Uhapsen Ilija Jurisic u Srbiji...

Kako BiH ili tacnije FBiH treba odgovoriti?

Uhapsiti srbijanskog ambasadora u BiH i izvrsiti razmjenu
11
37%
Uhapsiti bilo kojeg srbijanskog gradjanina (znamo koje nacionalnosti) i izvrsiti zamjenu
1
3%
Nista ne raditi
3
10%
Izdati potjernicu za svakog ko je bio u opstinskim vlastima na svim okupiranim teritorijama u periodu 92-95
15
50%

Total votes: 30

kekec

Post by kekec »

RPM wrote:
kekec wrote:
RPM wrote:Zasto "organi" tuzlanske vlasti ne pocnu hapsiti chetnike koji su preplavili tuzlanske ulice da se barem mogu razmjeniti s postenim gradjanima BH ... CHETNICI razumiju jedino jezik sile i terora. ... krajnje je vrijeme da nasi politicari prestanu ljubiti u guzicoo genocidnu zemlju u kojoj 30% glasova nose koljaci, ubice i balkanski kasapini.
Zar stvarno cetnici hodaju tuzlanskim ulicama ? :?
vojvode, hej, vojvode.
Nije valjda da ni degenek ne fasuju. :shock:
Nesto mi to u Tuzli ne stima. :?
Maraschino

Post by Maraschino »

kekec wrote:
voajer wrote:Osim toga evo ti servirano, u 30 sec. videa vozila koja napustaju kolonu i odlaze u drugom pravcu.
http://www.youtube.com/watch?v=bo-ODd-i-MA
Zna li neko od vas Tuzlaka, zasto nisu napadnuta vozila koja
su otisla u drugom pravcu,
nego su napadnuta ona koja su ostala
na dogovorenom pravcu povlacenja?
:?
ako ne znas ,oprosteno ti je :wink:

SVE STO VAS ZANIMA U VEZI TUZLANSKE KOLONE PITAJTE SLOBODNO UCESNIKA

da ja ne bih opsirno pisao o toku samih pregovora pa do prvih granata na Tuzlu
voajer

Post by voajer »

De ba ne zezaj nego lijepo i detaljno da te cujemo. Mene pravo interesuje a rekao bih da nisam usamljen.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Unjustice wrote:
liberal wrote:stvarno je smijesno vidjet kako se razvijaju teme na ovom forumu. ako srbi ili hrvati nisu krivi za sve onda je krivica u sarajevu naspram ostatka bih.
sto se tice tog prepucavanja ko je vise najebao u ratu...ma najeballi smo ga svi na svoj nacin i netreba da se sad podjebavamo i omalozavamo.....
sad sto se tice tog tipa koji je uhapsen, postoje diplomatski kanali pa se onda sa njima moze dogovorit svasta a da javnost nezna za te razgovore (sto je skoro pa standardna procedura u svijetu diplomatije).
prijedlozi od unjustice su tako malumni da o njima netreba ni raspravljat....pitam se samo koliko godina junacina ima.

pozdrav od jednog bivseg saraj :run: lije
E bivsi Sarajlija? Jesi prilikom izlaska iz Sarajeva "kampovao" neko vrijeme na brdima?

Hapsenje jednog ambasadora nije neubicajeno u danasnjem svijetu. Sjetimo se da su Ameri uhapsili iranskog ambasadora u Iraku koji je takodjer imao diplomatski imunitet. Ne vidim u tome nista ekstremno. Srbija uhapsila naseg funkcionera, mi im uzvracamo istom mjerom i hapsimo joj njenog funkcionera. Sta je tu maloumno? To sto ne zelis da se Srbija povrijedi i da se zajbavaju sa BiH koliko zele. Znam da je nemoguce to sprovesti na nivou BiH zbog petokolonasa iz Bluke, medjutim na nivou FBiH to je izvodivo. I ne vjerujem da se to treba raditi diplomatskim tajnim kanalima, cak naprotiv, treba biti glasniji sto se glasniji moze biti, da se zna. Ako vec nasi politicari ne stite narod, neka stite svoje dupe kad je u opasnosti. Nadam se da shvataju da Ilija nece biti zadnji koji ce biti uhapsen od Srbije, ako se ne napravi rez. Hapsenje srbijanskog ambasadora u BIH je taj rez i to vrlo ostar.
Nemozes porediti Ameriku s Bosnom i nadam se da to nisi mislio reci. Da je Americi 'urcu cejf mogu doci gdje hoce i nabit nogom bilo kojeg ambasadora. Nema potrebe sad ulaziti u to jel to fakat ona moze ili ne, nego BiH je toliko neustrojena drzava, da radi svako kako hoce. I sta BiH uhapsi srbijanskog ambasadora, ovi opet nekog drugog i dokle. Dotle dok jedan dan opet nebi negdje u kakvoj kafani uz janjetinu sredili sve, popili koji bokalcic domace i kud koji mili moji. Jebi ga, takvi smo ko nas jebe.
babanovac

