Prozor wrote:chuchumbamayumbe wrote:Prozor wrote:
Ovo je tjeralo Srbe? :S
Ovo Caco nikad nije vik´o, on je bio gangster i nije im´o pojma za Islam. Ovo se deralo po srednjoj Bosni, Zenica i Maglaj i ta podrucja.... I to najvise 7. mb i El-m...
Nije vikao Caco, vikali Cacini... I njima slicni...Sto od njih napravise sehide poslije rata, a bili su obicni kriminalci i ratni profiteri, da ne kazem ratni zlocinci. A i to za ostale krajeve Bosne, i tamo su to furali.
A to ko je otjerao Srbe, iskreno mislim da ih se vecina nije osjecala sigurno (recimo u Zenici). Prvenstveno zbog cetnicka, a u istoj, mozda jos vecoj mjeri, zbog mudzahedina i slicnih ekstremnih vjerskih grupacija koje nisu imale nikakve veze sa idejom samostalne, cjelovite i zajednicke Bosne i Hercegovine. Zenica, Sarajevo, Maglaj...Sve je to Bosna i Hercegovina.
Ja sam bio cijelog rata u Sarajevu i NIJEDNOM nisam cuo ni od koga da Cacini vicu "za koga - za Allaha! protiv koga - protiv vlaha!" ili obratno. Njih nije interesovao Islam niti Allahova zelja uopce, jedini razlog sto su vrsili zlocine su vrsili je sto im je Caco bio komandant, koji je svojim odlicnim vodjenjem rata mogao postati nesto ali je sve unistio kriminalnim mentalitetom i zlocinima.
Srbe niko nije tjerao, nije valjda da nasjedas na price sa Srne? Pa evo moja zgrada je izgubila sve Srbe u prvoj sedmici rata osim dvije familije, te sedmice nije bilo ni Cace, ni "protiv vlaha" ni nicega. Cak ni vojske bosanske u bilo kom smislu. Srbi sto su otisli su otisli jer ih pozvao SDS i rekao da ce to sve bit opet njihovo cim oni to "junacki" osvoje i "junacki" "sklone" mrske Bosnjake. Tu su se za*ebali i tako ostali na Palama... A neki su otisli jer su nasjeli na propagandu da ce ih se klati i vise vjerovali Srni i Karadzicu nego najblizim prijateljima i ljudima sa kojima su odrasli...
Slucaji protjerivanja se jesu desavali, na osnovi "petokolonas" kad neko uperi prstom i to je istina ali to se desavalo i drugima u Sa i od svih Srba sto su otisli iz Sarajeva 0.5% je protjerano.
Ista stvar sa Srednjom Bosnom. Samo u Kaknju ostalo 500 srpskih porodica, i ti ces reci da su oni eto mogli ostat a ostale su protjerali? Daj mi primjer u Podrinju gdje je ostao JEDAN JEDINI Bosnjak a ne hiljade kol´ko ih je ostalo u Sarajevu Srba...
Mudzahedini su bili greska, ali ako cu birat izmedju mudzahedina i Dodika brate zagrlicu mudjosa k´o najdrazeg brata. Sve se moze kritikovati i za sve se moze reci istina ali nemoj iznositi price da su Srbi "Protjerivani" ili da su isli smo ih mi toboze ugrozavali. Ni ja nisam volio poklice "protiv vlaha..." ali nebi nikada zbog tog idiotluka izdao RBIH i stao na cetnicku stranu!!!!
Machak,
Izvini ako sam rekao da su Srbi protjerani. Nisam mislio tako, mislio sam reci da su otisli zato sto se nisu osjecali sigurnim, tj osjecali su se ugrozenima. Bilo od Cace, bilo od Cele, bilo od mudzahedina, a ponajprije od cetnika.
To za 500 srpskih porodica u Kaknju, daj Boze i hvala Bogu da ima takvih primjera (tj. izuzetaka).
Porediti tragediju Bosnjackog stanovnistva iz Podrinja, Krajine, svih dijelova BiH, sa odlaskom Srba na ovaj ili onaj nacin, mi nije bio cilj niti se to moze porediti. To je glupost. Nad Bosnjacima je vrsen genocid, nad Srbima nije.
Sto se tice Cace i kompanije, oni su imali podrsku vrha BiH sve dok im je to odgovaralo, tako bi i ostalo da Caco nije poceo uzimati i njihove sinove i terorisati i njih, naravno kada mu je preostalo nedovoljno ne-Bosnjaka. Opet ponavljam, Caco je imao dozvolu da radi to sto je radio, i vrh je znao sta Caco radi i to mu tolerisao, sve do jednog momenta. Za povike Cacinih bojovnika znam iz prve ruke, tako da je irelevanto (bar za mene) da li si ti to cu ili nisi (vjerovatno nisi), jer vise vjerujem svome jaranu nego tebi, bez uvrede.
Na kraju, Armija koja je iznikla iz bosanskog naroda, koja je u pocetku imala veliki procenat Srba, Hrvata i ostalih koji su stali na branik Bosne i Hercegovine, vremenom je prerasla u vecinsku muslimansku/bosnjacku Armiju, sa veoma malim procentom ne-Bosnjaka. Ne vjerujem da su te patriote bile otjerane (ne znam kako vec da se pravilono izrazim a da me se pogresno ne protumaci) cetnickom propagandom ili slicnim stvarima. Vecina tih ljudi patriota je otisla iz Armije kada je shvatila da ona prerasta u Armiju jednog naroda, u Armiju na cijem celu su se nalazili nesposobni SDA kadrovi i slicne podobne spodobe, u Armiju o cijoj su se logistici brinuli polupismeni kadrovi, u sve ono za sto oni nisu krenuli da se bore i ginu. Zao mi je sto je tako ispalo, ali je za to kriv vrh iz Sarajeva, na celu sa rahmetli Alijom koji je sve znao, a slabo sta cinio.
Poznajem vise raje (ne-Bosnjaka) koji su otisli vani i koji vole Bosnu i pate za njom, nego onih koji su otisli na "drugu stranu". Mozda bi ovi ljudi ovdje i voljeli da se oni vrate, ali jednostavno, ovo vise nije zemlja za njih. Bas kao ni za vecinu normalnih ljudi koji su ovdje ostali.