Ivica RACAN
-
ObiVan
Dobro neko rece ko bi nama valjao? Poenta je sto je Racan drzavljanin ne nase, nego susjedne drzave, sto je politicar susjedne drzave i sto je radio u interesu svoje drzave. To nekima nije jasno. A ako sam ja demagog sto mislim i kazem da je radio vise pozitivnih stvari za BiH (sto mu ne spada u opis posla) od vecine "nasih" politicara, onda Talicni budi pragmaticar, konkretan i kiti se zabludama. Ako je neko los politicar i covjek , koji na demokratski nacin pokusava da svoju zemlju unaprijedi, zalazuci se za njenu afirmaciju na raznoraznim poljima. Kada si to cuo Racana o prisvajanju teritorije, naroda BiH?
Nazivas ga POLITICKOM JEGULJOM, a to za politicara ne bi trebala da bude uvreda ako se profesionalno posmatra. To sto nije notorna budala i sto nije trubio neke naucno-fantasticne ideje ravne infantilnim glupostima (tipa Haretovog ukidanja manjeg entiteta, cime je jedino potpomogao osovinu sile glasacko tijela Dodiku i stvorio sebi jos jaceg politickog protivnika). Racan je bio jegulja, a dokaz je i profesionalna saradnja sa Mesicem, koja nije pala s neba. U drzavi poslije rata gdje je nacionalizam apsolutno dominirao, gdje je trebalo politicki nadvladati tudjmanove i post-tudjmanove strukture i okrenuti je ka drugom pravcu. Mislis da bi to Hare postigao sa svojom ekipom PRODAH BIH, a ukidam ENTITET-fantazijom. Prije ce ti okorjelo dobri politicari, o kojima ti mastas zbariti Pamelu Anderson, nego napraviti ijedan politicki kompromis u cilju pozitivnog pomaka.
Ponavljam Racan NIJE VLADAO, nego je bio dio vlasti DEMOKRATSKE DRZAVE. Pomogao je da se da zemlja moze s pravom tako nazvati, a to sto su odredjene struje u TOJ DEMOKRATIJI, zagovarale odredjene poteze, posto NIJE VLADAO, nije mogao da im se suprostavi. (ne znam da li je htio)
Socijaldemokratije u Hrvatskoj nije DODIKOLIKA (gdje pocinje i zavrsava samo nazivajuci se tako), nije ni LAGUMDZIJOLIKA (bezuspjesna, nekonzistentna, nekonvencionalna, nepragmaticna, neprimjenjena, nerealna). Racan je po zanimanju bio politicar, a Bosna i Hercegovina takvih, barem probosanskih NEMA. Znam da ce ljudi sada podvlaciti Komsica, ali on je tek na putu na kojem to moze postati, ja ga licno na tom putu podrzavam, ali on to jos nije.
Nazivas ga POLITICKOM JEGULJOM, a to za politicara ne bi trebala da bude uvreda ako se profesionalno posmatra. To sto nije notorna budala i sto nije trubio neke naucno-fantasticne ideje ravne infantilnim glupostima (tipa Haretovog ukidanja manjeg entiteta, cime je jedino potpomogao osovinu sile glasacko tijela Dodiku i stvorio sebi jos jaceg politickog protivnika). Racan je bio jegulja, a dokaz je i profesionalna saradnja sa Mesicem, koja nije pala s neba. U drzavi poslije rata gdje je nacionalizam apsolutno dominirao, gdje je trebalo politicki nadvladati tudjmanove i post-tudjmanove strukture i okrenuti je ka drugom pravcu. Mislis da bi to Hare postigao sa svojom ekipom PRODAH BIH, a ukidam ENTITET-fantazijom. Prije ce ti okorjelo dobri politicari, o kojima ti mastas zbariti Pamelu Anderson, nego napraviti ijedan politicki kompromis u cilju pozitivnog pomaka.
Ponavljam Racan NIJE VLADAO, nego je bio dio vlasti DEMOKRATSKE DRZAVE. Pomogao je da se da zemlja moze s pravom tako nazvati, a to sto su odredjene struje u TOJ DEMOKRATIJI, zagovarale odredjene poteze, posto NIJE VLADAO, nije mogao da im se suprostavi. (ne znam da li je htio)
Socijaldemokratije u Hrvatskoj nije DODIKOLIKA (gdje pocinje i zavrsava samo nazivajuci se tako), nije ni LAGUMDZIJOLIKA (bezuspjesna, nekonzistentna, nekonvencionalna, nepragmaticna, neprimjenjena, nerealna). Racan je po zanimanju bio politicar, a Bosna i Hercegovina takvih, barem probosanskih NEMA. Znam da ce ljudi sada podvlaciti Komsica, ali on je tek na putu na kojem to moze postati, ja ga licno na tom putu podrzavam, ali on to jos nije.
Last edited by ObiVan on 30/04/2007 05:02, edited 1 time in total.
- kicky
Račan nije moga reagirati za vrijeme uništavanja naše države jer je bio u to vrijeme marginalna politička figura čija je stranka imala svega dva zasupnika u Saboru. Mislim da je dolaskom na vlast učinio velike stvari za BiH promjenivši nacionalističku i imperijalističku retoriku i politiku dotadašnje Tuđmanove vlasti. Ali meni su nejasni vaši argumenti (zapravo to nisu argumenti) kad kažete da ona nas ne zanima jer je političar druge države itd. Ali baš zato što je bio pozitivna ličnost susjedne države i što je imao važu ulogu za cijeli region, baš zbo toga je ''važan'', a o tome svjedoče i izvještaji tv kuća susjednih država.almassy wrote:Kao sto Timotije rece, trebali bi svi se prema pokojnom Racanu odnositi onako kako se on odnosio prema BIH kad je bila unistavana! Meni on zaista nije vazan, jer ni njemu sudbina moje zemlje i svih nas nije bila tako vazna...rekoh, gubitak za CRO, nama se nista ne mijenja! Mnoge osobe iz cro javnog zivota zasluzuju vise paznje i pijeteta od doticnog kameleonskog aparicika koji nije HTIO niti SMIO a niti ni ZELIO reci svu istinu o cro ratnim igrama u BIH, koje nazalost spalise dobru trecinu BIH! Zaista,nakon sramne deklaracije cro parlamenta, zar ga treba okivati u zvijezde? BIH drustvo je duboko mazohisticno!kicky wrote:almassy wrote:Talicni Tom i Timotije...potpisujem svaku!
Za CRO gubitak na politickoj sceni, za nas...status quo! Ne znam samo zasto mu se posvecuje ovolika paznja u BIH medijima...Na Dnevniku gotovo 15 minuta o njemu!? Nevjerovatni smo
Da ne znam ni ja. Zašto su mu Slovenci posvetili prvih petnaest minuta, zašto su mu Crnogorci posvetli prvih deset minuta i na kraju zašto smo mu mi posvetili pernest minuta. Očito je nekim ljudima koji Ivicu Račana posmatraju u kontekstu vremena rušenja Jugoslavije i poslije stabiliziranja odnosa u regiji važan, a nekima nije. Ali hvala bogu te VAS neke, ne pita!!!
-
Talicni Tom
Ne. On nije VLADAO Hrvatskom tijekom 2000-2003,
JOK VLADAO JE TALICNI TOM I ASTERIX
on je kohabitirao i to ne samo sa predsjednikom Mesićem, nego i sa zahtjevnim koalicjiskim partnerima kao što je bio IDS koji je napustio vladu zbog autonomaštva, te HSLS koji je napustio vladu zbog ''nacionalnih interesa''.
MA NEMOJ , OSTAVIO ME PRIJATELJ , ZABORAVIO ME BRAT ..OSTAO SAM MAJKO SAM ````
Deklaracija o domovinskom ratu je dokument čija je osnovna svrha bila zaustaviti raspirivanje nacionalizma i radikalnog desničarstva u zemlji i u tom kontekstu se treba shvatiti.
KAKO DA NE , ONA JE USVOJENA I DA OTJERA KISU TOG IZ ZAGREBA I DA NATJERA SUNCE U SLAVONIJU DA BOLJE KUKURUZ RODI
Zar ti misliš da je bilo bolje prepustiti državu desničarima koji bi u naletu
izvršili državni udar, a postojale su jasne namjere tih ljudi da se krene u tom pravcu.
