Nova Fabia Combi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

johntra

Post by johntra »

Hvala Bogu da ću gledati personalnost i izgled automobila, jer time dokazujem da imam ukusa za lijepo, što znači da sam izgrađena ličnost..ne kupujem ono što kupuje pola države i još me usput pokušavaju uvjeriti da je to kvalitet...
dok, naprimjer imate likova koji su prije rata maštali o razim golfovima, pa poslije rata došli na svoje..sad ti je također slična stvar sa fabiom...
ove glupe opaske, fol vojnici i automobili su jake da sam pao sa stolice od smijeha
:lol:
samo nemojte gledati prodajnu statistiku BiH i Češke, pa mi samo recite gdje se to još tako dobro prodaje Škoda?
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Meni licno (mozda sam subjektivan) su Ford Fiesta, Clio, Corsa, Yaris, Grande Punto, mislim na nove modele, mnogo bolji automobili od Fabije. Mozda grijesim, ali...
Vozio sam se u Fabiji, i nije mi legao nikako. Nisam probao Yarisa i Punta novog, ovo ostalo jesam i mnogo mi bolje leze kao vozacu.
Da su ovi gore automobili oslobodjeni poreza ko Fabija, ili da stave porez na Skode, vidio bih ko bi se onda bolje prodavao, nova Fiesta ili Fabija?
Fiesta naravno! To vazi i za sve ostale gore navedene automobile i tu je kraj price.
Jednostavno, Fabija je preskupa za ono sto nudi.
milano

Post by milano »

johntra wrote:Hvala Bogu da ću gledati personalnost i izgled automobila, jer time dokazujem da imam ukusa za lijepo, što znači da sam izgrađena ličnost..ne kupujem ono što kupuje pola države i još me usput pokušavaju uvjeriti da je to kvalitet...
dok, naprimjer imate likova koji su prije rata maštali o razim golfovima, pa poslije rata došli na svoje..sad ti je također slična stvar sa fabiom...
ove glupe opaske, fol vojnici i automobili su jake da sam pao sa stolice od smijeha
:lol:
samo nemojte gledati prodajnu statistiku BiH i Češke, pa mi samo recite gdje se to još tako dobro prodaje Škoda?
nek napadnu italiju, pa da vide ko je borac. Stete, skuzare skode skoro da i nema u italiji.
johntra

Post by johntra »

evo friško još se puši...
While public and media attention has in recent months been focused on the new 500, which earlier this week won the prestigious Car of the Year 2008 award, the Grande Punto continues to play a leading role in driving forward Fiat's revival and it was the best selling B-segment car in Europe for the first three quarters of the year. The data comes from JATO Dynamics.

With 255,7227 unit sales for the first three quarters of the year (to 30th September) the Grande Punto went into the final quarter more than 10,000 unit sales clear of its B-segment nearest rival, the Renault Clio (244,494). Tightly packed behind these two models for the first three quarters comes the rest of the big segment players: the Ford Fiesta (242,154), Vauxhall/Opel Corsa (241,209) and Peugeot 207 (236,902). Further back is the VW Polo (165,644), Toyota Yaris (136,773) and the Citroën C3 (132,205).

The Grande Punto is down 4.4 pct year-on-year for the first three quarters, last year it had amassed 268,145 unit sales by the same point. Now two years old, the slight drop is well within expectations especially when up against newer rivals such as the Vauxhall/Opel Corsa in a fashion-conscious segment. By contrast the Renault Clio, launched at a similar point to the Grande Punto has lost 11.3 percent year-on-year. During the most recent financial quarter (July to September), the Fiesta was Europe's biggest selling car in B-segment with 72,333 units shifted. It was closely followed by the Corsa (70,517), 207 (69,133), Clio (68,372), Grande Punto (63,727) and Polo (53,392).

The B-segment has the largest share of the European market by a considerable margin, with 27.0 percent market share in the first nine months of 2007 - say JATO Dynamics. Its total volume for the YTD is 0.5 percent less than a year ago, which represents a smaller fall than the total market has experienced over the same period. However, recent months have seen a decline in the segment’s volumes, with third quarter volumes 3.0 percent lower than the same period in 2006. The slight decline of the B-segment can be mainly be attributed to the increase in A-segment sales - add JATO - caused by the introduction of some key new models that include the Renault Twingo (Q3 sales up 158% on the old model’s performance a year earlier), the Fiat 500 and the Smart fortwo (up 94.6% in Q3).

