Ma da partner u smislu bit ce sve kako hocemo inace se otcjepljujemo djesi sta imamarijindvorac wrote:terapija wrote: trenutna situacija u citavom svijetu je jako na stetu islama i muslimana. Dakle lako bismo mi s Dodikom da nije MZ citavo vrijeme protiv nas.Evo kako stvari vidi politicar i kako ih vidi jedan bosanac-musliman. Ko je ovdje u pravu?DODIKOV INTERVJU:
Ali, zapanjuje ponašanje MZ koja, ni nakon toliko godina, nije spoznala realnost u BiH. Ona i dalje istrajava na stereotipnom modelu iz 1996. godine, po kojem postoje loši i dobri momci. Ja im odgovaram: Ili ćemo biti partneri, ili s nama više nećete razgovarati. Ako nas posmatrate bilo kako drugačije, osim kao partnere, onda ste na pogrešnoj adresi.
Dodik: Bh Hrvati su kolateralna šteta.........
- terapija
Last edited by terapija on 21/06/2007 19:07, edited 1 time in total.
-
Šandor
_BosanaC wrote:@kupusar, ti i ja imamo totalno razlicite polazne tacke: ti pricas o ukidanju RS-a (a vjeruj mi da ne bi bilo sretnijeg covjeka od mene da se RS ukine) a ja pricam o tome da RS nije trebala ni nastati, s obzirom da narod nije bio dao ni Aliji ni Harisu mandat da komadaju i dijele drzavu.
I moje snage su usmjerene na prave neprijatelje. Ja ne zivim u BL nego u Sarajevu. Nisam imao priliku, ni ja ni ljudi oko mene, da glasam ni ZA ni PROTIV Dodika. Medjutim, grad u kojem zivim, kao i entitet u kojem zivim, izabra Harisa. Ja licno nisam. I taj Haris ljudima zamazuje oci. Odnosno, obecava nemoguce, a ljudi puse jednu te istu pricu vec skoro dvije decenije.
Ja jednostavno ne mogu i necu da zaboravim neke stvari. Bosanac sam zato sto se tako osjecam, i ne treba mi ni tvoje ni bilo cije priznanje i potvrda toga, svidjalo se to kome ili ne. A ti uzdizi Harisa i pljuj Dodika koliko hoces, samo budi svjestan da Harisa ne bi bilo bez Dodika i Dodika bez Harisa.
Oko ove podebljene nebulozne rečenice se nikad nećemo složiti.
- Bosanac_21
On meni nema Bosne? On meni nema Bosne? Ama ima Bosne, ima i mene u Bosni i bice vala posla i za mene jednog dana vakog kaki sam. Ima, ima. i bit ce i bilo je ako Bog da 
- Prpa.ba
Dodika ne bi bilo kad ne bi bilo RS-a, a kad ne bi bilo RS-a, mislis da bi narod glasao za stranku kojoj je moto svo vrijeme postojanja "ekonomija nije prioritet"?Šandor wrote:Oko ove podebljene nebulozne rečenice se nikad nećemo složiti.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
OK Lennone, sve je to divno i krasno zamisliti, ali zar se to nije pokusavalo uraditi u zadnjih 12 godina pa nije uspjelo. Na koji to nacin da pojeftinis gorivo, struju, vodu, plin za 10%. Iz kojih kasa da povecas plate i mislis li da bi RS samo to gledala i nebi radila istu stvar i u svom entitetu. Zamisli.komadinamujo wrote:Svi vrlo dobro znamo kako funkcioniše država BiH.
Haris Silajdžić je izabrao totalno pogrešnu politiku (mislim da je to namjerno).
Hajde da pretpostavimo da su recimo Srbi na vagi da odjednom počnu voljeti BiH (sfera naučne fantastike).. Koji bi im motiv bio da recimo kažu "Pa ovo je prava država"...
Umjesto prodaje ubleha narodu, Silajdžić je trebao krenuti putem prodaje rahatluka narodu.
Haris, pokušava da napravi ono što i najmaloumniji čovjek zna da ne može. A ono što može... NEĆE..
Da Haris i Tihić, porade malo na onome na čemu mogu poraditi, RS i Dodik bi se sami urušavali kao kula od karata.
Zamislite, da je gorivo jeftinije za 10% u nego u RS, Struja, Voda, Plin. Da su plate daleko veće a nezaposlenost manja. Da Bakir 60 minuta ne može naći interesantan prilog sve da rovi po najzabitijim mjesnim zajednicama.. itd itd...
Tada bi i najokorjeliji Srbin, u nekim mislima poželio da nema RS.
Ali Dodik hapsi lopove po RS htjeli mi to priznat ili ne... Haris to ne radi...
Ne dovodi se mlada u kuću tako što joj srušiš njenu pa nema gdje. Kad se dobro uredi kuća, one se same utrkuju koja će u nju doć.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Povratnici se ne vracaju zato sto RS postoji i u tome je carobni krug. Kozarac je izuzetak a ne norma i to zbog specificnosti stanovnistva i kriticne mase, mada su i oni prolazili kroz muke prvih godina povratka. U potpuno si upravu za CIPS kartice. Kad bi ih sve izbjeglice iz RS-a imale prica bi bila dugacija (registracije za glasanje bi bila laksa, demografska slika bi barem na papiru bila oporavljena). Problem je djelomicno i u tome sto je relativno komplikovano izvaditi CIPS karticu, tj moras biti na licu mjesta da bi je izvadio. Mozda bi trebalo tu nadleznost dati i konzulatima i ambasadama ili mozda cak napraviti mobilne centre za registraciju.Bosanac in Lederhosen wrote:ja sam misljenja da nije problem RS i Dodik nego zato sto se nevracaju prijeratni stanovnici RS-a u svoja rodna mjesta. Naprotiv mislim da je Dodik profesionalni i najperspektivniji politicar i BiH koji se drzi svojih obecanja prema gradanima (RS). Mi smo toliko fiksirani na to da se politicki izbrise RS. Ali mislim da je to pogresan put. Kao sto je jedan vec naveo, danas su ti izbjeglice svi prijavljeni u Federaciji ili negdje izvan BiH. Mislim, moze se zivit vani ali ipak biti prijavljen u RS, zar ne ? Nek me neko popravi ako grijesim. Da su prijavljeni u RS, Dodik nebi imo 99% podrsku stanovnika na izborima i morao bi praviti mozda kompromise.
