AUTO DO 10 000 EURA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

beco

Post by beco »

:-) Ma razmisljao sam, ali oni levati iz bihneta kazu da nemaju dovoljno operme pa kazu tek za dva mjeseca adsl! Kazu isto dobra je investicija onaj dvd player u autu, kazu kad ti je dosadno pri voznji malo ga ukljucis pa jednim okom gledas na lcd 7X7 cm, a i dobra cijena kaze moze sada i za 600 eura! 8)
amrica

Post by amrica »

Narode, Clio ide kao pjesma, bologlavno. Uopce, previse dojmova da bi se napisalo u par redova. Kao prvo, trebalo mi je malo vremena da skontam cemu sluze desetine dugmica, ali sve je logicno. Putno racunalo je super stvar, samo je za mene previse osjetljivo, napr koliko jos km mogu preci sa kolicinom u rezervoaru ako idem odredjenom brzinom... to je show, ako stojis 5 min u mjestu, od mugicih 150 km, spadnes na 135 preostalih km. Ali napr, vidis da po gradu vozis prosjecno 8-10KM/H i trosis isto toliko litara.
Nazalost, prvih 1000 km se ne smije (ne bi se trebalo) preci 3.000 obrtaja, sto ispadne napr. 90-100 km petom, tako da nisam mogla isprobati koliko je brz. A s obzirom na pocetak praznika, cak nisam mogla izaci van grada bar da vidim kako lezi u krivinama. Zato kad se vratim sa mora, saznacete vise. Inace, nisam prije imala obrtomjer, pravo mi se svidja.
Komande za radio su jednostavne do bola, a ruckice od zmigavaca i brisaca su jako kratke, 3-4 cm svega, i na njima je gomila komandi, ali su perfektno pojednostavljene i maximalno funkcionalne.
Svjetla se pale kad das kontakt.
Prede kao maca, ali se vidi da ima snage, samo ga nisam smjela forsirati.
malizeleni

Post by malizeleni »

Putno racunalo, to hoce reci ona dzidza sto pokazuje sat, datum, koliko litara trosis u trenutku itd ? zar je to ekstra oprema na novim autima, joj, marketing na nivou :)

Enivej, to 1000km \ 3000 obrtaja je cisto praznovjerje, sad ja kupim audi s3 i kuliram nekih 240 konja na 3000 obrtaja dok ne predjem 1000km ? Ma daj. Masina je pravljena da radi tip top od prvog trenutka, dok je ulja, i benzina, radice kako treba od prvog trenutka dok trenje ne uradi svoje.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Cestitam forumashima koji su postali vlasnici novih automobila!
Vozajte se nekoliko godina u vasim novim masinama vrijednim 20-tak hiljada maraka i vise, eto mene za 5-6 godina da ih kupim od vas za 7-8 hiljada km!
beco

Post by beco »

Auto je stigao napokon, kljuc u mojim rukama. Sad utiske cu kako budu stizalim, jer sam samo 5-6 km presao od salona. Prvi utisak iznenadio me volan jer sam presao sa odlicnog mercedesovog volana(190d) koji je po meni i bio najbolji dio 190d, kao da sam od jedanput izg bio dodir sa stvarnoscu, osjecaj kao da ste na volnu za igrice malo je pre osjetljiv, ali ono sto me je najvise iznenadilo je kad sam smoato skroz do kraja i sad ja hocu da izmiotam da na drugu stran smotam a on ko da se sam vec izmotao jer kad sam poco skretati lijevo odmah je uhvatio! Trebace malo privikavanje ostalo je super, ptno racunalo odlicno, komande radia na volanu nemam rijeci apsolutno super. Jos jedna stvar izolacija je boli glava necuje se motor prvi kilometar stvarno nisam ni znao skoro kad da saltam.
P.S. Amrice kako si se ti na ovaj volan privikla?
ado-šampion

Post by ado-šampion »

To ti ja mislim nije do volana u Cliu nego u Mercedesu. Većina Mercedesa ima volan koji treba doslovice okretat u centimetar, teško se vraćaju sami u centralni položaj (moraš sam ispravit do kraja) i slično. Ja mislim da sam već rekao, ali eto sad kad si dobio auto, nek bude hairli i Amrici isto, čini mi se da sam zaboravio.
beco

Post by beco »

Hvala na lijepim zeljema, a ono o razradivanju auta istina je. U upustvu za auto kaze da se ne preporucuje prvih 1000km prelaziti 3500/min obrtaja, a da auto punu snagu pokazuje tek poslije 3000 km! :)
Better Man

