Partija Bosanaca i Hercegovaca u osnivanju!

Post Reply
rashid

Post by rashid »

karabaja-x wrote:
rashid wrote:Moze li se ta strank osnovati u oba entiteta BiH ... znaci bili bi jedni u FBiH a drugi u RS. I jednog lijepog dana ... se spoje ... ko musko zensko ... kad dobro pomislim, neko ce morati razsiriti noge :)

Samo ideja ...
upravo tako, neko ce nekog
Nisi me razumio, to je bas dobro ...

... danas se pravi asocijacia da je nasa drzava kao muz i zena (zena hoce razvod) :) ... tako da moj tekst gore dobije znacenje :P
finta

Post by finta »

kucuk wrote:Utopija decki, previse je para, truda i zrtava ulozeno; u nacinalne partije, u nacionalno jedinstvo i u zastitu nacionalnih interesa da bi sad mogla opstati jedna nacionalno-mjesovita partija. I ja bih sa vama da moze.
Za mene je bila utopija da ce troglava azdaha pokupiti skoro sve glasove 1992 .Zasto bi bila utopija osnovati stranku u koju ce uci ljudi poput Divjaka , Grebe , onog prfesora iz Banja Luke Zivkovica ? Vikica , Sibera ......ljudi koji lice na Mirzu Delibasica i Davorina Popovica , ljudi poput Safeta Zeca i Safeta Susica koji su danas daleko od bosne upravo zato sto u bosanskom sedlu jasu desperadosi koji bez marama na licu pljackaju zemlju .Bosna je puna cestitit i postenih ljudi kojima se zgadila sve i jedna stranka do sada .Zasto bi bila utopisticka ideja osnovati stranku sa bosansko hercegovackim identitetom koja ce za pocetak pokupiti 25 % glasova birackog tijela .To je vise nego izgledno .Ljudi koji ne zele torove i podjelu zemlje , ljudi koji nisu nacionolisti , ljudi kojima nacionalnost nije jedina refernca u zivotu su po pravilu obrazovani , pametni , skromni , posteni .....Hocu reci da bi to bila stranka onih ljudi koji bi znali kreraiti marketig i program stranke . Ako imas marketing i dobar program i ozbiljne ljude koji drze do rijeci rezultati na izborima su neminovni.
rashid

Post by rashid »

finta wrote:
kucuk wrote:Utopija decki, previse je para, truda i zrtava ulozeno; u nacinalne partije, u nacionalno jedinstvo i u zastitu nacionalnih interesa da bi sad mogla opstati jedna nacionalno-mjesovita partija. I ja bih sa vama da moze.
Za mene je bila utopija da ce troglava azdaha pokupiti skoro sve glasove 1992 .Zasto bi bila utopija osnovati stranku u koju ce uci ljudi poput Divjaka , Grebe , onog prfesora iz Banja Luke Zivkovica ? Vikica , Sibera ......ljudi koji lice na Mirzu Delibasica i Davorina Popovica , ljudi poput Safeta Zeca i Safeta Susica koji su danas daleko od bosne upravo zato sto u bosanskom sedlu jasu desperadosi koji bez marama na licu pljackaju zemlju .Bosna je puna cestitit i postenih ljudi kojima se zgadila sve i jedna stranka do sada .Zasto bi bila utopisticka ideja osnovati stranku sa bosansko hercegovackim identitetom koja ce za pocetak pokupiti 25 % glasova birackog tijela .To je vise nego izgledno .Ljudi koji ne zele torove i podjelu zemlje , ljudi koji nisu nacionolisti , ljudi kojima nacionalnost nije jedina refernca u zivotu su po pravilu obrazovani , pametni , skromni , posteni .....Hocu reci da bi to bila stranka onih ljudi koji bi znali kreraiti marketig i program stranke . Ako imas marketing i dobar program i ozbiljne ljude koji drze do rijeci rezultati na izborima su neminovni.
Ako jos nisam rekao..... TEBI SVAKA CAST!
Šandor

Post by Šandor »

zoom66 wrote:tema je dobila markicu ne propusti.

nema zachatavanja...;)
:-) :-) :-)
xon_sa

Post by xon_sa »

finta wrote:
A ko kaze da bi navedeni ljudi usli u tu tvoju stranku? Jedan zauzeti politicki pravac i gomila "mi to mozemo bolje" ili "ne mozemo gore od njih" ne zasluzuje da se zove politickom platformom, a pored toga potrebno je da iza nje stanu kvalitetni i sposobni ljudi. Proizvoljno baratanje ciframa (25%!!!) govori o neozbiljnosti tvog pristupa. Mnoge su stranke krenule sa takvim entuzijazmom i nedugo za tim se i ugasile.

Politicke partije se sigurno nece napraviti na forumu, ovdje mozda mozes sakupiti nesto istomisljenika i pozvati ih da ti se pridruze na nekom sastanku, ali ovdje ces u 95% slucajeva dobiti samo verbalnu podrsku, vatrene govore i vrlo malo ili nimalo zelje za stvarnom akcijom.

Hajde prvo ti sakupi te ljude koji znaju napraviti dobar program itd. ili sto bi rekli prvo skoci pa reci hop.