Naprimjer: Povratnici iz Kozarca su cak uveli nastavni plan iz federacije u svojim skolama. Ja sam momentalno u dijaspori. Moja familija, ja i dobar dio mojih komsija smo izvadili CIPS-ove karte u jugoistocnoj RS a ne u Sarajevu !
-
Šandor
Svakom svoje. Ja uopšte ne osjećam potrebu da raspravljam o ovome.Prpa.ba wrote:Dodika ne bi bilo kad ne bi bilo RS-a, a kad ne bi bilo RS-a, mislis da bi narod glasao za stranku kojoj je moto svo vrijeme postojanja "ekonomija nije prioritet"?Šandor wrote:Oko ove podebljene nebulozne rečenice se nikad nećemo složiti.
Samo ću reći da bi Dodika bilo i kad ne bi bilo RS-a. Samo što bi njemu, Krstanu Simiću i Nebojši Radmanoviću tad bila puna usta BiH. Sjedili bi na Koševu dva reda iznad mene i navijali bi za BiH.
-
prleitihi
jel ovo rek'o ovaj?Bosanac_21 wrote:On meni nema Bosne? On meni nema Bosne? Ama ima Bosne, ima i mene u Bosni i bice vala posla i za mene jednog dana vakog kaki sam. Ima, ima. i bit ce i bilo je ako Bog da
[size=100][b]DANI - Broj 517 - 11.05.2007[/b][/size] wrote:Sudnji Dani
Moj pristup politici je jedan sistem podrške. Podržaću crnog đavola ako ima
nešto što će ovu zemlju pokrenuti naprijed. Ja ne želim da se svrstavam
nigdje, jer nema gore počasti nego kao što je to u BiH zanimanje Bošnjak,
Hrvat i Srbin. Nije bitno što je neko doktor, nego je bitno što je Hrvat, Srbin
ili Bošnjak. To je noćna mora, to je tragedija jednog naroda. Mislim da je
Dodik taj koji može pomoći BiH i da će dobiti tu utakmicu.
(Josip Pejaković, glumac i član Narodne stranke Radom za boljitak; Nezavisne novine)
-
kub lajkan
Mislim da taj problem prilicno elegantno moze rijesiti matematika...Bosanac in Lederhosen wrote:Nisam sigran da ce srbi ikad pristat na cjelovitu BiH. Kako rijesit problem sa preglasavanjem ? Bosnjaci su ipak najbrojniji narod u BiH ?
Najbolji primjer Zeljko Komsic ! On nema legitimitet dobrog djela hrvatskog naroda. I to ce Dodik znat iskoristit.
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
evo, smjesko, jedan poucn tekst, mahsuz za tebe,prleitihi wrote:MUNAFIK wrote:a zasto Haris radikalizuje situaciju???OnoA wrote:Iako nisam glasao za Harisa i uvijek sam bio protivnik njegove politike i slicnih. Sad mu drzim palceve da istraje u svojoj demagogiji i da radikalizuje situaciju do momenta kad ce se neko sjetiti da smjeni i njega i Dodika u istom paketu.
U suprotonom moze se stvarno desiti da Dodik ispuni svoja obecanja i da cak dodje i do tog referenduma, a znamo kakav bi rezultat bio.![]()
![]()
![]()
![]()
Čovjek na zadatku
Piše: Nihad Filipović
--------------------------------------------------------------------------------
Čudna je zvjerka Sead Fetahagić , bosanski pisac kratkih priča, romanopisac, novinar, satiričar, pozorišni kritičar, ateista na kub, stvorenje što iftari čvarcima i korom slanine i ko zna šta sve nije još ovaj "zastupnik moderne egzistencijalističke bosansko-hercegovačke proze"...
Čovjek, kako je to već svojevremeno u nas primjećeno, koji pod svaku cijenu izgleda hoće biti BH disident, neka varijanta bosanskog Salmon Rušdija jamda.
Čuven je onomad njegov blasfemični tekst-napad na islam, objavljen u sarajevskom "Svijetu".
Čuven je i njegov atak na BH dijasporu sa zahtjevom da se onima, "pravilno raspoređenim sa vrha onoga šerafa na vrh globusu pa tamo do najudaljenijih pacifičkih ostrva", oduzme pravo glasanja na izborima u BiH jer ne dijele sudbinu građana BiH, a eto žele odlučivati kako će se živjeti u BiH.
Čuvene su i njegove objektivne valorizacije Milorada Dodika i histerični napadi na Harisa Silajdžića;
Čuven je on i po kapitalnom otkriću tzv. "filozofije ratnog profiterstva" po kojoj će zasigurno ostati upamćen u nauci.