Post by babanovac »

kekec wrote:
voajer wrote:Osim toga evo ti servirano, u 30 sec. videa vozila koja napustaju kolonu i odlaze u drugom pravcu.
http://www.youtube.com/watch?v=bo-ODd-i-MA
Zna li neko od vas Tuzlaka, zasto nisu napadnuta vozila koja
su otisla u drugom pravcu, nego su napadnuta ona koja su ostala
na dogovorenom pravcu povlacenja? :?
I ta vozila su zasutavljena (vozila koja su izasla iz dogovorene putanje).
Kolona koja je sprzena na Brcanskoj u 19.00,pokusala je izaci iz grada u 14.00,kada je zaustavljena na raskrscu i vracena u kasarnu.
Po dogovoru,JNA je mogla napustiti kasarnu pod uslovom da za sobom ostavi naoruzanje zaplijenjeno teritorijalnoj odbrani godinu ili dvije ranije.
Kako se to nije desilo,vracena je u kasarnu.
U Pozarnici,selu na oko 2-3 km istocno od Tuzle,vec danima srpske paravojske (citaj cetnici naoruzani od strane JA) na barikadama kontrolisu saobracaj prema Semberiji.Treba li spomenuti da je Kalesija nakon dvadesetak dana borbe okupirana?Vec su dva mjeseca kako je JA zauzela TV toranj na Majevici,iskljucila signal TVSA i pocela emitovati TVBG.
Komunikacija izmedju G.Tuzle i Tuzle je prekinuta.
Iseljavanje aerodroma Dubrave se odugovlaci,jer nakon sto su zauzeli Kalesiju,Srbi napadaju na Raince i Medjas,pokusavajuci uspostaviti putnu komunikaciju,tj. kopneni kontakt sa aerodromom,koji je blokiran.Borbe traju danima,a mi smo kao u miru sa narodnom armijom.
Na Badrama,brdu suprotnom od Kozlovca (na kojemu se nalaze vojna skladista),ukopane su minobacacke baterije.Odatle,grad je "na dlanu".
U jutro 15. maja na poligonu tuzlanske kasarne JNA na smotri podize srpsku trobojnicu.Otvaraju se pojedina skladista i tovari se naoruzanje TO-a
na kamione jugo agresora.Policija organizuje grupe koje upadaju u pojedina skladista na Kozlovcu i raznose oruzje.Sukob visi u zraku,dovoljan je jedan hitac...
Major JA poziva nacelnika da proglasi autonomiju tj. odcijepi se od BiH i prikljuci "Jugoslaviji" (snimak razgovora imas na youtube,traziti pod godine prevare) u smislu: postedi gradjane smrti i patnje.U suprotnom bezrezervno obecava rat.
Nacelnik odbija.Ostatak je poznat.
Maksim

Post by Maksim »

Koga zanimaju dogadjanja uoci 15. maja i samog dana sukoba, moze sve lijepo i detaljno ovdje pricitati ----> http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... 708#186975
voajer

Post by voajer »

Slucaj se komplikuje:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=246713

S obzirom da mislim da je vazno da ne sutimo u ovakvoj situaciji gdje se ocito sve organizovanije sire lazi od strane novopovampirenih cetnickih krugova iz vlade Srbije i RS, ponovo sam napisao komentar.