Sretno.
addem

Post by addem »

finta wrote:
Jedva cekam da vidim ovo.
SA 071

Post by SA 071 »

finta wrote:
SA 071 wrote:
finta wrote:Ta stranka bi bila zadnja sansa za Bosnu i Hercegovinu .Jos nesto , sto bi trebala raditi stranka .Zabraniti djelovanje zna se kojih stranaka ...gadi mi se tipkati njihova slova uglavnom svi imaju D u sredini .Ta stranka takodje mora vratiti dostjanstvo ponos bosanskom covjeku .Ta stranka mora da reagira momentalno kada se drzavljani poniozavaju na granicamna drugih drzava .Ta stranka mora napaltiti svako drvo i svaki kilovat struje koje su ukrala Hrvatska i srbija .Tuzba .Ta stranka mora traziti objasnje kako je 1991 godine iz Hrvatske uslo nekolko kamina punih jugo dinara koje su zaminjene za tvrdu valutu .Bezvrjedni papir za konvertibinu valutu .Htvatska je tada uvela hrvtski dinar a jugo dinar je morala zapaliti od unistiti a ona ga uvalila Bosni .Ko se sjeca guvernera banke bosne i Hercegovine prije rata .Hajra Balorda ...gdje je ta zena koja je odgovorna za pljacku zemlje.Ne znam detalje ali stranka Bosna i Hercegovina moja domovina " ( to je moj prijedlog za ime stranke mora aktivirati puno stvari za koje nasi neprijatelji misle da su zaboravljene i da su proslost .Traziti odgovornost svakoga za sve .Nista ama bas nista se ne amije propustiti .Niti jedan dusmanin bosanski ne smije mirno spavati .Kako se moglo desiti da se vrijeme rata kupuju dionice Alumnija iz Mostara .Ta stranka mora traziti imovinu Bosne i Hercegovine u ex Ju republikama c.Djecije selo pored Dubrovnika , cavtat , neka vila ....opcenitoi u Hrvtskoj , Sloveniji, Srbiji CG se prema imovini BIH odnose na sljedeci nacin ." To su glupi Bosanci nas sud ce nesto slagati prepraviti i to vce nama ostati .Necemo valjda njima davati pare " Toga vise ne smije biti ,Svaki peni bosanski mora se vratiti .Devizna stednja iz Ljubljanske Banke mora da se vrati .Bosna mora uvesti kontra mjere .Danasnji politicari su podmiceni i zato su police nasih trgovinma pune roobe iz Slovenije i hrvatske a nase rovbe kod njih ni za lijeka c.Njima je iz ponizernja kupovati nasu robu mada je bolja od njihove .Bosanska stranka ce njihove proizvode izbaciti naglavacke pa se neka se gorenje Televizori prodaju u Japanu a vegeta u Parizu ako iko to htjedne dzaba .
I jos milion drugih stvari .
SDA, SDP, SDS, HDZ... Da ti nisi iz SBiH??? Pa proturas ideju o "gradjanskoj" BiH po arsinima SBiH i Silajdzica???

E jesam ti sad pomogao... Sad ce svi skociti na tebe...
Evo sav sam u modricama :lol: hajde bolan , zaluto si .Sto se Silajdzica trazio bi kro parlamant njegov izgon , oduzimanje drzavljanstva i trajni izgon .Niko nije imao pravo srusiti Ustav Reublike BiH .Niko nije pravo potpisati Dayton , niko nije pravo natakariti srpskoj ime Repubilka a isti prefiks izbaciti ispred BiH. Sto se tice SDP -a njihov sam glasac dok se na sceni ne pojavi nesto bolje .SDP nema hrabrost .Nema odlucnost .SDP po svaku cijenu pravi dobri odnose sa komsilukom.To je ponizvajuce za mene .Dobri odnosi da ali po svaku cijenu NE.
Sorry, ali ti kroz partiju Bosanaca i Hercegovaca zelis da neimenovana vecina vlada i preglasava neimenovane manjine u ovom slucaju. To ti je prvi argument koji ce oni Bosanci i Hercegovci koji su jos i Srbi i Hrvati navesti. Ili ako hoces ovako-oni Bosanci i Hercegovci koji su po vjeroispovjesti muslimani bi mogli nadglasati pravoslavce i katolike i nametati im rjesenja.

Isti argument se koristi kada se zeli osporiti gradjansko uredjenje BiH sto je u osnovi isto to o cemu ti pricas. Prema tome, imas isti problem kao i recimo Silajdzic u dokazivanju iskrenosti i cistih namjera u ovom svom prijedlogu. Moze ti se dakle prigovoriti isto kao i njemu da se iza ovog krije pokusaj dominacije vecine nad manjinom. To je osnovni argument i Dodika i svih slicnih njemu. Pa ti sad ubjedi ove "druge" da prihvate i povjeruju u tu tvoju "denacionalizaciju" nacija...

:-)

P.S. Ono sam rekao da ce sad svi skociti na tebe, misleci da ce reagovati na isti nacin kao kad Silajdzic pocne pricati o "gradjanskoj" opciji, sto je u osnovi isto sto i ovo o cemu ti pricas. Ocito su te SDP-ovci prepoznali kao "svoga" pa nisu navaljivali na tebe jer je sad ovaj "Silajdzicevski" prijedlog dosao od nekog njihovog...

