Nisam vjernica tolika da oprastam takve uvrede.dalmatinka wrote:Ovako, ja se ne pravim blesava a to što HRT govori možeš pročitati na svakom od ovih tema na kojima si moderator. Jezik je isti.mIRCerka wrote:Duzan je HRT zbog optuzbe za agresiju pozarom.dalmatinka wrote:Vi mislite da je Dubrovnik nešto dužan Trebinju? Pošaljite račun!
To je Hrvatska duzna Bosni i Hercegovini.
Sto se pravis blesava, znas dobro o cemu ja pricam svo vrijeme.
Ja nisam muminka i kod mene halala za takve uvrede nema.
Drugo, koliko ste vatrogasaca poslali sa sjevera u Hercegovinu, je li ti zaista misliš da je netko dužan voditi tvoju bitku dok se ti hladiš?
Treće, ja zaista ne znam što je to muminka, a ni što je to halala, pa bih te molila za prijevod.
Požari - zašto sve izmiče kontroli?
Moderator: anex
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
- Phia
Jasno ko dan - od nas neće imati nikakve koristi a od Grčke hoće.mIRCerka wrote:ja bi da budem supak do kraja i obavijestim raju da je jedan hrvatski kanader otisao u daleku grcku da gasi pozare...
a bilo je tesko do Trebinja doletiti...
- JohnnyS
Ovako, već je na temi rečeno da kanaderi nemaju smisla ako se požar ne gasi i na zemlji. U Grčkoj vatrogasci gase, a kanaderi su im onda samo pomoć, u Trebinju ih nitko na zemlji nije gasio, tako da 100 kanadera ne bi moglo pomoć. Dalje, ja sam gasio taj požar jer mi je prijatelju došao do kuće. Ne treba mi HRT da mislim svojom glavom. Ja nisam uopće okrivljivao Državu Bosnu i Hercegovinu, ali općini Trebinje imam dosta toga za zamjerit. Nije prvi put da otamo ide vatra prema Dubrovniku. I ne samo vatra... Nije bilo bure 2 mjeseca i onaj dan kad zapuše, sutradan požar?! Neću ja nikoga okrivljivat, to je glupo, ali s obzirom da se po trebinjskim forumima slavilo kad je požarna opasnost proglašena (bilo je i komentara "Braćo Srbi, gori sveća na slavljeničkoj torti") zašto ne bih mislio da je namjerno podmetnut. Na obljetnicu Oluje?! mIRCerka, ti mi se bar činiš kao pametnijom članicom ovog foruma, priznat ćeš i sama da u toj situaciji nije sve kristalno čisto. Po mom mišljenju je Hrvatska kriva jedino što sa Armijom BiH '95 nije ušla u Trebinje...Phia wrote:Jasno ko dan - od nas neće imati nikakve koristi a od Grčke hoće.mIRCerka wrote:ja bi da budem supak do kraja i obavijestim raju da je jedan hrvatski kanader otisao u daleku grcku da gasi pozare...
-
jefferson
Profulo si skroz ono sto sam htio reci.King Kikapu wrote:ja ti mogu dati odgovor iz prve ruke o pomoci koja je zatrazena od deminerskih i pirotehnickih timova federalne uprave civilne zastite za otvaranje prilaza pozaristima.jefferson wrote:Sta mislite da neko od nas zatrazi pomoc? Koliko bi nasima trebalo da donesu odluku o slanju pomoci?
prvo na svaki zahtjev je odgovoreno za onoliko vremena koliko je bilo potrebno najblizem timu da izadje na lice mjesta, operativne stvari su rjesavane tako sto je najprije timu dat nalog da krene na lokaciju, ukoliko je procjenjeno da je prijetnja ozbiljna, a potom se u hodu rjesavala papirologija i ostale administrativno-birokratske zavrzlame.
ovo je slucaj jer CZ ima razradjen sistem izvlacenja unesrecenih iz minskih polja, te je u ovom slucaju ta procedura samo haplicirana na asistenciju vatrogascima u prilasku pozaristima.
koliko je to bilo od koristi sasvim je drugi par cipela, ali odgovorno tvrdim da je vecina deminerskih resursa CZ lociranih u zoni pozara bila angazovana na procjeni minske situacije i otvaranju prilaza. cak je dio timova iz drugih krajeva bio angazovan na bozarima, a bilo je slucajeva unistavanja NUS-a u neposrednoj blizini vatre kako vatrogasci ne bi bili ugrozeni nekontrolisanom detonacijom.