“It’s interesting to note that the B-segment decline is at its smallest in the UK, where some of the key new A-segment cars such as the Fiat 500 are yet to launch,” says Nasir Shah, Global Business Development Director at JATO. Apart from the good market performance of some of the new models, many established A-segment models are suffering in the markets, with the exception of Italy, where government-sponsored scrapping incentives have benefited many models. The Fiat Panda remains the top selling car in the A-segment.
selam za škodu fabiu :-)
Ali_G

Post by Ali_G »

Da vidim jesam li dobro skont'o. Britney Spears, Beyonce i tako te su najbolja pjevacice. Jel?
Uvijek bih izabrao novog Clia ili 207-icu od ove Fabie. I evo da kazem da je i meni personalnost auta bitna. Normalno da se necu odluciti za personalnost kad je razlika u cijeni 10-tine hiljada maraka, al ako je razlika nekih 1000-2000, zasto da ne. Kupujem ono sto mi se dopada
Altsa

Post by Altsa »

Image

Image

Evo pametnjakovici procitajte ko je najbolji :D
dr.iver

Post by dr.iver »

koliko ja vidim pobjednik je peugeot :lol:
jeis i nasao primjer,auto bild na hrvatskom :lol: :lol:
milano

Post by milano »

[
Evo pametnjakovici procitajte ko je najbolji :D[/quote]omiljeni naslov im je inace "nova stuka u mrestilistu...". Kako glupo i neinventivno. Za sve navedene aute je grande punto limuzina. I mora skoda pobijediti kad nije testiran grande punto. Evo malo novosti. Fiat grande punto 1,3 JTD: Grande putem prvog punta

