ahaŠeha wrote:Jes' al' za 4.50 dobijes VPower!!!guardian wrote:San Francisco, 10.05.2007., Shell vs. Chevron:
$4 je trenutni rekord za "regular" u L.A.-u.
Inace: http://www.gasbuddy.com/gb_gastemperaturemap.aspx![]()
![]()
Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
- danas
-
Bosanski_Amerikanac
Sta ba kukate koda $100 hefticno zaradjujete.
-
guardian
Ama nije do tog kol'ko se potrosi vec do principa
, pogotovo ako ti je radno mesto udaljeno 200 metara od stana

Problem je sto nema dobre alternative automobilskom saobracaju. I, fakat, distribuiran karakter naselja u USA je jedan od razloga zasto je tako. U Gornjoj Pripizdini, Sjeverna Dakota, mozda i jedini. Al' u urbanim centrima poput Los Angeles-a nije. U prvoj polovini 20-og vijeka, L.A. je, s nekih 1100 milja zeljeznickih pruga, bio grad s najrazvijenijom urbanom zeljeznickom mrezom na svijetu. A onda je konzorcij predvodjen General Motors-om kupio zeljeznicke linije (negdje u isto vrijeme kad je konzorcij proizvodjaca kucnih aparata -- da doprinese kreiranju americkog sna -- pomogao izlobirati sistem koji ce olaksati dobivanje zajmova za kupovinu kuce
). Uslijedilo je ocekivano: ranih 60ih je stao i posljednji voz u L.A.-u (metro je obnovljen tek 90ih kad je, za vrijeme prvog rata u Iraku, doslo do rasta cijena benzina).
A evo kako (zahvaljujuci automobilskom saobracaju) carsija izgleda:

Al' neka smoga, kazu da je zalazak sunca zbog njega haos.
Aha.
Problem je sto nema dobre alternative automobilskom saobracaju. I, fakat, distribuiran karakter naselja u USA je jedan od razloga zasto je tako. U Gornjoj Pripizdini, Sjeverna Dakota, mozda i jedini. Al' u urbanim centrima poput Los Angeles-a nije. U prvoj polovini 20-og vijeka, L.A. je, s nekih 1100 milja zeljeznickih pruga, bio grad s najrazvijenijom urbanom zeljeznickom mrezom na svijetu. A onda je konzorcij predvodjen General Motors-om kupio zeljeznicke linije (negdje u isto vrijeme kad je konzorcij proizvodjaca kucnih aparata -- da doprinese kreiranju americkog sna -- pomogao izlobirati sistem koji ce olaksati dobivanje zajmova za kupovinu kuce
A evo kako (zahvaljujuci automobilskom saobracaju) carsija izgleda:

Al' neka smoga, kazu da je zalazak sunca zbog njega haos.
- danas
upravo tako... kad cijena goriva skoci onda ce se neko mozda i zamisliti na urban sprawl-om, skontati kakav metro ili sta vec... do tada, sjedi na auto-putu u guzvi...Šeha wrote:Ovo sto Guardian pise je jedan od razloga sto mi nije nimalo krivo ni mrsko sto se cijena goriva penje. I voliio bih da se popenje jos. Natjerace ljude da drugacije misle.
Pocevsi od ekonomicnijih auta (nema mi nista mrze od Pick-up-a i SUV-a na putu u sred grada) pa do gradskog saobracaja i zeljeznice koja je u SAD generalno katastrofa.
-
Bosanski_Amerikanac
Ma nista od toga...danas wrote:upravo tako... kad cijena goriva skoci onda ce se neko mozda i zamisliti na urban sprawl-om, skontati kakav metro ili sta vec... do tada, sjedi na auto-putu u guzvi...Šeha wrote:Ovo sto Guardian pise je jedan od razloga sto mi nije nimalo krivo ni mrsko sto se cijena goriva penje. I voliio bih da se popenje jos. Natjerace ljude da drugacije misle.
Pocevsi od ekonomicnijih auta (nema mi nista mrze od Pick-up-a i SUV-a na putu u sred grada) pa do gradskog saobracaja i zeljeznice koja je u SAD generalno katastrofa.
