_stoKA_ wrote: mislim da smo malo pretjerali, gorikan dolikana mozda ima kod tebe da se tako prica ccc. ja se ne stidim arhajicnih izraza svoga zavicaja, al vi stvarno izvlacite iz sehare bisere koji su postali endemicni pojavom prvih obrazovnih institucija na nasim prostorima. zato bih volio da ova podmukla izrugivanja koja se daju osjetiti ostanu po strani, a onaj kome je stvarno stalo da sacuva narodni jezik neka pravi privatnu zbirku a ne da daje sansu vise kojotima sakalima i hijenama da nas ismijavaju. toliko
"Neko bi ovde mogo biti bjen..."
Moderator: Chloe
-
Sogan
- StLouis
Nazalost, i jedna i druga grijesiteamalka wrote:Raja, idete u pogresnom smjeru![]()
Minno, draga, da i ja tebe malo ispravimNe znam kad si bila u Kladusi, i gdje si tacno bila, ali kod mene fakat niko, ali niko ne govori "gorikana", "dolikana"
Tako se mozda nekad govorilo, ali su to izrazi koji se gube (srecom).
Mi Kladusani smo iznimno obrazovani ljudiI da, ne kaze se KladusCani, vec Kladusani... Eto, imate informaciju vishe
![]()
Ovo sve nesto tuhafli![]()
![]()
Tuhafli - cudno
Morel vako ha!?
- Bosanski_kralj
Izrazi gorika i dolika se koriste i u Bos. Krupi istina sve manje, uglavnom starije osobe.
P.S. Ne kačite se sa nama Krajišnicima mi smo najbolji ratnici na svijetu
P.S. Ne kačite se sa nama Krajišnicima mi smo najbolji ratnici na svijetu
-
Sogan
Jedna od cari Krajine je sto ljudi nisu iskompleksirani... nemoj vise kvariti tu sliku matere ti... napisi da se rekne kruh i opusti se_stoKA_ wrote:u krajini se recimo kaze KRUH za hljeb, medjutim to ovdje niko nije nasao svrsihodno da kaze. ali gorikana i dolikana se moralo dotaknuti![]()
-
ziggy
Pade mi napamet izraz obataliti=pokvariti.Nadam se da nije jos bilo.
Naravno da je sve ovo bogatstvo bosanskog jezika,pa nekom se to svidjalo ili ne.Gorika i dolika se govori i dan-danas u nekim selima opcine Bihac,svojim usima sam cula,ali to su uglavnom starije osobe od 70+ godina.Kad oni umru,umrijece i ti izrazi s njima.Meni je to ipak gubitak za bosanski jezik iako ti izrazi ne spadaju u standardni bos. jezik.
Naravno da je sve ovo bogatstvo bosanskog jezika,pa nekom se to svidjalo ili ne.Gorika i dolika se govori i dan-danas u nekim selima opcine Bihac,svojim usima sam cula,ali to su uglavnom starije osobe od 70+ godina.Kad oni umru,umrijece i ti izrazi s njima.Meni je to ipak gubitak za bosanski jezik iako ti izrazi ne spadaju u standardni bos. jezik.
-
SilentWhisper
gorikana i dolikana se govori i u kladuskoj opcini, ali samo u odredjenim selima i to vecinom stariji, mada se i mladjim generacijama "omakne"
a za hljeb, kod nas vlada misljenje da je to nekako "vlasko", a na vlasko se odnosi sve sto nije muslimansko, bilo srbi ili hrvati..........
a za hljeb, kod nas vlada misljenje da je to nekako "vlasko", a na vlasko se odnosi sve sto nije muslimansko, bilo srbi ili hrvati..........
-
SilentWhisper
Vire lje, seresh...Minnela wrote: a gorikana i dolikana i sve ovo sam sam ja napisala cula sam milion puta dok sam boravila u V.Kladusi sest mjeseci..
ako si nova u nekoj sredini normalno da ti to upada u ushi... i deset postane milion.... al reci da u gradu vecina tako pricaju, a na selu svi su GLUPOSTI..... al' ti bolje znas od mene koji sam cijeli svoj zivot u gradu kojeg si ti dozivjela kao neko selo dolikana (you're from sweden, right)???
