Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Prozor

#76 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Prozor »

Zvijezde tiho sedzdu cine - hfz. Burhan Saban

http://www.youtube.com/watch?v=hpk3OApo ... re=related
nocna_mora1001_noci

#77 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nocna_mora1001_noci »

nastavak hadisi kudsijja

26. Ebu Umame, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Zaista je u najzavidnijem položaju kod Mene od štićenika Mojih siromašni mu'min koji mnogo klanja, iskreno robuje svome gospodaru i pokoran Mu je u samoći. Među svijetom je nepoznat, a u njega niko ne upire prstom i strpljivo živi od nasušnog hljeba.
Allahov Poslanik, s.a.v.s., otrese ruke i reče: Rano umrije, malo ga ko oplakiva i ostavi malo nasljedstva."

27. Mesruk pripovjeda da je pitao Abdullaha b. Mes'uda, r.a., o značenju ajeta: Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu poginuli! Ne, oni su živi i u izobilju su kod svoga Gospodara. (Ali 'Imran, 169.)
- Za ovaj ajet smo pitali Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pa nam je rekao: "Njihove duše su u utrobama zelenih ptica, čiji kandilji vise o Aršu, lete po Džennetu kuda zažele, a potom se ugnijezde u kandiljima. Allah ih pogleda i upita: Želite li nešto?
- Šta možemo poželjeti kada slobodno hodamo po Džennetu kuda zaželimo?
Allah ih upita tri puta, i kada vidješe da će ponovo biti upitani, rekoše: Želimo da nam povratiš naše duše pa da ponovo poginemo na Tvome putu. Pošto vide da nemaju neke potrebe bijahu ostavljeni.

28. U narodu prije vas bio je jedan čovjek ranjenik. Bilo mu je teško i on nožem poreza ruku. Krv je tekla dok nije umro. Tada Uzvišeni Allah reče: Moj rob me preduhitrio sa svojom dušom, i zato sam mu zabranio Džennet.

29. Uzvišeni Allah kaže: "Džennet je jedina nagrada Mome robu kada uzmem dušu njegovom najboljem prijatelju, pa on to u Moje ime strpljivo podnese."

30. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Kada Moj rob voli susret sa Mnom i Ja volim susret sa njim, a kada ne voli susret sa Mnom i Ja ne volim susret sa njim."
Ovaj hadis pojašnjava Muslimova predaja koju bilježi od 'Ajše r.a.: "Allah voli susret sa onim ko voli susret sa Allahom, a Allah ne voli susret sa onim ko ne voli susret sa Njim.
- Allahov vjerovjesniče, je li to zato što on ne voli smrt? Ta niko od nas ne voli smrt!
- Ne, nije za to, nego kada mu'mina obraduju Allahovim rahmetom, zadovoljstvom i Džennetom, on zaželi susret sa Allahom; a kada nevjerniku nagovijeste kaznu i srdžbu, on ne želi susret sa Allahom, pa Allah ne želi susret sa njim."

31. Jedan čovjek se zaklinjao: "Tako mi Allaha, Allah neće oprostiti tom i tom čovjeku! - pa mu je Allah Uzvišeni odgovorio: Ko je taj što se Mojim imenom zaklinje da neće biti oprošteno? Njemu sam već oprostio, a tebi djela poništio!"

32. Jedan čovjek se ogriješio prema sebi, jer je oporučio kada mu je došao smrtni čas sinovima svojim:
- Kada umrem, spalite me, smrvite me i bacite u more, jer, tako mi Allaha, ako me Allah oživi, kazniće me kaznom kakvom nikoga nije kaznio! I oni učiniše onako kako je oporučio. Potom Allah naredi zemlji: Vrati ono što si uzela! - i on odjednom stajaše (živ).
- Šta te je navelo da činiš ono što si učinio? - upita ga Allah.
- Strah od Tebe, Gospodaru moj - odgovori.
I Allah mu zato oprosti."

33. Čovjek učini grijeh pa zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob učini grijeh, a zna da ima Gospodara koji grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Čovjek ponovo učini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob učini grijeh, a zna da ima Gospodara koji grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Čovjek ponovo učini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob učini grijeh, a zna da ima Gospodara koji grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Čini šta hoćeš, već sam ti oprostio!

