e zato su ljudi izmislili boga. kad im ne ide da kazu: ma hajde bog ce meni pomoci. tesko stari dok se ti ne dignes i ne uradis nesto. al to je cool stvar. ja ne znam oni sto su vidjeli mariju, isusa i te gluposti, jesu li ih kasnije testirali na droge ili neke opijate. stari svasta se vidiMaverick_ wrote:Bog ili Allah,meni je svejedno,ja nekad kazem Bog,nekad Allah. Mada mi je najbitnije da sam u srcu vjernik. Doalzio sam u teske situacije i u tim treutcima mi jedino znala vjera pomoci. Jednostavno sam se znao obratiti Bogu,prouciti Fatihu i nakon toga se osjecao opustenije i blazenije. Meni je jako puno puta pomoglo,naravno da se nije desilo neko cudo,ali eto...jednostavno psihicki sam se osjecao bolje i vremenom i molbe budu uslisene,samo ako su istinski iz srca,a to najbolje Bog moze spoznati. Samo Sabura(strpljenja) i sve bude OK![]()
Pozdrav i Sellam svima
Kako se zove vas bog?
- supersonic
- wels
komi wrote:wels wrote:komi wrote:jel vama vjernicima monoteistima malo čudno što u indiji vjeruju u kravu i 1000000 bogova jer je njima sigurno čudno što vi vjerujete u jednog boga
Pogresno je uvrijezeno misljenje da je u Indiji krava sveta zivotinja.
Tacno je to da Indijci kravu kao hranitelja miliona porodica neizmjerno postuju i izrazavaju joj zahvalnost na jedan nesvkidasnji nacin nama neoubicajen.a šta je s 340 milijuna bogova
Mislim da bi svijet daleko ljepse izgledao kada bi se svi drzali "svojih bogova" i to bez reklamiranja i RAPP(religiozno-ateisticki propagandni program)
U opstoj marketingskoj invaziji,covjek u najmanju ruku ostaje zbunjen u odabiru najboljeg produkta.
- Babsy
Jednom sam odgovorila na ovakav post, pa cu i opet,...crazy wrote:Reci:
Allah je Jedan.
Allah je utociste svemu.
Nije rodio i Rodjen Nije.
I niko Mu ravan Nije.
Allah je moj Jedan i Jedini Bog kojeg priznajem i kojeg obozavam.
1. Allah je jedan. - I ja sam jedna,... pa sta s tim? Svi smo mi individualci,...
2. Allah je utociste svemu. - Bas si sigurnan/na u to? To ti on-a sapnuo-la? Wow,... ajd nek i meni sapne...
3. Nije rodio i nije rodjen. - Zar je kloniranje postojalo u doba kad su ga izmislili?
4. I niko mu nije ravan. - Pa cak ni daska?
- MoHiKaNaC
Babsy, nisi nimalo duhovita, a pokusavas biti....pateticno je sve to sto pises....tema je zalutala na RELIGIJU i steta sto moderatori ne reaguju na ovo....shvatio bih da je tema otvorena sa ozbiljnom namjerom da se disktuje postojanje boga, ili njegovo individulano definisanje....
Glumice, kazes da imate pravo na ovako "kaljanje" vjere jer ljudi koji sebe smatraju vjernicima na mnogim temama citiraju Kur'an.....jel' to mozda lose...tebi to moze biti nezanimljivo....dosadno...ili sta vec....ali nekome je vjera smisao zivota....vise od onoga sto je ateistima nevjera....i svaki taj komentar koji se postavi uz citiranje Kur'ana se cini sa ozbiljnom najmerom da se nesto kaze....
dakle drugo je diskutovati a drugo pljuvati po necemu..
ovo je zaista, u najmanju ruku, neprimjereno....