Ako me ne vara sjećanje iz gimnazije, doba renesanse počelo je kad su umjetnici iz 14. stoljeća počeli stvarati djela pozivajući se na oblike i stilove iz antike. Na neki način slične trendove vidimo u današnjoj automobilskoj industriji. Spomenut ću samo mercedes S-klase, koji je opet ono što je bio „genscher” otprije dvije generacije: golemi automobil koji sugerira snagu. Honda civic doživjela je sličnu transformaciju: novi model ima sportske, odvažne linije, zahvaljujući kojima ćemo ubrzo zaboraviti nezgrapnu sedmu generaciju i umjesto toga se prisjetiti smjele pete i šeste. Europski ekonomski rast usporio se od sredine 90-ih godina, pa se čini da je sve što je proizvedeno prije toga uspješnije od današnjih proizvoda.
Fiatovo posljednje uspješno razdoblje možemo povezati s prvim puntom. Euforija uoči promocije tog modela 1993. godine, te bjesomučna prodaja koja je uslijedila, i danas tjeraju suze u oči inženjera u Torinu. Budući da je renesansa rođena upravo u Italiji, ne čudi što je razvoj novog punta slijedio ne prethodni, nego stariji, nakon osvježenja upropašteni model druge serije. Ime je novog modela promijenjeno u grande punto, što simbolizira napredak, ali i nastavak tradicije.
Uzgred rečeno, grande punto je uistinu velik. Na primjer, duži je od multiple. Prostor je iskorišten po Fiatovim standardima, što znači da gotovo i nema prave konkurencije. Na prednjim je sjedalima toliko prostrano da se moramo pitati: zašto netko uopće pravi veće automobile? Sjedala se mogu gurnuti daleko otraga i - neuobičajeno za mali automobil - nema traumatičnog iskustva klaustrofobije.Opakih trikova nema ni straga: čak i ako je vozač visok, iza njega može stati odrasla osoba, a ukupno se straga mogu smjestiti tri putnika prosječne veličine na putu srednje dužine. Dakle, prtljažnik je veličine poštanskog sandučića. E, nije! OK, pogled u njega baš i neće izazvati agorafobiju, ali je 275 litara potpuno fer ponuda, uz mogućnost jednostavnog preklapanja stražnje klupe. Navedeni je obujam dobiven sposobnošću konstruktora: nema potrebe za pomicanjem stražnje klupe naprijed ili skrivenih pretinaca.Grande izgleda dobro. Oni posebno ludi za automobilima primijetit će sličnost s maseratijima. Doduše, ta sličnost sportskom automobilu nije očita na prvi pogled, prije svega zbog njegove visine, ali je auto u svakom slučaju dopadljiv. Puntova je tradicija smještaj stražnjih svjetala u C-nosač, a vrijedi spomenuti i da ukupan izgled ne bi bio tako dobar bez velikih aluminijskih naplataka. Sve u svemu, automobil je prostran, izgleda lijepo, moderno i harmonično u svojoj jednostavnosti. Novi punto nudi sve što je stari učinilo klasikom.
U detaljima nema ničeg posebnog, ali je upravljač idealno pozicioniran - isto vrijedi za mjenjač - dok prekidači rade pouzdano kao da su ih konstruirali Japanci. Vanjska su ogledala velika i pregledna. Posebnost je stražnje klupe vrlo visoki leđni dio, što omogućuje dodatni oslonac za ramena putnika. Pretinaca za manje predmete ima u prosječnom broju i veličini.
Grande na cesti djeluje masivno i klizi vrlo tiho. Nema trešnje ili vibracija, umjerena je i buka kotrljanja kotača, zvuk je ugodan. Dojam kvalitete u interijeru kvare sjajna plastika sklona ogrebotinama te jak šum vjetra oko A-nosača i vanjskih ogledala već pri brzini od 120 km/h. Inače, obojeni dio armature i ergonomija prekidača napravljeni su u najsvjetlijoj Fiatovoj tradiciji.
Mali dizel, 1,3-litreni multijet sa 90 KS, i njegov mjenjač sa šest brzina klasa su za sebe - kakvi su 70-ih godina bili Fiatovi benzinski motori. Oni skloni sporoj vožnji okarakterizirat će ga kao lijenog, ali samo stoga što se snaga otvara na 2000 okretaja, dok je ispred prilična turbo rupa. Međutim, tko je spreman zavrtiti motor prema crvenom području očitat će lekciju čak i vozačima znatno prestižnijih automobila. U biti, talijanski su automobili oduvijek bili takvi. :D Kad uhvatite brzinu, ovjes će vas oduševiti: doduše, na lošim cestama osjeća se određena tvrdoća, ali se to kompenzira vrlo uvjerljivim ponašanjem u zavojima. Automobil je sklon podupravljanju, koje se lako korigira „informativnim”, dobro izbalansiranim upravljačem. On, inače, ima i poznatu funkciju „city”, kad se toliko olakša da je parkirati moguće i samo jednim prstom - dovoljno za brzo atrofiranje mišića.
Jedini čudan fenomen, za koji možda možemo okriviti zimske gume, jest da je na neravnoj cesti grande punto gotovo nemoguće voziti ravno: stalno morate zakretati upravljač malo lijevo, pa malo desno. Na autocesti to nismo zamijetili, nego smo uživali u prostoru i komforu, krstareći na 130 km/h pri 2400 okretaja u minuti.
Nema dvojbe: Fiat se vraća na velika vrata. Dobrodošao! 8)
Izvor:http://www.auto-motor-i-sport.com/defau ... ande+punto
punto_test_glavna.jpg
Last edited by milano on 05/12/2007 14:55, edited 5 times in total.
Altsa

Post by Altsa »

dr.iver wrote:koliko ja vidim pobjednik je peugeot :lol:
jeis i nasao primjer,auto bild na hrvatskom :lol: :lol:
ako ti ne kontas sta je best buy ja ti tu ne mogu pomoci. :lol: :lol: ocito sam trebao da postavim auto bild na kineskom pa da ti bude potaman :lol: :lol: :lol: :-)
nx

Post by nx »

Citizen-X wrote:Meni su smijesni ljudi koji tako olako obezvredjuju ime Skode.
Podsjeticu vas da se niz godina Favoritov "komunisticki" benzinac ugradjivao u VW Polo, taj motor i dan danas imam priliku da cujem kako prede i radi. Stedljiv i fino dizajniran motorcic. Cim ga je dakle VW ugradio u svoj auto i dodao mu MPI ubrizgavanje znaci da je taj inzenjering nesto valjao cak i u vremenima kada je standard bio dvotaktni motor.

Ceska Skoda je bila marka auta, i veliko ime, a sada je zaista postao najbolji VAG-ov brand. Nemam Skodu volio bih je imati bilo Fabiu, bilo Superba, bilo Octaviu - bilo koji model od ovih je - perfektno odradjen.

Mislim da je omalovazavanje imena Skode besmisleno, pogotovo od nas ciji nam je autoindustrijski domet pravljenje felgi u Jajcu i filtera u Tesnju, i Golf D.