34. Uzvišeni Allah kaže: "Čovječe, opraštaću ti grijehe ne obazirući se na njih sve dok me budeš dozivao i molio. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Čovječe, kada bi Mi došao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!"

35. Svake noći kada preostane zadnja trećina noći, Naš Gospodar, slavljen i uzvišen je On - silazi na najbliže nebo i kaže: Ima li ko da Me moli pa da mu molbi udovoljim? Ima li ko da od Mene traži pa da mu dam? Ima li ko da traži oprost pa da mu oprostim?

36. Na Sudnjem danu će se sakupiti mu'mini i reći: Kad bismo zatražili da se neko zauzme kod našeg Gospodara! Tada će doći Ademu, a.s., i reći:
- Ti si otac čovječanstva, Allah te je stvorio Svojom rukom, naredio melekima da ti učine sedždu i podučio te imenima svih stvari, pa se zauzmi za nas kod tvog Gospodara, ne bi li nas oslobodio mjesta na kojem smo sada!
- Ne pripada šefa'at meni - reći će on - i spomenuće svoj grijeh zbog kojeg će se postidjeti. - Otiđite Nuhu, jer je on prvi poslanik kojeg je Allah poslao ljudima.
Kada dođu Nuhu, a.s., reći će im: Ne pripada meni šefa'at - i spomenuće im molbu Gospodaru svom za ono što nije znao, i postidjeće se. - Otiđite Allahovom prijatelju, Ibrahimu.
Kada dođu Ibrahimu, a.s., reći će im: Ne pripada šefa'at meni, nego otiđite Musau, robu sa kojim je Allah govorio i kojem je objavio Tevrat. Kada dođu Musau, a.s., reći će im: Ne pripada meni šefa'at - i spomenuće da je nepravedno ubio čovjeka, i postidjeće se pred svojim Gospodarom, i reći će im: - Otiđite Isau, Allahovom robu i poslaniku, Allahovoj Riječi i Duhu od Njega.
Kada dođu 'Isa, a.s., reći će im: Ne pripada šefa'at meni, nego otiđite Muhammedu, s.a.v.s., robu kojem je Allah oprostio sve ranije i kasnije grijehe. I oni će mi doći.
Tada ću ja zamoliti Gospodara za dopuštenje i On će mi dopustiti, a kada ugledam Gospodara svoga, pašću ničice na sedždu, gdje ću ostati koliko Allah htjedne. Zatim će mi biti rečeno:
- Podigni glavu, zamoli, daće ti se, reci, uslišaće ti se, zauzimaj se, šefa'at će ti biti primljen.
Podignuću glavu i zahvaliti Allahu zahvalom kojom će me On poučiti. Potom ću tražiti šefa'at i On će mi odabrati skupinu koju ću uvesti u Džennet. Kada se ponovo vratim, ugledaću svog Gospodara i pasti na sedždu kao i prije. Zatražiću šefa'at i On će mi odabrati drugu skupinu koju ću uvesti u Džennet. Zatim ću se vratiti treći, pa četvrti put i reći: U Džehennemu je ostao samo onaj koga je Kur'an zadržao, gdje će vječno ostati."
U drugoj Buharijinoj predaji navodi se sljedeći dodatak: Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Iz Džehennema će izaći svako ko je izgovorio LA ILAHE ILLALLAH i u čijem srcu bude dobra koliko ječmeno zrno. Zatim će iz Džehennema izaći svako ko je izgovorio LA ILAHE ILLALLAH i u čijem srcu bude dobra koliko pšenično zrno. Potom će iz Džehennema izaći svako ko je izgovorio LA ILAHE ILLALLAH i u čijem srcu bude dobra koliko jedan trun (Buharija).

37. Uzvišeni Allah kaže: "Mojim dobrim robovima sam pripremio nešto što oči nisu vidjele, za što uši nisu čule, niti je ikad na um palo ljudskom srcu."
Proučite ako hoćete ajet I niko ne zna kakve ih skrivene radosti čekaju kao nagrada za njihova djela. (Es-Sedžde, 17.)