Osnov filozofskog načina promišljanja ratnog profiterstva Seada Fetahagića jeste, kako i priliči zastupniku modernog egzistencijalizma u BiH, osobno, a bogami i lično profiterstvo, mjereno recimo brojem njegovih putovanja u inozemstvu, koje, da nebi rata, ko zna dali bi ikada i "omirisao."
Jednako tako, mjereno ovim i ovakvim aršinima filozofije ratnog profiterstva, beskrajna je dobit tj. profit koji ostvariše one desetine hiljada, u vrijeme rata, prognanih iz BiH. Čisti egzistencijalizam: imali su pa im je u ratu oteto, opljačkani su do gole kože, mnogima najmilije pobiše, ali u konačnici eto profitiraše,"odseliše" u razvijeni svijet pa sada imaju i više i bolje nego prije.
Najnoviji Fetahagićev naučni doprinos egzistencijalističkoj filozofiji ratnog profiterstva je upravo plasiran u javnost u njegovom "filozofskom eseju" objavljenom u banjalučkim "Nezavisnim novinama" od 17.06.2007 g., pod naslovom: "Čovjek za nazadak". U istom autor se bavi seciranjem "hodžice" Harisa Silajdžića u kojemu se vidi glavni "kamen smutnje" i izvor svih BH nevolja. Tamo neko moćan je naime otvorio sezonu lova na ovoga potonjeg, pa uvjek budni Fetahagić na odaslati mig reagira ulijetanjem u prazan prostor. Pri tome je istom apsolutno nevažno što je hajka otpočeta iz posve krivih razloga. Dovoljno je da je neko "hodžica" ili da se nekada rukovao sa nekim hodžuljkom, pa da se ovaj naš nazor disident, privatno poznat kao Salmon Rušdi mali, svom žestinom svog spisateljskog talenta, obruši na njega kao na elementarnu nepogodu.
Nejse, ovo nam se čini i najslabijim mjestom ovoga angažiranog teksta u najboljoj Fetahagićkoj tradiciji poluistina, glasina i rekla-kazala argumenta.
Međutim, nebi o tome. Svako ima pravo na mišljenje i stav (makar i pozajmljeni i tuđi) u javnim stvarima pa i famozni zastupnik BH opančarskog "use, nase i podase" egzistencijalizma i rodonačelnik i zagovornik filozofije ratnog ćara.
Druga jedna teza autorova međutim zaslužuje našu dužnu pažnju.
U uvodnom djelu "filozofske studije", Fetahagić piše:
"Napravio sam malu privatnu anketu među poznanicima i subesjednicima. Pitao sam ih:
"Kada bi bila ukinuta Republika Srpska, bi li ti bolje živio?"
Gotovo po pravilu svi su na moje pitanje ostali iznenađeni, zabezeknuti, gledali su u mene otvorenih usta, nisu znali odgovoriti. To tumačim time što su neki od njih toliko indoktrinirani tom idejom o Bosni bez RS, jer ih svakodnevno tako bombarduju Haris Silajdžić i sarajevski mediji, da moje pitanje predstavlja grom iz vedra neba.
Jos se grmljavina groma iz vedra neba nije ni slegla, a Fetahagić nastavlja:
"Nimalo ne mislim da je RS sretno rješenje, pogotovo što se tiče geografije i njenih granica, o čemu sam u ovom listu u više navrata pisao, ali to isticati kao egzistencijalno pitanje svakog Bosanca i Hercegovca svakako je nesuvislo. Pored pitanja o nezaposlenosti, o radnicima koji mjesecima ne primaju plate, o penzionerima, o mladima i obrazovanju, o stanju u poljoprivredi, o zdravstvu, neproduktivno je isticati pitanje državnog uređenja kao jedino postojeće. Držim da bi to trebalo rješavati u miru i bez strasti."
Helem i budući malenkost autora ovoga osvrta vjeruje u koncept pravde i pravičnosti koji je u temelju svake pristojne (moralne) ljudske egzistencije, to onda naš skromni odgovor na gornje složeno filozofsko pitanje može biti samo: Da, ukidanjem RS moj život bi automatski bio kvalitetniji.
Sljedstveno istom tom metafizičkom mjerilu vrijednosti života, po kojemu se jamda insanski život razlikuje od hajvanskog, RS nije "sretno" rješenje, ne zbog geografije i granica nego zbog nemogućnosti pristojnog ljudskog življenja izvan morala, prava i pravičnosti.
Konačno, pitanje RS bi zbilja bilo poželjno rješavati "u miru i bez strasti", ali je teško očekivati takvo što oko nečega nastalog silom, u ratu i u vremenu raspojasanih najnižih strasti, a što i dalje, u miru, traje i održava se na istoj onoj matrici real politike sile i nepravde na kojoj je i nastala.
Ovakav pristup post Dejtonskoj Bosni i Hercegovini očito je stran Fetahagiću. Što je i razumljivo budući je isti na zadatku širenja opore opančarske egzistencijalističke svijesti i "šta je ko jamio jamio je" filozofije ratnog ćara.
Ovih dana je britanska kraljica proizvela Salmon Rušdija u viteza.
Bosna i Hercegovina nema kraljicu, a i viteze smo negdje pogubili u bespuću povjesti. BH međutim ima Milu Dodika. I ima Seada, Salmon Rušdija malog, koji bolje nego Mile radi na odbrani i ušančenju srpske republike u Bosni i Hercegovini kao svršene činjenice. Stoga se čini razumnim predložiti da Mile jednostavno onaj svoj Karadžićev orden svečano uruči našem Rušdiju malom. Na koji bi način bila ispravljena istorijska nepravda a čovjek na zadatku službeno bio proizveden u prvog modernog viteza Republike srpske.
