Gdje je granica?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kwaheri

Post by Kwaheri »

gospodar kuglastih munja wrote:
ztluhcs wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:
Islam priznaje samo granice drzava u kojima je Ulema na vlasti zajedno sa drzavnom vlascu. A i to samo privremeno, jer je u prirodi i politici Islama da sve islamske drzave ujedini u jednu, na planetarnom nivou. Islam je sve i sva, zar ne?
I slazem se stobom, ni ostale religije nisu nista drugacije.

I sama manifestacija Ummet je politickog, a ne zabavnog karaktera. Ona treba da pokaze da je BiH dio tog globalnog , islamskog vec 600 g.
Da li se meni čini ili ti nama ovdje malo usput pakuješ "world domination" teoriju?
A ko ste to "VI", da znam kojoj mnozini se obracam ?
muslimani, pa forumashi :D :D

@sulc..neko ga zakasnio informirati da su paislamisticke teorije kao vid opravdanja kolonijalistickih osvajanja zastarjele ...

Ruku na srce, bile su nam drage te naše i tuđe zablude :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

gospodar kuglastih munja wrote: A ko ste to "VI", da znam kojoj mnozini se obracam ?
Ateisti, vjernici, nacionalisti, d¾ini, meleæi, neudate ¾ene, djeca u pubertetu... Svi oni koji èitaju ono ¹to si napisao :D :P
danas

Post by danas »

gospodar kuglastih munja wrote: Drzava je ipak nesto drugo. To je spoj politike i nauke.
el_com, jes' to ti? :? :D :D
Neelix

Post by Neelix »

neko ovdje spomenu ezane i crkve i sta one znace ateistima. mozda je offtopic, ali neka, da ne otvaram novu temu.
prije mjesec-dva napravise dzamiju na jedno 100 metara zracne linije od mog prozora. i otad ja nisam nijednu jedinu noc odspavao kako treba. ustajem u 7 radi posla, a u pola 5 svako jutro sam budan. za mene je to cisto uznemiravanje, narusavanje javnog reda i mira. ja NE ZELIM da me neko budi u pola 5, a cini mi se da po zakonu i imam na to pravo. ezani preko dana mi ne smetaju, ali ovaj jutarnji mi pokida i zivce i zdrav san.

srusicu je musafa mi :x
Kwaheri

Post by Kwaheri »

gospodar kuglastih munja wrote:Motokultivator,

"Svi su ljudi potekli od Adema i Have. Arap nema nikave prednosti nad nearapom, niti nearap nad Arapom, bijelac nad crncem, niti crnac nad bijelcem, osim po bogobojaznosti i dobrom ponašanju. (Muhammed a.s.)

Mislim da ovaj hadis odlicno odgovara sta je drzava, narodi i narodnosti."

Hadis se ne zasniva na naucnim disciplinama, vec je proizvod uvjerenja, vjere u Boga.

Drzava je ipak nesto drugo. To je spoj politike i nauke.
Molim? Jel samo ja ne razumijem ovu recenicu...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Neelix wrote:neko ovdje spomenu ezane i crkve i sta one znace ateistima. mozda je offtopic, ali neka, da ne otvaram novu temu.
prije mjesec-dva napravise dzamiju na jedno 100 metara zracne linije od mog prozora. i otad ja nisam nijednu jedinu noc odspavao kako treba. ustajem u 7 radi posla, a u pola 5 svako jutro sam budan. za mene je to cisto uznemiravanje, narusavanje javnog reda i mira. ja NE ZELIM da me neko budi u pola 5, a cini mi se da po zakonu i imam na to pravo. ezani preko dana mi ne smetaju, ali ovaj jutarnji mi pokida i zivce i zdrav san.

Ho¹ da ti sredim preko ¹tele da od IVZ dobije¹ set èepova?
Na¹ cilj su zadovoljni èlanovi na¹e zajednice! :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
gospodar kuglastih munja wrote: Drzava je ipak nesto drugo. To je spoj politike i nauke.
el_com, jes' to ti? :? :D :D
:D :oops: :lol:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

zena wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Motokultivator,

"Svi su ljudi potekli od Adema i Have. Arap nema nikave prednosti nad nearapom, niti nearap nad Arapom, bijelac nad crncem, niti crnac nad bijelcem, osim po bogobojaznosti i dobrom pona¹anju. (Muhammed a.s.)

Mislim da ovaj hadis odlicno odgovara sta je drzava, narodi i narodnosti."