38. Kada je Allah stvorio Džennet i Džehennem, poslao je Džibrila u Džennet i rekao mu: Otiđi, pogledaj Džennet i nagradu koju sam pripremio stanovnicima Dženneta.
Džibril ode, pogleda Džennet i nagradu pripremljenu njegovim stanovnicima, i kada se vrati, reče Uzvišenom Allahu:
- Tvoje mi moći, u Džennet će ući svako ko za njega čuje!
Allah naredi pa se Džennet okruži neugodnostima i reče Džibrilu: Vrati se i pogledaj kakvu sam nagradu pripremio stanovnicima Dženneta. Kada se Džibril vrati do Dženneta - ugleda Džennet okružen neugodnostima i odmah se vrati Allahu:
- Tvoje mi moći, bojim se da će iko ući u Džennet!
- Otiđi i pogledaj Džehennem i kaznu koju sam pripremio stanovnicima Džehennema - naredi mu Allah.
Kada dođe do Džehennema i ugleda njegovu razbuktalu vatru, vrati se nazad i reče:
- Tvoje mi moći, niko ko čuje za Džehennem neće ući u njega!
Allah naredi da se Džehennem okruži strastima, i reče Džibrilu da ga ponovo pogleda. Kada ugleda Džehennem, Džibril progovori:
- Tvoje mi moći, bojim se da će se iko spasiti Džehennema!"

39. Prepirali su se Džennet i Džehennem. Džehennem reče: U meni su silnici i oholi! - U meni su nemoćni i siromašni - odgovori Džennet. Tada im Allah presudi: Ti, Džennete, si Moja milost kojom ću se smilovati onome kome hoću; a ti, Džehenneme, si Moja kazna kojom ću kazniti onoga koga hoću, a na Meni je da vas oba napunim."

40. Allah će reći stanovnicima Dženneta: O, vi u Džennetu!
- Gospodaru naš, s radošću Ti se odazivamo, u Tebe je svako dobro.
- Jeste li zadovoljni? - upitaće ih.
- Kako ne bismo bili zadovoljni kada si nam darovao ono što nisi darovao ni jednom stvorenju?
- Hoćete li da vam darujem i nešto bolje od toga?
- Gospodaru, šta može biti bolje od dara kojeg si nam već darovao?
- Obasuću vas Mojim zadovoljstvom i više se nikada na vas neću rasrditi! - odgovoriće im Allah.

Prenosi se od Ebu Derdaa, a njegovo ime je Uvajmir, da je rekao: "Rekao je Allahov Poslanik, alejhisselam: 'Džini su stvoreni kao tri trećine: jedna trećina su psi, zmije i gmizavci. Druga trećina su lagahni vjetar, a treće trećina je poput potomaka Adema - mogu zaraditi sevap, a mogi i zaraditi kaznu. Allah je ljude stvori u tri trećine. Jedna trećina ima srce ali njime ne razumijeva, ima oči ali njima ne gleda, ima uši ali njima ne sluša. Nema sumnje, oni su kao stoka, štaviše, i gore su zavedeni. Jedna trećina ima tijela kao što imaju svi Ademovi potomci a srca kao što imaju šejtani. Treća trećina bit će pod Allahovim okriljem na Sudnjemu danu, kada drugoga okrilja neće biti.'"
Rejhana

#78 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Rejhana »

HADIS:
Traži pomoć od Allaha i ne kloni, a ako te nešto zadesi ne reci: "Da sam radio to i to bilo bi tako i tako", nego reci: "Tako je Allah predodredio i što je htio učinio je, jer "da sam" otvara vrata šejtanovom djelovanju".
bogoljub

#79 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bogoljub »

JADAN LI JE SIN ADEMOV!
SMRT MU JE SKRIVENA, BOLESTI SU MU ZATAJENE,DJELO KOJE JE RADIO JE ZAPISANO, UJED KOMARCA GA BOLI, GUSENJE GA USMRCUJE, ZNOJ MU DAJE ZAPAH RUZAN.
Rejhana

#80 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Rejhana »

Nepostoji neki veći cilj od Allaha, pa da se k njemu teži, niti pored Njega postoji cilj kod kojeg je kraj i utočište.
Ibn Kajjim el Dževzijje
teo_m

#81 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by teo_m »

sejh Nusret Imamovic fetva o dzumi namazu gdje se moze klanjati i za kim se moze klanjat

http://www.youtube.com/watch?v=PjfFJ90lzDM
a.basko

#82 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by a.basko »

Al-Baqara

285. Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."

286. Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!
Fordas

#83 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Fordas »

Selam alejkum svima

Evo jedan link na kojem mozete besplatno skinuti cijele komplete razlicitih ucaca Kur'ana. Fajlovi su uglavnom wma ali lako ih je konvertovati u MP3 ili sta vec...

http://www.firaset.net/kategorilerliste ... AFETLER%DD
ragib

#84 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by ragib »

"Doista se Allah dž.š. više raduje tewbi svog roba, nego čovjek koji krene sa kamilom na put, i kada duboko zađe u pustinju sjedne se odmoriti u nekom hladu, prilikom čega malo prispe. Kada se probudi vidi da mu je kamila sa svom hranom i vodom koja je bila na njoj, nestala, ustane tragati za njom sve dok ga glad i žeđ nisu iscrpile, a onda je sam sebi rekao: „vratiću se na ono mjesto gdje sam izgubio kamilu, i tamo ću čekati da mi smrt nasptupi. Vratio se tamo, iskopao sebi mezar, i legao u njega, iščekujući svoju smrt. Pri tome je ponovo zaspao, a kada je otvorio oči video je svoju kamilu nad njime. Dohvatio je za oglav pa rekao: „Gospodaru, Ti si moj rob, ja sam Tvoj Gospodar! Od prevelike sreće je pogriješio" (Muttefekun alejhi)
Phantea

#85 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Phantea »

Božiji Poslanik saws je rekao:
- „ Spustite svoje poglede i čuvajte svoja stidna mjesta te Izbjegavajte sjedenje po putevima!“
-"Božiji Poslaniče, moramo se okupljati na njima.
-" Ako već morate, onda dajte putu njegovo pravo."
-" Šta je pravo puta?"
– "Spuštanje pogleda, uklanjanje prepreka i uzvraćanje selama"- odgovori Božiji Poslanik saws.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#86 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Latina »

http://de.youtube.com/watch?v=QOE_11hzX ... re=related

Dosta mi je Allah moj

Kad u jami osvanu i tamnice dopanu
Jusuf lijepi uzdahnu - Dosta mi je Allah moj.

Tiridzije zedj nose, kofu praznu donose
nad jamu se nadnose - Dosta mi je Allah moj.

Dokaz i sne usnije, prodju teske godine
do teobe njezine - Dosta mi je Allah moj.

Eto dana radosnog i mog babe kaharnog
i devleta rahatnog - Dosta mi je Allah moj.

Svaka nocca dan rodi, Allah muku providi
svemu kraj se nahodi - Dosta mi je Allah moj.

Hasta trazi dermana, asker svoga sultana
asik dragog insana - Dosta mi je Allah moj.
Prozor

#87 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Prozor »

Poslanik Muhammed s.a.v.s. kaze: "Najbolje što roditelj može dati svome djetetu je lijep odgoj." (Hadis)

"Ko slijedi put na kojem se stiče znanje, Allah će mu olakšati put u Džennet." (Hadis, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi)
sapati srca

#88 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sapati srca »

ŠAPČUĆE MOLJENJE ONIH KOJI SE SJEĆAJU
Sa Allahovim imenom Milostivi, Samilosni!