Sta mislis da neka drzava zatrazi pomoc od nas?
Kakve mi imamo resurse eto da i pirotehnicki tim posaljemo negdje da pomognu ljudima (nemislim vojne misije, a i to je upitno)?
To daje sliku drzave. Ovdje je HR ispala ozbiljna i sposobna drzava, a mi?
Nastranu sto me uopce neiznenadjuje sto se u trebinju slavilo, niti me iznenadjuje to sto je i ako je podmetnut. Medjutim, jel se moze malo izaci iz politickog i nacionalistickog okvira i sagledati problem.
Mi cim imamo priliku odmah kritikujemo druge, dok samokritike nema nigdje.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
i haqqani je baniran na saXu kad je slavio poplave u srbiji, sto ne znaci da je haqqani kriv za te poplave..JohnnyS wrote:Ovako, već je na temi rečeno da kanaderi nemaju smisla ako se požar ne gasi i na zemlji. U Grčkoj vatrogasci gase, a kanaderi su im onda samo pomoć, u Trebinju ih nitko na zemlji nije gasio, tako da 100 kanadera ne bi moglo pomoć. Dalje, ja sam gasio taj požar jer mi je prijatelju došao do kuće. Ne treba mi HRT da mislim svojom glavom. Ja nisam uopće okrivljivao Državu Bosnu i Hercegovinu, ali općini Trebinje imam dosta toga za zamjerit. Nije prvi put da otamo ide vatra prema Dubrovniku. I ne samo vatra... Nije bilo bure 2 mjeseca i onaj dan kad zapuše, sutradan požar?! Neću ja nikoga okrivljivat, to je glupo, ali s obzirom da se po trebinjskim forumima slavilo kad je požarna opasnost proglašena (bilo je i komentara "Braćo Srbi, gori sveća na slavljeničkoj torti") zašto ne bih mislio da je namjerno podmetnut. Na obljetnicu Oluje?! mIRCerka, ti mi se bar činiš kao pametnijom članicom ovog foruma, priznat ćeš i sama da u toj situaciji nije sve kristalno čisto. Po mom mišljenju je Hrvatska kriva jedino što sa Armijom BiH '95 nije ušla u Trebinje...Phia wrote:Jasno ko dan - od nas neće imati nikakve koristi a od Grčke hoće.mIRCerka wrote:ja bi da budem supak do kraja i obavijestim raju da je jedan hrvatski kanader otisao u daleku grcku da gasi pozare...
gasili su i u trebinju, ali imaju kurac od opreme...
za to drzava jeste kriva, il makar entiteti, ali optuziti BiH za agresiju pozarom ja halaliti necu i tacka.
Moja kuca u Trebinju je ostala netaknuta pozarom, more bit da sam telepatski i ja poslala varnice od kuce ka dubrovniku...
PS Prije bure su tinjali pozari, rekao dubrovacki vatrogasac, kaze da su skontali pozar jos u opcini ravno ali su "bili misljenja da nece biti veliki pa nisu oglasavali alarm..."