21.06.2007.
- Bosanac in Lederhosen
Kad bi "lijepi-haris" bio malo pragmaticniji u svom radu sredio ili olaksao bi prvo ovaj problem sa registracijom izbjeglih u RS. Naprimjer da se CIPS-ovu karticu moze i online izvadit nebitno iz kojeg entiteta ili mjesta izbjeglice dolaze !Dado dijasporitus wrote:
U potpuno si upravu za CIPS kartice. Kad bi ih sve izbjeglice iz RS-a imale prica bi bila dugacija (registracije za glasanje bi bila laksa, demografska slika bi barem na papiru bila oporavljena). Problem je djelomicno i u tome sto je relativno komplikovano izvaditi CIPS karticu, tj moras biti na licu mjesta da bi je izvadio. Mozda bi trebalo tu nadleznost dati i konzulatima i ambasadama ili mozda cak napraviti mobilne centre za registraciju.
Neznam jeli to u praksi uopste moguce
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Vezanje zastava
Piše: Faruk BORIĆ - Oslobođenje
--------------------------------------------------------------------------------
Gotovo istovremeno sa apelom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikole Špirića da domaći političari prestanu s međusobnim optuživanjima i pokažu „jači patriotizam“, koji je, kako nas uči veliki Kiš, posljednje utočište hulja, njegov stranački šef Milorad Dodik u intervjuu jednom beogradskom dnevniku dosegao je nacionalističku nirvanu.
U kojoj, ko zna koji put, zaziva vezanje zastava. Dva naspram jedan. Srbi i Hrvati kontra Bošnjaka.
Ja sam za dijalog, i tačka! U ovoj rečenici krije se sva Dodikova politička filozofija, koja, čitamo u intervjuu, nikako ne popušta, nego biva još jača i bezobraznija. Dodika, opetuje on, zanima samo podrška naroda Republike Srpske; ako ga međunarodna zajednica koja je na strani Bošnjaka – smijeni, smjenu neće prihvatiti, nego će organizirati entitetsku vladu na svom privatnom imanju.
Ako ga stranci smijene, dovest će im 200.000 ljudi u Banju Luku, koji neće biti s puškama, kaže Dodik, baš kao što je Milošević govorio kako su pred Srbima bitke koje nisu oružane, ali ni takve nisu isključene...
Ima u Dodikovom beogradskom intervjuu još turbo-hitova, očigledno spjevanim za istočno tržište. No, od svih izjava zapaljive nacionalističke retorike, kako bi Dodikov govor mržnje nazvali stranci, izdvaja se ona namijenjena bosanskohercegovačkim Hrvatima, koja nije nova, nego predstavlja tek kulminaciju ranijih Dodikovih vizija o trećem entitetu.
Na pitanje plaši li se da će prilikom možebitne unutarnje preraspodjele teritorije Bošnjaci i Hrvati zaiskati i dio Republike Srpske, premijer lakonski odgovara:
„Ne. Hrvati su značajno izgubili kapacitet nizom pogrešnih poteza koje je njihovo vođstvo imalo. Hrvati u BiH su kolateralna šteta ukupne hrvatske politike. Oni moraju da postanu faktor u dogovorima i da dobiju saveznike za to. Saveznici im, valjda to shvataju, nisu Bošnjaci“.
Pa u sljedećem odgovoru dodaje, da ne ostane koja nejasnoća:
„Jedini realan saveznik Hrvatima mogu da budu Srbi. Ali to zavisi od Hrvata. Ali, tada će morati da budu svesni realnosti: nijedan centimetar Republike Srpske neće biti izopšten iz njene teritorije.“
Svojevrsna fascinacija dijela političko-medijske hercegovačke elite Dodikom, jednim od razarača (ratom dobranog nagriženog) bosanskohercegovačkog društvenog tkiva, zvanično traje još od kada je ta elita, u Mostaru, Dodiku u ruke turila falusoidni pečat, kao po glasovima čitatelja. Nezvanično, riječ je o prirodnom nastavku sporazuma iz Graca Mate Bobana i Radovana Karadžića, nakon kojeg su crte razdvajanja između Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Republike Srpske uglavnom mirovale do „Oluje“. Ali, zato se desio i Stupni Do, i Dretelj, i Heliodrom, i Ahmići, i Grabovica, i Uzdol, i Bugojno...
U jednom je Dodik upravu: hrvatska politika u BiH bila je (i ostala) talac sveukupne politike Banskih dvora. Ali, za Dodika su manifestacije “pogrešne politike” izlazak Hrvata na referendum 1992, ustoličenje Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića, brigada “Kralj Tvrtko” u Sarajevu, Blaž Kraljević, Željko Komšić, ja u greške ubrajam prodaju Posavine i Jajca, Šuškovo i Bobanovo, Jadranka Prlića, rušenje Starog mosta, rat u Lašvanskoj dolini, paralelizam u Federaciji - od spone Čović - Bičakčić pa do današnjih dana - bez imalo umanjivanja odgovornosti federalnih partnera u vlasti!
Dodikove suze krokodilske nad Hrvatima su neuvjerljive. On samo želi da Hrvati dobiju svoj teritorijalni hercegovački kolačić kako bi na duži period riješio pitanje teritorijalnih (pre)tenzija unutar BiH po svojim željama, a Bošnjake u očima svijeta prikazao kao sarajevske islamističko-unitarističke halkaše, s nerealnim zahtjevima za građansko-islamskom državom.