Ono sa D slovom ostaje SDA, SDP, SDS, HDZ, HDZ 1990...
Saraswati

Post by Saraswati »

Sogan wrote:Kad sam ja pred rat bio tinejdzer :D i pohadjao srednju skolu :kravata: bila je plaho popularna serija Beverly Hills 90 210 :D:D Jednog dana u naletu hormona i entuzijazma dodje jedna djeva sa idejom kako bismo i mi u razredu trebali napraviti isti takav projekAt :-) Puna mladelackog poleta krenu ona sa rafalom vizija i poput istinskog lidera probudi interesovanje razreda :-)

Sutradan se u ucionici sa svecanim drzanjem kicme i VHS-kamerom u ruci pojavljuje Aco zvani Tranzistor, moj jaran kojem skola bas i nije isla od ruke ali je eto bio tip od akcije i cudnim nagonom da rastavlja pa sastavlja tehnicke sprave :? No, prije nego smo i ustanovili da ta kamera koju mu je ostavio stric na privremenom radu u Frankfurtu, ima sjeban mikrofon pa ne mozemo racunati sa tonom u nasoj seriji, pojavio se prvi veci problem :( Pomenuta djeva, inicijator projekta, pretendirala je logicno na ulogu koja odgovara karakteru Kelly u Beverly Hillsu :D

No, nije bila jedina :shock: Momentalno se naslo jos nekoliko artistkinja sto su smatrale da stasom i bojom kose zasluzuju ulogu koja bi bila komparativna sa Kelly :D Druga grupica manje ambicioznih ali jednako strastvenih i glasnih je vec polemisala o sopstvenim adutima a la Brenda i Donna :D Za nas muskarce je bilo lako po tom pitanju jer nas nije zanimalo kakve karaktere cemo imati, hem smo znali da cemo biti ukvotirani jer nas je bilo samo cetvorica plus Aco koji se vec deklarisao kao kamerman :D

Poneko iz razreda je pokusao na trenutak prekinuti tu vec razbuktalu svadju i formiranje razlicitih struja te koalicija medju skolskim prijateljicama, povlaceci manje bitne detalje poput nasih kolektivno upitnih glumackih umjeca, nepostojanje produkcijske logistike, scenarija, manuskripte, njena sadrzaja, zapleta, intriga, raspleta... medjutim, bilo je vec kasno, revolucija je pojela svoje klince :D a ubrzo je i izbio pravi rat :(

Ne znam zasto me je ova tema o novoj stranci Bosanaca i Hercegovaca podsjetila na srednjoskolski stadium razvoja moje licnosti, ali eto, cudne su asocijacije gospodnje :D:D
Hoces reci da su djevojke/zene krive za sve?! :D :D
Šandor

Post by Šandor »

Stranka bi trebala biti zajednica neistomišljenika da bi bila zdrava. Nakon samo jednog slušanja moći će se vidjeti da li će uspjeti pridobiti narod.

Pesimista sam(kao i obično :lol: ). Vjerovatno će valjati šuplju kao i druge stranke i neće biti u stanju da se suoče sa sranjem u kojem živimo. To vam je ono: "ne talasaj".
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Odisej
Cestitam ti na pokretanju ove najbitnije teme.

Finta, kako vidim uradio si odlicnu selekciju i kategorizaciju problema koji se moraju i trabaju pod hitno rjesavati ako Bosanci zele da spase drzavu BiH od raspadanja, podjela i pljacki svih resursa pokretne i nepokretne imovine gradjana i drzave BiH.

Finta, sada bi trebalo uraditi Statut Bosanske stranke i definisati u njemu program i programske ciljeve. Sve sto si dosad naveo u tvojim prilozima kao i dosta konstuktivnih priloga drugih forumasa iz ove teme mozes ubaciti u taj program i ciljeve prve Bosanske politicke stranke.

Uz sve vec navedeno trebalo bi u program i cilj stranke ubaciti bar ja tako mislim i ovo:
1. Ukidanje obadva entiteta RS i Federcije BiH a kao alternativu ukidanja ta dva entiteta traziti i zahtjevati od parlamenta BH i Medjunarodne zajednice [MZ] teritorijalnu podjelu BiH jedino na decentralizovane Regije koji moze biti 5 ili vise.

2. Ukidanje imena RS a kao alternativa tome Srbi mogu da imaju neku svoju Regiju (ali ne i entitet) koji bi se mogao zvati srpski ali bez prefiksa republika. Ista stvar vrijedi i za Hrvate i za Bosnjake.

3. Traziti da se Bosanski identitet uvrsti u BH Ustav kao cetvrti narodni i nacionalni identitet ili alternativa tome ako se vecina tome protivi da se ukinu ova danasnja tri (3) Bosnjaci, Srbi, Hrvati a da se u novi i modificirani Ustav ubaci da je BiH gradjanska drzava gdje ce jedini i iskljucivi nosioc teritorijalnog i drzavnog suvereniteta biti drzava BiH i gdje ce svi gradjani bez obzira na etnicku i vjersku pripadnost biti suvereni i konstitutivni na svakom pedlju drzave BiH.