Glumice, kazes da imate pravo na ovako "kaljanje" vjere jer ljudi koji sebe smatraju vjernicima na mnogim temama citiraju Kur'an.....jel' to mozda lose...tebi to moze biti nezanimljivo....dosadno...ili sta vec....ali nekome je vjera smisao zivota....vise od onoga sto je ateistima nevjera....i svaki taj komentar koji se postavi uz citiranje Kur'ana se cini sa ozbiljnom najmerom da se nesto kaze....
dakle drugo je diskutovati a drugo pljuvati po necemu..
ovo je zaista, u najmanju ruku, neprimjereno....
- Prince
Mohikanac, to sam ja već pokušavao reći na početku, ali pametnjakovići i pametnice jednostavno nemaju mozga da skontaju koliko su neke rečenice provokativne u ovom topiku.
Zamislite da ja sad kažem, yebem vam majke jer ovu temu ne sklonite.
Baš ste me ispizdili, pravi ste debili...
Zamislite da ja sad kažem, yebem vam majke jer ovu temu ne sklonite.
Baš ste me ispizdili, pravi ste debili...
-
JBL
Babsy wrote:Jednom sam odgovorila na ovakav post, pa cu i opet,...crazy wrote:Reci:
Allah je Jedan.
Allah je utociste svemu.
I niko Mu ravan Nije.
1. Allah je jedan. - I ja sam jedna,... pa sta s tim? Svi smo mi individualci,...
2. Allah je utociste svemu. - Bas si sigurnan/na u to? To ti on-a sapnuo-la? Wow,... ajd nek i meni sapne...
3. Nije rodio i nije rodjen. - Zar je kloniranje postojalo u doba kad su ga izmislili?
Smisao za humor ti nije bas jaca strana
-
Ahlam
Babsy wrote:Jednom sam odgovorila na ovakav post, pa cu i opet,...crazy wrote:Reci:
Allah je Jedan.
Allah je utociste svemu.
I niko Mu ravan Nije.
Jao Bogami pocinjem se diviti kako ima ovake da izvinete glu*e raje k'o Babsy.... kako mogu biti samo toliko gl*pi i otkaceni.....
Znas Babsy... Allah nije ni on, a ni ona... on nema roda. Nit je rodjen. I on je jedini Bog koji postoji... Za kojeg mozes biti siguran da je Bog i da postoji.... I nema drugog boga sem njega..... I niko mu ravan nije....
Znas ima il je hadis il je ajet.. ne znam bas.... uglavnom pise:
BOLJE IMATI POSLA S CITAVOM BUDALOM NEGO S POLUBUDALOM.
Zato.... s tobom ne bi mogao niko ni razgovarati.... Ah, s druge strane reci nam sta to imas protiv MUSLIMANA i ISLAMA... Naravno ako nije tajna....
-
Ahlam
Babsy wrote:Nemam nista,... kao ni protiv koga drugoga,...
Samo pitanje je kako se zove vas bog, kako ga zovete,... a ne sta kako i bla bla bla,... ti si odgovorio na pitanje,... hvala...
Ako te nisam nista pitala onda suti.... i ako sma te vec nesto pitala onda mi odgovaraj na to...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Evo, ovo mi je lokalni bog 

-
Elizabeth_Bathory
#90 Re: Kako se zove vas bog?
Nisam religiozna i ne vjerujem u boga,ali kad smo vec kod toga ljudi pogresno opisuju boga,ili bolje receno,konkretan primjer pogresnog predstavljanja Boga je prikazao Muhamed u Kur'anu. Bog ne moze biti samo dobar,jer na svijetu nije sve dobro,a apsurdno je boga (bogove ako vec razdvajamo recimo Isusa i Sotonu,Isus je bog,ali je onda istovremeno i Sotona) razdvajati na dobro i lose. Bog je valjda i dobro i lose u jednom. U knjizi Demijan (Herman Hesse) spominje se bog Abraksas,on je bilo i dobro i zlo,tako i kada bi ikada vjerovla u boga sigurno bi se zvao Abraksas!Babsy wrote:Ukoliko imate kojeg?
-
Elizabeth_Bathory
Nisi skontao sta sam htjela da kazemairwing wrote:Nisi primjetila da zlo nastaje i dolazi od ljudi a nije iskonski stvoreno?
