Vjerska praksa
-
El_comadante
to je vrlo jednostavnodanas wrote:ma tebe smo cekali, da nam pokazes kakoEl_comadante wrote:svi bi nešta raspravlja o drugome a niko o sebi![]()
![]()
- Bosanac sa dna kace
mrsko mi vac sad pratit od samog pocetka, al samo da kazem da kao i sto sami znate da je lakse nabubat teoriju, a provest u praksş je tesko a nekad i nemoguce
ih kako sam ja sve znao o natrijumu, valenciju, s cime cini spoj,moze se rezat nozem itd.. i kad sam otiso na hemiju labaratoriju po prvi put, i vidio natrijum, ja konto ono ona germa

ih kako sam ja sve znao o natrijumu, valenciju, s cime cini spoj,moze se rezat nozem itd.. i kad sam otiso na hemiju labaratoriju po prvi put, i vidio natrijum, ja konto ono ona germa
- danas
zasto je nemoguce? bog ne trazi nista nemoguce, pa ne trazi da letis ili hodas po vodi...Bosanac sa dna kace wrote:mrsko mi vac sad pratit od samog pocetka, al samo da kazem da kao i sto sami znate da je lakse nabubat teoriju, a provest u praksş je tesko a nekad i nemoguce
- Bosanac sa dna kace
pa da, u biti si upravu.....i sve ima svoje prvi putdanas wrote:zasto je nemoguce? bog ne trazi nista nemoguce, pa ne trazi da letis ili hodas po vodi...Bosanac sa dna kace wrote:mrsko mi vac sad pratit od samog pocetka, al samo da kazem da kao i sto sami znate da je lakse nabubat teoriju, a provest u praksş je tesko a nekad i nemoguce![]()
![]()
- Bosanac sa dna kace
üpitt wrote:pa zar casni forunm nije davno ustanovio da sam ja munafik:D
-
Vertigo
Hajmo i ovo nanovo
Muslimana iz vjere izvodi:
1.Kufr-nevjerovanje Allaha i ostalih temeljnih istina vjere: meleka, kitaba, poslanika, Sudnjeg dana i sudbine.
2.Sirk-vjerovati u lazna i izmisljena bozanstva-kipove, prirodne pojave i sl. U ovu vrstu grijeha spadaju i pridavanje svetosti i velicine pojedini ljudima.
Izvor: bilo koji ilmihal (udzbenik za vjersku pouku)
Sve drugo su veci ili manji grijesi za koje musliman zasluzuje kaznu (Boziju i/ili ljudsku) ali ga ne izvode iz vjere, uz uslov da ne negira da je to zabranjeno ili naredeno (jer ako osporava Bozije narebe i zabrane, automatski osporava i Kur`an).
1.Kufr-nevjerovanje Allaha i ostalih temeljnih istina vjere: meleka, kitaba, poslanika, Sudnjeg dana i sudbine.
2.Sirk-vjerovati u lazna i izmisljena bozanstva-kipove, prirodne pojave i sl. U ovu vrstu grijeha spadaju i pridavanje svetosti i velicine pojedini ljudima.
Sve drugo su veci ili manji grijesi za koje musliman zasluzuje kaznu (Boziju i/ili ljudsku) ali ga ne izvode iz vjere, uz uslov da ne negira da je to zabranjeno ili naredeno (jer ako osporava Bozije narebe i zabrane, automatski osporava i Kur`an).
- Phia
Zar neko ko zna da je nešto Bog naredio i konstantno krši to isto, automatski ne negira Boga?registrovan wrote:Hajmo i ovo nanovo![]()
-
Vertigo
Ne.Phia wrote:Zar neko ko zna da je nešto Bog naredio i konstantno krši to isto, automatski ne negira Boga?registrovan wrote:Hajmo i ovo nanovo![]()
- Phia
A to kaže ko?Kako se očituje negiranje Boga?Samo negiranjem njegovog postojanja?Zašto su onda u Kur'anu propisane kazne kao kompenzacija za nastavak stanja vjerovanja (ostajanja u islamu)?Zašto u islamu u Bosni ne postoje kazne tog istog islama koji kako svi zamo ima svoju organizaciju.registrovan wrote:Phia wrote:Zar neko ko zna da je nešto Bog naredio i konstantno krši to isto, automatski ne negira Boga?registrovan wrote:Hajmo i ovo nanovo![]()
Ne.
