bih treba da placa skole u djaspori

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ja_cura_

Post by ja_cura_ »

vesela wrote:
mamica 31 wrote: S druge strane mislim da je cijela ova informacija jedna patka za naivne.

sasvim moguce!...meni se cini da ima nezaposlenih ili nezadovoljnih dajdzica, amidzica i tetica...pa bi se mogli poslati malo u svijet, da uce bosansku djecu o bosanskim blagodetima, kako jezickim tako i politickim...samo jos ne shvatih na kojem jeziku...bosanskom?...srpskom?...hrvatskom?...ili bi se, u ovom slucaju, odmah slozili: ma ima da bude na sva tri jezika!
o tome nisu nista rekli, ali pretpostavljam da ce slati nastavnike, kako bude potrebe - zato i kazem cijelo vrijeme, da i ako bude ista od toga, normalan i jednostavan svijet nece imati sanse od stele!

molim vas, ako se neko nasao bio uvrijedjenim mojim postovima, nek mi oprosti, nisam mislila da pravim jaz izmedju dijaspore i domacih, kako ih neko nazva ranije. :D
uozo

Post by uozo »

Ja budalestinje! :shock: :shock: :shock: :D
Cuj da uce djeca maternji jezik! :shock: Koji ce im to sad quratz! :? :shock: :D Ne do bog da mi djete jos i bosanski mora ucit'. :shock: Pa jos da mu/joj nekad pa'ne na pamet da ode dole da ziivi! :shock: :roll: :D Ovako ce uvijek imati tu prepreku da ne zna jezik, ako mu/joj pa'ne na pamet jedna takva besmislena glupost. :shock: :-) :D
Ja blentava prijedloga! tztztztztztztztztztztztztztztztztztztztztztz :? :shock: :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

uozo wrote:Ja budalestinje! :shock: :shock: :shock: :D
Cuj da uce djeca maternji jezik! :shock: Koji ce im to sad quratz! :? :shock: :D Ne do bog da mi djete jos i bosanski mora ucit'. :shock: Pa jos da mu/joj nekad pa'ne na pamet da ode dole da ziivi! :shock: :roll: :D Ovako ce uvijek imati tu prepreku da ne zna jezik, ako mu/joj pa'ne na pamet jedna takva besmislena glupost. :shock: :-) :D
Ja blentava prijedloga! tztztztztztztztztztztztztztztztztztztztztztz :? :shock: :D
nadam se da se salis.
nejasan si mi.
za dijete je bolje da zna sto vise jezika, a maternji bi trebao da zna govoriti....
Ergot

Post by Ergot »

Mislim da bi bilo puno svrsishodnije i neuporedivo jeftinije organizirati kratke tecajeve za roditelje u dijaspori, objasniti im sta je bilingualizam i kako to funkcionira, te kako odgajati djecu na jeziku A u zemlji u kojoj se govori jezik B. Roditelji koji sa djecom ne govore bosanski u kuci cine to iz straha da djeca nece moci nauciti jezik zemlje u kojoj zive, dakle iz neznanja. Razumijem ih donekle - ko nije zivio u zemlji ciji jezik ne govori ne moze niti zamisliti sta to sve za sobom povlaci - sasvim je normalno da ti ljudi ne zele svojoj djeci priustiti sranja kroz koja su sami prolazili ili prolaze. Ironija je u tome sto malo dijete mozes bez problema odgajati na tri ili cetiri jezika.
StLouis

Post by StLouis »

mamica 31 wrote:
ja_cura_ wrote:
vesela wrote:
pa na ovoj temi cu, u svakom slucaju podrzati domace!

moja djeca imaju izbor!...njihov jedini problem je da imaju prolazne ocjene iz tri predmeta i upisuje se u gimnaziju, bez problema i to sa redovnim dobijanjem djecjeg doplatka, koji je isti za svu djecu!...ko hoce da studira, treba da se samo hvata knjige, jer dobiva nepovratna sredstva za studiranje, a ko hoce (ili mora) moze uzeti i kredit!

