BiH jedno od najvećih svjetskih turističkih razočaranja
-
hammerhead
I sta ste zapeli za Dubrovnik,pa tamo ima pasa lutalica i macaka na svakom koraku...a onda i govana.... 
- Drvosjeca iz Dejcica
Ne, nije katastrofa. Odnosno susjedi bi zeljeli da je katastrofa ali nismo mi tako losi. Istina, putevi su nam u *urcu ali ipak nije tako strasno. Neki dan sam citao da je u Sarajevu od pocetka ove godine povecan broj turista za 60-70%. Ako neko ima taj clanak molio bih da postovai link.hammerhead wrote:Kata strofa![]()
-
marijindvorac
#79 Re: BiH jedno od najvećih svjetskih turističkih razočaranja
Boze, sto li. Pa nudimo bas sve:DaysleepeR wrote:BiH jedno od najvećih svjetskih turističkih razočaranja.
- Puteve gdje se distance od 100 km prelaze za kratkih 3 sata pa u rahatu mozes da vidis okolinu zasutu smecem... a sve to dok izbjegavas duboke rupe na asfaltu.
- Prirodne ljepote gdje samo lokalni znaju kako da izbjegnu mine
- Ciste javne WC (bar tog dana kada ih ugrade)
- Hotele i motele po (ne)pristupacnim cijenama
- Prijateljske kradljivce automobila
- Jos prijateljskije dzeparose.............
Bas ne znam sta je tim strancima?
-
Svemirski_Jebach
nosferatu i uozo su to bas onako dobro srocili...nazalost.
Sve u svemu, mi cemo i dalje ostati kao mjesto gdje svrati poneki mladic i djevojka iz europe ili amerike na proputovanju europom...svrati dan-dva iz dubrovnika, i to je otprilike to.
Sve dok se nesto ozbiljno ne promijeni u glavama ljudi.
Sve u svemu, mi cemo i dalje ostati kao mjesto gdje svrati poneki mladic i djevojka iz europe ili amerike na proputovanju europom...svrati dan-dva iz dubrovnika, i to je otprilike to.
Sve dok se nesto ozbiljno ne promijeni u glavama ljudi.
- Zavatoni
Smatram da bi onom ko trenutno ima "paja" a nema nekih velikih ideja za biznis, najbolje bilo da otvori kakav restorančić, te da počne da gradi imidž tog restorana jer za 5 godina od danas u Sarajevu će biti enormna potreba za restoranima i hotelima. Indikativno je da smo i u ovom trenutku deficitarni sa restoranima i hotelima, bez obzira na ovako trenutno nizak nivo turizma.Sarajevo posjetili turisti iz devedeset zemalja
Source: Dnevni List
Date: 16.07.2007
MOSTAR - Bosna i Hercegovina stalno bilježi trend povećanja turističkog prometa, a ove godine je u Turističkoj udruzi BiH zabilježeno 18 posto više posjetitelja nego prošle godine. Prema riječima Arne Ugljen, glasnogovornice Turističke udruge u BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja domaćih turista za 16 posto te stranih turista za 23,5 posto.
Sarajevo najposjećenije
Prema riječima glasnogovornice Ugljen, za prva četiri mjeseca ukupan broj noćenja povećan je za više od devet posto. Najveći broj turista u našoj zemlji ostvarili su posjetitelji iz zemalja u okružju, prije svega Hrvatske, Srbije, Crne Gore, a zatim turisti iz Slovenije, Njemačke, Italije, Austrije i Francuske.
“Prema zaključnoj statistici, u prva četiri mjeseca najposjećenija je Sarajevska županija koja je ostvarila povećanje broja dolazaka turista za 12,7 posto, dok je broj noćenja povećan za više od deset posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Važno je spomenuti da su Sarajevsku županiju posjetili turisti iz devedeset zemalja”, kazala je Arna Ugljen. Napomenula je da veliki interes turista vlada i za Mostar, u kojem su najposjećenije lokacije stare jezgre grada, vinske ceste te nezaobilazni Stari most.
