discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Dr.medicine

#76 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

jbg da se pridruzim clubu :lol: :lol:
L5S1
Skyfox

#77 Re: discus herniae

Post by Skyfox »

samo da se tuspasim, vec 2 godine devera s bolovima u ledima. Pocelo je nakon pada na terenu u kombinaciji sa visinom i slabijom muskulaturom... elem nema spasa doktori su rekli da je to dozivotna boljka i da nema ljeka. Samo se treba paziti. Vec sam otupio cini mi se... Najgore mi je ujutro umivanje cini mi se da bi najradije legao u lavabo da se ne moram saginjati...
belfy

#78 Re: discus herniae

Post by belfy »

ne znam gdje nestade moj post sa ove teme, a siguran sam da sam poodavno se jos javio na istu sa L5/S1. od tada prodje, cini mi se, godina. elem, nakon jos nalaza (CT, EMNG) EMNG je rekao da imam: "stariju neurogenu leziju u M.flexor hall brevis dex et sin." i da: "Klinička slika i EMNG nalaz ukazuju na radikularnu leziju S1 korjena obostrano."

sto se bolova tice oni su uglavnom u desnoj strani, a tek nakon fizikalne terapije su se poceli javljati i u lijevoj strani, tj. preko straznjice u nogu. u desnoj strani bolovi pogadjaju ispod koljena, a u lijevoj do straznjice. sve u svemu veselo...
wewa

#79 Re: discus herniae

Post by wewa »

ha, join the club! ako me boli samo potkoljenica, dobro je. u biti, sretna sam ako se vrijeme ne mijenja precesto, pocetak januara mi je haman dohakao :cry:
senainter

#80 Re: discus herniae

Post by senainter »

Od operacije hvala bogu sve bolje i bolje. Best decision ever :D
lelan

#81 Re: discus herniae

Post by lelan »

interesuje me samo koliko je opasno raditi karlicu ( lijeva strana ) jer je polomljena u udesu 29.01.2009 i zarasla je krivo . polomljena je na nekoliko mjesta uz to u tom predjelu je polomljena i trtica i pubicna kost desno. sada bi se to moralo ponovo slomiti i napraviti . koliko traje oporavak i kolika je opasnost da se ostane nepokretno ? hvala
senainter

#82 Re: discus herniae

Post by senainter »

Ne znam ti nista oko toga, al to ponovno lomljenje zvuci gadno. Pa sto nisu namjestili prvi put svasta. Sretno, uglavnom kost je kost, ona zarasta i na pravi daljne probleme u zivotu, a hrskavica odnosno diskovi , to je vec nesto drugo potpuno. SRetan oporavak , ne znam kolko to traje iskreno, ova tema je vezana uz iskljucivo diskus herniju
laki@

#83 Re: discus herniae

Post by laki@ »

Skyfox wrote:samo da se tuspasim, vec 2 godine devera s bolovima u ledima. Pocelo je nakon pada na terenu u kombinaciji sa visinom i slabijom muskulaturom... elem nema spasa doktori su rekli da je to dozivotna boljka i da nema ljeka. Samo se treba paziti. Vec sam otupio cini mi se... Najgore mi je ujutro umivanje cini mi se da bi najradije legao u lavabo da se ne moram saginjati...

Sve sam to prosla i imala operaciju diskus hernije L4-L5 i L5-S1.,na google mozes naci zastitne polozaje i vjeruj mi da ce te spasiti,ja se evo pridrzavam vec 3 mjeseca i odlicno se osijecam.Sve u svemu zastitni polozaji kod umivanja,kod ustajanja iz kreveta,ulaska u auto itd a obavezno radi vijezbe za jacanje lednih i trbusnih misica i to ujutro i navece ,nemoj se opustati ja sam 5 godina borbu vodila i izgubila zbog toga sto se nisam informisala kako i sta preduzeti kod bola leda.Sve dok nisam izgibila osjetilo mokrenja,znas ono ja kihnem i upiskim se,ja se nasmijem upiskim se.Budi uporan i bori se i moli da prodes bez operacije jer svaka operacija nosi svoj rizik ..SRETNO....
Skyfox

#84 Re: discus herniae

Post by Skyfox »

laki@ wrote:
Skyfox wrote:samo da se tuspasim, vec 2 godine devera s bolovima u ledima. Pocelo je nakon pada na terenu u kombinaciji sa visinom i slabijom muskulaturom... elem nema spasa doktori su rekli da je to dozivotna boljka i da nema ljeka. Samo se treba paziti. Vec sam otupio cini mi se... Najgore mi je ujutro umivanje cini mi se da bi najradije legao u lavabo da se ne moram saginjati...