sad bi, na ovo sve, trebalo uzimati iz BiH budjeta pare za ucenje maternjeg jezika!?...ma ljepota!
hvala ti vesela! to je moja poanta cijelo vrijeme!!! samo ne izrazih cijelo jutro kako treba...... :D
ja sam u dijaspori od 2002. godine. I pravo da vam kazem, nikada mi bi palo na pamet da pristanem da mojoj djeci BiH placa skolovanje.
S druge strane mislim da je cijela ova informacija jedna patka za naivne.
Ma odakle BiH lova za te stvari kad imaju 1000 000 precih prioriteta????
Zbog cega bi mojoj djeci u Austriji trebala Bosna placat dopunsku nastavu iz Bosanskog???
Neka hvala :oops:

Nemojte povjerovati mamici 31, ona je danas neuracunljiva, saljite pare - suti bona, neka, neka salju :D

jos malo pa cete nam poceti odplacivati i kredite :D odkud sad pa ovo da se skolovanje placa dijaspori, zar za to nije zaduzena drzava u kojoj borave/boravimo??? ne nasjedajte na supljake, i sve i ako ovakvo nesto prodje sta mislite da ce preci u djelo...??? malo morgen. naravno da bi drzava BiH trebala biti vise ukljucena u obrazovanju "svojeg stada" preko granice, barem moralno, a ideja o slanju novca :-)
freak_with_a_laptop

#81 Re: bih treba da placa skole u djaspori

Post by freak_with_a_laptop »

tempora wrote: Sto se tice BiH amabasada, sirom svijeta, one nemaju nikakvu funkciju ni za zemlju, niti za dijasporu.Cisto bacanje novca, nekompetentnim, imbecilnim, pohlepnim idiotima koji rade na jacanju svojih pozicija kroz nacionalne povlastice.
off-topic .... :D BRAVO! Prije neki dan sam imala izuzetno neugodan susret sa nasim ambasadorom - bilo je krvoprolica :-) neka neka, dohakacu ja njemu, kad tad 8-) :D
tempora wrote: Nikakav maticni kadar=jer evo kako procitah, pokretac teme misli prvenstveno na materijalnu dobit-niti takav kadar smatram kompetentnim u slucaju dopunskih skola.Jer za mene licno, osoba nije kompetentna samo po pitanju casova, vec mora poznavati drustvo u kojem ta djeca zive i njegove sisteme, kako bi sto bolje obavljala svoj posao.
Za sve sto si napisala :thumbup: jedino ovo boldirano, tu nam se misljenja razilaze. Koji predmeti se predaju u dopunskoj skoli: bosanski jezik i knjizevnost, nesto malo geografije, trun historije ... to je to. Ne znam zasto je nuzno potrebno poznavanje drustva i sredine zemlje/dijaspore?
mala-i

Post by mala-i »

vesela wrote:
mamica 31 wrote: S druge strane mislim da je cijela ova informacija jedna patka za naivne.

ma ima da bude na sva tri jezika!
... i to istovremeno :D
Sogan

Post by Sogan »

ja_cura_ wrote:
in33sa wrote:Pretpostavljam da su ovi "pro" stavovi, stavovi ljudi iz dijaspore. Jer ne vidim koji pametan covjek moze ocekivati da BiH placa dijaspori skolovanje.

BH dijaspora moze kupiti sve nas u BiH, a sada bi im mi trebali placati skolovanje??? kao vratiti ce se? hoce ali u q, koja god emisija je snimljena o BH dijaspori, koja god tv kuca bila u pitanju, na pitanje "hocete li se vratiti u BiH???" svi nasi ljudi u dijaspori odgovaraju identicno "pa znate, ja bih, ali tu su djeca, a oni nece, njima je tu dobro, a ja necu bez djece".

