Zato sto sam mislio da si malo pametniji... Al' sam se debelo zajeb'o.addem wrote:Stvarno ne znam sto se raspravljas sa mnom._BosanaC wrote:Veze ti sad nemas sta si rekao... A ja jos gori pa se raspravljam s tobom...addem wrote: Apsoluno da jeste. Ako ti je moja prica glupa i smijesna neces me ni slusati nego ces jednostavno proci, nazvati me budalom i slicno. Samo zabraniti mi ne mozes da nazivam selam, da propovjedam moju vjeru i sl. Isto ko sto ja ne mogu nikome zabraniti da nevjeruje da se pozdravlja sa sieg heil ako hoce i slicno. Mom direktoru redovno selam nazivam i on meni. Covjek musliman sta ima lose u tome. Hrvatie u firmi pozdravljam sa dobar dan.
VJERA IZMEĐU JAVNOG I PRIVATNOG
-
_BosanaC
- addem
Inace sopstveno misljenje kreira se iz vlastitog iskustva. Dakle koliko knjiga procitas, filmova pogledas, naucnih radova napises i slicno. Na to tvoje misljenje itekako drugi mogu da uticu. Dakle odes u skolu na fakultet ti ucis od drugih, preuzimas njihovo znanje. Svoje misljenje covjek kreira svaki dan.
- addem
Ja sa sebe kazem da sam glup i da jako malo znam, trudim se da ucim sa vremenom, svakim dan sto je vise moguce. Samo ti mi ne pomazes nista da budem makar malo pametniji._BosanaC wrote:Zato sto sam mislio da si malo pametniji... Al' sam se debelo zajeb'o.addem wrote:Stvarno ne znam sto se raspravljas sa mnom._BosanaC wrote: Veze ti sad nemas sta si rekao... A ja jos gori pa se raspravljam s tobom...
Sokrat je reko : Ja znam da nista ne znam.
-
seldzuk
Ma to ti je nejasno samo ovim našim postkomunistima što glume socijaldemokrate.addem wrote:Religija se ne moze odvojiti od drzave. Iz prostog razloga sto ako vec regigijski zvanicnici imaju moc da uticu na biracko tijelo oni ce tu mogucnost iskoristiti. Stavite sebe sad u poziciju da mozete da uticete na misljenje drugih ljudi zarad ostvarivanja nekih (nije bitno kojih) ciljeva. Siguran sam da bi miminalno 99,9 posto ljudi to iskoristilo.
Tako nije cudno da crkva stane iza republikanaca u americi, ili da katolicka crkva u Italiji, Austriji, Spanjolskoj ima izuzetan uticaj na politicki zivot. Jako je bitno kome ce podrsku dati u odredjeno vrijeme. Zato je politickim opcijama itekako bitno da tu podrsku obezbjede.
Erdogan je recimo pobijedio u Turskoj iskljucivo radi podrske uticajnih vjerskih lidera, ne radi programa stranke i sl.
Čuj on bi zabranio selam na javnom mjestu, i još mi prosipa ko neke psihoanalize.
- addem
Ja mogu da razumijem sto su SDP ovci kivni na IZ. IZ je jedan od kljucnih faktora u preizbornoj kampanji SDA. Zadnji put su stali iza Harisa i Haris je pobijedio. SDP nece nikad pobijediti izbore dokle god ne izgladi odnose sa IZ. To je jednostavno tako jer ljudi koji idu na dzumu 100% izlaze na izbore. Kad su svakog petka u stanju da odvoje sat vremena za dzumu mogu i 2 minute da glasaju na izborima. To je najdisciplinovanije biracko tijelo. IZ svjesno sugerise za koga da se glasa na izborima i vrlo je jasno kakav rezultat biva. SDP ce daljim sukobom sa IZ samo sve gore i gore prolaziti na izborima.
-
seldzuk
Potpisujem.addem wrote:Ja mogu da razumijem sto su SDP ovci kivni na IZ. IZ je jedan od kljucnih faktora u preizbornoj kampanji SDA. Zadnji put su stali iza Harisa i Haris je pobijedio. SDP nece nikad pobijediti izbore dokle god ne izgladi odnose sa IZ. To je jednostavno tako jer ljudi koji idu na dzumu 100% izlaze na izbore. Kad su svakog petka u stanju da odvoje sat vremena za dzumu mogu i 2 minute da glasaju na izborima. To je najdisciplinovanije biracko tijelo. IZ svjesno sugerise za koga da se glasa na izborima i vrlo je jasno kakav rezultat biva. SDP ce daljim sukobom sa IZ samo sve gore i gore prolaziti na izborima.
