fenjer wrote:Islam je prvobitno vjera dokaza i argumenata.
Kao sto znamo, prva objava Muhammedu s.a.v.s je bila: "Uci, citaj, saznaji novo"! Otkrivaj ono sto ti nije poznato, da bi se uzdigao, jer ljudski rod se razlikuje od zivotinja i drugih stvorenja upravo zbog posjedovanja razuma. "U ime tvoga Gospodara" neka je to ucenje, "koji stvara" (Suratul-`Aleq: 1), i po tome Ga mozemo poznati.
Ovdje se prvobitno misli na znanje vezano za vjeru, pa u drugom planu znanje vezano za korist ovozemaljskog zivota.
Poslanik s.a.v.s je najbolji primjer kako da primijenimo Kur'an u praksi. Te danas alimi (Islamski ucenjaci) kad nesto objasnjavaju uvijek se vracaju na Kur'an i Sunnet (praksa Poslanika s.a.v.s, hadis). Te ovo dvoje je nerazjedinjivo i predstavlja jednu cjelinu.
O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vasim..“ An-Nisa’ 59
Culi smo, ko nam je Gospodar, ko Poslanik s.a.v. i ko su predstavnici nasi u vlasti koji ce svjedociti za nas i mi zanjih i kakvi su propisi i odnosi.Oni koji cuju ne mogu a da ne postupe po onom sto su culi jer bi to bilo ocigledno odstupanje od istine, a za svako odstupanje postoji kazna udaljavanja i kazna kaznjavanja, a posto nemamo opravdanja osudjeni smo da propadnemo na tom ispitu. Iskreni ce reci:
„........Gospodaru nas, Mi smo culi glasnika koji poziva u vjeru: „ Vjeruj te u Gospodara vaseg!’“ Mi smo mu se odazvali. Gospodaru nas, oprosti nam grijehe nase i predji preko hrdjavih postupaka nasih, i ucini da poslije smrti budemo sa onima dobrima.Gospodaru nas, podaj nam ono sto si obecao po Poslanicima Svojim i na sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ces, dosita, Svoje obecanje ispuniti! ALi-Imran 193-194
Postivanje i pokornost Allahu dz.s. se veze za postivanje i pokornost Muhammedu a.s. jer u Kur‘anu stoji:
Onaj ko se pokorava Poslaniku, pokorava se i Allahu. (En-Nisa, 80)
Nema mjesta za one koji kazu da je dovoljno biti pokoran samo Allahu dz.s. To je samo ljudska sujeta i nicemu ne vodi. Poslanik je praktican primjer kako se zivi u islamu i samo tako se dolazi do prave srece. Ovaj hadis najrjecitije govori o tome:
“Sav moj ummet uci ce u Dzennet, osim onih koji to odbiju.“
A ko je taj koji odbija, Poslanice? Odgovori:
“Ko me slijedi, uci ce u Dzennet, a ko mi je neposlusan sam odbija da udje.”
Primjera radi:
U Allahovoj Knjizi nalazis opcenit govor, a na drugim mjestima njegovo pojasnjenje, ili pojasnjenje nadjes u Sunnetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,. Primjer za to je ajet „Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke.“ Ovaj ajet je opcenit u pogledu odsijecanja ruke, pa ako uzmes suditi po vanjstini ajeta, zapast ces u dvije zabrane. Prva: Odsjeci ces citavu ruku, sto je suprotno Sunnetu. Druga: Odsjeci ces ruku svakom kradljivcu, a za neke vrste kradje se ruka ne sijece.
Allahov Poslanik, a.s, bio je covjek poput drugih ljudi: radovao se stvarima kojima su se i drugi radovali; cudio se onome sto je sve ljude cudilo; tugovao je i zalostan bio kao i ostali ljudi. Allah dz.s za Muhammeda, a.s , kaze: Reci: ,Ja sam,uistinu, covjek poput vas..'' Jedina razlika izmedju Muhammeda, a.s. i nas je to sto je njemu stizala objava od Uzvisenog Allaha. U svemu drugom nalazimo da je isti kao i drugi ljudi.
Medju prvim stvarima koje su Poslanika s.a.v.s bacale u tugu, ljutile ga i provocirale, jeste zurba nekih muslimana da o nekim stvarima iznesu svoje misljenje, bez razmisljanja kako bi trebalo ,i, iz tog razloga, donosenje pogresnih zakljucaka i izjava.