Sve sam to prosla i imala operaciju diskus hernije L4-L5 i L5-S1.,na google mozes naci zastitne polozaje i vjeruj mi da ce te spasiti,ja se evo pridrzavam vec 3 mjeseca i odlicno se osijecam.Sve u svemu zastitni polozaji kod umivanja,kod ustajanja iz kreveta,ulaska u auto itd a obavezno radi vijezbe za jacanje lednih i trbusnih misica i to ujutro i navece ,nemoj se opustati ja sam 5 godina borbu vodila i izgubila zbog toga sto se nisam informisala kako i sta preduzeti kod bola leda.Sve dok nisam izgibila osjetilo mokrenja,znas ono ja kihnem i upiskim se,ja se nasmijem upiskim se.Budi uporan i bori se i moli da prodes bez operacije jer svaka operacija nosi svoj rizik ..SRETNO....
auuu.. meni je doslo dotle da kad kisem moram se uhvatiti za nesto ili obcno u neki polucucanj da ne padnem jer mi se odsijeku noge...
Ako imas neki link za te zastitne polozaje bio bih zahvalan :)
laki@

#85 Re: discus herniae

Post by laki@ »

Skyfox wrote:
laki@ wrote:

auuu.. meni je doslo dotle da kad kisem moram se uhvatiti za nesto ili obcno u neki polucucanj da ne padnem jer mi se odsijeku noge...
Ako imas neki link za te zastitne polozaje bio bih zahvalan :)

Ovo su ti vijezbe i zastitni polozaji pa probaj

http://www.ordinacije-laboratorije.com/ ... -za-kimu-8

i evo ti citava knjiga printaj i probaj....i opet sretno
http://mz.ks.gov.ba/sites/mz.ks.gov.ba/ ... ndrom2.pdf
Skyfox

#86 Re: discus herniae

Post by Skyfox »

Thx prelistat cu linkove :)
elvirr

#87 Re: discus herniae

Post by elvirr »

Moze li neko mi neko analizirati ovaj nalaz?

- Ocuvana fizioloska lordoza
- Tortuozan tok lumbalnih prsljenova
- Inicijalne spondiloticne promjene
- Diskretno suzeni i.v. prostori L4-L5 i L5-S1 u posteriornom dijelu

Imao sam operaciju ligamenata lijevog koljena, koja je radjena pod spinalnom anestezijom, i od tada imam problema u donjem dijelu ledja, pa sam skoro uradio rtg snimak, ali me interesuje sta znaci pojedinacno svaka od ovih stavki.

Hvala!
senainter

#88 Re: discus herniae

Post by senainter »

Spinalana anestezija ne moze ovo napraviti. RTG nije dostatan nalaz da se analizira BILO sta na diskovima. Trazi uputnicu za neurohirurga koji ce te onda uputiti na MRI. Tad ces znati sta ti je.
Sretno
brewer

#89 Re: discus herniae

Post by brewer »

evo da se i ja prijavim na ovu temu. prije nekih mjesec dana me uhvatilo, neizdrživo boli još uvijek i imam osjećaj da se svakim danom sve više pogoršava. doktorica na MRI mi je rekla da nije kraj svijeta i da nalaz ne izgleda stravično (kako li onda samo boli kad je stravično??) uglavnom, vidim da dosta ljudi pati od ovoga, pa mi to daje neku utjehu - znači živi se nekako s ovim :D

moja doktorica je rekla da će zapisati i okačiti na zid opis bola koji sam joj dao :D a to je - "kao da imam ogroman kutnjak veličine cigle u leđima i kao da da mi zubar na živo vadi iz njega živac" :-)

stvarno, bol je jako slična zubobolji, ali se širi ne komletan donji dio tijela. ja ću jednostavno presvrnuti ako ovo uskoro ne prođe :( :( :(

uglavnom, nalaz glasi ovako:
MRI LS KIČME, prema usvojenom protokolu, nativno
(t1sag, t2sag, cor, trans, t2 fs)

Na seriji učinjenih MRI skenova LS kičme vidi se da je ista u fiziološkom položaju. Trupovi kralježaka su uredne visine, urednog intenziteta signala uz pliće Šmorlove hernije na više nivoa. Vertebralni kanal je primjerene širine i forme.
Na nivou i.v. prostora L5S1 vidi se manja zona intenziteta signala diska. Ista je usmjerena dorzomedijalno. Lako reducira prednji likvorni prostor, bez bitnije kompresije na nervne ogranke.

