Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Hierarchia wrote:
Corto Maltese wrote:Ne treba ići dalje od jezika koji se koristi na ovom forumu. Naziv podgrupe u kojoj je ova tema (tema- topic) je "Nauka i edukacija". "Edukacija", to Vam je ono što se na Staroslavenskom zvalo "Obrazovanje". Izbjegavanje B/H/S slova (slovo je font, za one koji ne razumiju Staroslavenski) sa pripadajućim kvačicama služi da bi se sakrilo nep(rep)oznavanje Č i Ć, DŽ i Đ, a mehko Š da i ne pominjemo.
Ako ćemo baš biti sitničavi, ne mogu, a da ne primijetim kako naziv jezika pišeš velikim slovom - Staroslavenski. Zašto forumašima zamjerati nepravilno pisanje afrikata ili bilo čega drugog, ako se sami ne držimo osnovnih pravopisnih pravila?
Također, zamjenicu "Vam", kada se obraćaš više ljudi, ne trebaš pisati velikim slovom (samo prilikom persiranja jedne osobe). :roll:
Ako ćemo biti sitničavi, naslov teme je "Pogrešna upotreba riječi", a ne "Ispravno pisanje riječi", i nije joj namjera međusobno sitničavo prepucavanje nego isticanje primjera prozvanih u naslovu. A vezano za "Staroslavenski", postoji jedna stilska figura, zove se ironija. Neki je shvate iz prve, a nekima moraš dodati ponekog smješka (Staroslavenski: "smješko"- Internetski: "smiley")
patrius

Post by patrius »

Klapac wrote:
zlatan01 wrote:
Klapac wrote: Evo tipicnog primjera pogresno upotrebljene rijeci: sucelje za interface.

Sucelje je coface(sta god to bilo :-)) docim je medjucelje interface!

Slicno je i sa svemrezom za internet. Svemreza je univernet (sta god to bilo :-) *opet*) docim je medjumreza internet.

Nitko nije savrsen pa ni zagrebacka skola (mada je savrsenija i od beogradske i od mlade sarajevske zajedno 8-) ).
Evo dobar primjer za temu pogresne upotrebe rijeci. Pridjev savrsen se ne moze komparirati. Moze se medjutim opisati gdje se to nesto nalazi u odnosu na savrseno, pa se moze reci gotovo savrsen. Sto se tice zagrebacke skole, ona pokusava prevesti i neprevodivo. Bas me zanima jesu li preveli rijec celik (turcizam)?
Ja mislim da moze. Sintaksno stvar je jasna:

savrsen < savrseniji < najsavrseniji

Medjutim semanticki stvar nije skroz jasna. Moze ovako:

savrseniji < najsavrseniji < savrsen (sto nitko nije)

Znaci sintaksa i semantika se ne podudaraju, zanimljivo...
Sto se tice moje recenice "zagrebacka skola je savrsenija od beogradske" to je ekvivalentan, kraci i ispravan nacin da se kaze "zagrebacka skola je bliza savrsenstvu od beogradske".

Sto se tice jezicnog cistunstva koje je karakterizira, to je zajednicko za sve zapadnoslavenske jezicne skole (npr. slovensku i cesku). Docim su istocnoslavenske skole susta suprotnost. Dovoljno je prelistati ruski rjecnik...majko mila, pa tu gomila rijeci nije slavenska...

Sto se celika tice ne znam da li je preveden ali znadem da secer jeste - slador. A secerana je sladorana. Medjutim nije se primilo - u cijeloj Hrvatskoj postoji samo jedna sladorana - Sladorana Zupanja...
Mozda se varam,ali cini mi se da psotoji i sladorana Osijek...
Sogan

Post by Sogan »

jedna forumasica: "moze bit' da doktorirava" :lol: :lol: :lol:
Kukuruz_Barbe-q

Post by Kukuruz_Barbe-q »

sumljivo :P
Sogan

Post by Sogan »

InfraRedRidinghood wrote:
Sogan wrote:jedna forumasica: "moze bit' da doktorirava" :lol: :lol: :lol:
Baš je to jedna nepismena forumašica :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops:
jes' vala, ona nikad nista nebi mogla magistriravati :D :D
Sogan

Post by Sogan »

