo¾e èuti teza kako su oni u principu potomci bogumila koji su pre¹li na islam. S obzirom da je katolièka crkva nasilno pprekr¹tavala bogumile a ovi to nikako nisu htjeli ispada da su jedva doèekali dolazak turaka na ove prostore da preðu na islam i otarase se pape i njegovog zuluma. Tu su se turci pokazali daleko sposobniji i dalekovidniji od rimskog biskupa jer su vjerovatno znali, a mo¾da im je i netko do¹apnuo da u bih ni¹ta ne prolazi na silu, dapaèe to raða samo inat kod domicilnog stanovni¹tva, pa oni nikog nisu prisiljavali da promjeni vjeru. I BINGO, s obzirom da nisu nikog silom tjerali da promjeni vjeru, svi bosanski bogumili iliti kristjani s obe ruke prigrli¹e islam za vjeke vjekova amen.
IMHO, samo teze i to puna rupa kao svajcarski sir! :D
artzy

Post by artzy »

niskoprofilni wrote:
osa wrote:Zanimljiva teza koju nikako ne mogu a često je nalazim na forumima naime: vrlo često se prvenstveno kod bošnjaka može čuti teza kako su oni u principu potomci bogumila koji su prešli na islam. S obzirom da je katolička crkva nasilno pprekrštavala bogumile a ovi to nikako nisu htjeli ispada da su jedva dočekali dolazak turaka na ove prostore da pređu na islam i otarase se pape i njegovog zuluma. Tu su se turci pokazali daleko sposobniji i dalekovidniji od rimskog biskupa jer su vjerovatno znali, a možda im je i netko došapnuo da u bih ništa ne prolazi na silu, dapače to rađa samo inat kod domicilnog stanovništva, pa oni nikog nisu prisiljavali da promjeni vjeru. I BINGO, s obzirom da nisu nikog silom tjerali da promjeni vjeru, svi bosanski bogumili iliti kristjani s obe ruke prigrliše islam za vjeke vjekova amen.
Nema druge teorije da bude vise vjerovatna.
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

Tariq_rambo wrote:...Opet ti navodim toleranciju koju su tad zastupali osmanske vlasti. da je dan naon osvajanje bosne urucena ahdnama franjevcima da slobodno mogu proklamirat svoju vjeru....
Ovo ahdnama je bila vjerodostojna svega nekih 50-tak godina. Od 1520. krenulo se s protjerivanjem i ugnjetavanjem krscana u Bosni i to da znas. Sa paljenjem i rusenjem crkava i sa prisilnim islamiziranjem. Mada janicarski pokret i takav nacin vrbovanja ljudstva, tj. danak u krvi, nema veze s islamom, ali eto. Cisto da se ima jasna slika o nasoj istoriji ovdje, a ne da zivimo u zabludama.
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

artzy wrote:
niskoprofilni wrote:
osa wrote:Zanimljiva teza koju nikako ne mogu a èesto je nalazim na forumima naime: vrlo èesto se prvenstveno kod bo¹njaka mo¾e èuti teza kako su oni u principu potomci bogumila koji su pre¹li na islam. S obzirom da je katolièka crkva nasilno pprekr¹tavala bogumile a ovi to nikako nisu htjeli ispada da su jedva doèekali dolazak turaka na ove prostore da preðu na islam i otarase se pape i njegovog zuluma. Tu su se turci pokazali daleko sposobniji i dalekovidniji od rimskog biskupa jer su vjerovatno znali, a mo¾da im je i netko do¹apnuo da u bih ni¹ta ne prolazi na silu, dapaèe to raða samo inat kod domicilnog stanovni¹tva, pa oni nikog nisu prisiljavali da promjeni vjeru. I BINGO, s obzirom da nisu nikog silom tjerali da promjeni vjeru, svi bosanski bogumili iliti kristjani s obe ruke prigrli¹e islam za vjeke vjekova amen.
Ovo se zove navodjenje vode na svoj mlin. Bogumili su bili krscani, da se odmah razumijemo. Krscanska pravoslavna sekta porijeklom iz Bugarske i nisu cinili vecinu stanovnistva u Bosni prije dolaska otomana. Price za malu djecu i lakomislene. Da samo malo vise citamo iz raznih izvora, a ne da se zamlacujemo besplatnim propagandim kompletima rasporedjenim po nacionalnim kuhinjama kako kome odgovara... :D
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

osa wrote:
proljetni kauboj wrote: daj ne moj zezati, iskljuèivi krivci za ekonomski i svaki drugi nazadak pod turcima su sami stanovnici ovih krajeva koji nisu znali iskoristiti sve blagodeti turske vlasti, pa pogledajte druge zemlje biv¹e otomanske imperijekako cvatu: sirija,jordan, egipat, libanon, pa i sama turska jedino zaostaje izrael, ali ¾idovi nikada nisu bili za biznis i kulturu.
wtf? Mora da se salis! :lol: :lol: :lol:
Vise da vjerujem tebi nego svojim ocima. :D
danas