NE MISLIM BOZE SACUVAJ ,NIKOM DESNICARA NE BI POZELIO .. STA VISE JA SAM OTISAO I KORAK DALJE , NAIME JA SAM GA TOG DANA NAZVAO TELEFONOM I REKAO MU DA AKO TREBA DA BACI ATOMSKU BOMBU NA BOSNU I HERCEGOVINU NEKA TO URADI AKO CE TO SPASITI NJEGOVU FOTELJU OD LUKE PODRUGA I HVIDRINIH DESNICARA KOJI UZ PIVU I THOMPSONA GALAME U KASTELIMA .
Ti se hvataš samo te Deklaracije
A CEGA DA SE UHVATIM ? STO NIJEDNOG OPUZENIKA NIJE PREDAO NADLEZNIM MEDJUNARODNIM ILI DOMACIM SUDOVIMA ILI CINJENICE DA IDE PJESKE NA POSAO .
i na osnovu toga prosuđuješ kakav je Ivica Račan bio političar.
Njegova veličina se neće mjeriti jednim dokumentom
NEGO CIME ? TO NIJE JEDAN DOKUMENT NA KOJEM STOJI KOLIKO SABOR POPIJE KAFA U MJESECU NEGO DEKLRACIJA KOJA BEZOCNO I SRAMNO LAZE DA U BOSNI NIJE BILO NIKAKVE AGRESIJE I DA SE HRVATSKA AMNESTIRA ZA BOSANSKU KATASTROFU .PO TOJ DEKLARACIJI VAKUF I MOSTAR SU SRUSILI VJETROVI A U LOGORIMA JE SILOVAO PAJA PATAK A NE VICE VUKOJEVIC .
koji se mora shvatiti u kontekstu zbivanja u Hrvatskoj.
O KAKVIM TI ZBIVANJIMA I DRZAVNIM UDARIMA GOVORIS TO SAMO PTICE ZNAJU .
Zaboravljaš da se taj čovjek suprostavio Miloševiću na 14. kongresu.
JA NISTA NE ZABORAVLJAM TO I JESTE TVOJ PROBLEM
Da je osigurao demokratske izbore u Hrvatskoj odupirući se namjeri JNA da kontrolira i organizira iste. SKH je transformirao u socijaldemokratsku partiju koja je na izborima 1992 osvojila svega 2 mjesta u Saboru da bi za osam godina stranku doveo do pobjede na izborima i započeo njenu europeizaciju i demokratizaciju nakon desetogodišnjeg mraka u koji ju je Tuđman zavio. Mijenja politiku prem BiH koja se do tada bazirala na slanju novca Herceg Bosni koji bi završio u džepovima Jelavića, Prca i ostalih ublehaša.
STO NE UHAPSI JELAVICA I POSLA GA SUDU BiH ?
Ne da mi se navoditi dalje...očito ljudi kao ti imaju svrhu ocrniti čovjeka zbog jedne njegove odluke koja kolko god bila nesretna nakraju je ipak dovela stabilnost u zemlju i onemogućila državni udar
MADA NIKO NE ZNA O KAKVOM TI DRZAVNOM UDARU PRICAS ...IPAK , HAJDE RECIMO DA SI U PRAVU , ZNACI DA BI UVEO STABILNOST U SVOJU ZEMLJU TREBAO JE DONIJETI I IZGLASATI SRAMNU I LAZNU DEKLARACIJU I TAKO PONIZITI I OMALOVAZITI I POPISATI SE NA SVE ZRTVE STOCA , PROZORA MOSTARA , DRETELJA .....DA LI TO ZNACI DA BI PROCISTIO ZRAK U SVOJOJ ZEMLJI I UVEO STABILNOST DA BI U BOSNU UVEO KAMION NUKLERNOG OTPADA .

JOK VLADAO JE TALICNI TOM I ASTERIX
on je kohabitirao i to ne samo sa predsjednikom Mesićem, nego i sa zahtjevnim koalicjiskim partnerima kao što je bio IDS koji je napustio vladu zbog autonomaštva, te HSLS koji je napustio vladu zbog ''nacionalnih interesa''.
MA NEMOJ , OSTAVIO ME PRIJATELJ , ZABORAVIO ME BRAT ..OSTAO SAM MAJKO SAM ````
Deklaracija o domovinskom ratu je dokument čija je osnovna svrha bila zaustaviti raspirivanje nacionalizma i radikalnog desničarstva u zemlji i u tom kontekstu se treba shvatiti.
KAKO DA NE , ONA JE USVOJENA I DA OTJERA KISU TOG IZ ZAGREBA I DA NATJERA SUNCE U SLAVONIJU DA BOLJE KUKURUZ RODI
Zar ti misliš da je bilo bolje prepustiti državu desničarima koji bi u naletu
izvršili državni udar, a postojale su jasne namjere tih ljudi da se krene u tom pravcu.
NE MISLIM BOZE SACUVAJ ,NIKOM DESNICARA NE BI POZELIO .. STA VISE JA SAM OTISAO I KORAK DALJE , NAIME JA SAM GA TOG DANA NAZVAO TELEFONOM I REKAO MU DA AKO TREBA DA BACI ATOMSKU BOMBU NA BOSNU I HERCEGOVINU NEKA TO URADI AKO CE TO SPASITI NJEGOVU FOTELJU OD LUKE PODRUGA I HVIDRINIH DESNICARA KOJI UZ PIVU I THOMPSONA GALAME U KASTELIMA .
Ti se hvataš samo te Deklaracije
A CEGA DA SE UHVATIM ? STO NIJEDNOG OPUZENIKA NIJE PREDAO NADLEZNIM MEDJUNARODNIM ILI DOMACIM SUDOVIMA ILI CINJENICE DA IDE PJESKE NA POSAO .
i na osnovu toga prosuđuješ kakav je Ivica Račan bio političar.
Njegova veličina se neće mjeriti jednim dokumentom
NEGO CIME ? TO NIJE JEDAN DOKUMENT NA KOJEM STOJI KOLIKO SABOR POPIJE KAFA U MJESECU NEGO DEKLRACIJA KOJA BEZOCNO I SRAMNO LAZE DA U BOSNI NIJE BILO NIKAKVE AGRESIJE I DA SE HRVATSKA AMNESTIRA ZA BOSANSKU KATASTROFU .PO TOJ DEKLARACIJI VAKUF I MOSTAR SU SRUSILI VJETROVI A U LOGORIMA JE SILOVAO PAJA PATAK A NE VICE VUKOJEVIC .
koji se mora shvatiti u kontekstu zbivanja u Hrvatskoj.
O KAKVIM TI ZBIVANJIMA I DRZAVNIM UDARIMA GOVORIS TO SAMO PTICE ZNAJU .
Zaboravljaš da se taj čovjek suprostavio Miloševiću na 14. kongresu.
JA NISTA NE ZABORAVLJAM TO I JESTE TVOJ PROBLEM
Da je osigurao demokratske izbore u Hrvatskoj odupirući se namjeri JNA da kontrolira i organizira iste. SKH je transformirao u socijaldemokratsku partiju koja je na izborima 1992 osvojila svega 2 mjesta u Saboru da bi za osam godina stranku doveo do pobjede na izborima i započeo njenu europeizaciju i demokratizaciju nakon desetogodišnjeg mraka u koji ju je Tuđman zavio. Mijenja politiku prem BiH koja se do tada bazirala na slanju novca Herceg Bosni koji bi završio u džepovima Jelavića, Prca i ostalih ublehaša.
STO NE UHAPSI JELAVICA I POSLA GA SUDU BiH ?
Ne da mi se navoditi dalje...očito ljudi kao ti imaju svrhu ocrniti čovjeka zbog jedne njegove odluke koja kolko god bila nesretna nakraju je ipak dovela stabilnost u zemlju i onemogućila državni udar
MADA NIKO NE ZNA O KAKVOM TI DRZAVNOM UDARU PRICAS ...IPAK , HAJDE RECIMO DA SI U PRAVU , ZNACI DA BI UVEO STABILNOST U SVOJU ZEMLJU TREBAO JE DONIJETI I IZGLASATI SRAMNU I LAZNU DEKLARACIJU I TAKO PONIZITI I OMALOVAZITI I POPISATI SE NA SVE ZRTVE STOCA , PROZORA MOSTARA , DRETELJA .....DA LI TO ZNACI DA BI PROCISTIO ZRAK U SVOJOJ ZEMLJI I UVEO STABILNOST DA BI U BOSNU UVEO KAMION NUKLERNOG OTPADA .