- Ahmmed
Phia wrote:A to kaže ko?Kako se očituje negiranje Boga?Samo negiranjem njegovog postojanja?Zašto su onda u Kur'anu propisane kazne kao kompenzacija za nastavak stanja vjerovanja (ostajanja u islamu)?Zašto u islamu u Bosni ne postoje kazne tog istog islama koji kako svi zamo ima svoju organizaciju.registrovan wrote:Phia wrote: Zar neko ko zna da je nešto Bog naredio i konstantno krši to isto, automatski ne negira Boga?
Ne.
Kaže Ebu Hanifa
„Mi nikoga ne proglašavamo nevjernikom zbog grijeha, niti ikome niječemo vjeru (lā nukeffiru ehaden bi-zenbin ve lā nenfī ehaden minel īmān“,
„Mi ne proglašavamo nijednog muslimana nevjernikom zbog grijeha kojeg je počinio – pa makar to bio i veliki grijeh (ve in kānet kebīreten) – ako on to ne smatra dozvoljenim. Niti mi ikome uskraćujemo da za sebe kaže da vjeruje, već ko god kaže da vjeruje, istinski ga nazivamo vjernikom (ve nusemmīhi mu’minen hakīkaten). Moguće je da neko bude lošeg ponašanja, a da ne bude nevjernik.“
- danas
drago mi je vidjeti da se slazem sa ebu hanifom
kada kazem da je vjernik onaj ko vjeruje i tacka... da je vjernik jednostavno vjernik... te da su sintagme poput "pravi vjernik", "istinski vjernik" i slicno... tako cesto koristene na ovom forumu... nista drugo nego supljaona
te sada ostaje jednostavno pitanje...
ko je bogu drazi -- onaj sto kaze vjeruje, sto je vjernik a 'loseg je ponasanja'... ili...

te sada ostaje jednostavno pitanje...
- Ahmmed
Pa, dobrodanas wrote:drago mi je vidjeti da se slazem sa ebu hanifomkada kazem da je vjernik onaj ko vjeruje i tacka... da je vjernik jednostavno vjernik... te da su sintagme poput "pravi vjernik", "istinski vjernik" i slicno... tako cesto koristene na ovom forumu... nista drugo nego supljaona
![]()
![]()
te sada ostaje jednostavno pitanje...ko je bogu drazi -- onaj sto kaze vjeruje, sto je vjernik a 'loseg je ponasanja'... ili...
![]()
A za pitanje.....Taj što je lošeg ponašanja, bit će podvrgnut "tretmanu", kao i ovaj koji slijedi iza ovog tvog "ili"
- danas
abi
milost ne trazim
niti bih je dala
komunisticko pasce, stas'

ne pitam za milost... vec ko je drazi... milostivom...
jer ja koliko se sjecam, od munafika nema niko gori...
te pitam -- zasto je svevisnjem tako bitno da se u njega vjeruje, naustrb svega ostalog... djela i ponasanja... oprostice svasta nesto... ali nece kad kazes 'boga nema'... 
ah sujete, haman ko da je moderator...

milost ne trazim
ne pitam za milost... vec ko je drazi... milostivom...
ah sujete, haman ko da je moderator...
- Phia
Vjernik i musliman nije isto koliko ja znam.A opet se svi nazivaju ovdje muslimanima..Ahmmed wrote:Phia wrote:A to kaže ko?Kako se očituje negiranje Boga?Samo negiranjem njegovog postojanja?Zašto su onda u Kur'anu propisane kazne kao kompenzacija za nastavak stanja vjerovanja (ostajanja u islamu)?Zašto u islamu u Bosni ne postoje kazne tog istog islama koji kako svi zamo ima svoju organizaciju.registrovan wrote:
Ne.
