Najznacajnija bosanska licnost 20. stoljeca
-
basta sljezove boje
ako cemo Santica onda mozda i Ducica? Rodjen je u Trebinju ... evo nesto od Santica ... domoljubnoSijuksA wrote:Kakav crni Kulin, Gradascevic ... da ti nisi malo zalutao... 20. vijek je tema.
...
Aleksa Santic.
...
MOJA OTADŽBINA
Ne plačem samo s bolom svoga srca
Rad zemlje ove uboge i gole;
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca.
Ovdje, u bolu srca istrzana,
Ja nosim kletve svih patnji i muka,
I krv što kapa sa dušmanskih ruka
To je krv moja iz mojijeh rana.
U meni cvile duše miliona -
Moj svaki uzdah, svaka suza bona,
Njihovim bolom vapije i ište.
I svuda gdje je srpska duša koja,
Tamo je meni otadžbina moja,
Moj dom i moje rođeno ognjište.
1908.
ALEKSA ŠANTIĆ
- buzzer
Muhamed Mesic
Born on August 8, 1984, in Tuzla, Bosnia-Herzegovina
Always believing that we have no other world than the one we live in, Muhamed
was keen on getting to know other cultures from early on. This has allowed him to, at
age 21, speak – apart from his mother Bosnian/Croatian – English, French, German,
Italian, Spanish, Portuguese, Norwegian, Swedish, Danish, Romanian, Slovak,
Macedonian, Slovenian and Dutch fluently; meanwhile he can also communicate in
Hungarian, Albanian, Basque, Finnish, Czech, Icelandic, Bulgarian and get along
in Arabic, Polish, Japanese, (Scottish) Gaelic, Catalan, Hebrew, Greek, Kiswahili,
Estonian, Russian, Hindi, Tagalog and Turkish. And, not forgetting about one-fifth of
the world’s population, Muhamed is now learning Mandarin Chinese.
After graduation from Upper Secondary Technical School in his home city, Muhamed
came to study at the University of Vienna in 2002, where he is about to graduate from
Law School. There, he has specialized in public international law and international
relations, while also taking an elective minor in East Asian studies.
From 2004 to 2006, Muhamed was a member of the Tuzla City Council. Elected at age
20, he was the youngest official elected by popular vote in Bosnia-Herzegovina. In
2001, the newly elected Mayor of Tuzla, Jasmin Imamovic, has chosen Muhamed – then
17 – to be his advisor on youth, development and international relations. As part of the
City’s administration team, Muhamed has contributed to various projects, such as the
“resurrection” of Lake Pannonia – the restoration of a ten million-year old lake in the
City Centre forgotten, which now is the world’s only salt lake with a beach in the city
centre. He further helped create attractive investment conditions in the city, and has
been project officer of various projects involving the city, including “Creative Cities”,
the European Forum of Local Authorities, the South East Europe City Network,
the Charter of Human Rights in Cities, and others. He remains committed to the
creation of better living conditions for the citizens of Tuzla, an oasis of progress in post-
war Bosnia-Herzegovina.
In 2004, Muhamed was one of the founders of Youth of Tuzla (Mladi Tuzle), an
association of the young (and young-at-heart) committed to developing a better future to
the youth of the area. Cultural, social and environmental projects followed. Muhamed
was himself Co-chairman of the Session on Education at the European Youth Peace
Summit in Sarajevo, and he was elected Ambassador of the World Youth Peace
Summit. He has organized several international youth exchanges and has lectured,
spoken and participated in various international, European and regional youth fora.
Muhamed was also a collaborator to the Board of Editors of the “Atlas of the XXth
Century”, which was the biggest educational publishing project in post-war Bosnia-
Herzegovina. Receiver of various awards, Muhamed claims the “Teenager of the Year”
in Tuzla to be his favourite one.
If he’s not active in one of his projects, Muhamed enjoys volunteering with Aids Hilfe
Wien, Vienna’s association for support of HIV-positive persons, as well as playing
soccer, reading, listening to African beats and dreaming of his next world journey.
Since June 2005, Brainswork – Ideas in Progress has been helping Muhamed
achieve his goals. We are proud to announce him as our scholarship receiver.