-
Talicni Tom
Racan je i te kako mogao reagirati kada je unistavana nasa zemlja .kicky wrote:Račan nije moga reagirati za vrijeme uništavanja naše države jer je bio u to vrijeme marginalna politička figura čija je stranka imala svega dva zasupnika u Saboru. Mislim da je dolaskom na vlast učinio velike stvari za BiH promjenivši nacionalističku i imperijalističku retoriku i politiku dotadašnje Tuđmanove vlasti. Ali meni su nejasni vaši argumenti (zapravo to nisu argumenti) kad kažete da ona nas ne zanima jer je političar druge države itd. Ali baš zato što je bio pozitivna ličnost susjedne države i što je imao važu ulogu za cijeli region, baš zbo toga je ''važan'', a o tome svjedoče i izvještaji tv kuća susjednih država.almassy wrote:Kao sto Timotije rece, trebali bi svi se prema pokojnom Racanu odnositi onako kako se on odnosio prema BIH kad je bila unistavana! Meni on zaista nije vazan, jer ni njemu sudbina moje zemlje i svih nas nije bila tako vazna...rekoh, gubitak za CRO, nama se nista ne mijenja! Mnoge osobe iz cro javnog zivota zasluzuju vise paznje i pijeteta od doticnog kameleonskog aparicika koji nije HTIO niti SMIO a niti ni ZELIO reci svu istinu o cro ratnim igrama u BIH, koje nazalost spalise dobru trecinu BIH! Zaista,nakon sramne deklaracije cro parlamenta, zar ga treba okivati u zvijezde? BIH drustvo je duboko mazohisticno!kicky wrote:
Da ne znam ni ja. Zašto su mu Slovenci posvetili prvih petnaest minuta, zašto su mu Crnogorci posvetli prvih deset minuta i na kraju zašto smo mu mi posvetili pernest minuta. Očito je nekim ljudima koji Ivicu Račana posmatraju u kontekstu vremena rušenja Jugoslavije i poslije stabiliziranja odnosa u regiji važan, a nekima nije. Ali hvala bogu te VAS neke, ne pita!!!
Pokazi mi samo jednu rijec, jedno slovo iz tog vremena koju je drug Racan izgovorio da bi osudio cerecenje i rusenje jedne prijateljske zemlje koja usla iskreno i posteno u savez sa Hrvatskom i Hrvatima protiv veliko srpskog projekta.Ne .Toga nema ,rijec Bosna i Hercegovina ili samo dva slova BiH ne postoji u vokabularu druga kancelara .Dok su to vrijeme po cijenu zivota novinari Ferala ukazivali na agresiju i podjelu , etnicko ciscenje , logore i katastrofu .....SDP -ov potpresjednik Zdravko Tomac je kao clan tzv Vijeca za nacinalnu sigurnost ili spas ( tako nekako ) ucestvovao u svim planovima koji idu da razgrade i uniste Bosnu.To je njegov sef drug morao znati .
-
Talicni Tom
kocky citat : " Mislim da je dolaskom na vlast učinio velike stvari za BiH promjenivši nacionalističku i imperijalističku retoriku i politiku dotadašnje Tuđmanove vlasti.
IMPERIJALISTICKA DRETELJ LOGIKA I PRALJAK RETORIKA JE ZAUSTAVLJENA 1994 WASHINGTONSKIM SPRAZUMOM KOJI JE BIO ULITIMATIVAN.REZOLUZIJA UN BR TAJ I TAJ JE BILA JASNA I NEDVOSMISLENA.ILI STOP ILI SANKCIJE HRVATSKOJ.ETO STA JE ZAUSTAVILO RETORIKU I POLITIKU FRANJE TUDJMANA .I NARAVNO ARMIJA
BIH .A STO SE TICE NACINALISTICKE RETORIKE ONA NIJE NI DANAS ZAUSTAVLJENA .OTVORI VECERNJI LIST ZA POCETAK .
IMPERIJALISTICKA DRETELJ LOGIKA I PRALJAK RETORIKA JE ZAUSTAVLJENA 1994 WASHINGTONSKIM SPRAZUMOM KOJI JE BIO ULITIMATIVAN.REZOLUZIJA UN BR TAJ I TAJ JE BILA JASNA I NEDVOSMISLENA.ILI STOP ILI SANKCIJE HRVATSKOJ.ETO STA JE ZAUSTAVILO RETORIKU I POLITIKU FRANJE TUDJMANA .I NARAVNO ARMIJA
BIH .A STO SE TICE NACINALISTICKE RETORIKE ONA NIJE NI DANAS ZAUSTAVLJENA .OTVORI VECERNJI LIST ZA POCETAK .
-
ObiVan
Talicni, nisam ja znao da ti Ivica Racan kriv za nemire i glad u svijetu, za svakodnevnu nepravdu, a i za rat u BiH.
Ti se fokusiras na to da sve pamtis i svega se sjecas, ali to su samo odlomci, u potpunosti neuvezani dogadjaji. Tako sto izdvajas odredjene momente za vrijeme VLASTI ne znaci za vrijeme VLADAVINE (ne znam treba li ti nacrtati i reci da Hrvatska nije monarhija, nema autokratsko uredjenje). Drugo, a jel to Racan trebao biti u Armiji BiH, te poslije rata kao James Bond hvata ratne zlocince po Hrvatskoj, jer ti sve pamtis, a Racan je "mogao" a eto zbog svojih hirova i "ko zna sta ti u tome vidis" nije bio Superman, nije ti bio spasitelj pravde nad i u Bosni i Hercegovini. Bez uvrede, ali ta logika je po meni samo simptom operisanosti od pameti i zdravog razuma. Covjece, ocekujes od socijaldemokrate susjedne zemlje da hvata optuzene, gdje u tvojoj zemlji optuzeni iste te stranke rahat hodaju, a time da sebi sveze jos veci broj politickih neprijatelja. Ono sto je Racana cinilo velikim tvoja operisanosti od pameti i razuma ne moze da poima, jer ona SAMO PAMTI. Ali samo pamtiti nije dovoljno, TREBA MISLITI. Put i koncept koji je predvodio Racan je vodio ka stabilnosti njegove zemlje, a kad-tad bi se svi generali s prljavim veshom, optuzeni za ovo i ono pred sudom, samo to ne ide preko noci, ali za operisanog od pameti sve je moguce. Racan je kriv sto nije Superman, jer kao bivsi CAR, SAH, KRALJ Hrvatske nije ucinio da pravda bude zadovoljena u obje zemlje (njegovoj i nasoj). Pitas se o kojim vojnim udarima je rijec? A hvalis se pamcenjem?! Ja bih ti jos jednom ponovio da pamcenje nije ravno pameti. Ti ocekujes u drzavi preplavljenoj patriotizmom i nacionalizmom poslije rata da neko uspije da razvije socijaldemokratsku ideju, gdje mora korak po korak da dobija povjerenje, te ljude preusmjerava ka drugim vrijednostima, tako sto ce ratne generale u paketu poslati na sudove. Pamtis, a operacija od pameti se i dalje vidi. Pa dugorocnost i konzistentnost su znakovi dobre politike, a Racan je sto citavo vrijeme i tvrdim, bio profesionalan politicar. Kada stabilizujes zemlju, depolitiziras policije, vojske, onda imas i bolje predispozicije za tako nesto, ali to tebi nije jasno. Zato ti ono sa vojnim udarima nije jasno, jer to nema u tvom pamcenju, a o pameti sve znamo. Imas ti kontraprimjera te politike kod nas, naveo sam ti Hareta kao profesionalni antitip, njegovo prosipanje naucno fanatasticnih ideja, a nikakvo djelovanje, profesionalna proizvodnja kontraefekta, zamajavanja naroda i jacanja otpora prema napredku. Eto neka ti to bude u pamcenju, kad vec nece pamet da svari, Talicni. A i socijaldemokrata kojeg si pomenuo, koji je imao sansu da se etablira kada je bio dijelom u vlasti, Lagumdzija, bezprijekorno se zaleti i posalje Alzirsku grupu, sto mu je politicki potez broj jedan, cime je dozivotno za dobar dio glasackog tijela pokopao IDEJU SOCIJALDEMOKRATIJE. A za tebe Talicni je tako trebao Racan, pa bi ga i ti sada isticao, i pamtio ga kao patoloskog idealistu, a politicka uloga u susjednoj zemlji bi mu bila na nuli.