Veliko zanimanje za Međugorje
Osim Mostara, turisti u velikom broju posjećuju i Međugorje. “Što se tiče Međugorja, ne raspolažemo statističkim podatcima, ali znamo da svakog vikenda svetište posjeti tisuće vjernika iz cijelog svijeta pa smo tako imali turista, čak i iz Južne Amerike i Afrike”, kazala nam je glasnogovornica Ugljen. Najprimamljiviju ponudu, prema njezinim riječima, ovog ljeta imat će Unsko-sanska županija koja će uključivati i tradicionalnu Una regatu. Turisti, po svemu sudeći, iz BiH odlaze zadovoljni, jer su pritužbe turista prema informacijama iz Turističke udruge rijetke. Te pritužbe, naglasila je Ugljen, uglavnom se odnose na nedostatak javnih toaleta, što je u ljetnim razdobljima velik problem, i na ponašanje revizora u javnom gradskom prijevozu. U Turističkoj udruzi smatraju da je neophodno ulaganje u obnovu starih i izgradnju novih objekata.
Nedostatak vodiča
Iz Turističke udruge BiH, kao jedan od problema, navode nedostatak turističkih vodiča. “Prije nekoliko dana je Federalno ministarstvo turizma i okoliša promoviralo 187 novih turističkih vodiča. Podržavamo takve akcije, jer smatramo da je neophodno što više stručnog osoblja u tom području“, kazala nam je Arna Ugljen.
Što se tiče rasta tih turističkih pokazatelja - bitno je da rastu i da su stabilni. Previše brz rast bi rezultirao u razočarenju turista kojima bi bilo teško udovoljiti zbog malih kapaciteta i ponude.
Pored one 2 milijarde zakopane na Marijindvoru, ja ne sumnjam da će ovdje za cca 5 godina biti ludnica. Zato širiti kapacitete (ugostiteljstvo, smještaji, turistička ponuda) u skladu sa razvojnom strategijom turizma (koja je u FBiH čini mi se nedavno usvojena) i know-how idejama (naročito mladih ljudi) koje su nam u ovom trenutku zaista potrebnije od prazne huškačke retorike koja u ovom trenutku služi samo za manipulisanje masama u cilju ostvarivanja ličnih i interesa užih grupacija (ovdje ću se naglo zaustaviti bez namjere da idem dalje!
Toliko od: nepokolobljivog optimiste
- Jara
"Sitnica" koja to nije:
na svakom ćošku se prodaju razglednice, ali da bi ih posl'o, moraš tražiti poštu i tamo čekati pred šalterom da bi kupio marku...
Znam po sebi kako to "smeta"...Šaljem razglednice sa putovanja i izleta...i nema problema s kupovinom maraka...osim kod nas....srećom u npr. Mostaru znam gdje je pošta ...
Prije rata su se marke prodavala i u trafikama, u knjižarama...Koji im je ovo fol, ne razumijem.
Razglednice su velika reklama, a da li ih stranci uspiju poslati, that is the question...
na svakom ćošku se prodaju razglednice, ali da bi ih posl'o, moraš tražiti poštu i tamo čekati pred šalterom da bi kupio marku...
Znam po sebi kako to "smeta"...Šaljem razglednice sa putovanja i izleta...i nema problema s kupovinom maraka...osim kod nas....srećom u npr. Mostaru znam gdje je pošta ...
Prije rata su se marke prodavala i u trafikama, u knjižarama...Koji im je ovo fol, ne razumijem.
Razglednice su velika reklama, a da li ih stranci uspiju poslati, that is the question...
- DaysleepeR
Ja juce imao goste iz Hrvatske 8 ljudi.
Sve 5, sve fenomenalno, hrana, grad, druzenje, ekstra, jutros nema vode u hotelu
Pravi ispracaj u nasem stilu.
Sve 5, sve fenomenalno, hrana, grad, druzenje, ekstra, jutros nema vode u hotelu
-
Celicna_saka
- U svim ugostiteljskim objektima, hale uskladiti sa evropskim normama (to je prvo sto je Hrvatska uradila).
- Odmah izdvajati 5% posto svih budzeta u drzavi za ciscenje mina.
- Uvesti obavezan otkup plasticnih boca u trznim centrima i dodatno opteretiti porezom promet plasticnih kesa.
- Odmah uvesti bonton kao obavezan predmet u svim osnovnim i srednjim skolama.