Smijesno

Ovaj dogadjaj su zabiljezile kamere. Iz video zapisa koji se moze pogledati na youtube se jasno vidi sljedece:
1. da dio kolone JNA napusta ugovorenu rutu povlacenja i upucuje se prema centru Tuzle, sto samo po sebi znaci krsenje dogovora i cini ga nevazecim
2. da se ni u kom slucaju nije radilo o nenaoruzanoj koloni. Explozije koje su usljedile nakon unistenja vozila i trajale do u noc ukazuju da je kolona bila puna municije

Pored toga postoje transkipti i audio zapisikoji koji jasno govore o tome da se ovdje radilo o jedinici koja je trebala ucestvovati u zauzimanju Tuzle od strane Milosevicevih snaga te mnogobrojna svjedocanstva gradjana Tuzle koji govore o tome da je cijelo vrijeme povlacenja JNA kolone dolazilo do sporadicne pucnjave po okolnim zgradama iz kamiona.
Kako tuzioc ne zna o kojem broju poginulih se tacno radi, ja vam mogu reci da je bilo 39 poginulih na strani JNA i 4 poginula na strani TO.

U koloni se takodje nalazio i veliki broj rezervista i dobrovoljaca. Potpukovnik koji je ugrozio zivote svojih mladih vojnika mjesajuci ih sa ovom bagrom i tovareci ih na sanduke municije u ovakvoj situaciji je odgovoran za njihove zivote.

TO Tuzle je imala obavezu da zastiti gradjane (a ne JNA vojnike) Tuzle i napad na kolonu je bio potpuno opravdan. Moram potsjetiti da je JNA u tom trenutku vec bila agresorska vojska koja je ucestvovala u napadima na Focu, Bijeljinu, Sarajevo i veliki broj drugih mjesta gdje je artiljeriskom paljbom i pjesadiskim jedinicama pomagala ili aktivno ucestvovala u ubistvima i progonu nesrpskog stanovnistva.

Ovakvom i slicnim optuznicama se zamagljuje istina, pokusava uspostaviti lazna ravnoteza zlocina u BiH i postize da ce se na prave zrtve ratnih zlocina na strani Srpskog stanovnistva u Bosni ( a kojih je i te kako bilo) zaboraviti i da se ti slucajevi nece moci rjesavati uz suradnju sa istraznim organima u Srbiji, zbog potpunog gubitka kredibiliteta istih. Potsjecam da je navodno „internacionalna tjeralica“ zapravo vazeca samo u RS i Srbiji i da je bila izdata od strane rezima Slobodana Milosevica (i to tek kada je ovaj izgubio rat i pomislio da ne bi bilo lose da i on nekoga za nesto tuzi).

Koliko takvi falsifikovani istrazni postupci vrijede govori i podatak da su u RS podignute optuznice protiv Josipa Pejakovica i mnogih drugih istaknutih nebosnjaka koji BiH vide kao svoju domovinu.

Ovaj i slicni postupci ne doprinose svojoj navodnoj svrsi, hvatanju ratnih zlocinaca, njihovom kaznjavanju i davanja satisfakcije zrtvama, vec unistavaju kredibilitet i bacaju ljagu na pravni sustav Srbije.

Nadam se da ce bar nekoliko ljudi koja cita ove vjesti pokusati da napregne mozdane vijuge i shvati o cemu se ovdje radi. Od vecine tamo to ne mozemo ocekivati, oni su vec "odlucili" da su Srebrenica i kolone JNA u ravnotezi.
Maraschino

Post by Maraschino »

Posle prvog neuspjelog pokusaja izlaska(14 casova) oni se pregrupisavaju u kasarni tako da na celo kolone idu cetnici i "vukovarci".a na zacelje mlada vojska.Sve ide kako je dogovoreno dok iz transportera negdje u sredini kolone ne pocese pucati.Taj transporter je vec bio na raskrsnici i skrece prema Majevici.U tom momentu sto iz straha sto radi sigurnosti nasi uzvracaju vatru ali tako da su drzali svakog sofera na nisanu dok nije prosao raskrsnicu.Dakle ,nekoliko sledecih kamiona je produzilo bez kontrole prema Sjenjaku jer su soferi eliminisani.Tu nastaje panika i haos jer su kamioni bili puni MTS-a.Sve posle toga sto se desavalo je spontano.Kamioni pocinju gorjeti a granate same i bez kontrole ''rade''.Pokusavali smo objasniti vojnicima da da izadju iz kamiona i da im se nece dogoditi nista kao sto i nije onima koji su nas poslusali.Apsolutno nismo bili neprijateljski nastrojeni prema JNA jer ti vojnici su do prije par sati pili pivo ispred prodavnica na kapiji.Sve je to trajalo do kasno u noc a oni su vec nakon par sati poceli granatirati TZ iz Slavinovica i Simin Hana.Ujutro smo sakupili 30 i nesto ugljenisanih tijela.Prezivjeli su sutra dan ukrcani u autobus i odvezli se prema "svojima".Autobus naravno nikada nisu vratili :roll: .Ranjeni su smjesteni na Gradinu i posle izljecenja predati su na liniji razdvajanja.Ono gore masnim slovima daje odgovor na mnoga pitanja.
zlatan01

