Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
danas

Post by danas »

Šeha wrote:
guardian wrote:San Francisco, 10.05.2007., Shell vs. Chevron:

Image

$4 je trenutni rekord za "regular" u L.A.-u.

Inace: http://www.gasbuddy.com/gb_gastemperaturemap.aspx
Jes' al' za 4.50 dobijes VPower!!! :D :D :D
aha :D sto procisti motor :D :oops:
StLouis

Post by StLouis »

Kalifornija nije Amerika :D nisu normalni
Bosanski_Amerikanac

Post by Bosanski_Amerikanac »

Sta ba kukate koda $100 hefticno zaradjujete.
StLouis

Post by StLouis »

Bosanski_Amerikanac wrote:Sta ba kukate koda $100 hefticno zaradjujete.
zaradjujem natprosjecno, ali mrzim kad me pljackaju.
nineac

Post by nineac »

StLouis wrote:
Bosanski_Amerikanac wrote:Sta ba kukate koda $100 hefticno zaradjujete.
zaradjujem natprosjecno, ali mrzim kad me pljackaju.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Preselite se u Bible belt :lol:
guardian

Post by guardian »

Ama nije do tog kol'ko se potrosi vec do principa :D, pogotovo ako ti je radno mesto udaljeno 200 metara od stana ;) :D

Problem je sto nema dobre alternative automobilskom saobracaju. I, fakat, distribuiran karakter naselja u USA je jedan od razloga zasto je tako. U Gornjoj Pripizdini, Sjeverna Dakota, mozda i jedini. Al' u urbanim centrima poput Los Angeles-a nije. U prvoj polovini 20-og vijeka, L.A. je, s nekih 1100 milja zeljeznickih pruga, bio grad s najrazvijenijom urbanom zeljeznickom mrezom na svijetu. A onda je konzorcij predvodjen General Motors-om kupio zeljeznicke linije (negdje u isto vrijeme kad je konzorcij proizvodjaca kucnih aparata -- da doprinese kreiranju americkog sna -- pomogao izlobirati sistem koji ce olaksati dobivanje zajmova za kupovinu kuce :-)). Uslijedilo je ocekivano: ranih 60ih je stao i posljednji voz u L.A.-u (metro je obnovljen tek 90ih kad je, za vrijeme prvog rata u Iraku, doslo do rasta cijena benzina).

A evo kako (zahvaljujuci automobilskom saobracaju) carsija izgleda:

Image

Al' neka smoga, kazu da je zalazak sunca zbog njega haos. :roll: Aha.
danas

Post by danas »

Šeha wrote:Ovo sto Guardian pise je jedan od razloga sto mi nije nimalo krivo ni mrsko sto se cijena goriva penje. I voliio bih da se popenje jos. Natjerace ljude da drugacije misle.

Pocevsi od ekonomicnijih auta (nema mi nista mrze od Pick-up-a i SUV-a na putu u sred grada) pa do gradskog saobracaja i zeljeznice koja je u SAD generalno katastrofa.
upravo tako... kad cijena goriva skoci onda ce se neko mozda i zamisliti na urban sprawl-om, skontati kakav metro ili sta vec... do tada, sjedi na auto-putu u guzvi... :roll:
Bosanski_Amerikanac

danas wrote:
Šeha wrote:Ovo sto Guardian pise je jedan od razloga sto mi nije nimalo krivo ni mrsko sto se cijena goriva penje. I voliio bih da se popenje jos. Natjerace ljude da drugacije misle.

Pocevsi od ekonomicnijih auta (nema mi nista mrze od Pick-up-a i SUV-a na putu u sred grada) pa do gradskog saobracaja i zeljeznice koja je u SAD generalno katastrofa.
upravo tako... kad cijena goriva skoci onda ce se neko mozda i zamisliti na urban sprawl-om, skontati kakav metro ili sta vec... do tada, sjedi na auto-putu u guzvi... :roll:
Ma nista od toga...

Cijene goriva nisu skocile zbog lose ekonomije ili neodstaka goriva. Cjene su jednostavno skocile jer je opste poznato da kupovina nece opasti. Bilo je prosle godine u novembru update daje exxon zaradion nevjerovatnih ja mislim 80 biliona. Ako grijesim neka me neko ispravi. Mozda sam fulio cifru.