- SiSaJuMe
Addem sa ovim si puno toga rekao. Zao mi je sto si vjeru spustio na isti nivo sa homoseksualcima.Samo smatram da u vrijeme kada homoseksualci dobijaju sva svoja prava, kad svako moze da kaze i radi sta hoce i kako hoce onda moze i vjernik da radi sta hoce sve dok je to naravno u skladu sa zakonom.
Vozdra ,.
- danas
seldzuk wrote:Potpisujem.addem wrote:Ja mogu da razumijem sto su SDP ovci kivni na IZ. IZ je jedan od kljucnih faktora u preizbornoj kampanji SDA. Zadnji put su stali iza Harisa i Haris je pobijedio. SDP nece nikad pobijediti izbore dokle god ne izgladi odnose sa IZ. To je jednostavno tako jer ljudi koji idu na dzumu 100% izlaze na izbore. Kad su svakog petka u stanju da odvoje sat vremena za dzumu mogu i 2 minute da glasaju na izborima. To je najdisciplinovanije biracko tijelo. IZ svjesno sugerise za koga da se glasa na izborima i vrlo je jasno kakav rezultat biva. SDP ce daljim sukobom sa IZ samo sve gore i gore prolaziti na izborima.
nuto sad...
PS a ako glasam za SDA na cericev nagovor, hocul' i ja imat 'nake rejbanke i merdzu
- addem
Covjece ja sam vjernik i meni je moja vjera nesto najbitnije u zivotu. Ako nisi shvatio sta sam ja ovim gore rekao onda je to tvoj problem. I kako sadti kao stajes u odbranu vjere kad si maloprije govorio kako selam treba zabraniti na ulici i na poslu. Homoseksualci mogu da se vjencavaju po evropi i da usvajaju djecu i na to svijet danas gleda kao normalno, a nekim likovima u BiH smeta selam i islamska tradicija.SiSaJuMe wrote:Addem sa ovim si puno toga rekao. Zao mi je sto si vjeru spustio na isti nivo sa homoseksualcima.Samo smatram da u vrijeme kada homoseksualci dobijaju sva svoja prava, kad svako moze da kaze i radi sta hoce i kako hoce onda moze i vjernik da radi sta hoce sve dok je to naravno u skladu sa zakonom.
Vozdra ,.
-
seldzuk
Ma jok bolan, dobićeš tespih i klanjaćicu.danas wrote:seldzuk wrote:Potpisujem.addem wrote:Ja mogu da razumijem sto su SDP ovci kivni na IZ. IZ je jedan od kljucnih faktora u preizbornoj kampanji SDA. Zadnji put su stali iza Harisa i Haris je pobijedio. SDP nece nikad pobijediti izbore dokle god ne izgladi odnose sa IZ. To je jednostavno tako jer ljudi koji idu na dzumu 100% izlaze na izbore. Kad su svakog petka u stanju da odvoje sat vremena za dzumu mogu i 2 minute da glasaju na izborima. To je najdisciplinovanije biracko tijelo. IZ svjesno sugerise za koga da se glasa na izborima i vrlo je jasno kakav rezultat biva. SDP ce daljim sukobom sa IZ samo sve gore i gore prolaziti na izborima.
nuto sad...a ja mislila BH sekularna drzava, u kojoj su vjerske institucije odvojene od drzavnih...
![]()
PS a ako glasam za SDA na cericev nagovor, hocul' i ja imat 'nake rejbanke i merdzu![]()
-
_BosanaC
Preuzimas?danas wrote:seldzuk wrote:Potpisujem.addem wrote:Ja mogu da razumijem sto su SDP ovci kivni na IZ. IZ je jedan od kljucnih faktora u preizbornoj kampanji SDA. Zadnji put su stali iza Harisa i Haris je pobijedio. SDP nece nikad pobijediti izbore dokle god ne izgladi odnose sa IZ. To je jednostavno tako jer ljudi koji idu na dzumu 100% izlaze na izbore. Kad su svakog petka u stanju da odvoje sat vremena za dzumu mogu i 2 minute da glasaju na izborima. To je najdisciplinovanije biracko tijelo. IZ svjesno sugerise za koga da se glasa na izborima i vrlo je jasno kakav rezultat biva. SDP ce daljim sukobom sa IZ samo sve gore i gore prolaziti na izborima.
nuto sad...a ja mislila BH sekularna drzava, u kojoj su vjerske institucije odvojene od drzavnih...
![]()
PS a ako glasam za SDA na cericev nagovor, hocul' i ja imat 'nake rejbanke i merdzu![]()
-
rina*
Jao sto me nervira kad cujem koliko ljudi imaju predrasuda !