- Phia
Nek si ti umiješao politiku u požar.Halo, misliš da će ljudi podmetnuti sebi požar pred kućom kad nemaju pojma kud će vjetar puhnuti?Jelde hajdemo sad plakat kako srbi mrze hrvate pa im guraju požar.Koliko je to sve jadno o čemu ljudi ovdje pričaju.Izgleda nikad niko nije čuo za bolest zvanu piromanija a unas ih ima mašala i sa još svakojakim bolestima tog profila.Čuj kanader ne bi pomogao ništa ako se ne gasi sa zemlje.Majko mila gdje si ovo iskopao.JohnnyS wrote:Ovako, već je na temi rečeno da kanaderi nemaju smisla ako se požar ne gasi i na zemlji. U Grčkoj vatrogasci gase, a kanaderi su im onda samo pomoć, u Trebinju ih nitko na zemlji nije gasio, tako da 100 kanadera ne bi moglo pomoć. Dalje, ja sam gasio taj požar jer mi je prijatelju došao do kuće. Ne treba mi HRT da mislim svojom glavom. Ja nisam uopće okrivljivao Državu Bosnu i Hercegovinu, ali općini Trebinje imam dosta toga za zamjerit. Nije prvi put da otamo ide vatra prema Dubrovniku. I ne samo vatra... Nije bilo bure 2 mjeseca i onaj dan kad zapuše, sutradan požar?! Neću ja nikoga okrivljivat, to je glupo, ali s obzirom da se po trebinjskim forumima slavilo kad je požarna opasnost proglašena (bilo je i komentara "Braćo Srbi, gori sveća na slavljeničkoj torti") zašto ne bih mislio da je namjerno podmetnut. Na obljetnicu Oluje?! mIRCerka, ti mi se bar činiš kao pametnijom članicom ovog foruma, priznat ćeš i sama da u toj situaciji nije sve kristalno čisto. Po mom mišljenju je Hrvatska kriva jedino što sa Armijom BiH '95 nije ušla u Trebinje...Phia wrote:Jasno ko dan - od nas neće imati nikakve koristi a od Grčke hoće.mIRCerka wrote:ja bi da budem supak do kraja i obavijestim raju da je jedan hrvatski kanader otisao u daleku grcku da gasi pozare...
- dalmatinka
Istina Phia, kanaderi namoče rubove požarišta, a dalje je sve na snagama na zemlji, to znamo svi mi koji iz godine u godinu to proživljavamo. I sada osjećam smrad borovine a pepeo pada po gradu, ne znam ni koji put samo ove godine. Kanaderi nisu čarobni štapić.Phia
.Čuj kanader ne bi pomogao ništa ako se ne gasi sa zemlje.Majko mila gdje si ovo iskopao. :shock
- Phia
Pa mislim da bi onima, što im krene ka kući vatra, bilo drago da namoči baš njihov rub šume.dalmatinka wrote:Istina Phia, kanaderi namoče rubove požarišta, a dalje je sve na snagama na zemlji, to znamo svi mi koji iz godine u godinu to proživljavamo. I sada osjećam smrad borovine a pepeo pada po gradu, ne znam ni koji put samo ove godine. Kanaderi nisu čarobni štapić.Phia
.Čuj kanader ne bi pomogao ništa ako se ne gasi sa zemlje.Majko mila gdje si ovo iskopao. :shock
- Phia
And again..Još aktivan požar na planini Tajan kod Zavidovića
Zavidovići, 28.08.2007 - FTV
Požar na planini Tajan u općini Zavidovići još je aktivan. Protekle noći usljed jakog vjetra vatra se rasplamsala i na dijelovima požarišta koji su jučer bili sanirani. Zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca, uposlenika kantonalnog Šumskoprivrednog društva i aktivista Speleološkog društva Atom vatrena stihija za sada je pod kontrolom. Vatrom je na oko 60 hektara površine zahvaćeno nisko raslinje i manjim dijelom borova šuma, na području budućeg spomenika prirode Tajan. Gašenje vatre dodatno otežavaju i minska polja. Iz Zavidovića je upućen apel za pomoć lokalnog stanovništva, jer se zbog nepristupačnog terena središtu požara ne može prići vatrogasnim vozilima.