Kaže Ebu Hanifačiju pravnu školu slijede i bosanskohercegovački muslimani:
„Mi nikoga ne proglašavamo nevjernikom zbog grijeha, niti ikome niječemo vjeru (lā nukeffiru ehaden bi-zenbin ve lā nenfī ehaden minel īmān“,
„Mi ne proglašavamo nijednog muslimana nevjernikom zbog grijeha kojeg je počinio – pa makar to bio i veliki grijeh (ve in kānet kebīreten) – ako on to ne smatra dozvoljenim. Niti mi ikome uskraćujemo da za sebe kaže da vjeruje, već ko god kaže da vjeruje, istinski ga nazivamo vjernikom (ve nusemmīhi mu’minen hakīkaten). Moguće je da neko bude lošeg ponašanja, a da ne bude nevjernik.“
Ako je negiranje Boga grijeh po tome neko ko ga negira ne bi bio nevjernik.
- danas
nisi shvatila kako treba... negiranje boga nije samo grijeh, to je kufr. znaci, onaj ko negira postojanje boga, ili tvrdi da postoji neko drugo bozanstvo -- jeste nevjernik i ne moze se smatrati muslimanom. reci da boga nema nekoga izvodi iz vjere. znati da je po islamu ubistvo grijeh, a opet ubiti (sve dok vjerujes u boga) te ne izvodi iz vjere -- valjda jer i dalje ima sanse da ti bog oprosti. bog jedino ne oprasta kad kazes da ga nema. zato valjda celo ima vise sansi za dzennet od menePhia wrote:registrovan wrote:Hajmo i ovo nanovo![]()
Ako je negiranje Boga grijeh po tome neko ko ga negira ne bi bio nevjernik.
- Phia
Ti sad meni objašnjavaš da je onaj koji ne vjeruje nevjernik.danas wrote:„Mi nikoga ne proglašavamo nevjernikom zbog grijeha, niti ikome niječemo vjeru (lā nukeffiru ehaden bi-zenbin ve lā nenfī ehaden minel īmān“,
„Mi ne proglašavamo nijednog muslimana nevjernikom zbog grijeha kojeg je počinio – pa makar to bio i veliki grijeh (ve in kānet kebīreten) – ako on to ne smatra dozvoljenim. Niti mi ikome uskraćujemo da za sebe kaže da vjeruje, već ko god kaže da vjeruje, istinski ga nazivamo vjernikom (ve nusemmīhi mu’minen hakīkaten). Moguće je da neko bude lošeg ponašanja, a da ne bude nevjernik.“nisi shvatila kako treba... negiranje boga nije samo grijeh, to je kufr. znaci, onaj ko negira postojanje boga, ili tvrdi da postoji neko drugo bozanstvo -- jeste nevjernik i ne moze se smatrati muslimanom. reci da boga nema nekoga izvodi iz vjere. znati da je po islamu ubistvo grijeh, a opet ubiti (sve dok vjerujes u boga) te ne izvodi iz vjere -- valjda jer i dalje ima sanse da ti bog oprosti. bog jedino ne oprasta kad kazes da ga nema. zato valjda celo ima vise sansi za dzennet od menePhia wrote:registrovan wrote:Hajmo i ovo nanovo![]()
Ako je negiranje Boga grijeh po tome neko ko ga negira ne bi bio nevjernik.![]()
Hoćeš da kažeš da Bog neke stvari nikako ne prašta?!
-
Lepi Johnny
Pa ako nisi clan neke od vodecih svjetskih religija / Islama ili Hriscanstva...
ne znaci da negiras Bozje postojanje!
Ne ciniti neki od vjerskih obreda ne znaci automatski biti gresan
osim toga oni koji cine obrede blizi li su Bogu od onih koji to ne cine...
Obredi su obredi... a dusa ispunjena toplinom radoscu i ljubavlju je nesto drugo...
ne znaci da negiras Bozje postojanje!