Born on August 8, 1984, in Tuzla, Bosnia-Herzegovina
Always believing that we have no other world than the one we live in, Muhamed
was keen on getting to know other cultures from early on. This has allowed him to, at
age 21, speak – apart from his mother Bosnian/Croatian – English, French, German,
Italian, Spanish, Portuguese, Norwegian, Swedish, Danish, Romanian, Slovak,
Macedonian, Slovenian and Dutch fluently; meanwhile he can also communicate in
Hungarian, Albanian, Basque, Finnish, Czech, Icelandic, Bulgarian and get along
in Arabic, Polish, Japanese, (Scottish) Gaelic, Catalan, Hebrew, Greek, Kiswahili,
Estonian, Russian, Hindi, Tagalog and Turkish. And, not forgetting about one-fifth of
the world’s population, Muhamed is now learning Mandarin Chinese.
After graduation from Upper Secondary Technical School in his home city, Muhamed
came to study at the University of Vienna in 2002, where he is about to graduate from
Law School. There, he has specialized in public international law and international
relations, while also taking an elective minor in East Asian studies.
From 2004 to 2006, Muhamed was a member of the Tuzla City Council. Elected at age
20, he was the youngest official elected by popular vote in Bosnia-Herzegovina. In
2001, the newly elected Mayor of Tuzla, Jasmin Imamovic, has chosen Muhamed – then
17 – to be his advisor on youth, development and international relations. As part of the
City’s administration team, Muhamed has contributed to various projects, such as the
“resurrection” of Lake Pannonia – the restoration of a ten million-year old lake in the
City Centre forgotten, which now is the world’s only salt lake with a beach in the city
centre. He further helped create attractive investment conditions in the city, and has
been project officer of various projects involving the city, including “Creative Cities”,
the European Forum of Local Authorities, the South East Europe City Network,
the Charter of Human Rights in Cities, and others. He remains committed to the
creation of better living conditions for the citizens of Tuzla, an oasis of progress in post-
war Bosnia-Herzegovina.
In 2004, Muhamed was one of the founders of Youth of Tuzla (Mladi Tuzle), an
association of the young (and young-at-heart) committed to developing a better future to
the youth of the area. Cultural, social and environmental projects followed. Muhamed
was himself Co-chairman of the Session on Education at the European Youth Peace
Summit in Sarajevo, and he was elected Ambassador of the World Youth Peace
Summit. He has organized several international youth exchanges and has lectured,
spoken and participated in various international, European and regional youth fora.
Muhamed was also a collaborator to the Board of Editors of the “Atlas of the XXth
Century”, which was the biggest educational publishing project in post-war Bosnia-
Herzegovina. Receiver of various awards, Muhamed claims the “Teenager of the Year”
in Tuzla to be his favourite one.
If he’s not active in one of his projects, Muhamed enjoys volunteering with Aids Hilfe
Wien, Vienna’s association for support of HIV-positive persons, as well as playing
soccer, reading, listening to African beats and dreaming of his next world journey.
Since June 2005, Brainswork – Ideas in Progress has been helping Muhamed
achieve his goals. We are proud to announce him as our scholarship receiver.
-
basta sljezove boje
nije mi jasno kako se ovaj Muhamed uklapa u "najznacajniju licnost 20. vijeka" kad je 2000. godine imao 16 godina???
-
basta sljezove boje
imala je BiH u 20. stoljecu i nekoliko odlicnih politicara, ali sve prije 1990.
Branko Mikulic prvi strateg "misli lokalno, djeluj globalno", napravio od rodnog Bugojna cudo socijalisticke ekonomije (a ovi danasnji ga unistili), doveo ZOI u Sarajevo 1984 (sto ovi danasnji nisu uspjeli), ...
Dzemal Bijedic covjek koji je zivio i bio BiH - apsolutni politicki genij, covjek koji je ekonomski modernizirao BiH i vodio izvanrednu vanjsku politiku, bio bi vjerojatno i Titov nasljednik
Rodoljub Colakovic, politicki superstar, spanski borac, osnivac lista "Oslobodjenje", prevodilac "Kapitala", pisac, na ZAVNOBiH-u potpisao rodni list BiH (granice sa Berlinskog kongresa)
ko ne spada nikako:
- Djuro Pucar Stari - poklonio Sutorinu (drugi izlaz na more) Crnoj Gori
- nacionalni politicari
- losi politicari
Branko Mikulic prvi strateg "misli lokalno, djeluj globalno", napravio od rodnog Bugojna cudo socijalisticke ekonomije (a ovi danasnji ga unistili), doveo ZOI u Sarajevo 1984 (sto ovi danasnji nisu uspjeli), ...