Talicni, mozda se vremeno vrati dio pameti, pa uvezes to sa pamcenjem, otvori oci i usi, prati svoje idole na nasoj sceni, koliko zaraznih gluposti oni prosipaju, unistavajuci svaki put naprijed za Bosnu i Hercegovinu. Volio bih da imamo mi svog Racana, profesionalnog politicara, koji bi vagao i progresivno djelovao, za tebe, za mene, za sve nas.
Dotad nas ovi "nasi dobri" mogu pokopavati.
Talicni, cuvaj pamcenje, ali jos vise PAMET!
Ti se fokusiras na to da sve pamtis i svega se sjecas, ali to su samo odlomci, u potpunosti neuvezani dogadjaji. Tako sto izdvajas odredjene momente za vrijeme VLASTI ne znaci za vrijeme VLADAVINE (ne znam treba li ti nacrtati i reci da Hrvatska nije monarhija, nema autokratsko uredjenje). Drugo, a jel to Racan trebao biti u Armiji BiH, te poslije rata kao James Bond hvata ratne zlocince po Hrvatskoj, jer ti sve pamtis, a Racan je "mogao" a eto zbog svojih hirova i "ko zna sta ti u tome vidis" nije bio Superman, nije ti bio spasitelj pravde nad i u Bosni i Hercegovini. Bez uvrede, ali ta logika je po meni samo simptom operisanosti od pameti i zdravog razuma. Covjece, ocekujes od socijaldemokrate susjedne zemlje da hvata optuzene, gdje u tvojoj zemlji optuzeni iste te stranke rahat hodaju, a time da sebi sveze jos veci broj politickih neprijatelja. Ono sto je Racana cinilo velikim tvoja operisanosti od pameti i razuma ne moze da poima, jer ona SAMO PAMTI. Ali samo pamtiti nije dovoljno, TREBA MISLITI. Put i koncept koji je predvodio Racan je vodio ka stabilnosti njegove zemlje, a kad-tad bi se svi generali s prljavim veshom, optuzeni za ovo i ono pred sudom, samo to ne ide preko noci, ali za operisanog od pameti sve je moguce. Racan je kriv sto nije Superman, jer kao bivsi CAR, SAH, KRALJ Hrvatske nije ucinio da pravda bude zadovoljena u obje zemlje (njegovoj i nasoj). Pitas se o kojim vojnim udarima je rijec? A hvalis se pamcenjem?! Ja bih ti jos jednom ponovio da pamcenje nije ravno pameti. Ti ocekujes u drzavi preplavljenoj patriotizmom i nacionalizmom poslije rata da neko uspije da razvije socijaldemokratsku ideju, gdje mora korak po korak da dobija povjerenje, te ljude preusmjerava ka drugim vrijednostima, tako sto ce ratne generale u paketu poslati na sudove. Pamtis, a operacija od pameti se i dalje vidi. Pa dugorocnost i konzistentnost su znakovi dobre politike, a Racan je sto citavo vrijeme i tvrdim, bio profesionalan politicar. Kada stabilizujes zemlju, depolitiziras policije, vojske, onda imas i bolje predispozicije za tako nesto, ali to tebi nije jasno. Zato ti ono sa vojnim udarima nije jasno, jer to nema u tvom pamcenju, a o pameti sve znamo. Imas ti kontraprimjera te politike kod nas, naveo sam ti Hareta kao profesionalni antitip, njegovo prosipanje naucno fanatasticnih ideja, a nikakvo djelovanje, profesionalna proizvodnja kontraefekta, zamajavanja naroda i jacanja otpora prema napredku. Eto neka ti to bude u pamcenju, kad vec nece pamet da svari, Talicni. A i socijaldemokrata kojeg si pomenuo, koji je imao sansu da se etablira kada je bio dijelom u vlasti, Lagumdzija, bezprijekorno se zaleti i posalje Alzirsku grupu, sto mu je politicki potez broj jedan, cime je dozivotno za dobar dio glasackog tijela pokopao IDEJU SOCIJALDEMOKRATIJE. A za tebe Talicni je tako trebao Racan, pa bi ga i ti sada isticao, i pamtio ga kao patoloskog idealistu, a politicka uloga u susjednoj zemlji bi mu bila na nuli.
Talicni, mozda se vremeno vrati dio pameti, pa uvezes to sa pamcenjem, otvori oci i usi, prati svoje idole na nasoj sceni, koliko zaraznih gluposti oni prosipaju, unistavajuci svaki put naprijed za Bosnu i Hercegovinu. Volio bih da imamo mi svog Racana, profesionalnog politicara, koji bi vagao i progresivno djelovao, za tebe, za mene, za sve nas.
Dotad nas ovi "nasi dobri" mogu pokopavati.
Talicni, cuvaj pamcenje, ali jos vise PAMET!
-
dugmee
Neće biti Dana žalosti, u Vladi otvorena Knjiga žalosti
Danas točno u podne u Banskim je dvorima otvorena Knjiga žalosti zbog smrti Ivice Račana, a prvi se u nju upisao premijer Sanader. Nakon Sanadera u Knjigu su se upisali Mato Arlović, ministri Jadranka Kosor, Davor Polančec, Božo Biškupić, Berislav Rončevvić, Boris Šprem iz Ureda predsjednika te Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač u procesu priključenja Uniji.
Sanader je kazao kako neće biti Dana žalosti zbog smrti Ivice Račana. "Provjerili smo kakvi su običaju u EU vezani za bivše premijere, i u praksi se Dan žalosti ne određuje, a mi promatramo kako se to radi u EU." - rekao je Sanader. Maček je dodao kako bi bio proglašen Dan žalosti da je Račan umro za vrijeme mandata.
Danas točno u podne u Banskim je dvorima otvorena Knjiga žalosti zbog smrti Ivice Račana, a prvi se u nju upisao premijer Sanader. Nakon Sanadera u Knjigu su se upisali Mato Arlović, ministri Jadranka Kosor, Davor Polančec, Božo Biškupić, Berislav Rončevvić, Boris Šprem iz Ureda predsjednika te Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač u procesu priključenja Uniji.
Sanader je kazao kako neće biti Dana žalosti zbog smrti Ivice Račana. "Provjerili smo kakvi su običaju u EU vezani za bivše premijere, i u praksi se Dan žalosti ne određuje, a mi promatramo kako se to radi u EU." - rekao je Sanader. Maček je dodao kako bi bio proglašen Dan žalosti da je Račan umro za vrijeme mandata.
- kicky
Mnogo je nebuloza i nadasve čudnih konstatscija izrečeno od strane kolege TT, ali osvrnut ću se na one najapsurdnije, kao npr. zašto pokojni Račan nije ništa učinio po pogledu izručenja Ante Jelavića. Hm, kolko ja znam kad je Ante Jelavić pobjego u Hrvatsku Račan nije bio na vlasti.
Relativiziranje mogućeg državnog udara u Hrvatskoj? Ako se toliko pozivate na Feral Tribune, mogli ste ga čitati i za vrijeme 2001., ali vi očito čitate članke koje odgovaraju konstrukciji nekih vaših nejasnih ideja, pa ih u tom smislu i krvio koristite i tumačite jer Feral Tribune nije list namjenjen 100% BiHovcima.
O nekluearnom otpadu, atomskim bombama i ostalim terminima koji nisu striktno vezane s ovom temom, nego su plod diskurzivne kreativnosti kolege TT, ne želim raspravljati, ali imam osjećaj da je u nedostatku ili preseljenju u džehenem, pravih krivaca za ono što se desilo U Stocu, Mostaru, Dretelju..., odlučio cjelokupnu odgovornost svaliti na čovjeka koji niti je aktivno sudjelovao u vlasti tijekom navedenih zločina niti je imao ikakve veze s tim.