4. Zabraniti ukidanje dvojnog drzavljanstva za izvornu BH dijasporu znaci za gradjane rodjene i porjeklom iz BiH. To iz razloga jer bi tim cinom oduzimanja dvojnog drzavljanstva BiH izgubila najmanje milion svojih gradjana i veliki ekonomski i politicki kapacitet u spasavanju i razvoju drzave BiH.

5. Napraviti filijale Bosanske stranke u svim drzavama svijeta gdje zive Bosanci tako da svi Bosanci mogu iz dijaspore da se uclane i rade za tu stranku na politickom, ekonomskom i svim drugim poljima koji su potrebni. Ova dijaspora je ogroman potencijal za Bosansku stranku i moze da bude znacajan faktor za promociju stranke i sve ostalo sto je potrebno na internacionalnom planu u drzavama u kojim Bosanci zive i rade. Na ovaj nacin bi isto dijaspora preko svoje Bosanske stranke u dijaspori bila direktno uvezana sa maticnom Bosanskom strankom u BiH i na taj nacin bila direktno ukljucena u rad BH parlamenta u direktno utjecala na sva politicka, ekonomska i druga desavanja u BiH. Tako bi dijaspora imala puni politicki i ekonomski legalitet u inostranstvu i BiH.

6. Ponuditi rokove za brzi ekonomski razvoj BiH davanjem pod koncesiju izgradnje autoputeva kroz BiH sjever - jug i istok - zapad sa konacnim zavrsetkom tih autoputeva u fixnim rokovima od nekih 5 god. kao sto je to i Hrvatska uradila u njihovoj drzavi. Brza afirmacija BH turizma, pokretanje malih privatnih firmi i vecih drzavnih kompanija itd.

Pozdrav
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja nisam za jer ce opet 95% clanova i simpatizera te stranke biti Bosnjaci. Dakle glasacko tijelo Bosnjaka ce se opet jos vise razvodniti sa novom kvazi strankom Bosanaca i Hercegovaca. Mile ce i dalje u R.S-u dobivati 101% kao i dva HDZ-a. :roll:
Ja u ovo sto ti pises ne vjerujem a evo zasto:
Sve BH politicke stranke pa tako i neke Bosnjacke koje ti navodis mogu da unidju u koaliciju sa Bosanskom strankom ili da je podrzavaju ako imaju slicne programe i ciljeve kao Bosanska stranka. Znaci ako te druge Bh stranke zele dobro drzavi i gradjanima BiH neka podrze Bosansku stranku i njene programe i ciljeve. Na taj nacin nece doci do razvodnjavanja drugih Bh stranaka a ako bi eventualno i doslo onda bi to bilo samo i jedino u korist gradjana koji su za spasavanje i napredak drzave BiH u svim domenima bitnih za njih i suverenu, teritorijano nepodjeljenu i ekonomski jaku BiH
erised traeh

Post by erised traeh »

nemam baš vremena čitat sve ove komentare (pročito sam samo par njih). Interesuje me jedna stvar, po čemu bi se ta stranka razlikovala od ostalih građanskih višenacionalnih stranaka? Imamo dvije takve najutjecajnije - SBiH i SDP. Hajmo na trenutak zaboraviti članove tih stranaka i sama postupanja ovih stranaka i koncentrisati se na ono za šta se one zalažu tj. na njihovu ideologiju, ciljeve i sl. I jedna i druga stranka se zalažu za mutlinacionalnu BiH, građansku i pravnu državu u kojoj svaki čovjek ima ista prava - pa bio on Bošnjak, Srbin ili Hvat. Obje stranke primaju u svoje članstvo i postavljaju na visoke funkcije članove svih nacionalnosti........ itd. itd.

Poo čemu bi se ova stranka ralikovala od ove dvije i zbog čega bi glasači SDP-a ili SBiH trebali glasati za tu stranku?
Šandor

Post by Šandor »

erised traeh wrote:nemam baš vremena čitat sve ove komentare (pročito sam samo par njih). Interesuje me jedna stvar, po čemu bi se ta stranka razlikovala od ostalih građanskih višenacionalnih stranaka? Imamo dvije takve najutjecajnije - SBiH i SDP. Hajmo na trenutak zaboraviti članove tih stranaka i sama postupanja ovih stranaka i koncentrisati se na ono za šta se one zalažu tj. na njihovu ideologiju, ciljeve i sl. I jedna i druga stranka se zalažu za mutlinacionalnu BiH, građansku i pravnu državu u kojoj svaki čovjek ima ista prava - pa bio on Bošnjak, Srbin ili Hvat. Obje stranke primaju u svoje članstvo i postavljaju na visoke funkcije članove svih nacionalnosti........ itd. itd.

Poo čemu bi se ova stranka ralikovala od ove dvije i zbog čega bi glasači SDP-a ili SBiH trebali glasati za tu stranku?
Ta stranka trebala bi računati na ove koji ne glasaju pa tek onda na one koji glasaju.

