Sto su to tzv. muslimanska imena?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote:
Maksim wrote:
Znas li ti da su Bosnjaci jedini koji nemaju nista svoje izuzev jezika?

kako nemaju... niko nema komšija... ko Bošnjaci...
aferim :D
babanovac

Post by babanovac »

Uskoro u modu ulaze malezijska imena,cim krene Bosmal sa Vc projektom.

A predsjednik im je,ako se ne varam:

Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail.
Maksim

Post by Maksim »

Orbini wrote:Kako god je nemoguce definisati "muslimansko ime", tako je nemoguce definisati i "moderno muslimansko ime".

Tkzv. muslimanska imena nose i arapski krscani i jos se selame.

Radi se o obicaju, jednom historijskom procesu gdje se sirenjem vjere provuce i kultura, tradicija,... zemlje ili naroda odakle vjera potice.

Pa su se u nove muslimanske narode usla imena arapske, persijske tradicije,... kao sto su u nove krscanske narode usla imena starokrscanske tradicije iz Judeje(Petar, Pavle, Jakob, Marko, Ivan,...)
I ne samo imena. Uzmi napr. ishranu danasnjih budista, Hare Krisna,... po Zapadu. Umjesto domacih vegeterijanskih jela, radije preferiraju egzoticna vegeterijanska jela iz Indije, Istoka,...

Dakle, samo tradicija, obicaj, i odraz ljudske povrsnosti.

E, pitanje je zasto su Turci, Albanci,... sacuvali svoaj izvorna imena a Bosnjaci nisu.
Turci, Albanci,.. su ipak imali svoj unikatan jezik koji ih je razdvajao od ostalih naroda, i jednoobraznost u vjeri.

U Bosni prije Turaka imas tri religije krscanskog korijena, dolaskom Turaka opet imas tri religije gdje su sad dvije krscanskog korijena a jedna je islam. A svi pricaju isti jezik i imaju dosta slicnu kulturu. Zato je doslo do spontane diferencijacije koja se najvise ogledala u imenima. Islam je popred novih vjerskih nacela donio i novu crtu civilizacije.

Pa i pored toga, Bosnjaci nisu tek kopirali neku stranu kulturu, vec su je prilagodili svom nacinu zivota. I onda imamo godisnja okupljalista muslimana na otvorenom po fiksnom kalendaru(Ajvatovac napr.) koji je prije bilo mnogo vise i koaj su bila unikatna u muslimanskom svijetu. Postoji niz zapisa kako su Bosnjaci proizvodili i trosili niz razlicitih alkoholnih pica sve vjekove turske vladavine. Kao i niz recepata - jedan od tih je rakija ramazanija koju su trosili samo imami. A imena su opet prosla kroz domace filtriranje pa imamo fenomen tkzv. skracenog imena. Mujo,Suljo, Huso,..... koje spominje i Celebija 1600 i neke i cudi se tome.

Novo doba je donijelo samo vise informacija o svijetu, prosirilo vidike,... pa su muslimani culi i za neka druga imena koja su im zvucala muslimanski: Indira, Sabina, Omar, Jasmin, .....

Teoretski - Bosnjaci mogu mirne duse koristiti i imena slavenskog korijena jer im je i jezik slavenski: Zoran, Branimir, Dragan,.... kao sto vec koriste Bisera, Zlatan,.... jer Islam nije propisao da imena moraju imati arapski korijen - propisao je samo da su lijepa i lako izgovorljiva.

Ali, obicaj je obicaj, i sa mahalom se mora biti dobar - pa kakva god da je.
Ovo je veoma dobar tekst, Orbini.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Maksim wrote:
Orbini wrote:Kako god je nemoguce definisati "muslimansko ime", tako je nemoguce definisati i "moderno muslimansko ime".

Radi se o obicaju, jednom historijskom procesu gdje se sirenjem vjere provuce i kultura, tradicija,... zemlje ili naroda odakle vjera potice.