Ne ciniti neki od vjerskih obreda ne znaci automatski biti gresan
osim toga oni koji cine obrede blizi li su Bogu od onih koji to ne cine...
Obredi su obredi... a dusa ispunjena toplinom radoscu i ljubavlju je nesto drugo...
- danas
kufr je grijeh, ali svaki grijeh nije kufr. kufr je ono sto te izvodi iz vjere (ovdje naravno govorimo o islamu) a to je negiranje allaha i/ili vjerovanje u druga bozanstva. samo tad nisi musliman. negiranje isusa kao spasioca je ono sto te 'izvodi' iz hriscanstva -- onaj ko negira isusa nije hriscanin. ako lijepo zamolis, valjda drugi grijesi mogu biti oprosteni (nekad su se mogli i otkupiti, ali je nazalost vatikan prestao sa tom lijepom praksomPhia wrote: Ti sad meni objašnjavaš da je onaj koji ne vjeruje nevjernik.Ali isto tako kažeš da je nevjerovanje grijeh.
I da nema povratka u vjeru nakon nevjerovanja?
Hoćeš da kažeš da Bog neke stvari nikako ne prašta?!
nigdje nisam rekla da nema povratka u vjeru nakon nevjerovanja, otkud ti to?
- Phia
Nevjerovanje je znači i grijeh i kufr i izvodi iz islama.Znači spada u grijehe koji su neoprostivi ili šta'?Zato sam i shvatila da kažeš da nakon nevjerovanja nema povratka u vjeru jer tvrdiš da je kufr izvođenje iz vjere i time neoprostiv grijeh.danas wrote:kufr je grijeh, ali svaki grijeh nije kufr. kufr je ono sto te izvodi iz vjere (ovdje naravno govorimo o islamu) a to je negiranje allaha i/ili vjerovanje u druga bozanstva. samo tad nisi musliman. negiranje isusa kao spasioca je ono sto te 'izvodi' iz hriscanstva -- onaj ko negira isusa nije hriscanin. ako lijepo zamolis, valjda drugi grijesi mogu biti oprosteni (nekad su se mogli i otkupiti, ali je nazalost vatikan prestao sa tom lijepom praksomPhia wrote: Ti sad meni objašnjavaš da je onaj koji ne vjeruje nevjernik.Ali isto tako kažeš da je nevjerovanje grijeh.
I da nema povratka u vjeru nakon nevjerovanja?
Hoćeš da kažeš da Bog neke stvari nikako ne prašta?!). to je sve sto govorim...
nigdje nisam rekla da nema povratka u vjeru nakon nevjerovanja, otkud ti to?a naravno da bog neke stvari ne prasta -- pa cemu onda vjecni pakao
![]()
i ako umres kao nevjernik, negirajuci boga -- mescini da bog preko toga nesto nikako nece da predje...
![]()
jer poenta vjere je da se vjeruje bez dokaza, pa poceti vjerovati poslije smrti -- kad 'vidis' ima li boga ili ne -- je ipak malo besmisleno... prvi krug pakla je recimo rezervisan za one koji su casni i posteni, ali nisu prihvatili isusa za zivota
Misliš li da je pojam vječnosti i vremena uopšte konstanta?Postoji li za tebe mogućnost da je pojam vječnosti samo za nas ljude pojam beskonačnosti koja mjereći nekim drugim mjerilima ipak negdje ima kraj?