Ali ako budu išli na to da budu nečiji koalicioni partneri od toga nema ništa. Moj glas sigurno neće dobiti. Niko više neće dobiti moj glas (a glasao sam na svakim izborima od trenutka sticanja prava glasa :D ).
erised traeh

Post by erised traeh »

Novi_Nick wrote:Odisej

Finta, kako vidim uradio si odlicnu selekciju i kategorizaciju problema koji se moraju i trabaju pod hitno rjesavati ako Bosanci zele da spase drzavu BiH od raspadanja, podjela i pljacki svih resursa pokretne i nepokretne imovine gradjana i drzave BiH.

Finta, sada bi trebalo uraditi Statut Bosanske stranke i definisati u njemu program i programske ciljeve. Sve sto si dosad naveo u tvojim prilozima kao i dosta konstuktivnih priloga drugih forumasa iz ove teme mozes ubaciti u taj program i ciljeve prve Bosanske politicke stranke.

Uz sve vec navedeno trebalo bi u program i cilj stranke ubaciti bar ja tako mislim i ovo:
1. Ukidanje obadva entiteta RS i Federcije BiH a kao alternativu ukidanja ta dva entiteta traziti i zahtjevati od parlamenta BH i Medjunarodne zajednice [MZ] teritorijalnu podjelu BiH jedino na decentralizovane Regije koji moze biti 5 ili vise.

2. Ukidanje imena RS a kao alternativa tome Srbi mogu da imaju neku svoju Regiju (ali ne i entitet) koji bi se mogao zvati srpski ali bez prefiksa republika. Ista stvar vrijedi i za Hrvate i za Bosnjake.

3. Traziti da se Bosanski identitet uvrsti u BH Ustav kao cetvrti narodni i nacionalni identitet ili alternativa tome ako se vecina tome protivi da se ukinu ova danasnja tri (3) Bosnjaci, Srbi, Hrvati a da se u novi i modificirani Ustav ubaci da je BiH gradjanska drzava gdje ce jedini i iskljucivi nosioc teritorijalnog i drzavnog suvereniteta biti drzava BiH i gdje ce svi gradjani bez obzira na etnicku i vjersku pripadnost biti suvereni i konstitutivni na svakom pedlju drzave BiH.

4. Zabraniti ukidanje dvojnog drzavljanstva za izvornu BH dijasporu znaci za gradjane rodjene i porjeklom iz BiH. To iz razloga jer bi tim cinom oduzimanja dvojnog drzavljanstva BiH izgubila najmanje milion svojih gradjana i veliki ekonomski i politicki kapacitet u spasavanju i razvoju drzave BiH.

5. Napraviti filijale Bosanske stranke u svim drzavama svijeta gdje zive Bosanci tako da svi Bosanci mogu iz dijaspore da se uclane i rade za tu stranku na politickom, ekonomskom i svim drugim poljima koji su potrebni. Ova dijaspora je ogroman potencijal za Bosansku stranku i moze da bude znacajan faktor za promociju stranke i sve ostalo sto je potrebno na internacionalnom planu u drzavama u kojim Bosanci zive i rade. Na ovaj nacin bi isto dijaspora preko svoje Bosanske stranke u dijaspori bila direktno uvezana sa maticnom Bosanskom strankom u BiH i na taj nacin bila direktno ukljucena u rad BH parlamenta u direktno utjecala na sva politicka, ekonomska i druga desavanja u BiH. Tako bi dijaspora imala puni politicki i ekonomski legalitet u inostranstvu i BiH.

6. Ponuditi rokove za brzi ekonomski razvoj BiH davanjem pod koncesiju izgradnje autoputeva kroz BiH sjever - jug i istok - zapad sa konacnim zavrsetkom tih autoputeva u fixnim rokovima od nekih 5 god. kao sto je to i Hrvatska uradila u njihovoj drzavi. Brza afirmacija BH turizma, pokretanje malih privatnih firmi i vecih drzavnih kompanija itd.

Pozdrav
Ja se prvi ne slažem. Ni jedna etnička skupina ne bi trebala biti privilegovana spominjanjem u ustavu.

Drugo, po meni, glupo bi bilo dodavat Bosance kao etničku skupinu jer to ne postoji u tom obliku. Prema mišljenjima nekih historičara je Bošnjaci =Bosanci, jer su nekadašnji Bošnjani bili stanovnici Bosne sa zajedničkom kulturom i jezikom, ali sa tri različite crkve : katolička, pravoslavna i crkva bosanska (tj. bogumilsko učenje). To je upravo današnja definicija Bosanca (ili Bosanca-Hercegovca ili kako već) tj. tog četvrtog kostitutivnog naroda. Kasnije su katolici i pravoslavci primili drugi nacionalni identitet - Hrvata i Srba, a bogumili prešli na islam i zadržali svoj bošnjanski identitet koji je kasnije promijenjen u bošnjački. Al helem nejse, da se ne zavlačimo previše u raspravu, jer to nije tema, da kaže da se ne slažem iz gore navedenog razloga za tu opciju. Sve ostalo je za aferima. :D
erised traeh

Post by erised traeh »

Šandor wrote:
erised traeh wrote:nemam baš vremena čitat sve ove komentare (pročito sam samo par njih). Interesuje me jedna stvar, po čemu bi se ta stranka razlikovala od ostalih građanskih višenacionalnih stranaka? Imamo dvije takve najutjecajnije - SBiH i SDP. Hajmo na trenutak zaboraviti članove tih stranaka i sama postupanja ovih stranaka i koncentrisati se na ono za šta se one zalažu tj. na njihovu ideologiju, ciljeve i sl. I jedna i druga stranka se zalažu za mutlinacionalnu BiH, građansku i pravnu državu u kojoj svaki čovjek ima ista prava - pa bio on Bošnjak, Srbin ili Hvat. Obje stranke primaju u svoje članstvo i postavljaju na visoke funkcije članove svih nacionalnosti........ itd. itd.

