Mozda hvali,nisam primjetila,prljavi i zapusteni i jedni i drugi,a i mentalni sklop i kod jednih i drugih poremecen....spreca wrote:Sarajevo moje wrote:deex wrote:
Mozda hvali one druge bradonje sa kokardom jel ti zato drazi
Moje vidjenje "problema" Vehabije u BiH
-
Sarajevo moje
-
deex
Sto dalje i vehabije, i cetnici, i ustase. Ali ekavica i cetnici - to nije isto. Ne slazem.Ne bi trebalo tako. To je extremisticki stav.pofalicki wrote:Nisam ekstremista! Bez ikakvih predrasuda, vehabije sto dalje od nas ipak smo mi evropljani a ekavica isto tako, sto dalje to bolje.
-
_BosanaC
Jos da pocne pljuvati i po ikavici, onda cemo vec pricati o ksenofobijideex wrote:Sto dalje i vehabije, i cetnici, i ustase. Ali ekavica i cetnici - to nije isto. Ne slazem.Ne bi trebalo tako. To je extremisticki stav.pofalicki wrote:Nisam ekstremista! Bez ikakvih predrasuda, vehabije sto dalje od nas ipak smo mi evropljani a ekavica isto tako, sto dalje to bolje.
A to za ekavicu bi bilo lijepo i u Maglaju nekome da rekne... Iznenadio bi se koliko ljudi tamo koristi neke ekavske izraze vec decenijama...
- danas
zasto ikavica? pa ikavica je bosanska, kakva ksenofobija, ne kontam..._BosanaC wrote:Jos da pocne pljuvati i po ikavici, onda cemo vec pricati o ksenofobijideex wrote:Sto dalje i vehabije, i cetnici, i ustase. Ali ekavica i cetnici - to nije isto. Ne slazem.Ne bi trebalo tako. To je extremisticki stav.pofalicki wrote:Nisam ekstremista! Bez ikakvih predrasuda, vehabije sto dalje od nas ipak smo mi evropljani a ekavica isto tako, sto dalje to bolje.A da ne govorimo o svim mogucim i nemogucim naglascima u BiH posto Bosna ipak ne pocinje kod Sebilja i ne zavrsava kod vjecne vatre.
A to za ekavicu bi bilo lijepo i u Maglaju nekome da rekne... Iznenadio bi se koliko ljudi tamo koristi neke ekavske izraze vec decenijama...
-
_BosanaC
Rijec je o 'ekavici'. A kome danas smetra ekavica, zasto sutra ne bi i ikavica? Pa drugi naglasci?danas wrote:zasto ikavica? pa ikavica je bosanska, kakva ksenofobija, ne kontam..._BosanaC wrote:Jos da pocne pljuvati i po ikavici, onda cemo vec pricati o ksenofobijideex wrote: Sto dalje i vehabije, i cetnici, i ustase. Ali ekavica i cetnici - to nije isto. Ne slazem.Ne bi trebalo tako. To je extremisticki stav.A da ne govorimo o svim mogucim i nemogucim naglascima u BiH posto Bosna ipak ne pocinje kod Sebilja i ne zavrsava kod vjecne vatre.
- danas
pa ekavica je 'uvezena' a ikavica je ipak 'domaca'... to je valjda neka razlika..._BosanaC wrote:Rijec je o 'ekavici'. A kome danas smetra ekavica, zasto sutra ne bi i ikavica? Pa drugi naglasci?danas wrote:zasto ikavica? pa ikavica je bosanska, kakva ksenofobija, ne kontam..._BosanaC wrote: Jos da pocne pljuvati i po ikavici, onda cemo vec pricati o ksenofobijiA da ne govorimo o svim mogucim i nemogucim naglascima u BiH posto Bosna ipak ne pocinje kod Sebilja i ne zavrsava kod vjecne vatre.
