Građanski rat u Bosni i Hercegovini
-
prleitihi
djelomično..borisdj wrote:Tako da teza o Argesiji Srbije na BIH uopste ne stoji, moglo bi se eventualno govoriti o njenom djelimicnom ucescu na neki nacin.
Pa da je Srbija napala BIH ona bi je za deset dana u potpunosti osvojila.
A to ne da se nije desilo vec je Srbija kasnije uvela sankcije RS-u.
Ovo su opste cinjenice,
tvoje činjenice su glupe stvari..
-
_BosanaC
Njegove 'cinjenice' vrijedjaju zdrav razum...prleitihi wrote:djelomično..borisdj wrote:Tako da teza o Argesiji Srbije na BIH uopste ne stoji, moglo bi se eventualno govoriti o njenom djelimicnom ucescu na neki nacin.
Ovo su opste cinjenice,..otkud toliki tenkovi..avioni?..ili si sve to ubacio u ovo "djelomično"?
:D
tvoje činjenice su glupe stvari..
S obzirom da jednom prilikom rece da se rata maltene i ne sjeca, ne znam samo kako postade ovoliki ekspert za taj period
- jeza u ledja
Bojim se da boris ne zna da je BiH priznata kao drzava od strane UNa jos 6 aprila 1992., sto je manje vise i bio uzrok eskalacije sukoba. Samim time BiH je bila nezavisna drzava cijelim tokom rata. Sta mislis zasto se onda JNA povlacila iz kasarni? Odkud 'vojsci RS' toliko naoruzanje, znaci stvorena paradrzavica i njena vojska i preko noci vec imaju hiljade tenkova? Hmm misterija.borisdj wrote:Vidim svi odjednom postadose vrhunski medjunarodni pravnici za rat.
Sama rijec GRADJANSKI rat znaci da ga vode gradjani jedne drzave.
To je osnovna definicija.
E sad ako u jednoj drzavi izbije rat izmedju gradjana oni se automatski dijele i stvaraju de facto nezavisne oblasti. Ti gradjani ih obicno nazivaju nezavisnim drzavama pa bi po tom to automatski prestao biti gradjanski rat i postao medjudrzavni.
Ipak to nije tako jer te 'nove' drzave mogu tek mirovnim dogovorom biti u potpunosti legitimne.
Prema tome to i dalje ostaje gradjanski rat.
E sad da predjemo na nasu situaciju.
Kao prvo bila je JEDNA drzava, SFRJ, i u njoj je pocelo zagrijavanje za rat i njeni gradjani su vodili rat pa je po tome to gradjanski rat.
Sto se tice JNA vojska svake drzave ima ne pravo vec obavezu da brani tu drzavu od spoljasnjih i unutrasnjih neprijatelja.
Drugo, BIH jeste imala ustavom pravo na nezavisnost al samo uz odobrejne svih drugih republika. Vi ste proglasili nezavisnost bez ove saglasnosti sto je bilo prvo krsenje ustava.
Al eto ajd da predjemo i preko toga. Vi ste ponovo prekrsili ustav kada ste izglasali nezavisnost bez Srba. Bilo bi neophodno da 51% Srba kao konstitutivan narod glasa za nezavisnost.
Kasnije je BIH dobila medjunarodno priznanje ali to ne mijenja situaciju.
To je i dalje gradjanski rat sve dok se ne potpise primirije.
Nebitno da li su gradjani sami proglasili nezavisnost ili jos imaju i medjunarodno priznanje.
A kad bi presli i preko svega toga i reki da je BIH postala nezavisna kao i Hrvatska i SRJ to opet ostaje gradjanski rat jer niste vi ratovali sa Srbima iz Srbije vec iz RS koje je u BIH. Znaci ratovali su Srbi,Hrvati i Muslimani iz Bosne medjusobno. Istina je i da se ratovalo i u Hrvatskoj pa i u Srbiji i da su Srbi i Hrvati dobijali pomoc od njih ali to ne umanjuje gradjanski rat u BIH.
I jos svi medjunardni mediji i politicari u toku rata pa i kasnije su o ratu govorili 'Bosnian civil war' pa vi prevedite.
Tako da teza o Argesiji Srbije na BIH uopste ne stoji, moglo bi se eventualno govoriti o njenom djelimicnom ucescu na neki nacin.
S druge strane bi se moglo govoriti o agresiji Hrvatske na BIH cije se 'regularne' snage u oluju zauzeli dobar dio teritorije BIH al ne vidim da to spominjete niti da ste tuzili Hrvatsku.
Ovo su opste cinjenice, sam tok rata, etnicko ciscenje i zlocini na svim stranama ne negiraju gradjanski rat, cak vise oni ga potvrdjuju jer nigdje nema vise tih sranja kao u gradjanskom.
