Mijesani brakovi, spas BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ergot

Post by Ergot »

lady midnight wrote:
pa kupi onda audija :P:P da vidish shto ce sa bismillom ulaziti u njega :P:D:D:D
Moze li mjesecna za javni prijevoz? :lol:
barby02

Post by barby02 »

Fair Life wrote:
danas wrote:nije me babo uspio uvalit nijednom pristojnom bosnjaku, pa morala ja 'vako :oops: :D
http://www.youtube.com/watch?v=mwEEJZbB ... ed&search=

hahahhahahhhhaahaa, odslusala do kraja! Ovo se mora stavit na vise tema :-) :-) :-) :-) svaka cast :lol:
schnjufko

Post by schnjufko »

Ja kad sam htio da spasavam BiH sve su dame spasavale BiH sa amerikancima i arapima. Pa sam shodno tome skontao da i ja spasim BiH s nekom svabicom austrijankom mozda amerikankom. Al ako mi se omakne pa ostanem bez drzavljanstva nije do mene.
amrica

Post by amrica »

Ima li ko da nije gledao Moje grcko vjencanje???
I ima li ko da ne zna nekoga ko ima familiju u dijaspori, da ne kazem u izbjeglistvu, a da nema zeta Georgesa, Randolpha, Hansa ili snahu slicnih imena. I to nanama i ostalim dusebriznicima ne smeta, ali da je Pero ili Anto iz komsiluka, bio bi haos.
Vazno je kako se dvoje ljudi slazu i koliko se vole, a politicari ce i dalje vladati, sve dok narod bude glasao kako glasa vec 15 godina
_ad.hoc na drugu_

Post by _ad.hoc na drugu_ »

amrica wrote:Ima li ko da nije gledao Moje grcko vjencanje???
I ima li ko da ne zna nekoga ko ima familiju u dijaspori, da ne kazem u izbjeglistvu, a da nema zeta Georgesa, Randolpha, Hansa ili snahu slicnih imena. I to nanama i ostalim dusebriznicima ne smeta, ali da je Pero ili Anto iz komsiluka, bio bi haos.
Vazno je kako se dvoje ljudi slazu i koliko se vole, a politicari ce i dalje vladati, sve dok narod bude glasao kako glasa vec 15 godina
Upravo tako!
Bajrin najmladji

Post by Bajrin najmladji »

Morbidno ili ne, pomno čitam imena ožalošćenih u novinskim smrtovnicama i sjećanjima:
http://www.oslobodjenje.ba http://www.bakije.com

Zaključak: Bosna je spašena, definitivno i odavno.
Marina78

Post by Marina78 »

Ja sam dijete iz mijesanog braka, vjerski nisam opredjeljena ni u kakvim papirima, uvijek sam se pisala kao Jugoslovenka, sve do prije par godina kad sam iz inostranstva dosla u Sarajevo da trazim rodni list, Seljanka koja je radila za pultom me vec dobrodusno opredjelila u grupu hrvata, mada nisam rodjena ni zivjela nikada ni u Osjeku, ni Zagrebu ni u Dubrovniku, mada u kompjuteru je mogla da vidi da sam rodjena u Sarajevu...Kad sam zatrazila objasnjenje iz kojeg razloga me plasirala tu gdje vec jeste, odgovor je glasio radi RADI PREZIMENA" e sad kad sam ja njoj rekla da to nije regionalno ispravno i da zelim da se izjasnim kao bosanka, dobila sam odgovor da tako nesta ne postoji.... E sad znam da vecina ljudi dole, (cast izuzetcima) pojma nema o vjeri, religiji, Sarajevo je uvijek bilo multietnicko, mada danas nas guraju politicari gdje oni zele isto kao sto je i mene snasa sa 3 polozena razreda osnovne skole vec plasirala.... Sto se mene licno tice mjesani brakovi mi ne smetaju,a takodje ni brakovi iste religije naucena sam i odgojena u duhu bratstva i jedinstva. i tako cu i svoju djecu da odgajam....