Post by danas »

niskoprofilni wrote:
Tariq_rambo wrote:...Opet ti navodim toleranciju koju su tad zastupali osmanske vlasti. da je dan naon osvajanje bosne urucena ahdnama franjevcima da slobodno mogu proklamirat svoju vjeru....
Ovo ahdnama je bila vjerodostojna svega nekih 50-tak godina. Od 1520. krenulo se s protjerivanjem i ugnjetavanjem krscana u Bosni i to da znas. Sa paljenjem i rusenjem crkava i sa prisilnim islamiziranjem. Mada janicarski pokret i takav nacin vrbovanja ljudstva, tj. danak u krvi, nema veze s islamom, ali eto. Cisto da se ima jasna slika o nasoj istoriji ovdje, a ne da zivimo u zabludama.
majku mu, pa kako li ostade ijedan hriscan ziv i neprotjeran poslije 500 godina osmanlija i njihovog zuluma? zar ne bismo sada svi trebali biti sulejmani i omeri, klanjati, govoriti turski? -- ko sto se maltene cijela latinska amerika krsti i prica spanski ili portugalski :-)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Nego hoæe li mi neTko konaèno reæi jesam li ¹okac, vla ili bogumil srebrEni? :D TuraC nijesam, povelik sam za njih... Mo¾da kakav Ugar ali sam presvijetao i za njih...

Da znam rijeti kad me priupitaju...
osa

Post by osa »

danas wrote:
niskoprofilni wrote:
majku mu, pa kako li ostade ijedan hriscan ziv i neprotjeran poslije 500 godina osmanlija i njihovog zuluma? zar ne bismo sada svi trebali biti sulejmani i omeri, klanjati, govoriti turski? -- ko sto se maltene cijela latinska amerika krsti i prica spanski ili portugalski :-)
Osvojili, porobili, dali dozvolu za slobodno ispovijedanje vjere, ljudi nije to poanta poanta je u onom osvojili i porobili pa to se uglavnom ne radi kulturom ( bar ne u tom vremenu). Pitanje svih pitanja je stranče šta ćeš ti uopće u mojoj zemlji?
osa

Post by osa »

niskoprofilni wrote:
artzy wrote:
niskoprofilni wrote:IMHO, samo teze i to puna rupa kao svajcarski sir! :D
Ovo se zove navodjenje vode na svoj mlin. Bogumili su bili krscani, da se odmah razumijemo. Krscanska pravoslavna sekta porijeklom iz Bugarske i nisu cinili vecinu stanovnistva u Bosni prije dolaska otomana. Price za malu djecu i lakomislene. Da samo malo vise citamo iz raznih izvora, a ne da se zamlacujemo besplatnim propagandim kompletima rasporedjenim po nacionalnim kuhinjama kako kome odgovara... :D
Djelimično točna teza, osim što kršćanstvo ne priznaje nikakve sekte i što bogumilstvo ali pod drugim nazivima možemo naći u to vrijeme i u dijelovima francuske pa prema tome bogumilstvo kao takvo nije nastalo u bugarskoj.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

[b]ekolog[/b] wrote:Uz dopustenje administratora i nasih dama, imam jedno pitanje: kakva je razlike izmedju srbije i p...e ?, (one zenske stvari). Za tacan odgovor zajamcena nagrada od mene.
Jel' ovo mozda ekolosko pitanje? :oops:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