Shvatam da se jedan broj vas mozda nece sloziti sa ovim, ali ja to ni ne zehtjevam, zato zivimo u demokratiji.
Sad sam ovo rekao i da se vise ne ponavljam.
Okrenimo se buducnosti a proslost ostavimo istoricarima.
Jeste, isto kao sto su za deset dana osvojili Sloveniju, pa poslije Hrvatsku, pa onda i Kosovo. Sve briljantni uspjesi herojske srpske armije.borisdj wrote: Pa da je Srbija napala BIH ona bi je za deset dana u potpunosti osvojila.
-
_BosanaC
Boris je vec sam jednom izjavio da je za vrijeme rata imao toliko godina da za rat zna samo iz prica. I hvala Bogu da je tako.Bojim se da boris ne zna da je BiH priznata kao drzava od strane UNa jos 6 aprila 1992., sto je manje vise i bio uzrok eskalacije sukoba. Samim time BiH je bila nezavisna drzava cijelim tokom rata. Sta mislis zasto se onda JNA povlacila iz kasarni? Odkud 'vojsci RS' toliko naoruzanje, znaci stvorena paradrzavica i njena vojska i preko noci vec imaju hiljade tenkova? Hmm misterija.
Zato sumnjam da ce uci s tobom u neku raspravu koja nije vezana za udzbenike koji su ga ucili onome sto pise...
- danas
ne, to hoces ti da kazes, time sto rezervises termin 'gradjanski' rat samo za one sukobe u kojima je jedna strana 'gradjanska'. dala sam ti primjer gradjanskog rata u rusiji, koji po svim odrednicama JESTE bio gradjanski rat iako nijedna strana (ni bijeli ni crveni) nije zastupala tvoju 'gradjansku' opciju. gradjanski rat je vojno-politicki sukob gradjana jedne drzave, a kojim politickim strujama oni pripadaju je sasvim -- sasvim -- nebitno. mozes imati gradjanski rat kada se sljedbenici dvije dinastije bore za prevlast (recimo obrenovici i karadjordjeviciLiberalism wrote:danas wrote: ma nije bolan, sta si se ufatio 'gradjanskog' ko pijan plota... gradjanski ratovi su postojali prije 'gradjanske' politicke orijentacije za koju ti ekskluzivno vezes pojam gradjanski rat. imao si gradjanskih ratova gdje ova tvoja 'gradjanska' strana slabo da je bila definisana; gradjanski rat moze biti kad se dvije fasisticke strane (komunisticke, teokratske, nije bitno...) bore za prevlast u drzavi... po tebi onda gradjanski rat u rusiji izmedju bijelih i crvenih nije bio 'gradjanski' rat jer je to bio sukob jednog totalitarizma protiv drugog totalitarizma... neka ba...
Hoces da kazes da i u komunistickim, teokratskim drustvima (u kojima izbije građanski rat) postoji civilno/građansko drustvo?
U tim (komunistickim, teokratskim) drustvima, građanski rat moze biti samo onaj rat u kojem se civilno drustvo oruzano pobuni protiv vlasti. Ili to je po tebi nekako drugacije?
PS @FX -- mislim da si fulio poentu moga posta...
-
Nancy Drew
- nokia6170
borisdj je jedna izgubljena dusa zeljna paznje...izgubljen u vremenu i prostoru, spreman da pametuje o stvarima o kojima nema blage veze. zivi u realnosti koju ne moze da prihvati, a sanja o necemu desetom...kao i vecina gradjana RS-a. Nazalost.
Nauka kaze da ljudi trecinu zivota provedu sanjajuci, mada bi istrazivanja naravljena u RS-u demantovala definitivno u prilog da skoro dvije trecine ljudi provedu sanjajuci.
par puta smo na nekim temama ovdje na sa-x.com-u raspravljali o nekim stvari i borisdj nikad nije imao odgovora na sta god sam ga konkretno pitao, vec samo presuti...po starom dobro bosanskom obicaju.
medjutim, borisdj je gradjanin drzavljanin bosne i hercegovine i kao takvog ga ja postujem, kao i njegovo na pravo na misljenje u bilo kojem pogledu, makar ono bilo i fasistoidno i ksenofobicno.
ni mnogo obrazovaniji i uticajniji akademski ljudi od borisdj-a nisu svjesni niti mogu priznati sebi stvari na koje su imali uticaja, pa zasto bi ja to zamjerio jednom borisu koji nije imao niti ce ikada imati uticaja na bilo sta u ovoj drzavi, osim glasanja svake 4 godine, te koji zasigurno svojom profesijom nema veze sa pravom, da bi mogao davati bilo kakve pravne kvalifikacije...pogotovo kad su u pitanju obicaja rata, humanitarno pravo, odnosno medjunarodno javno pravo.
borisedj, nista licno...jer nisi jedini koji ovdje udara gdje stigne i sica se pojmovima koje ne zna, niti se trudi da ih istrazi i argumentuje pravno.
ali, ako za njih ima mjesta, ima sigurno i za tebe.
pozdrav
p.s. savjetovao bi ti samo da citas sto vise, svakodnevno da citas, i da sto manje gledas domacu televiziju jer ona truje, kao sto je trovala i s pocetka devedesetih. kad dodjes u fazu da prihvatis misljenje drugacije od svoga zasnovano cinjenicama i argumentima, znaces da si napravio iskorak u svom zivotu i postaces individua, a ne jedan u masi (citaj ovca).