Licno mislim da je veci problem neskolovanost i zatupljenost pojedinaca u doprinosu BOSNI I HERCEGOVINI, nego mijesani ili nemijesani brakovi....
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

Marina78 wrote:Ja sam dijete iz mijesanog braka, vjerski nisam opredjeljena ni u kakvim papirima, uvijek sam se pisala kao Jugoslovenka, sve do prije par godina kad sam iz inostranstva dosla u Sarajevo da trazim rodni list, Seljanka koja je radila za pultom me vec dobrodusno opredjelila u grupu hrvata, mada nisam rodjena ni zivjela nikada ni u Osjeku, ni Zagrebu ni u Dubrovniku, mada u kompjuteru je mogla da vidi da sam rodjena u Sarajevu...Kad sam zatrazila objasnjenje iz kojeg razloga me plasirala tu gdje vec jeste, odgovor je glasio radi RADI PREZIMENA" e sad kad sam ja njoj rekla da to nije regionalno ispravno i da zelim da se izjasnim kao bosanka, dobila sam odgovor da tako nesta ne postoji.... E sad znam da vecina ljudi dole, (cast izuzetcima) pojma nema o vjeri, religiji, Sarajevo je uvijek bilo multietnicko, mada danas nas guraju politicari gdje oni zele isto kao sto je i mene snasa sa 3 polozena razreda osnovne skole vec plasirala.... Sto se mene licno tice mjesani brakovi mi ne smetaju,a takodje ni brakovi iste religije naucena sam i odgojena u duhu bratstva i jedinstva. i tako cu i svoju djecu da odgajam....

Licno mislim da je veci problem neskolovanost i zatupljenost pojedinaca u doprinosu BOSNI I HERCEGOVINI, nego mijesani ili nemijesani brakovi....
tako je marina78
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Marina78 wrote:Ja sam dijete iz mijesanog braka, vjerski nisam opredjeljena ni u kakvim papirima, uvijek sam se pisala kao Jugoslovenka, sve do prije par godina kad sam iz inostranstva dosla u Sarajevo da trazim rodni list, Seljanka koja je radila za pultom me vec dobrodusno opredjelila u grupu hrvata, mada nisam rodjena ni zivjela nikada ni u Osjeku, ni Zagrebu ni u Dubrovniku, mada u kompjuteru je mogla da vidi da sam rodjena u Sarajevu...Kad sam zatrazila objasnjenje iz kojeg razloga me plasirala tu gdje vec jeste, odgovor je glasio radi RADI PREZIMENA" e sad kad sam ja njoj rekla da to nije regionalno ispravno i da zelim da se izjasnim kao bosanka, dobila sam odgovor da tako nesta ne postoji.... E sad znam da vecina ljudi dole, (cast izuzetcima) pojma nema o vjeri, religiji, Sarajevo je uvijek bilo multietnicko, mada danas nas guraju politicari gdje oni zele isto kao sto je i mene snasa sa 3 polozena razreda osnovne skole vec plasirala.... Sto se mene licno tice mjesani brakovi mi ne smetaju,a takodje ni brakovi iste religije naucena sam i odgojena u duhu bratstva i jedinstva. i tako cu i svoju djecu da odgajam....

:thumbup:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Ne moze se sklopiti toliko mijesanih brakova za spas Bosne, koliko ima budala sto rade na njenom razvaljivanju. :roll:
Orbini

Post by Orbini »

Mislim da je pogresno politizirati mjesane brakove. To su radili nekad komunisti kada su davali generalske cinove i direktorske fotelje samo onim Bosnjacima koji su bili u mjesanom braku ili onima koji su djeci davali "moderna imena" poput Milenko, Goran,....
Pa znamo kako takve ideje prolaze, kao i oni koji se cas afirmisu a cas anatemisu. Poput nekih srpskih i hrvatskih nacionalista koji su ih naznacili kao tumor na nacionalnom tjelu, a nas Dzemaludin Latic ih nazva "glavicama kupusa", zaostatkom jedne propale ideje.

Svaki covjek je jedinka za sebe sa svim svojim kvalitetima, i to je ono sto bi trebalo da se gleda. A ne kako se ko zove, jel cist ili ima mjesan bacground.
Ima i djece mjesanih brakova, koji su zesci nacionalisti, - znaci sve je do covjeka samog.

Znaci, davanje nekome prednosti(u politici napr.) prvnstveno zbog mjesanog braka je ujedno i diskriminacija ostalih koji imaju mozda vece obrazovanje i pamet a eto nisu "podobni".