ZAKLJUČAK
Nalaz ukazuje na herniju diska, protruziju nivou L5S1, bez bitnije kompresije.

DG

M511

PREPORUKE
Daljnja nadležnost neurologa i fizijatra
uglavnom, vožnja me ubija a uskoro moram na dug put. ne znam stvarno kako ću to izdržati. moje pitanje za sve vas koji imate iskustva s ovim - dajte malo pogledajte nalaz i protumačite mi? jel ovo nešto oko čega bi se trebao stvarno brinuti? najviše boli kada sjedim... kako da spriječim pogoršanje stanja? da li smijem sjediti za kompjuterom i da li sjedenje za kompjuterom ili u autu može pogoršati stanje, odnosno da li zbog toga može doći do dodatnog rasprskavanja diska i jačeg pritiska na živac?

i najvažnije - kada će i da li će ikako ova jebena bol prestati :( :( :( :( na rubu sam nervnog sloma - toliko jako me boli, a zbog zelucanih problema izbjegavam tablete protiv bolova, tako da trpim :roll:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#90 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Tu protuziju koju imaš, prema opisu ne izgleda ništa strašno. Većina ljudi ima tako nešto, a da i ne zna za to.
To što se dešava kod tebe najprije će biti da se radi o jakoj upali, možda si nekako nahladio to sve.
Uglavnom, što je najbitnije, proći će. Da ubrzaš taj proces, trebaš primati OHB12 injekcije, i laganini na fizikalne terapije da ti daju tretman protiv bola (struje, masaže i sl.). Kada to popusti onda idu vježbe koje ćeš naučiti.

Dok ta bol traje, u jako opasnoj situaciji si, jer se tvojim pokretima može desiti pogoršanje te protuzije, pošto su mišići upaljeni i nisu dobar držač stabilnosti kičmenog stuba.

Kada prizdraviš, preporučujem da promjeniš stil života, smanjenje kilaže (ako je puno imaš), redovne šetanje, vožnja bicikla, zaštitni položaji pri dizanju tereta, pri dužoj vožnji i sjedenju, redovno odmaranje.
Izbjegavaj dizanje teškog tereta, rada u sagnutom položaju, trčanje, skakanje, trbušnjake i sl.. I pazi se nahlada od propuha, mokrog tijela i sl.
K4bilj

#91 Re: discus herniae

Post by K4bilj »

uh, zajebano. Najbolje se posavjetuj sa psihologom da te emocionalno uravnoteži, za početak.
brewer

#92 Re: discus herniae

Post by brewer »

stetoskop wrote:Tu protuziju koju imaš, prema opisu ne izgleda ništa strašno. Većina ljudi ima tako nešto, a da i ne zna za to.
To što se dešava kod tebe najprije će biti da se radi o jakoj upali, možda si nekako nahladio to sve.
Uglavnom, što je najbitnije, proći će. Da ubrzaš taj proces, trebaš primati OHB12 injekcije, i laganini na fizikalne terapije da ti daju tretman protiv bola (struje, masaže i sl.). Kada to popusti onda idu vježbe koje ćeš naučiti.

Dok ta bol traje, u jako opasnoj situaciji si, jer se tvojim pokretima može desiti pogoršanje te protuzije, pošto su mišići upaljeni i nisu dobar držač stabilnosti kičmenog stuba.