Dzemal Bijedic covjek koji je zivio i bio BiH - apsolutni politicki genij, covjek koji je ekonomski modernizirao BiH i vodio izvanrednu vanjsku politiku, bio bi vjerojatno i Titov nasljednik
Rodoljub Colakovic, politicki superstar, spanski borac, osnivac lista "Oslobodjenje", prevodilac "Kapitala", pisac, na ZAVNOBiH-u potpisao rodni list BiH (granice sa Berlinskog kongresa)
ko ne spada nikako:
- Djuro Pucar Stari - poklonio Sutorinu (drugi izlaz na more) Crnoj Gori
- nacionalni politicari
- losi politicari
- Pasiflora
E moj Bosanac. Eto ti ga ukalja. Pa zar se ne mogase sjetiti ni jednog ko je s tobom bio u rovu, nekoga iz kafane, iz mahale, vec bas Dudakovica. Jesi li ti ikad imao priliku razgovarati sa tim covjekom? Pa taj je neuracunljiv. On je za bolnice. Ako takvu licnost proglasimo licnoscu stoljeca, mozemo i BiH oazom budala.Bosanac_21 wrote:Nije dugo trajalo da se i ova tema ukalja
Za mene je to i Dudakovic,
-
Gnjuscic
Za "valterbranisarajevo":
Sa najvećim dijelom tvog spiska se slažem, ama otkud Dr. Kecmanović. Jel' ti to misliš na Dr. Vojislava Kecmanovića - Đedu
, ili misliš na Dr. Nenada Kecmanovića koji je u utrci za predsjednika BiH isfiltriran, pa zapucao za Beograd, gdje je otkrio pravo lice. Prije toga je svojim masnim, ljepljivim glasom davao političke lekcije javnosti u BiH, baš u vrijeme uoči prvih izbora ? 
Sa najvećim dijelom tvog spiska se slažem, ama otkud Dr. Kecmanović. Jel' ti to misliš na Dr. Vojislava Kecmanovića - Đedu
- Bosanac_21
Da je takav kako ti pises mrzila bi ga cijela Bosanska Krajina, pa i cjelasitno wrote:E moj Bosanac. Eto ti ga ukalja. Pa zar se ne mogase sjetiti ni jednog ko je s tobom bio u rovu, nekoga iz kafane, iz mahale, vec bas Dudakovica. Jesi li ti ikad imao priliku razgovarati sa tim covjekom? Pa taj je neuracunljiv. On je za bolnice. Ako takvu licnost proglasimo licnoscu stoljeca, mozemo i BiH oazom budala.Bosanac_21 wrote:Nije dugo trajalo da se i ova tema ukalja
Za mene je to i Dudakovic,
Bosna i Hercegovina i na to svi borci Armije BiH ubrajajuci i 5. Korpus.
Taj se covjek nastoji da ponizi i omalovazi zbog video propagande rs-a.
Inace ti koji ga i blate su isti oni koji su na stotine hiljada ljudi izvrsili agresiju,
pa ih strpali pod zemlju a da im se nezna ni trag.
Odigrao je veliku ulogu sa svim borcima u odbrani Bihaca, to mu nece
Bosanski Krajisnici zaboraviti, ako ce Sarajlije ponizivati Aliju, ne mora to da
znaci da ce i ostali poniziti svakog drugog.
- valterbranisarajevo
Gnjuscic wrote:Za "valterbranisarajevo":
Sa najvećim dijelom tvog spiska se slažem, ama otkud Dr. Kecmanović. Jel' ti to misliš na Dr. Vojislava Kecmanovića - Đedu, ili misliš na Dr. Nenada Kecmanovića koji je u utrci za predsjednika BiH isfiltriran, pa zapucao za Beograd, gdje je otkrio pravo lice. Prije toga je svojim masnim, ljepljivim glasom davao političke lekcije javnosti u BiH, baš u vrijeme uoči prvih izbora ?
Ups! Naravno na prvog predsjednika ZAVNOBIH-a Dr. Vojislava Kecmanovića.
btw Nije direktno tema, ali hajmo usput nabrojati koji su Bosanci i Hercegovci osvojili olimpijske medalje - neka se i to zna, ja sam se sjetio nekih..Zna li neko još nekoga?