Nauka kaze da ljudi trecinu zivota provedu sanjajuci, mada bi istrazivanja naravljena u RS-u demantovala definitivno u prilog da skoro dvije trecine ljudi provedu sanjajuci.
par puta smo na nekim temama ovdje na sa-x.com-u raspravljali o nekim stvari i borisdj nikad nije imao odgovora na sta god sam ga konkretno pitao, vec samo presuti...po starom dobro bosanskom obicaju.
medjutim, borisdj je gradjanin drzavljanin bosne i hercegovine i kao takvog ga ja postujem, kao i njegovo na pravo na misljenje u bilo kojem pogledu, makar ono bilo i fasistoidno i ksenofobicno.
ni mnogo obrazovaniji i uticajniji akademski ljudi od borisdj-a nisu svjesni niti mogu priznati sebi stvari na koje su imali uticaja, pa zasto bi ja to zamjerio jednom borisu koji nije imao niti ce ikada imati uticaja na bilo sta u ovoj drzavi, osim glasanja svake 4 godine, te koji zasigurno svojom profesijom nema veze sa pravom, da bi mogao davati bilo kakve pravne kvalifikacije...pogotovo kad su u pitanju obicaja rata, humanitarno pravo, odnosno medjunarodno javno pravo.
borisedj, nista licno...jer nisi jedini koji ovdje udara gdje stigne i sica se pojmovima koje ne zna, niti se trudi da ih istrazi i argumentuje pravno.
pozdrav
p.s. savjetovao bi ti samo da citas sto vise, svakodnevno da citas, i da sto manje gledas domacu televiziju jer ona truje, kao sto je trovala i s pocetka devedesetih. kad dodjes u fazu da prihvatis misljenje drugacije od svoga zasnovano cinjenicama i argumentima, znaces da si napravio iskorak u svom zivotu i postaces individua, a ne jedan u masi (citaj ovca).
-
_BosanaC
Svaka cast!nokia6170 wrote:borisdj je jedna izgubljena dusa zeljna paznje...izgubljen u vremenu i prostoru, spreman da pametuje o stvarima o kojima nema blage veze. zivi u realnosti koju ne moze da prihvati, a sanja o necemu desetom...kao i vecina gradjana RS-a. Nazalost.
pozdrav
-
senada
Na srecu ne sva, nego jedan dio dijaspore i njihovih placenih piona u BiH sanjaju i u kontinuitetu potpiruju ponovni rat u BiH koji im je osigurao lagodan zivot u civilizaciji.
Istu pravu stvar zeljno cekaju pojedini kvazi drzavnici i tzv.politicari unutar razorene zemlje... sa toboznjom "zeljom" za "jedinstvenom, cjelovitom, nedjeljivom...etc.. Svicarskom92."
Donacije... donacije za ratom ugrozena podrucja...nije (bilo) lose opet spajati ugodno sa korisnim, samo je vrlo upitno koliko je ponovno izvodivo "humano, inteligentno, konstruktivno"... rjesenje za "zdrave i prave patriote", tj. za psihopatokratski kleptokratske pojedince i grupacije.
Donacije... donacije za ratom ugrozena podrucja...nije (bilo) lose opet spajati ugodno sa korisnim, samo je vrlo upitno koliko je ponovno izvodivo "humano, inteligentno, konstruktivno"... rjesenje za "zdrave i prave patriote", tj. za psihopatokratski kleptokratske pojedince i grupacije.
- jeza u ledja
U pravu si, 6 aprila (u stvari 7 po ovome sto pronadjoh na netu) su nas priznale EU i SAD. Tek 22 maja smo pristupili UNu.Nancy Drew wrote:samo jedna ispravka
The Republic of Bosnia and Herzegovina was admitted as a Member of the United Nations by General Assembly resolution A/RES/46/237 of 22 May 1992.