Homoseksualitet drugacija sexualna opredeljenost za koju postoji vise naucnih objasnjenja, na to covjek ne utice voljom. Cisti zakoni prirode, nazalost ni 1000 dokaza pojedinim nije dovoljno da to shvate, a pozivate se na neka ljudska prava i to zbog vam ti pobjesnjele nevolje, i religije.

Homoseksualitet drugacija sexualna opredeljenost za koju postoji vise naucnih objasnjenja, na to covjek ne utice voljom. Cisti zakoni prirode, nazalost ni 1000 dokaza pojedinim nije dovoljno da to shvate, a pozivate se na neka ljudska prava i to zbog vam ti pobjesnjele nevolje, i religije.
- addem
BiH jeste sekularna drzava. Nikakav ovdje serijat ne vlada. Al poenta moje price je da IZ ima ogroman uticaj na politicki zivot. I to nije nista nenormalno. CDU (krscanska demokratska unija) u nemackoj trenutno vlada a na proslim izborima imali su strasnu podrsku crkve. I odnijeli su ubjedljivu pobjedu u krajevima sa katolickom vecinom kao sto to uvijek i rade. Medjutim odnijeli su pobjedu i u istocnoj njemackoj koja je tradicionalno crvena sto je ovaj put bilo iznenadjenje.danas wrote:seldzuk wrote:Potpisujem.addem wrote:Ja mogu da razumijem sto su SDP ovci kivni na IZ. IZ je jedan od kljucnih faktora u preizbornoj kampanji SDA. Zadnji put su stali iza Harisa i Haris je pobijedio. SDP nece nikad pobijediti izbore dokle god ne izgladi odnose sa IZ. To je jednostavno tako jer ljudi koji idu na dzumu 100% izlaze na izbore. Kad su svakog petka u stanju da odvoje sat vremena za dzumu mogu i 2 minute da glasaju na izborima. To je najdisciplinovanije biracko tijelo. IZ svjesno sugerise za koga da se glasa na izborima i vrlo je jasno kakav rezultat biva. SDP ce daljim sukobom sa IZ samo sve gore i gore prolaziti na izborima.
![]()
Last edited by addem on 26/06/2007 16:24, edited 1 time in total.
- addem
Ne slazem se sa tobom skoro ni u cemu, osim u predrasudama. Ljudi imaju predrasude i mrze homoseksualce. To su bolesni ljudi i treba im pomoci. Kao sto treba pomoci i narkomanima da se skinu sa droge. Ljudima sa problemima treba ruku pruziti a ne izolirati ih ostaviti same.rina* wrote:Jao sto me nervira kad cujem koliko ljudi imaju predrasuda !
-
seldzuk
Mišljenja ljudi o tome kako bi se vjerski poglavari trebali ponašati su vrlo različita. Recimo, neki bi htjeli da se oni jašu magarce, nekima je i mercedes malo. Mnogima upadaju u oči i reisova slikanja i mnogo štošta, ali Puljićeva ili papina mu ne smetaju ništa.
-
rina*
Homosexusalnim osobama nije potrebno lijecenje vec priznanje i tolerancijaaddem wrote:Ne slazem se sa tobom skoro ni u cemu, osim u predrasudama. Ljudi imaju predrasude i mrze homoseksualce. To su bolesni ljudi i treba im pomoci. Kao sto treba pomoci i narkomanima da se skinu sa droge. Ljudima sa problemima treba ruku pruziti a ne izolirati ih ostaviti same.rina* wrote:Jao sto me nervira kad cujem koliko ljudi imaju predrasuda !
Da nebi mozda lobotomiju primjenjivo ?!!!
- SiSaJuMe
Pazi sad: moj zadnji post u vezi ove raspraveaddem wrote:Covjece ja sam vjernik i meni je moja vjera nesto najbitnije u zivotu. Ako nisi shvatio sta sam ja ovim gore rekao onda je to tvoj problem. I kako sadti kao stajes u odbranu vjere kad si maloprije govorio kako selam treba zabraniti na ulici i na poslu. Homoseksualci mogu da se vjencavaju po evropi i da usvajaju djecu i na to svijet danas gleda kao normalno, a nekim likovima u BiH smeta selam i islamska tradicija.SiSaJuMe wrote:Addem sa ovim si puno toga rekao. Zao mi je sto si vjeru spustio na isti nivo sa homoseksualcima.Samo smatram da u vrijeme kada homoseksualci dobijaju sva svoja prava, kad svako moze da kaze i radi sta hoce i kako hoce onda moze i vjernik da radi sta hoce sve dok je to naravno u skladu sa zakonom.