Ta stranka trebala bi računati na ove koji ne glasaju pa tek onda na one koji glasaju.

Ali ako budu išli na to da budu nečiji koalicioni partneri od toga nema ništa. Moj glas sigurno neće dobiti. Niko više neće dobiti moj glas (a glasao sam na svakim izborima od trenutka sticanja prava glasa :D ).
Ma da, ali ova ideja po meni nije ništa novo i ništa orginalno. To smo sve već vidjeli u SBiH i SDP. (izostavimo raznorazne lopolvuke, koruciju i postupanja pojedinih članova te stranke ili čak samog vodstva iz ove rasprave)
Šandor

Post by Šandor »

erised traeh wrote:Ja se prvi ne slažem. Ni jedna etnička skupina ne bi trebala biti privilegovana spominjanjem u ustavu.

Drugo, po meni, glupo bi bilo dodavat Bosance kao etničku skupinu jer to ne postoji u tom obliku. Prema mišljenjima nekih historičara je Bošnjaci =Bosanci, jer su nekadašnji Bošnjani bili stanovnici Bosne sa zajedničkom kulturom i jezikom, ali sa tri različite crkve : katolička, pravoslavna i crkva bosanska (tj. bogumilsko učenje). To je upravo današnja definicija Bosanca (ili Bosanca-Hercegovca ili kako već) tj. tog četvrtog kostitutivnog naroda. Kasnije su katolici i pravoslavci primili drugi nacionalni identitet - Hrvata i Srba, a bogumili prešli na islam i zadržali svoj bošnjanski identitet koji je kasnije promijenjen u bošnjački. Al helem nejse, da se ne zavlačimo previše u raspravu, jer to nije tema, da kaže da se ne slažem iz gore navedenog razloga za tu opciju. Sve ostalo je za aferima. :D
Eto te ko Srbi. :-D A ni Hrvati nisu ništa bolji. Gledam neki dan naučnu emisiju na HRT-u. Govore o Hrvatima koji su živjeli prije više od 4000 godina u današnjoj Zapadnoj Ukrajini. Nadjebaše i Egipćane. :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:A ni Hrvati nisu ništa bolji. Gledam neki dan naučnu emisiju na HRT-u. Govore o Hrvatima koji su živjeli prije više od 4000 godina u današnjoj Zapadnoj Ukrajini.
Sinko, nisi ti to dobro shvatio. Ampak samo pogresno interpretiras... ali, posljedice su iste... siris "lazne dezinformacije"... :D
erised traeh

Post by erised traeh »

Šandor wrote:
erised traeh wrote:Ja se prvi ne slažem. Ni jedna etnička skupina ne bi trebala biti privilegovana spominjanjem u ustavu.

Eto te ko Srbi. :-D A ni Hrvati nisu ništa bolji. Gledam neki dan naučnu emisiju na HRT-u. Govore o Hrvatima koji su živjeli prije više od 4000 godina u današnjoj Zapadnoj Ukrajini. Nadjebaše i Egipćane. :roll:
Ja stvarno ne vidim šta je sporno u mom komentaru. To su mišljenja historičara potkrijepljena čvsrtim dokazima. (čak bih se usudio reć da su to činjenice). A nagađanja nekih Hrvata kako je hrvatski narod germanskog porjekla ili onih Hrvata koji bi da crtaju nove karte gdje je Hrvatska srednjoevropska zemlja ili onih Srba koji tvrde da su Srbi sveti narod ostavićemo za temu gdje se govori o cinizmu pojedinih Hrvata i Srba koji se stide sebe i svog porjekla.

E ti sad skontaj što sam neke riječi zadebljo :roll:
Sogan

Post by Sogan »

Saraswati wrote:
Sogan wrote:Kad sam ja pred rat bio tinejdzer :D i pohadjao srednju skolu :kravata: bila je plaho popularna serija Beverly Hills 90 210 :D:D Jednog dana u naletu hormona i entuzijazma dodje jedna djeva sa idejom kako bismo i mi u razredu trebali napraviti isti takav projekAt :-) Puna mladelackog poleta krenu ona sa rafalom vizija i poput istinskog lidera probudi interesovanje razreda :-)

Sutradan se u ucionici sa svecanim drzanjem kicme i VHS-kamerom u ruci pojavljuje Aco zvani Tranzistor, moj jaran kojem skola bas i nije isla od ruke ali je eto bio tip od akcije i cudnim nagonom da rastavlja pa sastavlja tehnicke sprave :? No, prije nego smo i ustanovili da ta kamera koju mu je ostavio stric na privremenom radu u Frankfurtu, ima sjeban mikrofon pa ne mozemo racunati sa tonom u nasoj seriji, pojavio se prvi veci problem :( Pomenuta djeva, inicijator projekta, pretendirala je logicno na ulogu koja odgovara karakteru Kelly u Beverly Hillsu :D