Kada prizdraviš, preporučujem da promjeniš stil života, smanjenje kilaže (ako je puno imaš), redovne šetanje, vožnja bicikla, zaštitni položaji pri dizanju tereta, pri dužoj vožnji i sjedenju, redovno odmaranje.
Izbjegavaj dizanje teškog tereta, rada u sagnutom položaju, trčanje, skakanje, trbušnjake i sl.. I pazi se nahlada od propuha, mokrog tijela i sl.

hvala na odgovoru. problem je što ja nisam imao vremena još da odem kod fizijatra, a bol ne prolazi već skoro mjesec dana. (svakako su mi rekli da nemam šta ići kod fizijatra dok bol ne prestane). uglavnom, imam možda samo par kila viška i mislim da nije to problem, nego je problem što jako puno sjedim, a pred sami početak tih bolova sam podigao nezgodno povelik teret. trenutno uzimam pronerv tablete koje sadrže ove b vitamine koji su bitni za obnovu nerva. najgore od svega je što, bez obzira kako bezazleno i smiješno nekome zvučao ovaj nalaz, ja sa sobom ne mogu ništa :D
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#93 Re: discus hernija

Post by stetoskop »

Fizijatri prvih dana rade tretmane za skidanje bola, pa kada bude bolje, onda vježbe. I kada počnu vježbe, radiš lagano i oprezno samo ono što ti ne smeta i niko te ne tjera da radiš što misliš da ti ne odgovara.
Ja sam sa kičmom prošao svašta, od neuspjele operacije pa nadalje i mogu reći da sam poprilično dobro. Dosta vrsta bolova riješim tako što vozim biciklo nekoliko kilometara ili orbitekom. Vježbe za kičmu su dobre za početak, ali za dugoročno su dosadne.
Dakle dok si u akutnoj fazi bolova (žiga, presjeca, ukočenost) onda samo elektrostimulacije, a kada to popusti i bude tupa blaga stalna bol, onda su vježbe i aktivnost tretman protiv bola. Ako su mišići napeti, prethodno popijem apaurin 2mg ili muscofleks, pa onda aktivnost.

A što se tiče nalaza, ta ti je bol normalna pojava u kojoj si tim pokretom malo jače nagnječio živac, pa je sad upaljen i potreban mu je oporavak.
Zato i jest bit sa protuzijom promjeniti stil života, kako bi izbjegao takve bolne situacije.
brewer

#94 Re: discus hernija

Post by brewer »

stetoskop wrote:Fizijatri prvih dana rade tretmane za skidanje bola, pa kada bude bolje, onda vježbe. I kada počnu vježbe, radiš lagano i oprezno samo ono što ti ne smeta i niko te ne tjera da radiš što misliš da ti ne odgovara.
Ja sam sa kičmom prošao svašta, od neuspjele operacije pa nadalje i mogu reći da sam poprilično dobro. Dosta vrsta bolova riješim tako što vozim biciklo nekoliko kilometara ili orbitekom. Vježbe za kičmu su dobre za početak, ali za dugoročno su dosadne.
Dakle dok si u akutnoj fazi bolova (žiga, presjeca, ukočenost) onda samo elektrostimulacije, a kada to popusti i bude tupa blaga stalna bol, onda su vježbe i aktivnost tretman protiv bola. Ako su mišići napeti, prethodno popijem apaurin 2mg ili muscofleks, pa onda aktivnost.

A što se tiče nalaza, ta ti je bol normalna pojava u kojoj si tim pokretom malo jače nagnječio živac, pa je sad upaljen i potreban mu je oporavak.
Zato i jest bit sa protuzijom promjeniti stil života, kako bi izbjegao takve bolne situacije.
hvala ti :thumbup:
zvucnikk

#95 Re: discus herniae

Post by zvucnikk »

Da i ja koju iz iskustva,mozda nekog ohrabrim,jer znam da sam i jacitao razne forume kad sam imao taj problem