Ajde bogati, treba smanjiti penzije u BiH i dati te pare za skolovanje dijaspore, da bi nasa jadna dijaspora mogla veci dio socijale odvojiti na automobil, pa ja, ko je vidio kupovati polovni Volvo kad moze i nov.
to je to! :D
Ma da jos jednom reknem i utvrdim: Ja dolje nejmam namjere dolaziti u polovnom Volvu a vi gledajte kako cete mojoj djeci platiti nastavu maternjeg, ljubim im mamicu njihovu hipoteticku :D :D
uozo

Post by uozo »

ja_cura_ wrote:
nadam se da se salis.
nejasan si mi.
za dijete je bolje da zna sto vise jezika, a maternji bi trebao da zna govoriti....
Naravno da je dobro da zna vise jezika. Znace najmanje engleski, francuski, njemacki, italijanski, turski, grcki, spanski ko i babo mu :D al' koji ce mu quratz jezik zemlje koja ga odbacuje i i ciji ga gradjani mrze samo zato sto ima bolje uslove za zivot? :? :D Bolje da uci japanski ko i babo, jer ako bude, znalo jezik samo ce dzaba gubit' vrijeme visecu po ovom forumu, naravno ko i ... :D
Naravno da se ne salim! :shock: :lol:
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

ma daj, ko mrzi djasporu, jer imate bolje uslove za zivot?

ako je saka tih, pa nisu svi drugi isti....
Sogan

Post by Sogan »

uozo wrote:
ja_cura_ wrote:
nadam se da se salis.
nejasan si mi.
Naravno da je dobro da zna vise jezika. Znace najmanje engleski, francuski, njemacki, italijanski, turski, grcki, spanski ko i babo mu :D al' koji ce mu quratz jezik zemlje koja ga odbacuje i i ciji ga gradjani mrze samo zato sto ima bolje uslove za zivot? :? :D Bolje da uci japanski ko i babo, jer ako bude, znalo jezik samo ce dzaba gubit' vrijeme visecu po ovom forumu, naravno ko i ... :D
Naravno da se ne salim! :shock: :lol:
Nemoj tako Ouzo :lol: :lol: :lol: ja_cura je ovdje pokazala da je primjer nastavnog kadra bez predrasuda i kompleksa, sirokog spektra znanja i evidentno inteligentnog pristupa ekonomsko-obrazovnom aspektu odnosa dijapsore i matice, i sto je jednako bitno, sa fleksibilnim smislom za humor :D treba da budes presretan u slucaju da ona dodje i dopunski ti potkuje potomke :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

sogan, nemam rijeci za tebe....
uozo

Post by uozo »

ja_cura_ wrote:ma daj, ko mrzi djasporu, jer imate bolje uslove za zivot?

Mene bi radovalo da je to tako ali nazalost nije, sto se da zakljuciti iz mase rasprava koja se nekako uvijek pojavi prije sezone godisnjih odmora i u kojima veci broj njih otvoreno izrazava svoje neprijateljstvo prema dijasporasima. Tako i ova rasprava. Treci upis je bio o kupovini volva od socijale itd...

A ddje bude ta dijaspora? :? Jel' to u Njemackoj? :?
:D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

uozo wrote:

Mene bi radovalo da je to tako ali nazalost nije, sto se da zakljuciti iz mase rasprava koja se nekako uvijek pojavi prije sezone godisnjih odmora i u kojima veci broj njih otvoreno izrazava svoje neprijateljstvo prema dijasporasima. Tako i ova rasprava. Treci upis je bio o kupovini volva od socijale itd...

eh pa eto, ja nisam takva a ni moje drustvo. eto ti svijetlih tacki u godisnjem odmoru :D
Sogan

Post by Sogan »

ja_cura_ wrote:
uozo wrote:

eh pa eto, ja nisam takva a ni moje drustvo. eto ti svijetlih tacki u godisnjem odmoru :D
A draga ja_curo zasto si onda upravo ti sa podrzavanjem reagovala na pomenuti post o Volvu i socijali :? omakelo ti se :? ili je meni promaklo da si bila suptilno ironicna :?
tempora