No, nije bila jedina :shock: Momentalno se naslo jos nekoliko artistkinja sto su smatrale da stasom i bojom kose zasluzuju ulogu koja bi bila komparativna sa Kelly :D Druga grupica manje ambicioznih ali jednako strastvenih i glasnih je vec polemisala o sopstvenim adutima a la Brenda i Donna :D Za nas muskarce je bilo lako po tom pitanju jer nas nije zanimalo kakve karaktere cemo imati, hem smo znali da cemo biti ukvotirani jer nas je bilo samo cetvorica plus Aco koji se vec deklarisao kao kamerman :D

Poneko iz razreda je pokusao na trenutak prekinuti tu vec razbuktalu svadju i formiranje razlicitih struja te koalicija medju skolskim prijateljicama, povlaceci manje bitne detalje poput nasih kolektivno upitnih glumackih umjeca, nepostojanje produkcijske logistike, scenarija, manuskripte, njena sadrzaja, zapleta, intriga, raspleta... medjutim, bilo je vec kasno, revolucija je pojela svoje klince :D a ubrzo je i izbio pravi rat :(

Ne znam zasto me je ova tema o novoj stranci Bosanaca i Hercegovaca podsjetila na srednjoskolski stadium razvoja moje licnosti, ali eto, cudne su asocijacije gospodnje :D:D
Hoces reci da su djevojke/zene krive za sve?! :D :D
Hmmm da :D to bi mogla biti generalna poenta svih prica :D:D no ovaj put je samo kolateralna :D :D nego, dojmilo mi se kako je crvena nit diskusije poteskoca u razaznjavanju stvarnosti od fikcije :-) ili pozitivnije gledano: kako entuzijazam ne podrazumijeva minimum kompetencije ili zrelosti :D a za sve ostalo, tu je forum :D:D
Liberalism

Post by Liberalism »

GandalfSivi wrote:Daj malo postavi plan i program, da vidimo o cemu se radi...
Jedan od ciljeva ustavotvorna skupstina i raspisivanje potpunih demokratskih izbora po novom ustavu. Drugi najvazniji cilj demokratska partija ne moze imati u ovakvoj ne-demokratskoj drzavi.

Naravno usput se moze svasta uraditi kao sto je hapsenje svih milionera koji su svoju imovinu stekli postenim radom u i sa drzavnim institucijama.

U ovoj zemlji treba masovna cistka. Drugacije se ne moze naprijed.
Šandor

Post by Šandor »

erised traeh wrote:Ja stvarno ne vidim šta je sporno u mom komentaru. To su mišljenja historičara potkrijepljena čvsrtim dokazima. (čak bih se usudio reć da su to činjenice). A nagađanja nekih Hrvata kako je hrvatski narod germanskog porjekla ili onih Hrvata koji bi da crtaju nove karte gdje je Hrvatska srednjoevropska zemlja ili onih Srba koji tvrde da su Srbi sveti narod ostavićemo za temu gdje se govori o cinizmu pojedinih Hrvata i Srba koji se stide sebe i svog porjekla.

E ti sad skontaj što sam neke riječi zadebljo :roll:
Sporno je to da su današnji Bošnjaci direktni potomci bogumila (što znači da nemamo nikakve veze sa današnjim Srbima i Hrvatima).

Veliki dio bogumila je pokršten Postoje pisani dokumenti o tome (pokrštavanje se dešavalo nakon dolaska Turaka).

A o migracijama da i ne govorimo.

E to je sporno. A ovo o nacionalnom "konvertiranju" Srba i Hrvata nije sporno. Zato sad imamo autohtone dušmane. Nije sporno ni ono što si rekao za Bosance. Samo treba dodati da su 1993. godine naši :D odredili da su samo muslimani Bošnjaci. Tako da oni koji nisu muslimani a možda bi htjeli biti Bošnjaci to ne mogu jer će blago rečeno ispasti budale. To je vjerovatno najveće sranje koje su naši napravili. :roll: Pa ti sad vidi ko je najviše doprinio podjeli na naše i ostale. :D
Sogan

Post by Sogan »

Ne znam za druge, ali ja sam pocetkom devedesetih stekao averziju, da ne kazem prezir, spram svih stranaka, pa bile one i deklarativno gradjanske, koje motivisu i legitimisu svoje postulate na socio-politickim okolnostima iz vakta feudalizma :roll:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Mislim da ste SVI nasjeli na zamjenu teze !

Evo u cemu jestos. Ovakve politicke partije koje danas imamo su realnost sa terena. To je stvarni odraz zelja, ideologije i mogucnosti bosanskog covjeka. To i ne treba dirati, praviti zabrane, ili slicno. Ono sto trebamo uciniti je da sve te politicke stranke NATJERAMO da rade za dobrobit gradjana R BiH:

Umjesto formiranje nekakve nove partije, trebamo formirati

BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT

Nevladinu organizaciju, sa vrlo jasnim i prepoznatljivim programom ocuvanja drzave R BiH. Tu mozemo ispisati sve nase REALNE zelje kao gradjani, a ne politicke zelje nekakve ideologije.