a meni ne smeta nista
-
_BosanaC
danas wrote:pa ekavica je 'uvezena' a ikavica je ipak 'domaca'... to je valjda neka razlika..._BosanaC wrote:Rijec je o 'ekavici'. A kome danas smetra ekavica, zasto sutra ne bi i ikavica? Pa drugi naglasci?danas wrote: zasto ikavica? pa ikavica je bosanska, kakva ksenofobija, ne kontam...
a meni ne smeta nistanajvolim 'H' svuda
pofalicki (citat):
Nisam ekstremista! Bez ikakvih predrasuda, vehabije sto dalje od nas ipak smo mi evropljani a ekavica isto tako, sto dalje to bolje.
- danas
samo kazem -- odbijanje ikavice se ne moze strpati pod rubriku ksenofobija... jer ikavica nije strana, vec domaca... that's all...
a kao sto neko ne voli da vidi 'meHko', tako neko ne voli da vidi ni 'belo'... sto ljudi sto cudi...
hajd' sad nastavite sa vehabijama

a kao sto neko ne voli da vidi 'meHko', tako neko ne voli da vidi ni 'belo'... sto ljudi sto cudi...
hajd' sad nastavite sa vehabijama
-
Hierarchia
Ekavske varijante rijeci se stvarno koriste svugdje po Bosni. Npr. "lepilo", "zavejati"... Mislim da se prije i vise koristila, dok sve nije dobilo politicku dimenziju. Danas cim neko progovori ekavski (sto je opet neki dijalektizam ili vec nesto), odmah mu se prisije etiketa. A to sto je nepismen i ne zna sastaviti prostoprosirenu recenicu, manje je bitno.danas wrote:samo kazem -- odbijanje ikavice se ne moze strpati pod rubriku ksenofobija... jer ikavica nije strana, vec domaca... that's all...
hajd' sad nastavite sa vehabijama![]()
- Bosanac sa dna kace
za one koji ne znaju ekavica se govori/govorila po mnogim mjestima u Podrinju posebno u selima po Osatu (opstine Srebrenica i Bratunac)
euhehe i mi s necijeg vidjenja problema vehabija dosli do ekavice i ikavice gdje nam nedostaje teta @zlata

euhehe i mi s necijeg vidjenja problema vehabija dosli do ekavice i ikavice gdje nam nedostaje teta @zlata
-
_BosanaC
Al' ti sto tako govore garant nisu EvropljaniBosanac sa dna kace wrote:za one koji ne znaju ekavica se govori/govorila po mnogim mjestima u Podrinju posebno u selima po Osatu (opstine Srebrenica i Bratunac)
- Bosanac sa dna kace
mislis oni sto govore protiv vehbija?_BosanaC wrote:
Al' ti sto tako govore garant nisu Evropljani![]()
- danas
ja zaista ne znam za to. nikad nisam cula nikoga da kaze lepilo (ljepilo) a zavejati ne znam da je ekavica (kako treba da se kaze -- zavijati? zavjejati?). zaista nisam upucena, mozda grijesim. a mozda se treba reci stjepenice umjesto stepenice ili vjece umjesto vece?? jedino sto vidim (cak i po ovom forumu) da ljudi cesto kazu 'ovde' -- valjda im lakse i brze. ekavica se kod nas moze cuti samo po pogranicnim dijelovima sa srbijom (koliko ja znam). opet -- mozda grijesim.Hierarchia wrote:Ekavske varijante rijeci se stvarno koriste svugdje po Bosni. Npr. "lepilo", "zavejati"... Mislim da se prije i vise koristila, dok sve nije dobilo politicku dimenziju. Danas cim neko progovori ekavski (sto je opet neki dijalektizam ili vec nesto), odmah mu se prisije etiketa. A to sto je nepismen i ne zna sastaviti prostoprosirenu recenicu, manje je bitno.danas wrote:samo kazem -- odbijanje ikavice se ne moze strpati pod rubriku ksenofobija... jer ikavica nije strana, vec domaca... that's all...