-
King Kikapu
iz prve ruke, mi, barem u oblasti vatrogastva, imamo jako malo materijalnih resursa cesto nedovoljno i da sami sebi pomognemo. razlozi...vec su pobrojani pa nema potrebe da ponavljam. rjesenja...o njima i ptice na granama cvrkucu, ali oni koji treba da nesto urade ne tretiraju pricu ni 2 posto.jefferson wrote:Profulo si skroz ono sto sam htio reci.King Kikapu wrote:ja ti mogu dati odgovor iz prve ruke o pomoci koja je zatrazena od deminerskih i pirotehnickih timova federalne uprave civilne zastite za otvaranje prilaza pozaristima.jefferson wrote:Sta mislite da neko od nas zatrazi pomoc? Koliko bi nasima trebalo da donesu odluku o slanju pomoci?
prvo na svaki zahtjev je odgovoreno za onoliko vremena koliko je bilo potrebno najblizem timu da izadje na lice mjesta, operativne stvari su rjesavane tako sto je najprije timu dat nalog da krene na lokaciju, ukoliko je procjenjeno da je prijetnja ozbiljna, a potom se u hodu rjesavala papirologija i ostale administrativno-birokratske zavrzlame.
ovo je slucaj jer CZ ima razradjen sistem izvlacenja unesrecenih iz minskih polja, te je u ovom slucaju ta procedura samo haplicirana na asistenciju vatrogascima u prilasku pozaristima.
koliko je to bilo od koristi sasvim je drugi par cipela, ali odgovorno tvrdim da je vecina deminerskih resursa CZ lociranih u zoni pozara bila angazovana na procjeni minske situacije i otvaranju prilaza. cak je dio timova iz drugih krajeva bio angazovan na bozarima, a bilo je slucajeva unistavanja NUS-a u neposrednoj blizini vatre kako vatrogasci ne bi bili ugrozeni nekontrolisanom detonacijom.
Kakve mi imamo resurse eto da i pirotehnicki tim posaljemo negdje da pomognu ljudima (nemislim vojne misije, a i to je upitno)?
Nastranu sto me uopce neiznenadjuje sto se u trebinju slavilo, niti me iznenadjuje to sto je i ako je podmetnut. Medjutim, jel se moze malo izaci iz politickog i nacionalistickog okvira i sagledati problem.
s druge strane nasi ljudski resursi su solidni i u za skoro svaku mjeru zastite i spasavanja imamo obucene eksperte. u oblasti zastite od NUS-a odgovorno tvrdim da imamo ljude cija je strucnost na svjetskom nivou.
nazalost posao nasih strucnjaka cesto podsjeca na juris poljskih konjanika na njemacke tenkove.
-
jefferson
Ja uopce ovo nesporim, nazalost, sticajem okolnosti tu smo postali svjetski eksperti.King Kikapu wrote:iz prve ruke, mi, barem u oblasti vatrogastva, imamo jako malo materijalnih resursa cesto nedovoljno i da sami sebi pomognemo. razlozi...vec su pobrojani pa nema potrebe da ponavljam. rjesenja...o njima i ptice na granama cvrkucu, ali oni koji treba da nesto urade ne tretiraju pricu ni 2 posto.jefferson wrote:Profulo si skroz ono sto sam htio reci.King Kikapu wrote: ja ti mogu dati odgovor iz prve ruke o pomoci koja je zatrazena od deminerskih i pirotehnickih timova federalne uprave civilne zastite za otvaranje prilaza pozaristima.
s druge strane nasi ljudski resursi su solidni i u za skoro svaku mjeru zastite i spasavanja imamo obucene eksperte. u oblasti zastite od NUS-a odgovorno tvrdim da imamo ljude cija je strucnost na svjetskom nivou.
nazalost posao nasih strucnjaka cesto podsjeca na juris poljskih konjanika na njemacke tenkove.
Ali evo hipoteticka situacija:
Neka drzava (bilo koja) zatreba strucnu pomoc nasih deminera po hitnom postupku. Npr. desila se neka tragedija u slaborazvijenoj zemlji, gdje treba unistiti eksplozivna sredstva zaostala iz te nepogode (npr. eksplozija tvornice naoruzanja). Ljudi su voljni otici, ali kako? Vojska nema transportni avion koji bi ih mogao u vrlo brzom roku transportovati na mjesto tragedije, a to je odlika svake uredjene drzave.
Tako je i sa situacijom u biH. Ljudi idu, ali nema vozila, zbog razloga koje i ptice na grani znaju.