Cijene goriva nisu skocile zbog lose ekonomije ili neodstaka goriva. Cjene su jednostavno skocile jer je opste poznato da kupovina nece opasti. Bilo je prosle godine u novembru update daje exxon zaradion nevjerovatnih ja mislim 80 biliona. Ako grijesim neka me neko ispravi. Mozda sam fulio cifru.
Nafte ima. A ima i budala zato su cijene kakve jesu. Jos nesto amerika ima najeftinije cijene goriva na svijetu (ne racunajuci izvoznike istog) i ima najjacu ekonomiju. Pa sta fali da je galon (3 i nesto litra) $5.
-
Svemirski_Jebach
3.89 litara tacnije... ovdje je jos ispod $3...doduse, ovo se i ne broji...ionako nema zakona...vlada zakon kao u el salvadoru

-
Bosanski_Amerikanac
Nek si im vala reko. Koda su u ceceniji a ne americi. Inflacija ne ide gore samo gorivo ide gore to vam sve govori.Neelix wrote:a sto mozete kukat u pmreko bi covjek sve siromah do siromaha
- Dirty Harry
Krv za benzin:
http://youtube.com/watch?v=ypdVRefcGs4
Što me neodoljivo podsjeti na ovo:Red Cross Offering Gas For Blood
Lucky Winner Will Get $3,500 In Gasoline
POSTED: 9:43 am EDT June 6, 2007
E-mail this story | Print this story
PHILADELPHIA -- American Red Cross officials are offering the chance to win free gasoline as an incentive to get more Pennsylvania and New Jersey residents to donate blood.
This summer, each donor will automatically be entered in a drawing to win $3,500 worth of gasoline. Entries for the first drawing, July 23, are already being accepted. An identical raffle will start July 23 and run through Sept. 16.
Every day, the Red Cross also will award a $25 gas card to a randomly selected donor.
The Red Cross chapter runs about 25 blood drives each day throughout southeastern Pennsylvania and parts of New Jersey. During summers, it struggles to get blood donations.
To donate, residents must be healthy, be at least 17 years old and weigh at least 110 pounds. They can donate blood every 56 days.
http://youtube.com/watch?v=ypdVRefcGs4
- bijelo_dugme
dabogda vam al-Kaida povecala cijenu da bude ko u Evropi
Sta se zalite? Uzmite biciklo 10 min do posloa ako mozete a ne ko amerikanci, ljudi idu komsiji preko puta autom
Sta se zalite? Uzmite biciklo 10 min do posloa ako mozete a ne ko amerikanci, ljudi idu komsiji preko puta autom
-
FFK as Lucy01
2.5 sataŠeha wrote:Bravo... ja da biciklom idem na posao trebalo bi mi jedno 2.5 satabijelo_dugme wrote:dabogda vam al-Kaida povecala cijenu da bude ko u Evropi![]()
Sta se zalite? Uzmite biciklo 10 min do posloa ako mozete a ne ko amerikanci, ljudi idu komsiji preko puta autom![]()
Poslije bi valjalo kakvo kupatilo naci da se istusiram a da ne govorim da bih bio crknut od pedalanja i posao mi ne bi bio na kraj pameti.
Pa kad na pos'o dodjem, sef jednu kad bi mi rek'o, pobila bih pola firme
- bijelo_dugme
A voz, bus i takve stvari???Lucy01 wrote:2.5 sataŠeha wrote:Bravo... ja da biciklom idem na posao trebalo bi mi jedno 2.5 satabijelo_dugme wrote:dabogda vam al-Kaida povecala cijenu da bude ko u Evropi![]()
Sta se zalite? Uzmite biciklo 10 min do posloa ako mozete a ne ko amerikanci, ljudi idu komsiji preko puta autom![]()
Poslije bi valjalo kakvo kupatilo naci da se istusiram a da ne govorim da bih bio crknut od pedalanja i posao mi ne bi bio na kraj pameti....samo...meni bi trebalo jedno pola dana
...da ne spominjem sto nema biciklistickih staza na Highway-u, pa bih morala sporednim putevima, koji takodje nemaju biciklisticke staze, tako da bih zaginula i sa zivotom se oprostila jedno 30 puta do posla kako ovi Juznjacki manijaci voze
....