Relativiziranje mogućeg državnog udara u Hrvatskoj? Ako se toliko pozivate na Feral Tribune, mogli ste ga čitati i za vrijeme 2001., ali vi očito čitate članke koje odgovaraju konstrukciji nekih vaših nejasnih ideja, pa ih u tom smislu i krvio koristite i tumačite jer Feral Tribune nije list namjenjen 100% BiHovcima.
O nekluearnom otpadu, atomskim bombama i ostalim terminima koji nisu striktno vezane s ovom temom, nego su plod diskurzivne kreativnosti kolege TT, ne želim raspravljati, ali imam osjećaj da je u nedostatku ili preseljenju u džehenem, pravih krivaca za ono što se desilo U Stocu, Mostaru, Dretelju..., odlučio cjelokupnu odgovornost svaliti na čovjeka koji niti je aktivno sudjelovao u vlasti tijekom navedenih zločina niti je imao ikakve veze s tim.
-
Talicni Tom
Vesna Pusiæ podsjetila je èasni dom na hrvatsku agresiju u Bosni i Hercegovini. Nitko nije Pusiæevu krivo shvatio: mislila je doista na agresiju hrvatske države pod voðenjem Franje Tuðmana, dakle, a ne samo dijela Hrvata iz Bosne i Hercegovine, prema sudržavljanima Bošnjacima. Kratko je nakon njezinih rijeèi trajao muk, a zatim se na predsjednicu HNS-a ostrvila uvjerljiva saborska veæina, te su buka i bijes na nekoliko dana izdvojili ovaj sluèaj mimo dominantne teme generala u bijegu.
Priprema za agresiju Da bi se pravo shvatila reakcija saborskih zastupnika koji su potom natjerali Vesnu Pusiæ da se isprièa urbi et orbi, moramo se vratiti dva-tri mjeseca unatrag, do jedne od posljednjih sjednica zakonodavne hrvatske vlasti u prošloj godini. Tada je Zastupnièki dom izglasao Deklaraciju u kojoj je meðu ostalim spomenuto da Hrvatska nije bila agresor kako u sluèaju Bosne i Hercegovine, tako i bilo kojem drugom, ako nekome padne na pamet... Iako zakljuèak naposljetku glasi kao da ga je propisala Hrvatska demokratska zajednica, njoj samoj to je najmanje trebalo, jer za hercegbosansku prièu sasvim sigurno iz Hrvatske neæe (ako ikad itko) odgovarati Sanader ili Šeks. Deklaracijom je samo potvrðeno ono o èemu u svoje vrijeme nije ta stranka ni željela raspravljati, nego je krajnji stav zatrebao aktualnoj koaliciji na vlasti, a nekadašnjoj opoziciji SDP-HSLS-HSS-LS...
Za vrijeme prvih sukoba Zagreba i Sarajeva, najèešæe posredovanih ispostavom u zapadnoj Hercegovini, držali su se tadašnji oporbenjaci po strani, iako ih je bilo uvrstilo u Vladu nacionalnog jedinstva s '91. na '92., pa se baš i ne može reæi da su lišeni svake odgovornosti. Elem, baš tih mjeseci poèele su prve oèite pripreme za podjelu Bosne i Hercegovine: Franjo Tuðman u novogodišnjem je govoru lamentirao zbog "hrvatskog pereca" kojeg treba podebljati nauštrb istoènog susjeda... Ubrzo je maknut Stjepan Kljuiæ s èela HDZ-a u Bosni i Hercegovini, a na njegovo mjesto postavljen je po zagrebaèkom diktatu Mate Boban, kojega na spomenuti plan nije trebalo nagovarati. On je veæ toga proljeæa poèeo vršiti pritisak na Aliju Izetbegoviæa, ne bi li ga utjerao u konfederaciju s Hrvatskom, sve mu prijeteæi povlaèenjem Hrvatskog vijeæa obrane iz zajednièkih vojnih snaga.
Treba li napominjati da se na to u Hrvatskoj nije gotovo nitko osvrnuo
pa cak ni Ivica Racan .
Ovo je otprilike tema , Racan i naravno ( jer njemu ide na dusu ) deklaracija kojom se negira agresija i umjesanost u ratnja zbivanja i na takav jedan nacin skida odgovornost za bosanski pakao sa RH .........to su cinjenice , koje su argumnentirane .
Umjesto da idemo sa kontra argumentima hajmo pricati o Dodiku i mutnom i "preprednom "Silajdzicu koji bi ukidao rs a to ne moze , o Lagumdziji i alzirskoj grupi .....hajmo vrijedjati Talicnog Toma tako sto cemo u jednom demagoskom i maglovitom postu na 6 mjesta napisati da TT operisan od mozga i pameti .Svaka cast .
Priprema za agresiju Da bi se pravo shvatila reakcija saborskih zastupnika koji su potom natjerali Vesnu Pusiæ da se isprièa urbi et orbi, moramo se vratiti dva-tri mjeseca unatrag, do jedne od posljednjih sjednica zakonodavne hrvatske vlasti u prošloj godini. Tada je Zastupnièki dom izglasao Deklaraciju u kojoj je meðu ostalim spomenuto da Hrvatska nije bila agresor kako u sluèaju Bosne i Hercegovine, tako i bilo kojem drugom, ako nekome padne na pamet... Iako zakljuèak naposljetku glasi kao da ga je propisala Hrvatska demokratska zajednica, njoj samoj to je najmanje trebalo, jer za hercegbosansku prièu sasvim sigurno iz Hrvatske neæe (ako ikad itko) odgovarati Sanader ili Šeks. Deklaracijom je samo potvrðeno ono o èemu u svoje vrijeme nije ta stranka ni željela raspravljati, nego je krajnji stav zatrebao aktualnoj koaliciji na vlasti, a nekadašnjoj opoziciji SDP-HSLS-HSS-LS...
Za vrijeme prvih sukoba Zagreba i Sarajeva, najèešæe posredovanih ispostavom u zapadnoj Hercegovini, držali su se tadašnji oporbenjaci po strani, iako ih je bilo uvrstilo u Vladu nacionalnog jedinstva s '91. na '92., pa se baš i ne može reæi da su lišeni svake odgovornosti. Elem, baš tih mjeseci poèele su prve oèite pripreme za podjelu Bosne i Hercegovine: Franjo Tuðman u novogodišnjem je govoru lamentirao zbog "hrvatskog pereca" kojeg treba podebljati nauštrb istoènog susjeda... Ubrzo je maknut Stjepan Kljuiæ s èela HDZ-a u Bosni i Hercegovini, a na njegovo mjesto postavljen je po zagrebaèkom diktatu Mate Boban, kojega na spomenuti plan nije trebalo nagovarati. On je veæ toga proljeæa poèeo vršiti pritisak na Aliju Izetbegoviæa, ne bi li ga utjerao u konfederaciju s Hrvatskom, sve mu prijeteæi povlaèenjem Hrvatskog vijeæa obrane iz zajednièkih vojnih snaga.
Treba li napominjati da se na to u Hrvatskoj nije gotovo nitko osvrnuo
pa cak ni Ivica Racan .
Ovo je otprilike tema , Racan i naravno ( jer njemu ide na dusu ) deklaracija kojom se negira agresija i umjesanost u ratnja zbivanja i na takav jedan nacin skida odgovornost za bosanski pakao sa RH .........to su cinjenice , koje su argumnentirane .
Umjesto da idemo sa kontra argumentima hajmo pricati o Dodiku i mutnom i "preprednom "Silajdzicu koji bi ukidao rs a to ne moze , o Lagumdziji i alzirskoj grupi .....hajmo vrijedjati Talicnog Toma tako sto cemo u jednom demagoskom i maglovitom postu na 6 mjesta napisati da TT operisan od mozga i pameti .Svaka cast .