Nafte ima. A ima i budala zato su cijene kakve jesu. Jos nesto amerika ima najeftinije cijene goriva na svijetu (ne racunajuci izvoznike istog) i ima najjacu ekonomiju. Pa sta fali da je galon (3 i nesto litra) $5.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

3.89 litara tacnije... ovdje je jos ispod $3...doduse, ovo se i ne broji...ionako nema zakona...vlada zakon kao u el salvadoru :D :D :D
defcon

Post by defcon »

Ako vam je skupo gorivo bujrum u BRCAK'S MECHANIC SHOP

ugradujemo plinske sisteme za auFta i much more :)
Majjah

Post by Majjah »

Naspite lozu kao i ja, il nek vam ko malo preradi motor ko sto se u ratu radilo pa da moze ic na jestivo ulje :D :D
Neelix

Post by Neelix »

a sto mozete kukat u pm :lol: reko bi covjek sve siromah do siromaha :D
Bosanski_Amerikanac

Neelix wrote:a sto mozete kukat u pm :lol: reko bi covjek sve siromah do siromaha :D
Nek si im vala reko. Koda su u ceceniji a ne americi. Inflacija ne ide gore samo gorivo ide gore to vam sve govori.
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Krv za benzin:
Red Cross Offering Gas For Blood
Lucky Winner Will Get $3,500 In Gasoline

POSTED: 9:43 am EDT June 6, 2007
E-mail this story | Print this story
PHILADELPHIA -- American Red Cross officials are offering the chance to win free gasoline as an incentive to get more Pennsylvania and New Jersey residents to donate blood.

This summer, each donor will automatically be entered in a drawing to win $3,500 worth of gasoline. Entries for the first drawing, July 23, are already being accepted. An identical raffle will start July 23 and run through Sept. 16.

Every day, the Red Cross also will award a $25 gas card to a randomly selected donor.

The Red Cross chapter runs about 25 blood drives each day throughout southeastern Pennsylvania and parts of New Jersey. During summers, it struggles to get blood donations.

To donate, residents must be healthy, be at least 17 years old and weigh at least 110 pounds. They can donate blood every 56 days.
Što me neodoljivo podsjeti na ovo:

http://youtube.com/watch?v=ypdVRefcGs4
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

dabogda vam al-Kaida povecala cijenu da bude ko u Evropi :x

Sta se zalite? Uzmite biciklo 10 min do posloa ako mozete a ne ko amerikanci, ljudi idu komsiji preko puta autom
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Šeha wrote:
bijelo_dugme wrote:dabogda vam al-Kaida povecala cijenu da bude ko u Evropi :x

Sta se zalite? Uzmite biciklo 10 min do posloa ako mozete a ne ko amerikanci, ljudi idu komsiji preko puta autom
Bravo... ja da biciklom idem na posao trebalo bi mi jedno 2.5 sata :lol:
Poslije bi valjalo kakvo kupatilo naci da se istusiram a da ne govorim da bih bio crknut od pedalanja i posao mi ne bi bio na kraj pameti.
2.5 sata :shock:...samo...meni bi trebalo jedno pola dana :roll:...da ne spominjem sto nema biciklistickih staza na Highway-u, pa bih morala sporednim putevima, koji takodje nemaju biciklisticke staze, tako da bih zaginula i sa zivotom se oprostila jedno 30 puta do posla kako ovi Juznjacki manijaci voze :x....

