Ulaganje na burzu za početnike
Moderator: anex
- Bonnie-Clydova mala
e pa to je to ..pitt wrote:ma broker je dobar ako ti zelis da se aktivno bavis tim porftoliom i mozgas. Za one koji ili nemaju vremena ili nemaju slifa za toi bolji su fondovi.
U svakom slucaju, hvala ti.
nema na čemu
- Bonnie-Clydova mala
Šta to značipitt wrote:Ne izgleda MF los, samo kad vidim da imaju front load 3% i backload u zavisnosti kad se proda....muka mi dodje.
- pitt
Frontload je kada ti uzimaju procenat kada tek ulazes u fond. Vidim da i MF i Hypo naplacuju 3% (ako ulazes do 50K km) u startu. na to dodaj 2% godinsnje management fee i plus ako hoces da prodas u periodu do godinu dana od ulaganja naplate ti jos 2% na iznos prodaje, do dvije godine 1%, do 3 godine 0.50% i nakon 3 godine ne moras placati nista kada prodajes.
Ne znam kakvi su iom rezultati u poredjenju sa benchmarkom,a l bolje da su dobri ako misle ovoliko naplacivati.
Ne znam kakvi su iom rezultati u poredjenju sa benchmarkom,a l bolje da su dobri ako misle ovoliko naplacivati.
- Bonnie-Clydova mala
A ha, hvala. Mislim da kako god okreneš, neko ti mora neku proviziju naplatiti, ali nekako imam osjećaj da je ovo sigurnije za neznalice početnike...
- pitt
pa jeste ali vjeruj mi da ta provizija igra veliku ulogu u odabiru fonda i analizi prihoda. Sa ovakvim cijenama si u samom startu 3% donja i svake godine ti uzimaju harac od 2%. To znaci da ako je je dobit na indexu (koji god da oni prate ) 10% za tu godinu, oni bi trebali najmanje da ostvare 13% da bih ja bio OK sto im placam toliko. Za sve manje sto ostvare dzabe si im dala pare jer si mogla uloziti u index (sto je daleko jeftinije) i ostvariti ilsti ili bolji prihod.
Da li se imaju neki index fondovi i kod nas?
- Bonnie-Clydova mala
Puno me pitaš, ja sam na nivou prvačića kad su dionice i fondovi u pitanjupitt wrote:pa jeste ali vjeruj mi da ta provizija igra veliku ulogu u odabiru fonda i analizi prihoda. Sa ovakvim cijenama si u samom startu 3% donja i svake godine ti uzimaju harac od 2%. To znaci da ako je je dobit na indexu (koji god da oni prate ) 10% za tu godinu, oni bi trebali najmanje da ostvare 13% da bih ja bio OK sto im placam toliko. Za sve manje sto ostvare dzabe si im dala pare jer si mogla uloziti u index (sto je daleko jeftinije) i ostvariti ilsti ili bolji prihod.
- Bonnie-Clydova mala
ne smijem ti reći dok kečeve ne ispravimpitt wrote:polako....nauciti ces: kad je roditeljski?
:D
-
zlatan01
Investiranje u fondove je daleko bolje za pocetnike ali i za sitne ulagace nego investiranje u dionice. Investiranjem u fondove se naime razbija rizik na veci broj razlicitih firmi, bransi i trzista sto daje vrijednosti fonda stabilnost. Ako vec neko zeli investirati u dionice, onda treba prikupiti info o firmama a kroz kupovinu takodje treba izbalansirati rizik, i sto je najvaznije dionice treba posmatrati kao dugorocniju stednju/investiciju nego fondove.Bonnie-Clydova mala wrote:Ovdje imaš sve razrađeno treba samo vremena da se sve prostudira, ovo je izgleda trenutno jedini koji funkcionira kod nas.ima još neki Hypo, al on je tek u začetkupitt wrote:kakva je razlika u cijenama usluga izmedju racuna kod brokera i tih investicionih fondova? Vjerujem da kao i ovdje brokeri naplacuju po transakcijama a da li fondovi naplacuju procenat na vrijednost i koliko to iznosi?
http://www.mfinvest.ba/
Kontam da je ovo pametnije nego sam krenuti u dioničke vode, pogotovo kad u ovom slučaju djeluješ kroz kompaniju, a ako igraš solo ovisiš samo o brokeru, ne znam...
