kekec wrote:
Zna li neko od vas Tuzlaka, zasto nisu napadnuta vozila koja
su otisla u drugom pravcu, nego su napadnuta ona koja su ostala
na dogovorenom pravcu povlacenja?

I ta vozila su zasutavljena (vozila koja su izasla iz dogovorene putanje).
Kolona koja je sprzena na Brcanskoj u 19.00,pokusala je izaci iz grada u 14.00,kada je zaustavljena na raskrscu i vracena u kasarnu.
Po dogovoru,JNA je mogla napustiti kasarnu pod uslovom da za sobom ostavi naoruzanje zaplijenjeno teritorijalnoj odbrani godinu ili dvije ranije.
Kako se to nije desilo,vracena je u kasarnu.
U Pozarnici,selu na oko 2-3 km istocno od Tuzle,vec danima srpske paravojske (citaj cetnici naoruzani od strane JA) na barikadama kontrolisu saobracaj prema Semberiji.Treba li spomenuti da je Kalesija nakon dvadesetak dana borbe okupirana?Vec su dva mjeseca kako je JA zauzela TV toranj na Majevici,iskljucila signal TVSA i pocela emitovati TVBG.
Komunikacija izmedju G.Tuzle i Tuzle je prekinuta.
Iseljavanje aerodroma Dubrave se odugovlaci,jer nakon sto su zauzeli Kalesiju,Srbi napadaju na Raince i Medjas,pokusavajuci uspostaviti putnu komunikaciju,tj. kopneni kontakt sa aerodromom,koji je blokiran.Borbe traju danima,a mi smo kao u miru sa narodnom armijom.
Na Badrama,brdu suprotnom od Kozlovca (na kojemu se nalaze vojna skladista),ukopane su minobacacke baterije.Odatle,grad je "na dlanu".
U jutro 15. maja na poligonu tuzlanske kasarne JNA na smotri podize srpsku trobojnicu.Otvaraju se pojedina skladista i tovari se naoruzanje TO-a
na kamione jugo agresora.Policija organizuje grupe koje upadaju u pojedina skladista na Kozlovcu i raznose oruzje.Sukob visi u zraku,dovoljan je jedan hitac...
Major JA poziva nacelnika da proglasi autonomiju tj. odcijepi se od BiH i prikljuci "Jugoslaviji" (snimak razgovora imas na youtube,traziti pod godine prevare) u smislu: postedi gradjane smrti i patnje.U suprotnom bezrezervno obecava rat.
Nacelnik odbija.Ostatak je poznat.