Pa su se u nove muslimanske narode usla imena arapske, persijske tradicije,... kao sto su u nove krscanske narode usla imena starokrscanske tradicije iz Judeje(Petar, Pavle, Jakob, Marko, Ivan,...)
I ne samo imena. Uzmi napr. ishranu danasnjih budista, Hare Krisna,... po Zapadu. Umjesto domacih vegeterijanskih jela, radije preferiraju egzoticna vegeterijanska jela iz Indije, Istoka,...

E, pitanje je zasto su Turci, Albanci,... sacuvali svoaj izvorna imena a Bosnjaci nisu.
Turci, Albanci,.. su ipak imali svoj unikatan jezik koji ih je razdvajao od ostalih naroda, i jednoobraznost u vjeri.

U Bosni prije Turaka imas tri religije krscanskog korijena, dolaskom Turaka opet imas tri religije gdje su sad dvije krscanskog korijena a jedna je islam. A svi pricaju isti jezik i imaju dosta slicnu kulturu. Zato je doslo do spontane diferencijacije koja se najvise ogledala u imenima. Islam je popred novih vjerskih nacela donio i novu crtu civilizacije.

Pa i pored toga, Bosnjaci nisu tek kopirali neku stranu kulturu, vec su je prilagodili svom nacinu zivota. I onda imamo godisnja okupljalista muslimana na otvorenom po fiksnom kalendaru(Ajvatovac napr.) koji je prije bilo mnogo vise i koaj su bila unikatna u muslimanskom svijetu. Postoji niz zapisa kako su Bosnjaci proizvodili i trosili niz razlicitih alkoholnih pica sve vjekove turske vladavine. Kao i niz recepata - jedan od tih je rakija ramazanija koju su trosili samo imami. A imena su opet prosla kroz domace filtriranje pa imamo fenomen tkzv. skracenog imena. Mujo,Suljo, Huso,..... koje spominje i Celebija 1600 i neke i cudi se tome.

Novo doba je donijelo samo vise informacija o svijetu, prosirilo vidike,... pa su muslimani culi i za neka druga imena koja su im zvucala muslimanski: Indira, Sabina, Omar, Jasmin, .....

Teoretski - Bosnjaci mogu mirne duse koristiti i imena slavenskog korijena jer im je i jezik slavenski: Zoran, Branimir, Dragan,.... kao sto vec koriste Bisera, Zlatan,.... jer Islam nije propisao da imena moraju imati arapski korijen - propisao je samo da su lijepa i lako izgovorljiva.

jos samo da shvatis da s ti postovi fasisticki, pa da se potrudis da ne budu....
Downunda

Post by Downunda »

Kid_A wrote:
Maksim wrote:
Kid_A wrote:Bogoljub je lijepo ime...

Ali me isuvishe asocira na narod koji je izvrsio genocid nad muslimanima...

I to vishe puta ...
Pazi, to ti ne mijenja identitet. Ime Milan ima i kod Srba i kod Hrvata..... jel se to treba odreci svoga imena jer ga nosi i narod agresor-protivnik? Turci su cak preko 400 godina vladali Bosnom..... radi se o okupatorima..... na sto li to neke asocira pa da djeci davaju njihova imena?
Osmanlije su jedina svjetla tacka u historiji ove napachene zemlje ...
Zaboravio si staviti smješka na kraju svoje izjave, jer se duboko nadam da je ova tvoja izjava bila ironična i da si samo htio da nas nasmiješ!
Kid_A

Post by Kid_A »

Downunda wrote:
Kid_A wrote:
Maksim wrote: Pazi, to ti ne mijenja identitet. Ime Milan ima i kod Srba i kod Hrvata..... jel se to treba odreci svoga imena jer ga nosi i narod agresor-protivnik? Turci su cak preko 400 godina vladali Bosnom..... radi se o okupatorima..... na sto li to neke asocira pa da djeci davaju njihova imena?
Osmanlije su jedina svjetla tacka u historiji ove napachene zemlje ...
Zaboravio si staviti smješka na kraju svoje izjave, jer se duboko nadam da je ova tvoja izjava bila ironična i da si samo htio da nas nasmiješ!
Mislim da nikad nisam bio ozbiljniji.
Maksim