Stoga, kada neko vidi da je HR poslala kanader u Grcku, trebate reci, e to je drzava. tako se stice medjunarodni ugled, pomazuci drugima, izmedju ostalog. A mi? Mi stalno ocekujemo neciju sadaku. Treba nama HR kanader poslat, pravo pitanje je sto mi nemamo kanader ili Airtractor a mozemo ga kupiti?
-
King Kikapu
kad bi nasa pomoc stvarno bila potrebna vec bi bio nadjen nacin da nasi ljudi odu gdje treba, jer su vec isli u operacije spasavanja od posljedica zemljotresa u iran, azerbeidzan i pakistan.
-
jefferson
Mislim da se razumijemo.King Kikapu wrote:kad bi nasa pomoc stvarno bila potrebna vec bi bio nadjen nacin da nasi ljudi odu gdje treba, jer su vec isli u operacije spasavanja od posljedica zemljotresa u iran, azerbeidzan i pakistan.
Nije u pitanju "vec bi bio nadjen nacin" nego je u pitanju da mi nemamo mehanizma koji je konstanta, tj. na koji se mozemo osloniti ne samo da nekom posaljemo pomoc, nego u borbi sa nepogodama u nasoj drzavi.
Mi jesmo slali pomoc, ali nismo u stanju sebi pomoci kada izbiju sumski pozari.
- uvjek dobar gost
Dok požar ne zahvati imovine lopova-političara... džaba palamudimo....
- dalmatinka
http://www.radiodalmacija.hr/tabid/3497 ... travu.aspx
Moji sugrađani
- homo_sapiens
Tužno. Zaista grozna smrt.dalmatinka wrote:![]()
![]()
Evo i prvi, odnosno drugi danak. Prvi je bio jučer na Hvaru.
http://www.radiodalmacija.hr/tabid/3497 ... travu.aspx
Moji sugrađani![]()
![]()
![]()
- Phia
- saviola
NAJMLAĐA žrtva tragedije na Kornatima, 17-godišnji Marko Stančić, svom je ocu, po dolasku na Veliki Kornat poslao poruku: "Tata, na Kornatima smo, čekamo da nam dostave vodu.", saznaje HTV. Nekoliko sati nakon te poruke, obitelj Stančić dobila je vijest o smrti mladog vatrogasca.
Glavni zapovjednik vatrogasaca Mladen Jurin gostujući u HTV-om Dnevniku na upit da li zaista vatrogasci nisu imali vode nakon što su spušteni na Kornat, odgovorio je kako ne bi htio više o tome govoriti dok ne vidi rezultate istrage. U svojoj izjavi za HTV i RTL Televiziju najavio je da će ponuditi ostavku na mjesto glavnog zapovjednika jer se smatra moralno odgovornim.
> "Ovo je najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu"
> Među poginulima 17-godišnjak i dvojica 18-godišnjaka
> Mesić i Sanader traže da se ustvrdi kako je došlo do tragedije
> Proglašen nacionalni Dan žalosti zbog preminulih vatrogasaca
> Na dan pokopa oglasit će se sirene svih vatrogasnih vozila u RH
> Njemački turisti krivce za požar na Velikom Kornatu "uhvatili na djelu" kamerom?
Jurin je u izjavi za RTL Televiziju, nakon što je izrazio sućut obitelji preminulih, kazao kako je u ovom trenutku teško reći što se dogodilo na Velikom Kornatu. "U tijeku je istraga i ona će pokazati što se dogodilo. Nadam se da će rezultati istrage biti javnosti poznati u idućih nekoliko dana" - rekao je.
Odgovarajući na upit novinarke tko je odgovoran rekao je: "Postoji odgovornost na nekoliko stupnjeva. Na Kornat je upućena iskusna ekipa od 22 djelatnika koja je imala svog zapovjednika. On je bio odgovoran za stanje na požarištu. Ali, ponavljam to su sve iskusni ljudi, a svako požarište je drugačije - drugačija je konfiguracija tla, putevi i vjetrovi."
"Ja sam glavni zapovjednik vatrogasaca Republike Hrvatske i u ovom trenutku, najgorem za hrvatsko vatrogastvo otkad je hrvatske države, smatram se moralno odgovorim. Stoga ću ponuditi svoju ostavku" - najavio je Jurin.