InfraRedRidinghood wrote:
Sogan wrote:
InfraRedRidinghood wrote: Baš je to jedna nepismena forumašica :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops:
jes' vala, ona nikad nista nebi mogla magistriravati :D :D
Kad nisam šćela knjige... :D :D :D :D :D
imaš ih u bibljijoteci tovar samo išćeš i oni ti dadnu ne moraš ni plaćati ne znam jel istina al tako veli jedan moj rodjak on je radijo tamo kad su imali problema sa nekim bajama pa pozvali njegovu firmu.

i nemoj mi zaboraviti javiti i ja bi mogo magistriravati malo kad dodjem dolje na ljeto

:D
Svemirski_Jebach

#82 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by Svemirski_Jebach »

black wrote:
janje_ wrote:
Vingo wrote:Primijetila sam da se rijeci, osobito neki strucni ili uvezeni termini, cesto koriste u potpuno pogresnom kontekstu.
Najcesce mi pada napamet rijec "dubiozno" za koju sam primijetila da je mnogi koriste kao sinonim za "duboko" ili jos gore "nebulozno" :D
Imate jos primjera?
ja se sjecam jednog intervjua na lokalnoj tv, kad je treba, valjda se htjela malo prodati pod nacitana i kul, na pitanje kako se osjeca odgovorila:
osjecam se eventualno.
cini mi se da je to bilo na izboru za miss hnk kantona :D
to je bilo puuuno puno prije...ja taj fol znam brat bratu od 1993...a vjerovatno je bio i prije
zlatan01

Post by zlatan01 »

Klapac wrote:
zlatan01 wrote:
Klapac wrote: Evo tipicnog primjera pogresno upotrebljene rijeci: sucelje za interface.

Sucelje je coface(sta god to bilo :-)) docim je medjucelje interface!

Slicno je i sa svemrezom za internet. Svemreza je univernet (sta god to bilo :-) *opet*) docim je medjumreza internet.

Nitko nije savrsen pa ni zagrebacka skola (mada je savrsenija i od beogradske i od mlade sarajevske zajedno 8-) ).
Evo dobar primjer za temu pogresne upotrebe rijeci. Pridjev savrsen se ne moze komparirati. Moze se medjutim opisati gdje se to nesto nalazi u odnosu na savrseno, pa se moze reci gotovo savrsen. Sto se tice zagrebacke skole, ona pokusava prevesti i neprevodivo. Bas me zanima jesu li preveli rijec celik (turcizam)?

Sto se tice moje recenice "zagrebacka skola je savrsenija od beogradske" to je ekvivalentan, kraci i ispravan nacin da se kaze "zagrebacka skola je bliza savrsenstvu od beogradske".

Sto se tice jezicnog cistunstva koje je karakterizira, to je zajednicko za sve zapadnoslavenske jezicne skole (npr. slovensku i cesku). Docim su istocnoslavenske skole susta suprotnost. Dovoljno je prelistati ruski rjecnik...majko mila, pa tu gomila rijeci nije slavenska...

Sto se celika tice ne znam da li je preveden ali znadem da secer jeste - slador. A secerana je sladorana. Medjutim nije se primilo - u cijeloj Hrvatskoj postoji samo jedna sladorana - Sladorana Zupanja...
Savrsen sam po sebi je najbolji moguc (od svoje vrste) te je stoga superlativ suvisan. A kako je savrsen dakle najbolji moguc ne moze biti nesto bolje od njega. Evo kako to izgleda semanticki:
savrsen (najbolji moguc) - savrseniji (bolji od najboljeg moguceg) - najsavrseniji (najbolji od svih najboljih mogucih).
Nema logike. Na kraju moze biti vise savrsenih ili najboljih ali ne moze biti nista bolje od njih. Ili tacnije receno ako nesto bude bolje od najboljeg, automatski imamo "novi najbolji" dok "stari najbolji" to prestaje biti.
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

mIRCerka wrote: ovo za hardver i softver - ocvrsje i omeksje- i mnoge druge tehnicke termine podrzavam - stavise, ne znam koristiti najbolje mobitel koji je na nekom od nasih jezika....

pride PRESLIKAJ i ZALIJEPI.... :roll:
"Hardware" je stotinjak godina prevođen kao "gvožđurija", ali otkako počeše koristiti plastična kućišta za PC, i ostale uređaje za domačinstvo, lingvisti su bez rješenja. Prijedlozi, sa kraja '80-tih, "tvrdotvorina" za hardware i "mekotvorina" za softvare, se nikada nisu udomaćili.
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