E to nije tacno Seat je puno bolji od Skode, i po kvalitetu i po svemu ostalom, recimo uporedi Ibizu i Fabiu, naravno da je Ibiza bolja i po dizajnu i po kvaliteti izrade, licno nemam nista protiv Skode, ali znam da je Seat puno bolji.
milano

Post by milano »

nx wrote:
Podsjeticu vas da se niz godina Favoritov "komunisticki" benzinac ugradjivao u VW Polo, taj motor i dan danas imam priliku da cujem kako prede i radi. Stedljiv i fino dizajniran motorcic. Cim ga je dakle VW ugradio u svoj auto i dodao mu MPI ubrizgavanje znaci da je taj inzenjering nesto valjao cak i u vremenima kada je standard bio dvotaktni motor.

Ceska Skoda je bila marka auta, i veliko ime, a sada je zaista postao najbolji VAG-ov brand. Nemam Skodu volio bih je imati bilo Fabiu, bilo Superba, bilo Octaviu - bilo koji model od ovih je - perfektno odradjen.

Mislim da je omalovazavanje imena Skode besmisleno, pogotovo od nas ciji nam je autoindustrijski domet pravljenje felgi u Jajcu i filtera u Tesnju, i Golf D.

E to nije tacno Seat je puno bolji od Skode, i po kvalitetu i po svemu ostalom, recimo uporedi Ibizu i Fabiu, naravno da je Ibiza bolja i po dizajnu i po kvaliteti izrade, licno nemam nista protiv Skode, ali znam da je Seat puno bolji.
seat je valj'o dok ga je drz'o fiat. :D
johntra

Post by johntra »

ja sam vam dokazao koje je auto najprodavanije u tom segmentu..znači fabie nema ni u prvih pet....toliko o best buy autu...možda je to best buy u bosni, al samo zato što se ne plaća carina... i tačka...
milano

Post by milano »

ma stipu ti njih.Sta zna gedzo sta je cokolada...
Neelix

Post by Neelix »

jest vala, jebo ti "strucnjaka" koji fiat naziva autom :D
AdnanSA

Post by AdnanSA »

nx wrote:

Jednostavno Škoda Fabia je bolji auto od Seata Ibize.Iako su dosta slićni Škoda je po kvalitetu i daleko ispred Seata.
Nova Fabija je bolji auto od WV Pola a pogotovo od Seata Ibize.
Pa to auto je generaciju novija od pomenutih Pola i Ibize.
nx

Post by nx »

AdnanSA wrote:
nx wrote:

Jednostavno Škoda Fabia je bolji auto od Seata Ibize.Iako su dosta slićni Škoda je po kvalitetu i daleko ispred Seata.
Nova Fabija je bolji auto od WV Pola a pogotovo od Seata Ibize.
Pa to auto je generaciju novija od pomenutih Pola i Ibize.

Jest nova generacija, ali 1.Polo, 2.Ibiza, 3. Fabia
nx

Post by nx »

and wrote:najbolje mjerilo je broj prodatih automobila
Kako glupa izjava, pa znaci Ford T je bolji od recimo Opela Astre. :lol:
milano

Post by milano »

Neelix wrote:jest vala, jebo ti "strucnjaka" koji fiat naziva autom :D
cuj "strucnjak" moj. Kad ti budes vozio fiata i nesto znao o toj marki onda se javljaj. Tvoje znanje o fiatu se svodi na tristaca i ficu. Kakva je onda bila buba, golf ili jos gore skoda (skuzare steta)? To su bili smetlje od auta (buba, golf,skoda), a i sada nisu nista bolji. Fiat je sa grande puntom izmislio auto za skodu i ostale navedene gore.
johntra

Post by johntra »

pusti ba neelixa, stari provokator...kud sve ovce tu i mali mujo :lol:
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Neko vozi Seat Ibizu i misli da je to najbolje auto. Puno bolje od Fabije.Ustvari ta dva auta su 90% identični i dijele iste dijelove ali po pitanju kvaliteta i naćina na koji su sastavljeni Fabija je najmanje za par godina ispred Seata Ibize. Uostalom Česi su narod sa bogatom tehničkom kulturom i proizvodili su automobile prije 100 godina dok su veseli Španjolci uzgajali naranđe i masline.
Evropske statistike sve govore.Ko nevjeruje nek potraži JD Powers pa će vidjeti da je po zadovoljstvu vlasnika Škoda ne trećem mjestu a redovno pri dnu su talijani,francuzi a Seat se vrti tu negdje u sredini.
milano