Utjeha je da na politički dominantnoj desnici među bh. Hrvatima ima dovoljno poštenih ljudi koji glasno i s gnušanjem odbijaju i ovakve danajske darove i vezanje zastava. Da nisam i dušom i tijelom protiv takve politike, predložio bih da protiv Dodikove koalicije zastavu zavežu Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci!
-
sasapfc_zenica
evo citam ovo i ne mogu da se nacudim svi nesto govore bosna ovo bosna ono ja ti ili bilo ko drugi se ne mogu izjasniti ko bosanac da li to znate
vidite da bosanska nacija ne postoji samo me interesuje zasto neko to ne pokrene nece jer im ne odgovora pa mi djeca iz mijesanog braka moramo se izjasnjavati ovako ili onako ili kao ostali mislim da nisam ostali
dokle vise ova prica ja hocu bosnu ali ikako moze bez srba jer su oni svi citaj svi cetnici,pa dalje ako ikako moze bosna citaj herceg bosna
pa onda eto oni hoce da ukinu rs a ko mi im ko nedamo pa cemo vidjeti mozemo li se odcijepiti itd itd
ljudi moji zalosno je sto se ni jedna zrtva ne moze vratiti
ni jedan izgubljen zivot bilo koje nacije dajte da idemo dalje
da svi ne seremo i da se uhapse oni koji su odgovorni za zlocine
doduse treba vremena a trebamo biti strpljivi ne moze nista preko noci
evo zivim u zenici i naravno da znam da su tu dobri posteni radni ljudi
tako isto u sirokom brijegu tako isto u banja luci mislim na obicne ljude
a ako neko msili da cemu biti bolje ako se ukine rs ili ako se otcijepi rs
grdno se vara
jebiga svasta je nesto napisa
za bosnu sa srbima bosnjacima i hrvatima i ostalim
za bolju platu za vise zaposlenja
za pasose bez vize
vidite da bosanska nacija ne postoji samo me interesuje zasto neko to ne pokrene nece jer im ne odgovora pa mi djeca iz mijesanog braka moramo se izjasnjavati ovako ili onako ili kao ostali mislim da nisam ostali
dokle vise ova prica ja hocu bosnu ali ikako moze bez srba jer su oni svi citaj svi cetnici,pa dalje ako ikako moze bosna citaj herceg bosna
pa onda eto oni hoce da ukinu rs a ko mi im ko nedamo pa cemo vidjeti mozemo li se odcijepiti itd itd
ljudi moji zalosno je sto se ni jedna zrtva ne moze vratiti
ni jedan izgubljen zivot bilo koje nacije dajte da idemo dalje
da svi ne seremo i da se uhapse oni koji su odgovorni za zlocine
doduse treba vremena a trebamo biti strpljivi ne moze nista preko noci
evo zivim u zenici i naravno da znam da su tu dobri posteni radni ljudi
tako isto u sirokom brijegu tako isto u banja luci mislim na obicne ljude
a ako neko msili da cemu biti bolje ako se ukine rs ili ako se otcijepi rs
grdno se vara
jebiga svasta je nesto napisa
za bosnu sa srbima bosnjacima i hrvatima i ostalim
za bolju platu za vise zaposlenja
za pasose bez vize
-
kupusar167
Cijenjeni SASApfc_Ze...!
Naravno da su mnogi od obicnog naroda za ekonomski napredak,
pasose bez vize ..
Sigurno da svi Hrvati nisu ustase kao ni svi Srbi cetnici.
To je apsolutno sigurno.
Ali, pitaj jednog bos. Hrvata odakle je svi ce reci iz Hrvatske.
Na kraju se ispostavi da su iz Zenice, Kaknja, Kraljeve Sutjeske, dakle iz srca
Bosne.
Pa oni sami odbacuju nasu domovinu.
Oni se stide da kazu da su nedo Bog iz BiH.
Upoznao sam hrpu takvih.
Kao i sto Srbi kazu da su iz rs.
Rijetko ces naci 2-3 Hrvata ili Srba koji kazu da su porijeklom iz BiH.
Svi su oni veci Hrvati ili Srbi od onih u maticnim drzavama.
Podvlacim nisam nacionalista i druzim se i sa drugim nacijama.
Samo zelio bih da kazem da BiH nije niti islamska dzamahirija,
niti karadziceva babovina niti tudjmanova svojina.
Ona je vlasnistvo svih naroda koji se sa njom identificiraju i
ne ponizavaju na svakom koraku.
Nasa domovina moze samo naprijed ako se zlocinci koji hodaju po ulicama
pohapse, oni koji mrznju medju ljudima sire blokiraju ...
Samo jedna osoba kao ovaj zohar Dodik, treba biti suspendovana.
Ovo je jedna politika slicna onoj 1992. godine.
I kad se toliko brine o bos. Hrvatima, neka im da federalnu jedinicu koja se sastoji od gradova kao sto su : Derventa, Bos. Brod, i slicnih koji su u sastavu tkz. rs.
Ali nas niko ne pita...
Mi samo palamudimo ovdje na forumu bez ikakve sanse da promijenimo ovo stanje.
Pozz...
Naravno da su mnogi od obicnog naroda za ekonomski napredak,
pasose bez vize ..
Sigurno da svi Hrvati nisu ustase kao ni svi Srbi cetnici.
To je apsolutno sigurno.
Ali, pitaj jednog bos. Hrvata odakle je svi ce reci iz Hrvatske.
Na kraju se ispostavi da su iz Zenice, Kaknja, Kraljeve Sutjeske, dakle iz srca
Bosne.
Pa oni sami odbacuju nasu domovinu.
Oni se stide da kazu da su nedo Bog iz BiH.
Upoznao sam hrpu takvih.