A i komšije se ibrete, suočeni sa istim problemima:
http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusi ... 37.html?48
Klapac

Post by Klapac »

Corto Maltese wrote:Prijedlozi, sa kraja '80-tih, "tvrdotvorina" za hardware i "mekotvorina" za softvare, se nikada nisu udomaćili.
Rijeci "tvrdotvorina" i "mekotovrina" po Srbiji se vrlo cesto moze sresti prilikom sprdanja na racun hrvatskoga jezika. Pri tome vlada opca zabluda da su te rijeci izmislili Hrvati. Oni su imali svoje pokusaje "ocvrsje" i "omeksje" ili neke jos egzoticnije ("strojovlje"...) Medjutim prava istina je da su rijeci "tvrdotvorina" i "mekotvorina" izmislili beogradski autori (mislim u nekom Nolitovom izdanju neke racunarske knjige) iz 1986. godine. Ali kao sto rece, nijesu se odomacile.

Inace meni od svih tih prijevoda "tvrdotvorina" i "mekotvorina" zvuce ubjedljivo najbolje. Valjda zato sto su najblize izvorniku, sto zvuce kao vec odavno odomacena rijec "rukotvorina" i sto dopustaju jednostavno i razumljivo prevodjenje ostalih "*ware" rijeci kojima suvremeni engleski obiluje. Npr. "adware" bi bio "oglasotvorina"...
flora.sa

Post by flora.sa »

Kukuruz_Barbe-q wrote:sumljivo :P
sumnja-sumljivo :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Corto Maltese wrote:
Hierarchia wrote:
Corto Maltese wrote:Ne treba ići dalje od jezika koji se koristi na ovom forumu. Naziv podgrupe u kojoj je ova tema (tema- topic) je "Nauka i edukacija". "Edukacija", to Vam je ono što se na Staroslavenskom zvalo "Obrazovanje". Izbjegavanje B/H/S slova (slovo je font, za one koji ne razumiju Staroslavenski) sa pripadajućim kvačicama služi da bi se sakrilo nep(rep)oznavanje Č i Ć, DŽ i Đ, a mehko Š da i ne pominjemo.
Ako ćemo baš biti sitničavi, ne mogu, a da ne primijetim kako naziv jezika pišeš velikim slovom - Staroslavenski. Zašto forumašima zamjerati nepravilno pisanje afrikata ili bilo čega drugog, ako se sami ne držimo osnovnih pravopisnih pravila?
Također, zamjenicu "Vam", kada se obraćaš više ljudi, ne trebaš pisati velikim slovom (samo prilikom persiranja jedne osobe). :roll:
Ako ćemo biti sitničavi, naslov teme je "Pogrešna upotreba riječi", a ne "Ispravno pisanje riječi", i nije joj namjera međusobno sitničavo prepucavanje nego isticanje primjera prozvanih u naslovu. A vezano za "Staroslavenski", postoji jedna stilska figura, zove se ironija. Neki je shvate iz prve, a nekima moraš dodati ponekog smješka (Staroslavenski: "smješko"- Internetski: "smiley")
Eh, eto - ti si stavio veliko slovo u nazivu jezika da bi bio ironican. :shock: Cudna neka ironija, nema sta. :D

Ja nisam napisala post na temu, nego samo kao repliku na tvoje isticanje nep(rep)oznavanja Č i Ć, DŽ i Đ (ovo je, kao, bas u skladu sa temom o pogresnoj upotrebi rijeci).
Ne znam kakvo prepucavanje spominjes, samo sam dala kometar... :)
Sensei

Post by Sensei »

Hierarchia wrote:
Corto Maltese wrote:
Hierarchia wrote: Ako ćemo baš biti sitničavi, ne mogu, a da ne primijetim kako naziv jezika pišeš velikim slovom - Staroslavenski. Zašto forumašima zamjerati nepravilno pisanje afrikata ili bilo čega drugog, ako se sami ne držimo osnovnih pravopisnih pravila?
Eh, eto - ti si stavio veliko slovo u nazivu jezika da bi bio ironican. :shock: Cudna neka ironija, nema sta. :D

Ja nisam napisala post na temu, nego samo kao repliku na tvoje isticanje nep(rep)oznavanja Č i Ć, DŽ i Đ (ovo je, kao, bas u skladu sa temom o pogresnoj upotrebi rijeci).
Ne znam kakvo prepucavanje spominjes, samo sam dala kometar... :)
:D
labrusca

Post by labrusca »

"Brrrrr, kako je napolju frigidno" i konsekventno "to je tako u bazi osnove" :-D
Shoshana

Post by Shoshana »

labrusca wrote:"Brrrrr, kako je napolju frigidno" i konsekventno "to je tako u bazi osnove" :-D
"Kako je vani frigidno" to je vec zajebancija.