Dobro je od Boga a zlo od nas samih-Samo se malo okreni okolo...
Da je bog svemocan on bi sprijecio to zlo koje dolazi od nas samih. Ako bog nije svemocan moze li onda biti bog?
-
LudoALudjiJA
za razliku od andjela iliti meleka, covjek ima zelje i nagone, a u odnosu na, recimo, zivotinje, ima razum...upravo taj razum, tj. slobodna volja, mu je dao i odgovornost...logicno je, da covjek nema slobodnu volju, ne bi mogao ni odgovarati nizasta...dakle, privilegija u odnosu na druga ziva bica, ali i odgovornost da razum ispravno upotrijebi...u pocetku su Adam i Eva bili u raju i raj je bio predvidjen za svo njihovo potomstvo, ali su se oglusili o Boziju zapovijest da ne kusaju vocke sa drveta mudrosti...tada su protjerani iz raja, svojom krivicom...dakle, da je Bog htio "da bude samo dobro", kako ti kazes, ne bi covjeku davao slobodnu volju...upravo koristenje covjekove slobodne volje je uzrok svih zala na svijetu...da ljudi volju koriste samo za dobro, zla na bi bilo...a na kraju, kad se racun bude svodio, svako ce odgovarati za ispravnost koristenja te slobodne volje i razuma...to je upravo ono sto ti je rekao i airwing, ali ti nisi shvatilaElizabeth_Bathory wrote:Nisi skontao sta sam htjela da kazem
Da je bog svemocan on bi sprijecio to zlo koje dolazi od nas samih. Ako bog nije svemocan moze li onda biti bog?
- black
Oci Ga ne gledaju gledanjem izravnim, vec Ga srca spoznaju preko istina vjerovanja. On je blizu stvarima, ali ne bliskošcu ticanja tjelesnog. On je daleko od njih, ali ne odvojenošcu. On govori, ali ne s razmišljanjem. On smjera, ali ne pripremanjem. On oblikuje, ali ne rukama. On je nevidljiv, ali Mu skritost nije pripisiva. On je velik, ali Mu oholost nije dodjeljiva. On sve vidi, ali Mu osjetilo nije pridjeljivo. On je samilostan, ali Mu slabost nije svojstvena. Lica se klanjaju pred velicinom Njegovom, a srca drhte od straha pred Njim.
-
janus
ako zlo dolazi od ljudi onda znachi da smo mi sami (polu)-shejtani. Ako smo mi jednim dijelom shejtani, to znachi, da je zhivot na zemlji pakao...ili?airwing wrote:Nisi primjetila da zlo nastaje i dolazi od ljudi a nije iskonski stvoreno?
-
Kwaheri
Janus,janus wrote:ako zlo dolazi od ljudi onda znachi da smo mi sami (polu)-shejtani. Ako smo mi jednim dijelom shejtani, to znachi, da je zhivot na zemlji pakao...ili?airwing wrote:Nisi primjetila da zlo nastaje i dolazi od ljudi a nije iskonski stvoreno?
dobro dos'o!