Hadis se ne zasniva na naucnim disciplinama, vec je proizvod uvjerenja, vjere u Boga.

Drzava je ipak nesto drugo. To je spoj politike i nauke.
Molim? Jel samo ja ne razumijem ovu recenicu...
Ka¾e èovjek ne mo¾e¹ dokazati da je hadis ispravan jer se temelji na Kuranu, a ne mo¾e¹ dokazati da je Kuran ispravan jer se temelji na Bogu, a ne mo¾e¹ dokazati da ima Boga... Zakljuèak hadisi nula bodova kao nauka... Mislim da je to htio reæi :D

:D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Neelix wrote:neko ovdje spomenu ezane i crkve i sta one znace ateistima. mozda je offtopic, ali neka, da ne otvaram novu temu.

:oops: dok je ziva jasara :D :D

p.s.
i meni su napravili ispod prozora cestu, auta prolaze, bude me "u zlo doba, za nih red ne vazi...", pa zvona crkve...
al... ja mirno se budim i josh mirnije prizaspim, jer znam... da i drugi imaju potrebe... :) i da nisam sama na dunjaluku...zato relax... :)
luciferino

Post by luciferino »

Ima i za to rješenje, i to manje nasilno!

Žali se jedna gospoja prije par godina (muslimanka btw) mojoj mami: "Jao, izgradili novu džamiju, pa kad puste ezan...Jaaaaoooo! Ne mogu da spavam!"
Kaže moja mama: "E, ja sam njih zeznula, mene ne bude."
Gospoja sva zblenuta: "Kako???"
Mama: "Ustanem prije ezana." :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

zena wrote: :oops: dok je ziva jasara :D :D

p.s.
i meni su napravili ispod prozora cestu, auta prolaze, bude me "u zlo doba, za nih red ne vazi...", pa zvona crkve...
al... ja mirno se budim i josh mirnije prizaspim, jer znam... da i drugi imaju potrebe... :) i da nisam sama na dunjaluku...zato relax... :)
Tipièan primjer vjerskog konzervativca! Usporava razvoj i koèi tekovine moderne civilizacije kao ¹to su asfaltirani putevi i kori¹tenje automobila!!!!

:lol: :lol: :lol:
Neelix

Post by Neelix »

izvini na rijecniku, ali to nije potreba nego preseravanje. jedno je potreba da se ode negdje, drugo je hir da budis ljude svako jutro. kome se klanja ustace sam i odradice svoje - bez potrebe da ga ezan budi.
danas

Post by danas »

zena wrote:

p.s.
vidis, tu je razlika...
kao prvo -- nema 'potrebe' za ezanom sa razglasa, moze i sam mujezin... ko u stari vakat... a ne sa CD-a pa na pojacalo...
a put koristi svima, a ne samo nekima... :wink:

uzimajuci da je pitanje gdje je granica... pa eto, meni je tu negdje granica... ne pometati druge.... koji nisu kao ja...
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

seka wrote:
ztluhcs wrote:
gospodar kuglastih munja wrote: A ko ste to "VI", da znam kojoj mnozini se obracam ?
Ateisti, vjernici, nacionalisti, džini, meleći, neudate žene, djeca u pubertetu... Svi oni koji čitaju ono što si napisao :D :P
komuniste :-) si zaboravio :D

@danas - ne vjerujem, gospodarov pravopis je bolji.
Znam ja da ste vi svi ostali "sareni", kao sto i treba da bude. Medjutim , poenta je bila upucena ZTLUHCS-eu, jer sam ga shvatio da ON predstavlja sve ostale. Bar se tako predstavio....Meni je to puno licilo na ono Cericevo ; "svi smo mi braco Turci"... :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

gospodar kuglastih munja wrote: Znam ja da ste vi svi ostali "sareni", kao sto i treba da bude. Medjutim , poenta je bila upucena ZTLUHCS-eu, jer sam ga shvatio da ON predstavlja sve ostale. Bar se tako predstavio....Meni je to puno licilo na ono Cericevo ; "svi smo mi braco Turci"... :D
Tvoja pretpostavka o mom predstavljanju - niðe veze...

MI, èlanovi foruma (koji smo affected) a koji smo:

1. ateisti, koji se hrane tvojim tezama o vjerskoj dominaciji pa kontamo da li imamo jo¹ jednog istomi¹ljenika... :D

2. muslimani, koji se nalaze uvrijeðeni tvojim tezama o islamskom ekspanzionizmu pa da objasnimo kako to nije tako... :D

3. kr¹æani, koji se nalaze ugro¾eni tvojim tezama o islamskom ekspanzionizmu, a koji èekaju da im se objasni da to nije tako... :D

4. djeca, koja ne znaju na ¹ta taèno cilja¹ pa pitaju onako da znaju ¹ta taèno hoæe¹ da ka¾e¹... :D

Uglavnom drago mi je da se razumijemo sada...