Pa kad na pos'o dodjem, sef jednu kad bi mi rek'o, pobila bih pola firme :lol:....i naradis se ko konj, pa pedalaj kuci opet...pa dodjes negdje iza ponoci, odspavas sat-dva, pa opet pedalaj 8-) ....a da je zdravo-zdravo je da Bog kaze :lol: :lol:
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

Lucy01 wrote:
Šeha wrote:
bijelo_dugme wrote:dabogda vam al-Kaida povecala cijenu da bude ko u Evropi :x

Bravo... ja da biciklom idem na posao trebalo bi mi jedno 2.5 sata :lol:
Poslije bi valjalo kakvo kupatilo naci da se istusiram a da ne govorim da bih bio crknut od pedalanja i posao mi ne bi bio na kraj pameti.
2.5 sata :shock:...samo...meni bi trebalo jedno pola dana :roll:...da ne spominjem sto nema biciklistickih staza na Highway-u, pa bih morala sporednim putevima, koji takodje nemaju biciklisticke staze, tako da bih zaginula i sa zivotom se oprostila jedno 30 puta do posla kako ovi Juznjacki manijaci voze :x....

Pa kad na pos'o dodjem, sef jednu kad bi mi rek'o, pobila bih pola firme :lol:....i naradis se ko konj, pa pedalaj kuci opet...pa dodjes negdje iza ponoci, odspavas sat-dva, pa opet pedalaj 8-) ....a da je zdravo-zdravo je da Bog kaze :lol: :lol:
A voz, bus i takve stvari???
Vi amerikanci ste lijeni!!!
Gori neg Crnogroci
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

bijelo_dugme wrote:
Lucy01 wrote:
Šeha wrote: Bravo... ja da biciklom idem na posao trebalo bi mi jedno 2.5 sata :lol:

Gori neg Crnogroci
Javni saobracaj bilo koje vrste, nikakav ili nepostojeci (krivica grada koji se oslonio na individualno posjedovanje auta)........za mene bi bukvalno bilo da ostanem bez posla ili da nadjem posao na relaciji na kojoj mogu pedalat "paciklom" :lol:

I ne generalisi i ne siri predrasude :roll: radije pitaj, ili reci "ne znam"..."zasto je kod vas tako"......a ne odmah "lijeni ste" :oops:
forUMASH

Post by forUMASH »

bijelo_dugme wrote:A voz, bus i takve stvari???
Gori neg Crnogroci
....da ti nisi Japanac..... :?
.....ne, ja sam Bosanac.... :roll:
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

forUMASH wrote:
Gori neg Crnogroci
Japanci su pametni pricaj ti sta hoces :)
forUMASH

Post by forUMASH »

bijelo_dugme wrote:
forUMASH wrote:
Gori neg Crnogroci
Japanci su pametni pricaj ti sta hoces :)
.....vidim ja kakav si ti patriota kad ti je Brega idol..... :D
......cuj, neko mimo Bosanaca pametan..... :D
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

Lucy01 wrote:
bijelo_dugme wrote:
Lucy01 wrote: 2.5 sata :shock:...samo...meni bi trebalo jedno pola dana :roll:...da ne spominjem sto nema biciklistickih staza na Highway-u, pa bih morala sporednim putevima, koji takodje nemaju biciklisticke staze, tako da bih zaginula i sa zivotom se oprostila jedno 30 puta do posla kako ovi Juznjacki manijaci voze :x....

Gori neg Crnogroci
Javni saobracaj bilo koje vrste, nikakav ili nepostojeci (krivica grada koji se oslonio na individualno posjedovanje auta)........za mene bi bukvalno bilo da ostanem bez posla ili da nadjem posao na relaciji na kojoj mogu pedalat "paciklom" :lol:

I ne generalisi i ne siri predrasude :roll: radije pitaj, ili reci "ne znam"..."zasto je kod vas tako"......a ne odmah "lijeni ste" :oops:
Bio sam tamo i vidijo sam da su amerikance GENERALNO lijeni, smjesno mi bilo kad oni uzimaju taxi a mogu pjehe.
I da ima autobus i takve stvari nebi opet niko ni iso.

Za drugo, sto nekupite manje auto?
Jebiga skupo vam gorivo a gledajte kakva auta vozate, zasto nebi vozijo Renault Clio, Nissan Micra ili novi Fiat 500 ? Prevelika su vam auta i vase firme (chervolet,dodge i tkd) trose pre puno, valjda nisu na oto mislili prije jer je gorvio dzabe bilo!!!
StLouis

#98 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by StLouis »

samo da upitam, da li jos uvijek tankate??? :D oso' benzin ponovo gore :D
Post Reply