Općinski sud u Zenici zabranio štrajk u Mittal Steelu

kustah

Post by kustah »

dupla
Last edited by kustah on 09/08/2007 23:23, edited 1 time in total.
nineac

Post by nineac »

kustah wrote:
nineac wrote:Normalno da uz specijalizaciju na odredjenim poslovima mozes zaradjivati vise nego neko sa VSS, i ti ljudi i trebaju tako zaradjivati. To sto FTV nije objavio nemam pojma, jer ja to nisam gledao na FTV nego na drugom kanalu, kao i to da nisam procitao nigdje u drugim novinama kolika je tacno prosjecna plata po razredima. Zato kazem, sve je to slabo organizovano, a drzava se kasno ukljucila. Da je premirjer kao sto nije odmah dosao i pitao sta se desava, mozda bi i mediji odmah to drugacije prenjeli, ovako ispada da je to sve amaterski odradjeno.
Drugo, ako je sudija bila pod uticajem Mittala, fino ima VSTV te visa instanca i zalite se, nema druge, pa kad se zalba uvazi ako je sve bilo OK, onda hajmo ponovo.
Takodje, svi ostali sindikatite sindikati metalskih radnika su samo pruzili verbalnu podrsku, od tog nema nista, to je presipanje iz supljeg u prazno. Kada je OPEL odlucio da zatvori 12,000 radnih mjesta to su htjeli uraditi po preporuci GM-a, otpusti radnike na americki nacin. Onda su se digli svi metalski sindikati, radnici VW-a,BMW-a su stupili u strajk kao podrska OPEL-ovim radnicima. Tada se drzava odmah ukljucila i naslo se rjesenje kako zbrinuti tih 12,000 radnika koji su morali biti otpusteni.
Nemoj misliti da ja tebi nesto pametujem sta vi trebate ili da mislim da ja bolje znam kako ej tebi, ali neke stvari se moraju mijenjati u samom sindikatu i medju samim radnicima.
Ti izgleda zivis "according to book". Stvarni svijet je drugaciji. Sadasnji pravosudni sistem nije pao s Marsa. Oni koji rade u njemu su clanovi stranaka, dakle podnitljivi i pokvareni, kakav je i sam karakter ove vlasti. Oni su ti, koji tumace zakone i ugovore, i to cine na nacin koji odgovara naci-oligarhijama. I to je, izmedju ostalog, sustina kapitalizma. Dakle, sudsko-pravni sistem stiti interese elite, vladajuce klase.Ja sam naveo na, strani 1., ove teme da bi bilo dobro da se Sindikat Zeljezare poveze sa mocnim IGM, i prenese njihova iskustva na svoju situaciju, ako je to moguce.
Neznam po cemu je to sustina kapitalisticgog sistema? Kapitalisticki sistem, ili trzisna ekonomija vlada u mnogim drzavama gdje radnici uzivaju ogromna prava, daleko veca nego i u bivsem sistemu.
Takodje, ni u americi mocne korporacije nemogu puno uraditi bez dogovora sa sindikatom (pogledaj pod UAW-United Auto Workers).
Drugo je sto su ti sindikati organizovani kako treba, sto ih razlikuje od nasih sindikata.
kustah

Post by kustah »

Negdje sam vidjeo, na slici, bile su to kao demostracije u SAD i jedan je
nosio parolu,"Worker Rights are Human Rights". Busaju se u prsa o
ljudskim pravima i "equal opportunity" poslovima, a to je tipicno rasisticko
drustvo. Toliko o pravu radnika u SAD-u.

Ima kapitalizama i kapitalizama. Kapitalizam u Norveskoj i Svicarskoj, kao i
demokratija, u ovim drzavama, nije ista kao kapitalizam i "demokratija" u:
SAD i Velikoj Britaniji i Njemackoj. Iako osijecam potrebu reci da su i jedan i
drugi isti kada dogu u druge zemlje.