Post by Maksim »

Bosanac sa dna kace wrote:
Maksim wrote:

jos samo da shvatis da s ti postovi fasisticki, pa da se potrudis da ne budu....
Nigdje veze s politikom..... kad ce ljudi poput tebe prestati svakog kad nemaju argumenata nazivati fasistom? Ja i da npr. jesam fasist, ti bi opet bio 3 puta veci fasist od mene. Imas preko 3000 postova i tu ima sigurno kamaru bisera pa da ja tebe nazovem jednostavno naci-fasistom, nacionalsocijalistom, vehabijom, radikalnim nacionalistom itd...... a tko zna, mozda i jesi nesto od ovog.
Šandor

Post by Šandor »

Maksim wrote:Nigdje veze s politikom..... kad ce ljudi poput tebe prestati svakog kad nemaju argumenata nazivati fasistom? Ja i da npr. jesam fasist, ti bi opet bio 3 puta veci fasist od mene. Imas preko 3000 postova i tu ima sigurno kamaru bisera pa da ja tebe nazovem jednostavno naci-fasistom, nacionalsocijalistom, vehabijom, radikalnim nacionalistom itd...... a tko zna, mozda i jesi nesto od ovog.
Kad smo već kod bisera....jedan od tvojih najvećih je tvrdnja da je poslanik Muhamed osvajao Egipat i Španiju. A čovjek preselio 3 decenije prije osvajanja Egipta po gregorijanskom kalendaru. :D
lisabonne

Post by lisabonne »

Šandor wrote:
Maksim wrote:Nigdje veze s politikom..... kad ce ljudi poput tebe prestati svakog kad nemaju argumenata nazivati fasistom? Ja i da npr. jesam fasist, ti bi opet bio 3 puta veci fasist od mene. Imas preko 3000 postova i tu ima sigurno kamaru bisera pa da ja tebe nazovem jednostavno naci-fasistom, nacionalsocijalistom, vehabijom, radikalnim nacionalistom itd...... a tko zna, mozda i jesi nesto od ovog.
Kad smo već kod bisera....jedan od tvojih najvećih je tvrdnja da je poslanik Muhamed osvajao Egipat i Španiju. A čovjek preselio 3 decenije prije osvajanja Egipta po gregorijanskom kalendaru. :D

Nije on ali jesmo MI njegovi sljedbenici
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Šandor wrote:
Potrazi malo postove biscanke84 :-) Zna ona i bolje :D
Kel'Thalas

Post by Kel'Thalas »

Složio bih se s tobom Maxime,iako sam islamski fundamentalista :D

Volio bih da mi se sin zove Tvrtko al ću bit meta ismijavanja i podrugivanja a i stariji će me kudit.Moji me kritikuju 'diš sine ditetu dat vlaško ime' :roll: ,onda ja počnem nije to vlaško to je ime prvog bosanskog kralja al ne pali. (mada svi zajedno ne uđu u đamiju godišnje koliko ja dnevno).

Pročito sam negdje (nisam siguran jel hadis) da je muslimansko ime svako lijepo ime.
Maksim

Post by Maksim »

Šandor wrote:
On je krenuo u osvajanja a njegovi nasljednici su samo nastavili njegov program. To je fakt.