Vozdra ,.
Molim te odakle tebi zakljucak da meni smeta selam i islamska tradicija???????
U svakom postu govorim o VJERSKIM POZDRAVIMA (selam, hvaljen Isus, pomoz Bog i ostale) . PAZI VJERSKI POZDRAVI. Zapamti da u BIH zive ljudi raznih vjerskih pripadnosti.
Kad kazem da vjerske pozdrave sa ulice treba curiknut mislim da si skolovan i razuman da to protumacis kao sve VJERSKE POZDRAVE (selam, hvaljen Isus, pomoz Bog i ostale) .
neizostavljam ni jednu niti imam sta protiv njih. Mislim da niti jedna vjera nije veca od druge niti je zasluzila da se razvlaci po ulici. Odnosno da se reklamira kao los proizvod. Stoga torovsko jednoumlje i nevidi dalje od nosa. Usput nije tema o homoseksualcima i molim te vjeru nespustaj na taj nivo.
VOZDRA.,.,.,
- addem
Tolerancija i pomoc da. Isto kao sto se ljudima sa psihickim poremecajima pomaze na klinikama tako treba i njima pomoci.rina* wrote:Homosexusalnim osobama nije potrebno lijecenje vec priznanje i tolerancijaaddem wrote:Ne slazem se sa tobom skoro ni u cemu, osim u predrasudama. Ljudi imaju predrasude i mrze homoseksualce. To su bolesni ljudi i treba im pomoci. Kao sto treba pomoci i narkomanima da se skinu sa droge. Ljudima sa problemima treba ruku pruziti a ne izolirati ih ostaviti same.rina* wrote:Jao sto me nervira kad cujem koliko ljudi imaju predrasuda !
Da nebi mozda lobotomiju primjenjivo ?!!!
- danas
zalosno je sto ti je ovo -- nista nenormalno... direktno mijesanje u politicki zivot drzave ne bi trebalo da je jedna od uloga vjerskih zajednica... pa ma kako ta uloga bila 'neformalna' -- mada mi nije jasno kako je to moguce jer i sam tvrdis da IZ 'svjesno sugerise' za koga da se glasa... i ona se ljutimo na poredjenja sa torovimaaddem wrote:BiH jeste sekularna drzava. Nikakav ovdje serijat ne vlada. Al poenta moje price je da IZ ima ogroman uticaj na politicki zivot. I to nije nista nenormalno. CDU (krscanska demokratska unija) u nemackoj trenutno vlada a na proslim izborima imali su strasnu podrsku crkve. I odnijeli su ubjedljivu pobjedu u krajevima sa katolickom vecinom kao sto to uvijek i rade. Medjutim odnijeli su pobjedu i u istocnoj njemackoj koja je tradicionalno crvena sto je ovaj put bilo iznenadjenje.danas wrote:seldzuk wrote: Potpisujem.
![]()
PS a jos je zalosnije sto nisi usamljen u svojem vidjenju uloge vjerskih institucija i poglavara u politickom zivotu... jer takvi kao ti dovedose bush-a na vlast...
Last edited by danas on 26/06/2007 18:36, edited 1 time in total.
- Ahmmed
Još će ispasti da nazivanje selama poznaniku, rođaku, prijatelju na ulici, majci u avloiji, ugrožava sekularni karakter države?????SiSaJuMe wrote:zasto vjeru prosipat po ulici,. mislim da pravi vjernik poznaje i ima svoju cvrstu vjeru, toliko snaznu da mu nije potrebno reklamiranje i hvaljenje pred drugima. Dobro zito cuvas u zasebnim zdjelicama. Vjera je relacija covjek-Bog, a ne covjek-covjek,.seldzuk wrote:To je upravo ono što sam jednom rekao: Vjera i moral za kuće, a nemoral, laž itd. za ulice.SiSaJuMe wrote:Javna iskazivanja vjere pod hitno curiknut. Ovo sad sto imamo je reklamiranje. Vjera je privatna stvar. Vjerskim poglavicama je mjesto u crkvama/dzamijama/sinagogama a ne na tv/novinama.
DOBAR DAN je pozdrav na ulicama a ostale pozdrave drzati za kucu/bogomolju.
Zašto bi meni bilo zabranjeno da nazovem selam poznaniku za kojeg znam da ga i sam naziva na ulici, pa čak i na njegovom ili mojem radnom mjestu.
Drugo vjerski pozdrav tvom prijatelju na ulici / na radnom mjestu?