Komentirajući špekulacije da se radilo o pogrešnoj procjeni zapovjednika, on je kazao kako je sasvim jasno da se ne može kazati da nije bilo greške na intervenciji a stradalo je desetak ljudi. "Tako nešto kazati bilo bi suludo! Međutim ima i drugih elemenata koji su mogli utjecati na tragediju osim njegove prosudbe. Možda je vjetar naglo promijenio smjer pa ih je vatra zaokružila, u tom smislu on ne bi bio krivac. No, pričekat ćemo konkretne rezultate" - rekao je Jurin.
Njega su razljutile izjave nekih političara prema kojima "nije bila potrebna intervencija samo zbog zapaljene trave". "Vatrogasci su humani ljudi, nema poziva na koji oni ne izlaze. Ovo je bilo požarište u krugu nacionalnog parka, također tamo je u blizini i 20-ak kuća. da nije bilo gasitelja stradali bi objekti. Kako vatrogasci idu na svaku intervenciju, normalno je da su išli i na ovu" - komentirao je Jurin.
"U povijesti hrvatske države nitko nije stradao. Ove godine ugasili smo oko 2000 požara, i to neusporedivo težih od ovog, pogotovo su teški bili onaj na Hvaru te u Dubrovniku, i nitko nije stradao. Ovo je zaista velika tragedija" - zaključio je Jurin.
Otac poginulog: Helikopter nas je iskrcao u srce požara
Otac poginulog Dina Klarića, Joško Klarić, koji je i sam sudjelovao u gašenju požara, u izjavi za HTV kazao je kako ih je helikopter iskrcao u samo srce požara i nestao.
"Ne možemo mi tako koristiti helikoptere koji će nas iskrcati i nestati. Nas je helikopter iskrcao u srce požara i mi smo ostali u okruženju. Helikopter je otišao, neko vrijeme je kružio, a vratio se nakon dva sata" - ispričao je Klarić.
Šibenčani, koji su također razgovarali s HTV-ovim reporterom kazalo su kako se krivac treba naći, a da bi kriv mogao biti onaj koji je vatrogasce poslao na požarište. "To je nevjerojatno, da se u takvim okolnostima, ljudi stavljaju i sredinu vatre"
Božić: Prizor je izgledao stravično
Stipe Božić ponovio je u izjavi za HTV kako je prizor izgledao stravično, ali i da mu se, na prvi pogled činilo, da su vatrogasci imali pribor za gašenje. "Međutim to je moja prva prosudba, jer samo morao pomagati u zbrinjavanju. I to je bio vrlo opasan zadatak zbog jakog vjetra. A što se dogodilo teško je reći. Budući da se radi o škrapovitom terenu, čini mi se da su oni trčali pred vatrom, ali ona je bila vrlo brza i sustigla ih je. Mislim da ih nije okružila, nego je jednostavno bila brža od njih" - rekao je Božić.
On je danas u razgovoru za Index kazao kako je ironija u tome da su vatrogasci poginuli zbog gašenja trave, na nenaseljenom području, te dodao kako se radi o spletu nesretnih okolnosti.
Glavni zapovjednik vatrogasaca Mladen Jurin gostujući u HTV-om Dnevniku na upit da li zaista vatrogasci nisu imali vode nakon što su spušteni na Kornat, odgovorio je kako ne bi htio više o tome govoriti dok ne vidi rezultate istrage. U svojoj izjavi za HTV i RTL Televiziju najavio je da će ponuditi ostavku na mjesto glavnog zapovjednika jer se smatra moralno odgovornim.
> "Ovo je najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu"
> Među poginulima 17-godišnjak i dvojica 18-godišnjaka
> Mesić i Sanader traže da se ustvrdi kako je došlo do tragedije
> Proglašen nacionalni Dan žalosti zbog preminulih vatrogasaca
> Na dan pokopa oglasit će se sirene svih vatrogasnih vozila u RH
> Njemački turisti krivce za požar na Velikom Kornatu "uhvatili na djelu" kamerom?