hajd' sad nastavite sa vehabijama![]()
ali nije ni bitno. ekavica nije autohtona u bosni na nacin na koji ikavica jeste. to se i dalje vidi, jer mi pricamo pola ikavski. vidio, htio, smio... to je sve ostatak ikavstine, koja je nekad bila dominantna u pola BH. mrzi me sad da se natezem sa time (ostavicu zlati kad ona dodje da objasni
a o politiziranju jezika neki drugi put... ali kada na podforum politika dodje onaj balavac boris neki iz BL, i pise pola ekavski pola ijekavski... vidi se da sam sebe siluje da govori kako mu niko nikad u okolini govorio nije... da bi zvucao kao veci srbin... e, po meni je to idiotluk, pa etiketirajte sad mene kako hocete.
-
pofalicki
Nas veliki problem je u tome sto jedan dio ljudi jos uvijek nije shvatio sta je to Nacionalna Svijest. To sto ljudi koriste ekavicu u BiH uglavnom je koriste iz neznanja ili je koriste sto je lakse i pisati i izgovarati neke rijeci. Pogledajte samo strance koji su naucili nas jezik u Bosni, koliko ekavice koriste, samo zato sto je laksa. Ako Goran iz BL na silu pokusava u svoj jezik ubaciti ekavicu samo da bi bio veliki srbo, zasto jedan dio nas ne shvati sta je moje a sta tvoje ili recimo isti ti kupuju Alpsko Mleko a Slovenci nece da isplate dug nasim deviznim stedisama. Moramo jednog dana shvatiti i pokusati zastiti domace i domaci proizvod.
- Ergot
Ml(ij)eko, dijalekti i vehabije. Samo jos seks fali.pofalicki wrote:Nas veliki problem je u tome sto jedan dio ljudi jos uvijek nije shvatio sta je to Nacionalna Svijest. To sto ljudi koriste ekavicu u BiH uglavnom je koriste iz neznanja ili je koriste sto je lakse i pisati i izgovarati neke rijeci. Pogledajte samo strance koji su naucili nas jezik u Bosni, koliko ekavice koriste, samo zato sto je laksa. Ako Goran iz BL na silu pokusava u svoj jezik ubaciti ekavicu samo da bi bio veliki srbo, zasto jedan dio nas ne shvati sta je moje a sta tvoje ili recimo isti ti kupuju Alpsko Mleko a Slovenci nece da isplate dug nasim deviznim stedisama. Moramo jednog dana shvatiti i pokusati zastiti domace i domaci proizvod.
- Bosanac sa dna kace
meš čini fali i IranErgot wrote:Ml(ij)eko, dijalekti i vehabije. Samo jos seks fali.pofalicki wrote:Nas veliki problem je u tome sto jedan dio ljudi jos uvijek nije shvatio sta je to Nacionalna Svijest. To sto ljudi koriste ekavicu u BiH uglavnom je koriste iz neznanja ili je koriste sto je lakse i pisati i izgovarati neke rijeci. Pogledajte samo strance koji su naucili nas jezik u Bosni, koliko ekavice koriste, samo zato sto je laksa. Ako Goran iz BL na silu pokusava u svoj jezik ubaciti ekavicu samo da bi bio veliki srbo, zasto jedan dio nas ne shvati sta je moje a sta tvoje ili recimo isti ti kupuju Alpsko Mleko a Slovenci nece da isplate dug nasim deviznim stedisama. Moramo jednog dana shvatiti i pokusati zastiti domace i domaci proizvod.