Sljedeci dogadjaj to odslikava na najbolji nacin: Od Dzafer. r.a. se prenosi da je kazao: Izasli smo na jedno putovanje. Jednog od nas je pogodio kamen i rasjekao mu glavu. Iza toga on je imao poluciju (izbacivanje sjemena u snu), pa je upitao svoje drugove, Smatrate li da se mogu posluziti olaksicom, pa uzeti tejemumum? Odgovori li su: Ne smatramo da se mozes posluziti olaksicom kada imas vodu! On se okupao i umro.Kada smo dosli Vjerovjesniku, s.a.v.s, o tome je obavijesten, pa je kazao: Ubili su ga, Allah njih ubio! Zasto nisu pitali ako ne znaju? Lijek za nezanje je pitanje! Bilo mu je dovoljno da uzme tejemmum, pa prebaci preko rane komad platna pa po njemu potare (mokrom rukom), mesh ucini, a ostale dijelove tijela opere.
To sto je Resullulah s.a.v.s, svoju tugu izrazio na ovaj nacin i njegovo komentiranje dogadja u ovoj formi, te njegovo proklinjane onoga ko je dao navedenu fetvu (odgovor) rijecima: Ubili su ga, Allah njih ubio!, sve je to prijetnja i prijekor onome ko fetve daje o vjerskim stvarima bez poznavanja stvarnog stanja. Navedene Resulove s.a.v.s, rijeci ukazuju, s jedne strane, da je on bio duboko dirnut i tuzan zbog onog sto se dogodilo, a s druge strane, to je opomena i upozorenje svakome ko ubuduce bude u prilici da daje fetvu bez znanja. neka to razumiju kao upozorenje svi oni koji danas iznose svoja misljenja i govore o vjeskim stvarima bez znanja, bez posjedovanja one neophodne razine znanja i koji se uopce ne boje da onome sto ne znaju dadnu svoj sud, iznesu propis ili pravilo.
Postupanja po vlastitom nahodjenju u primjeni dinskih propisa, zatim oduzimanje zivota muslimanu su znaci stvari koje su Poslanika s.a.v.s,
bacale u tugu.
Cupanje i modeliranje obrva
Medju pretjerivanja pri uljepsavanju koja su u islamu zabranjena spada i en-nems, sto oznacava cupanje dlaka iz obrva da bi se poravnale ili da bi ih se na poseban nacin oblikovalo.
Muhammed - alejhi's-selam - prokleo je i zene koje to cine i one koje se podvrgavaju takvom tretmanu
Hadis je zabiljezio imam Buhari i Muslim u svojim Sahihima, imam Ahmed u svom Musnedu,Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i ibn Madže u svojim Sunenima, u kojem se doslovno kaze:
Allah je prokleo zene koje cupaju obrve i koje traze da im se cupaju
En-nems [/b]je narocito omrazen zato sto je to ustaljena praksa i simbol sumnjivih i porocnih zena.
Prema nekim ucenjacima Ibni Hanbela, ukoliko suprug dopusta, zena moze odstranjivati dlacice sa lica i upotrebljavati puder, kniti jagodice prsta, manikirati nokte i sl. jer to spada u uljepsavanje i kozmetiku. En-Newewi je stroziji jer odstranjivanje dlacica sa lica smatra en-nemsom te stoga zabranjenim. Suprotno njegovu misljenju, navest cemo, medjutim, izjavu Ebu Davuda iz njegova Sunena da je "en-nems cupanje obrva da bi bile tanje", iz cega se moze zakljuciti da odstranjivanje dlacica sa lica ne spada u en-nems.
Et-Taberi je izdvojio rijeci zene Ebu Ishaka koja je dosla hazreti Aisi, koja je u to vrijeme bila mlada pa je dosta paznje posvecivala svome izgledu. Ishakova zena je upitala: - Je li dozvoljeno da zena, radi svoga muza, odstranjuje dlacice sa lica? - Hazreti Aisa je odgovorila: - Odstrani od sebe neprijatnosti koliko god mozes - (Fethu'l-bari, komentar hadisa Ibni Mes'uda iz knjige El-Libas, poglavlje El-Mutenemmisät).
Znao sam ja da je čupanje obrva, ključ opstanka islama i muslimana.....Elhamdulillah, muslimani riješili sve brige ovoga svijeta, konačno nestalo gladi, jer svi muslimani koji su dužni davat zekat, to i čine,diktature svrgnute, riješeno palestinsko pitanje, Iračka demokracija cvjeta, Iran uspostavio diplomatske odnose sa SAD, na principima uvažavanja i partnerstva,muslimanska djeca se obrazju u tolikoj mjeri, da je nepismenost manja nego u Norveškoj i Švedskoj.....Muslimani, zahvaljujući svome obrazovanju, resursima, pravednim vladarima, postali faktor vrijedan poštovanja, procvjetala nauka, kultura, umjetnost.....Bombaši samoubice-daleka prošlost, na čijem se primjeru uči šta islam NIJE, ma ljepota.....
Konačno i kozmetičarka Biba došla na svoje: Sad , kolajli, po šerijatu, obrve čupa sarajevskim hanumama.....