Takva jedna organizacija ima sansu da uspije , jer moze da okupi sve patriote koji BiH osjecaju svojom domovinom.

Da napomenem , da je na slican nacin nastala i skandinavska demokratije i bogatstvo koje gradjani uzivaju. Jedna veca grupa nezavisnih intelektualaca je sjela, izrazila svoje stavove sta zele, naravno postujuci sve principe modernog drustva, i taj zahtjev stavila politicarima na stol.

TO JE ONO STO GRADJANI ZELE, a vi gospodo izvolite i realizujete. Kojoj politickoj partiji pripadate, nas ne interesuje, vjerujete li u boga ili ne, svejedno nam je, kojem minoritetu pripadate, je vasa privatna stvar, ALI, OVO MORATE UCINITI !!! MI CEMO VAS PRATITI I UKOLIKO DODJE DO ODSTUPANJA OD OVOG; POKRENUCEMO SUDSKI POSTUPAK PROTI VAS !!!

Ovakvim nacinom organizovanja i definisanja problematike, BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT se stavlja iznad politike i u sluzbi je zastite i funkcionalnosti drzave. A to je upravo ono sto svo rodoljubi zele.
la_coka_nostra

Post by la_coka_nostra »

Nedavno sma chuo zanimljivu tezu... nedostaju nama Bosanski radikali hahaha jePhanje majke ol ouvr d plejs ko god u avliju preko oka pogleda. Dza il bu...
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

gospodar kuglastih munja wrote:Mislim da ste SVI nasjeli na zamjenu teze !

Evo u cemu jestos. Ovakve politicke partije koje danas imamo su realnost sa terena. To je stvarni odraz zelja, ideologije i mogucnosti bosanskog covjeka. To i ne treba dirati, praviti zabrane, ili slicno. Ono sto trebamo uciniti je da sve te politicke stranke NATJERAMO da rade za dobrobit gradjana R BiH:

Umjesto formiranje nekakve nove partije, trebamo formirati

BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT

Nevladinu organizaciju, sa vrlo jasnim i prepoznatljivim programom ocuvanja drzave R BiH. Tu mozemo ispisati sve nase REALNE zelje kao gradjani, a ne politicke zelje nekakve ideologije.

Takva jedna organizacija ima sansu da uspije , jer moze da okupi sve patriote koji BiH osjecaju svojom domovinom.

Da napomenem , da je na slican nacin nastala i skandinavska demokratije i bogatstvo koje gradjani uzivaju. Jedna veca grupa nezavisnih intelektualaca je sjela, izrazila svoje stavove sta zele, naravno postujuci sve principe modernog drustva, i taj zahtjev stavila politicarima na stol.

TO JE ONO STO GRADJANI ZELE, a vi gospodo izvolite i realizujete. Kojoj politickoj partiji pripadate, nas ne interesuje, vjerujete li u boga ili ne, svejedno nam je, kojem minoritetu pripadate, je vasa privatna stvar, ALI, OVO MORATE UCINITI !!! MI CEMO VAS PRATITI I UKOLIKO DODJE DO ODSTUPANJA OD OVOG; POKRENUCEMO SUDSKI POSTUPAK PROTI VAS !!!

Ovakvim nacinom organizovanja i definisanja problematike, BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT se stavlja iznad politike i u sluzbi je zastite i funkcionalnosti drzave. A to je upravo ono sto svo rodoljubi zele.
Ovo sto si ti napisao ne iskljucuje jedno drugo.
BH patriotima kao i Bh drzavi je potrebno i jedno udruzenje koje bi se moglo zvati kao sto pises BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT (Medjutim koliko ja znam takvih udruzenja vec ima dosta i unutar same BiH kao i u dijaspori) kao i jedna BOSANSKA politicka stranka koja ce izmedju ostalog u svom programskom cilju imati i navedene tacke u dole nize citiranom prilogu.

Samo udruzenje nemoze promjeniti politiku, politicare, zakone, Ustav itd. Udruzenje moze jedino nadgledati kao sto kazes i pokusati utjecati na politicare i njihove odluke ako sami politicari to prihvataju ili ih tuziti na sudu sto moze uzeti jako mnogo vremena i kostanja a da se ne promjeni mnogo. Udruzenje nema nikakav politicki legalitet i nemoze uraditi puno ali je dobro da postoji i da recimo pomaze konstantno recimo svoju politicku Bosansku politicku stranku i jos neke druge ProBosanske stranke koje su na liniji ukidanja entiteta i stvaranja teritorijalno i na svaki drugi nacin jedinstvene drzave BiH.

Za razliku od udruzenja jedna politicka Bosanska stranka koja ima politicki i svaki drugi legalitet u parlamentu i vladi BH moze direktno u parlamentu da utice na druge politicke stranke i recimo dobijanjem izbora u BiH mogu da ostvare sve svoje politicke ciljeve za koje se bore.
Odisej

Pozdrav
Post Reply