Kao i sto Srbi kazu da su iz rs.
Rijetko ces naci 2-3 Hrvata ili Srba koji kazu da su porijeklom iz BiH.
Svi su oni veci Hrvati ili Srbi od onih u maticnim drzavama.
Podvlacim nisam nacionalista i druzim se i sa drugim nacijama.
Samo zelio bih da kazem da BiH nije niti islamska dzamahirija,
niti karadziceva babovina niti tudjmanova svojina.
Ona je vlasnistvo svih naroda koji se sa njom identificiraju i
ne ponizavaju na svakom koraku.
Nasa domovina moze samo naprijed ako se zlocinci koji hodaju po ulicama
pohapse, oni koji mrznju medju ljudima sire blokiraju ...
Samo jedna osoba kao ovaj zohar Dodik, treba biti suspendovana.
Ovo je jedna politika slicna onoj 1992. godine.
I kad se toliko brine o bos. Hrvatima, neka im da federalnu jedinicu koja se sastoji od gradova kao sto su : Derventa, Bos. Brod, i slicnih koji su u sastavu tkz. rs.
Ali nas niko ne pita...
Mi samo palamudimo ovdje na forumu bez ikakve sanse da promijenimo ovo stanje.
Pozz...
-
Heli Kopter
#91 Re: Dodik: Bh Hrvati su kolateralna ¹teta.........
zaista, ako se politicari u saraj'vu usude uraditi nesto tako zlobno i bolesno kao sto je priznanje nezavisnog kosova to ce definitivno biti kraj bosne i hercegovine. to je kao objava rata srpskom narodu u bosni.nostalgicar wrote:intervju beogradskim Veèernjim novostima.
Osujetit æe Bo¹njake
Bo¹njaci danas, kroz sve ¹to rade, poku¹avaju proturiti elemente unitarnosti, i za to uveliko lobiraju u jednom djelu meðunarodne zajednice. Osujetit æemo im tu nameru. To im jamèim, kazao je Dodik istièuæi kako se Srbe neæe uspijeti ni asimilirati niti protjerati
- Nije moguæe oèekivati ni jedno, ni drugo. ©to bi znaèila asimilacija Srba? Da prijeeðu u Bo¹njake? Srbi neæe otiæi odavde. Ovo je njihova zemlja. Dakle, moguæe je samo da se naðe model koji funkcionira. A to znaèi da neæe biti preglasavanja. I da Bo¹njaci nikad neæe postati to ¹to ¾ele - politièka veæina koja odluèuje u ime srpskog naroda. Federalizacija BiH najbolje re¹enje. Ali, zapanjuje pona¹anje mreðunarodne zajednice koja, ni nakon toliko godina, nije spoznala realnost u BiH. Ona i dalje istrajava na stereotipnom modelu iz 1996. godine, po kojem postoje lo¹i i dobri momci. Ja im odgovaram: Ili æemo biti partneri, ili s nama vi¹e neæete razgovarati. Ako nas posmatrate bilo kako drugaèije, osim kao partnere, onda ste na pogre¹noj adresi.
Vlada na njegovu imanju
Upitan ¹to ukoliko ga visoki predstavnik smjeni Dodik je odgovorio kako takvu odluku neæe prihvatiti. -Jedostavno, neæu to prihvatiti. Ne zato ¹to volim vlast, nego zato ¹to im neæu dozvoliti da do te mjere ponize i narod i Republiku Srpsku. Nastavit æu raditi..
- Oni mogu dovesti bojna kola pred zgradu Vlade i zabraniti mi ulazak. Moj odgovor æe biti sljedeæi: zakazat æu sjednicu Vlade ovdje, na svom imanju, i znam da æe svi diæi. Pa æu im dovesti 200 tisuæa ljudi u Banja Luku, koji neæe uzeti pu¹ke u ruke, ali æe im mirno i dostojanstveno reæi da tako neæe moæi. Na kraju, formirat æu nevladinu organizaciju koja æe se boriti protiv tih stranaca i bit æu jaèi nego ¹to sam danas. Prema tome, neka me puste da na miru radim svoj posao. Ne dam im ni Republiku Srpsku, ni policiju. A ako je to razlog da me smjene, neka me smjene, ali onda æe imati mene!, kazao je Dodik
Zavjetovao se RS-u
Dodao je kako je zavjetovan Republici Srpskoj, njenoj buduænosti i opstaku.
-Cjelog svog ¾ivota borit æu se za njenu poziciju. Kada to uzmete za pretpostavku, onda vam je jasno da æu se boriti da ovde dovedem i Rusiju, i Ameriku, i Europljane...
BiH neizvjesna
Dodik je kazao i kako je BiH, ovakva kakvu poku¹avaju napraviti, veoma neizvjesna.
-To je eksperiment, a eksperiment kao vid organizacije dr¾ava nikad nije uspioo, pa neæe ni ovdje. Poni¾avanja Srba moraju prestati.
A, ako ne prestanu, Dodik je ponovo zaprijetio referendumom:
- Apsolutno. Svako tko ¾eli da ukine RS, suoèit æe se s referendumom na kojem æemo odluèiti ¾elimo li ostati u Bosni, ili iæi izvan nje. Kada se ta dilema stavi pred Milorada Dodika, otiæi æu pred Skup¹tinu i zatra¾iti raspisivanje referenduma. Zato im je bolje da me ne dovode pred dilemu. Zna se kako bi glasali graðani, a i kako bih ja sam glasao.