Bože moj,
da nije bilo obavezno prihvatiti zapovijed Tvoju,
držao bih Te daleko od toga da bih Te se sjećao,
jer moje sjećanje naTe jest u mjeri mojoj,
ne u mjeri Tvojoj,
i namjera moja teško može dosegnuti položaj
gdje ću biti mjesto za zvanje Tebe svetim!
Među najvećim darovima Tvojim nama
jest protjecanje sječanja na Te preko jezika naših
i Tvoje dopuštenje nama
da Te molimo,
uzvisujemo,
i slavimo!
Bože moj,
nadahni nas sjećanjem na Te
u samoći i zborovima,
noću i danju,
javno i tajno,
u blagostanju i nevolji!
Učini nas bliskim skritom sjećanju,
uposli nas u poslove čiste i napor kojim si zadovoljan
i nagradi nas mjerom potpunom!
Bože moj,
zaljubljena srca ushićena su Tobom,
različiti umovi sabrani su na znavanju Tebe,
srca ne nalaze smirenost osim u sjećanju na Te,
duše ne nalaze spokoj osim u viđenju Tebe.
Ti si slavljen u mjestu svakom,
služen u vremenu svakom,
zvan jezikom svakim
veličan u srcu svakom!
Molim oprost od Tebe za
svako zadovoljstvo osim sjećanjaTebe,
svaku ugodnost osim bliskosti s Tobom,
svaku radost osim blizine Tebi,
svaku zauzetost osim pokoravanja Tebi!
Bože moj,
rekao si, a istinita je riječ Tvoja:
O vi koji imate vjeru,
sjećajte se Boga s mnogo sjećanja
i slavite Ga u zoru i uvečer!
Rekao si, a istinita je riječ Tvoja:
Sjećajte se vi Mene,
pa ću se Ja sjećati vas!
Zapovjedio si nam da Te se sjećamo,
i obećao nam da ćeš nas Se sjećati time,
da bi nas oplemenio, uvažio i pocastio
Evo, sjećamo Te se onako kako si nam
zapovjedio, pa ispuni ono što si nam obećao,
o Sjetitelju sjetitelja,
o Namilosniji od milosnih!
sapati srca

#89 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sapati srca »

ŠAPČUĆE MOLJENJE ZAHVALNIH

Bože moj...
neprekinuti tok milosnosti Tvoje,
odvratio me od zahvaljivanja tebi,
poplava dobrostivosti Tvoje učinila me nesposobnim
nabrajanja hvala Tvojih,
od spominjanja tebe u slavljenju,
trajna navala dobrota Tvojih spriječila me
u širenju vijesti o dobrim darovima Tvojim!
Ovo je stanje onog koji priznaje obilnost darova,
susreće ih s nedostacima i svjedoći nepažnju i nemarnost svoju,
Ti si Blagi...Premilosni...Dobri...Blagostivi....
Koji ne razočarava one koji čeznu za Njim,
niti istjeruje iz dvorišta Svog one koji očekuju od Njeg!
U dvorištu Tvom spuštene su su bisage nadom ispunjenih,
a u ravnici Tvojoj stoje nade tražitelja pomoći,
Pa ne susretni nade naše razočarenjem i obeshrabrenjem
i ne odjeni nas u košulju očaja i klonulosti!
Bože moj...
zahvaljivanje moje jest malehno pred velikim darovima Tvojim
i hvala moja i širenje vijesti neznatni su
naspram blagostivosti Tvoje prema meni!
Milosti Tvoje zaogrnule su me u haljine svjetlosti vjere,
a blagosti dobrota Tvojih spustile preko mene nježne zastore moći!
Dobrote Tvoje...
zaularile su me ularima koji neće biti skinuti,
i uresile ogrlicama koje neće biti prekinute!
Obilne su dobrote Tvoje-jezik mi je preslab da ih nabroji!
Mnogo je je milosti Tvojih-
razumijevanje moje ne uspijeva ih shvatiti,
a da i ne govorim o iscrpljenju njihovom!
Pa kako ću doseći zahvaljivanje?
Kad god Ti kažem hvala, time postajem obavezan reći:
Hvala Tebi!
Bože moj...
onako kako si nas hranio blagošću Svojom
i odgajao dobročinstvom Svojim,
tako za nas upotpuni darove obilne,
odbij od nas mrska djela odmazde,
i daj nam dvaju boravišta udjele,
najviše i najveće od njih, i sada i kasnije!
Hvala Tebi...
za dobru kušnju i obilje darova Tvojih...
hvalom koja odgovara zadovoljstvu Tvom
i koja privlaći Tvoju veliku dobrotu i blagost,
o Moćni...Blagostivi, tako Ti Milosti,
o Najmilosniji od milosnih!
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#92 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Latina »

sapati srca

#93 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sapati srca »

Za sjecanje na plemenitu dušu Prijatelja, na sve one trenutka u kojima mi je duša od radosti treperila osvjetljena njegovim nurom...