-
zlata
EVO ME.....kakav je belaj! Reci sine...sta te sad buba!Bosanac sa dna kace wrote:za one koji ne znaju ekavica se govori/govorila po mnogim mjestima u Podrinju posebno u selima po Osatu (opstine Srebrenica i Bratunac)
-
zlata
'Vako..sad...da vam malo bolje razjasnim...EKAVICA...ni Srbi je nisu svi govor'li...nego samo jedan dio Srbije. IKAVICA...sto vise citam o njoj....to je de facto....vecinski starinski dijalekt Bosne i Hrvatske....i sve do selidbe Vlaha, Srba i Crnogoraca (i muslimanskih konvertita iz tih Krajeva...takodjer)...Bosna je bila najvise ikavsko govorno podrucje. Postojala je teorija da je granica ikavice i ijekavice bila Neretva...ali ima vrlih dokaza...da je ikavica isla jos dalje...prema istoku...cak ponekad...do danasnje Juzne Srbije. Tu su se ta dva govora...vjerojatno krizala...dolinom Drine!
U Bih...Cak i u krajevima koji su sad vrlo ijekavski...ima dokaza da su prije...xxxx godina bili ikavski. Ijekavizirani smo i selidbama ijekavaca na tlo BiH i Hrvatske...ali takodjer...lingvistickom politikom...pod uticajem Gaja...Karadzica...i ekipe...jos iz ranih dana...19-og stoljeca. Mislim....da je Vuk slucajno bio Splican...ili Banjalucan... sad bi mi svi govor'li Mliko, Dite, Varenika! I niko se nebi bunio...nit'bi ga napadali da je "nepismen...seljak"! Isto tako..."po dogovoru" nam je mog'o pasti grah...pa da danas svi govorimo ekavski. (U tu bi bilo tesko nacio-lingvisitima...morali bi izmisljati JOS vise razlika..izmedju "knjizevnog Srpskog, Bosanskog, Hrvatskog"!
Imala sam prijatelja iz Beograda...mama mu je bila rodom iz okolice Cacka...i u djetinjstvu je govorila ijekavski...citava Juzna Srbija...takodjer...pogranicna mjesta...sa srbijanske strane...takodjer. Do sad su nam uvezli ijekavski....jos malo fali da progovorimo ekavski (jeste lakse govor'ti i pisat....i ekavski i ikavski...zato sam ja jos "nepismena").
A ona "bajka" kako je istocno'ercegovacki govor..."najcistiji"..."najpravilniji"....ama MAAAAAAAALO MORGEN. Po cemu? Kako? Zasto?
Neko se vazda igra s'nama....nasem govoru-jeziku. Sestrin muz...odgojen u Prijepolju....kao klinac maternji...ijekavski...u'skoli dabome...ekavski. Mi smo opet...po rodjenju ikavci...ali vecinom ijekaviziranog govora. A sad je na Sandzaku isto "moderno" biti ijekavac...k'o u BL...ekavac. Poljitika...je to!
U Bih...Cak i u krajevima koji su sad vrlo ijekavski...ima dokaza da su prije...xxxx godina bili ikavski. Ijekavizirani smo i selidbama ijekavaca na tlo BiH i Hrvatske...ali takodjer...lingvistickom politikom...pod uticajem Gaja...Karadzica...i ekipe...jos iz ranih dana...19-og stoljeca. Mislim....da je Vuk slucajno bio Splican...ili Banjalucan... sad bi mi svi govor'li Mliko, Dite, Varenika! I niko se nebi bunio...nit'bi ga napadali da je "nepismen...seljak"! Isto tako..."po dogovoru" nam je mog'o pasti grah...pa da danas svi govorimo ekavski. (U tu bi bilo tesko nacio-lingvisitima...morali bi izmisljati JOS vise razlika..izmedju "knjizevnog Srpskog, Bosanskog, Hrvatskog"!
Imala sam prijatelja iz Beograda...mama mu je bila rodom iz okolice Cacka...i u djetinjstvu je govorila ijekavski...citava Juzna Srbija...takodjer...pogranicna mjesta...sa srbijanske strane...takodjer. Do sad su nam uvezli ijekavski....jos malo fali da progovorimo ekavski (jeste lakse govor'ti i pisat....i ekavski i ikavski...zato sam ja jos "nepismena").