P.S. Bosna Turska 3:2, stoka respect..........
-
KeepItSimplE
masanca-maslenica
hudanca-jadnica
hani-sačekaj
nama-odmah
viđaj-vidi
makanti-maknuti
cipac-cjevanica
masirača-pita od tikve
kuruza-kruh od kukuruznog brašna
bom-bogami
misala-mislila
diganti-dignuti
šta ti je zamnom-okani me se
bunda-zimska jakna
viš ni ona hudanca ne zna- više ni ona jadnica ne zna
uslo u vodu- pokupilo se (hlace,majica,misli se na odjecu)
inace,ja sam rodjena sarajka,ali dijelom krajiske krvi i nema mi
simpaticnijeg govora od krajiskog.Bitno je spomenuti da je
gramaticki najispravniji u cijeloj drzavi.
"hani sinko Bog ti dao"--obicno stari mladjima govore
hudanca-jadnica
hani-sačekaj
nama-odmah
viđaj-vidi
makanti-maknuti
cipac-cjevanica
masirača-pita od tikve
kuruza-kruh od kukuruznog brašna
bom-bogami
misala-mislila
diganti-dignuti
šta ti je zamnom-okani me se
bunda-zimska jakna
viš ni ona hudanca ne zna- više ni ona jadnica ne zna
uslo u vodu- pokupilo se (hlace,majica,misli se na odjecu)
simpaticnijeg govora od krajiskog.Bitno je spomenuti da je
gramaticki najispravniji u cijeloj drzavi.
"hani sinko Bog ti dao"--obicno stari mladjima govore
Last edited by KeepItSimplE on 03/06/2007 14:01, edited 1 time in total.
-
KeepItSimplE
sad slucajno ovo procitah,pa samo da kazem doticnoj mineli da se za krajinu_stoKA_ wrote:mislim da smo malo pretjerali, gorikan dolikana mozda ima kod tebe da se tako prica ccc. ja se ne stidim arhajicnih izraza svoga zavicaja, al vi stvarno izvlacite iz sehare bisere koji su postali endemicni pojavom prvih obrazovnih institucija na nasim prostorima. zato bih volio da ova podmukla izrugivanja koja se daju osjetiti ostanu po strani, a onaj kome je stvarno stalo da sacuva narodni jezik neka pravi privatnu zbirku a ne da daje sansu vise kojotima sakalima i hijenama da nas ismijavaju. tolikoMinnela wrote:odvajkada - oduvijek
njesto - nesto
gorikana - gore
dolikana - dole
njekako - nekako
![]()
uopste ne vezu izrazi GORIKANA I DOLIKANA,to je vjerovatno ona u kuci
cula,a kad smo kod tih seljackih izraza..oni uglavnom dolaze iz istocne
Bosne...njiha,him,sparet,gorikana,dolikana itd..
dakle curo,ti nisi krajiske carsije ocima vidjela,jer da jesi ne bi imala priliku
da ih cujes da se koriste tim seljackim terminima;)
- Vodenjak
Ma i ja sam te mislio napasti, ali nemam srca...Minnela wrote:amalka wrote:Ma ne da nje nikomeNecemo se svadjati, nema FAJDE
![]()
Idemo dalje..... Mirno![]()
![]()
..ma znas da se ja nigdje ne svadjam,ali eto vidis belaja moja ti
![]()
.. tema nije uopste da bi se nekom rugalo,ali neki se uvrijedise
..najbolje da ne pisem vise nista
..pokvarise mi dan ove svadjalice
![]()
A valjda i ne mogu jer si u pravu...
