Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
slike rispekt
tura nam je bila za deset,nema dalje
Bjelasnica prelijepa,stvarno je malo gdje ovakvih krajolika
istina je da smo malo vise planinarili ali za nas no frx
BiH RISPEKT
Za ovu priliku bih nesto rekao o kacigama. Cini mi se da one nisu obavezne u BiH. Ja licno sam do sada imao 3 pada (jedan bez kacige i dva sa kacigom) i mogu vam reci da sada prije svake voznje skoro poljubim kacigu prije nego je stavim (i dobro ucvrstim) na glavu (a ne stavljam je jer je to zakonska obaveza vec sto hocu da se zastitim).
Zato bih apelovao na one koji ne nose kacigu da obavezno pocnu da je nose. Ne zaboravite da postoje samo dvije vrste biciklista - oni koji su pali sa bicikla i oni koji ce pasti sa bicikla.
Ja sam bio i ocevidac pada gdje je momak (jureci niz brdo makadamom) pao, udario glavom na kamenu podlogu i kaciga mu se raspala na 3 dijela. Ovi iz bolnice su trazili da im se donesu dijelovi kacige da bi mogli procijeniti silinu udara i time stepen povrede. Da nije imao kacigu tesko da bi prezivio taj pad.
I jos nesto - ako se desi da padnete i kacigom udarite u asfalt,kamen,beton - ta ce kaciga napuci (makar i malo) te se preporucuje da odmah nabavite novu.
A siguran sam da bi bilo jako dobro da se nosenje kacige za bicikliste uvede i kao zakonska obaveza u BiH - te ako neko od vas to moze da pogura i uvede, mislim da biste uradili pravu stvar.
ma druze mi nemamo staze za bajk,a kamoli sta drugo
mada ne bi bilo lose da imamo nekoga da progura kakav zakoncic za nas napacene.....................bajkere..............................ma odoh negdje malo night ride sa drugom i njegovom fulkom da se malo ispusemo,ali necemo kroz ferhadiju,posto su neki ljuti na nas mada mi to ne cinimo
Mogu da razumijem da situacija za ljubitelje voznje biciklom nije najsjajnija u Sa i BiH (nedostatak staza, nepostivanje i neprihvacanje od strane ostalih ucesnika u sabracaju, zakon "jacega" na putevima,itd).
Ali to ne znaci da nece biti bolje, da ce se (kad tad) napraviti staze i bolje prihvacati biciklisti od strane ostalih ucesnika u saobracaju te i zakonski bolje zastiti i regulisati (ukljucujuci i nova pravila za njih same).
U medjuvremenu se sigurno moze uciniti nesto sa svoje strane da do toga dodje sto prije (ma koliko mala akcija ili potez bio ne treba ga odbacivati kao beznacajan vec ga treba i uraditi). Ako se zale na bicikliste u Ferhadiji (usput, nisam citao tu raspravu) i ako Ferhadija nije predvidjena za bicikliste vec samo za pjesake - molim lijepo, biciklisti ne trebaju ici tamo. Time ce samo navuci los glas. A ja licno sam cuo da je u planu jedna velika (kruzna?) biciklisticka staza oko/uzduz Sarajeva - nisam siguran oko detalja, a i vijest sam cuo prije jedno 2 godine.
Uz ovaj post evo nekoliko mojih ("zlatnih") pravila sto se tice voznje biciklom:
1. Uvijek odrzavajte svoje biciklo u ispravnom stanju (kocni sistem, podmazanost lanca/zupcanika, adekvatnost guma i pritiska zraka u njima, itd)
2. Zastitna odjeca/oprema (kaciga, jarko svijetla/drecava odjeca - da vas vozaci mogu vidjeti izdaleka a ne kada dodju na 10 metara do vas, reflektirajuci dijelovi ako vozite nocu (bilo na odjeci, bilo na biciklu, ili oboje), itd)
3. Izbjegavajte automobile i kamione - jedno od najboljih pravila. Ako nema posebne trake za bicikliste, izaberite sporedne ulice, stari put koji je sada zatvoren za saobracaj, makadamski put koji slabo ko koristi, itd.
4. Ne vozite kada je mracno, nocu (ako bas ne morate) - ja se ne mogu sjetiti kada sam zadnji put vozio po noci.
5. Vozite sa nekim u drustvu - ljepse je a i lakse ako se desi kakav problem. Pozeljno je imati i mobilni telefon, za svaki slucaj.
6. Uclanite se u lokalni klub (ako takav postoji - ako ne, osnujte jedan), cucete od drugih sta se desava, unaprijediti svoje znanje o biciklima i nacinu voznje za pojedine terene, steci prijatelje, itd.
Ovo je trenutno sto mi pada na pamet. Nekima ce zvucati dosadno (jer ovo vec znaju) ali nije zgoreg ponoviti i nadam se da ce neko naci ovo i korisno.
Na istoku graniči dolinom reke Neretve, sa severozapada Dugim poljem na kojem je Blidinje jezero, sa severa dolinom reke Doljanke, a sa juga dolinom reke Drežanke. Pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh Čvrsnice je Pločno 2228 m.
E na Pločnom smo bili (ja i ekipa 8.Jula 2007), slijede slikice:
By trimi, shot with E8800 at 2007-07-10
transport
By trimi, shot with E8800 at 2007-07-10