- Bonnie-Clydova mala
da li fondovi isplacuju neku dividendu ili šta? i koliki je to procenat uvecanja ulozenog?
-
zlatan01
Postoje fondovi koji akumuliraju dobit i oni koji je osplacuju. Ja ne poznajem trziste fondova u BiH pa ne mogu reci konkretno, ali to treba da stoji u prospektu fonda. Sto se tice povrata ulozenog, to zavisi od puno faktora. Postoje renta fondovi koji ulazu novac u kratkorocne ili dugorocne kredite i tu je dobit skoro zagarantovana ali relativno mala, otprilike nesto veca nego kamate na orocenom racunu. Fondovi koji ulazu u akcije su puno unosniji ali i rizicniji. Postoje jos obligacioni fondovi koji ulazu u obveznice, kao i index fondovi koji prate index berze. Naravno tu su jos i specijalni fondovi hedge, mjesoviti i td. Dobit varira prilicno od fonda do fonda. Ja koristim ukupno 4 portfelja (dva stedna, dva penziona) koji se sastoje uglavnom od akcie-fondova a dobit trenutno lezi 6-11%. Na dobit jako utice i naknada koju fondovi uzimaju. Kod duzeg ulaganja, recimo za penziju, ova naknada ima veliki udio u rezultatu, te za tu svrhu treba birati fondove sa manjom naknadom.Bonnie-Clydova mala wrote:da li fondovi isplacuju neku dividendu ili šta? i koliki je to procenat uvecanja ulozenog?
- manijak1
-
klixober
Ne znam da li je vec diskutovano o tome,ali moze li mi neko upuceniji objasniti sljedece stvari:
Nominalna vrijednost dionice bh telekoma je 10KM(na berzi se prodaje po 52KM),a Merkura d.d. Sarajevo 20KM(na berzi se prodaje po 10KM).Sta uopste znaci nominalna vrijednost i kako se dobije? Da li to znaci da je bh telekom precijenjen,a Merkur potcijenjen na berzi ili..?
Nominalna vrijednost dionice bh telekoma je 10KM(na berzi se prodaje po 52KM),a Merkura d.d. Sarajevo 20KM(na berzi se prodaje po 10KM).Sta uopste znaci nominalna vrijednost i kako se dobije? Da li to znaci da je bh telekom precijenjen,a Merkur potcijenjen na berzi ili..?
- pun_mjesec
kada su telekom i merkur organizovani kao dionicka drustva (nemam pojma kad je to bilo - A. Marković ili poslije rata) taj koji je radio reorganizaciju je sracunao koliko vrijedi kapital firme (imovina minus dugovi), podijelio to sa 10 i dobio broj dionica od kojih svaka vrijedi 10KM.komeba wrote:Ne znam da li je vec diskutovano o tome,ali moze li mi neko upuceniji objasniti sljedece stvari:
danas stoji ista vrijednost na nominali ali trziste odlucuje koliko to stvarno vrijedi (ponuda i potraznja na berzi). to ne znaci da su neke firme precjenjene ili potcijenjene vec jednostavno da se neko razvio i povec'o svoju cijenu i obratno. moze biti i da je neko pogresno napravio onu racunicu koju sam naveo. u svakom slucaju, po meni je nominala najmanje bitan podatak
-
bice_bice
da li te zanima iskljucivo BH trziste ili?
ako je lijen ovaj dio foruma, ne znaci da nemamo strucnjaka.. samo se trebaju probudit.. uskoro ce, kad mi teme osvjezimo..
hajmo strucnjaci bh trzista, danas SASE na kratko inputa nije imo od sile i trgovanja.. a vamo vas nigdje nema..
ako je lijen ovaj dio foruma, ne znaci da nemamo strucnjaka.. samo se trebaju probudit.. uskoro ce, kad mi teme osvjezimo..
hajmo strucnjaci bh trzista, danas SASE na kratko inputa nije imo od sile i trgovanja.. a vamo vas nigdje nema..
- campa_xxx
U naslovu teme pise "Ulaganje na burzu za početnike" , a ja koliko vidim ovdje sve sami brokeri. Ima li iko da objasni evo meni kao laiku u tom poslu odakle da pocnem, sta je bitno da naucim za pocetak, ko me moze prevariti i tako to...
-
harby
-
black_noke
#100 Re: Ulaganje na burzu za početnike
kakva je sad situacija?? isplatil se sad kupovat ista??