Jeli imas nedostatak vjere u sebi da nadoknadjujes pozdravom. Spominjes nesto vjersko na ulici/na radnom mjestu gdje su vjerovatno i drugi pripadnici vjera. Da li spominjanjem svog vjerskog pozdrava zelis da reklamiras svoju vjeru prema drugima. Da li zelis naglasavat kojoj vjeri pripadas.(relacija covjek-covjek) . Ili ipak prosipas dobro zito?
Meni, zaista, NIKO neće određivati kako ću se pozdravljati na ulici, sa ljudima koje poznajem,jer nazivanje selama, nije niakkvo reklamiranje moje vjere, nego DIO moje vjere.....I da, ja ću ,ako mislim da je potrebno, naglasiti kojoj vjeri pripadam.
-
Zov_divljine
Prema mome skromnom misljenju, ovako bi bilo najbolje:
Sto vise iskrenih vjernika u politici!
Sto manje vjerskih institucija u politici!
Napomena - Pravi vjernik je po vjeri duzan da se mijesa u politiku i u ono sto brene njegov narod. Jer Islam je pored vjere u Boga i ovozemaljski nacin zivota! Sa zakonima i pravilima. Od A do Z...
Napomena - Pravi vjernik je po vjeri duzan da se mijesa u politiku i u ono sto brene njegov narod. Jer Islam je pored vjere u Boga i ovozemaljski nacin zivota! Sa zakonima i pravilima. Od A do Z...
- Ahmmed
Sve se to da udesiti na način da svi budu zadovoljni.....No,prioritete treba složiti ....Ako je čovjek u dilemi između obrazovanja i džume....Po meni,tu dileme ne smije biti. Obrazovanje je na prvom mjestu. Ako se može stići na džumu, ok, ako ne može, jer su predavanja u vrijeme džume, ostat će se na predavanjima. Tako barem ja mislim._BosanaC wrote:Jbg, ti sada ides u drugu krajnost... Cuj predavanja u vrijeme dzume... Mozda tom profesoru, i svim ostalim studentima, dzuma nista ne znaci. I sta sada treba? Prilagoditi svijet tako da staje i radno vrijeme i sve u vrijeme dzume i pet vakata?seldzuk wrote:Interesantno je kako svaka tema na Religiji i filozofiji završi na reisu, što je po novinama, đe su pare. A kad postaviš temu o tome, završi se na još jadnijem.
U vezi džume navodim primjer, jer to u ovom i u drugim primjerima zaista jeste problem.
Momak koji je najbolji student na svojoj godini je čitavu godinu imao predavanja u vrijeme džume. Profesor im nije htio promijeniti termin. On je išao na džumu, pa mu sad profesor ne da potpis.
Bosanac, kod ovih naših bosančerosa šefova i profesora nije to baš tako jednostavno, ispriječi se tu milion problema, od sujete do objektivnih razloga teške zamjenjivosti kadra na radnom mjestu.Uostalom, postoje univerziteti i fakulteti gdje su molitve i dzume na prvom mjestu. Organizuju i finansiraju ih vjerske zajednice... I na kraju krajeva - zasto bih ja ostajao na poslu/predavanjima sat duze zato sto neko zeli ici na dzumu? I kakve veze dzuma ima sa mnom uopste? Ili je OK meni nametnuti te termine zato sto neko to zeli?
U suprotnom, kao što reče Bosanac,postoje vjerske škole....A mnogi bi jedva dočekali da svi koji idu na džumu, svoje obrazovanje stiču isključivo na Univerzitetima čiji su osnivači i finansijeri vjerske zajednice ....Jer bi tada, konačno, BiH po uzoru na Srbiju, postala prava sekularna država i konačno mogla na svom čelu imati sekularni liderski par , kao što je Srbija nekoć imala Slobu i Miru.....
P.S. Bosanac.....Ne, nema džuma s tobom, ama baš nikakve veze....Bogu velikome hvala
- Ahmmed
Ma jok...Vjernik je po mišljenju brojnih, dužan da klanja, da se moli, ide u džamiju, crkvu, sjedi kući, po mogućnosti krije da je vjernik,jer to mora biti njegova privatna stvar, nipošto ne smije reći da ne priznaje evoluciju. U suprotnom,ne bi smio izraziti interes da se bavi bilo kakvom djelatnošću, jer prodajući , recimo, novine, može ugroziti sekularni karakter države....Zov_divljine wrote:Prema mome skromnom misljenju, ovako bi bilo najbolje:
I kako se usuđuješ, uopće, reći da da je islam i ovozemaljski način života....Ne prepadaj Bosanca