Post by Better Man »

beco wrote:Auto je stigao napokon, kljuc u mojim rukama. Sad utiske cu kako budu stizalim, jer sam samo 5-6 km presao od salona. Prvi utisak iznenadio me volan jer sam presao sa odlicnog mercedesovog volana(190d) koji je po meni i bio najbolji dio 190d, kao da sam od jedanput izg bio dodir sa stvarnoscu, osjecaj kao da ste na volnu za igrice malo je pre osjetljiv, ali ono sto me je najvise iznenadilo je kad sam smoato skroz do kraja i sad ja hocu da izmiotam da na drugu stran smotam a on ko da se sam vec izmotao jer kad sam poco skretati lijevo odmah je uhvatio! Trebace malo privikavanje ostalo je super, ptno racunalo odlicno, komande radia na volanu nemam rijeci apsolutno super. Jos jedna stvar izolacija je boli glava necuje se motor prvi kilometar stvarno nisam ni znao skoro kad da saltam.
P.S. Amrice kako si se ti na ovaj volan privikla?
Kakva je to u tebe expres isporuka? Meni Clio stiže tek početkom juna!
amrica

Post by amrica »

beco, druze moj, cestitam.
A sto se volana tice, lako se na bolje navici, hehehe.
Ja imam golfa 2, nije servo, zamisli taj prelaz.
Mada, sto se golfa tice, fali mi njegova snaga, bez obzira sto nisam forsirala Clia, osjecam da ne moze povuci kao golf, ipak ide golf 120 cetvrtom uz Ivan, jede sve redom, 1,8 je sila malo veca, ali ne bih mijenjala tu razliku u snazi za svu udobnost i ostale ljepote koje daje Renault.
Isto pitanje, odkud ti auto tako brzo, ja ga cekala tri mjeseca?
Mora da si imao srece pa bio auto u salonu?
amrica

Post by amrica »

zaboravila se zahvaliti svima na ljepim zeljama.
HVALA!!!!
amrica

Post by amrica »

lijepim zeljama, sorry
beco

Post by beco »

Bio na lageru,imali bas sto sam ja htio i to je to! ali je meni ovih 7 dana bilo ko vjecnost, nisam mogao izdrzai da praznici produ!
beco

Post by beco »

Nekih 15o km pod nogama. Na volan sam se navikao poslije velikog soka sve vise ga pocinjem cijeniti. Takode tek kad sam preuzeo auto sok mi je bilo kako s jake kocnice, ja malo pritusnuo ukopo se u mjestu, mozda je to sto prvi put sam kocio sa abs-om.E sad amrice majketi vjerusli ti onoj potrosnji sto ti govori onaj board kompjter dodas jako gas pokazje 12-13l a kad ides dugo uzbrdo moze i do 20, znam da je kod tebe malo jaca makina alo koja s tvoja iskustva, a kad ides nizbrdo uopste ne trosi :D . Ja sam gledao na tv-eu, da ta stvarcica za mjerenje potrosnje ustvari uopste ne mjeri koliko se goriva potrosi nego koliko zraka povuce u smjesu. Obrati malo paznju samo malo jace pritisni papucicu i ode potrosnja to je 9-10 i vise.
dr.iver

Post by dr.iver »

@beco
Pa jeste to tako kada ti pokazuje trenutnu potrosnju, prosjecna potrosnja je korisniji podatak.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Pošto vidim da raja lupaju o ABS-u i na ovom forumu a i inače da razjasnim malo o čemu se radi: ABS nema nikakve veze s tim "malo pritisnem a on se ukopa u mjestu". To je zbog "jačeg" serva, jačih kočnica kod modernijih auta i sl. ABS je skraćenica za Anti Blocking System i kao što ime kaže to je sistem protiv blokiranja točkova pri kočenju. Dakle, on radi samo kad dođe do blokiranja nekog od točkova, otpuštajući kočenje na tom točku (zbog čega i papučica kočnice tada pulsira). Nekadašnji ABS sistemi su mogli raditi sa samo jednim točkom u jednom trenutku (jednokanalni ABS), ali sad postoje i četverokanalni. Na Cliu takože dolazi i BAS (Brake Asist System) ili pomoć pri kočenju, koja prepoznaje (pre)naglo ili nervozno pritiskanje papučice i automatski oslobađa punu silu kočenja.
Amy82

Post by Amy82 »

Mislim da vrijeme isporuke zavisi od boje (razlicite zemlje Turska i Francuska), ja sam prvo htjela tamno sivu metalik, pa sam morala cekati nesto pravo dugo, na kraju se nesto iskomplikovalo (navodno, a mislim da ga je Bunjo nekom drugom prodao ali hajde nema veze) pa sam dobila srebrni (isporuka za 7 dana ili tako nesto)...na kraju je sve dobro zavrsilo jer sam shvatila da mi se ustvari ova srebrna boja puno vise svidja nego tamno siva :D :D