A ona "bajka" kako je istocno'ercegovacki govor..."najcistiji"..."najpravilniji"....ama MAAAAAAAALO MORGEN. Po cemu? Kako? Zasto?
Neko se vazda igra s'nama....nasem govoru-jeziku. Sestrin muz...odgojen u Prijepolju....kao klinac maternji...ijekavski...u'skoli dabome...ekavski. Mi smo opet...po rodjenju ikavci...ali vecinom ijekaviziranog govora. A sad je na Sandzaku isto "moderno" biti ijekavac...k'o u BL...ekavac. Poljitika...je to!
-
_BosanaC
I ZlatkoBosanac sa dna kace wrote:meš čini fali i IranErgot wrote:Ml(ij)eko, dijalekti i vehabije. Samo jos seks fali.pofalicki wrote:Nas veliki problem je u tome sto jedan dio ljudi jos uvijek nije shvatio sta je to Nacionalna Svijest. To sto ljudi koriste ekavicu u BiH uglavnom je koriste iz neznanja ili je koriste sto je lakse i pisati i izgovarati neke rijeci. Pogledajte samo strance koji su naucili nas jezik u Bosni, koliko ekavice koriste, samo zato sto je laksa. Ako Goran iz BL na silu pokusava u svoj jezik ubaciti ekavicu samo da bi bio veliki srbo, zasto jedan dio nas ne shvati sta je moje a sta tvoje ili recimo isti ti kupuju Alpsko Mleko a Slovenci nece da isplate dug nasim deviznim stedisama. Moramo jednog dana shvatiti i pokusati zastiti domace i domaci proizvod.
- Bosanac sa dna kace
sto nam teta @zlata izelaborira
haman su ikavicu govorili i drevni arijanci
no samo da napomenem kolko se sjecam neka mjesavina ikavice i ijekavice govorila se u nekim selima uz Moracu u Crnoj Gori mislim da je i dan danas tako...
eh sad ocekujemo elaborat o Iranu
hajmo ko ce?
haman su ikavicu govorili i drevni arijanci
no samo da napomenem kolko se sjecam neka mjesavina ikavice i ijekavice govorila se u nekim selima uz Moracu u Crnoj Gori mislim da je i dan danas tako...
eh sad ocekujemo elaborat o Iranu
hajmo ko ce?
-
deex
Da ima vise sexa, manje bismo pricali o vehabijama i dijalektima.Ergot wrote:Ml(ij)eko, dijalekti i vehabije. Samo jos seks fali.pofalicki wrote:Nas veliki problem je u tome sto jedan dio ljudi jos uvijek nije shvatio sta je to Nacionalna Svijest. To sto ljudi koriste ekavicu u BiH uglavnom je koriste iz neznanja ili je koriste sto je lakse i pisati i izgovarati neke rijeci. Pogledajte samo strance koji su naucili nas jezik u Bosni, koliko ekavice koriste, samo zato sto je laksa. Ako Goran iz BL na silu pokusava u svoj jezik ubaciti ekavicu samo da bi bio veliki srbo, zasto jedan dio nas ne shvati sta je moje a sta tvoje ili recimo isti ti kupuju Alpsko Mleko a Slovenci nece da isplate dug nasim deviznim stedisama. Moramo jednog dana shvatiti i pokusati zastiti domace i domaci proizvod.
I meni smeta kad neko sam sebe siluje kad govori, npr. kad rodjeni ijekavac na silu govori ekavski, ali i kad neko ko je ranije govorio kafa ili meko, sada kaze kaHva i meHko ili perilica i promidzba. Ja ne dozvoljavam da mi bilo ko ispira mozak, govorim kako sam uvijek govorila.
- Abu FEED el-Castro
Eno, vehabije nam i ikavicu kao muda pod bubrege podvaljuju, i to na "našem" rodjenom forumu...