Sprijeèit æe da BiH prizna Kosovo
Dodik je izjavio i kako æe sprijeèiti da BiH prizna neovisnost Kosova
-Sarajevo nas neæe prevariti. Zaustavit æemo poku¹aj da Bosna prizna nezavisnost Kosova. Odluku donosi Predsedni¹tvo, u kojem mi imamo èlana. On neæe dati suglasnost, veæ imamo dogovor, a i mehanizme kako to spreèiti.
Prijetnja Silajd¾iæu
Ponovno je zaprijetio i Silajd¾iæu
- Javno ka¾em: Ako ga èujem da omalova¾ava Srpsku na nekom mjestu gde sam prisutan, izaæi æu. Nije reè o srpskom inatu, nego mi je dosta njegovih la¾i i konstrukcija. Ne zabrinjava mene Silajd¾iæ, nego ¹utnja meðunarodne zajednice na njegov rasizam. Da je neki srpski du¾nosnik rekao to ¹to on prièa, odavno bi bio smjenjen. Na primeru Silajd¾iæa se najbolje vidi koliko je meðunarona zajednica neobjektivna.
Obraèun s mafijom
Govoreæi o uhiæenjima u ®eljeznicama RS, Dodik je najvio i obraèun s mafijom
- Tu¾iteljstvo je poèelo ra¹èi¹æavati afere. U RS æe se uspostaviti sistem koji æe biti brana za buduæe poku¹aje organiziranog kriminala. Sudovi trebaju objasniti da je netko firmu koja vrijedi 20 milijuna maraka kupio za 200 tisuæa. Ja sam svoje rekao, formirao sam specijalni sud, tu¾iteljstvo, pripremio svu sistemsku i logistièku podr¹ku... Odgovornosti politièara vi¹e nema, sve je sada na sudstvu, kazao je premijer RS-a.
- seln
#92 Re: Dodik: Bh Hrvati su kolateralna šteta.........
Heli Hopter, ba...to opet sanjas '92...goloruk narod, zene za silovat a muskarce za klat...tozla i BELA tehnika....Heli Kopter wrote:
zaista, ako se politicari u saraj'vu usude uraditi nesto tako zlobno i bolesno kao sto je priznanje nezavisnog kosova to ce definitivno biti kraj bosne i hercegovine. to je kao objava rata srpskom narodu u bosni.
vjeruj da je danas malo drugacije....a ako ti se gine za debelog krmka...bujrum, i meni se gine za Bosnu.
-
Heli Kopter
oni nipodastavaju srbe i uopste postojanje srba u bih. svaki srbin njima je cetnik, osim onih koji se javno odreknu svoje nacionalnosti pa kazu kako su bosanci. a i takvima ne vjeruju.forUMASH wrote:....meni nije jasno zasto sa podsmijehom i nipodastavanjem gledate na Dodika......covjek nit je glup, nit je nesposoban nit je dezorijentisan (kulturu necu spominjati)......jedini politicar na BH sceni koji se pored vlastitog profita bori za viziju koju posjeduje (citaj RS) i jedini politicar koji je u ofanzivi u odnosu na pokrete medjunarodne zajednice, za razliku od nasih majmuna koji su u stanju trpiti jos sto najtezih godina sve dok imaju bar malo prostora za privatne marifetluke.......Dodik je jako opasan igrac i istinski neprijatelj cijelovite BH kojeg niposto ne treba podcijeniti.....
haris siljadzic je puno veci neprijatelj bih.
- seln
Srbi nipodastavaju sami sebe...prvo saucescem u genocidu, pa poricanjem genocida i skrivanjem zlocinaca....aparthejdom prema drugim narodima i pokusajem stvaranja ekskluzivnog nacionalnog prostora(kakva bolesna ideja u 21 vijeku)Heli Kopter wrote:oni nipodastavaju srbe i uopste postojanje srba u bih. svaki srbin njima je cetnik, osim onih koji se javno odreknu svoje nacionalnosti pa kazu kako su bosanci. a i takvima ne vjeruju.forUMASH wrote:....meni nije jasno zasto sa podsmijehom i nipodastavanjem gledate na Dodika......covjek nit je glup, nit je nesposoban nit je dezorijentisan (kulturu necu spominjati)......jedini politicar na BH sceni koji se pored vlastitog profita bori za viziju koju posjeduje (citaj RS) i jedini politicar koji je u ofanzivi u odnosu na pokrete medjunarodne zajednice, za razliku od nasih majmuna koji su u stanju trpiti jos sto najtezih godina sve dok imaju bar malo prostora za privatne marifetluke.......Dodik je jako opasan igrac i istinski neprijatelj cijelovite BH kojeg niposto ne treba podcijeniti.....
Iz ovog izricito iskljucujem sve Srbe koji nisu pristalice ovog bolesnog nacina razmisljanja.
-
Heli Kopter
#95 Re: Dodik: Bh Hrvati su kolateralna ¹teta.........
znaci ti zelis rat. mislim da je to greska, jer ste zatvoreni sa svih strana. s jedne strane hrvatska, s druge crna gora, s trece srbija. sta kad se potrosi municija? kako onda? daleko su vam prijateljske zemlje.seln wrote:Heli Hopter, ba...to opet sanjas '92...goloruk narod, zene za silovat a muskarce za klat...tozla i BELA tehnika....Heli Kopter wrote:
zaista, ako se politicari u saraj'vu usude uraditi nesto tako zlobno i bolesno kao sto je priznanje nezavisnog kosova to ce definitivno biti kraj bosne i hercegovine. to je kao objava rata srpskom narodu u bosni.
vjeruj da je danas malo drugacije....a ako ti se gine za debelog krmka...bujrum, i meni se gine za Bosnu.
ne treba izazivati rat ludackim potezima kakvo bi bilo priznavanje kosova, odnosno kakav je bio ekstremisticki potez za referendum 1992.
bih treba da bude drzava ravnopravnih naroda, bez omalovazavanja, asimilicija ili preglasavanja bilo koga. zar nije bolje da udjemo u eu, postanemo bogato, moderno i slobodno drustvo umjesto da se vjecito unazadjujemo ekstremistickom politikom.