#91 Re: bih treba da placa skole u djaspori

Post by tempora »

freak_with_a_laptop wrote:
tempora wrote: Sto se tice BiH amabasada, sirom svijeta, one nemaju nikakvu funkciju ni za zemlju, niti za dijasporu.Cisto bacanje novca, nekompetentnim, imbecilnim, pohlepnim idiotima koji rade na jacanju svojih pozicija kroz nacionalne povlastice.
off-topic .... :D BRAVO! Prije neki dan sam imala izuzetno neugodan susret sa nasim ambasadorom - bilo je krvoprolica :-) neka neka, dohakacu ja njemu, kad tad 8-) :D
tempora wrote: Nikakav maticni kadar=jer evo kako procitah, pokretac teme misli prvenstveno na materijalnu dobit-niti takav kadar smatram kompetentnim u slucaju dopunskih skola.Jer za mene licno, osoba nije kompetentna samo po pitanju casova, vec mora poznavati drustvo u kojem ta djeca zive i njegove sisteme, kako bi sto bolje obavljala svoj posao.
Za sve sto si napisala :thumbup: jedino ovo boldirano, tu nam se misljenja razilaze. Koji predmeti se predaju u dopunskoj skoli: bosanski jezik i knjizevnost, nesto malo geografije, trun historije ... to je to. Ne znam zasto je nuzno potrebno poznavanje drustva i sredine zemlje/dijaspore?
U skoli u kojoj sam ja nekada radila, svi su bili nekadasnji pedagoski radnici-osim direktora-pukovnika.
Moje, kazem moje misljenje je, da osoba koja predaje, mora poznavati i jezik zemlje u kojoj se nalazi, te takodjer poznavati i skolski sistem i te zemlje i prilike te zemlje i ono sa cime se djeca suocavaju. Mogla bih dati dovoljno primjera iz kojih bi se moglo zakljuciti zasto je potrebno da je za mene licno, osoba koja zivi u zemlji gdje ce i davati dopunsku nastavu, mozda ( stalno naglasavam mozda) kompetentnija do neko koga cemo uvesti iz matice.( o peripetijama istoga vec smo rekli)

No, ova tema me je samo podsjetila na moju netrpeljivost prema ovim pojavama, ne zasto sto sam protiv zelje ljudi da rade ili zive negdje drugdje, vec zbog odnosa na koji nacin se stvari obavljaju.
Recimo: u Holandiji je uvezen imam iz BiH, kojeg je eto sam Ceric izabrao.Po mom saznanju imaju najmanje tri imama ( uvezeni je zavrsio sasvim nesto drugo) koji bi mogli obavljati tu funkciju i prilagodjavati vjeru i drustvo u ovdasnjoj klimi-i rjesavati sve nesporazume koji idu uz isto.
Ovako, imam ne prica holandski, niti u drustvu funkcionise kako treba, jer samim nepoznavanjem prilika, jezika i drustva, nije u mogucnosti.
Ovaj primjer pokazuje, da se uglavnom izvoze ljudi cije mogucnosti bivaju odredjene vezama i sl! ( glavni razlog moje negativnosti)
Potom, recimo katolicki uvezeni svecenik, odbija obavljanje nekih druznosti jer smatra da su prekrseni pravilnici vjere-dok bilo koja katolicka crkva u Holandiji ispostuje ono sto vjernik trazi od nje, ne osvrcuci se na to koliko treba da se plati i da li svecenik utjece na zivljenje tih osoba.