-
KeepItSimplE
Minnela wrote:daj,ljudi vi niste normalni...pa ko koga ovdje vrijedja i napada..sta ste se svi sad uvrijedili zbog tih rijeci?? tema uopste nije tu da nekog ponizava vec koje rijeci se koriste vise ili manje? znam ja odlicno kako se prica ,jer sam i sama iz Krajine i fakat ne kontam sto ste se zbog te dvije rijeci okomili ovdje na mene??KeepItSimplE wrote:sad slucajno ovo procitah,pa samo da kazem doticnoj mineli da se za krajinu_stoKA_ wrote: mislim da smo malo pretjerali, gorikan dolikana mozda ima kod tebe da se tako prica ccc. ja se ne stidim arhajicnih izraza svoga zavicaja, al vi stvarno izvlacite iz sehare bisere koji su postali endemicni pojavom prvih obrazovnih institucija na nasim prostorima. zato bih volio da ova podmukla izrugivanja koja se daju osjetiti ostanu po strani, a onaj kome je stvarno stalo da sacuva narodni jezik neka pravi privatnu zbirku a ne da daje sansu vise kojotima sakalima i hijenama da nas ismijavaju. toliko
dakle curo,ti nisi krajiske carsije ocima vidjela,jer da jesi ne bi imala priliku
mozda lutko ti tako u kuci pricas,a ja i da pricam ne vidim nista lose u tome..kome smeta neka zacepi usi i neka se smiri..tema uopste nije u tom smislu u kojem je vi vidite.. i zasto je to seljacki izraz?? nekad se je tako pricalo,pa eto ima ih i sad sto tako pricaju i ne vidim u cemu je vas problem?? neku vam bolnu tacku dotakla?? ..
ovdje nisam da se svadjam..ko ima problema s tim rijecima njegov problem..kao i ostali napisala sam sto sam cula...a nisam nikog s tim omalovazavala..ako neko tako vidi ovu temu onda neka je radije zaobidje..a s njom i mene..hvala unaprijed..vase frustracije istresajte na nekog drugog..i prije nego nesto napisete procitajte temu vise puta..i da gorikana i dolikana se koristi u Kladusi kome milo kome ne njegov problem..a u kooj mjeri to nije tema ove emisije..i ne,nema tu nista seljacko..a i diskutabilno je sta je seljacko i sta ko podrazumijeva pod seljackim dragi moji "gradjani"...
Pa kazem ja,ti si tako u kuci naucila,niko te ne vrijedja,koliko sam evo
primjetila,nego su se samo usaglasili oko nekih izraza koji nisu
karakteristicni za krajinu..njekako,njesto itd.. to ti izmisljas curo,to nije
tacno!!! ja nisam krajiska,al jes mi stara i svi njeni i znam odlicno koji
izrazi tamo NE pripadaju.Nisi nikom bolnu tacku dotakla,ali vidis..
to je pravo ruzno ako vec kazes da si otamo,umjesto da hvalis svoj kraj,ti
ga predstavljas ko skup selendri- nemoj tako ubuduce;)
A za Bumbarku: ono u vezi masirace.. to malo brkam,bundeva,tikva
al kako god volim masiracu
- Vodenjak
Ispardonjavam se, ali Krajina je barem malo veca od vrleti iz koje dolazi tvoja mamica!KeepItSimplE wrote:Minnela wrote:daj,ljudi vi niste normalni...pa ko koga ovdje vrijedja i napada..sta ste se svi sad uvrijedili zbog tih rijeci?? tema uopste nije tu da nekog ponizava vec koje rijeci se koriste vise ili manje? znam ja odlicno kako se prica ,jer sam i sama iz Krajine i fakat ne kontam sto ste se zbog te dvije rijeci okomili ovdje na mene??KeepItSimplE wrote: sad slucajno ovo procitah,pa samo da kazem doticnoj mineli da se za krajinu
mozda lutko ti tako u kuci pricas,a ja i da pricam ne vidim nista lose u tome..kome smeta neka zacepi usi i neka se smiri..tema uopste nije u tom smislu u kojem je vi vidite.. i zasto je to seljacki izraz?? nekad se je tako pricalo,pa eto ima ih i sad sto tako pricaju i ne vidim u cemu je vas problem?? neku vam bolnu tacku dotakla?? ..