niskoprofilni wrote: Ovo se zove navodjenje vode na svoj mlin. Bogumili su bili krscani, da se odmah razumijemo. Krscanska pravoslavna sekta porijeklom iz Bugarske i nisu cinili vecinu stanovnistva u Bosni prije dolaska otomana. Price za malu djecu i lakomislene. Da samo malo vise citamo iz raznih izvora, a ne da se zamlacujemo besplatnim propagandim kompletima rasporedjenim po nacionalnim kuhinjama kako kome odgovara... :D
Vazno je da ti znas da su bili pravoslavci, a sto postoje dokazi i dokazi da su
vjerovali da postoji jedan Bog i djavo, da nisu prihvatalai sveto trojstvo je druga
prica. Procitaj malo razlike izmedju vjerovanja bugarskih Bogumila i bosanske
crkve bogumila i patarena. Takodjer pogledaj ko su bili sve Bosnjani na
teritoriji Bosne i Hercegovine, pa pogledaj kad su se Srbi i Hrvati poceli
izjasnjavati Srbima i Hrvatima, pa pogledaj kad su danasnji Bosnjaci govorili
Bosanskim jezikom i ko im je taj jezik nastojao da izbrise + ko je Muslimanima
odredio da budu il Srbi il Hrvati ili grupa "ostali".
Mozes malo pogledati i zapise s stecaka i vidjeti da su se izjasnjavali
dobrim Bosnjanima, ..........
Inace, neko obozava namecati Bosancima i Hercegovcima svoju istoriju,
ti isti su se digli da razbiju autonomiju BiH za koju se sama izborila -
samo je dovoljno reci Latas i surovanje s Turskom, itd. itd.
Vazno je da se Bosna i Hercegovina odbranila od njenih dusmana, a
Bosanci i Hercegovci vrlo dobro znaju ko su i sta su, a da im njihove
susjedne "komsije" to ne moraju govoriti.
Vidjela je Bosna ko je kakav i na sta se je spremno od poruka, pa
etnickog ciscenja, logora, i svog ostalog "ponosa" susjednih zemalja :roll:
niskoprofilni wrote: Od 1520. krenulo se s protjerivanjem i ugnjetavanjem krscana u Bosni i to da znas. Sa paljenjem i rusenjem crkava i sa prisilnim islamiziranjem. Mada janicarski pokret i takav nacin vrbovanja ljudstva, tj. danak u krvi, nema veze s islamom, ali eto. Cisto da se ima jasna slika o nasoj istoriji ovdje, a ne da zivimo u zabludama.
Jes ti teorija u p.m. Kako to da bijese "prisilno islamiziranje" na teritoriji
Bosne i Hercegovine, a da slatka Srbija, Grcka, zadrzase pravoslavlje?
Da su Turci to tako radili -> bilza bi im bila Srbija da je okrenu. Za 500 god.
mogli su sve vjere izbrisati, al' ostale su i crkve i vjere, i ljudi.
Eto ti odmah dokaza o Bogumilima i njihovim vjerovanjima s brojom koji
je prihvatio Islam tj. slicnosti u vjeri.
Neznam samo ko su bili oni sto su vodili krstaske ratove? Kakva je tu uloga
bila vjere?
Ko su oni sto 1990tih pocese etnicki cistiti bivsu Jugu?
Ko su ti sto napadose Sloveniju, pa Hrvatsku, pa Bosnu i Hercegovinu,
pa Kosovo? Jel' te zemlje pripadaju samo jednom narodu, jel' ostali, iako
su vecina nemaju sta da traze tu - a manjina s svojim ideologijama ima?
Ko bolan porusi onolike dzamije, katolicke crkve, mezarluke, itd.
:roll:
foo-doo

Post by foo-doo »

poenta je

Da su Turci vršili zulum ko što su Španci nad latioamerikancima, muslimanima i jevrejima danas mi ne bi pričali o ovome na forumu.

Ničija nije idealna, ali treba objektivno pogledati...Oni nisu bili ništa bolji od drugih feudalnih država u tom periodu u svijetu. Samo što to ovi forumaši pokušavaju da pokažu da u stvari jesu.

Pored svog zuluma, danas u Bosni ima i Hrvata i Srba i ostalih, a u Foči više nema muslimana. Kako to objašnjavate?

Treba dodati još jedan mit na onu listu
11. Turci su nama radili zulum pa se sada moramo osvetiti muslimanima na isti i gori način
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Turska cak ni danas nema neku demokratiju a mi raspravljamo o 1500..
ok nema veze..
ok cinjenica je da se danas od nekadasnjeg nam neprijatelja dolazi do prvog saveznika..slicnosti nemamo hvala bogu ali posto su cudna vremena dovoljno je da imamo zajednicku religiju i tacka,...tuzno ali istinito..
ista stvar je i kod Srba i Rusa..
- Naravno da su Turci gazili sve sto im je prislo ..normalno..
ali je cinjenica da ni ostali nisu bili nesto bolji..
-Sposobnost da se sacuva religija u 500 god. je bjezanje naroda prije svega Srba i Hrvata u brdovite krajeve zemlje..
Zasto su crkve najvecim dijelom bile na selima, zasto je Muslimana bilo vise u gradovima..
Turska cizma nije htjela da cisti brdovitu Bosnu- isto vazi i za Crnu Goru
Da je Bosna ili Crna Gora kojim slucajem Vojvodina ne bi tu ostao ni kamen na kamenu..
Ta slika je ostala i do dana danasnjeg..
Da mi imamo vecinu u gradovima dok Srbi ili Hrvati cine vecinu na opstini ili selima..
Znaci nista mudro u svemu tome osim sposobnosti nasih naroda koji su se krili i bjezali ispred neprijateljske sablje na sta su bili navikli genracijama.
jos od starog Rima..
gdje su se sluzili istom taktikom
Post Reply