Ovi imperijalni kapitalizmi su nesto najgore sto postoji, to je vise mafijaski
reket, koji sluzi saki ljudi za bogacenje. Kada unutrasnji rast, vise nije
moguc, onda se okrecu pljacki i ubijanju, kao sto to sada rade u Iraku.
Primjera iz historije ima bezbroj, spansko pljackanje i ubijanje srednje i
juzno americkih Maja i Inka. Britanski, holandski, francuski kolonijalizam itd.

Prvi covjek Mittal-a je vlasnik najskuplje kuce na SVIJETU, $128 miliona i ovo
je samo jedna od njegovih kuca. Da li on vrijedi i da li je pametan toliko, od
naseg inzenjera i radnika, koji rade za 350 ili 700 ili 1000 BAM, nije ni
vazno?

Sumnjam!

Lakshmi N Mittal, Predsjednik i CEO, LNM Group, prije ce biti da radi za MI6
i britansko-americki kapital i Vladu/e, nego li je uspjesn poslovni covjek.

Image
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

nineac wrote:Nemam stvarno vremena zadnjih dana pa nisam aktivan na forumu, ali mi je ova tema bas zaparala oci, i procitao sam neke postove ljudi koji jos uvijek misle da je samoupravljanje moguce.
Prvo, sud ima pravo da nezakonit strajk (u zakonu tacno stoji kada se moze i pod kojim uslovima strajk organizovati).
Drugo, tim ljudima pod hitno treba objasniti da je dosao kapitalizam, i da ce se njihove plate kretiti onako kako se krecu plate u zemlji. Oni imaju prosjek veci od prosjecne plate u BiH i sto se mene tice uprava je upravu.
Razlog? Iako je posao tezak, ima ljudi sa visom strucnom spremom koji rade za manju platu. Kapitalizam, globalizacija, sve to je vec davno uslo na nasa vrata, i onoliko koliko je pojedinac spreman da se bori za sebe toliko ce mu biti dobro. Ako ti radnici misle da ce imati opet platu kao prije rata (u usporedbi sa ostalim platama) grdno se varaju. Odlucivat ce skolaska sprema, koju skolu ste zavrsili i gdje. To je tako u svijetu i tako ce biti i kod nas. Nepodcjenjujem njihov rad, ali oni rade za privatnika, i cuo sam na nekim govorima koje sam gledao preko interneta da neki govornik medju njima govori kako nece niko vile kupovat od njihovog rada. Pa to je necija tvornica, i taj neko (Lakshami) moze te pare bacit niz Temzu, donirat ili kupit vilu, to je njegovo pravo. Sutra ce prodat zeljezaru u zenici, to je opet njegovo pravo.
Dobro dosli u kapitalizam!
1. niko nas nije pitao hoćemo li ovakav (i kad smo kod toga - ikakav) kapitalizam. jel to znači da demokratija ne vrijedi za najsudbonosnija pitanja jedne nacije? čovjek bi pomislio da mijenjanje neceg tako bitnog kao što je društveni poredak zaslužuje barem jedan referendum!
2. niko ovdje ne govori o samoupravljanju već o potpisivanju štetnog ugovora, što je krivično djelo (ima poseban član u KZ mislim o tome) kad si vec toliki legalista.
3. nigdje u svijetu sudovi ne zabranjuju štrajkove u privatnim kompanijama, već samo i jedino u unaprijed utvrđenim strateškim oblastima. pravo da ti kažem živo mi se hebe hoćel nekakav indijac ostvarit 5 ili 7,5 milijardi KM profita ove godine.
4. zakon koji ti navodiš nije obavezujući ni za kog normalnog radnika. nikad bio (historijski) ,niti će ikad biti.
nineac

Post by nineac »

kustah wrote:Negdje sam vidjeo, na slici, bile su to kao demostracije u SAD i jedan je

vazno?

Sumnjam!

Image
Zavrsili smo svaku raspravu.
Valjas gluposti!
nineac

Post by nineac »

kustah wrote:Negdje sam vidjeo, na slici, bile su to kao demostracije u SAD i jedan je

vazno?

Sumnjam!