Ono sto ovom drustvu treba je tolerancija prema djeci mjesanog braka koja nazalost nije zavidna. Imamo drustvo gdje smo podjeljeni po naciji, gdje smo prvenstveno u sklopu jednog jata, tora,... pa tek onda individue. I tu mnogi iz mjesanih brakova nisu nigdje prispjeli. Bivsa Jugoslavija je barem imala termin "Jugosloven" - danas nemamo korelativa. A trebali bi imati jer mnogi mjesani a i "cisti" svoj identitet vide prvenstveno u okviru drzave, domovine,... Bosanac napr. Individualizam treba imati veci prostor.

Tako da suvisno govoriti o potenciranju mjesanih jer jos takoreci ni nemaju svoje mjesto u drustvu. Nisu marionete koje su cas gore cas dole. Mada moram priznati da se u drustvu takvih osjecam dosta opustenije glede rasprave o politici. Znam da me nece niko od mjesanih namah za vrat.
danas

Post by danas »

Orbini wrote: Ima i djece mjesanih brakova, koji su zesci nacionalisti, - znaci sve je do covjeka samog.
vs.
Orbini wrote: Mada moram priznati da se u drustvu takvih osjecam dosta opustenije glede rasprave o politici. Znam da me nece niko od mjesanih namah za vrat.
:? :? :?

PS samo da dodam -- ovo prvo je tacno :D ev' ja sam u 'mijesanom' braku a teska sam balinkura :kravata:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Ma mo¾e¹ sine/kæeri kuæi dovest ¹ta hoæe¹ sve dok nije crno, ¾uto, inovjerno, iz druge dr¾ave, iz lo¹e familije, bolesno, glupo, neobrazovano, bez stana, bez para, iz druge stranke... Pa eto razaberi...
schnjufko

Post by schnjufko »

Eto Mozda me Marina predomisli glede uvoza i mjesanja sa nekim sa stranim pasosima?
Steta Marina sto nema vise zena koje razmisljaju glavom ako ti a ne da klimaju sta im babo i majka kazu a cesto i pop u crkvi.

Znam metar raje sto su razgulili samo zbog vlastite familije jer nisu odobravali mixing. Moj tetak je prvi siznuo na to i spichio u Australiju.
Marina78

Post by Marina78 »

schnjufko wrote:Eto Mozda me Marina predomisli glede uvoza i mjesanja sa nekim sa stranim pasosima?
Steta Marina sto nema vise zena koje razmisljaju glavom ako ti a ne da klimaju sta im babo i majka kazu a cesto i pop u crkvi.

Znam metar raje sto su razgulili samo zbog vlastite familije jer nisu odobravali mixing. Moj tetak je prvi siznuo na to i spichio u Australiju.
Ja nemam nista protiv vjernika, i ja vjerujem ali ne na fanaticki nacin, ali ipak moja vjera je moja privatna stvar, nemam pravo nikome da sudim jer se zove Bosko, Alija ili sta ja znam Franjo, to je ispod nivoa za mene, takodje i moji roditelji nikada nisu rekli nemoj sine on je musliman ili bilo koji drugi, uvijek su mi skretali paznju na karakterne osobine. Zalosno je sto nekima danas ime puno znaci, licno mislim da su takvi ljudi na gubitku, al sta se moze, samo se pitam kud ovaj svijet ide???

"NIJE GRIJEH ISKRENO VOLJETI"
schnjufko

Post by schnjufko »

Ja sam do sad par puta bio odbacen zbog tih ime prezime karakteristika
I sad zelim svim tim koje su me odbacile zbog istih karakteristika da doxzive samo isto to.
Mozda ce onda shvatit dimenziju svoje gluposti.
Vecna ih je sad u svojoj vjeri na svojoj zemlji u braku u kojem piju samare i glavom ciste patos. No nek im je radosno i veselo.
skojotovski

Post by skojotovski »

samo mijesaj :D
bisvit

#93 mijesani brakovi

Post by bisvit »

meni su bas mijesani brakovi pun pogodak jer samo djeca iz mijesanih brakova mogu biti realna i ne pristrasna a to je u ovom vremenu nacionalizma itekako vazno
cyprus

Post by cyprus »