Thalas, nadijevaj djetetu ime koje ti je volja. Ja pricam o jednom drustvenom pitanju, pogotovo u doba (krivo) preporodjenog bosnjastva. Ako si Slaven i budi Slaven. Kome ce ime Tvrtko biti smijesno? Smijesno je samo jedno i to u cijelom svijetu: da se covjek stidi svojih imena. Ja gledam ovdje kakva Turci imena imaju, pa nisam nikad u zivotu cuo ruznijih imena, ali oni su ponosni na svoja imena tako da im se iz tog razloga nikad necu nasmijati po pitanju njihovih imena.
Last edited by Maksim on 27/05/2007 15:13, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

oprosti, je li to tvoja neka teorija da se ne moze biti slaven sa imenom adnan ili lejla? ja evo jos nisam cula da ijedan german ili anglo-saksonac prestadose to biti, jer se zovu -- biblijski -- david, peter, mark, benjamin, john, mary... ni komsije srbi ni susjedi hrvati ne prestadose biti slaveni, iako i oni nadjevaju biblijska (citaj -- porijeklom hebrejska, grcka, latinska...) imena. samo su se ta imena 'odomacila' pa ti jovan i marko ne paraju usi... zvuce ti dovoljno slavenski, jel?
lisabonne

Post by lisabonne »

Kel'Thalas wrote:Složio bih se s tobom Maxime,iako sam islamski fundamentalista :D

Volio bih da mi se sin zove Tvrtko al ću bit meta ismijavanja i podrugivanja a i stariji će me kudit.Moji me kritikuju 'diš sine ditetu dat vlaško ime' :roll: ,onda ja počnem nije to vlaško to je ime prvog bosanskog kralja al ne pali. (mada svi zajedno ne uđu u đamiju godišnje koliko ja dnevno).

Pročito sam negdje (nisam siguran jel hadis) da je muslimansko ime svako lijepo ime.

Muslimansko ime je---ime koje se razlikuje od nemuslimanskih imena,i koje govori da se radi o muslimanskoj osobi.Tvrtko se na nasim prostorima ne smatra muslimanskim i stime i nije muslimansko,u jednom Portugalu nije preporucljivo djetetu dati ime Fatima jer je tipicno "katolicko" kod njih itd
Maksim

Post by Maksim »

danas wrote:oprosti, je li to tvoja neka teorija da se ne moze biti slaven sa imenom adnan ili lejla? ja evo jos nisam cula da ijedan german ili anglo-saksonac prestadose to biti, jer se zovu -- biblijski -- david, peter, mark, benjamin, john, mary... ni komsije srbi ni susjedi hrvati ne prestadose biti slaveni, iako i oni nadjevaju biblijska (citaj -- porijeklom hebrejska, grcka, latinska...) imena. samo su se ta imena 'odomacila' pa ti jovan i marko ne paraju usi... zvuce ti dovoljno slavenski, jel?
Siguran sam da si nekad bila kod ljekara na pregledu pa su oni vjerojatno zapazili senzaciju da posjedujes mozak. Zato cu ti pokusati kao papagaj ponoviti nesto sto sam tristo puta rekao: mozes ti biti Slaven sa imenima Adnan ili Lejla, ali kakav si ti Slaven ili Slavenka ako slavenska imena ne smatras svojim? 98 % Bosnjaka, mozda manje, nose tzv. muslimanska imena a slabo ces naici na Bosnjaka da nosi slavensko ime, upravo iz razloga nastavljanja tradicije da su slavenska imena "vlaska" i "sokacka". Bosnjaci koji sebe smatraju muslimanima neka nadijevaju i tzv. muslimanska imena, ali trebali bi i slavenska. Hrvati kao primjer nose i biblijska i narodna imena pa nadijevaju u moderno doba i germanska i latinska, no to je opet nesto drugo. Oni to cine radi neke mode ili sto ja znam, no Bosnjaci npr. nadijevaju cak i turska i perzijska misleci da su to muslimanska samo zato sto su Turci i Iranci muslimani. Shvatas li uopce o cemu se radi?
I kakav je ovo argument "muslimani nose muslimanska imena da se razlikuju od nemuslimana"? Sto to treba da znaci i u kojem se smislu sklapa sa logikom? To meni zvuci kao jedno mocno ispiranje mozga iz jedne daleke zemlje. Samo jos fali da se proglase svetim narodom, da svoj jezik proglase svetim i da sve druge ljude na svijetu nazovu paganima. To se doduse djelomicno i cini. To je radila i crkva tijekom srednjeg vijeka koja je domorodnim narodima Latinske i Juzne Amerike oduzela i jezike, i kulturu, i imena i vjeru i nametnula im potpuno spansku i portugalsku.
danas