I zadnje, spomenula sam vec amabasade, koje nemaju nikakvu funkciju, a ponajmanje fuknciju brige o svojim drzavljanima vec brigu o tome kako ce se obogatiti.A ono diplomata sto sam ja upoznala i njihovih sofera, meni licno ne bi radilo ni na pokretnoj traci-na kojoj komunikacija eto nije nesto ni potrebna. ( ovim ne vrijedjam bilo kakvu profesiju vec pokusavam docarati nasu diplomatiju)

Dijaspora, kako rekoh, moze i mora sredjivati, ako zeli takve stvari, jer za to ima mogucnosti.Postoje subvencije, postoje potencijali i postoji kadar.
Bilo bi uistinu lijepo vidjeti mlade ljude iz BiH, koji ce svojim radom i zalaganjem, negdje u svijetu moci predstaviti nasu zemlju i steci razna iskustva kako bi ta iskustva podijelili sa domacima.
Vecina zemalja se trudi za zaustavi svoj ljudski kapital, da zadrzi i iskoristi potencijale i strucnjake koje ima.Mi tu svjest nemamo.
Kod nas se ljudi izvoze po vezama, u svrhu bogacenja -a ne zbog sveopste dobiti za zemlju i gradjane.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

sogan, omaklo ti se! :) taj zadnji dio sa volvom ne potpisujem

p.s.ko je rekao da samo dijaspora vozi novog volva? mozda ga i ja vozim....
i to su gluposti i price za malu djecu, sve to oko ovi-oni, tamo-ovamo.

boga mi, ima naroda koji i ovdje dobro zivi, iako je ovdje, a ne vani. :-D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

in33sa wrote:Ne znam zasto bi mene zanimalo odakle pare ljudima napolju. Tamo su valjda da ih zarade, kako znaju i umiju.
Ako hoces da ti se dijete skoluje na bosanskom jeziku, e jebiga care, vrati se u Bosnu. Ne vidim na koji nacin ce najsiromasnija drzava u Europi (zvanicno!) izdvojiti dodatna sredstva iz ionako siromasnih fondova.

I da se ne lazemo, 90% nase dijaspore je otisla da se nikada ne vrati.
zbog chetnike i ovakve domace ljubavi se i ne mislim nikada vratiti
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ovo mi je dobro "bh dijaspora trazi..." :-)
Niko cuo za ovako nesto :roll:
Hajd saznajte pojedinosti ove vijesti , pa javite :-) Neko nas levati :roll:I nas i vas :roll:
debela

Post by debela »

jes, ovo ti je varijacija na temu dijaspora vs domaci. neko skontao suptilniji nacin da se otvori tema na kojoj cemo se poklati. nismo odavno, a sezona odmora se blizi :oops:
StLouis

Post by StLouis »

debela wrote:jes, ovo ti je varijacija na temu dijaspora vs domaci. neko skontao suptilniji nacin da se otvori tema na kojoj cemo se poklati. nismo odavno, a sezona odmora se blizi :oops:

:lol: :lol: kakavdobar zakljucak :D idemo u domovinu na odmor s plavim kacigama :D
BAHadzic

Post by BAHadzic »

neka dijaspora sve plati bosna neka salje knjige i ucitelje!

kao drugo ako je skupo nekome da odvoji koji franak za skolovanje svoje djece neka ide na interliber.com i nek naruci knjigu, pa ga moze kodkcue da skoljue ako je sposoban zato
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

debela wrote:jes, ovo ti je varijacija na temu dijaspora vs domaci. neko skontao suptilniji nacin da se otvori tema na kojoj cemo se poklati. nismo odavno, a sezona odmora se blizi :oops:
u svemu ovome ima jedna dobra stvar: roditelji i djeca su zeljni da djeca idu u skolu!!!!
forUMASH

Post by forUMASH »

.....znal' iko jeftinog zubara u SA.... :D
StLouis

Post by StLouis »

forUMASH wrote:.....znal' iko jeftinog zubara u SA.... :D
ja sam nacuo da ce vlada vec ovog ljeta poceti placati 80% troskova popravka zuba dijaspori, a iduce godine uz prosvjetni kadar salju i zubare i medicinske sestre...sve dzaba ehehehe :D
Post Reply