Moj malisha je s 3 vrata, nekako mi je sladji, malo sportski :D :D a uopste nije tijesno (jest da sam ja uvijek za volanom) 8) 8)
Better Man

Post by Better Man »

Amy82 wrote:Mislim da vrijeme isporuke zavisi od boje (razlicite zemlje Turska i Francuska), ja sam prvo htjela tamno sivu metalik, pa sam morala cekati nesto pravo dugo, na kraju se nesto iskomplikovalo (navodno, a mislim da ga je Bunjo nekom drugom prodao ali hajde nema veze) pa sam dobila srebrni (isporuka za 7 dana ili tako nesto)...na kraju je sve dobro zavrsilo jer sam shvatila da mi se ustvari ova srebrna boja puno vise svidja nego tamno siva :D :D

Moj malisha je s 3 vrata, nekako mi je sladji, malo sportski :D :D a uopste nije tijesno (jest da sam ja uvijek za volanom) 8) 8)
Kad sam davao avans za svog Clia i kad sam birao model Clia i šta sve želim od opreme, htio sam da mi ugrade pomoć pri parkiranju, ali su mi rekli da mi u Turskoj ne mogu ugraditi pomoć pri parkiranju, odnosno da bi se to moralo raditi u Francuskoj i da bi morao platiti dodatno carinu od 16%, tako da sam odustao od te pomoći pri parkiranju! Tako ispada da je i cijena izgleda različita u zavisnosti da li ti stiže iz Francuske ili Turske i to je tih 16%! I zaista ne znam zašto se plaća tih dodatnih 16% poreza, ako stiže iz Francuske, a zašto ne ako stiže iz Turske!
beco

Post by beco »

Dobro ado jesam malo lanuo oko abs ali mislim nemoj nam sad pamet soliti oko abs jer mislim da nema covjeka na ovom forum ko ne zna sta je "anti-blocking system" :oops:
ado-šampion

Post by ado-šampion »

beco wrote:Dobro ado jesam malo lanuo oko abs ali mislim nemoj nam sad pamet soliti oko abs jer mislim da nema covjeka na ovom forum ko ne zna sta je "anti-blocking system" :oops:
Vidim da ima pa zato i pričam. Sto puta sam čuo priču "Ja malo stisnem kad ono ABS, odmah stade". Nigdje veze.
amrica

Post by amrica »

Beco, rekose ti ljudi za potrosnju, ja nisam puno gledala to, iznervirala se prosle subote, od Potoka do Mostara 2 sata sam isla 5m/h, ne znam ni kolika je prosjecna vangradska potrosnja.
A sto se tice kocnica, moj stari Renault 5 je imao kocnice za ukopavanje, a nije imao ABS, a Golf ima ABS a ne ukopava se.
ins

Post by ins »

Better Man wrote:
Amy82 wrote:Mislim da vrijeme isporuke zavisi od boje (razlicite zemlje Turska i Francuska), ja sam prvo htjela tamno sivu metalik, pa sam morala cekati nesto pravo dugo, na kraju se nesto iskomplikovalo (navodno, a mislim da ga je Bunjo nekom drugom prodao ali hajde nema veze) pa sam dobila srebrni (isporuka za 7 dana ili tako nesto)...na kraju je sve dobro zavrsilo jer sam shvatila da mi se ustvari ova srebrna boja puno vise svidja nego tamno siva :D :D

Kad sam davao avans za svog Clia i kad sam birao model Clia i šta sve želim od opreme, htio sam da mi ugrade pomoć pri parkiranju, ali su mi rekli da mi u Turskoj ne mogu ugraditi pomoć pri parkiranju, odnosno da bi se to moralo raditi u Francuskoj i da bi morao platiti dodatno carinu od 16%, tako da sam odustao od te pomoći pri parkiranju! Tako ispada da je i cijena izgleda različita u zavisnosti da li ti stiže iz Francuske ili Turske i to je tih 16%! I zaista ne znam zašto se plaća tih dodatnih 16% poreza, ako stiže iz Francuske, a zašto ne ako stiže iz Turske!
BiH sa Turskom ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini tako da u slucaju automobila proizvedenih u Turskoj se placa cini mi se carina od 1,2% + 1% obaveznog carinskog evidentiranja. Iz drugih zemalja carina na auta je 15%+1%.
beco

Post by beco »

Ej Amrice jesi se uclanila u http://www.bhrenaultclub.com/ imaju okupljanj,a a mozes dobiti i dosta savjeta. Za potrosnju kazu da j eto normalno za nove aute, kazu prvih nekih 5000 km tako ti je! :D
amrica

Post by amrica »

beco, hvala na informaciji, nisam imala pojma da postoji renault club. Sad cu pogledati sta ima na stranici.
Post Reply