Post by danas »

Maksim wrote:
danas wrote:oprosti, je li to tvoja neka teorija da se ne moze biti slaven sa imenom adnan ili lejla? ja evo jos nisam cula da ijedan german ili anglo-saksonac prestadose to biti, jer se zovu -- biblijski -- david, peter, mark, benjamin, john, mary... ni komsije srbi ni susjedi hrvati ne prestadose biti slaveni, iako i oni nadjevaju biblijska (citaj -- porijeklom hebrejska, grcka, latinska...) imena. samo su se ta imena 'odomacila' pa ti jovan i marko ne paraju usi... zvuce ti dovoljno slavenski, jel?
Siguran sam da si nekad bila kod ljekara na pregledu pa su oni vjerojatno zapazili senzaciju da posjedujes mozak. Zato cu ti pokusati kao papagaj ponoviti nesto sto sam tristo puta rekao: mozes ti biti Slaven sa imenima Adnan ili Lejla, ali kakav si ti Slaven ili Slavenka ako slavenska imena ne smatras svojim? 98 % Bosnjaka, mozda manje, nose tzv. muslimanska imena a slabo ces naici na Bosnjaka da nosi slavensko ime, upravo iz razloga nastavljanja tradicije da su slavenska imena "vlaska" i "sokacka". Bosnjaci koji sebe smatraju muslimanima neka nadijevaju i tzv. muslimanska imena, ali trebali bi i slavenska. Hrvati kao primjer nose i biblijska i narodna imena pa nadijevaju u moderno doba i germanska i latinska, no to je opet nesto drugo. Oni to cine radi neke mode ili sto ja znam, no Bosnjaci npr. nadijevaju cak i turska i perzijska misleci da su to muslimanska samo zato sto su Turci i Iranci muslimani. Shvatas li uopce o cemu se radi?
ne, niko ovdje nema mozak (a uostalom, mi primitivne balije ni ne znamo sta je to doktor :D :D ) niti shvata o cemu se radi -- pojasni nam jos jednom, molim te.. jer eto, zivo nas zanima koji si ti cimbenik pa da nekome ovdje solis pamet kakav je on slaven na osnovu odabira imena, i kakva imena trebamo da nadjevamo svojoj djeci...

PS a i tebi su neke stvari vec objasnjene nekoliko puta, ali ocigledno ih ne kontas... muslimani u bosni daju djeci imena poput zlata i bisera, damir i zdravko, mirela i alen, sabina i alisa, ahmed i lejla...

pametnom je i isaret dosta...
cyprus

Post by cyprus »

Ne znam za vas al' su meni stravično ružna ova i izvorna slavenska a i ova tzv. muslimanska. Ja svojoj djeci (ako hi budem imo) planiram dat ova 4 imena: Hana, Helena, Alen i Aksel. Kog su oni porijekla?
Maksim

Post by Maksim »

Ljudi skrecu sa teme umjesto da nesto objasnjavaju. I sami su neki potvrdili da kao musliman covjek i ne mora nositi muslimansko ime. To je logicno i to i ptice na grani znaju, pa i mnogobrojni narodi medju kojima je islam dominantan. Pakistanci, Iranci, Turci, Albanci, Malezijci itd...... logicno je da ljudi daju imena iz svog jezika, jer po tome su narodi prepoznatljivi. Kad cujes ime Friedrich, odma znas da je Svabo. Ne moze ga Japanac naditi djetetu iz nacionalnih razloga :roll:

Imam rodjaka i rodicu u Beogradu koji su tamo vec godinama, jos od prije rata zive tamo iako su rodjeni u Bosni i dobar dio zivota proveli u Bosni. Prije 3 godine mi je taj rodjak koji se zove Alen dobio sincica i dao mu je ime Vuk. Vecina obitelji je reagirala kako se i ocekivalo: neprosvijecena. Ja, znam ima i jedan covjek koji se preziva Draskovic a nosi to ime, ali jel treba dozvoliti da neki opancar ljudima pokvari apetit za jednim imenom koje je drevno bh. ime dok Muhamed nije ni b od bosanskog. Radi se o neznanju medju narodom.
Maksim

Post by Maksim »

cyprus wrote:Ne znam za vas al' su meni stravično ružna ova i izvorna slavenska a i ova tzv. muslimanska. Ja svojoj djeci (ako hi budem imo) planiram dat ova 4 imena: Hana, Helena, Alen i Aksel. Kog su oni porijekla?
Alen je staro iransko ime i potjece od naroda Alana koji su bili u sluzbi Rimljana, tako da su bili i u Evropi. Katalonija je ime teritorija u Spaniji koje se sastoji od imena germanskih Gota i iranskih Alana.

Helena znaci Grkinja. Grci sa Grcku kazu Hellas/Ellas.

Aksel je nordijsko ime, samo ne znam znacaj. Uglavnom nema nista sa Aleksom.

Hana je Johanna sto je hebrejsko ime odnosno biblijsko.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Maksim wrote:Ljudi skrecu sa teme umjesto da nesto objasnjavaju. I sami su neki potvrdili da kao musliman covjek i ne mora nositi muslimansko ime. To je logicno i to i ptice na grani znaju, pa i mnogobrojni narodi medju kojima je islam dominantan. Pakistanci, Iranci, Turci, Albanci, Malezijci itd...... logicno je da ljudi daju imena iz svog jezika, jer po tome su narodi prepoznatljivi. Kad cujes ime Friedrich, odma znas da je Svabo. Ne moze ga Japanac naditi djetetu iz nacionalnih razloga :roll:

Imam rodjaka i rodicu u Beogradu koji su tamo vec godinama, jos od prije rata zive tamo iako su rodjeni u Bosni i dobar dio zivota proveli u Bosni. Prije 3 godine mi je taj rodjak koji se zove Alen dobio sincica i dao mu je ime Vuk. Vecina obitelji je reagirala kako se i ocekivalo: neprosvijecena. Ja, znam ima i jedan covjek koji se preziva Draskovic a nosi to ime, ali jel treba dozvoliti da neki opancar ljudima pokvari apetit za jednim imenom koje je drevno bh. ime dok Muhamed nije ni b od bosanskog. Radi se o neznanju medju narodom.
Da nismo rod kakav? :-) :-)

I hanuma mi u mene pravo zagrijana dan nam se sincic zove tako... A ni ja nemam nista anti protiv :D
danas

Post by danas »

Maksim wrote:Ljudi skrecu sa teme umjesto da nesto objasnjavaju. I sami su neki potvrdili da kao musliman covjek i ne mora nositi muslimansko ime. To je logicno i to i ptice na grani znaju, pa i mnogobrojni narodi medju kojima je islam dominantan. Pakistanci, Iranci, Turci, Albanci, Malezijci itd...... logicno je da ljudi daju imena iz svog jezika, jer po tome su narodi prepoznatljivi. Kad cujes ime Friedrich, odma znas da je Svabo. Ne moze ga Japanac naditi djetetu iz nacionalnih razloga :roll:

recite djeco NE drogama... evo sta se desi kad pretjerate... :D :D
cyprus

Post by cyprus »

Maxime, hvala na informacijama. (P.S. za Helenu sam znao)