-
Talicni Tom
Ako neko nije shvatio ovaj tekst Igora Lasica iz 2003 godine , Deklaracija nije trebala ni HDZ-u niti je sluzila da umiri desnicu koja je jurisala na drzavni udar .Tudjamn& Susak su mrtvi a Sanader & Sesks nece u Hag .Desnica je tada protestovala jer su iz Haga stigle ( Racanu na ruke ) koverte sa optuznicama : Gotovina , Cermak , Norac , Bobetko , Markac .......Deklaracija je trebala oprbenoj sestorici predvodjenoj SDP -om koji ima vecunu, da bi opozicija skinula sa sebe odgovornost jer direktno ( Tomac & Budisa ) i indirektno( svi ostali samo sutila a sutnja je znak odobravanja ) ucestvovala u agresiji na BiH .
-
ObiVan
Talicni, stavljas Tomca, Budisu i Racana u isti kosh?
Operisan od pameti po 7 put!
Drugo, to nije trebalo HDZ-u sigurno, jer da imalo kontas, shvatio bi da je HDZ svojom konstrukcijom i ideologijom sam od sebe gori milion puta od te deklaracije. Ta deklaracija je instrument koji je imao nesto skroz drugo za cilj. Da je HDZ bio na vlasti, njima ta deklaracija ne bi trebala, citav politicki rad te stranke je deklaracija za sebe, pogotovo za vremena prethodnika Sanadera.
Sto se tice Tomca, njega stavljati u kos sa Racanom je infantilno. Naravno da nije jednostavno politicki djelovati, a imati u blizini takve tipove(kao Tomca), ali zato je Racan velicina i profesionalan politicar, pa je nekoc mocnog i uticajnog politicara strucno marginalizirao i doticnom je preostalo da isfiltrira svoje nacionalisticke i agreskorske ideje u javnost. Zato kada Tomac ovom svijetu kaze bye bye, sa sigurnoscu to nece imati odjek kao nakon smrti Ivice Racana.
Ja vidim da je tebi krivo sto Racan nije bio nadcovjek, sto nije staljinisticki postupao prema svojim stranackim "kolegama". Ali je postupao politicki konzekventno i efikasno prije svega. Izgurati HDZ nije jednostavan posao, zato su ga i najokorjeli HDZ-ovci postovali. Zato je trebao biti jegulja i uci u kompromise sa mnogima, ne uvijek simpaticnim licnostima, ponekad i sa nekim neukusnim idejama. Nije to Makijavelizam, niti ja pisem malgovite postove, nego malo tjeram na razmisljanje. Ne mozes uzeti citati Feral kao sto uzmes citati etiketu liste sastojaka na tegli ajvara. Treba ti vise analiticke sposobnosti za tako nesto. Nemoj da me vise tjeras da ti po stoti put stvaram paralele, da ti nabrojim kompromise nasih politicara, koje su morali i nisu morali da preuzmu, a od kojih mi vecinom nismo dobili nista, zbog kojih i dan-danas gubimo. Jedna "Racanova" deklaracija je u poredjenju s tim etiketa sa tegle ajvara.
Neukusno je na temi o smrti Ivice Racana izjednacavati ga sa Tomcem, Budisom itd.
Drugo, to nije trebalo HDZ-u sigurno, jer da imalo kontas, shvatio bi da je HDZ svojom konstrukcijom i ideologijom sam od sebe gori milion puta od te deklaracije. Ta deklaracija je instrument koji je imao nesto skroz drugo za cilj. Da je HDZ bio na vlasti, njima ta deklaracija ne bi trebala, citav politicki rad te stranke je deklaracija za sebe, pogotovo za vremena prethodnika Sanadera.
Sto se tice Tomca, njega stavljati u kos sa Racanom je infantilno. Naravno da nije jednostavno politicki djelovati, a imati u blizini takve tipove(kao Tomca), ali zato je Racan velicina i profesionalan politicar, pa je nekoc mocnog i uticajnog politicara strucno marginalizirao i doticnom je preostalo da isfiltrira svoje nacionalisticke i agreskorske ideje u javnost. Zato kada Tomac ovom svijetu kaze bye bye, sa sigurnoscu to nece imati odjek kao nakon smrti Ivice Racana.
Ja vidim da je tebi krivo sto Racan nije bio nadcovjek, sto nije staljinisticki postupao prema svojim stranackim "kolegama". Ali je postupao politicki konzekventno i efikasno prije svega. Izgurati HDZ nije jednostavan posao, zato su ga i najokorjeli HDZ-ovci postovali. Zato je trebao biti jegulja i uci u kompromise sa mnogima, ne uvijek simpaticnim licnostima, ponekad i sa nekim neukusnim idejama. Nije to Makijavelizam, niti ja pisem malgovite postove, nego malo tjeram na razmisljanje. Ne mozes uzeti citati Feral kao sto uzmes citati etiketu liste sastojaka na tegli ajvara. Treba ti vise analiticke sposobnosti za tako nesto. Nemoj da me vise tjeras da ti po stoti put stvaram paralele, da ti nabrojim kompromise nasih politicara, koje su morali i nisu morali da preuzmu, a od kojih mi vecinom nismo dobili nista, zbog kojih i dan-danas gubimo. Jedna "Racanova" deklaracija je u poredjenju s tim etiketa sa tegle ajvara.
Neukusno je na temi o smrti Ivice Racana izjednacavati ga sa Tomcem, Budisom itd.
Last edited by ObiVan on 30/04/2007 18:17, edited 1 time in total.
-
Talicni Tom
@ObiVan : CITAT " Talicni, nisam ja znao da ti Ivica Racan kriv za nemire i glad u svijetu, za svakodnevnu nepravdu, a i za rat u BiH.
NAZALOST OVO JE POENTA I SMISAO MOJIH POSTOVA.DONOSENJEM DEKLARACIJE RACAN I SDP I VLADAJUCA KOALICIJA SU ZBOG HRVATSKE AGRESIJE NA BiH SKINULI SA SEBE ODGOVORNOST.JER JE ZNALI I TE KAKO STA SE DESAVA ALI SU HINJSKI SUTILI ( TOMAC & BUDISA SU BILI GRLATI U KOMADANJU I CERECENJU SUSJEDNE DRZAVE ) I CEKALI DA SE HRVATSKI PEREC PODEBLJA BEZ DA ONI UPRLJAJU SVOJE BIJELE RUKAVE.PRICU O DRZAVNOM UDARU I " MUDROSTI " KANCELAROVIH POTEZA ZADRZI ZA SEBE JER TEBI JE IONAKO MOZAK " ZDRAV " .
NAZALOST OVO JE POENTA I SMISAO MOJIH POSTOVA.DONOSENJEM DEKLARACIJE RACAN I SDP I VLADAJUCA KOALICIJA SU ZBOG HRVATSKE AGRESIJE NA BiH SKINULI SA SEBE ODGOVORNOST.JER JE ZNALI I TE KAKO STA SE DESAVA ALI SU HINJSKI SUTILI ( TOMAC & BUDISA SU BILI GRLATI U KOMADANJU I CERECENJU SUSJEDNE DRZAVE ) I CEKALI DA SE HRVATSKI PEREC PODEBLJA BEZ DA ONI UPRLJAJU SVOJE BIJELE RUKAVE.PRICU O DRZAVNOM UDARU I " MUDROSTI " KANCELAROVIH POTEZA ZADRZI ZA SEBE JER TEBI JE IONAKO MOZAK " ZDRAV " .
-
Talicni Tom
Bas ga je strucno marginaliazirao .....Od 1990 kada je SKH transformiran u SDP ciglih 15 godina je buljavi Tomac preko tv i novina i kroz svoje najvise partijske i drzavnicke( podpredsjednicke ) duznosti sijao mrznju i teoriju o komadanju Bosne da bi naposlijetku sam otisao .Tvom bezobrazluku i podmetanju nema kraja jer mozga ocito imas i viska ali obraza imas bas koliko i morski krastavac .ObiVan wrote:Talicni, stavljas Tomca, Budisu i Racana u isti kosh?