Pa kad na pos'o dodjem, sef jednu kad bi mi rek'o, pobila bih pola firme....i naradis se ko konj, pa pedalaj kuci opet...pa dodjes negdje iza ponoci, odspavas sat-dva, pa opet pedalaj
....a da je zdravo-zdravo je da Bog kaze
![]()
Vi amerikanci ste lijeni!!!
Gori neg Crnogroci
-
FFK as Lucy01
Javni saobracaj bilo koje vrste, nikakav ili nepostojeci (krivica grada koji se oslonio na individualno posjedovanje auta)........za mene bi bukvalno bilo da ostanem bez posla ili da nadjem posao na relaciji na kojoj mogu pedalat "paciklom"bijelo_dugme wrote:A voz, bus i takve stvari???Lucy01 wrote:2.5 sataŠeha wrote: Bravo... ja da biciklom idem na posao trebalo bi mi jedno 2.5 sata![]()
Poslije bi valjalo kakvo kupatilo naci da se istusiram a da ne govorim da bih bio crknut od pedalanja i posao mi ne bi bio na kraj pameti....samo...meni bi trebalo jedno pola dana
...da ne spominjem sto nema biciklistickih staza na Highway-u, pa bih morala sporednim putevima, koji takodje nemaju biciklisticke staze, tako da bih zaginula i sa zivotom se oprostila jedno 30 puta do posla kako ovi Juznjacki manijaci voze
....
Pa kad na pos'o dodjem, sef jednu kad bi mi rek'o, pobila bih pola firme....i naradis se ko konj, pa pedalaj kuci opet...pa dodjes negdje iza ponoci, odspavas sat-dva, pa opet pedalaj
![]()
Gori neg Crnogroci
I ne generalisi i ne siri predrasude
- bijelo_dugme
Japanci su pametni pricaj ti sta hocesforUMASH wrote:....da ti nisi Japanac.....bijelo_dugme wrote:A voz, bus i takve stvari???
Gori neg Crnogroci![]()
.....ne, ja sam Bosanac....
-
forUMASH
.....vidim ja kakav si ti patriota kad ti je Brega idol.....bijelo_dugme wrote:Japanci su pametni pricaj ti sta hocesforUMASH wrote:....da ti nisi Japanac.....bijelo_dugme wrote:A voz, bus i takve stvari???
Gori neg Crnogroci![]()
.....ne, ja sam Bosanac....
......cuj, neko mimo Bosanaca pametan.....
- bijelo_dugme
Bio sam tamo i vidijo sam da su amerikance GENERALNO lijeni, smjesno mi bilo kad oni uzimaju taxi a mogu pjehe.Lucy01 wrote:Javni saobracaj bilo koje vrste, nikakav ili nepostojeci (krivica grada koji se oslonio na individualno posjedovanje auta)........za mene bi bukvalno bilo da ostanem bez posla ili da nadjem posao na relaciji na kojoj mogu pedalat "paciklom"bijelo_dugme wrote:A voz, bus i takve stvari???Lucy01 wrote: 2.5 sata...samo...meni bi trebalo jedno pola dana
....
![]()
Gori neg Crnogroci
I ne generalisi i ne siri predrasuderadije pitaj, ili reci "ne znam"..."zasto je kod vas tako"......a ne odmah "lijeni ste"
I da ima autobus i takve stvari nebi opet niko ni iso.
Za drugo, sto nekupite manje auto?
Jebiga skupo vam gorivo a gledajte kakva auta vozate, zasto nebi vozijo Renault Clio, Nissan Micra ili novi Fiat 500 ? Prevelika su vam auta i vase firme (chervolet,dodge i tkd) trose pre puno, valjda nisu na oto mislili prije jer je gorvio dzabe bilo!!!
- StLouis
#98 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00
samo da upitam, da li jos uvijek tankate???
oso' benzin ponovo gore