A meni su najbolje one provale tipa "Dje no bude Zema?" - k'o da Zema hoda... "niza stranu" - nizbrdo..."oka na oko nisam sklopio" - ovo ni zamislit ne mogu :shock: :lol:
Klapac

Post by Klapac »

Kad smo vec kod priloga "vani" i njega se cesto upotrebljava pogresno, npr.

"Idem vani." <-pogresno

Treba "Idem van" a "Stojim vani". Kretanje i mirovanje.
U srpskom:
"van = napolje"
"vani = napolju"
Neelix

Post by Neelix »

mene nervira kod sportskih komentatora...a manje vise svi to koriste... kaze "stavio je tacku na i u ovoj utakmici..." pa jebemu kolje valjda se kaze "stavio je tacku na ovu utakmicu"...kakve veze to "i" ima u svemu tome, nikad mi nije bio jasno :?
Hahaha

Post by Hahaha »

Penalizirati... (prepisivanje)

????

Zar nije lakše bilo reći kazniti... ali eto s penaliziranjem i profa ispada pametniji 8-)
Neelix

Post by Neelix »

e da...i u kosarci..kad kaze "pucaju penale" umjesto slobodnih bacanja..nidje veze
encian

Post by encian »

patrius wrote:
Klapac wrote:
zlatan01 wrote: Evo dobar primjer za temu pogresne upotrebe rijeci. Pridjev savrsen se ne moze komparirati. Moze se medjutim opisati gdje se to nesto nalazi u odnosu na savrseno, pa se moze reci gotovo savrsen. Sto se tice zagrebacke skole, ona pokusava prevesti i neprevodivo. Bas me zanima jesu li preveli rijec celik (turcizam)?

Mozda se varam,ali cini mi se da psotoji i sladorana Osijek...
a prvi kat, drugi kat, treci kat. zar vam to ne ide na zivce? kad ono u turskoj prvi kat, drugi kat, treci kat :D.

nervira me to izmotavanje sa rijecima to je cudo jedno. lakse citam knjigu na engleskom nego na novonastalom hrvatskom. k vragu, narod stvara jezik a ne lingvisti!

a najveci jezicki sok sam dozivjela na Inernet Movie Data Base kad sam za film "kod amidze idriza" vidjela da je na srpsko-hrvatskom :?
cyprus

Post by cyprus »

Ja se pitam jel ispravno, kad komentatori vele na utakmici (kad lopta ode bobu pored stative): "Zamalo je promašio." Meni to izgleda kao da je pogodijo, a malo je falilo da fuli. Molim "lingviste" za objašnjenje. :D
_sa_

Post by _sa_ »

cyprus wrote: "Zamalo je promašio."
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

to ti je ono, dijete se usere a ti uzviknes "zamalo se usr'o" :D :D :D
encian

Post by encian »

cyprus wrote:Ja se pitam jel ispravno, kad komentatori vele na utakmici (kad lopta ode bobu pored stative): "Zamalo je promašio." Meni to izgleda kao da je pogodijo, a malo je falilo da fuli. Molim "lingviste" za objašnjenje. :D
hm. vako nekako (mada nisam pri sutu trenutno)

ako napises "za malo je promasio", to ti ga dodje kao da je promasio za malu distancu.

ako napises "zamalo je promasio" onda si upravu. znaci da nije promasio nego je pogodio, ali malo je falilo pa da promasi.

slicno kao upravu i u pravu.

ako si upravu, onda znaci da mudro zboris.

ako si u pravu, mozda si u pravnom fakultetu, ali tako se ne govori :D.
Last edited by encian on 17/05/2007 13:03, edited 1 time in total.
encian

Post by encian »

InfraRedRidinghood wrote:I nije upravu, nego u pravu :)
e bas nije :D
Post Reply