-
basta sljezove boje
jos nekoliko prijedloga
Alija Sirotanovic - heroj rada
Hajrudin Krvavac - redatelj
Izet Sarajlic - pjesnik (Sarajevo, rodjeni 23., strijeljani 42., ...)
Mak Dizdar - pjesnik (Modra rijeka, Gorcin, ...)
Zuko Dzumhur - hodoljubac
nekoliko kandidatkinja
Gertruda Munitic, Ljiljana Molnar-Talajic, Silvana Armenulic - pjevacice
Vahida Maglajlic - heroina iz Drugog svjetskog rata iz Banje Luke
Ravijojla Rava Jankovic - sarajevska heroina iz Drugog svjetskog rata
Radojka Lakic - heroina iz Mrkonjic Grada
Marija Bursac - cuvena "Marija sa Prkosa"
Mika Bosnic - djevojcica iz Drvara koja je skinula cebe sa tenka
Alija Sirotanovic - heroj rada
Hajrudin Krvavac - redatelj
Izet Sarajlic - pjesnik (Sarajevo, rodjeni 23., strijeljani 42., ...)
Mak Dizdar - pjesnik (Modra rijeka, Gorcin, ...)
Zuko Dzumhur - hodoljubac
nekoliko kandidatkinja
Gertruda Munitic, Ljiljana Molnar-Talajic, Silvana Armenulic - pjevacice
Vahida Maglajlic - heroina iz Drugog svjetskog rata iz Banje Luke
Ravijojla Rava Jankovic - sarajevska heroina iz Drugog svjetskog rata
Radojka Lakic - heroina iz Mrkonjic Grada
Marija Bursac - cuvena "Marija sa Prkosa"
Mika Bosnic - djevojcica iz Drvara koja je skinula cebe sa tenka
-
basta sljezove boje
odjeljenje sport (vrlo vazno, u portugalskoj anketi najvaznijeg Portugalca svih vremena medju prvih 20 su bili Eusebio, C. Ronaldo i J. Mourinho).
dakle, BMV (Bajevic, Maric, Vladic), Halilhodzic, Susic, Ferhatovic, Bazdarevic, Katalinic, Katalinski, Osim ... Delibasic, Bukva, ...
Sead Alihodzic, Sarajlija koji je vozio Formulu 1 u vrijeme Nelsona Piqueta, povrijedio se u Silvestoneu i morao prekinuti karijeru
dakle, BMV (Bajevic, Maric, Vladic), Halilhodzic, Susic, Ferhatovic, Bazdarevic, Katalinic, Katalinski, Osim ... Delibasic, Bukva, ...
Sead Alihodzic, Sarajlija koji je vozio Formulu 1 u vrijeme Nelsona Piqueta, povrijedio se u Silvestoneu i morao prekinuti karijeru
- valterbranisarajevo
Evo još nekih osvajača olimpijskih medalja
Muhamed Mujić Fudbal
Ibro Biogradlić Fudbal
Branko Stanković Fudbal
Zlatan Arnautović Rukomet
Svetlana Kitić Rukomet
Jasna Merdan Kolar Rukomet
Mirza Delibašić Košarka (2 medalje)
Mara Lakić Košarka
Raza Mujanović Košarka
Vesna Bajkuša Košarka
Slađana Golić Košarka
Ratko Radovanović Košarka
Nebojša Popović Rukomet
Miodrag Karalić Rukomet
Izmješano zlatne, srebrene i bronzane.
Sa olimpijskog aspekta Kindže je nenadmašan.
Čini mi se da je kao grad Banja Luka nenadmašna 6 medalja ako sam dobro izbrojao.
Muhamed Mujić Fudbal
Ibro Biogradlić Fudbal
Branko Stanković Fudbal
Zlatan Arnautović Rukomet
Svetlana Kitić Rukomet
Jasna Merdan Kolar Rukomet
Mirza Delibašić Košarka (2 medalje)
Mara Lakić Košarka
Raza Mujanović Košarka
Vesna Bajkuša Košarka
Slađana Golić Košarka
Ratko Radovanović Košarka
Nebojša Popović Rukomet
Miodrag Karalić Rukomet
Izmješano zlatne, srebrene i bronzane.