- Cekati na rezultate ovih mjera nakon 20-tak godina.
- Odmah izdvajati 5% posto svih budzeta u drzavi za ciscenje mina.
- Uvesti obavezan otkup plasticnih boca u trznim centrima i dodatno opteretiti porezom promet plasticnih kesa.
- Odmah uvesti bonton kao obavezan predmet u svim osnovnim i srednjim skolama.
- Cekati na rezultate ovih mjera nakon 20-tak godina.
- Jara
Grad je pun turista, po slobodnoj procjeni, najvise od rata pa do sada...samo treba to iskoristiti. Pun ih je i Mostar, ali onih koji dođu na izlet, potroše ili ne potroše na skakače s mosta, mozda nesto i pojedu...uglavnom su u prolazu. U Sarajevu ih je vise, mnogo vise nego sto statistika prikazuje. Dovoljno je prošetati čaršijom i uvjeriti se u to...SiSaJuMe wrote:koji ce nama strani turizam kad mi imamo dijasporu:![]()
Eh da je samo turizam u BIH razocarenje,
BIH i turizam su nebo i zemlja. To sto poneki stranac zaluta i dodje u BIH je puka slucajnost. Turizam u BIH je ravan nuli.
Kako jednom rece jedan turisticki radnik, pokusajte veceras naci sobu, reci ce u hotelima da nema slobodnih mjesta...a kad se uporedi sa prijavljenim gostima, razlika je drastična, hoteli su više prazni nego puni!!!
- Jara
Bit' će da su ti se gosti taman nasafunjali u kadi...DaysleepeR wrote:Ja juce imao goste iz Hrvatske 8 ljudi.
Dešava se
- DaysleepeR
Ovaj se ponudio da kompenzira nakon duze prepirke.Jara wrote:Bit' će da su ti se gosti taman nasafunjali u kadi...DaysleepeR wrote:Ja juce imao goste iz Hrvatske 8 ljudi.
Dešava se, ali onda hotel to treba nekako kompenzirati...
Nije kompenzirao jer ljudi nisu sitnicavi i bilo im je dovoljno samo to sto je pitao.
- Jara
Umjesto sam da ponudi, još se prepire...DaysleepeR wrote:Ovaj se ponudio da kompenzira nakon duze prepirke.Jara wrote:Bit' će da su ti se gosti taman nasafunjali u kadi...DaysleepeR wrote:Ja juce imao goste iz Hrvatske 8 ljudi.
Dešava se, ali onda hotel to treba nekako kompenzirati...
Nije kompenzirao jer ljudi nisu sitnicavi i bilo im je dovoljno samo to sto je pitao.
Nasi diletanti nikako da shvate da je najbolja reklama zadovoljan gost.
-
Bajrin najmladji
Čini mi se da uskoro slijedi promjena Zakona o turizmu, pa će neki na paušal što se tiče boravišnih taksi, ....uglavnom, kopiraju HR zakone.Jara wrote:....Grad je pun turista, po slobodnoj procjeni, najvise od rata pa do sada...samo treba to iskoristiti. Pun ih je i Mostar, ali onih koji dođu na izlet, potroše ili ne potroše na skakače s mosta, mozda nesto i pojedu...uglavnom su u prolazu. U Sarajevu ih je vise, mnogo vise nego sto statistika prikazuje. Dovoljno je prošetati čaršijom i uvjeriti se u to...
Kako jednom rece jedan turisticki radnik, pokusajte veceras naci sobu, reci ce u hotelima da nema slobodnih mjesta...a kad se uporedi sa prijavljenim gostima, razlika je drastična, hoteli su više prazni nego puni!!!
-
angelface
Jesu li ti spotovi za promovisanje BiH kao turisticku atrakciju ili religiju,samo da se okoriste na neposten nacinIlija_Cvorovic wrote:Da nema ove recenice na kraju slozio bih se sa svime sto su napisali. Ovdje se vidi koja je svrha teksta.Zanimljivo je da u promidžbene tv-spotove nije uvrštena najpoznatija bh turistička destinacija - Međugorje.