-
TIFA29
Citat sa druge teme:LudoALudjiJA wrote: za razliku od andjela iliti meleka, covjek ima zelje i nagone, a u odnosu na, recimo, zivotinje, ima razum...upravo taj razum, tj. slobodna volja, mu je dao i odgovornost...logicno je, da covjek nema slobodnu volju, ne bi mogao ni odgovarati nizasta...dakle, privilegija u odnosu na druga ziva bica, ali i odgovornost da razum ispravno upotrijebi...u pocetku su Adam i Eva bili u raju i raj je bio predvidjen za svo njihovo potomstvo, ali su se oglusili o Boziju zapovijest da ne kusaju vocke sa drveta mudrosti...tada su protjerani iz raja, svojom krivicom...dakle, da je Bog htio "da bude samo dobro", kako ti kazes, ne bi covjeku davao slobodnu volju...upravo koristenje covjekove slobodne volje je uzrok svih zala na svijetu...da ljudi volju koriste samo za dobro, zla ne bi bilo...a na kraju, kad se racun bude svodio, svako ce odgovarati za ispravnost koristenja te slobodne volje i razuma...to je upravo ono sto ti je rekao i airwing, ali ti nisi shvatila
Dali znas da svake godine umire mnogo vise ljudi od raznih bolesti, nego zbog ratova ili uopste ubistava. Godisnje umire oko 56 milliona ljudi zbog raznih bolesti. (Svake godine! I, uvijek iznova svake godine. Ta cifra je veca nego ukupan broj stradalih u drugom svjetskom ratu u 4 godine!) Od toga 17 miliona putem infekcija (statisticki gledano: svake dvije sekunde jedan covjek), skoro 15 miliona od raka, zatim slijede srcane bolesti, multiplaskleroza, reumatske bolesti itd. Svake godine oko 56 miliona. (Clanak, iz kojeg izvodim ovu statistiku mozes pogledati ovdje: http://www.mpg.de/bilderBerichteDokumen ... g20031121/ kao i ovdje: http://www.berlin-institut.org/pages/bu ... _welt.html - oba clanka su na njemackom jeziku)
I, gdje je tu krivica covjeka? Tko upravlja sa bolestima? Sotona? Ako da, uz cije odobravanje to onda cini? Bog je samo izmisljena hipoteza koja covjeku bi trebala pomoci prevazici problem vlastite egzistencije. Ili drugacije receno: Da mu pomogne naci smisao svojeg postojanja. No, kakav je to smisao postojanja da sluzis i plasis se tog Boga? Samo da bi bio bogojazan i s time navodno bolji covjek?
Jesi li pokusao nekada tjesiti osobu sto je rodjena bez vida, bez ruku ili sa neizlijecivom bolescu, ili nekog sto je umno bolestan u stilu: "Bog zna zasto si takav, ali ne brini. Sve ce ti se gore "pozlatiti. Ovdje se mucis, ali gore ce ti biti super."? Ili njegove roditelje?
P.S: Retrovirusi (najopasniji od svih virusa) kao i svi ostali virusi postoje duze od covjeka, duze i od dinosaurusa. Ali, naravno, za tebe vrijedi i dalje: upravo koristenje covjekove slobodne volje je uzrok svih zala na svijetu...da ljudi volju koriste samo za dobro, zla ne bi bilo. Zemljotrese, suse, potope itd. necemo ni spominati.
Dakle, svo zlo (kojem covjek nije uzrok) je "kazna" za nase grijehe? I covjeku sto bez ruku ili nogu, ili slijep se rodi ili mentalno zaostao? Zaista, Bog je Pravedan, Milostiv i On zna sta mi ne znamo. (Uvijek dobar odgovorSura Ali 'Imran, ajet 117: ono što u životu na ovome svijetu udijele slično je usjevu onih koji su se prema sebi ogriješili, koji vjetar pun leda pogodi i uništi ga. Ne čini njima Allah nepravdu, oni je sami sebi čine.
"Nichts trifft den Menschen an Schwäche, Krankheit, Sorge, Trauer, Schaden oder Gram, nicht einmal die Dorne, die ihn sticht, ohne dass Gott einen Teil seiner Sünden damit sühnt." (Bukhari)
Prijevod:
Nista ne pogadja covjeka od slabosti, bolesti, brige, zalosti, stete ili jada, pa ni trn koji ga ubode, a da s time Bog ne "naplacuje" dio njegovih grijeha. (Bukhari)
A, kazne? Mah, sto pitam? Zaista sam nepravedan i nezahvalan. Hebes djecaka ili curicu sto rode se bolesni (bez ruku, bez pameti, bez nogu, bez nosa, sa dvije glave ili spojenih glava, kicmi, stomaka i sl., ili sa neizlijecivom bolescu, alergicnim na svijetlost itd. itd.) pika se vecina... jel`de?Sura Ibrahim, ajet 34: i daje vam svega onoga što od Njega išćete, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali - Čovjek je, uistinu, nepravedan i nezahvalan.