Sa olimpijskog aspekta Kindže je nenadmašan.
Čini mi se da je kao grad Banja Luka nenadmašna 6 medalja ako sam dobro izbrojao.
-
saki
Iz moje uliceVahida Maglajlic - heroina iz Drugog svjetskog rata iz Banje Luke
+ Zlatan Ibrahimovic, kajakas Minhen 1972 ili Montreal 76Čini mi se da je kao grad Banja Luka nenadmašna 6 medalja ako sam dobro izbrojao. Smile
+ Tomo Knez, fudbaler Rim 1962
Last edited by saki on 29/05/2007 00:13, edited 2 times in total.
- Prozor
#91 Re: Najznacajnija bosanska licnost 20. stoljeca
No sikirikibandit wrote:Malo sam se zanio .... sori ....Prozor wrote:20. stoljece.bandit wrote: Izaberi: Kulin Ban, Tvrtko Kotromanic I, Gazi HusrevBeg, Mehmed-Pasa Sokolovic, Husein Kapetan Gradascevic, dr. Mehmed Spaho itd. ...zato glasam za dr. Mehmeda Spahu ....
-
forza milan
de ba ljudi vratite se na temu
kako glasi naslov
najznacajnija licnost
a ne licnost
citam postove i smijem se
isto ko da se radi o takmicenju pod nazivom ko ce iscupat vise likova iz naftalina
ona navodi nekakvu malu koja je u onom ratu skinula deku s tenka
i eto ona najznacajnija licnost u 20. stoljecu
daj uozbiljite se malo
ili ovaj nakve kajakase sto su se samo pojavili na olimpijadi, pa sejo bukva i sl
vi od svake teme morate napravit cirkus
kako glasi naslov
najznacajnija licnost
a ne licnost
isto ko da se radi o takmicenju pod nazivom ko ce iscupat vise likova iz naftalina
daj uozbiljite se malo
ili ovaj nakve kajakase sto su se samo pojavili na olimpijadi, pa sejo bukva i sl
- valterbranisarajevo
Treneri:
Miroslav Brozović again - donio prvu sportsku šampionsku titulu u BiH.
Bogdan Tanjević - donio prvu titulu evropskog šampiona u BiH
Pero Janić - trener koji je sa Borcem postao evropski prvak u rukometu
Miki Vuković - trener koji je sa Jedinstvo-Aidom postao evropski prvak u ženskoj košarci.
Neki od njih nisu rodjeni u BiH ali bi bilo nekorektno da ih zaboravimo..
Miroslav Brozović again - donio prvu sportsku šampionsku titulu u BiH.
Bogdan Tanjević - donio prvu titulu evropskog šampiona u BiH
Pero Janić - trener koji je sa Borcem postao evropski prvak u rukometu
Miki Vuković - trener koji je sa Jedinstvo-Aidom postao evropski prvak u ženskoj košarci.
Neki od njih nisu rodjeni u BiH ali bi bilo nekorektno da ih zaboravimo..
- Prozor
forza milan wrote:de ba ljudi vratite se na temu
kako glasi naslov
najznacajnija licnost
a ne licnost
daj uozbiljite se malo
- valterbranisarajevo
U pitanju su osvajači olimpijskih medalja. Mislim da ćemo se načekati dok neko ponovi njihov uspjeh.
-
forza milan
ozbiljnosaki wrote:Kajaks osvojio zlato, haj tiili ovaj nakve kajakase sto su se samo pojavili na olimpijadi, pa sejo bukva i sl
svaka mu cast
ja sam se sad malo prosuo ali opet ne moze bit najznacajnija licnost u 20. stoljecu
mozda u svom gradu moze ali u BiH fakat ne moze
joj pisem i smijem se
prvo sebi, radi kajakasa pa onda licnostima
dakle, takmicenje se nastavlja
pa eto da i ja ucestvujem
za mene je najznacajnija licnost u 20. stoljecu temza dervoz, zena napravila na stotine hiljada mehlem i izlijecila nebrojeno ljudi
sto da ne
- valterbranisarajevo
Teško ćemo mi jednoglasno izabrati najznačajniju ličnost, ali ovo je lijepa prilika da na trenutak iz zaborava vratimo mnoge značajne ličnosti koje su obilježile politički, kulturni i sportski život BiH i u tome može biti vrijednost ove teme.