Image
Valjas gluposti!
nineac

Post by nineac »

razbijač_magle wrote:
nineac wrote:Nemam stvarno vremena zadnjih dana pa nisam aktivan na forumu, ali mi je ova tema bas zaparala oci, i procitao sam neke postove ljudi koji jos uvijek misle da je samoupravljanje moguce.
Prvo, sud ima pravo da nezakonit strajk (u zakonu tacno stoji kada se moze i pod kojim uslovima strajk organizovati).
Drugo, tim ljudima pod hitno treba objasniti da je dosao kapitalizam, i da ce se njihove plate kretiti onako kako se krecu plate u zemlji. Oni imaju prosjek veci od prosjecne plate u BiH i sto se mene tice uprava je upravu.
Razlog? Iako je posao tezak, ima ljudi sa visom strucnom spremom koji rade za manju platu. Kapitalizam, globalizacija, sve to je vec davno uslo na nasa vrata, i onoliko koliko je pojedinac spreman da se bori za sebe toliko ce mu biti dobro. Ako ti radnici misle da ce imati opet platu kao prije rata (u usporedbi sa ostalim platama) grdno se varaju. Odlucivat ce skolaska sprema, koju skolu ste zavrsili i gdje. To je tako u svijetu i tako ce biti i kod nas. Nepodcjenjujem njihov rad, ali oni rade za privatnika, i cuo sam na nekim govorima koje sam gledao preko interneta da neki govornik medju njima govori kako nece niko vile kupovat od njihovog rada. Pa to je necija tvornica, i taj neko (Lakshami) moze te pare bacit niz Temzu, donirat ili kupit vilu, to je njegovo pravo. Sutra ce prodat zeljezaru u zenici, to je opet njegovo pravo.
Dobro dosli u kapitalizam!
1. niko nas nije pitao hoćemo li ovakav (i kad smo kod toga - ikakav) kapitalizam. jel to znači da demokratija ne vrijedi za najsudbonosnija pitanja jedne nacije? čovjek bi pomislio da mijenjanje neceg tako bitnog kao što je društveni poredak zaslužuje barem jedan referendum!
2. niko ovdje ne govori o samoupravljanju već o potpisivanju štetnog ugovora, što je krivično djelo (ima poseban član u KZ mislim o tome) kad si vec toliki legalista.
3. nigdje u svijetu sudovi ne zabranjuju štrajkove u privatnim kompanijama, već samo i jedino u unaprijed utvrđenim strateškim oblastima. pravo da ti kažem živo mi se hebe hoćel nekakav indijac ostvarit 5 ili 7,5 milijardi KM profita ove godine.
4. zakon koji ti navodiš nije obavezujući ni za kog normalnog radnika. nikad bio (historijski) ,niti će ikad biti.
Mi smo imali referendum 1992, a i da smo zadrzali isto uredjenje nikad nebi opstalo samoupravljanje.
Drugo, zakon u ruke pa citaj mozel sud zabraniti ili ne.
Vece je pitanje sto sindikat nije angazovao pravnog strucnjaka u svemu ovome.
Za ugovor treba pitati vladu, za koju su glasaci ponovo glasali, i dali misljenje sta misle o ugovoru.
kustah

Post by kustah »

nineac wrote:

vazno?

Sumnjam!

Image
Valjas gluposti!

Pa, ko valja gluposti, vidi se iz tvojih argumenata. Metafizicku raspravu
ostavi za forume sa istom ili slicnom tematikom!
liberal

Post by liberal »

cek malo zar nebi sad trebali pitat hareta sta se desava sa zeljezarom ?
zar on nije do guse upetljan u situaciju ?
ili sad ima precih stvari pa nemoze da odgovori :D :D :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

e jeste se ....
kapitalista gleda da ima sto manje troskove i prema tome normalno je da ce radnicima nastojati dati najmanje moguce plate.
radnici koji nemaju nacina da promjene mjesto boravka i radnu sredinu (vecina) imaju strajk kao instrument, a trenutno se bore da za svoj rad dobiju ... "onoliko koliko zasluzuju", "maksimum ...blablabla".