- danas
haj pokusacu opet objasniti... mada sigurno ima kompetentnijih od mene... 
haj ovako (ogranicicu se na islam, mada je i sa hriscanstvom slicno)... sve dok covjek tvrdi da je vjernik, on ostaje vjernik. cak i ako grijesi, to ga ne izvodi iz vjere jer ima nade da ce mu bog oprostiti ako se ovaj iskreno pokaje... ono sto osobu 'izvodi iz vjere' je negacija datog boga, pa recimo musliman prestaje biti onaj ko kaze da nema allaha ili vjeruje u neko drugo bozanstvo, kao sto hriscanin prestaje biti onaj ko kaze da isus nije spasitelj. OK? svi ostali grijesi mogu biti oprosteni sve dok osoba umre kao vjernik i pokaje se...
sad, kufr je negiranje boga i to jeste neoprostiv grijeh ako osoba umre kao nevjernik, znaci negirajuci boga. za zivota ima sansu da se 'pokaje' i vrati vjeri, pa cak i u smrtnom casu -- zato se svestena lica utrkuju da sustignu ljude na smrtnoj postelji, valjda da im daju tu jos jednu sansu
znaci, onaj ko se pokaje i kaze recimo 'da, pogrijesio sam, sad priznajem boga' i onda umre -- za njega ima nade... sudice mu se 'gore', ali ima sanse za oprost. neki recimo vide pakao kao privremenu kaznu za vjernika koji je grijesio, koji kad 'odrobija' svoje za ovozemaljske grijehe moze u raj... ali ako umres kao nevjernik, onda si najebo
ne, ne mislim da je pojam vjecnosti konstanta (mislim da ni sama ne kontas sta pitas ovdje). ali znam da islam i hriscanstvo (uprkos mnogim sektaskim interpretacijama i shvatanjima) imaju koncept vjecnog pakla. u islamu, u dzehenemu poslije sudnjeg dana ostaju prakticno samo nevjernici ili munafici. za sve ostale ima sanse...
haj ovako (ogranicicu se na islam, mada je i sa hriscanstvom slicno)... sve dok covjek tvrdi da je vjernik, on ostaje vjernik. cak i ako grijesi, to ga ne izvodi iz vjere jer ima nade da ce mu bog oprostiti ako se ovaj iskreno pokaje... ono sto osobu 'izvodi iz vjere' je negacija datog boga, pa recimo musliman prestaje biti onaj ko kaze da nema allaha ili vjeruje u neko drugo bozanstvo, kao sto hriscanin prestaje biti onaj ko kaze da isus nije spasitelj. OK? svi ostali grijesi mogu biti oprosteni sve dok osoba umre kao vjernik i pokaje se...
sad, kufr je negiranje boga i to jeste neoprostiv grijeh ako osoba umre kao nevjernik, znaci negirajuci boga. za zivota ima sansu da se 'pokaje' i vrati vjeri, pa cak i u smrtnom casu -- zato se svestena lica utrkuju da sustignu ljude na smrtnoj postelji, valjda da im daju tu jos jednu sansu
ne, ne mislim da je pojam vjecnosti konstanta (mislim da ni sama ne kontas sta pitas ovdje). ali znam da islam i hriscanstvo (uprkos mnogim sektaskim interpretacijama i shvatanjima) imaju koncept vjecnog pakla. u islamu, u dzehenemu poslije sudnjeg dana ostaju prakticno samo nevjernici ili munafici. za sve ostale ima sanse...
- Phia
Hvala na iscrpnom odgovoru.danas wrote:haj pokusacu opet objasniti... mada sigurno ima kompetentnijih od mene...
sad, kufr je negiranje boga i to jeste neoprostiv grijeh ako osoba umre kao nevjernik, znaci negirajuci boga. za zivota ima sansu da se 'pokaje' i vrati vjeri, pa cak i u smrtnom casu -- zato se svestena lica utrkuju da sustignu ljude na smrtnoj postelji, valjda da im daju tu jos jednu sansuznaci, onaj ko se pokaje i kaze recimo 'da, pogrijesio sam, sad priznajem boga' i onda umre -- za njega ima nade... sudice mu se 'gore', ali ima sanse za oprost. neki recimo vide pakao kao privremenu kaznu za vjernika koji je grijesio, koji kad 'odrobija' svoje za ovozemaljske grijehe moze u raj... ali ako umres kao nevjernik, onda si najebo
![]()
Iz tvoje priče ja mogu zaključiti da tvrdiš kako nijedan grijeh pa ni kufr ne obilježava čovjeka kao nepovratnog nevjernika (jer postoji šansa da će se pokajati i uzvjerovati) sve dok je živ i kaje se nakon očitovanja nevjerovanja u Boga, pa do njegovih zadnjih pet minuta.Samo ako umre a ne vjeruje on je nevjernik.Jesam shvatila dobro to što misliš?