- kicky
Očito ne shvaćaš ili jednostavno ne želiš da shvatiš situaciju u Hrvatskoj 2001/2002. Na čemu je Sanader temeljio svoju izbornu kampanju 2003., osim paradoksalne parole Pokrenimo Hrvatsku!, od čega na kraju ništa nije pokrenuto. On je svojom nacionalističkom retorikom došo na vlast 2003. Deklaracije u Hrvatskoj se niko ne sjeća jer je bila nevažna. Da, ona je trebala četvorki (ne šestorki) da bi barem malo suzbili desničarenje kojekavih Stožera za dignitet ne znam ni ja čega. Ja sam gledao raspravu u Saboru. Cijeli Sabor je bio protiv Račana i suradnje s Haagom, čekale su se reakcije desničara kojih je bilo 100 000 na rivi u Splitu. Deklaracija nije imala nikakvog daljneg efekta jer je niko ne benda ni 5%, to je bila politička reakcija koja je imala svoj zadatak u političkom kontekstru Hrvatske 2001/2002. i zapravo je NEVAŽNA. A Račan je pokazao da odnos sa BiH neće biti odnos sa bh Hrvatima, nego sa BiH državom. A kad govorimo o izjavama o agresiji. Ja iznimno poštujem prof. Vesnu Pusić i podržo sam tu njenu izjavu, ali Vesna Pusić nije bila ni na jednoj funkciji kad je davala te izjave. Pogledaj Mesića, on otkad je predsjednik, nekoliko puta je ponovio da je Hrvatska bila uključena u rat u BiH, ali nije izvršila agresiju. Iz prostog razloga što je on na takvoj funkciji gdje mora braniti nacionalne interese, makar to značilo i prešućivanje istine. Zato imamo Feral!
Last edited by kicky on 30/04/2007 19:14, edited 1 time in total.
-
ObiVan
Apsolutno!kicky wrote:Očito ne shvaćaš ili jednostavno ne želiš da shvatiš situaciju u Hrvatskoj 2001/2002. Na čemu je Sanader temeljio svoju izbornu kampanju 2003., osim paradoksalne parole Pokrenimo Hrvatsku, od čega na kraju ništa nije pokrenuto. On je svojom nacionalističkom retorikom došo na vlast 2003. Deklaracije u Hrvatskoj se niko ne sjeća jer je bila ne važna, da ona je trebala četvorki (ne šestorki) da bi barem malo suzbili desničarenje kojekavih Stožera za dignitet ne znam ni ja čega. Ja sam gledao rasparvu u Saboru. Cijeli Sabor je bio protiv Račana i suradnje s Haagom, čekale su se reakcije desničara kojih je bilo 100 00 na rivi u Splitu. Deklaracija nije imala nikakvog daljneg efekta jer je niko ne benda ni 5%, to je bila politička reakcija koja je imala svoj zadatak u političkom kontekstru Hrvatske 2001/2002. i zapravo je NEVAŽNA. A Račan je pokazao da odnos sa BiH neće biti odnos sa bh Hrvatima, nego sa BiH državom. A kad govorimo o izjavama o agresiji. Ja iznimno poštujem prof. Vesnu Pusić i podržo sam tu njenu izjavu, ali Vesna Pusić nije bila ni na jednoj funkciji kad je davala te izjave. Pogledaj Mesića, on otkad je predsjednik nekoliko puta je ponovio da jenHrvatska bila uključena u rat u BiH, ali nije izvršila agresiju. Iz prostog razloga što je on na takvoj funkciji gdje mora braniti nacionalne interese, makar to značilo i prešućivanje istine. Zato imamo Feral!
Kicky, bolje se nije moglo opisati. O tome ja citavo vrijeme pricam. Uvezati poziciju, nacionalni interes (Mesic idealan primjer), nezadovoljstvo i otpor u narodu(Protesti na rivi u Splitu) i savladati politicke protivnike u saboru. Rekoh Ivica Racan politicka velicina, a citavo moje dosadasnje argumentovanje nije imalo za cilj da ubijedi Talicnog, to je manje-vise nebitno i sizifovski, nego da iz pozicije BiH napokon znamo da prepoznajemo profesionalne i ljudske vrijednosti pogotovo na nasem beskrajno deficitarnom polju politike. Sav Racanov politicki angazman etiketirati deklaracijom i to na temi o njegovoj smrti, istrajavati na tome, zamajavati ljude koji prate to toj nebitnosti u poredjenju sa drugim potezima je neukusno, neprofesionalno i bezobrazno.
-
Talicni Tom
ObiVan , CITAT : " Talicni, stavljas Tomca, Budisu i Racana u isti kosh?_BosanaC wrote:Talicni, ostavi se etiketiranja sagovornika! Opominjem te vec nekoliko puta za isto, imaj svoje misljenje, raspravljaj, ali ne vrijedjaj sagovornike.
------------------------------------------------------------------------------------
TT : Hvala na komplimentu ObiVan klikni klapom 8 put mozda reziser slabo vidi
-
Talicni Tom
I zato imamo tebe da nam tumacis da je Deklaracija potupuno NEVAZNAkicky wrote:Očito ne shvaćaš ili jednostavno ne želiš da shvatiš situaciju u Hrvatskoj 2001/2002. Na čemu je Sanader temeljio svoju izbornu kampanju 2003., osim paradoksalne parole Pokrenimo Hrvatsku!, od čega na kraju ništa nije pokrenuto. On je svojom nacionalističkom retorikom došo na vlast 2003. Deklaracije u Hrvatskoj se niko ne sjeća jer je bila nevažna. Da, ona je trebala četvorki (ne šestorki) da bi barem malo suzbili desničarenje kojekavih Stožera za dignitet ne znam ni ja čega. Ja sam gledao raspravu u Saboru. Cijeli Sabor je bio protiv Račana i suradnje s Haagom, čekale su se reakcije desničara kojih je bilo 100 000 na rivi u Splitu. Deklaracija nije imala nikakvog daljneg efekta jer je niko ne benda ni 5%, to je bila politička reakcija koja je imala svoj zadatak u političkom kontekstru Hrvatske 2001/2002. i zapravo je NEVAŽNA. A Račan je pokazao da odnos sa BiH neće biti odnos sa bh Hrvatima, nego sa BiH državom. A kad govorimo o izjavama o agresiji. Ja iznimno poštujem prof. Vesnu Pusić i podržo sam tu njenu izjavu, ali Vesna Pusić nije bila ni na jednoj funkciji kad je davala te izjave. Pogledaj Mesića, on otkad je predsjednik, nekoliko puta je ponovio da je Hrvatska bila uključena u rat u BiH, ali nije izvršila agresiju. Iz prostog razloga što je on na takvoj funkciji gdje mora braniti nacionalne interese, makar to značilo i prešućivanje istine. Zato imamo Feral!
i da imala je zadatak u politickom kontekstu Hrvatske .Pa zasto se ta Deklaracija ne odnosi na Kinu ( kada je nevazna ) nego bas na jednu i jedinu zemlju koju je napala Hrvatska .Dalje Vesna Pusic je kao saborski zastupnik i kao predsjednica jedne stranke i te kako osoba na funkciji.
Dalje , na isti taj nacin kako ti pravdas Racana i Mesica tako se brani i Tibor Varadi .Na pitanje Natase K. Zasto se svjesno kriju dokumenti i zasto se od srbijanske javnosti krije da Srbija izvrsila agresiju i genocid i ........to nije dobroi za srpski narod za buducnost nasih generaci8ja koje ce se morati suociti sa istinim kad tad ......Varadi odgovorara : "U pitanju je drzava i nacinalni interes , buducnost je buducnost i ko zna sta ce biti ."
Identican odgovor .Aferim .Nije dzaba bilo Karadjordjevo , a da se Sunce sutra pomraci duze od deset minuta Sanader i Kostunica bi osvanuli u Karadjordjevu sa bogatom trpezom i naravno salvetama pored tanjira na kojem bi jedna zemlja srcolikog oblika bila raspolovljenja na dvoje .