Da malo i ja opalim po temi. 'Vako. Pročito sam ova tvoja razmišljanja i podosta se slažem s tobom. Ni meni nije jasno zašto se turska, arapska i perzijska smatraju bošnjačkim. Naravno isto mišljenje imam i za grčko-rimsko-hebrejska imena, kada se oni uzimaju u obzir kao srpska ili hrvatska imena. Ali mnoga od ovih imena su slavenizirana, ili bar prilagođeni slavenskim jezicima (Ivan, Petar, Franjo itd.), što se baš za "muslimanska" imena ne može reć, jer ona glase baš onako kako glase i u izvornom obliku. Ja naravno nemam ništa protiv davanja tih imena i nek se daju, samo mislim da glupo reći da su recimo Adnan, Muhamed, Ramiz i Zaim bošnjačka imena, a Nenad, Zvjezdan, Tvrtko i Dragan nisu. Naravno, ja sam već reko da su meni poprilično ružna i jedna i druga imena, ali to je samo moje subjektivno mišljenje. Također, podrazumjeva se da svako svojoj djeci treba davat imena onako kako on misli da valja, bez obzira šta neko drugi o tom imenu misli i da li je to ime uobičajeno ili "primjereno".
Shoshana

Post by Shoshana »

Maksime, iako ne sumnjam u dobronamjernost tvojih izjava (neke bi se mogle svrstati i u ispade) - mnogo stvari mijesas - sto cini nemogucim jednostavan odgovor na tvoja pitanja.

Prvo, sta su to Slaveni? Zatim, sta je to narod? Kakva je (i od kakvog znacaja) uloga jezika u identitetu jednog naroda, kakva je uloga religije u identitetu jedne etnicke skupine, ko koga u tim relacijama odredjuje i u kolikoj mjeri, kako uopste nastaju (kroz istoriju nastajali) identiteti naroda (etnickih grupa), da li su ti identiteti nepromjenjivi - u tom slucaju od kada, po tvom misljenju, pocinje istorija, itd itb...

Potpadas , bojim se, pod lingvisticke zvrcke koje nemaju nikakve veze sa vecim dijelom gore nabrojanog. Slaveni, kao jedan narod - ne postoje. Kao proto-slaveni (opet jedan narod) koje se nekad raselio, pa nastali ini slavenski narodi - nijen ikad postojao.

Slaveni, germani, latini, indo-evropljani itd su lingvisticke kategorije, a ne etnicke...(pogledaj silne latine u Juznoj Americi - samo ce ti se kazati) Samo mala djeca zamisljaju istoriju kao "jedan narod nestao" ili "jedan narod doselio". Procitaj malo literaturu koja je nastala nakon 80-ih proslog stoljeca... Velike seobe naroda najvjerovatnije nisu nikad postojale (iako u korist tvoje teorije mora se priznati da se smatra da, ako su ikada grupe ljudi, dovoljno velike da se smatraju narodima selile - to bi bili bas juzni slaveni). Ali cak i to ne znaci da nije dolazilo do mijesanja grupa, kako lingvistickih, tako i kulturnih. Uzevsi sve to u obzir - neozbiljno je nazivati Bosnjake (ili bilo koji drugi narod) Slavenima. Bosnjaci su narod koji govori slavesnki jezik - a za ostalo ako ti je bas toliko vazno, ima danas genetika koja jasno pokazuje pripadnost kojekakvim grupama (u kolikoj mjeri se te grupe mogu nazvati narodima je veoma upitno), mada ja takvu nauku smatram nepozeljnom (ne nauke radi, nema nista lose u nauci, nego radi kojekakvih kretenskih zakljucaka koje pojedini pokusavaju izvuci iz te nauke).

Da skratim, niti su narodi, niti je jezik, niti je kultura staticna pojava. Mijenjaju se, mijesaju se, gube se i usvajaju se. Naglasava se ono sto je grupi vazno za identitet, ma sta to bilo. Tako je (mada ni u to bas nisam sigurna) velikom broju danasnjih Bosnjaka vazno da im se djeca zovu tako kako se zovu - svidjalo se to tebi ili ne. Danasnji Bosnjaci kreiraju svoj kulturni identitet bez obzira sta ti ili bilo ko drugi mislili o tome. Dok god ih niko na to ne tjera - imas pravo samo sjesti i plakati, ako te to bas toliko tangira. Gotova prica...
cyprus

Post by cyprus »

Shoshana wrote:Maksime, iako ne sumnjam u dobronamjernost tvojih izjava (neke bi se mogle svrstati i u ispade) - mnogo stvari mijesas - sto cini nemogucim jednostavan odgovor na tvoja pitanja.