Dakako znam šta sam pitala u vezi vječnosti ali izgleda da ti znaš više od mene o mojim pitanjima i shvatanjima
Last edited by Phia on 12/08/2007 20:54, edited 1 time in total.
-
Vertigo
ja se sa ovim apsolutno slazem, jos ako _BosanaC potvrdidanas wrote:haj pokusacu opet objasniti... mada sigurno ima kompetentnijih od mene...
sad, kufr je negiranje boga i to jeste neoprostiv grijeh ako osoba umre kao nevjernik, znaci negirajuci boga. za zivota ima sansu da se 'pokaje' i vrati vjeri, pa cak i u smrtnom casu -- zato se svestena lica utrkuju da sustignu ljude na smrtnoj postelji, valjda da im daju tu jos jednu sansuznaci, onaj ko se pokaje i kaze recimo 'da, pogrijesio sam, sad priznajem boga' i onda umre -- za njega ima nade... sudice mu se 'gore', ali ima sanse za oprost. neki recimo vide pakao kao privremenu kaznu za vjernika koji je grijesio, koji kad 'odrobija' svoje za ovozemaljske grijehe moze u raj... ali ako umres kao nevjernik, onda si najebo
![]()
- danas
da, to je otprilike to. za zivota se mozes pokajati i spoznati... doci tobe, whatever... barem ja tako shvatam grijehe, makar u islamu... naravno, licna interpretacija i licno shvatanje, ali mislim da je poprilicno 'mainstream' shvatanje grijeha. sa tim da je za mene ovo je jedan od osnovnih razloga sto odbijam boga i njegovo postojanje... licno, meni takav bog ne treba...Phia wrote: Hvala na iscrpnom odgovoru.
Iz tvoje priče ja mogu zaključiti da tvrdiš kako nijedan grijeh pa ni kufr ne obilježava čovjeka kao nepovratnog nevjernika (jer postoji šansa da će se pokajati i uzvjerovati) sve dok je živ i kaje se nakon očitovanja nevjerovanja u Boga, pa do njegovih zadnjih pet minuta.Samo ako umre a ne vjeruje on je nevjernik.Jesam shvatila dobro to što misliš?
iako sada pricas o relativnosti, ti si pitala da li mislim da je vjecnost konstanta. to u metafizici podrazumijeva da ne postoji proslost ni buducnost, da postoji samo 'sada'. ovo shvatanje vjecnosti podrazumijeva da vrijeme ne protice, vec da stoji. pa da odgovorim opet -- ne, licno ne shvatam 'vjecnost' na taj nacin. za pakao (ili raj) da imaju smisla, smatram da je protok vremena (pa makar kako relativan ) neophodan. biti zarobljen u sadasnjem trenutku ne smatram vjecnoscu, a mislim da ni abrahamovske religije ne shvataju vjecnost na taj nacin.Phia wrote: Dakako znam šta sam pitala u vezi vječnosti ali izgleda da ti znaš više od mene o mojim pitanjima i shvatanjima.Pozivam se na neke stvari iz Kur'ana gdje se o vremenu govori u različitim dimenzijama.Tako na nekim mjestima spominje kako tamo negdje dan traje koliko naših hiljadu godina.Samo razmatram mogućnost da je možda ipak pojam vremena relativna stvar.
A patnja može trajati 5 minuta i pri tome se činiti kao vječnost.Jer kad promislim na to da tamo piše kako će vjernici biti u raju vječno osim ako Allah ne odredi drugačije.Zašto ne bi ta opcija bila moguća i za pakao s tim da se to možda namjerno ne spominje da se nevjernici ne bi pozivali na to i 'mirna srca' uživali u nevjerstvu.