Ja čak imam i mješovito ime i prezime (prezime balinsko ime ćafirsko :lol: :lol: ), tako da nema šanse da oni na svoju ruku odrede šta sam. Zato se vazda svi sjebu kad im velim da sam Jugoslaven. :D
pesak

Post by pesak »

Ja kao i nisam neka mesavina, mada kao su mi preci Crnogorci.. :-) .ali ko ce to znati ? Ne znamo dobro unazad porodicno stablo, bili 500 godina pod Turcima...verujem da imam dosta i Turske krvi, i madjarske , i ko zna cije jos, a najvise africke... :lol:
Skoro sam citala neka istrazivanja po kojima smo mi, svi, ljudi koji zive na ovoj planeti ,ponikli od hiljadu pra-ljudi u Africi, koji su preziveli neku stravicnu erupciju vulkana, koji je bio najveca katastrofa tada...tako da mi je besmisleno da pricam uopste ko je koje nacije ili rase. Jos je bilo zanimljivo i to sto imamo genetski potpuno isti mozak kao i ljudi iz kamenog doba. :shock: Mi smo , ustvari, pecinski ljudi... :shock: ...kad bi uzeli bebu iz kamenog doba, i odgajili je u 21, veku, mogla bi da bude stagod- pilot, ucitelj, advokat, a kad bi nasu bebu iz 21. veka preselili u kameno doba, ona ne bi znala da govori, i imala bi sve karakteristike pecinskog coveka.

Sto se mene tice, sto vise mesanja, to bolje...imam mesancije po familiji ..

verujem da cemo u buducnosti imati crnpurast ten, sa kosim ocima, i to je bas super ...mora da cemo biti mnogo lepi... :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

za BiH nema spasa to je barem jasno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#97 Re: mijesani brakovi

Post by Truba »

bisvit wrote:meni su bas mijesani brakovi pun pogodak jer samo djeca iz mijesanih brakova mogu biti realna i ne pristrasna a to je u ovom vremenu nacionalizma itekako vazno
zapravo obrnuto...

onaj ko je skidao zastavu s ferhadije sedmog maja je polovnjak :D pa se mora dokazivati i biti bolji od najčišćeg srbina da bi im bio jednak

tako je u sarajevu... i zapdanom mostaru

:zzzz:
danas

Post by danas »

komi wrote:za BiH nema spasa to je barem jasno
nemres se ti na*ebat sa onima anamo, koliko oni mogu raz*ebat... :D :D :D
Last edited by danas on 21/08/2007 11:43, edited 1 time in total.
schnjufko

Post by schnjufko »

Ja bi rado da se umixam s nekom mixanom zenom pa da nam djeca budu sarena. Ako ima kandidatkinja nek smatraju da je oglas otvoren posto me ona agencija sparimo domache nisaki nije sparila
luciferino

Post by luciferino »

pesak wrote:Ja kao i nisam neka mesavina, mada kao su mi preci Crnogorci.. :-) .ali ko ce to znati ? Ne znamo dobro unazad porodicno stablo, bili 500 godina pod Turcima...verujem da imam dosta i Turske krvi, i madjarske , i ko zna cije jos, a najvise africke... :lol:
Skoro sam citala neka istrazivanja po kojima smo mi, svi, ljudi koji zive na ovoj planeti ,ponikli od hiljadu pra-ljudi u Africi, koji su preziveli neku stravicnu erupciju vulkana, koji je bio najveca katastrofa tada...tako da mi je besmisleno da pricam uopste ko je koje nacije ili rase. Jos je bilo zanimljivo i to sto imamo genetski potpuno isti mozak kao i ljudi iz kamenog doba. :shock: Mi smo , ustvari, pecinski ljudi... :shock: ...kad bi uzeli bebu iz kamenog doba, i odgajili je u 21, veku, mogla bi da bude stagod- pilot, ucitelj, advokat, a kad bi nasu bebu iz 21. veka preselili u kameno doba, ona ne bi znala da govori, i imala bi sve karakteristike pecinskog coveka.

Sto se mene tice, sto vise mesanja, to bolje...imam mesancije po familiji ..

verujem da cemo u buducnosti imati crnpurast ten, sa kosim ocima, i to je bas super ...mora da cemo biti mnogo lepi... :-D
Ma ima danas takvih pećinskih ljudova i bez "vremenskog preseljavanja". :-)
Post Reply