-
Talicni Tom
Fantasticno , zaista aplauz !!!! Nasi nacionalni interesi su da napadnemo drugu drzavu i da prosirimo svoje uske granice a ako ne uspijemo nasi interesi ne dozvoljavaju da iko za to sazna .Jer Boze moj pored osjecaja krivice , svjetske blamaze ......krimena da smo agresori trebali bi jos Bosancima platiti i ratnu odstetu .A to necemo ni u ludilu pa " makar to znacilo i presucivanje istine " Presutiti istinu , kako lijepo i milo zvuci ovaj eufemizam za bezocnu i drsku laz .kicky wrote:Očito ne shvaćaš ili jednostavno ne želiš da shvatiš situaciju u Hrvatskoj 2001/2002. Na čemu je Sanader temeljio svoju izbornu kampanju 2003., osim paradoksalne parole Pokrenimo Hrvatsku!, od čega na kraju ništa nije pokrenuto. On je svojom nacionalističkom retorikom došo na vlast 2003. Deklaracije u Hrvatskoj se niko ne sjeća jer je bila nevažna. Da, ona je trebala četvorki (ne šestorki) da bi barem malo suzbili desničarenje kojekavih Stožera za dignitet ne znam ni ja čega. Ja sam gledao raspravu u Saboru. Cijeli Sabor je bio protiv Račana i suradnje s Haagom, čekale su se reakcije desničara kojih je bilo 100 000 na rivi u Splitu. Deklaracija nije imala nikakvog daljneg efekta jer je niko ne benda ni 5%, to je bila politička reakcija koja je imala svoj zadatak u političkom kontekstru Hrvatske 2001/2002. i zapravo je NEVAŽNA. A Račan je pokazao da odnos sa BiH neće biti odnos sa bh Hrvatima, nego sa BiH državom. A kad govorimo o izjavama o agresiji. Ja iznimno poštujem prof. Vesnu Pusić i podržo sam tu njenu izjavu, ali Vesna Pusić nije bila ni na jednoj funkciji kad je davala te izjave. Pogledaj Mesića, on otkad je predsjednik, nekoliko puta je ponovio da je Hrvatska bila uključena u rat u BiH, ali nije izvršila agresiju. Iz prostog razloga što je on na takvoj funkciji gdje mora braniti nacionalne interese, makar to značilo i prešućivanje istine. Zato imamo Feral!
- kicky
Ova usporedba - ni blizu. Jedno je djelovanje u skladu sa zakonom, drugo su riječi. Nitko nije Račanu ni Mesćiu zakonom predvidio da moraju davati izjave koje bih politički pokopale, makar i bile istinite, a Srbija je dužna kao država da izruči te dokumente jer je tako predviđeno ustavnim zakonom. Dakle ni blizuTalicni Tom wrote:I zato imamo tebe da nam tumacis da je Deklaracija potupuno NEVAZNAkicky wrote:Očito ne shvaćaš ili jednostavno ne želiš da shvatiš situaciju u Hrvatskoj 2001/2002. Na čemu je Sanader temeljio svoju izbornu kampanju 2003., osim paradoksalne parole Pokrenimo Hrvatsku!, od čega na kraju ništa nije pokrenuto. On je svojom nacionalističkom retorikom došo na vlast 2003. Deklaracije u Hrvatskoj se niko ne sjeća jer je bila nevažna. Da, ona je trebala četvorki (ne šestorki) da bi barem malo suzbili desničarenje kojekavih Stožera za dignitet ne znam ni ja čega. Ja sam gledao raspravu u Saboru. Cijeli Sabor je bio protiv Račana i suradnje s Haagom, čekale su se reakcije desničara kojih je bilo 100 000 na rivi u Splitu. Deklaracija nije imala nikakvog daljneg efekta jer je niko ne benda ni 5%, to je bila politička reakcija koja je imala svoj zadatak u političkom kontekstru Hrvatske 2001/2002. i zapravo je NEVAŽNA. A Račan je pokazao da odnos sa BiH neće biti odnos sa bh Hrvatima, nego sa BiH državom. A kad govorimo o izjavama o agresiji. Ja iznimno poštujem prof. Vesnu Pusić i podržo sam tu njenu izjavu, ali Vesna Pusić nije bila ni na jednoj funkciji kad je davala te izjave. Pogledaj Mesića, on otkad je predsjednik, nekoliko puta je ponovio da je Hrvatska bila uključena u rat u BiH, ali nije izvršila agresiju. Iz prostog razloga što je on na takvoj funkciji gdje mora braniti nacionalne interese, makar to značilo i prešućivanje istine. Zato imamo Feral!![]()
i da imala je zadatak u politickom kontekstu Hrvatske .Pa zasto se ta Deklaracija ne odnosi na Kinu ( kada je nevazna ) nego bas na jednu i jedinu zemlju koju je napala Hrvatska .Dalje Vesna Pusic je kao saborski zastupnik i kao predsjednica jedne stranke i te kako osoba na funkciji.
Dalje , na isti taj nacin kako ti pravdas Racana i Mesica tako se brani i Tibor Varadi .Na pitanje Natase K. Zasto se svjesno kriju dokumenti i zasto se od srbijanske javnosti krije da Srbija izvrsila agresiju i genocid i ........to nije dobroi za srpski narod za buducnost nasih generaci8ja koje ce se morati suociti sa istinim kad tad ......Varadi odgovorara : "U pitanju je drzava i nacinalni interes , buducnost je buducnost i ko zna sta ce biti ."
Identican odgovor .Aferim .Nije dzaba bilo Karadjordjevo , a da se Sunce sutra pomraci duze od deset minuta Sanader i Kostunica bi osvanuli u Karadjordjevu sa bogatom trpezom i naravno salvetama pored tanjira na kojem bi jedna zemlja srcolikog oblika bila raspolovljenja na dvoje .
-
Talicni Tom
kicky wrote:Ova usporedba - ni blizu. Jedno je djelovanje u skladu sa zakonom, drugo su riječi. Nitko nije Račanu ni Mesćiu zakonom predvidio da moraju davati izjave koje bih politički pokopale, makar i bile istinite, a Srbija je dužna kao država da izruči te dokumente jer je tako predviđeno ustavnim zakonom. Dakle ni blizuTalicni Tom wrote:I zato imamo tebe da nam tumacis da je Deklaracija potupuno NEVAZNAkicky wrote:Očito ne shvaćaš ili jednostavno ne želiš da shvatiš situaciju u Hrvatskoj 2001/2002. Na čemu je Sanader temeljio svoju izbornu kampanju 2003., osim paradoksalne parole Pokrenimo Hrvatsku!, od čega na kraju ništa nije pokrenuto. On je svojom nacionalističkom retorikom došo na vlast 2003. Deklaracije u Hrvatskoj se niko ne sjeća jer je bila nevažna. Da, ona je trebala četvorki (ne šestorki) da bi barem malo suzbili desničarenje kojekavih Stožera za dignitet ne znam ni ja čega. Ja sam gledao raspravu u Saboru. Cijeli Sabor je bio protiv Račana i suradnje s Haagom, čekale su se reakcije desničara kojih je bilo 100 000 na rivi u Splitu. Deklaracija nije imala nikakvog daljneg efekta jer je niko ne benda ni 5%, to je bila politička reakcija koja je imala svoj zadatak u političkom kontekstru Hrvatske 2001/2002. i zapravo je NEVAŽNA. A Račan je pokazao da odnos sa BiH neće biti odnos sa bh Hrvatima, nego sa BiH državom. A kad govorimo o izjavama o agresiji. Ja iznimno poštujem prof. Vesnu Pusić i podržo sam tu njenu izjavu, ali Vesna Pusić nije bila ni na jednoj funkciji kad je davala te izjave. Pogledaj Mesića, on otkad je predsjednik, nekoliko puta je ponovio da je Hrvatska bila uključena u rat u BiH, ali nije izvršila agresiju. Iz prostog razloga što je on na takvoj funkciji gdje mora braniti nacionalne interese, makar to značilo i prešućivanje istine. Zato imamo Feral!![]()
Identican odgovor .Aferim .Nije dzaba bilo Karadjordjevo , a da se Sunce sutra pomraci duze od deset minuta Sanader i Kostunica bi osvanuli u Karadjordjevu sa bogatom trpezom i naravno salvetama pored tanjira na kojem bi jedna zemlja srcolikog oblika bila raspolovljenja na dvoje .Što se tiče agresije na BiH, meni je dovoljna sadisfakcija što su Praljak i Co. u Haagu i što će biti osuđeni, kad već ne možemo ekipu iz džehenema (čiataj Šušak, Tudjman i ostali) i ne misilim zato sadisfakciju tražiti u optuživanju mrtvih i za života iznimno pozitivnih (poštenih, skromnih i tolerantnih) ličnosti.
```````````zaTovoljstvo