Post by milano »

AdnanSA wrote:Neko vozi Seat Ibizu i misli da je to najbolje auto. Puno bolje od Fabije.Ustvari ta dva auta su 90% identični i dijele iste dijelove ali po pitanju kvaliteta i naćina na koji su sastavljeni Fabija je najmanje za par godina ispred Seata Ibize. Uostalom Česi su narod sa bogatom tehničkom kulturom i proizvodili su automobile prije 100 godina dok su veseli Španjolci uzgajali naranđe i masline.
Evropske statistike sve govore.Ko nevjeruje nek potraži JD Powers pa će vidjeti da je po zadovoljstvu vlasnika Škoda ne trećem mjestu a redovno pri dnu su talijani,francuzi a Seat se vrti tu negdje u sredini.
nema to veze. Sve su fabrike iste. Legende se prenose da su neki bolji radnici od drugih. Sta onda rade roboti? :lol:
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Vjerovatno si ti lično obišao baš svaku fabriku i znaš u detalje da su sve baš iste.Jah što me nasmija... :-D
Moj prijatelju da su samo roboti u fabrikama onda auto industrija nebi bila jedna od najvažnijih grana privrede u EU i ne bi bilo onoliko štrajkova Fiatovih radnika po Italiji.
Mnogo ljudi radi u fabrikama i nisu tamo sve roboti kako ti možda misliš.
Nemoj me pogrešno shvatiti ne mrzim ja "talijane" čak sam jedno vrijeme vozio Lanciu a ne nekog šljakerskog Fiata ali talijani su zbilja u velikom broju slučajeva strogi šlamperaj.
milano

Post by milano »

AdnanSA wrote:Vjerovatno si ti lično obišao baš svaku fabriku i znaš u detalje da su sve baš iste.Jah što me nasmija... :-D
Moj prijatelju da su samo roboti u fabrikama onda auto industrija nebi bila jedna od najvažnijih grana privrede u EU i ne bi bilo onoliko štrajkova Fiatovih radnika po Italiji.
Nemoj me pogrešno shvatiti ne mrzim ja "talijane" čak sam jedno vrijeme vozio Lanciu a ne nekog šljakerskog Fiata ali talijani su zbilja u velikom broju slučajeva strogi šlamperaj.
da ista znas o autoindustriji, pogotovo italijanskoj, shvatio bi u kakvoj si zabludi. Cuj sljakerski auto ili neki drugi otmjeniji? Obisao sam neke fabrike i mogu ri reci da je sve vrlo slicno. Sto se onda koristi ista platforma? I nema vise strajkova u fiatu. Bilo je, ali to nije znak kvalitete ili nekvalitete, vec socijalne politike. Bas su u vw grupi nedavno strajkovali. I kakav je to slamperaj u fiatu majke ti? Toga nikad nije ni bilo.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

milano wrote:
AdnanSA wrote:Vjerovatno si ti lično obišao baš svaku fabriku i znaš u detalje da su sve baš iste.Jah što me nasmija... :-D
da ista znas o autoindustriji, pogotovo italijanskoj, shvatio bi u kakvoj si zabludi. Cuj sljakerski auto ili neki drugi otmjeniji? Obisao sam neke fabrike i mogu ri reci da je sve vrlo slicno. Sto se onda koristi ista platforma? I nema vise strajkova u fiatu. Bilo je, ali to nije znak kvalitete ili nekvalitete, vec socijalne politike. Bas su u vw grupi nedavno strajkovali. I kakav je to slamperaj u fiatu majke ti? Toga nikad nije ni bilo.
Nemoj omalovažavati Fiat i pisati ga malim slovom i bolje ti je da se naućiš da rečenica poćinje sa velikim slovom a ne malim kao u tvom slučaju
A Fiat je u Italiji isto kao i VW u Njemačkoj.Prosječno auto za prosječne ljude a i kvalitet im je tu negdje rekao bih.Jedino je dizajn kod Fiata puno bolji od VW-a a ovo ostalo sve u pet dekagrama.Oh da VW i Škoda puno bolje drže cijenu.
shin

Post by shin »

Samo sto neces naci plastiku na hladnjaku motora kod njemackih auta.
Post Reply