Haj uzdravlje...
ztluhcs wrote: Da li se meni èini ili ti nama ovdje malo usput pakuje¹ "world domination" teoriju?
Last edited by ztluhcs on 01/08/2007 13:19, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:

p.s.
vidis, tu je razlika...
kao prvo -- nema 'potrebe' za ezanom sa razglasa, moze i sam mujezin... ko u stari vakat... a ne sa CD-a pa na pojacalo...
a put koristi svima, a ne samo nekima... :wink:

uzimajuci da je pitanje gdje je granica... pa eto, meni je tu negdje granica... ne pometati druge.... koji nisu kao ja...
ok, jel u stari vakat crkva malo tise zvonila... il su joj u stari vakat postavljali prigusivace... il u stari vakat..ne daleko stari..eto..prije 30 godina nisu zvonile..il svijet nije bio toliko muhanat :oops: ..znas kako se kaze.. stitchko, izvini na izrazu..hrđavom :D ...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Neelix wrote:izvini na rijecniku, ali to nije potreba nego preseravanje. jedno je potreba da se ode negdje, drugo je hir da budis ljude svako jutro. kome se klanja ustace sam i odradice svoje - bez potrebe da ga ezan budi.
...al je s ezanom ipak... ljepse :D

daklem, tvoja je granica ezan na razglasu, jel samo to? to se da regulisat, zakonom...i meni licno, nema smetnje da se to utisa, u jutarnje vrijeme... imal josh nesto...?
Neelix

Post by Neelix »

crkava nemam u blizini stana zato se i ne zalim. nemoj ovo shvatit kao napad na islam - nego napad na napad na moje pravo na miran san.

EDIT: nema, to je moj jedini problem sa preisticanjem vjere :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Neelix wrote:crkava nemam u blizini stana zato se i ne zalim. nemoj ovo shvatit kao napad na islam - nego napad na napad na moje pravo na miran san.

ccc... ne napadam te, velim ti, draze bi mi bilo da nemas problema i da te ne uznemirava ezan... :D
inace, za miran san... caj od valerijane i kazu ljudi... "cista savjest" :D
El_comadante

Post by El_comadante »

Zašto nam trebaju granice kad je ljepše bez njih?!
Kwaheri

Post by Kwaheri »

btw...sto mene ovaj carobnjak ignorise? ja ni na jedno pitanje ne dobih odgovor... :?
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

zena wrote:
Neelix wrote:izvini na rijecniku, ali to nije potreba nego preseravanje. jedno je potreba da se ode negdje, drugo je hir da budis ljude svako jutro. kome se klanja ustace sam i odradice svoje - bez potrebe da ga ezan budi.

daklem, tvoja je granica ezan na razglasu, jel samo to? to se da regulisat, zakonom...i meni licno, nema smetnje da se to utisa, u jutarnje vrijeme... imal josh nesto...?
Može li meni neko pomoći. Naime 50 metera zračne linije od prozora moje spavaće sobe je zvonik pravoslavne crkve. U istom pravcu, nekih 50-60 metara odatle je mesdžid. Stotinjak metara bočno se nalazi zvonik katoličke crkve. Šta sad ja da radim? :D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

zena wrote:btw...sto mene ovaj carobnjak ignorise? ja ni na jedno pitanje ne dobih odgovor... :?
Možda ne želi razgovarati sa ženama?! :?
luciferino

Post by luciferino »

seljak_cojek wrote:
zena wrote:

Može li meni neko pomoći. Naime 50 metera zračne linije od prozora moje spavaće sobe je zvonik pravoslavne crkve. U istom pravcu, nekih 50-60 metara odatle je mesdžid. Stotinjak metara bočno se nalazi zvonik katoličke crkve. Šta sad ja da radim? :D
Naspi voska u uši.

Ovo je postalo ko rubrika Dear Abby... :roll:
El_comadante

Post by El_comadante »

seljak_cojek wrote:
zena wrote:btw...sto mene ovaj carobnjak ignorise? ja ni na jedno pitanje ne dobih odgovor... :?
Možda ne želi razgovarati sa ženama?! :?
To uopšte nije bitno!
Post Reply