ovdje nisam da se svadjam..ko ima problema s tim rijecima njegov problem..kao i ostali napisala sam sto sam cula...a nisam nikog s tim omalovazavala..ako neko tako vidi ovu temu onda neka je radije zaobidje..a s njom i mene..hvala unaprijed..vase frustracije istresajte na nekog drugog..i prije nego nesto napisete procitajte temu vise puta..i da gorikana i dolikana se koristi u Kladusi kome milo kome ne njegov problem..a u kooj mjeri to nije tema ove emisije..i ne,nema tu nista seljacko..a i diskutabilno je sta je seljacko i sta ko podrazumijeva pod seljackim dragi moji "gradjani"...
A za Bumbarku: ono u vezi masirace.. to malo brkam,bundeva,tikva,
Minela, u pravu si!
U Krajini ima mjesta, i to ne malo, u kojima se govori upravo tako kako si ti rekla!
I tacno je i to da su to uglavnom zabacena sela u kojima narod govori cak i specificnim dijalektom!
Malo vise respekta prema "domacima", @KeepItSimplE!
-
KeepItSimplE
Vodenjak citat:
Ispardonjavam se, ali Krajina je barem malo veca od vrleti iz koje dolazi tvoja mamica!
Minela, u pravu si!
Vodolijo... moja mama je iz cazinske krajine i to iz "SREZA",
,a ti ako si sa asfalta i ako su ti korijeni krajiski..ako si otamo,znaces o cemu pricam;).Ako ne znas pitaj roditelje..oni ce ti vjerujem pojasniti..hahahahha.
Mislim da mozes sad samo pobjeci pod sto...i ne izlaziti jedno 7 dana
..
jer po clanovima familije moje stare se danas zovu neke ulice po Sarajevu i po BiH... al obzirom da si ti seljacic/seljancica iz vrleti..kako rece...ti
GORIKANA nisi ni mogla/mogao cuti pismeniji govor od tog..koji je
upotrebljiv,ali kod seljaka..i onih u blizini Like....
I poklopi se svega ti....
Ispardonjavam se, ali Krajina je barem malo veca od vrleti iz koje dolazi tvoja mamica!
Vodolijo... moja mama je iz cazinske krajine i to iz "SREZA",
Mislim da mozes sad samo pobjeci pod sto...i ne izlaziti jedno 7 dana
jer po clanovima familije moje stare se danas zovu neke ulice po Sarajevu i po BiH... al obzirom da si ti seljacic/seljancica iz vrleti..kako rece...ti
GORIKANA nisi ni mogla/mogao cuti pismeniji govor od tog..koji je
upotrebljiv,ali kod seljaka..i onih u blizini Like....
I poklopi se svega ti....
Last edited by KeepItSimplE on 03/06/2007 15:57, edited 3 times in total.
-
SilentWhisper
eno je opet, sere....
al necemo se svadjati.. jel tako...
al necemo se svadjati.. jel tako...
-
KeepItSimplE
- Bumbar
njekako...njesto...him (narocito)...jesu izrazi koji postoje u Krajini...KeepItSimplE wrote:[
A za Bumbarku: ono u vezi masirace.. to malo brkam,bundeva,tikva,
izrazi koji se koriste u cazinu ne moraju nuzno biti isti izrazi koji se koriste u bihacu, krupi ili kladusi...svako mjesto ima svoje specificnosti...pa cak i na tako malom prostoru kao sto je nasa beloved krajina
btw.da se malo prikljucim...u vezi izgovora...u selima oko Stijene (tko kaze da se tako u samoj stijeni govori laze...stijena je jako malo mjesto...a sve okolo stijene nije sama stijena
meeeeeeeso...peeeeeeeeetak...
i @keepItSimple...kaze se krajiskinja...