Pricati da oni nisu u pravu sto strajkuju... je idiotski. Naravno da imaju pravo. Sasvim druga prica je to sto je zakon napravljen tako da je u principu nemoguce strajkovati. Aako je tacno ono sto se pise po novinama, onda poslodavac pregovore moze odugovlaciti do besvjesti i zakonski uslovi za legalan strajk ne mogu nikada biti ispunjeni. Ali i to moze prolaziti samo dok je sindikat korumpiran, smotan ili dok se ne dodje do kriticne mase (u sistemu, drzavi....).

A moralisati i vezivati platu za prosjek BiH ili federacije... to je glupo. Prvo jer statistika zavisi od uzorka. Prosjeci plate za Zenicu, Sarajevo, FBiH, RS i BiH su razliciti. A sta bi tek bilo da pricamo o Evropi ;) u toj prici.
Nadalje, to pricati u situaciji kada je gorivo u zadnjih par godina otislo u mp3 sa cijenom. U situaciji kada hljeb (samim tim uopsteno hrana) treba da poskupi za 50% ili kada nam Telecom uvodi cijene usluga (dakle ono sto mu rade domaci ljudi) na evropskom nivou i kada cijene stambenog prostora rastu do besvjesti... je idiotizam. Znam i ja za rezon da tom NK radniku kazes da je trebo na vrijeme zagrijati stolicu i da vidi kako tebi (ili meni) to ne predstavlja problem, ALI u tom slucaju sjedis po strani i pustis covjeka da se bori tim strajkom.

I da kazem da mi je smijesno da su plate ko fol fiksne, a ovamo sve zivo raste...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Oni jesu u pravu sto strajkuju, ali su zaboravili nekoliko jako bitnih stvari.

Recimo, jedna od njih je ta da nema vise socijalizma, radnickog samoupravljanja, i rasta plata, isplate stimulacija i slicnih sistema nagradjivanja kakvi su postojali tada. Wellcome to kapitalizam, upaljeno svjetlo, folovi golovi. Dodje gazda i kaze radices za marku, a ja cu zaradjivati milijarde, a ako neces do vidjenja prijatno, ja cu naci veceg jadu od tebe koji ce biti sretan da radi za marku.

Zatim, deal izmedju onih koji su prodali Zeljezaru i samog Mittala sigurno postoji, jer nije bas slucajno da u nasoj drzavi za jedan jedini dan se sud ocituje za bilo sta, i to isti onaj sud koji za sest punih godina nije predmet u kojem smo dvanaest kolega i ja tuzili bivsu firmu uzeo ni u razmatranje, jer eto nema kad.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

_BosanaC wrote:Oni jesu u pravu sto strajkuju, ali su zaboravili nekoliko jako bitnih stvari.

Recimo, jedna od njih je ta da nema vise socijalizma, radnickog samoupravljanja, i rasta plata, isplate stimulacija i slicnih sistema nagradjivanja kakvi su postojali tada. Wellcome to kapitalizam, upaljeno svjetlo, folovi golovi. Dodje gazda i kaze radices za marku, a ja cu zaradjivati milijarde, a ako neces do vidjenja prijatno, ja cu naci veceg jadu od tebe koji ce biti sretan da radi za marku.

Zatim, deal izmedju onih koji su prodali Zeljezaru i samog Mittala sigurno postoji, jer nije bas slucajno da u nasoj drzavi za jedan jedini dan se sud ocituje za bilo sta, i to isti onaj sud koji za sest punih godina nije predmet u kojem smo dvanaest kolega i ja tuzili bivsu firmu uzeo ni u razmatranje, jer eto nema kad.

ima ima druze moj :) ... U samoj firmi gazda i radnik imaju uzajamni interes. A imaju i suprostavljeni.
U samoj drzavi, radnici su glasaci.. odnosno masa koja moze uraditi dosta toga... recimo da izadju na ulice... mogu (teoretski ;) :)) ukinuti kapitalizam i nacionalizovati imovinu (vec vidjeno i na ovim prostorima).
A dali gazde mogu otpustiti ljude i naci vece jade da im rade za marku.. to vec zavisi od mnogo faktora ... sto Italijani ne otpuste kontrolore leta kada ovi strajkuju i naprave kolaps u medjunarodnom avio saobracaju? I tamo je gazda i kapitalizam ... ;)
Post Reply