-
Heli Kopter
ti generalizujes i svrstavas sve pripadnike jednog naroda u grupu koju nazivas genocidnom. to koristis kao izgovor za demonizaciju jednog citavog naroda. to je fasizam i nacisticka predrasuda najgore vrste.seln wrote:Srbi nipodastavaju sami sebe...prvo saucescem u genocidu, pa poricanjem genocida i skrivanjem zlocinaca....aparthejdom prema drugim narodima i pokusajem stvaranja ekskluzivnog nacionalnog prostora(kakva bolesna ideja u 21 vijeku)Heli Kopter wrote:oni nipodastavaju srbe i uopste postojanje srba u bih. svaki srbin njima je cetnik, osim onih koji se javno odreknu svoje nacionalnosti pa kazu kako su bosanci. a i takvima ne vjeruju.forUMASH wrote:....meni nije jasno zasto sa podsmijehom i nipodastavanjem gledate na Dodika......covjek nit je glup, nit je nesposoban nit je dezorijentisan (kulturu necu spominjati)......jedini politicar na BH sceni koji se pored vlastitog profita bori za viziju koju posjeduje (citaj RS) i jedini politicar koji je u ofanzivi u odnosu na pokrete medjunarodne zajednice, za razliku od nasih majmuna koji su u stanju trpiti jos sto najtezih godina sve dok imaju bar malo prostora za privatne marifetluke.......Dodik je jako opasan igrac i istinski neprijatelj cijelovite BH kojeg niposto ne treba podcijeniti.....
Iz ovog izricito iskljucujem sve Srbe koji nisu pristalice ovog bolesnog nacina razmisljanja.
- Drvosjeca iz Dejcica
#97 Re: Dodik: Bh Hrvati su kolateralna šteta.........
Niko ne zeli rat, niti Bosnjaci prizivaju rat. Ali sigurno je da ne postoji scenariji po kojem bi se Bosnajci odrekli Banja Luke, Srebrenice, Bijeljine, Visegrada i ostalih gradova u R.S-u. Ali isto tako ako bude potrebno spremni smo opet stati na branik domovine, stisnuti zube i srca. Ovakvom BiH niko nije zadovoljan, ponajmanje Bosnjaci.Heli Kopter wrote:
znaci ti zelis rat. mislim da je to greska, jer ste zatvoreni sa svih strana. s jedne strane hrvatska, s druge crna gora, s trece srbija. sta kad se potrosi municija? kako onda? daleko su vam prijateljske zemlje.
ne treba izazivati rat ludackim potezima kakvo bi bilo priznavanje kosova, odnosno kakav je bio ekstremisticki potez za referendum 1992.
bih treba da bude drzava ravnopravnih naroda, bez omalovazavanja, asimilicija ili preglasavanja bilo koga. zar nije bolje da udjemo u eu, postanemo bogato, moderno i slobodno drustvo umjesto da se vjecito unazadjujemo ekstremistickom politikom.
Okruzeni jesmo, ali sumnjam da ce Hrvatska stati na starnu R.S-a u tom nekom buducem ratu. Dakle, hipoteticki govoreci, sigurno da bi imali otvoren prolaz od strane Hrvata.
- seln
#98 Re: Dodik: Bh Hrvati su kolateralna šteta.........
Aha, sad nije dovoljan slobodarski narod RS...sad ce i pravoslavna braca sa istoka...a mozda i braca u Hristu sa zapadaHeli Kopter wrote:znaci ti zelis rat. mislim da je to greska, jer ste zatvoreni sa svih strana. s jedne strane hrvatska, s druge crna gora, s trece srbija. sta kad se potrosi municija? kako onda? daleko su vam prijateljske zemlje.seln wrote:Heli Hopter, ba...to opet sanjas '92...goloruk narod, zene za silovat a muskarce za klat...tozla i BELA tehnika....Heli Kopter wrote:
- seln
Fasizam...kao Srebrenica, Bijeljina, Brcko, Prijedor...?Heli Kopter wrote:ti generalizujes i svrstavas sve pripadnike jednog naroda u grupu koju nazivas genocidnom. to koristis kao izgovor za demonizaciju jednog citavog naroda. to je fasizam i nacisticka predrasuda najgore vrste.seln wrote:Srbi nipodastavaju sami sebe...prvo saucescem u genocidu, pa poricanjem genocida i skrivanjem zlocinaca....aparthejdom prema drugim narodima i pokusajem stvaranja ekskluzivnog nacionalnog prostora(kakva bolesna ideja u 21 vijeku)Heli Kopter wrote: oni nipodastavaju srbe i uopste postojanje srba u bih. svaki srbin njima je cetnik, osim onih koji se javno odreknu svoje nacionalnosti pa kazu kako su bosanci. a i takvima ne vjeruju.
- Drvosjeca iz Dejcica
Uh, smanji dozivljaj, ti koristis retoriku Dodika pa fasizam i terorizam prisivas olako.Heli Kopter wrote: ti generalizujes i svrstavas sve pripadnike jednog naroda u grupu koju nazivas genocidnom. to koristis kao izgovor za demonizaciju jednog citavog naroda. to je fasizam i nacisticka predrasuda najgore vrste.