freak_with_a_laptop wrote:tempora wrote: Sto se tice BiH amabasada, sirom svijeta, one nemaju nikakvu funkciju ni za zemlju, niti za dijasporu.Cisto bacanje novca, nekompetentnim, imbecilnim, pohlepnim idiotima koji rade na jacanju svojih pozicija kroz nacionalne povlastice.
off-topic ....

BRAVO! Prije neki dan sam imala izuzetno neugodan susret sa nasim ambasadorom - bilo je krvoprolica

neka neka, dohakacu ja njemu, kad tad
tempora wrote: Nikakav maticni kadar=jer evo kako procitah, pokretac teme misli prvenstveno na materijalnu dobit-niti takav kadar smatram kompetentnim u slucaju dopunskih skola.Jer za mene licno, osoba nije kompetentna samo po pitanju casova, vec mora poznavati drustvo u kojem ta djeca zive i njegove sisteme, kako bi sto bolje obavljala svoj posao.
Za sve sto si napisala

jedino ovo boldirano, tu nam se misljenja razilaze. Koji predmeti se predaju u dopunskoj skoli: bosanski jezik i knjizevnost, nesto malo geografije, trun historije ... to je to. Ne znam zasto je nuzno potrebno poznavanje drustva i sredine zemlje/dijaspore?
U skoli u kojoj sam ja nekada radila, svi su bili nekadasnji pedagoski radnici-osim direktora-pukovnika.
Moje, kazem moje misljenje je, da osoba koja predaje, mora poznavati i jezik zemlje u kojoj se nalazi, te takodjer poznavati i skolski sistem i te zemlje i prilike te zemlje i ono sa cime se djeca suocavaju. Mogla bih dati dovoljno primjera iz kojih bi se moglo zakljuciti zasto je potrebno da je za mene licno, osoba koja zivi u zemlji gdje ce i davati dopunsku nastavu, mozda ( stalno naglasavam mozda) kompetentnija do neko koga cemo uvesti iz matice.( o peripetijama istoga vec smo rekli)
No, ova tema me je samo podsjetila na moju netrpeljivost prema ovim pojavama, ne zasto sto sam protiv zelje ljudi da rade ili zive negdje drugdje, vec zbog odnosa na koji nacin se stvari obavljaju.
Recimo: u Holandiji je uvezen imam iz BiH, kojeg je eto sam Ceric izabrao.Po mom saznanju imaju najmanje tri imama ( uvezeni je zavrsio sasvim nesto drugo) koji bi mogli obavljati tu funkciju i prilagodjavati vjeru i drustvo u ovdasnjoj klimi-i rjesavati sve nesporazume koji idu uz isto.
Ovako, imam ne prica holandski, niti u drustvu funkcionise kako treba, jer samim nepoznavanjem prilika, jezika i drustva, nije u mogucnosti.
Ovaj primjer pokazuje, da se uglavnom izvoze ljudi cije mogucnosti bivaju odredjene vezama i sl! ( glavni razlog moje negativnosti)
Potom, recimo katolicki uvezeni svecenik, odbija obavljanje nekih druznosti jer smatra da su prekrseni pravilnici vjere-dok bilo koja katolicka crkva u Holandiji ispostuje ono sto vjernik trazi od nje, ne osvrcuci se na to koliko treba da se plati i da li svecenik utjece na zivljenje tih osoba.
I zadnje, spomenula sam vec amabasade, koje nemaju nikakvu funkciju, a ponajmanje fuknciju brige o svojim drzavljanima vec brigu o tome kako ce se obogatiti.A ono diplomata sto sam ja upoznala i njihovih sofera, meni licno ne bi radilo ni na pokretnoj traci-na kojoj komunikacija eto nije nesto ni potrebna. ( ovim ne vrijedjam bilo kakvu profesiju vec pokusavam docarati nasu diplomatiju)
Dijaspora, kako rekoh, moze i mora sredjivati, ako zeli takve stvari, jer za to ima mogucnosti.Postoje subvencije, postoje potencijali i postoji kadar.
Bilo bi uistinu lijepo vidjeti mlade ljude iz BiH, koji ce svojim radom i zalaganjem, negdje u svijetu moci predstaviti nasu zemlju i steci razna iskustva kako bi ta iskustva podijelili sa domacima.
Vecina zemalja se trudi za zaustavi svoj ljudski kapital, da zadrzi i iskoristi potencijale i strucnjake koje ima.Mi tu svjest nemamo.
Kod nas se ljudi izvoze po vezama, u svrhu bogacenja -a ne zbog sveopste dobiti za zemlju i gradjane.