Post by zlatan01 »

Milosevic i njegovi generali su zeljeli cvrst i siguran koridor prema "krajinama". Pozeljna dubina je bila 40 km od hrvatske granice (rijeka Sava) za sta je trebalo zauzeti Tuzlu, i dalje preko sprecanske doline povezati majevicu i Ozren. Poslije neuspjaha u Tuzli pokusavaju sa nesto skracenom varijantom preko Smoluce (Lukavac) i Tinje na opstini Srebrenik. Kod Tinje su postavili kontrolni punkt a ohrabreni pojacanjem sa Okresanice (mala postaja JNA iznad Srebrenika koja se iselila jer je bila predaleko od procetnicki orijentisanih srpskih sela). Nedaleko od punkta su pucali na hitnu pomoc i ubili dva medicinska radnika, nakon cega reaguje TO i MUP RBiH. Nakon i ovog propalog pokusaja ostaje plan za koridor u najkracoj varijanti, do tunela Ormanica sto je otprilike polovina prve varijante. Medjutim trebalo je zauzeti Gradacac 8) i brcanska rubna naselja Dizdarusu, Suljagica sokak i Brod 8) ...i tako koridor ostade samo par kilometara dubok...
Vertex_bh

Post by Vertex_bh »

[quote="Unjustice"][quote="Liska"]

I ovo za BiH drzavu treba biti kidnapovanje BiH gradjana i funkcionera BiH od strane drzave Srbije.

BiH treba uzvratiti istom mjerom i uhapsiti funkcionera Srbije, zato sto je Srbija uhapsila funkcionera BIH. E sad ako je ikako moguce uhapsiti Kostunicu, ja sam za, ako ne, idemo hapsiti ambasadora u Sarajevu, idemo hapsiti Miskovica ako nam je pri ruci, bilo koga.[/quote]

Potpisujem: i to po mogucnosti Voju Kalasnjikova (naoruzani funkcioner strane drzave na teritoriji BiH). Samo ga treba nekako navabiti 'vamo :)
Od kada sud u Srbiji ima nadleznost da sudi za nesto sto se nije desilo na njihovoj teritoriji? Ako ih brine sto su stradali vojnici JNA, zasto to njih sekira - pa Srbija se cijelo vrijeme "pere" od te iste JNA kada je rijec o zlocinima u BIH. Ako je argument da su stradali srbi (a ostali kao nisu), pa ima valjda sud BiH! Ocito je rijec u dobro tempiranom pokusaju da se napravi politicki proces - ko je imalo pratio medije iz RS i Srbije zna o cemu se radi.

Mislim da je pogresno uopste raspravljati o tome sta se desilo u Tuzli ( a sta se tu ima raspravljati - vojska jedne drzave na teritoriji druge drzave). Sustina je da je Srbija KIDNAPOVALA gradjanina BiH, ali ta ista BiH je konstantno "pod rucnom" i bojim se da oni koji treba da reaguju nece nista uraditi.
Bas me interesuje hoce li se neko u RS sada nasekirati zbog moguceg zahladjenja odnosa sa Srbijom, kao sto je bio argument protiv tuzbe u Hagu :?
Moj stav je da kada bi Bosna makar malo pokazala zube, sve bi bilo brzo rjeseno. A kako sada stvari stoje, dabogda kceri....
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Zna li iko sta se desava sa Ilijom...zadnje je bilo da je ponudjena kaucija...
Post Reply