Naime,citav zivot se bavio aktivno sportom,i nikad nista bolestan bio:)
Dok me ne poce boljeti donji dio ledja,i ja malo po malo vidim ode na gore.i ja doktoru,kad tamo "nije ti nista,ne bavis se sportom??!!pocni se bavit sportom i hajd cao"...I ja sta cu,19 mi godina,trpi.I dalje ja trenirao,zagrijem se i ko nov nista ne boli.Al kad pocne da se tijelo hladi ja ustati ne mogu.I tako jedno 3 mjeseca.Meni sve gore i gore,otisla bol u desnu nogu i boli nenormalno.Ima onaj test kad legnes na ledja i ispruzenu nogu odizes od poda,e ja sam je mogo podici 20 stepeni.I sve tako bilo,ja trenirao,doktori nista,prosao 10 dana fizikalne niko ni da me pogleda.
I slucajno ja odem sportom doktoru,i on mene neurohirurgu na pregled,odmah za 2 dana dobio termin.Taj mi trazio RTG.
I ja mu donesem,a on meni "trrazit cu MRI(magnet.rezonancu)"..I tako ja nju cekao mjesec dana,i pokaze masivnu diskus herniu.Odmah mi zabranio treninge,i uputi me na Plavu bolnicu u TZ na fizikalnu.Bio tamo 20 dana,meni sve gore.Prije sam kad lezim bilo ok,sad i kad lezim bolovi "u mozak udaraju"..I tako vidim ja sve gore i gore,noga se koci,ama bas nista nisam mogao uraditi,samo hodati.Bol me budi 3-4x tokom noci.
I ja se odlucim na operaciju,bila ponuda od neurohiruga i od ortopeda.
I ja cuo da je ovaj ortoped dobar i ja odlucim za njega.Strah me nije bilo,jer su bolovi bili uzasni,nezz kako bi izdrzao sa njima.
I operisao se,nakon 3 dana ustao na noge,predivan osjecaj.Poslje toga jos 20 dana na fizikalnu,i onda kuci.lagano radio vjezbe,i malo po malo nakon 8 mjeseci ponovo pocnem trenirati,naravno lagano.Sad se ne pravim budala "mogu ja to uradit".Nego vazda mi je u posvjesti da se mroam paziti.Radim sve sto sam radio i prije boli,saget se mogu do poda,nogu podici pod 90 stepeni.Idem jednom sedmicno na plivanje,ujutro ponekad odradim istezanja,i vjezbe za ledja (mada bi trebalo stalno,al eto ko zanemarujem"
Naravno bol se javi svakodnevno,al to je zanemarljivo.gotovo da je i ne primjetis.
Tako da sam zadovoljan
senainter

#96 Re: discus herniae

Post by senainter »

Moram se ukljuciti u ovu temu jer ljudi pisu svakave budalastine, a ima i svakakvih budalastih doktora. Pravilo je ovako ako te ne prodje bol u naredna 3 mjeseca, vjerovatno nece ni proci bez operacije.
Ako te ne prodje bola nakon godinu, dvije ili tri e onda mozes biti 100% siguran da nece ici bez operacije. Takve je medicinsko pravilo. NAravno uvijek je prvi pokusaj fizikalna i sve zavisi sta ti nije u redu s diskom. Da li je disk izasao tj. tzv diskus hernija ili imas degenerativnu bolest diska koja se rijetko uspjesno lijeci.
A naravno sve zavisi od osobe do osobe, neko ima DH a ne boli ga nekom malo izasao disk a boli ga sve u sesnaest.
Ja sam operisala ledja a nalaz mi je bio smijesan prema nekim hirurzima. Al treba naici na pravu osobu koja cete ozbiljno shvatiti i pristupiti problemu.
Bojim se da su za to nekad potrebne i pare.

Sretno u svakom slucaju i cuvajte se svi vi operisani :-D
laki@

#97 Re: discus herniae

Post by laki@ »

senainter wrote:Moram se ukljuciti u ovu temu jer ljudi pisu svakave budalastine, a ima i svakakvih budalastih doktora. Pravilo je ovako ako te ne prodje bol u naredna 3 mjeseca, vjerovatno nece ni proci bez operacije.
Ako te ne prodje bola nakon godinu, dvije ili tri e onda mozes biti 100% siguran da nece ici bez operacije. Takve je medicinsko pravilo. NAravno uvijek je prvi pokusaj fizikalna i sve zavisi sta ti nije u redu s diskom. Da li je disk izasao tj. tzv diskus hernija ili imas degenerativnu bolest diska koja se rijetko uspjesno lijeci.
A naravno sve zavisi od osobe do osobe, neko ima DH a ne boli ga nekom malo izasao disk a boli ga sve u sesnaest.
Ja sam operisala ledja a nalaz mi je bio smijesan prema nekim hirurzima. Al treba naici na pravu osobu koja cete ozbiljno shvatiti i pristupiti problemu.
Bojim se da su za to nekad potrebne i pare.