- Jara
Sta ima nepošteno u tome da se gostima ponudi ono sto ih zanima ( ako to nikog ne ugrožavaangelface wrote:Jesu li ti spotovi za promovisanje BiH kao turisticku atrakciju ili religiju,samo da se okoriste na neposten nacinIlija_Cvorovic wrote:Da nema ove recenice na kraju slozio bih se sa svime sto su napisali. Ovdje se vidi koja je svrha teksta.Zanimljivo je da u promidžbene tv-spotove nije uvrštena najpoznatija bh turistička destinacija - Međugorje.al et to je sad s teme
- DaysleepeR
Sve svetinje ce biti zastupljene i drugom izdanju promotivnih spotova...Jara wrote:Sta ima nepošteno u tome da se gostima ponudi ono sto ih zanima ( ako to nikog ne ugrožavaangelface wrote:Jesu li ti spotovi za promovisanje BiH kao turisticku atrakciju ili religiju,samo da se okoriste na neposten nacinIlija_Cvorovic wrote: Da nema ove recenice na kraju slozio bih se sa svime sto su napisali. Ovdje se vidi koja je svrha teksta.al et to je sad s teme
)? Nije neuobičajeno u svijetu da turističke agencije nude različita tematska putovanja - vjerskog, zdravstvenog, obrazovnog, sportskog ili kulturnog karaktera.
I Kraljeva Sutjeska i Medjugorje i Zitomislici itd..
-
angelface
To za nepostenje je vezano za Medjugorje i kako su iskoristili CUDO i pretvorili u pare ali kao sto rekoh to nije temaJara wrote:Sta ima nepošteno u tome da se gostima ponudi ono sto ih zanima ( ako to nikog ne ugrožavaangelface wrote:Jesu li ti spotovi za promovisanje BiH kao turisticku atrakciju ili religiju,samo da se okoriste na neposten nacinIlija_Cvorovic wrote: Da nema ove recenice na kraju slozio bih se sa svime sto su napisali. Ovdje se vidi koja je svrha teksta.al et to je sad s teme
)? Nije neuobičajeno u svijetu da turističke agencije nude različita tematska putovanja - vjerskog, zdravstvenog, obrazovnog, sportskog ili kulturnog karaktera.
- Jara
Ma jeste tema, što da ne...angelface wrote:
To za nepostenje je vezano za Medjugorje i kako su iskoristili CUDO i pretvorili u pare ali kao sto rekoh to nije tema
I Ajvatovica i mevlud u Blagaju su pretvoreni u pare, istina ne na međunarodnom nivou...pa šta ako ima interesenata za to ? Nikog ne ugrožavaju ... Hodočašća raznih vrsta ima svugdje...
Narod niko ne tjera tamo, kao ni u Međugorje, ni u Mariju Bistricu ...
Niti da vide visočke "piramide" ili "čudovište" iz Loh Nesa...
- Jara
On kontre, on kontre, sto bi reko Delboj...krypton wrote:Ko bi zdrave pameti došao u BiH na odmor?!
Nema se ovdje što za vidjeti... stvarno... od cijele ponude ne možeš napravit jedan TV spot!
Sad se vratih - grad pun turista! Da li su zdrave pameti, ne znam,
Helem, mogućnosti su veeeelike, samo zdravu pamet pa to iskoristiti na obostrano zadovoljstvo...
-
krypton
Ma OK... ajde... ali svejedno mislim da nemamo dovoljno toga da bi se prometnuli u turističku silu, pa čak ni trendy odredište.
Što li konkretno taj crnac hvali...?! Vjerojatno mu je egzotična naša nezainteresiranost, opuštenost... sjedenje po kavama... što u neku ruku i jesu aduti ako živi u nekom velikom gradu bez duše... ali nije dovoljno za zahtjevnije goste.
100 ljudi 100 ćudi. Ja osobno nikad ne bi "uplatio" odmor u BiH...
Što li konkretno taj crnac hvali...?! Vjerojatno mu je egzotična naša nezainteresiranost, opuštenost... sjedenje po kavama... što u neku ruku i jesu aduti ako živi u nekom velikom gradu bez duše... ali nije dovoljno za zahtjevnije goste.
100 ljudi 100 ćudi. Ja osobno nikad ne bi "uplatio" odmor u BiH...