Postoje na svijetu osamljeni ajastani,
gdje nema griješnih ni misli ni djela,
gdje potoci žubore, a vjetric carlija,
gdje priroda pjesmom slavi Stvoritelja
i Njegova poslanika Muhammeda miljenika!
La ilahe illellah Muhamedun resulullah!

Postoje na svijetu neviđeni đulistani,
gdje se neprestano sakupljaju meleci,
gdje pobožni zakiri zikr cine u sreci,
gdje sve što postoji slavi Stvoritelja
La ilahe illellah, Muhammedun resulullah!

Postoje na svijetu presvijetle tekije,
gdje se od praiskona okupljaju evlije,
gdje u halki derviši duše opljemenjuju,
gdje s toplinom srca hvale Stvoritelja
La ilahe illellah, Muhamedun resulullah!

Postoje dunjaluci poznati i skriveni,
poznatim svi hodimo i jasno ih vidimo,
tajnim i skrivenim hode samo odabrani,
kroz zikr i fikr džennetima prošetaju,
pa se nurom ozareni u tekije ušetaju,
hvaleci Milosnoga i Muhammed pejgambera!
La ilahe illellah Muhammedun resulullah!
Prozor

#94 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Prozor »

Sami Yusuf - Mother

http://www.youtube.com/watch?v=EhvMfwVG ... re=related

Enes r.a. prenosi da je Poslanik a.s. rekao" Džennet je pod majčinim nogama".
RIZVA

#95 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by RIZVA »

Ebu Hurejre radi.anhu prenosi da je Poslanik rekao,Allah ima devedeset i devet imena.Ko ih nauci uci ce u Dzenet. Allah je ( vitr) Jedan i voli ( vitr) nepar.
Ahmmed

#96 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Ahmmed »

Heh, valjda zarad "političke" korektnosti, tema više nije među izdvojenim 8-)
Andryana

#97 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Andryana »

ma, religija se ne smije i onako mjesat s politikom :) Allah nek te blagoslovi Ahmmede sto si ovako lijepu temu otvorio.
RIZVA

#98 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by RIZVA »

Šeddad ibn Evs, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: “Pametan je onaj koji strogo vodi računa o svojim postupcima, i radi za život poslije smrti, a slabić je onaj koji slijedi svoje strasti i bezrazložno se nada i pouzdava u Allaha.” (Tirmizi, hasen)
beautyfool

#99 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by beautyfool »

ZIVOT KOJI JE DUG, A TRAJE SAMO TRI DANA

Rekao je Amir el-Advani:"U zivotu postoje samo tri dana: dan koji je prosao i ne nadas se da ce se vratiti, dan u kojem se trenutno nalazis ili tvoje danas, i dan koji ce tek doci i za koji nisi siguran je li za tebe ili protiv tebe. Jucer-to je vaiz i opominjac, danas-to je ogromno bogatstvo, a sutra-to je neizvjesnost. Osim toga jucer je svjedok pouzdani koji ce izvrsiti svoj zadatak svejdno ispunio ti njega dobrim ili zlom. Danas je gost koji ce brzo otici, a uljepsaj svoj odnos prema njemu kako bi bio dokaz i svjedok za tebe. Sutra to je sudija ciji dolazak ocekujes, i on ce biti ili prijatelj koji ti zulum nece uciniti ili neprijatelj koji nece milosti imati."(Behdzetul-medzalisi, Ebu Abdullah el-Eseri)
RIZVA

#100 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by RIZVA »

Šeddad ibn Evs, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: “Pametan je onaj koji strogo vodi računa o svojim postupcima, i radi za život poslije smrti, a slabić je onaj koji slijedi svoje strasti i bezrazložno se nada i pouzdava u Allaha.” (Tirmizi, hasen)
Post Reply