Sretno u svakom slucaju i cuvajte se svi vi operisani :-D
Ja sam se operisala 13.februara i odlicno se osjecam al neznam sta ste mislili pod ovim "cuvajte se operisani",imala sam divnog doktora koji mi je objasnio sve na MR snimku,ako se neoperisem sta ce se desiti a ako operisem kako ce mi biti i vjerute mi sve je proslo odlicno.Pare nisam davala niti mi je ko trazio sto me iznenadilo jer svi su mi govorili ma ne pomisljaj bez novca ako ne stavis sta u dep tesko tebi,na moju srecu sve je proslo ok i zahvalna sam svom doktoru koji je pravi covijek,pa odlican doktor....idem kod njega svaka dva mjeseca na kontrolu i zadovoljna sam ,po ovome izgleda da sam ja rijetka sretnica koja je bez mita i korupcije odlicno prosla poslije operacije.Pozdrav za sve ...... :thumbup:
senainter

#98 Re: discus herniae

Post by senainter »

Mislila sam na cuvajte zdravlje operisani, a ne cuvajte se nekog iz mraka.
Ja nisam placala nikom ovde, jer ovde ne bih nikad pristala na takvu operaciju zbog nazadnih tehnika i opreme koja datira iz Titovog doba, operisana sam na privatnoj klinici u Hrvatskoj. Naravno, nema nekih pravila, nekom dobro posle operacije, nekom opet nije, al novim tehnikama i opremom povecava se uspjesnost operacije sa 60% na 80%. Ne promoviram, nego samo govorim cinjenice.
Uvijek mi je drago cuti da je neko sretno operisan
Dr.medicine

#99 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

Jao citam gore ovaj poludio jer ga boli mjesec dana.
Još mu na MRI piše da nema kompresije.

Šta bi uradio da je kao ja, sa izrazitom kompresijom na zavrsetke kicmene moždine i da mu bolovi traju ravno godinu dana? Psihički popizdio očito :D
Mene kad je presjeklo nisam imao osječaj da mi vade živac, već da mi se kosti rastavljaju :-)
Bol je svakodnevno prisutna, i ocito ce tako biti čitav život, a tek mi 27 :x :x :x :x :x :x

Naravno i meni je sve dojadilo pa sam otisao da se operišem, jer nisam mogao od bolova da izdržim više. Kvalitet života nula bodova. Ne mogu nigdje, ako duže putujem moram da se zavalim na zadnje sjedište (a duže je 100 kilometara).
Najgore je što se ne smijem usuditi negdje dalje putovati, jer sta ako me opet presjece pa da ne mogu da mrdnem.
I sat vremena pred operaciju stigne mi novi MRI nalaz gdje se hernia smanjila :D Zamisli ona se smanjila a ja došao jer nisam mogao više bolove da izdržim.
I eto konzilij odlucio da me ne operisu, posto sam mlad vec da probam opet sa fizikalnom i fojnicom. Ja sam znao da to nece helpat. I nije! Bol opet prisutna.
Hirurg je rekao meni nije to problem, sat vremena posla. Ali pošto si mlad da te ne otvaram. I tada sam ja odlucio hajde eto da pokušam sa fizikalnom. Možda je bolje da nisam, kad me sat vremena djelilo od sale i kad sam se već bio pripremio i odlucio.

Inace nisu mi jasni ljudi koji hajd sto trpe bolove, vec oni koji vuku nogu za sobom nece da idu na operaciju. Razumijem strah od operacije, al covjece kakav je život kad te svakodnevno nešto boli, i to nije slaba bol, vec ti u mozak udara. Ja sebi opet dajem nekih 5 mjeseci dok prodje zima...ako bude isto, zna se :D
Inace mene sad ne boli discus hernia, vec sam disk jer nema vise svoju funkciju posto mu je sva tecnost iscurila i nije elastican.

Inace raja na neurohirurgiji su za deset!
senainter

#100 Re: discus herniae

Post by senainter »

A ako si zaista student medicine raspitaj se malo i provjeri prije nego ista pokusas operativno ovde. Kao sto velim operisala se u Hrvatskoj, bila budna cijelo vrijeme i cula busilicu bikvalno kako mi busi kroz kost, dizala noge na stolu cijelo vrijeme da se vidi nedaj boze da nije nesto osteceno. Operacija trajala 2 h, posle ustala i u taksiju otisla u hotel. Boljelo 20 dana posle sve manje i manje. Danas dobro. Nisam se rijesila vraga, imam L5-S1 degeneriran disk, tzv Disc Degenerative Disease. Nadam se da ce me zaboliti tek u 50-oj, ili kad vec budem 2 m ispod zemlje. :-D Inace, prije operacije trpila bolove 3 godine...
Sretno svima, i najbolje zelje...
Post Reply