Jurin je u izjavi za RTL Televiziju, nakon što je izrazio sućut obitelji preminulih, kazao kako je u ovom trenutku teško reći što se dogodilo na Velikom Kornatu. "U tijeku je istraga i ona će pokazati što se dogodilo. Nadam se da će rezultati istrage biti javnosti poznati u idućih nekoliko dana" - rekao je.
Odgovarajući na upit novinarke tko je odgovoran rekao je: "Postoji odgovornost na nekoliko stupnjeva. Na Kornat je upućena iskusna ekipa od 22 djelatnika koja je imala svog zapovjednika. On je bio odgovoran za stanje na požarištu. Ali, ponavljam to su sve iskusni ljudi, a svako požarište je drugačije - drugačija je konfiguracija tla, putevi i vjetrovi."
"Ja sam glavni zapovjednik vatrogasaca Republike Hrvatske i u ovom trenutku, najgorem za hrvatsko vatrogastvo otkad je hrvatske države, smatram se moralno odgovorim. Stoga ću ponuditi svoju ostavku" - najavio je Jurin.
Komentirajući špekulacije da se radilo o pogrešnoj procjeni zapovjednika, on je kazao kako je sasvim jasno da se ne može kazati da nije bilo greške na intervenciji a stradalo je desetak ljudi. "Tako nešto kazati bilo bi suludo! Međutim ima i drugih elemenata koji su mogli utjecati na tragediju osim njegove prosudbe. Možda je vjetar naglo promijenio smjer pa ih je vatra zaokružila, u tom smislu on ne bi bio krivac. No, pričekat ćemo konkretne rezultate" - rekao je Jurin.
Njega su razljutile izjave nekih političara prema kojima "nije bila potrebna intervencija samo zbog zapaljene trave". "Vatrogasci su humani ljudi, nema poziva na koji oni ne izlaze. Ovo je bilo požarište u krugu nacionalnog parka, također tamo je u blizini i 20-ak kuća. da nije bilo gasitelja stradali bi objekti. Kako vatrogasci idu na svaku intervenciju, normalno je da su išli i na ovu" - komentirao je Jurin.
"U povijesti hrvatske države nitko nije stradao. Ove godine ugasili smo oko 2000 požara, i to neusporedivo težih od ovog, pogotovo su teški bili onaj na Hvaru te u Dubrovniku, i nitko nije stradao. Ovo je zaista velika tragedija" - zaključio je Jurin.
Otac poginulog: Helikopter nas je iskrcao u srce požara
Otac poginulog Dina Klarića, Joško Klarić, koji je i sam sudjelovao u gašenju požara, u izjavi za HTV kazao je kako ih je helikopter iskrcao u samo srce požara i nestao.
"Ne možemo mi tako koristiti helikoptere koji će nas iskrcati i nestati. Nas je helikopter iskrcao u srce požara i mi smo ostali u okruženju. Helikopter je otišao, neko vrijeme je kružio, a vratio se nakon dva sata" - ispričao je Klarić.
Šibenčani, koji su također razgovarali s HTV-ovim reporterom kazalo su kako se krivac treba naći, a da bi kriv mogao biti onaj koji je vatrogasce poslao na požarište. "To je nevjerojatno, da se u takvim okolnostima, ljudi stavljaju i sredinu vatre"
Božić: Prizor je izgledao stravično
Stipe Božić ponovio je u izjavi za HTV kako je prizor izgledao stravično, ali i da mu se, na prvi pogled činilo, da su vatrogasci imali pribor za gašenje. "Međutim to je moja prva prosudba, jer samo morao pomagati u zbrinjavanju. I to je bio vrlo opasan zadatak zbog jakog vjetra. A što se dogodilo teško je reći. Budući da se radi o škrapovitom terenu, čini mi se da su oni trčali pred vatrom, ali ona je bila vrlo brza i sustigla ih je. Mislim da ih nije okružila, nego je jednostavno bila brža od njih" - rekao je Božić.
On je danas u razgovoru za Index kazao kako je ironija u tome da su vatrogasci poginuli zbog gašenja trave, na nenaseljenom području, te dodao kako se radi o spletu nesretnih okolnosti.