-
liberal
senada wrote:Na srecu ne sva, nego jedan dio dijaspore i njihovih placenih piona u BiH sanjaju i u kontinuitetu potpiruju ponovni rat u BiH koji im je osigurao lagodan zivot u civilizaciji.Istu pravu stvar zeljno cekaju pojedini kvazi drzavnici i tzv.politicari unutar razorene zemlje... sa toboznjom "zeljom" za "jedinstvenom, cjelovitom, nedjeljivom...etc.. Svicarskom92."
dosta cesto se neslazem sa tobom ali ovaj put 100%
zaboravila si samo da dodas grupu onih sto su imali manje od 15 godina a sad znaju tacno sta se desavalo bolje od nas sto smo bili svjedoci tih dogadjaja
-
borisdj
Nisam ja izgubljen niti zeljan paznje.nokia6170 wrote:borisdj je jedna izgubljena dusa zeljna paznje...izgubljen u vremenu i prostoru, spreman da pametuje o stvarima o kojima nema blage veze. zivi u realnosti koju ne moze da prihvati, a sanja o necemu desetom...kao i vecina gradjana RS-a. Nazalost.
pozdrav
Pa nije lepo da budem izgubljen a da to ne znam.
Boli mene MNOGO za vas.
Vise si ti izgubljen.
I kakve veze moje godine imaju s tim da je ovdje bio gradjanski rat, ili po vama nije.
Licno sebe smatram obrazovanim i objektivnim koliko je moguce i pratim sve medije, sto ne bi mogao reci za tebe.
Dosao sam na ovaj forum da vam pokazem drugu stranu price.
Mislio sam ne mozete da je vidite al sam se prevario vi to ne zelite.
Zato mislim da cu vas uskoro napustiti.
A vi sanjajte ne 1/3 ili 2/3 zivota vec cijeli zivot o ukidanju REPUBLIKE SRPSKE.
Ja sam vam iznio oko 5,6 elemenata koji ovo karakterisu kao gradjanski rat i sve obrazlozio,ne kazem da tu nije bilo jos nesto ali vecinom gradjanski.
Niko od vas nije pobio jos nijedan moj argument niti je dao svoj u prilog da nije gradjanski rat.
Ako te nesto zanima pitaj sad ili zauvjek cuti.
- jeza u ledja
borisdj wrote: Nisam ja izgubljen niti zeljan paznje.
Bogami si izgubljen.borisdj wrote: Ako te nesto zanima pitaj sad ili zauvjek cuti.
-
_BosanaC
Dobro je, mislio sam da je samo meni zapelo za okojeza u ledja wrote:borisdj wrote: Nisam ja izgubljen niti zeljan paznje.
Pa nije lepo da budem izgubljen a da to ne znam.Bogami si izgubljen.borisdj wrote: Ako te nesto zanima pitaj sad ili zauvjek cuti.
-
borisdj
Samo da ti odgovorim da je ovo tvoja neobrazovanost.jeza u ledja wrote:borisdj wrote: Nisam ja izgubljen niti zeljan paznje.
Pa nije lepo da budem izgubljen a da to ne znam.Bogami si izgubljen.borisdj wrote: Ako te nesto zanima pitaj sad ili zauvjek cuti.
Lepo je ekavski jer je to citat iz filma Balkanski spijun,da kazem kultni film, pa nije slucajnost niti greska.
Zapravo malo modifikovan citat
Original glasi :'Pa nije lepo da budem lud a da to ne znam.'
A to sto ti nemas pojma o ovome nije moja stvar.
Bas sam htio da vidim hocete li ovo skontati.
Ti ocito nisi.
Vi znaci nemate argumente protiv teze o gradjanskom ratu.
-
_BosanaC
Mozda racunaju vrijeme po serijatskom kalendaruforUMASH wrote:.....hebote.....vi Srbi bi samo o proslosti pricali.....ja ne znam kako i vi dodjoste u 21. vijek......imal' kod vas buducnosti....borisdj wrote: Vi znaci nemate argumente protiv teze o gradjanskom ratu.
-
Svemirski_Jebach
svaka cast majstore!!!nokia6170 wrote:borisdj je jedna izgubljena dusa zeljna paznje...izgubljen u vremenu i prostoru, spreman da pametuje o stvarima o kojima nema blage veze. zivi u realnosti koju ne moze da prihvati, a sanja o necemu desetom...kao i vecina gradjana RS-a. Nazalost.
pozdrav
- Fair Life
Ne dodjose oni svojom zaslugom u 21. ...forUMASH wrote:.....hebote.....vi Srbi bi samo o proslosti pricali.....ja ne znam kako i vi dodjoste u 21. vijek......imal' kod vas buducnosti....borisdj wrote: Vi znaci nemate argumente protiv teze o gradjanskom ratu.
Kalendar je neumoljiv.
- Fair Life
Evo jedan... prvi argument...borisdj wrote:Vi znaci nemate argumente protiv teze o gradjanskom ratu.

... a drugi su ti na ovom linku ispod...
http://www.domovina.net/tribunal/page_006.php