Prvo, sta su to Slaveni? Zatim, sta je to narod? Kakva je (i od kakvog znacaja) uloga jezika u identitetu jednog naroda, kakva je uloga religije u identitetu jedne etnicke skupine, ko koga u tim relacijama odredjuje i u kolikoj mjeri, kako uopste nastaju (kroz istoriju nastajali) identiteti naroda (etnickih grupa), da li su ti identiteti nepromjenjivi - u tom slucaju od kada, po tvom misljenju, pocinje istorija, itd itb...

Potpadas , bojim se, pod lingvisticke zvrcke koje nemaju nikakve veze sa vecim dijelom gore nabrojanog. Slaveni, kao jedan narod - ne postoje. Kao proto-slaveni (opet jedan narod) koje se nekad raselio, pa nastali ini slavenski narodi - nijen ikad postojao.

Slaveni, germani, latini, indo-evropljani itd su lingvisticke kategorije, a ne etnicke...(pogledaj silne latine u Juznoj Americi - samo ce ti se kazati) Samo mala djeca zamisljaju istoriju kao "jedan narod nestao" ili "jedan narod doselio". Procitaj malo literaturu koja je nastala nakon 80-ih proslog stoljeca... Velike seobe naroda najvjerovatnije nisu nikad postojale (iako u korist tvoje teorije mora se priznati da se smatra da, ako su ikada grupe ljudi, dovoljno velike da se smatraju narodima selile - to bi bili bas juzni slaveni). Ali cak i to ne znaci da nije dolazilo do mijesanja grupa, kako lingvistickih, tako i kulturnih. Uzevsi sve to u obzir - neozbiljno je nazivati Bosnjake (ili bilo koji drugi narod) Slavenima. Bosnjaci su narod koji govori slavesnki jezik - a za ostalo ako ti je bas toliko vazno, ima danas genetika koja jasno pokazuje pripadnost kojekakvim grupama (u kolikoj mjeri se te grupe mogu nazvati narodima je veoma upitno), mada ja takvu nauku smatram nepozeljnom (ne nauke radi, nema nista lose u nauci, nego radi kojekakvih kretenskih zakljucaka koje pojedini pokusavaju izvuci iz te nauke).

Da skratim, niti su narodi, niti je jezik, niti je kultura staticna pojava. Mijenjaju se, mijesaju se, gube se i usvajaju se. Naglasava se ono sto je grupi vazno za identitet, ma sta to bilo. Tako je (mada ni u to bas nisam sigurna) velikom broju danasnjih Bosnjaka vazno da im se djeca zovu tako kako se zovu - svidjalo se to tebi ili ne. Danasnji Bosnjaci kreiraju svoj kulturni identitet bez obzira sta ti ili bilo ko drugi mislili o tome. Dok god ih niko na to ne tjera - imas pravo samo sjesti i plakati, ako te to bas toliko tangira. Gotova prica...
Jel ozbiljno misliš za boldirani dio?
Shoshana

Post by Shoshana »

cyprus wrote: Jel ozbiljno misliš za boldirani dio?
Cyprus, mene tako naucilo u skoli, i to jako uvjerljivim argumentima.

Odgovoricu ti na ovaj nacin (ako bas traziz izvore - potrajace, moracu sici u podrum i pretraziti skolsku literauturu. Ja nisam bas od onih koji su pamtili imena i datume):

Definisi Slavene (Germane, Latine, Indoevropljane), definisi Bosnjake, definisi narod, definisi identitet grupe (moze i identitet naroda). Nemoj googlati, samo razmisli. Zatim uporedi definicije.

Sto se tice velike seobe naroda - ama bas ni jedan arheoloski nalaz ne potvrdjuje takvu teoriju.
Post Reply